HIFK:n peliesitykset

  • 1 152 295
  • 4 653
Tila
Viestiketju on suljettu.

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Maalimäärät alkoivat laskea lokakuun puolivälin jälkeen, jolloin pelattiin peräkkäiset matsit JYPiä vastaan. Tuolloinhan Jalonen taisi tokaista jotain, että pojat pelasivat niin hyvin, että ansaitsevat vapaapäivän. Liekö pojille noussut keltainen neste päähän ja alkoivat kuvitella itsestään liikoja? Lisäksi Porthen loukkaantui 25.10. pelatussa Ipa-matsissa. Onko siis niin, että Lopin loukkaantumisen joukkue vielä kesti, mutta Jeben menetys oli liikaa?
Mä tiedän ettei monikaan ole samaa mieltä seuraavasta, mutta mun mielestäni suurempi syy otteiden huononemiseen ja maalimäärien pienenemiseen tupla-JYP matsien jälkeen löytyy yllättäen peräpäästä. Hannu Pikkarainen pelasi JYPiä vastaan 18.10 ja seuraava peli olikin vasta 25.11 Bluesia vastaan. Eli voiko olla että HIFK tsemppasi helvetin hyvin ilman Loppia koska pakistosta tuli riittävää taitotukea hyökkääjille? Pakit joutuivat ikävä kyllä kohtuuttoman suureen rooliin ottaessaan liikaa osaa hyökkäystoimintaan ja se näkyi kokonaisuudessa eikä HIFK voittanut vaikka tekikin periaatteessa riittävästi maaleja, omissa siis soi liikaa. Osa byyreistä menee selkeästi Pitkämäen piikkiin ja osa menee joukkuepelin piikkiin, jengi oli täysin epätasapainossa peliä tekevien hyökkääjien puutteesta johtuen, pakit stunttasivat parhaansa mukaan mutta se näkyi myös omassa päässä. Aikavälille Pikkaraisen loukkaantumisen - Batesin jengiin tulo osuu 5 matsia, niistä HIFK voitti muuten yhden.
 

jake

Jäsen
Suosikkijoukkue
hifk
Penalla pariinkin otteeseen, jolloin pari täsmähankintaa olisivat voineet tuoda meille mestaruuden. Pena ei tehnyt mitään ja jäi kaikkien mieleen ikuisena luuserina.

Tähän täytyy sanoa, että osiltaan olet väärässä. Tekihän Pena jotain ja tuli täsmähankintoja: esimerkiksi Yorick Treille ja Lubomir Hurtaj. Osuivatko hankinnat kohdalleen, on toinen juttu.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Hannu Pikkarainen pelasi JYPiä vastaan 18.10 ja seuraava peli olikin vasta 25.11 Bluesia vastaan. Eli voiko olla että HIFK tsemppasi helvetin hyvin ilman Loppia koska pakistosta tuli riittävää taitotukea hyökkääjille? Pakit joutuivat ikävä kyllä kohtuuttoman suureen rooliin ottaessaan liikaa osaa hyökkäystoimintaan ja se näkyi kokonaisuudessa eikä HIFK voittanut vaikka tekikin periaatteessa riittävästi maaleja, omissa siis soi liikaa.

Jees, niin paljon kuin Hankia haukutaankin fleguilusta (osittain syytökset ovat varmaan ihan ansaittuja), niin kyseessä on kuitenkin kokenut liigapuolustaja, jolla on reilut 200 peliä vyöllään. Kuten on moneen otteeseen todettu, niin IFK:n tämän kauden ongelmat sijoittuvat lähes yksinomaan alakertaan. Peruspakkeja on liian vähän ja huippupakkeja ei yhtään. Kyllä Hankin loukkaantuminen varmasti tuntui.

Perusongelma on juuri tuo lihavoitu osa: omissa kolisi syksyllä aivan liikaa. Jos jengi tekee keskimäärin kolme maalia jokaisessa ottelussa, niin kyllä silloin pitäisi voittaa otteluita paljon isommalla prosentilla kuin HIFK vuosimallia 2008.

En lähde arvailemaan, kumpi oli lopulta kovempi takaisku, Pikkaraisen vai Porthenin loukkaantuminen. Varmasti kumpikin oli paha menetys, mutta suurin ongelma oli kaikesta huolimatta epävarma maalivahtipeli.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän täytyy sanoa, että osiltaan olet väärässä. Tekihän Pena jotain ja tuli täsmähankintoja: esimerkiksi Yorick Treille ja Lubomir Hurtaj. Osuivatko hankinnat kohdalleen, on toinen juttu.

Kyllä vain, eikä pidä unohtaa mm. näitä veret seisauttaneita pelaajakauppoja:

- kausi 05/06: Askey ulos, Parsons sisään
- kausi 07/08: Cook ulos, Ustrnul sisään

Varsinkin tuolla Sheddenin kaudella joukkue olisi voinut edetä ties kuinka pitkälle ilman tammikuista joukkueen heikennystä. Samoin viime kaudella olisi todennäköisesti ollut parempi olla tekemättä mitään. Cook oli juuri löytänyt oivan pelivireen, kun taas Ursula oli puolet keväästä pelikiellossa tai sairastuvalla.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
No en todellakaan sanoisi tilastojen laskemista älyttömäksi touhuksi.

Ei itse tilastoanalyysi varsinaisesti olekaan älytöntä touhua. Tarkoitin lähinnä sitä, että täällä riidellään veren maku suussa joistain yksittäisistä seikoista ja ollaan sitä mieltä, että kiistakumppani on aivan kuutamolla, vaikka isoista linjoista ollaan samaa mieltä. Tosin pienistä puroista ne isot joet syntyvät, joten sikäli...
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä "pelimies" nyt hankkisi HIFK:lle 1-2 puolustajaa, vaikka rahaa menisi se 200-300k. Tämä on sellainen, "oletko gambler vai loser"-tilanne. Takuuta onnistumisesta ei voi olla, mutta on aika jännä sitten "nybarien" kiikkustuolissa miettiä kaikkia ohi menneitä tilaisuuksia, jos esim. nyt HIFK ei edes yritä tosissaan hankkia paria kunnon pakkia.
Vaikka juuri nyt mennään komeassa voittoputkessa pitkälti siksi, että peräpää ei vuoda, on homma pitkälti kovavireisen Niemisen ansiota. Toki pakitkin ovat petranneet, mutta ikävä kyllä jo lukumääräisesti katseltuna IFK tarvitsee vähintään yhden pakin lisää ja mieluiten kaksi. Loukkaantumiset ovat alituisena uhkana ja Walshia on pakko peluuttaa, kun ei ole muitakaan laittaa tilalle. Jostain on pakko saada pakki tai (pakki)pari, jotta puolustukseen tulisi tervettä kilpailua pelipaikoista, jolloin TW:n kaltaisen vapaamatkustajaläskin päätöntä kohellusta ei tarvitsisi katsella nitropurkin ja kossulekan kera.

Hyvät pakit ovat kortilla, eikä tosiaan takuuvarmoja hankintoja ole olemassakaan, mutta 1-2 epävarmaakin tapausta pitää hankkia. Sellaiset 9-10 pakkia pitäisi olla rosterissa, joista valitaan parhaat pelaamaan. Nybondasin pitää nyt kaapaista molemmat peukkunsa pois hanuristaan ja hoitaa työnsä, vihdoin viimein.

Johannes kirjoitti:
Suosittelen yrittämään, voi se kauneinkin leidi lähteä tanssimaan, jos sille uskaltaa pokata ja pyytää mukaansa.
Paitsi kun tämmönen röhnö lätkäjätkä menee ja kysyy mitä kohteliaimmin paikan kauneimmalta elliltä, että "Wanna go?", niin eipä siinä paljon jää kauniita siirappitarinoita kerrottavaksi jälkipolville.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Kyllä vain, eikä pidä unohtaa mm. näitä veret seisauttaneita pelaajakauppoja:

- kausi 05/06: Askey ulos, Parsons sisään

HIFK:ssa pelasivat Sheddenin kaudella ulkolaisina Peter White, Robert Schnabel, Mark Murphy, Brad Parsons, Jonathan Zion, Ladislav Benysek, Tom Askey ja jopa Sebastian Centomo yhden pelin verran. On siinä ehtinyt olla monta suunnitelmaa mitä tehdään. Kauden aluksi Shedden järkyttyi Lundellista, joka pääsi tosin takaisin suosioon. Holmasta ja Vihkosta Shedden halusi ja pääsi eroon. Hirso oli aluksi myös epäsuosiossa, vaikka kelkka kääntyikin lopulta kokonaaan Hirson puolelle. H Laine ja Lostedt tekivät täsmävaihtoja. Tässä nyt osa jutuista, jotka palaa mieleen, kun katselee sen kauden tilastoja. Luttinen-Hauhtonen-Salmelainen jyräsivät ykkösketjuna.

Se oli ihan hauska kausi, vaikka loppuikin 5. välierän tappioon. Shedden itse tietysti menetti selkeästi parhaan draivinsa, kun teki jo joulun aikoihin sopimuksen seuraavaksi kaudeksi Ilmalaan.
 

Isaksson

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tähän täytyy sanoa, että osiltaan olet väärässä. Tekihän Pena jotain ja tuli täsmähankintoja: esimerkiksi Yorick Treille ja Lubomir Hurtaj. Osuivatko hankinnat kohdalleen, on toinen juttu.

Se on todellakin toinen juttu. Mutta jos ei edes yritä, on se vielä surkeampaa.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Paitsi kun tämmönen röhnö lätkäjätkä menee ja kysyy mitä kohteliaimmin paikan kauneimmalta elliltä, että "Wanna go?", niin eipä siinä paljon jää kauniita siirappitarinoita kerrottavaksi jälkipolville.

Tämä tilannehan päättyy useimmiten hanskaukseen.

Ja nyt on päästy meidän tilastosiivessäkin yksimielisyyteen siitä, että ongelmana on koko ajan ollut päästetyt maalit. Hank Pikkaraisen puuttuminen on varmastikin yksi merkittävä tekijä tässä, samoin nostaisin esiin perus-Turusen, joka oli muistaakseni pitkään loukkaantuneena juuri silloin, kun kaikki meni päin persettä. Kuten Viherpuiston Ruoska kirjoittaa, joukkue teki liki 3 maalia per matsi huonoinakin aikoina ja kyllä se on vähintäänkin ok-tasoa, sen pitäisi tuottaa useammin voitto kuin tappio. HIFK on ollut koko sarjan ajan viiden parhaan maalintekijän joukossa. On tärkeää ymmärtää (siis joukkueenkokoajan), että nykylätkässä yli 2,5 tehtyä maalia on varsin ok -suoritus, sitä ei tarvitse kasvattaa sairaasti. Jyp on mennyt aikalailla HIFK:n tahtiin maalinteossa. Kun byyrejä tulee lähelle kolme per matsi, luulisi olevan helppoakin tajuta, että kaikki energia pitää käyttää siihen, että omiin ei mene liikaa. Tämä on ei-penamainen tapa ajatella.

Penamainen tapa ratkoa sitä, että kolme tehtyä ei riitä, on hankkia lisää hyökkääjiä ja tavoitella sitten 7-5 -voittoja. Se on täysin naurettavaa puuhaa. Playoffeissa ei pärjätä, jos runkosarjan profiili on tällainen. Se on nähty useinkin. Kun paikkoja on playoffeissa niukasti, korostuvat nimenomaan joukkueiden väliset puolustuspään erot. Yksinkertaista matematiikkaa: otteluissa ei juuri koskaan rikota sitä kaavaa, että alle puolet paikoista johtaa maaliin. Kun paikat vähenevät, tehdyt maalit vähenevät paljon maalanneiltakin joukkueilta. Sen sijaan päästetyt maalit -lukema ei kovin kauheasti muutu runkosarjasta playoffeihin mentäessä. Pleijareissa viimeistään maksetaan hintaa siitä, että joukkue on rakennettu hyökkäyksen varaan. Laastari ei auta, kun ongelma vaatii kirurgia.

HIFK:n paljon parjatun pakiston tärkeimmät tekijät ovat Heikkinen-Kanki-Pikkarainen-Turunen. Tässä nipussa on 08/09 -liigaan helvetisti potentiaalia. Paljon enemmän kuin Ströbä-Varakas-Seppäsessä. Vaikka tätä miten pyörittelisi, niin Walsh on säälittävä vapaamatkustaja. Lisäksi runkomiehiä on liian vähän, vain 4 kpl. Ei kestetä yhtään loukkaantumisia. Melart, Honkanen ja Haverinen ovat liian kaukana runkomiesten tasosta (siltikin Walshia edellä...), vaikka jokainen näistäkin tekee omat hommansa ihan ookoo tasolla ominaisuuksiin nähden. Ei ole parempaa lääkettä paikata vajavaista pakistoa kuin hyvä maalivahtipeli. Hyvän maalivahtipelin ja hyvän pakiston yhdistelmähän merkitseekin jo kärkipään sijoitusta. Mun tietääkseni kynnyskysymyksenä pakkihankinnoissa on kätisyys; täydentäjän olisi käytännössä pakko olla rightin mies. Häntä "etsitään" tai sitten oikeasti etsitään.
 

Jimbo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Yksinkertaista matematiikkaa: otteluissa ei juuri koskaan rikota sitä kaavaa, että alle puolet paikoista johtaa maaliin. Kun paikat vähenevät, tehdyt maalit vähenevät paljon maalanneiltakin joukkueilta. Sen sijaan päästetyt maalit -lukema ei kovin kauheasti muutu runkosarjasta playoffeihin mentäessä.

Tällä matematiikalla molemmat joukkueet alkavat ilmeisesti tehdä lisää omia maaleja, jos kerran päästetyt maalit kasvavat ja tehdyt maalit vähenevät. Muuten yhtälösi ei toimi. Heh.

Itse koen juuri kädellisten hyökkääjien merkityksen kasvavan playoffseissa. Maalipaikkojen määrä todellakin vähenee ja silloin olisi hyvä, että joukkueessa on taitavia kavereita, jotka pystyvät käyttämään paikat mahdollisimman hyvällä prosentilla. Vastaavasti myös maalivahdin merkitys korostuu entisestään kuten yleisesti tiedetään.
 

Bruno

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK, NP#4, Україна
Itse koen juuri kädellisten hyökkääjien merkityksen kasvavan playoffseissa. Maalipaikkojen määrä todellakin vähenee ja silloin olisi hyvä, että joukkueessa on taitavia kavereita, jotka pystyvät käyttämään paikat mahdollisimman hyvällä prosentilla..

Totta, mutta meillä on jo 3 ketjullista kädellisiä ja semikädellisiä jätkiä. Kyllä tuolla hyökkäysarsenaalialla voitetaan pelejä pleijareissa, jos vain se puolustuspää pitää. Ei sinne kannata roudata enää lisää ukkoja.
Pakistoon tarvitaan 1-2 jätkää lisää ja nimenomaan siihen hyökkäystä tukevaan osastoon.
Hank ja Bono ovat tällä hetkellä ainoat, jotka itse lasken täysin offensiivisiksi puolustajiksi. Toki Kankea voi yrittää väliin runnoa, mutta mieluummin katselisin Kangen omanpään pelaamista. Mielestäni pleijareissa pitää kuitenkin repiä joka jätkästä se oikea potentiaali esiin. Ja se onkin sitten jonkun muun duuni kuin meidän.
 

matti&teppo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Penamainen tapa ratkoa sitä, että kolme tehtyä ei riitä, on hankkia lisää hyökkääjiä ja tavoitella sitten 7-5 -voittoja.
Nyt ei ole kyseessä mitenkään henkilökohtainen lainaus vaan yleisellä tasolla. Jos kolme tehtyä ei riitä vaan omiin menee aina enemmän voi ongelman ratkaisu hyvinkin olla hyökkääjän hankinta. Nyt ihan ajatusleikkinä ja vaikkapa ilman nimiä kelaillaan seuraavaa:

- joukkueella on laidoilla saatanasti maalintekopotentiaalia, löytyy yksi valtakunnan parhaimmista snaippereista ja 4-5 hyvää fyysistä ei-ihan-kädetöntä maalineduspelaajaa mutta hyökkäyspäässä ei ole pelintekijöitä.
- pakistossa on pari hyvää kiekollista pelaajaa

Noilla on mahdollista saada aikaiseksi maaleja, pakiston hyvät kiekolliset alkavatkin rakentaa peliä hyökkäyspään pelintekijöiden sijaan. Ongelma on että puolustajille tulee liian iso vastuu hyökkäyspään kiekolliselle pelille. Pakit alkavat pelintekijöiksi jolloin kenttätasapaino menee perseelleen, omiin tulevat vastahyökkäykset muuttuvat pykälää pahemmiksi jolloin avainasemaan tulee maalivahdin kyky kompensoida muuttunut tilanne. Jos tässä tapauksessa maalissa on pelaaja joka ei kykene kompensoimaan vaan sille menee matsissa vielä helppojakin päästään tilanteeseen että omiin menee se 4/peli ja joukkue ottaa pataan. Vaikka tekeekin näennäisesti riittävästi maaleja. Ongelmaa voidaan lähteä ratkomaan kahdella tapaa, maalivahti paremmaksi jolloin:

- omiin menneet helpot pois
- maalivahti ottaa niistä normaalia pahemmistakin vielä paremmin kiinni

Toinen tapa on hommata hyökkäykseen pelintekijä jolloin:

- puolustajat pääsevät enemmänkin omiin duuneihin
- tukevat hyökkäyksiä sen sijaan että pyrkisivät rakentamaan koko peliä

Näin päästään molemmissa tilanteeseen missä jengi voi voittaa. Kelaillaas tilanne maalivahtien torjuntaprosenteilla: Maalivahdit jaetaan kolmeen ryhmään prosenttien vaihdellessa 91% (maalivahti luokka C) - 92,5% (maalivahti luokka B) - 94% (maalivahti luokka A). Suluissa on nyt jo luokat jotka edustavat eri maalivahteja taitojen mukaan. Prosenteilla kelattuna siis seuraavasti:

- kenttätasapaino sekaisin, tilanteet hieman normaalia pahempia jolloin samat maalivahdit ottavatkin kiinni enää prosenteilla 88% - 89,5% - 91%. Toisin sanoen, jokaista sataa laukausta kohti tuleekin 3 tilannetta missä maalivahti pelataan täysin kahville kenttämiehityksen sekoilun johdosta. Ei mitään saumaa ottaa kiinni. Saman asian voi kelata että jokaista ottelua kohti tehdään yksi CCCP-maali.

- normitilanne, normaaleja tilanteita jolloin em. maalivahdit ottavat siis kiinni prosenteilla 91% - 92,5% - 94%

- joukkue pelaa ultrapuolustavaa peliä jolloin maalivahtien prosentit ovatkin jo luokkaa 93% - 94,5% - 96%. Homma selittyy helpommilla laukauksilla, kakkoskiekot minimiin jne.

Mun mielestä HIFK veteli syksyllä tuossa tilanteessa 88-91%. Ja kun maalissa oli Pitkämäki niin tulos oli se maalivahdille upea prosentti 88%. Mutta, laittamalla hyökkäyksen kuntoon, siis sen samaisen 3 maalia/ottelu tehneen hyökkäyksen, laitettiin samalla kuntoon kenttätasapaino jolloin ne kolme "CCCP-maalia"/100 laukausta poistuvat. Ja kas, saman maalivahdin prosentit voivatkin nousta jo 91%:iin. Jos samainen jengi vielä vaihtaa maalivahdin pykälää kovempaan niin ettei enää tule sitä yhtä helppoa per peli tulee prosenteiksi jo 94% (oletuksena on että pitkällä juoksulla skodeja tulee n. 100 kolmeen peliin). Mietitääs seuraava sitten maaleittain:

- prosentti 88%: 100 laukausta kolmeen peliin eli kolmessa pelissä 12 omiin, samaan aikaan 9 tehtyä --> ei hyvä
- prosentti 91%: 100 laukausta kolmeen peliin eli kolmessa pelissä 9 omiin, samaan aikaan 9 tehtyä --> ei hyvä
- prosentti 94%: 100 laukausta kolmeen peliin eli kolmessa pelissä 6 omiin, samaan aikaan 9 tehtyä --> hyvä

Eli mä laitankin villin heiton: mun mielestä HIFK saavutti syksyllä saman tuloksen hommaamalla jo ennestään kovaan hyökkäykseen Batesin kun olisi saavuttanut vaihtamalla Pitkämäen Niemiseen. Vaikkei maaleja tehtykään hirveästi lisää. Perustava ajatus on oman paketin tiivistäminen, nyt ne kiekolliset pakit pääsivät siihen hommaan mihin kuuluvatkin eli tukemaan hyökkäyksiä. Aikaisemmin he joutuivat rakentamaan niitä hyökkäyksiä.

Ja tottakai Nieminen olisi pitänyt vaihtaa. Mutta jos pidetään Batesin hommaamista laastarina niin sama laastari olisi tavallaan ollut myöskin Niemisen vaihto maaliin. Kirurgin hommia oli tehdä ne molemmat.

Eli mitäs mieltä olette? Olenko täysin kahvilla?

edit: korjattu
 
Viimeksi muokattu:

scholl

Jäsen
Penamainen tapa ratkoa sitä, että kolme tehtyä ei riitä, on hankkia lisää hyökkääjiä ja tavoitella sitten 7-5 -voittoja. Se on täysin naurettavaa puuhaa.

Hyökkäys myy lippuja, puolustus voittaa mestaruuksia.
Se nähtiin valitettavalla tavalla eilen, kun Baltimoren puolustus nollasi Miamin hyökkäyksen ja sama pätee lätkässäkin.

Onneksi tämän kauden peräpäässä ei ole kovin hyvää ulkkaria, joka penailun nimissä voitaisiin vaihtaa hyökkääjään. Jos Walsh vaihdetaan johonkin karokoivuseen niin se ei tunnu samalla tavalla kuin Cookin tai Askeyn ulospenailut.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Nieminen oli kuitenkin liigassa kokemattomana maalivahtina hyvä nostaa ykköseksi vasta sitten, kun joukkue oli taas kokonaisuutena suhteellisen "terve". Minusta tässä tehtiin juuri oikein, oli päättäjä kuka hyvänsä, vaikka Sakke, konsultoiden Jalosta.

Kannattaa ennemmin ottaa kuonoon jo luuseriksi tuomitun Pitkämäen kanssa, kun jengi on käymistilassa ja rampa. Hyväksyn toki eri teoriatkin asiasta.
 

Betoz

Jäsen
Kyllä "pelimies" nyt hankkisi HIFK:lle 1-2 puolustajaa, vaikka rahaa menisi se 200-300k. Tämä on sellainen, "oletko gambler vai loser"-tilanne. Takuuta onnistumisesta ei voi olla, mutta on aika jännä sitten "nybarien" kiikkustuolissa miettiä kaikkia ohi menneitä tilaisuuksia, jos esim. nyt HIFK ei edes yritä tosissaan hankkia paria kunnon pakkia.
Sir Pena oli onneksi välillä gambler ja välillä loser - ja aina väärään aikaan. Tämän takiahan meidän talouskin on noin kolmekymmentäviisi miljoonaa pakkasella, joten Nybarilla ei ole muuta mahdollisuutta kuin olla loser. Mutta hei, Pena voi onneksi kiikkustuolissa ajatella, että "ainakin mä yritin tehdä jotain". Elämä on valintoja.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli mitäs mieltä olette? Olenko täysin kahvilla?

Et varmaankaan, vaan kyllä tuo on ihan ansiokasta pohdiskelua. Jäin vain pohtimaan, että miten tuohon kuvioon sopii Niemisen pelaama nollapeli Hämeenlinnassa 1.11. (viimeinen peli ennen Normania). Tuolloin puolustuksesta puuttui Hank, joten puolustus oli vajaavainen.

Johanneksellakin ihan hyvä huomio. Noinhan se on, että jos pitää uhrata nuori, lupaava veska tai vanha, keskitason veska, niin totta kai kannattaa valita jälkimmäinen. Toisaalta Nokka olisi voinut ihan hyvin kokeilla Ahlqvistin päivän kuntoa silloin, kun Pitkämäellä oli pahin imuvaihe päällä, mutta Pöksy aloitti siitä huolimatta illasta toiseen.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli mitäs mieltä olette? Olenko täysin kahvilla?
Mielestäni et ole. Näin tuon itsekin samoin ja siitä täällä mainitsin: Hifk oli "pakotettu" tekemään paljon maaleja oman pään vuotaessa ja pelaajien keskittyessä enemmän hyökkäykseen oma pää alkoi vuotaa entisestään. Tiedettiin ettei tuolla puolustuksella ja maalivahtipelillä (Pitkämäkeä peluutettiin pisteidenkin menetyksellä sen takia että nähtiin onko hänestä mihinkään) pysty voittamaan joten satsattiin kaikki hyökkäykseen.
Nyt on tiivistyneen puolustuksen kautta koko paketti paremmin kasassa ja pystytään pelaamaan paljon kontrolloidumpaa peliä jolloin maalimäärät molempiin päihin vähenevät.

Ja siitäkin olen samaa mieltä, että syksyn suvantovaiheessa jolloin tehdyt maalimäärät putosivat suurin syy oli puolustajien loukkaantumiset. Kädettömät pakit eivät osaa peliä avata ja hyökkäyksiä käynnistää. Hifkin pakisto ei kestä Pikkaraisen ja/tai Heikkisen loukkaantumisia eikä edes Haverisen ja/tai Turusen, näiden edellisten lisäksi.
 

Jimi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Erinomaisia kirjoituksia

Liekö voitetut ottelut & parantunut peli antanut rentoutta kirjoittajillekin, sillä näitä asiantuntevasti kirjoitettuja juttuja mielenkiintoisista näkökulmista on taas mukava lukea :)

Tärkeimmät syyt voittoputkeen vieläpä hyvällä pelillä ovat mielestäni:

1) maalivahtipeli.
Toivotaan että Niemisen taso säilyy (miksei säilyisi?) ja ukko pysyy terveenä. Epäilen että vahvistusta maalille ei saada -> Pitkämäelle tai Ahlqvistille on pakko antaa muutamia pelejä.

2) puolustuksessa parhaat miehet pelikunnossa.
Puolustus ei vaan kestänyt 1-2 parin pakkien loukkaantumisia. Omissa soi ja hyökkäyksiin lähdöt vaikeutuivat. H. Pikkaraisen ja Turusen poissaololla oli iso vaikutus kuten todettua. Jotkut haukkuu mutta kaverit ovat tärkeisssä rooleissa tällä kaudella tässä liigassa.
Alakertaan jos jostain löydetään vahvistus joka pystyy tekemään peliä ja omaa hyvän laukauksen, niin materiaalin puolesta pelataan kullasta. Siis ilman uusia avainloukkaantumisia.

Kiitos tasaisen kauden mitään ei ole menetetty vaikka alkukausi kontattiin. Kaikki muutkin, paitsi JYP, konttaavat enemmän tai vähemmän.

Iso apu pakkien avauksiin / nopeisiin lähtöihin ovat Bates ja Loppi. Osaavat loistavasti tarjota itseään pelattavaksi ja tehdä peliä sekä ennenkaikkea antavat niitä vapauttavia syöttöjä. Hirsoa unohtamatta. Ja Porthenkin palaa ennen pudotuspelejä. Onkohan meillä koskaan ollut näin tasokasta sentteriosostoa ?

Jaloseen edelleen täysi luotto. Valmennukseen ei tätä kautta hävitä.
 

Stigu

Jäsen
Itse antaisin nimenomaan pleijareita ajatellen kouluarvosanat IFK:n tärkeimmistä osa-alueista seuraavasti (mac6666:n edellisen sivun oivallista jakoa mukaellen) :

1. Hyökkäys 10-
Kun Kuhta, Pesonen ja Porthen ovat kunnossa, ja Loppi kuntoututunut, on IFK:n tämän kauden hyökkäys oikeastaan unelmahyökkäys: siellä on taitoa, maalintekopotentiaalia, kovuutta ja fyysisyyttä, eli kaikkea sitä, mitä IFK:n ihannehyökkäyksellä tulee olla. Ainoa miinus on todella nopeiden hyökkääjien puuttuminen.

2. Veskari 8 1/2
Nieminen on ollut toistaiseksi aivan uskomaton, mutta a) kaveri on kokematon pleijareihin, b) eikä IFK:lla ole hyvää kakkosta

3. Valmennus 8 1/2
Arvostan Jalosen todella korkealle SM-liigan valmentajakunnassa. Silti hänellä on ollut selkeitä ongelmia IFK:n kanssa. Kotipelit ovat tökkineet, ja Nokalle on sattunut pimeitä hetkiä ja jäätymisiä (mm. Narri.matsin 10 minuutin ylivoima, IFK:n flegmaattiset kotipelit)

4. Puolustus 7
Kaikki tarpeellinen pakistosta on jo sanottu: se on liian kapea ja liian kädetön. Iskassonilta (en muista missä ketjussa) hyvä huomio siitä, että IFK:n johdon HALU laittaa puolustus - ja sitä kautta koko joukkue- kuntoon mitataan lähiviikkoina.
 
Viimeksi muokattu:

Postinjakaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK.
Hyökkäyksen rakenne

Kyllä se niin on, että tiettyjen avainpelaajien paluu nostaa kokonaistasoa ja samalla itseluottamusta.

Hankin, Turusen ja Lopin paranamiset vaikuttaa kaikki omalla tavallaan.

Hankki ja Turunen tuo kokemuksellaan, pelatuilla peleillä vähän rauhallisuutta ja monipuolisuutta.

Loppi tuo kolmannen kentän, jolla peli pysyy kontrollissa ja kasassa. Kokonaiskontrolli on pelin kannalta tosi tärkeää. Kaikki kunnia Ramulle yrittämisestä, mutta tilalle tuli varma huippupelaaja ja toinen on junnu, jolle sattuu enemmän virheitä ja menetyksiä.

Se on paha mennä kentälle pelaamaan, jos kaksi edellistä kenttää on ollut niin sekaisin, että vastustaja on saanut pitää kiekkoa ja on pelissä "kuumana". Silloin ei kovatkaan 1.kentätkään pysty kääntää peliä toiseen suuntaan.

Nyt pelin kontrolli ja nimen omaan rytmin kontrolli on ainakin kolmen kentän hallussa ja kolmen maagisen senan johtamana. Seuraavan kentän on boxiin mentäessä helpompi mennä tekemään se oma duuninsa.

Tää kaikki liittyy siihen missä psykologisessa tilassa pelaajat on. Jos on rauhallinen olo, niin vaikka vastustaja pyörittäisikin näennäisesti, niin paniikki ei iske, koska koko ajan on luottoa: Tää käännetään vielä. Kun ei ole paniikki, ei tule tyhmiä virheitä, joista on helppo iskeä CCCP-maaleja.

Kun peli on kuraa ja mikään ei kulje, tulee turhautumista ja turhautuminen aiheuttaa fleguilua ja näitä kahta tää kausi on ollut.

Kun tausta on vahva, niin ei kolmenkaan maalin tappio tunnu vielä missään. Kattokaa sitä Suomi-Ruotsi 5-6 matsia. Kamera kuvaa 1-5 tilanteessa Foppaa, Sundinia ja paria ihan nobodya. Kenenkään kasvoilla ei näy paniikki. Juttelee varmaan golfista keskenään. Sitten maali kerrallaan kiinni. Taustalla on luotto systeemiin ja omiin esityksiin.

Nyt meidän jätkillä on luotto systeemiin, luotetaan senttereihin, luotetaan Niemiseen. Helppo pelaa.

Se, että Tepsi pyöritti sen tokan erän alun, ei aiheuttanut enää jätkille turhautumista ja pelin romahtamista. Odotettiin rauhassa, että peli kääntyy ja tehään oma duuni.

Nyt vain se yksi kädellinen pakki ja sillä YV kuntoon. Se kun vielä toimisi, niin pleijareissa on kaikki mahkut.
 

Postinjakaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK.
Nieminen

Nieminen oli kevään pleijareissa ajoittain maaginen. En usko, että Niemiseen tätä kautta hävitään.

Hatulla on sitä mitä IFKn veskarilla pitää olla. Kylmä pää. Sen takia en ikinä tajua miten Nikke B toheloitiin ulos. Kattokaa Minnesotan "halvan hankinnan" haastatteluja änärissä. Ei hymyä, ei tunteita. Aina vaan maalille ihmettelemään, että mistä se kuti tulee.

Nieminen nauttii pelaamisesta ja on kuuma. Se näyttää kaikille epäilijöille vielä tänä vuonna.

On ihan selvää, että vielä tulee 1-2 huonoa peliä. Ehkä 3. Mutta se lopettaa tän kauden 93-95 torjuntaprossaan ja siinä on meille veskari moneksi vuodeksi.

Kuhan ei ruveta saman tien kaataa kuraa niskaan kun se huono peli tulee.
 

Analyytikko_

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, QPR, ManU, Hertha BSC
HIFK:n paljon parjatun pakiston tärkeimmät tekijät ovat Heikkinen-Kanki-Pikkarainen-Turunen. Tässä nipussa on 08/09 -liigaan helvetisti potentiaalia. Paljon enemmän kuin Ströbä-Varakas-Seppäsessä. Vaikka tätä miten pyörittelisi, niin Walsh on säälittävä vapaamatkustaja. Lisäksi runkomiehiä on liian vähän, vain 4 kpl. Ei kestetä yhtään loukkaantumisia. Melart, Honkanen ja Haverinen ovat liian kaukana runkomiesten tasosta (siltikin Walshia edellä...), vaikka jokainen näistäkin tekee omat hommansa ihan ookoo tasolla ominaisuuksiin nähden. Ei ole parempaa lääkettä paikata vajavaista pakistoa kuin hyvä maalivahtipeli. Hyvän maalivahtipelin ja hyvän pakiston yhdistelmähän merkitseekin jo kärkipään sijoitusta. Mun tietääkseni kynnyskysymyksenä pakkihankinnoissa on kätisyys; täydentäjän olisi käytännössä pakko olla rightin mies. Häntä "etsitään" tai sitten oikeasti etsitään.

Walsh pelasi hyvin Turussa. Liike näyttää parantuneen ja mallikkaasti eräässä tilanteessa otti kiekon pois TPS-hyökkääjältä, joka meinasi karata läpiajoon. Tosin Walsh itse aiheutti tämän vaaranmomentin omalla ryssimisellään, mutta paikkasi hienosti virheensä.

Muutenkin pari hyvää passia yv:llä ja muutamat hyvät riistot jättivät positiivisen kuvan miehestä. Mistään vapaamatkustajasta on ainakin Turun otteiden perusteella turha puhua, peruspakki, jolle muutamat pisteet tekisivät hyvää. Saattaisi aueta sen jälkeen isompikin ketsuppipullo.

Eniten pihalla pakistosta oli Haverinen, jota vietiin muutamaan otteeseen kuin sitä kuuluisaa litran mittaa. Honkasesta on vaikea sanoa sen enempää, kun mies pelasi ne muutamat hajavaihdot. Näitä kahta lukuunottamatta HIFK-pakisto pelasi ehjän 60 minuuttia ja jätti huomattavasti TPS-puolustusta varmemman kuvan itsestään.

Siitä ei pääse mihinkään, että 1-2 vahvistusta puolustuspäähän kaivattaisiin. Ei sitä myöskään laittaisi pahitteeksi, mikäli Pitkämäki saataisiin vaihdettua johonkin toiseen (tasokkaampaan) maalivahtiin. Hyökkäykseen on vaikea kuvitella enää vahvistuksia, sillä Hackerkin näyttää sopivan varsin hyvin Batesin ja Luttisen rinnalle. Astetta kädellisempi Hacker tekisi kyllä mukavan määrän pisteitä tuossa ketjussa, mutta astetta kädellisempi Hacker tuskin pelaisi Suomessa, sen verran tehokasta ja paikkoja ketjukavereilla luovaa tuo Hackerin pörräys on. Ja mikäli meillä on varaa heittää kolmoshyökkäysketjuksi kolmikko Kuhta-Loppi-Pesonen, niin vaikea kuvitella lisävahvistuksia hyökkäykseen.

Pakisto tosiaan kaipaisi muutaman miehen lisää ja jo mainitut Söderholm ja Kultanen olisivat kyllä enemmän kuin sopivia miehiä tämän hetken pakistoon. Mikäli Saipalla alkaa suksi tökkimään, niin itse kysäisisin miehiä nimeltä Iliakis ja Nyrhinen ja akuutin right-pakin roolin täyttäisi myös HPK:n Harri Tikkanen. Näiden vaihtojen vastineeksi joutuisi antamaan varmaankin hyökkäyspäästä jonkun pelaajan, mutta leveyttä riittää ainakin nyt toistaiseksi. Toisaalta aina voi miettiä, saisikohan Nybari tehtyä vaihtokauppoja Penan kanssa.

Walshia en siis ainakaan itse olisi samantien ulkoistamassa. Pitää saada parempaa tilalle, ennenkuin luovutaan Walshista. Mutta jos sieltä ison veden takaa saataisiin pelaaja tyyliin BF, niin ehkä Tom-Boysta voisi juuri ja juuri päästää irti.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Enpä muista itsekään, että olisi vähään aikaan ollut näin jykevästi perusteltuja näkemyksiä viestikaupalla. Tätä se voittaminen tekee. Tokihan jokainen katsoo omalla tavallaan, mutta eipä täällä isoissa linjoissa ole mitään isompia erimielisyyksiä.

Vetelen tässä muutamia pointteja:

-Se on ihan faktaa, että joukkueiden tekemissä maalimäärissä tapahtuu suurempi lasku kuin joukkueiden päästämissä maalimäärissä, kun mennään playoffeihin. Tämäkin on yksinkertaista matematiikkaa: toinen käyrä (tehdyt maalit) putoaa jyrkemmin kuin toinen käyrä (päästetyt maalit). Suoraan lonkalta en osaa heittää esimerkiksi viime kevään lukuja, mutta parin kauden takaa muistan tällaiset lukemat: runkosarjassa otteluissa tehtiin keskimäärin 4,4 maalia, playoffeissa 3,7. Kokonaismaalimäärän pudotessa kärsivät ne joukkueet eniten, jotka ovat päästäneet runkosarjassakin eniten maaleja. Hyvin maaleja tehneillä kärkijoukkueilla on yleensä myös peräpää kunnossa ja niillä on varaakin pudottaa tehtyjä maaleja.

-Walsh siis mahtuu meikäläisenkin mielestä pelaavaan pakistoon. Ikävä kyllä näin. Se ei silti tarkoita sitä, etteikö häntä kannattaisi vaihtaa liidaavaan pakkiin. Jos Walsh olisi alunperin rivipakiksi hankittu, hän olisi ookoo. Nyt hän on pettänyt kortti, joka ei todellakaan olisi mahtunut pelaavaan miehistöön esimerkiksi viiden vuoden takaisessa liigassa. Pakkohan tämä joulukinkku on pitää, jos mitään ei hankita tilalle. Voi olla, että Walsh oli Turussa parempi kuin perjantaina stadissa: helmenä yksi "avaussyötöistä" Luttiselle meni Artun kypärän yli takalaitaan. Pitkä kiekko ja aloitus omaan päähän. Walsh on arka ja passiivinen, mutta osaa silti sijoittua hyvin. Sekin on jotain.

-M&T:ltä ansiokasta pohdintaa veskareista ja koko kuviosta. Olen edelleenkin sitä mieltä, että Niemiselle kuuluu isoin kiitos lisääntyneestä voittamisesta. Muistuttaisin myös mv-ketjussa esille ottamaani olennaisesti pelaamiseen vaikuttavasta asiasta - ja tämän kuulin ihan oikealta mv-koutsilta, joka on yli 180 cm pitkä: Jos maalivahdin keskimääräinen torjuntaprosentti on 91%, hän on vasta teoriassa riittävä maalivahti muuten hyvin kasattuun joukkueeseen. Sillä on helvetin suuri merkitys, miten prosentti koostuu. Pelaako veskari jatkuvasti about 90-92% välillä vai onko hänen skaalansa 87-97% -osastoa? Ensinmainitun vaihtoehdon kanssa on pirun selkeää pelata. Vaikkei veskari tuolla prossalla mikään meedio olekaan, hän antaa silti kohtuuhyvän voittomahdollisuuden. Lunkan viime syksy oli hyvä esimerkki vakaasta +90% -suorittamisesta. Pitkishän ei edes päässyt paljon yli 89%:n ja sen lisäksi hänen skaalansa oli helvetinmoinen. Lisäelementtinä hyvänäkin iltana meni useimmiten 3 maalia. Kaikkiaan harvinaislaatuisen painajaismainen kaveri kenttäpelaajien kannalta, lätkämaailman Forrest Gump suklaarasian ääressä: "You never know what you get". Niinpä jengi oli suhteellisen kusi sukassa myös Pitkiksen hyvissä otteluissa. Jokaista kiekkoa sai silloinkin aidosti pelätä loppuun asti. Niemisen kanssa kenttäpelaajien otteet ovat selvästi rennommat kuin ne olivat Housun kanssa. Eron näkee ihan selvästi. It ain´t what you do, it´s (also) how you do.
 

Bismarck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Itsekin haluan korostaa parantuneen maalivahtipelin merkitystä. Olen pitänyt joukkuetta koko ajan parempana mitä syyskaudella tuloksellisesti nähtiin - pahin ongelma on ollut maalinsuulla. Jo KJ:n puhe viime pelin jälkeen pelisysteemin sisäistämisestä voidaan paremminkin tulkita joukkueen nyt luottavan hiottuun pelisysteemiin ja nimenomaan mv-pelin ansiosta eli itse näen HIFK:n saaneen pelisysteemiinsä varmuuden. Voi olla, että Niemisestä ei ole vastuunkantajaksi, mutta ikänsä ja kokemuksensa puolesta kaveri voidaan estoitta laittaa selväksi ykköseksi loppukaudeksi. Wiikman, Toivonen, Lehtonen, Kiprusoff, Toskala, Noronen, Markkanen, Niittymäki, Rask, Karri Rämö...Nämä kaikki ovat olleet maksimssaan Hatun ikäisiä noustessaan ykköseksi. Kuten mv-ketjussa sanoin, niin nyt jos koskaan on aika antaa pojan kasvaa mieheksi. Taustalla on kumminkin viimekauden lopun runkkarimatseja ja vastuunkanto pleijareissa, joten mihinkään uuteen maailmaan ei Jani itseään ole lykkäämässä. Tälläkin kaudella on jo 11 peliä liigaa ja 12 peliä mestistä, joissa molemmissa prossat yli 94. Nämä tulokset niputettuna nykyisiin olosuhteisiin on HIFK:lla mahdollisuus myös saada oma kasvatti selkeäksi ykköseksi ensi kaudeksi ja ainoa tie tähän on vastuunkanto nyt, ei huomenna, eikä vasta ensi kaudella.

Optmisti kun lähinnä olen, niin uskon punaisten vielä vahvistavan puolustusta ainakin yhdellä miehellä. Toivon hiljaisuuden tällä saralla tähän mennessä tarkoittaneen sitä, että halutaan hakea profiilipuolustajaa - parempaa kuin keskitasoa. Kun katsoo tällä kaudella liigan kesken kauden tulleita pakkeja, niin siellä on maksimissaan saatu keskitason kamaa. Parasta lienee näistä värävtyistä esittänyt kokeneesti Kimmo Eronen. Tämä kertoo yksinkertaisesti siitä, että markkinat - tämä on kuivasti ja kliseisesti sanottu - ovat todellakin hyvien pakkien osalta olleet rutikuivat. Paras indikaattori tähän on nimenomaan meidän liigan sisäisten hankintojen vertaaminen. Ehkäpä KJ:lla on ollut oma vahva luotto pelisysteemiinsä ja sen toteuttamiseen nykyisellä pakkikalustolla ja on ollut valmis pärjäämään ilman pakkivärväyksiä ennen kuin on mahdollista saada todellinen vahvistus. Siis usko siihen, että jokainen pakki joka on työstänyt hänen pelisysteemiään, on arvokkaampi kuin joku uusi mahdollinen aina riskialtis AHL-toivo Jack Bauer tai mestiksestä nostettu jannu. Mestiksestä on todella harvoin noussut liigaan pelikelpoisia miehiä kesken kauden. Ja Jalosen ajattelussa on saattanut kyteä ajatus, että mikäli ei ole mahdollista saada selkeästi kovanluokan pakkia, niin viimehetkellä otetaan kehiin ne keskitason vahvistus/vahvistukset. Kärpäthän taisi olla juuri Jalosen aikakaudella hyvin aktiivinen siirtorajan umpeutumisen kynnyksellä.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Pelaajat luottavat Niemiseen ja se on huomioitavissa myös pelaajahaastatteluissa, viimeksi Heikkinen kehui Hatun otteita TPS-matsin jälkeen. Pitkämäkeä ei kehunut kukaan vaikka välillä pelasikin niin kuin ykkösveskarin kuuluu (yksi viidestä pelistä), tällä hetkellä Pitkiksen pelit on pelattu ja Nieminen kantaa torjuntavastuun ansaitusti.

Nyt kun peli kulkee hyvin, on mielenkiintoista nähdä minkälaiset viisikot Jalonen rakentaa sen jälkeen kun saadaan saikuttajat takas pelaamaan. Haverisen tilalle kun saataisiin vielä pakki mikä olisi Heikkisen ja kankaanperän sekoitus rightin kätisyydellä, voisi sanoa että puolustus olisi kunnossa. Tällä hetkellä Haverinen on puolustuksesta eniten kuutamolla vaikka Walshilta tuleekin joka pelissä joku todella mielenkiintoinen ratkaisu, siitä huolimatta peruspelaaminen on hoitunut kunnialla viime peleissä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Tila
Viestiketju on suljettu.
Ylös