Henri Kontinen ja muut suomalaiset tennismiehet

  • 66 213
  • 275

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
Toisaalta eikö se ole hyvä, että ainakin jollain tasolla tätä joutuu kohtaamaan jo nuorempana, ettei se sitten vanhempana tule täysin puun takaa? En toki seuraa näitä junnuja ollenkaan, mutta urheilua muuten todella paljon, enkä ole koskaan kuullut kenestäkään näistä Niklas-Salmista lukuunottamatta, joten ei mediarummutus ainakaan kotimaassa ole näpeistä lähtenyt.
Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jos joku oikeasti kulkee junnuissa maailman ehdottomalle huipulle vaadittavaa polkua ja tahtia, niin henkiseen valmennukseen tulisi panostaa jo teini-ikäisenä erittäin paljon. Se on kuitenkin eri asia kuin asetella parin vuoden välein Niemisen raskasta viittaa heliövaarojen ja niklas-salmisten harteille, kun heillä on mitättömän pienet mahdollisuudet yltää vastaavalle tasolle.

Tennis on Suomessa aika pieni medialaji, joten valtakunnallisessa lehdistössä nimet eivät toki liiaksi pyöri. Tennispiireissä tilanne on kuitenkin eri, ja siellähän nuo junnut arkielämäänsä viettävät.

Vertaus fudikseen on ihan hyvä. Valtavan isoja ja kilpailtuja lajeja, joissa Suomen pienellä lammikolla menestyvät fisut joutuvat helposti suhteettomien odotusten kohteeksi. Väitän, että se myös lisää satunnaisseuraajien negaatioita lajeja kohtaan, kun suuri yleisö kovasti odottaa ja toivoo uusia tähtiä, ja niitä ei lajipiirien lupailuista huolimatta juuri tule.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Mediarummutus kotimaassa ollut yllättävän pientä toistaiseksi ja ehkä hyväkin niin. Ulkomailla tosiaan nämä 2001 ikäluokan suomalaiset saavat enemmän huomiota kuin kotimaassa. Sanoisin niin, että tuo 2001 ikäluokka on suomalaisessa tenniksessä poikkeuksellinen ilmiö, jota urheileva Suomi ei ole vielä hoksannut. Intohimoisena tennisihmisenä, kansainvälisen junnutenniksen suurkuluttajana, sekä tilastoiden tekijänä viime vuosi oli sellainen jota ei ole aiemmin suomalaislupauksilta nähty. Viime vuonna kolme suomalaista pelasi 1.kategorian Tennis Europen 14v-sarjan finaaleissa. Orpana Tukholmassa, Virtanen Renningenissä ja Pohjola Moskovassa. Lisäksi Pohjola pelasi semissä Tukholmassa sekä Ranskan isossa "Tim Essonnessa, jossa Peetun matsia seurasi 500 katsojaa ja Peetu sai jakaa nimmareita "fanilaumalleen".
Kun katselee kenen tahansa ATP-staran urapolkua, niin ovat olleet mediarummutuksen kohteena näissä 1.kategorian TE14-turnauksessa David Ferreriä lukuunottamatta, joka sanonutkin, että on kaikkien aikojen heikkolahjaisin top10 pelaaja. Taisi puhua jopa kaikkien aikojen heikkolahjaisimmista top100 pelaajasta, kun itsestään puhui.

Kun vertaa vaikka Harri Heliövaaraan, joka pelasi 14-vuotiaana vain 3.kategorian TE14-turnauksia, tai Henri Kontiseen, joka eteni parhaimmillaan 1.kategorian TE14-turnauksessa 2.kierrokselle, tai Jarkko Niemiseen, joka eteni 1.kategorian TE14-turnauksessa parhaimmillaan 3.kierrokselle, jne. Niin nämä nykylupaukset ovat aivan toista maata. Patrik Niklas-Salminenkin oli 14v-kiertueella tusinalupaus, joka saavutti junnujen Grand Slam-tason vasta maksimi-iässä 18 vuotiaana. Tuskin Virtanen ja Pohjola ovat edes enää mukana junnujen GS-kisoissa 18 vuotiaana, sillä näillä näkymin tekevät junnujen GS-uransa 16-17 vuotiaana. Lisäksi kun vertaa aiempien kovien lupauksien 15v-kauden tuloksia G4 ITF-kisoissa(18v-sarja), niin ottaneet pataan jo alkukierroksilla, mutta 2001 poppoo Orpana G4-voittaja, Virtanen G4-finalisti ja Pohjola menossa suoraan G2-tasolle WC-paikkojen ansiosta, niin nyt voisi puhua vihdoin niistä "oikeista lupauksista". Tuon Oona Orpanan saavutukset olivat 14-vuotiaana paremmat kuin oli Suomen kaikkien aikojen naispelaaja Emma Laineella (WTA-50 vuonna 2006) samassa iässä vuonna 2000.

Toki Henri Kontinenkin oli kova lupaus, joka kiersi maailmaa pienestä pitäen. Vietti junnuvuosinaan ensin Ruotsissa 10-14 vuotiaana, sitten Tshekissä 15-16 vuotiaana, 17 vuotiaan Floridan Bradentonissa ja 18 vuotiaana Monte Carlon Tennis academyssä. Peetu Pohjolassa on paljon samaa kuin Henri Kontisessa oli kymmenisen vuotta sitten, aivan pelityylistä lähtien. Peetusta sai lukea artikkeleja espanjalaisesta lehdistöstä jo 10-11 vuotiaana, kun treenasi tuolla Saksan suurlupaus Nicola Kuhnin s.2000 kanssa(vuotta vanhempi kuin Peetu) ja lisäksi Peetu sai jo 12 vuotiaana oppia ATP-26 Marcel Granollersilta. Peetu kävi parin vuoden ajan Suomessa treenaamassa, mutta nyt kasiluokkaisena jätti Suomessa vihdoin koulut kesken peruskouluiässä ja siirtynyt pysyvästi takaisin Espanjaan.
Peetun taustajoukotkin näyttäisivät olevan sellaisia, jotka hakemalla hakevat poikaa median eteen. Peetu oli viime kesänä maikkarilla "mediavalmennuksessa", jotta tulevaisuudessa osaisi olla lehdistön edessä. Alexander Barkovin tiimissähän Pohjola on, jossa tuossa Future Champions ryhmässä eri lajien urheilijoita. Varmasti myös Barkovilla osansa, että Peetu saa hyviä kontakteja urheilumaailmassa.

Otto Virtanen puolestaan on Peetun vastakohta median suhteen - poikaa piilotellaan, eikä juuri mitään juttuja hänestä anneta julkisuuteen, vaikka syytä olisi. Lienee Oton isä Pasi Virtanen tuon takana. Vuosi sitten SM14-finaalissa Pohjola voitti 3.erässä niukkaakin niukemmin Virtasen. Sittemmin eivät samoissa kisoissa olekaan pelanneet. Olen sellaisessa ymmärryksessä, että hieman karttavatkin toisiaan. Voin toki olla väärässäkin.

Tenniksessä on kyllä armoton tie päästä huipulle, mutta mielestäni jos sinusta ei missään puhuta 14-15 vuotiaana, niin juna mennyt jo. Merkit ovat siis hyvät, mutta vain aika näyttää mitä pojista ja tytöistä tulee. Kun näitä nyt on markkinoilla sen verran monta, niin uskon että ainakin yhdestä tulee 2020-luvulla 1.tason ammattilaispelaaja. Toisaalta tuskin jokainen onnistuu.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Tein tilaston, nuorimmat suomalaiset poikajunnut kansainvälisen U18 ITF-kiertueen G4-tason turnauksen loppuottelussa vuosina 1996-2016.

1. Otto Virtanen 14v 8kk (2016)
2. Henri Laaksonen 15v 0kk (2007)
3. Emil Ruusuvuori 15v 7kk (2014)
4. Herkko Pöllänen 15v 11kk (2010)
5. Eero Vasa 16v 1kk (2013)
6. Micke Kontinen 16v 2kk (2009)
7. Patrick Kaukovalta 16v 3kk (2015)
8. Aaro Pöllänen 16v 4kk (2014)
9. Jarkko Nieminen 16v 5kk (1998)
10. Juho Paukku 16v 7kk (2003)
11. Henri Kontinen 16v 8kk (2007)
12. Harri Heliövaara 16v 8kk (2006)
13. Patrik Niklas-Salminen 16v 11kk (2014)
14. Jura Barkov 17v 0kk (2002)

Jarkko Nieminen vasta listan yhdeksäs, mutta Jarkko olikin poikkeuksellisen myöhäisherännyt junnupelaaja. Vuosina 2013, 2014, 2015 ja 2016 kärkipaikoille kiilanneet siis Virtanen, Ruusuvuori, Vasa, Kaukovalta ja A.Pöllänen, joista monet ovat mielestäni kovempia lupauksia kuin Wimbledonin GS-semissä esiintynyt Niklas-Salminen.
Otto Virtanen on Henri Kontista ja Harri Heliövaaraa kaksi vuotta aikataulussa edellä. Tästä voisi päätellä sen, että kun nämä 16 vuotiaana G4-finaalissa pelanneet saavuttaneet junioreiden Grand Slam-tason 18 vuotiaana, niin jos pelaat 14 vuotiaana G4-finaalissa, niin silloin sinulla on samalla kahden vuoden aikataululla mahdollisuus GS-tasolle jo 16 vuotiaana. Loukkaantumisilta toki pitää välttyä ja ennen kaikkea pitää menestyä myös G2/G1-tasoilla.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Hyvä muistaa kun katselee "junnutilastoja", että pelaajat kasvavat todella eri tahtia fyysisesti. Joku 14-vuotias voi olla jo "aikuinen" ruumiinrakenteeltaan(tai ainakin lähellä sitä) ja toinen taas ei ole kunnolla edes saanut kasvua alkuun. Sen takia on turhaa vertailla pelaajan X tai pelaajan Y suoritusta 14-vuotiaana. Tai siis ei ehkä turhaa, mutta se ei kerro tulevaisuudesta mitään näiden kahden pelaajan välillä. Tai toki se nyt kertoo jos toinen on 14-vuotiaana maailman huippua ja toinen ei edes lähellä Suomen huippua, mutta kaikki varmaan ymmärtävät että tarkoitin nyt jos vaikka vertaa sitä minkä ikäisenä voittanut jonkun U18 turnauksen kansainvälisesti.

Jääkiekko-palstalla jokainen joka vähän enemmän(ja pidempään) palstaa seurannut muistaa kun aikanaan eräs kirjoittaja kovasti väitti Jonatan Tanusta paremmaksi ja lahjakkaammaksi pelaajaksi kuin Barkov. Tämä perustui siihen millaisia tehoja pojat teki jossain E/D-junnuissa. Samalla vielä korosti sitä pelaajien kokoa. Sekään ei tässä tapauksessa mielestäni ollut oleellista, vaan se miten pelaavat. Tämän voi siis siirtää myös tennikseen niin, että pelkkä pelaajien kokokaan ei kerro fysiologisesta kehityksestä kaikkea. Eli joku voi olla 14-vuotiaana 180cm ja "valmis fyysisesti"(tarkoitan esim. pituuskasvua) ja toinen taas 180cm samassa iässä, mutta kasvaa vielä vaikka 15cm. Tällöin todennäköisesti se "valmis" pelaaja on sillä hetkellä tai pian helpommin sinut oman kroppansa, koordinaation, jne. kanssa. Toinen taas etsii sitä vielä vuosia.

Pitkä sepustus, mutta ajattelin nyt kirjoittaa, kun eräs kirjoittaja täällä tuntuu ennustelevan jo koko tulevaa uraa sen perusteella miten on menestytty jossain 14-16vuotiaana. Kuitenkin tuossa vaiheessa kehitykseen vaikuttaa sen henkisen puolen, tulevan tehdyn työmäärän lisäksi mm. fyysinen kypsyys/kasvu, valmennus, perheen tuki, jnejne. Eli valtavasti tekijöitä, joten aivan mahdotonta tehdä jotain kattavaa ennustusta noin nuorista pelaajista.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Samaa mieltä monesta asiasta edellisen kirjoittajan kanssa, muuttuvia tekijöitä on paljon. Itse otan näitä tilastoja ja pelaajia esille sen vuoksi, kun monet jaksaa jauhaa siitä, ettei Suomessa ole kovia junnulupauksia tenniksessä ja siitäkin moni puhuu, että tuskin seuraavaa "Jarkko Niemistä" koskaan saadaan.
Suuntaan tai toiseen näistä ei voi tietää, mutta arvailuja voi esittää ja oman näkemykseni tuon esiin perustelujen kera. Olennaista on mielestäni se, että suomalaisessa tenniksessä tapahtunut muutos parempaan päin siinä, että pelaajarintaman laajuus alkaa olemaan hyvällä tasolla ja aivan ok-tason lupauksia syntyy lähes jokaisesta syntymävuosikerrasta, kun ennen vanhaan niitä tuli yksi kpl kerran viidessä vuodessa. Tämä ei voi mielestäni johtaa lopulta muuhun, kuin että tulevaisuudessa Suomella todella on se uusi Nieminen. Sitä en mene vielä sanomaan kuka se on, mutta tuskin jokainen ns. epäonnistuu, varsinkin kun junnuilla erinlaiset treeni ja kasvuympäristöt. Hyväkin vain, etteivät kaikki ole saman valmennusporukan alaisuudessa - tällöin onnistumisen mahdollisuus suurenee.

En tiedä jääkiekosta, mutta ainakin tenniksessä 14-16 vuotiaan otteista ja tilastoista voi päätellä tulevaisuudesta melko paljon, jos asioihin yhtään on perehtynyt. Esim. jos olet ikäluokkasi huippunimi 14-16 vuotiaana, mutta tammikuussa syntynyt tykintulppamainen vahvajalkainen pelaajatyyppi varmalla peruspelillä, tai vaihtoehtoisesti esim. elo-syyskuussa syntynyt pitkä ja hoikka pelaajatyyppi suoraviivaisella pelityylillä, mutta ikäluokkasi sijoilla 20-30, niin ennusmerkit sellaiset, että suurella todennäköisyydellä parempi pelaaja aikuisena tulee tuosta jälkimmäisestä. Tennis Europen U14-ranking kertoo paljon, 95% ATP-listan eurooppalaisista huippunimistä olleet tuon rankingin top20 nimiä 14 vuotiaana.
2000 Nadal 5.
2001 Djokovic 1. Murray 2.
jne.. Toisaalta löytyy tukuttain kovia 14 vuotiaita, jotka eivät ole menestyneet enää aikuisena. Olennaista on juuri tämä, että tietyt rajapyykit pitää saavuttaa eri vaiheissa, että on edes mahdollisuus joskus aikuisten huipputasolle. Tälläisiä junnuja Suomella ei ole juurikaan aiemmin ollut, jotka junassa mukana 14-16 vuotiaana, mutta nyt vihdoin on - jopa useita. Se ei takaa mitää, mutta antaa mahdollisuuden ja siitä olen innoissani.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
SM 18v-sarjan poikien finaali Tampereella alkamassa livestreamissa klo 12. Vastakkain hehkuttamani 14v Otto Virtanen ja 16v Patrick Stenfors.
Saas nähdä rikkooko Otto Virtanen jälleen yhden SE-lukeman, joita kaikkia ennen pitänyt hallussa Henri Laaksonen

Laaksonen 2006 TE14-rankingin 19:s
Laaksonen 2007 SM18-voittaja 14v 11kk
Laaksonen 2007 G4-finaalissa 15v 0kk

Virtanen 2015 TE14-rankingin 17:s
Virtanen 2016 SM18-finaalissa/voittaja? 14v 8kk
Virtanen 2016 G4-finaalissa 14v 8kk

ja se stream.. SM-Kilpailu 18v. on Livestream
Kaksi vuotta vanhempi melko pienikokoinen Stenfors keltaisissa shortseissa ja superlupaus Otto Virtanen valkoisessa lippalakissa.
Virtanen vei 6-3, 6-3. Tuo matsi löydettävissä kokonaisuudessaan milloin tahansa tuolta palvelusta. Ei tarvinnut Oton esittää tänään parastaan, kun porilainen sen verran auttoi virheillään.
 
Viimeksi muokattu:

Captain K

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Suomen miestenniksen tulevaisuus näyttää aika kirkkaalta, kun toinen näistä JNTA:n "lupaavista" nuorista Niklas-Salmisen ohella eli Eero Vasa(19v) hävisi sellaiselle top-400-500 tasoiselle pelaajalle 6-0, 6-1 miesten peleissä! :D :D Tästä on hyvä jatkaa pojat..
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Henri Kontinen kaatoi parinsa John Peersin kanssa nelinpelin maailmanlistan ykkösen Jamie Murrayn, sekä mös 2016 racelistan ykkösen Murray/Soares kaksikon. Kaksi maailmanlistan ykkösen kaatoa samassa ottelussa.
Etenivät Madrid Mastersin puolivälieriin. Turnausvoitosta saisivat 282 000 euroa ja 1000 ATP-pistettä, joka enää kolmen matsivoiton päässä.

Mitä tulee muihin suomalaisiin, jos ajatellaan Suomen miestenniksen tulevaisuutta, niin näkisin 1997-2001 syntyneet lupaukset melkolailla saman aikakauden pelaajina, sillä kaikki tekevät mahdollisen ammattilaisuransa 2020-luvulla suurimmaksi osakseen.
Henk.kohtainen tuntuma tällä hetkellä näistä nimistä sellainen, että lupauksina ovat seuraavassa järjestyksessä, mikäli kaksinpelistä puhutaan.

1. Otto Virtanen s.2001
2. Roni Hietaranta s.2001
3. Emil Ruusuvuori s.1999
4. Peetu Pohjola s.2001
5. Patrik Niklas-Salminen s.1997
6. Patrick Kaukovalta s.1998
7. Eero Vasa s.1997
8. Aaro Pöllänen s.1998

Vasa ei kuulu niihin suurimpiin suomalaislupauksiin, vaikka ensimmäisenä pelaajana tästä poppoosta Suomea Davis Cupissa edustanutkin. 2001 syntynyt kolmikko + 1999 Ruusuvuori, ne ovat sellainen nelikko joissa on toivo kunnon ammattilaisuudesta ja miksei myös 1997-1998 syntyneissä jos kaikki menee putkeen.
Kuitenkin nämä 1997-1998 nimet olivat 14v-kiertueella perustuuppareita, joista on puoliväkisin kovalla treenillä tekemällä tehty ok-tason tennispelaajia, kun taas nämä 1999-2001 syntyneet olivat jo 14v-kiertueella kovia lahjakkuuksia, joista ei tarvitse tehdä väkisin hyvin palloa lyöviä. Se onkin mielenkiintoista nähdä kun 1997 kaltainen kaksikko taiottu aivan asialliselle tasolle (junnujen Wimbledon-semi ja muutamia hyviä putkautuksia miesten peleissä) niin mitä samassa valmennuksessa nämä oikeat lupaukset hieman nuoremmista saavat aikaan.

Roni Hietaranta s.24.9.2001 täyttää siis 15v vasta syyskuussa. Hän jäänyt tammikuussa 2001 syntyneen Pohjolan ja kesäkuussa 2001 syntyneen Virtasen varjoon, osin sen vuoksi kun oli juuri 8kk telakalla rasitusmurtuman vuoksi. Liian kovaa treeniä? Hietarannasta oli JNTA:n sivuilla mielenkiintoinen video huhtikuulta, jossa paukuttaa hyvällä tekniikalla yhden käden rystyään. Roni oli viime vuonna elo-joulukuussa syntyneistä 2001 eurooppalaisista peräti kolmanneksi kovin, joka kertoo tason olevan ikäryhmässään asiallinen.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Henri Kontinen kaatoi parinsa John Peersin kanssa nelinpelin maailmanlistan ykkösen Jamie Murrayn, sekä mös 2016 racelistan ykkösen Murray/Soares kaksikon. Kaksi maailmanlistan ykkösen kaatoa samassa ottelussa.
Etenivät Madrid Mastersin puolivälieriin. Turnausvoitosta saisivat 282 000 euroa ja 1000 ATP-pistettä, joka enää kolmen matsivoiton päässä.
Miltäs Kontisen (ja Niemisen) Rion matkan suhteen näyttää? Jos Madridista nuo 1000 pistettä tulisi, niin ranking olisi jotain 25-30? Tasan kuukausi on ilmeisesti aikaa siihen että listat lyödään lukkoon. Millä sijalla Kontisen pitäisi olla tuolloin? Vai onko juna jo mennyt?
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Miltäs Kontisen (ja Niemisen) Rion matkan suhteen näyttää? Jos Madridista nuo 1000 pistettä tulisi, niin ranking olisi jotain 25-30? Tasan kuukausi on ilmeisesti aikaa siihen että listat lyödään lukkoon. Millä sijalla Kontisen pitäisi olla tuolloin? Vai onko juna jo mennyt?

Ranking nousisi Madridin turnausvoitolla sijalle 27.
Olympiapaikkaan vaaditaan käytännössä Ranskan avointen voittoa ja lisäksi Madridissa tai ensi viikolla Roomassa Mastersin voittoa.
Täysin putkeen täytyisi voitosta voittoon pelata seuraavat viikot niin siinä tapauksessa mahdollista.
Tosin tuossa on epäselvyyksiä miltä rankingsijalta voi mukaan mahtua. Top10 ranking veisi sinne automaattisesti, mutta riippuen muiden maiden pelaajista, voinee riittää hieman alhaisempikin ranking. Jos ajattelee että Kontinen voittaisi kesäkuun alussa Ranskan avoimet ja nousisi vähintään jonnekin sijoille 13-18, niin melko idioottimainen saa olla tennisjärjestö olympiapaikan suhteen, jos jättäisi tuoreen GS-turnausvoittajan olympialaisista pois, vaikkei aivan top10 rankingissa olisikaan. Kaikki kulminoituu siis Roland Garrosiin.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Päivän suomalaisten tenniskuulumiset.

Ruotsin 10 000 dollarin futuressa 1997 syntynyt 19v kaksikkomme pelasi seuraavasti. Eero Vasa voitti komeasti 4-sijoitetun ATP-448:n kolmessa erässä ja paineli puolivälieriin, mutta Patrik Niklas-Salminen hävisi 8-sijoitetulle ATP-632:lle kolmessa erässä, vaikka johti jo 7-5, 4-2.
Eero Vasa kohtaa puolivälierissä kolme vuotta vanhemman ruotsalaisen, panoksena mukavat 6 ATP-pistettä. Turnausvoitosta saisi 18 pistetttä ja se olisi oikeasti merkittävää 19 vuotiaalle. Esim. Henri Kontinen voitti ensimmäisen futurensa "vasta" 19v-kauden elokuussa.

Puolisuomalainen Henri Laaksonen 24v pelaa Ranskan avointen karsintojen 2.kierroksella karsintakaavion 2-sijoitettua Japanin Yoshihito Nishiokaa vastaan ja tilanne sadetauolla 3.erässä 2-6, 6-2, 2-2. Voittaja kohtaisi ratkaisukierroksella 37 vuotiaan Radek Stepanekin (ex ATP-8). Oishan se hienoa jos Laaksonen etenisi Grand Slam-pääsarjaan, vaikka Sveitsiä edustaakin. Puhuu kuitenkin täydellistä suomea, eikä GS-pääsarjoissa liiaksi ole suomea puhuvia ollut.
Toinen puolisuomalainen, Ranskan 1994 syntynyt nuori 22v Lucas Pouille muuten nousi Rooman Mastersin semifinaalipaikan ansiosta jo sijalle ATP-31. Jarkko Nieminen ei edennyt koskaan Mastersin semiin. Näinköhän suomalaisen äidin poika rikkoo vielä Jarkko Niemisen ATP-13 ennätyksenkin.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Suomalaisten tennispelaajien kuulumisia ranskalaisviivoin:

- Henri Kontinen pelaa Hallen ATP500 dubbelin puolivälierissä. Vastassa kolumbialaiset Cabal/Farah.

- Patrik Niklas-Salminen 19v voitti tänään upeasti Puolan kovan ikätoveri Hubert Hurkacz (ATP-496) luvuin 6-3, 6-4 ja eteni Puolan futuren puolivälieriin. Hurkacz pelasi aiemmin tänä vuonna Davis Cupin maailmanlohkossa Puolan kakkospelaajana Argentiinan ykköspelaajaa vastaan. Lisäksi Hurkacz treenasi Indian Wellsin Masterskentillä Borna Coricin kanssa maaliskuussa. Kertoo puolalaisen arvostuksesta jotain, kun maailman yksi parhaimmista teinipelaajista pyysi hänet treenikaveriksi tuonne, vaikka Hurkacz ei turnaukseen osallistunut.
Puolivälierissä vastassa 1992 syntynyt ATP400+ unkarilainen, joten vastus ei helpotu oikeastaan yhtään. Voipi olla pahakin pala kun tilastoja katselee.

- Emil Ruusuvuori 17v voitti Berliinin G1-junnuturnauksessa Ruotsin kärkipään ikätoverin Karl Fribergin ja tällä voitolla eteni tuon kovan junnuturnauksen 3.kierrokselle, jossa kohtaa torstaina vuotta vanhempien Saksan kärkinimiin lukeutuvan Louis Wesselsin (ITF-23). Tuo saksalainen on pituudeltaan 200cm ja matsi pelataan Steffi Graff-stadionilla, joka on 7000 paikkainen WTA-kisan stadion. Ottelusta löytyy livescore sekä mahdollisesti myös stream.

Jälleen kerran yksittäisiä hyviä matsivoittoja, mutta eteenpäin menemisen kannalta olennaista olisi voitosta voittoon kruisailu. Tiukkaa tekee jotta Patrik ja Emil voittavat myös huomenna. Molemmilla iso pisteellinen panos matsissa tahoillaan.
 
Viimeksi muokattu:

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Patrik Niklas-Salminen voitti siis viime keskiviikkona hienosti ATP-496 Hubert Hurkaczin, mutta hävisi torstaina tuon 10 000 dollarin futuren puolivälierissä ATP-487 Nagylle 4-6, 4-6. Perjantaina matkusti Varsovasta Italian Milanoon pelaamaan 50 000 dollarin ATP-challengerin karsintoja, joissa lauantaina nuiji kovan neljä vuotta vanhemman bulgaarin Dimitar Kuzmanovin (ATP-314) luvuin 7-5, 6-4. Tilastoja katsellessa tuo voitto on tosi kova.

Tuo on sitä ammattilaistennispelaajan arkea, yhden viikon sisälläkin maisema ja maat vaihtuu ja välipäiviä ei juuri ehdi pitämään. Hyvää oppia 19 vuotiaalle suomalaiselle. Vaikka häviät futuressa, niin voit menestyä heti perään isommassa kisassa.

Kesäkuun viimeisellä viikolla Suomen parhaimmisto pelaavat Turussa SM-kisat ja tänä vuonna paikalla lähes kaikki parhaat - kerrankin. Kun asun kivenheiton päässä Impivaaran kentistä, niin kelpaa mennä paikalle taas matseja katselemaan.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Patrik Niklas-Salminen pelaa tänään Milanon challengerin pääsarjapaikasta: Tuossa karsintakaavio
www.protennislive.com/posting/2016/3463/qs.pdf

Eilen Patrik voitti itävaltalaisen 196 senttisen syöttötykin Gibril Diarran luvuin 2-6, 7-6, 6-4. Tuo Diarra on ulkoisesti melkolailla kuin Ranskan Tsonga, paitsi vielä isompi.
Tuossa ottelussa tuli hyvin esiin se, ettei tennisottelua pysty voittamaan kruisailemalla loppuun. Diarra johti 6-2, *5-4 (30-0) ja tuohon tilanteeseen mennessä Diarra oli voittanut ykkössyötöllä alkaneet pisteet jopa 90 prosenttisesti ja Patrikilla ei ollut yhtään murtopalloa. Jos lajina olisi ollut jääkiekko, niin tilanne olisi ollut joku tyyliin 5-2 ja lopun peruuttelemalla olisi saavuttanut niukan 5-4 voiton, mutta tenniksessä pitää pelata hyvin loppuun saakka ja nimenomaan voittaja ratkaistaan vasta kalkkiviivoilla. Diarralla alkoi käsi vapista, teki muutaman kaksoisvirheen ja päästi suomalaisteinin mukaan peliin ja homma kääntyi yhdessä hujauksessa. Kovaa taistelua tuo matsi oli kuitenkin loppuun saakka.
Tänään vastassa italialainen Basso ja tiukkaa varmasti taas tekee, sillä Niklas-Salminen pelaa jo kahdeksannen ottelunsa reilun viikon sisään. Pääsarjassa karsijoille vastaan tarjolla muun muassa ATP-82 Dutra Silva ja ex ATP-25 Filippo Volandri.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Henri Kontinen pelaa tänään iltapäivällä paikasta Wimbledonin nelinpelin puolivälieriin. 10-sijoitettu pari Kontinen/Peers piti sijoituksensa ja eteni siis 16 joukkoon ja kohtaavat tänään 6-sijoitetut Bopanna/Mergea parin, jolle aiemmin tänä vuonna niukasti hävinneet.

Tuosta Intian Bopannasta (s.1980) tulee usein mieleen Jarkko Niemisen kommentti, kun Jarkko kohtasi ATP-nelinpelifinaalissa parin Bopanna/Qureshi, jolloin J.Nieminen sanoi: "vastustajat syöttivät kuin eläimet".
Romanialainen Mergea (s.1985) puolestaan on vuodelta 2003 junnusarjan Wimbledonin voittaja. Mergea kaatoi tuolloin 13 vuotta sitten 1985 syntyneet ikätoverit Tsongan ja Berdychin, josta molemmista kasvoi kaksinpelin top10 tähtiä, Mergean jäädessä vain dubbelitähdeksi.
Kova pari siis vastassa.
 

TrafficIsland

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Muiden lajien arvokisojen varjossa vähemmälle huomiolle on jäänyt se, kuinka hienosti Henri Kontinen on esiintynyt Wimbledonissa. Miesten nelurissa tuloksena John Peersin kanssa kolme hyvää voittoa ja puolivälierissä häviö ykkössijoitetulle Mahut/Herbert -parille. Sekanelinpelissä Henri sai parinsa Heather Wilsonin kanssa erikoisesti kahdella ensimmäisellä kierroksella molemmilla luovutusvoitot. Kolmannella kierroksella Kontinen/Wilson voittivat hienosti hallitsevat mestarit eli parin Hingis/Paes. Henrillä siis jo nyt jonkinmoinen mahdollisuus tulla ensimmäiseksi suomalaiseksi grand slam -voittajaksi! Ja vaikka vielä ei tärppäisi, niin otteet lupaavat erittäin hyvää tulevaisuutta silmällä pitäen.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Henri Kontinen eteni tänään Wimbledonin sekanelinpelin semifinaaliin yhdessä brittinaisen Watsonin parina.
Kun tänään katselin Henkan peliä, niin muistui mieleen vuosi 2009 ja Helsingin CH-kisat, kun 19v Henkka esitti häkellyttävää peliä Michael Berreriä vastaan ja matsin jälkeen Berrer sanoi näin: "siinä on teillä tulevaisuuden kaksinpelin top20 pelaaja, jos Kontinen olisi saksalainen, niin häntä hehkutettaisiin uutena Boris Beckerinä, mutta jäyhät suomalaiset eivät tälläiseen sorru".

Brittiselostajat olivat toistuvasti tänään vaikuttuneita Kontisen suorituksista, varsinkin sen jalkojen välistä lyödyn koholyönnin jälkeen ja sen jälkeen pitkin linjaa rystyllä hirmuinen tykki. Hauskasti vastustaja, jenkki Lipsky näytti sen jälkeen huumorimielessä peukkua alaspäin, että "liian taitava pelaaja vastassa mix-dubbeliin!"
 

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kontinen/Watson voitti sekanelinpelin finaalin Wimbledonissa. En tiedä miten korkealle tällaista pitäisi Suomessa arvostaa. Taisi kuitenkin jonkinlaista tennishistoriaa Henkka tässä tehdä.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kontinen/Watson voitti sekanelinpelin finaalin Wimbledonissa. En tiedä miten korkealle tällaista pitäisi Suomessa arvostaa. Taisi kuitenkin jonkinlaista tennishistoriaa Henkka tässä tehdä.
Vuoden sykähdyttävin urheiluhetki- kisassa vahvoilla. Vuoden urheilija- äänestyksessä kuudes. Saa ottaa talteen.
 

RDivis

Jäsen
Olkoon sekanelinpeli kyseessä. Minun kirjoissani kova saavutus. Etenkin, kun heidän ensimmäinen turnauksensa tiiminä. En ole mikään asiantuntija tenniksen suhteen, joten en osaa sanoa milloin viimeksi tapahtunut vastaava temppu. Heaher kantoi mielestäni hiukan puhuttaessa pelillisistä suorituksista. Henkan palautukset olivat välillä aivan kaameaa katseltavaa. Taktisesti Kontinen piti parin langat käsissään.

Arvostusta on hieman hankala arvioida. Sanoisin, että tietyt piirit arvostavat. Isossa kuvassa Kontinen saanee vähemmän suitsutusta suhteessa Watsoniin. Tämä siitäkin huolimatta, että hän ei ainoa mestari sumusaarilla. Juhlituin on tietenkin miesten kaksinpelin voittanut Murray.

Toisaalta, vaikka Kontinen olisi voittanut nelinpelin mestaruuden Peersin kanssa; Ei silläkään olisi aaltoja nostatettu suuren yleisön silmissä. Kaksinpelin voitto asia erikseen.
 

Keskiviiva

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuopion KalPa
Kontiselle Hampurista jo uran yhdeksäs ATP-titteli nelinpelistä. Finaalit tulee kotiin häkellyttävällä prosentilla. Kun huomioi Wimbledonin sekanelinpelin, niin Henkka pelannut finaaleissa vuosien 2015-2016 aikana yhteensä kymmenen kertaa joista voittanut yhdeksän. Vielä vuonna 2014 finaalit menivät voitoin 1-2 ja sen jälkeen 9-1.

Kontisen turnausvoittotahti on noin 5 titteliä vuodessa ja mikäli pelaa vielä kymmenen vuotta, niin tuollainen 30-50 ATP-nelinpelititteliä vaikuttaa mahdolliselta. Se onkin erikoista, että kaksinpelissä 30-50 tittelin miehet ovat kaksinpelilistan huippumiehiä, mutta nelinpelissä mahdollista voittaa uralla jopa yli 30 titteliä ja olla nousematta koskaan nelinpelin top10 listalle. Katsokaa vaikka sellaisen tshekkipelaajan ATP-profiilia kuin Frantisek Cermak. Ennätysranking nelinpelissä ATP-14 ja titteleitä 31 kpl.
 

eagle

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Pittsburgh
Kontisen turnausvoittotahti on noin 5 titteliä vuodessa ja mikäli pelaa vielä kymmenen vuotta, niin tuollainen 30-50 ATP-nelinpelititteliä vaikuttaa mahdolliselta. Se onkin erikoista, että kaksinpelissä 30-50 tittelin miehet ovat kaksinpelilistan huippumiehiä, mutta nelinpelissä mahdollista voittaa uralla jopa yli 30 titteliä ja olla nousematta koskaan nelinpelin top10 listalle. Katsokaa vaikka sellaisen tshekkipelaajan ATP-profiilia kuin Frantisek Cermak. Ennätysranking nelinpelissä ATP-14 ja titteleitä 31 kpl.

Johtuuko tämä pistejärjestelmästä vai siitä että nelurissa tittelit jakaantuu isommalle ryhmälle vain? Tällöinhän tärkeämpää on tasainen suorittaminen rankingin kannalta, kuin se että voittaa titteleitä vain. Toki taas rahallisesti varsinkin slameja kannattaa voittaa jos tilipussia tahtoo kartuttaa. Ja muutakin kuin sekaneluria siis.
 

Tombe76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Johtuuko tämä pistejärjestelmästä vai siitä että nelurissa tittelit jakaantuu isommalle ryhmälle vain? Tällöinhän tärkeämpää on tasainen suorittaminen rankingin kannalta, kuin se että voittaa titteleitä vain. Toki taas rahallisesti varsinkin slameja kannattaa voittaa jos tilipussia tahtoo kartuttaa. Ja muutakin kuin sekaneluria siis.

Cermakin tapauksessa asia johtuu siitä, että miehen 31 voittoa jakautuvat yli 10 vuodelle, ovat suurimmalta osalta kaikkein pienemmistä turnauksista ja miehen GS-menestys miesten nelinpelissä ollut poikkeuksellellisen surkeata. Ei koskaan 3 kierrosta pidemmälle.

Noilla saldoilla ei välttämättä noustaisi kaksinpelissäkään TOP-10 pelaajaksi. Ei riitä että tahkoaa pikkuturnauksissa menestyksekkäästi. Pitää myös pärjätä Masters- ja GS-tason kisoissa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös