Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 137 061
  • 10 753

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Tai sitten Sipilä vain tekee politiikkaa eri tavalla kuin mihin on totuttu, mikä aiheuttaa ongelmia muissa. Kritiikki voi olla paikoin ihan aiheellista, mutta kun katsoo Suomen poliittisen ja myös työmarkkinakentän päätöksentekoprosessin toimivuutta viimeisten vuosien aikana, on ihan perusteltua myös toimia toisin kuin aikaisemmat pääministerit.

Enpä vain tiedä. Sote-kriisihän oli hallituskriisi sen takia, että Sipilä halusi pakolla toteuttaa "Maakuntien Suomen", mistä Kokoomus ei ollut käsittänyt keväällä sopineensa. Turvapaikanhakijoiden suhteen ajelehdimme ja lisäkulut ylittävät kaavaillut säästöt kevyesti. Pakkolainsäädäntö puhtaasti EK-linjoilla ajaisi tämän maan thatcheriläiseen yhteiskuntakonfliktiin, mikä ei nyt vain vaikuta Suomelle järkevältä tieltä - tilannehan on se, että palkkaratkaisut ovat pysyneet maltillisina jo vuosikaudet ja nyt SAK tarjoaa edelleen 0-linjaa yhdistyneenä vieläpä merkittävästi lisättyyn joustonvaraan vientiteollisuudessa. Suurin ongelmamme ei ole ollut ay-liike vaan eliittiemme tekemä virhe liittyä euroon.

En oikein näe, että olisimme jokin Britannia, jolla oikeasti oli hyvinkin militantti ay-liike. Enkä oikein usko, että Sipilällä olisi edellytyksiä todella vakavasti ja laaja-alaisesti pohtia asiaa ja ryhtyä johonkin perusteellisesti harkittuun toimeen ajatustensa pohjalla. Hän vain saattaa törmätä konfliktiin, jota ei uskonut koskaan edes tapahtuvaksi. Sipilä ei vain vaikuta uskottavalta ja taitavalta tahtopoliitikolta vaan taitamattomalta ja epäuskottavalta tahtopoliitikolta, joka on vain puutteellisesti tajunnut, että hallituskoalition johtaminen on täysin eri asia kuin yrityksen johtaminen.
 

Fordél

Jäsen
Suurin ongelmamme ei ole ollut ay-liike vaan eliittiemme tekemä virhe liittyä euroon.

Ja se ay-liike oli "eliitin" ohella siunaamassa Suomen liittymistä euroon ja koko homma vietiin läpi demaripääministerin johdolla, joten tämä kritiikki ei osu eikä uppoa.

Ja mitä tulee Suomen suurimpiin ongelmiin niin euro ei ole siellä keskiössä. Se vaikuttaa vain lähinnä siihen, että mitä keinoja meillä on käytettävissä ongelmien korjaamiseksi. Suomen suurimmat ongelmat liittyvät mm. väestön ikääntymiseen ja vientisektoriin.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Ja se ay-liike oli "eliitin" ohella siunaamassa Suomen liittymistä euroon ja koko homma vietiin läpi demaripääministerin johdolla, joten tämä kritiikki ei osu eikä uppoa.

tai oikeastaan "ay-liike eliitin osana". Nimenomaan ay-liike, elinkeinoelämä ja poliittinen eliitti ajoivat EMU-jäsenyyttä hyvin yksissätuumin. Varsinkin SAK:laiset vientitieollisuusliitot olivat vahvasti jäsenyyden takana.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja se ay-liike oli "eliitin" ohella siunaamassa Suomen liittymistä euroon ja koko homma vietiin läpi demaripääministerin johdolla, joten tämä kritiikki ei osu eikä uppoa.

Niin, käytännössä kaikki eliittimme tätä ajoivat - kuka olisi voinut uskoa, että kaikista mahdollisista henkilöistä Paavo Väyrynen olisi ollut oikeassa. Mutta oli. Anyway, niin ei ole automaattisesti hyvä kuin käy, eli jäädään tarkkailemaan, miten homma etenee, hyvin vai huonosti.
 

Fordél

Jäsen
Niin, käytännössä kaikki eliittimme tätä ajoivat - kuka olisi voinut uskoa, että kaikista mahdollisista henkilöistä Paavo Väyrynen olisi ollut oikeassa.

No eihän se nyt näinkään ole vaan olihan eurolle myös vastustajia, kaikissa yhteiskuntaluokissa (jos sellaisista voidaan puhua).
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No eihän se nyt näinkään ole vaan olihan eurolle myös vastustajia, kaikissa yhteiskuntaluokissa (jos sellaisista voidaan puhua).

Toki, mutta eliitit todella olivat sangen yksimielisiä ja vakuuttavia kannatuksessaan - muistan itse ajatelleeni, että onpas aika iso askel mutta eivätköhän tiedä mitä tekevät. Se oli sellaista viattoman luottamuksen aikaa ja olin itse hyvin epäpoliittinen ja epäkiinnostunut ajankohtaisista asioista. Nyt en ostaisi edes juustohampurilaista näiltä piireiltä ilman omaa, itsenäistä verfiointia, että onko se edes hampurilainen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Vastaan tarkemmin yritysnäkökulmasta myöhään iltasella tai yöllä.

Tilanne Suomessa on yhä lähempänä katastrofia. Vielä on matkaa, mutta se lyhenee joka päivä. Jos tarkastellaan talouspolitiikkaa, välillä tuntuu että perusongelmaakaan ei tunnisteta. Viime vuodet yritykset ovat tehneet voittonsa sopeuttamalla, tehostamalla ja irtisanomalla. Tämä johtuu siitä, että muuta tapaa ei ole ollut käytössä. Yritysten voitto on useissa tapauksissa ns. break even point tasolla eli nolla tai sen alla ellei yrityksen toimintoja tehosteta. Tällä tavalla on kuljettu jo monta vuotta koska yritysten myyntikate on supistunut eikä mahdollisuuksia investointeihin tai kasvuun orgaanisella tavalla ole.

Toki tiedän sen, että on yrityksiä joissa tilanne on erilainen. Vaikkapa VVO, joka tekee voittoa sellaiset 50 prosenttia liikevaihdostaan ja jakaa kymmeniä miljoonia verottomina osinkoina ay-liikkeelle. Tai Supercell joka maksaa veroja kymmeniä miljoonia pelkästään Helsingille. Edelliset ovat poikkeuksia. Toki siitä mielenkiintoisia, kuinka halukkuus maksaa veroja yksityisten hallitseman Supercellin ja ay-liikkeen hallitseman VVO:n osalta poikkeaa toisistaan.

Muiden suomalaisyritysten ongelmana on se, että nykyinen työn hinta on yksinkertaisesti liian korkea työnantajan näkökulmasta. Se toki voisi olla korkeampikin jos yritysten kannattavuus olisi parempi. Keskimääräinen kannattavuus on kuitenkin pudonnut, osalla esim. teollisuussektoreista todella paljon. Luvut selviävät alla olevan linkin kautta Suomen Pankin tilastoista. Niitä voi verrata muuhun Eurooppaan ja sekin vertailu löytyy samasta linkistä.
Yritysten saamat voitot ovat siis pudonneet osassa yrityksiä murto-osaan aiemmista. Osa on myös sukeltanut miinukselle. Tässä tilanteessa palkkojen tulisi joustaa, samoin muiden työnantajakulujen, jotta yritykset voisivat investoida ja turvata myös tätä kautta työllisyyttä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, päinvastoin.

Kun vuonna 2008 alkoi lama Suomessa, Euroopassa ja USA:ssa, Suomessa oli juuri päätetty isot julkisen sektorin palkankorotukset. Niiden isäksi voidaan nimetä valtiovarainministeri Jyrki Katainen. Vaikka Suomi kulki muiden maiden kanssa kohti lamaa ja yritysten kannattavuus heikkeni edelleen, palkankorotukset laitettiin täysmittaisina toimeen. Valtion palkat nousivat verrokkivuodesta 2006 peräti 30–35 prosenttia tehtävästä riippuen vuoteen 2013. Kuntasektori ja yksityinen puoli ei tietenkään pysynyt täysmittaisesti perässä, mutta ei kovin paljon jäänyt jälkeen. Tämä selviää myös alla olevan linkin Suomen pankin tilastosta. Lisäksi monilla erityisaloilla palkankorotukset seurasivat joko sellaisenaan valtiolla työskentelevien palkkoja tai menivät niistä hieman jopa yli.

Mulla oli tilaisuus seurata kehitystä myytyäni yritykseni eräälle suomalaiselle pörssiyhtiölle. Toimin siellä ensin Suomen toimitusjohtajana ja myöhemmin Pohjoismaiden varatoimitusjohtajana aina myyntiä seuranneen työvelvollisuuteni loppuun. Kyse oli yhtiöstä joka toimii mm. IT- ja energia-alalla. Palkat lähtivät isoon nousuun ja samaan aikaan Nokian vaikeudet alkoivat. Meidän firmassa Nokia oli iso asiakas Suomen päässä. Yhtäkkiä oltiin tilanteessa, jossa työehtosopimukset toivat 5-7 prosenttia lisää kustannuksia työnantajalle per vuosi, mutta Nokian maksama yksikköhinta per konsultti per tunti putosi ensin noin viisi prosenttia ja sitten myöhemmin lähes 10 prosenttia lisää. Syntyi tilanne jossa osassa sopimuksia ei enää puhuttu yrityksen voitosta vaan siitä, paljonko tehdään tappiota.

Kävin tilanteen avoimesti lukuina läpi työntekijöiden kanssa ja esitin, että tehdään yhdessä päätökset. Yhteinen sävel löydettiin ja soraääniä kuului lähinnä johtoportaasta koska työntekijöiden palkkoja laskettiin X prosenttia, mutta johdon Y prosenttia ja tässä X oli pienempi kuin Y. Näytti silti, että päästään takaisin kasvuun, mutta ei. Ammattiliitto ei sopimusta hyväksynyt. Sen seurauksena jouduin neuvottelemaan irtisanomisista joita yt-neuvottelujen jälkeen laitettiin toimeen. Yhteensä lähes 20 prosenttia väestä lähti. Kenenkään ei olisi tarvinnut lähteä, jos olisi tehty kuten johto ja työntekijät sopivat eli palkat joustivat koska laskutushintakin jousti.

Sama oli muualla. Yhtäkkiä oltiin tilanteessa, jossa keskellä lamaa työntekijöiden ansiot nousivat huippuvauhtia, mutta yritysten voitot ensin supistuivat ja kääntyivät sitten osalla miinukselle. Myös Suomen julkinen velka jatkoi kasvuaan ja se on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Nämä tekijät huomioiden Suomen kokonaistilanne on edelleen aivan käsittämätön. Kovinkaan paljon ei keskustella julkisesti siitä, että Katainen noudatti ensin valtionvarainministerinä sitten pääministerinä elvyttävää talouspolitiikkaa juuri ennen lamaa ja keskellä lamaa. Elvytys kohdistui merkittävältä osaltaan julkisen sektorin palkankorotuksiin, jotka rahoitettiin ottamalla lisää velkaa. Samalla palkankorotukset valuivat myös yksityiselle sektorille huolimatta siitä, että yritysten tulos ei niitä olisi mahdollistanut.

Tämä Kataisen harjoittama talouspolitiikka on yksi pääsyy Suomen ongelmiin yhdessä euron kanssa. Katainen ei tehnyt edes pääministerikautensa loppupuolella päätöksiä siitä, miten yritysten ja Suomen nopea kriisiytyminen ratkaistaan. Päätösten sijaan Suomi velkaantui edelleen lisää ja julkisen sektorin kasvu pysyi tutulla urallaan.

Kun mitään todellisia ratkaisuja työmarkkinoilla ja Suomen velkaantumisessa ei ole vieläkään tehty, kaikki kaatuu Sipilän hallituksen syliin.

Mistä tässä on siis kyse? Yritysten kannattavuus ei mahdollista nykyistä palkkatasoa elleivät yritykset saa tuotteistaan parempaa hintaa. Julkinen sektori ei kestä nykyistä palkkakuormaa ellei velkaantumista lisätä. Aiempina vuosina tutut lomautukset ovat jossain määrin toimineet puskureina, mutta nyt kun Suomen BKT on ties monettako vuotta miinuksella ja selvästi alle vuoden 2007 jolloin Katainen alkoi veronmaksajien ja yritysten rahaa jakamaan, yritykset voivat enää vain irtisanoa tai lähteä Suomesta.

Toinen vaihtoehto olisi työnantajien sivu- ja muiden kulujen pudottaminen esimerkiksi siirtämällä lisää vastuuta työntekijälle sosiaaliturvastaan, palkkajoustoilla tai muilla toimilla. Näihin ay-liike ei ole suostunut, joten ensimmäinen lause ”Tilanne Suomessa on yhä lähempänä katastrofia” on edelleen erittäin ajankohtainen.

Jotain tarttis todella tehdä. Ihan oikeasti. Iso on haaste Sipilän hallituksella korjata puupäiden aikaansaannoksia.




Suomen Pankin tilastoja yritysten kannattavuudesta
http://www.suomenpankki.fi/pdf/169672.pdf

Palkansaajan ansiokehitystä
Suomalainen saa palkkaa noin 3 300 euroa kuukaudessa. | Työt & tekijät

Suomen BKT kehitys
Findikaattori.fi - Taloudellinen kasvu (BKT)

Julkisten menojen kasvu
Julkisten menojen kehitys - Veronmaksajain Keskusliitto ry
 

Byvajet

Jäsen
Tämä taulukko kertonee yhden perussyyn sille, miksi rakenteellisia uudistuksia on niin vaikea tehdä. Äänestäjistä todella moni on riippuvainen veronmaksajien rahoista joko työntekijänä suoraan palkkansa kautta tai sitten yrittäjänä yhteiskunnalle myytävien palveluidensa kautta. Oikeistopuolueiltakin on viety mahdollisuus leikata läskiä, koska niiden äänestäjistä merkittävä osa elää läskissä kiinni.

Jokainen voi tykönään arvuutella, kuinka paljon julkisista työpaikoista voitaisiin leikata sekä tehostamalla että arvioimalla palveluiden välttämättömyys. Olisivatko kulut pienempiä, jos palkan sijaan maksettaisiin työttömyysetuuksia?
 

Fordél

Jäsen
Tämä Kataisen harjoittama talouspolitiikka on yksi pääsyy Suomen ongelmiin yhdessä euron kanssa. Katainen ei tehnyt edes pääministerikautensa loppupuolella päätöksiä siitä, miten yritysten ja Suomen nopea kriisiytyminen ratkaistaan. Päätösten sijaan Suomi velkaantui edelleen lisää ja julkisen sektorin kasvu pysyi tutulla urallaan.

Tottahan toki tehtiin pahojakin virheitä eri politiikan lohkoilla, mutta siltikään ei voida todeta, että Kataisen valtiovarainministeri- ja pääministerikaudet olisi mennyt 100 % reisille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tottahan toki tehtiin pahojakin virheitä eri politiikan lohkoilla, mutta siltikään ei voida todeta, että Kataisen valtiovarainministeri- ja pääministerikaudet olisi mennyt 100 % reisille.

Pysytään kuitenkin alkuperäisessä teesissä eli Kataisen toiminnan vahingollisuus yrityksille Kataisen valtiovarainministeri- ja pääministerikaudella. Esitin kattavan yhteenvedon mitä tuona aika tapahtui isoissa asioissa ja miksi. Jos olet niistä toista mieltä, kumoa ne. Totta kai 100 prosenttia reisille on liiottelua koska aina löytyy yksi jos ei enemmän prosentteja. Pointtina oli kertoa miten Katainen tuhosi elvytyksellään ja velanotollaan yritystoiminan edellytyksiä Suomessa pitkäksi aikaa. Aihe josta ei juuri kirjoita kukaan vaikka Katainenhan toteutti juuri sitä talouspolitiikkaa jota vasemmisto ja ay-liike esittää nyt ratkaisuna ongelmiin.
 

Fordél

Jäsen
Kataisen valtiovarainministeri- ja pääministerikausien suurimmat saavutukset.

Vaikea arvioida, mitkä ovat suurimpia saavutuksia vaikka pääministerikaudella, mutta tässä muutama onnistuminen laidasta laitaan ja eri "kokoluokista":

-Reilun kuuden miljardin euron sopeutukset
-Perusturvan taso nousi
-Tuloerot kavenivat vuonna 2012, kun pienituloisimpien tulotaso nousi
-Sosiaaliturvan ja työn yhteensovittaminen parani
-Vanhuspalvelulaki astui voimaan ja toi mukaan monia hyviä uudistuksia
-Asunnottomuus laski
-Kansalaisaloite tuli käyttöön
-Itämeren ravinnekuorma väheni
-Harmaan talouden torjumisessä mentiin eteenpäin
-Poliisin hallintorakenteen ja palveluverkoston onnistunut uudistaminen
-Puolustusvoimien organisaation ja toimintatapojen uudistaminen
JNE.

Onhan näitä ja niihin voi tutustua mm. hallituksen vuosikertomuksissa.
 

Fordél

Jäsen
Pysytään kuitenkin alkuperäisessä teesissä eli Kataisen toiminnan vahingollisuus yrityksille Kataisen valtiovarainministeri- ja pääministerikaudella. Esitin kattavan yhteenvedon mitä tuona aika tapahtui isoissa asioissa ja miksi. Jos olet niistä toista mieltä, kumoa ne. Totta kai 100 prosenttia reisille on liiottelua koska aina löytyy yksi jos ei enemmän prosentteja. Pointtina oli kertoa miten Katainen tuhosi elvytyksellään ja velanotollaan yritystoiminan edellytyksiä Suomessa pitkäksi aikaa. Aihe josta ei juuri kirjoita kukaan vaikka Katainenhan toteutti juuri sitä talouspolitiikkaa jota vasemmisto ja ay-liike esittää nyt ratkaisuna ongelmiin.

Pysytään mielellään juuri alkuperäisessä teesissä ja se oli Kaitaisen valtiovarainministeri- ja pääministerikausien arviointi. Alun perin ei ollut kyse niiden arvioinneista vain yritysten näkökulmasta, sen sinä toit mukaan keskusteluun ja totesit sen perusteella kausien menneen 100 % reisille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Pysytään mielellään juuri alkuperäisessä teesissä ja se oli Kaitaisen valtiovarainministeri- ja pääministerikausien arviointi. Alun perin ei ollut kyse niiden arvioinneista vain yritysten näkökulmasta, sen sinä toit mukaan keskusteluun ja totesit sen perusteella kausien menneen 100 % reisille.

Okay, eli haluat nyt suojautua tämän 100 prosentin heiton taakse ottamatta itse substanssiin kantaa lainkaan Kataisen toiminnassa yritysnäkökulman osalta? Lainasin sinua ja toin yritysnäkökulman esille luvaten perustella näkemykseni että reisille meni. Tein sen joten eiköhän se ollut sitten tässä.
 

Fordél

Jäsen
Okay, eli haluat nyt suojautua tämän 100 prosentin heiton taakse ottamatta itse substanssiin kantaa lainkaan Kataisen toiminnassa yritysnäkökulman osalta? Lainasin sinua ja toin yritysnäkökulman esille luvaten perustella näkemykseni että reisille meni. Tein sen joten eiköhän se ollut sitten tässä.

En ole suojautumassa 100 % heiton taakse vaan arvioin Kataisen toimintaa mieluummin kokonaisuutena, en edes yhden "politiikkalohkon" näkökulmasta. Toin jo tämän esille heti, kun heitit tämän 100 % väitteesi ja kirjoitit pitkän sekä ansiokkaan viestisi harjoitetun politiikan vaikutuksista yritystoimintaan. Varmasti tältä osin ja monessa muussakin kohdin on menty metsään, mutta vastapainoksi Kataisen aikana on saatu myös paljon onnistumisia.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Ero eurosta olisi tyypillistä 70-luvun politiikkaa jolla vaikeat asiat ohitetaan hokkuspokkus-tempulla ilman että puututaan oikeisiin ongelmiin.
Enpä tiedä. Ei ollut 1970-luvulla euroa mistä erota. Kansaa tuskin saadaan kovin helposti käsittämään kuinka suuria euron aiheuttamat ongelmat ovat, kun maksuvälineenähän se kyllä toimii. Mutta kansakin voisi käsittää, ettei meidän kannata ainoana Pohjoismaana kärsiä eurosta, kun ne muut pohjoismaat, jotka ovat kovimpia kilpailijoitamme, saavat joka päivä kilpailuetua. Euro ei toki ole ainoa syy miksi talouskasvumme on Euroopan surkein, mutta kiistatta se on yksi isoista hidasteista estämästä talouden toipumista. Mutta paskat tästä mitään tule. Sipilällä ei ole kansantaloudellista ymmärrystä ja apumiehillä ei senkään vertaa.
 

oliwa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Supercell

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat

Mehtänucco

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Hallitukselta päätös: miljoonien kriisituet maito- ja sikatiloille - Talouselämä

Raha on tiukassa ja sosiaaliturvaa heikennetään, mutta jyväjemmareille lisärahaa löytyy aina vaan.
Uskon että tämä tällainen kateellista kommunistia vituttaa yli kaiken. Mehän täällä maalla ei muuta tehdäkään, kuin vaihdeta mersuja ja fendttejä uusiin joka vuosi, rahaa on kato niin paljon, että ei sitä kaikkea saa edes tuhlattua. Tämä kriisitukikin saadaan vielä kaiken muun päälle. Se on hienoa käyttää tämä kriisituki uutta puimuria varten. Vanhahan on vasta vuoden ikäinen, ja tietenkin tukirahoilla jo pankille maksettu takaisin. Ja sitten vielä ne muut tuet... Vitsi, siinä loppuu jo tyhmemmältä kommunistilta laskutaito kesken, kun pelataan niiiin isoilla rahoilla.

Mahtaa harmittaa, "kun tuet kirstuun kilahtaa, niin maajussi maailmalle kuukauden lomalle vilahtaa" Eikö? Vai kuinka se nyt menikään?

Jos sulla olisi oikeasti edes vähää käsitystä siitä, mikä myllerrys tapahtuu tällä hetkellä suomalaisen maatalouden kentällä, niin et kehtaisi edes tuollaista laukoa. Mistä vitusta kumpuaa tuollainen tietämättömyys ja tyhmyys? Tulipunaisten lasienko takaa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös