Hiihtokausi 2016–2017

  • 113 167
  • 704

Milanja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Katsoin nuo tämän päivän naisten sprintin karsintojen tulokset ja tuli mieleen, että aiempiin vuosiin nähden suomalaisnaisten kärki on nyt kapeampi, vaikkakin terävämpi. Tosin otantana tähän perusteluun on vain tämä sprintin karsinta ja Ruka.

Oikeastaan siellä on vain Pärmäkoski, ainakin näin alkukauden perusteella, joka pystyy taistelemaan podiumpaikoista. Mononen on niillä sijoilla, joilla Pärmäkoski, Kyllönen ja Niskanen on olleet aiemmin ikään kuin "ryhmänä".
Kyllönen ja Niskanen ovat suoraan sanottuna aivan pihalla, ja pitäisin jopa ihmeenä, jos heistä on ainakaan tämän vuoden puolella haastamaan maailman kärkeä.
Aiemmin oli iso joukko suomalaisnaisia, joista aina joku saattoi päästä podiumille, nyt tuntuu, että kaikki on ainoastaan Pärmäkosken varassa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Suomen joukkueen tilanne on aika mielenkiintoinen. Pärmäkoski ja erityisesti I.Niskanen ovat huikeassa alkukauden lyönnissä, mutta porukassa on myös alisuorittajia. Nousiaisen pariskunta vaikuttaisi olevan ihan pihalla ja kumpikaan heistä ei ole edes mukana nyt Lillehammerissa. Suuri huolenaihe on Kerttu Niskanen. Hän ei ole hiihtänyt vielä yhtään positiiviseksi suoritukseksi miellettävää kisaa tällä kaudella ja meno on sen näköistä, että lihaksisto ei toimi yhtään ja on olemassa pelko siitä, että meno vain pahenee huntokuntoisena kilpaillessa. Myöskään Anne Kyllösen tilanne ei näytä hyvältä, kun tänään ei päässyt edes 30 parhaan joukkoon pertsan sprintissä, joka on yksi Kyllösen paraatimatkoja normaalisti. Kovin tyytyväinen ei voi olla siihenkään, että Sami jauhojärvi ei läpäissyt karsintaa tänään pertsan sprintissä.
 
Ai Kyllönen "aivan pihalla" vaikka Rovaniemellä melkein voitti koko kisan, häviten Pärmäkoskelle jotain sekunnin verran. Rukalla kyllä jäi sitten noin 1.08 Pärmäkoskesta. Toisaalta Kyllönen voitti Rovaniemellä Roposta 1.19 mutta hävisi Rukalla 6 sekuntia. Joten tuskinpa kunnossa on vikaa. No, lauantaina ja sunnuntainahan nähdään miten menee.

Vähän hassua harmitella Suomen naisten huonoa tasoa, kun oli ne 6 kahdeksantoista joukossa Rukalla.
Ennenkin Kerttu Niskanen on ollut parhaassa vireessä loppukaudesta, joten ehkä se jumi sulaa lähikuukausien aikana...
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä täytyy sanoa, että Pärmäkoski on aivan väkivahva hiihtäjä. Tänäänkin sprintissä siitä huolimatta, että jäi välieriin, välierässä loppusuoralla vähän huonolla suksella väkisin runttasi kuin raivohärkä aika isonkin eron kiinni tasoihin tämän norjalaisen kanssa - muutamasta sadasosasta oli kiinni, että olisi riittänyt finaaliin.
 

JP900

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Miesten vapaalla Lillehammerissa ei yhtään Norskia podiumilla, aika harvinaista herkkua. Ruotsalaisille kaksoisvoitto. Halfvarsson voittoon, Hellner toinen.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Mahtavassa lyönnissä on Ruotsin Halfvarsson, kun meni vapaan kympin voittamaan. Hellnerkin vielä toinen, niin ruotsalaiset voivat olla oikein tyytyväisiä päiväänsä. Eikä tuo kisa nyt norjalaisittainkaan mikään katastrofi ollut, saivat sentään kolme hiihtäjää kymmenen joukkoon. Kaukana toki niistä viime vuoden parhaista kisoista, mutta paniikille ei pitäisi olla tarvetta, maailman kärki vaan on miehissä hyvin tasainen. Colognakin alkaa herätä oltuaan seitsemäs, eli Tourilla ja Lahdessa nähtäneen jälleen kerran vahvassa kunnossa oleva Cologna.

Iivo Niskasen vapaa ei kyllä vieläkään näytä hyvältä, vaikka perinteisen kunto on kohdillaan. Miltei minuutti kärkeen ja jämäpisteille vei Iivon tie. Heikkiseltä ja Lehtoselta sitten tulikin hyvät esitykset heidän tasolleen. Podiumsijat ovat täyttä realismia Heikkiselle, kunhan pääsee pöljäilemään.
 

Salama44

Jäsen
Pärmäkosken lisäksi Laura Mononen alkaa olla varmuudellaan viestikamaa. Vielä kun Niskanen saadaan perinteiselle iskuun niin viimeisestä viestipaikasta kamppailevat Kyllönen ja Saarinen.

Roponen on vapaalla kohtuu kunnossa, mutta 5 km:n osuus on ehkä turhan lyhyt. Laukkasen vauhti ei riitä edes kärkiampujahiihtäjille saati sitten erikoisnaisille. Varalla heistä periaatteessa voi olla kuka tahansa ( myös Mäkäräinen) mutta miksi riskeerata jos Mononen ja Pärmäkoski jo hiihtävät 10 sakkiin vaikka eivät ole vielä edes parhaassa kunnossa.

Miesten osaltakin viesti alkaa hahmottua. Jauhojärvi ja Niskanen perinteiselle ja Lehtonen ja Heikkinen vapaalle. Muille on tällä hetkellä tarjolla vain varamiehen paikkoja. Tämä on tietenkin vain tämän hetken spekulaatiota ja lisänäytöt ratkaisevat.
 
Miesten osaltakin viesti alkaa hahmottua. Jauhojärvi ja Niskanen perinteiselle ja Lehtonen ja Heikkinen vapaalle.
Kyllä tällä joukkueella pitäisi mitali irrota. Lehtoseltakin kun on nähty viime- ja tällä kaudella juuri noita 10-19 sijan hiihtoja vapaalla. Ei tule mc-kisoja juuri seurattua nykyään, paitsi ne mitä Yle näyttää, mutta ei kai siellä muita kovia maita olekaan kuin Norja, Ruotsi, Venäjä ja Suomi. Mutta eihän se kolmen joukkoon pääseminen ole tietysti ollut yleistä Suomelle. Tällä kaudella se kuitenkin tapahtuu.

Naisissa saisi kokoon kaksi todella hyvää joukkuetta.
Kyllönen, Pärmäkoski, Mononen, Mäkäräinen
Saarinen, Niskanen, Roponen, Laukkanen
 
Pärmäkoskella hirveä lyönti päällä. Kaatumisesta huolimatta nopein osuusaika ja nousu kolmanneksi tourilla. Mm. Björgen jäi kuin eno veneestä.
 
Viimeksi muokattu:

Salama44

Jäsen
Astma Sundby on taas iskussa.

Heikkinen on hyvässä ja järkevässä nousujohteisessa kunnossa Tänään hän oli jo perinteisen nopein.

Klebo on hurjassa kunnossa. Käyköhän niin ettei Nothug mahdu edes Norjan MM-kisajoukkueeseen.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kaksi kolmossijaa tämän päivän hiihdoista Suomeen, hienoa! Ensin Pärmäkoski naisissa ja sitten Heikkinen miehissä. Miehissä kokonaispanos oli vahva, kun kolme miestä oli viidentoista joukossa. Iivon hiihto oli toki lähtökohtiin nähden pettymys, mutta pääsi kuitenkin kymmenenneksi.

Ihan käsittämätön kaveri tuo Norjan Kläbo. Viisi maailmancupin kisaa käyty, ja Kläbo ollut podiumilla kahdessa niistä.

Ensi viikolla hiihtoporukka siirtyy sitten Davosiin, jota hiihtopiireissä pidetään tärkeänä kunnonkatsastuskisana. Voi olla, että siellä kisataan kaksi viikkoa putkeen, La Clusaz'n (jossa pitäisi kisata Davosin jälkeen) lumitilanne on kuulemma aivan karmea.
 
Viimeksi muokattu:

Milanja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Mahtavaa Krista ja Matti!
Minitourin kolmossijat ja molemmat päivän ykköset osuusajoissa!
Nyt on Suomen maastohiihto huikeassa nousukiidossa kohti mm-kotikisoja.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Santtu Silvennoinen aloitti MM-viestispekulaatiot naisten osalta Iltalehdessä. Silvennoinen kirjoittaa, että kuuden maastohiihtäjän lisäksi MM-viestipaikasta kamppailee myös kaksi ampumahiihtäjää eli Mäkäräinen ja Laukkanen. Lisäksi hän kirjoittaa Tahto-kirjallaan suuttuttaneen Aino-Kaisa Saarisen kantavan joukkueen sisällä lempinimeä Oikku, joten maajoukkueen ilmapiiri on kiristynyt siltäkin osin.

Kirjoituksensa loppupuolella Silvennoinen ottaa kantaa kaikkien viestikandidaattien tilanteeseen ja "viestipoliittiseen" vääntöön. Silvennoisen mukaan viestiporukka olisi tämänhetkisillä näytöillä Pärmäkoski-Mononen-Roponen-Laukkanen.

Voi voi Santtu, luulisi nyt ammatikseen hiihtoa seuraavan tietävän, että Marilla ei ole jakoja viestiporukkaan. Hän on kuitenkin puhdas sprintteri maastohiihdon puolella, millaisia ei viestijoukkueeseen kelpuuteta, vaan ne näytöt annetaan normaalimatkoilla. Ampumahiihtonäytöille (nämähän Santtu nosti esiin) en järin suurta painoarvoa anna, koska nykyporukasta ei löydy ns. kivikovia menijöitä, kun Kaisakin näyttää nähneen parhaat hiihtopäivänsä. Hyviä hiihtäjiä toki kumpainenkin ampumahiihtopuolelle, ja sehän se heidän ykkösjuttunsa on.

Ennen kaikkea kannattaa nyt muistaa, että elämme joulukuuta, eli Lahden MM-hiihdot ovat vielä "kaukana" tulevaisuudessa.

http://www.iltalehti.fi/talviurheilu/201612052200036522_tl.shtml (Linkki Iltalehteen ja Silvennoisen näkökulmaan)
 
Viimeksi muokattu:

Pekkis

Jäsen
Voi voi Santtu, luulisi nyt ammatikseen hiihtoa seuraavan tietävän, että Marilla ei ole jakoja viestiporukkaan. Hän on kuitenkin puhdas sprintteri maastohiihdon puolella, millaisia ei viestijoukkueeseen kelpuuteta,

Kirjoitit noin vuosi sitten seuraavasti: "Vitonen vähän vääristää voimasuhteita, koska sprinttereinä paremmin tunnetut idaingemarsdotterit, stinanilssonit, ja ingvildöstbergit pärjäävät matkan lyhyen keston takia."

Siis pärjäävät matkan lyhyen keston takia. Naisten viestijoukkueesta on hyvää vauhtia tulossa kisojen mielenkiintoisin vääntö.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Minua ihmetyttää tuo puhe, etteivät sekä Mäkäräinen että Roponen voisi olla joukkueessa, koska kumpikaan ei kuulemma voi olla ankkuri surkean kirikyvyn takia. Suomen päävastustajat ovat oletettavasti Norja, Ruotsi ja USA. Näiden ankkurit ovat oletettavasti Weng, Nilsson ja Diggins. Mielestäni Suomesta ei löydy ketään, joka voittaisi lähtökohtaisesti loppukirissä yhtäkään noista päävastustajien ankkureista. Täten minusta ankkuriksi olisi mielekkäämpää laittaa joku hyvän matkavauhdin nainen, joka pystyisi kenties pudottamaan nousussa Nilssonin ja ennen kaikkea pitämään takanaan Digginsin, joka lähtökohtaisesti ei mielestäni pääse liikkeelle Suomen kanssa samaan aikaan, vaan lähtee takamatkalta viimeiselle osuudelle.
 
Kirjoitit noin vuosi sitten seuraavasti: "Vitonen vähän vääristää voimasuhteita, koska sprinttereinä paremmin tunnetut idaingemarsdotterit, stinanilssonit, ja ingvildöstbergit pärjäävät matkan lyhyen keston takia."

Siis pärjäävät matkan lyhyen keston takia. Naisten viestijoukkueesta on hyvää vauhtia tulossa kisojen mielenkiintoisin vääntö.

Itsekin uskoisin Laukkasen pärjäävän hyvin viestissä vapaan osuudella. Ei tuo vitonen ole sprintterille ainakaan mikään ylimatka. Se mikä minua kuitenkin Laukkasen kohdalla mietittää on pään kestävyys tai tässä tapauksessa se, ettei hänellä ole juuri kokemusta tuolla tasolla nainen naista vastaan kilpailemisesta. Se on vähän eri painaa menemään ampumahiihdon puolella takaa-ajokisassa taistellessaan sijoista 30.-40. kuin taistella Lahden MM-kisoissa viestissä mitalista tai jopa siitä kirkkaimmasta. Joten ainakaan täältä lähtee ei-ääni Laukkaselle. Jos hän osoittaa puheeni vääriksi vielä tässä kauden mittaan, niin sitten tarkastellaan uudestaan. En tosin tiedä tuleeko tässä kauden aikana edes mahdollisuutta Laukkaselle antaa viestinäyttöjä hiihdon puolella. Puolentoista viikon päästä kisataan La Clusaz'ssa viesti ja sitten tammi-helmikuussa oli se Ulricehamnin viesti.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kirjoitit noin vuosi sitten seuraavasti: "Vitonen vähän vääristää voimasuhteita, koska sprinttereinä paremmin tunnetut idaingemarsdotterit, stinanilssonit, ja ingvildöstbergit pärjäävät matkan lyhyen keston takia."

Siis pärjäävät matkan lyhyen keston takia. Naisten viestijoukkueesta on hyvää vauhtia tulossa kisojen mielenkiintoisin vääntö.
Pisteet (siis ilman sarvia ja hampaita) oivasta salapoliisityöstä sinne suuntaan.

Vitonen ei varmaankaan olisi Marille liian pitkä matka, tähän uskon. Laukkasen ongelma vaan on se, että näytöt viestiin annetaan distanssimatkoilla, joilla Mari on ollut aivan tusinaa (toki otanta on pieni) kansainvälisellä tasolla. Epäilen erittäin rajusti, ettei Laukkanen ole kehittynyt niin paljoa, että pystyisi antamaan pidemmillä matkoilla sellaiset näytöt, jotka toisivat hänelle viestipaikan.

Ja kuten @Mängimies mainitsi, Laukkasen pää on todella suuri arvoitus. Siellä on kuitenkin tarjolla Aikku, Niskanen, Pärmäkoski, Kyllönen, Roponen ja jopa Mäkäräinen (kunnon pitää toki olla ihan eri luokkaa kuin viime kaudella ja Östersundissa), ketkä kaikki ovat marinoituneet kovissa kansainvälisissä ympyröissä.
 

Milanja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tuo La Clusazissa hiihdettävä mc-viesti on sikälikin mielenkiintoinen, että käsittääkseni Pärmäkoski on ilmoittanut ettei lähde La Clusaziin laisinkaan.
Suomen joukkueella ei kyllä ilman häntä ole voittomahdollisuutta tuossa viestissä, näin olettaisin.
 

Pekkis

Jäsen
Ja kuten @Mängimies mainitsi, Laukkasen pää on todella suuri arvoitus. Siellä on kuitenkin tarjolla Aikku, Niskanen, Pärmäkoski, Kyllönen, Roponen ja jopa Mäkäräinen (kunnon pitää toki olla ihan eri luokkaa kuin viime kaudella ja Östersundissa), ketkä kaikki ovat marinoituneet kovissa kansainvälisissä ympyröissä.

Paikkaa viestijoukkueeseen tavoittelee (näin ainakin uskon) tällä hetkellä kahdeksan hiihtäjää, sillä eiköhän Mononenkin voida laskea tässä vaiheessa kautta vielä varteenotettavaksi ehdokkaaksi...?

Laukkasen ja Mäkäräisen kohdalla näyttöpaikkoja ei tule olemaan montaa, joten paineet ovat niissä taatusti kovat. Huono päivän vire, väärä suksivalinta tai huollon epäonnistuminen kääntyy sitten helposti pään kestämättömyyteen tai puutteelliseen kuntoon. Näin jälkiviisaana olisi Marin kannattanut ehkä keskittyä tämä kausi lähes pelkästään sileään, mutta tällaisiin päätöksiin vaikuttaa niin monet asiat.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Paikkaa viestijoukkueeseen tavoittelee (näin ainakin uskon) tällä hetkellä kahdeksan hiihtäjää, sillä eiköhän Mononenkin voida laskea tässä vaiheessa kautta vielä varteenotettavaksi ehdokkaaksi...?
Tottakai lasketaan. Mononen ei vaan ole marinoitunut kovissa kastikkeissa, kun ei ole ollut taistelemassa (voittamassa mitaleita) arvokisamitaleista, sitä tarkoitin. Kaisa toki ampumahiihdon puolella, mutta paineet ovat sielläkin erittäin kovaa luokkaa.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tuo La Clusazissa hiihdettävä mc-viesti on sikälikin mielenkiintoinen, että käsittääkseni Pärmäkoski on ilmoittanut ettei lähde La Clusaziin laisinkaan.
Suomen joukkueella ei kyllä ilman häntä ole voittomahdollisuutta tuossa viestissä, näin olettaisin.

La Clusazissa tuskin päästään kisaamaan lumen puutteen takia. Hyvin mahdollista, että kahden vuoden takaiseen tapaan kisataan kahdesti putkeen Davosissa ja tuo tarkoittaisi kai myös sitä, että viestin sijaan olisi ohjelmassa sprintti, koska Davosin kapeat radat eivät oikein mahdollista yhteislähtökisoja.
 
Laukkanen olisi todellinen harakiri valinta. Vähän samaan tapaan kuin Sarasoja-Lilja vuonna 2013. Mitä silloin tapahtui? Todennäköisyys olisi tällaiselle suoritukselle paljon suurempi eli sille, että Laukkanen hyytyisi ja Suomi jäisi kokonaan ilman mitaleitta kuin se, että Laukkanen jossain loppukirissä päihittäisi Stina Nilssonin...
 

Salama44

Jäsen
Eikös valmennus ole jo todennut ampumahiihtäjistä lähinnä Mäkäräisestä että kalenterista löytyy yksi näyttöpaikka tammikuun 20 päivän paikkelta vapaalta kympiltä maailmanancupista.

Se edellyttää ko. viikonlopun osalta ampumahiihtocupin väliin jättämistä. Valmennus edellyttää tuoretta kansainvälistä näyttöä nimenomaan erikoismatkalta verrattuna erikoisnaisiin.

Tätä verrataan sitten erikoisnaisten onnistumiseen itse kisoissa. Kyseeseen tulisi Jylhän mukaan lähinnä 3. osuus.

Uskon edelleen että Krista molempien hiihtotyylien parhaana suomalaisena maailmancupissa kannattaa laittaa toiselle vapaan osuudelle ankkuriksi ja ottaa hyöty muista hyvistä perinteisen hiihtäjistä.

Jos Suomi ylipäätään voitosta taistelee niin eroa on tehtävä jo perinteisellä ja vapaalla korkeintaan pystytään pitämään ero, koska ei ole Marjon kaltaista ankkuria. Pärmäkoski hiihti jo Sothissa upean ankkuriosuuden nostaen Suomen hopealle lopun kiritaistelussa ja on nyt paremmassa kunnossa kuin silloin.

Suomen cupissa voiton vei vain pieni kompurointi lopussa Kyllösen kanssa.Pärmäkoskella on vauhtikestävyyttä ja nousujohteinen hiihtotapa ja tarvittaessa myös kirikykyä joita ei muita löydy eikä ole kovissa paikoissa osoitettu.

Todennäköisesti Suomi hiihtää kuitenkin korkeintaan hopeasta, koska olemme niin paljon huonompia vapaalla. Ampumahiihtäjien kisapaikan tavoittelukin perustuu lähinnä tähän tosiasiaan. Jos vapaa olisi yhtä hyvä kuin perinteinen ei ampujahiihtäjistä tarvitsisi keskustella.

Monenko huippumaan joukkueessa heitä hiihtää? Saksallakin olisi aikamoisia menijöitä, mutta eivät taida mahtua joukkueeseen.
 
Viimeksi muokattu:

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Jos Suomi ylipäätään voitosta taistelee niin eroa on tehtävä jo perinteisellä ja vapaalla korkeintaan pystytään pitämään ero, koska ei ole Marjon kaltaista ankkuria. Pärmäkoski hiihti jo Sothissa upean ankkuriosuuden nostaen Suomen hopealle lopun kiritaistelussa ja on nyt paremmassa kunnossa kuin silloin.
Mietin mennäänkö tässä jopa Marjo Matikaisen aikoihin, vai enkö vaan muista ketään muuta Marjoa Suomen naisten viimeisimmistä hiihtojoukkueista?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös