Glen Hanlonin pelikirja

  • 191 439
  • 589

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Esimerkiksi omalla alueella pelataan paikkaa, jolloin pyritään miehittämään maalinedusta ja vältetään liikkumista laitoihin.

----
Vastustajan koutsin on siis erittäin helppo pelata Jokereita vastaan 5vs5 pelissä. Jokainen liike on arvattavissa ja helppo ennustaa.
Petri Matikainen sanoo:

– Ainoa mistä jäi kiinni oli se, ettemme päässeet tarpeeksi hyvin sota-alueelle, maalin eteen. Jokerit taisteli ja he pelasivat loistavasti omaa maalinedustaansa.
Ei kai se noin huono ole?
 

ennustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Blackhawks
Yksi päästetty maali kolmessa ottelussa. Puolustuspelaaminen toimii. Tällä annetaan joukkueelle aikaa pistää hyökkäyspelaaminen kuntoon. Valmentajat eivät ole tyytyväisiä pelilliseen esitykseen voitetun kärkiottelun jälkeen. Tämä jo kertoo siitä, kuinka paljon toteutus vielä eroaa harjoitelluista kuvioista. Kunhan kuviot siirtyvät harjoituksista otteluihin alkaa tulosta tulemaan. Itse annan aikaa aina tuonne lokakuun puoleen väliin. Silloin takana on noin 12 ottelua. Lauantain tv-ottelua toimikoon ensimmäisenä vertailukohtana.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Esimerkiksi omalla alueella pelataan paikkaa, jolloin pyritään miehittämään maalinedusta ja vältetään liikkumista laitoihin. Tämä toteutetaan erittäin vanhakantaisesti siten, että Jokerien noppaviitonen seisoo oman maalin edessä. Tästä seuraa iso ongelma jos kiekko satutaan saamaan. Mihin kiekko pelataan seuraavaksi, jos vastustaja tukkii keskialueen? Kun kiekkoa ei voi toimittaa vauhtiin laiturille, kunnollisia 5vs5 hyökkäyksiä ei oikeastaan synny lainkaan. Bluesia vastaan 22.9. niitä syntyi yksi (1) ensimmäisessä erässä, nolla (0) toisessa erässä ja kolmannen erän ensimmäisestä 5vs5 kontrolloidusta hyökkäyksestä tehtiin sitten maali... Siihen asti Bluesilla oli kontrolloitua 5vs5 hyökkäyksiä lähes kolmekymmentä (30).

Oma otantani Jokerien peliin on paljon pienempi eli NT:n viimeinen peli HIFK:a vastaan ja toinen kotipeli Ässiä vastaan, mutta en tunnistanut yhtään näkemiäsi ongelmia. Näkemissäni peleissä puolustuspeli on ollut erittäin tiivistä ja se on hyvä lähtökohta voittavaan jääkiekkoon. Jokainen pelaaja tuntuu tietävän mitä tehdä puolustettaessa ja se näkyy heti tulostaululla. Jokerit puolustaa tiiviisti aluetta ja alueella miestä eli ei minusta tässä mitään radikaalia. Missä tässä on ongelma? Jos kiekko saadaan, niin hienoa, mutta ei oman alueen noppavitosesta olekaan tarkoitus lähteä heti väkisin hyökkäämään. Toki jos siihen tarjoutuu mahdollisuus pyritään toki iskemään nopeasti. Mutta tämä ei ole varsinainen kontrolloitu hyökkäys mihin ilmeisesti viittasit. En ymmärräkään kuinka linkität kiekonriiston, puolustuspelin ja kontrolloidun hyökkäyksen. Itse lasken kontrolloiduiksi hyökkäyksiksi sellaiset, jotka lähtevät omalta alueelta organisoitua puolustusta vastaan. Näissä Jokereilla toki oli ongelmia, eikä ajoitukset ja haut vielä toimineet toivotulla tavalla.

Itse en jaksa vielä huolestua, sillä koko ajan on ollut puhe, että ensin laitetaan puolustus kuntoon ja sitten lähdetään rakentamaan hyökkäyspeliä. Näin se tulee minusta ollakin ja kun puolustus on kunnossa tulee pisteitä vähän heikommallakin hyökkäyksellä. Toki modernissa pelissä hyökkäys ja puolustus linkittyvät yhdeksi kokonaisuudeksi, mutta silti puolustus on sekä helpompi, että tärkeämpi saada kuntoon.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
En kuitenkin luokittelisi Tenutea keskinkertaisuudeksi - me kaikki Stapletonin aikoinaan teilanneet muistamme miten väärässä loppujen lopuksi olimme!

Staplen suhteen olin väärässä kirkkaasti, mutta tuskin Tenuten kun luonnehdin ettei hänestä ole mestarijoukkueen ykkössentteriksi. Jos on pelit nähnyt ja analysoi Tenuten peliä vaihto vaihdolta, ei voi muuhun johtopäätökseen päätyä. Jos ei ole pelejä nähnyt vaan kirjoittelee UL:n ennen kautta julkaistun arvauksen perusteella (Tenute ylivoimainen SM-liigassa tms), sitten kirjoittelee. Mutta kentällä Tenuten on liian ulkona pelistä, hänellä on liian kapea pelikäsitys ja heikko puolutusmoraali, että hänestä ei ole koskaan jonkun Eavesin haastajaksi.

Huomaa että yllä oleva ei kuitenkaan tee hänestä keskinkertaista. Kyllä Tenute on parempi, mutta ei mestariluokan sentteri.


Katsotaan seuraavat 5-6 peliä, ja tuomitaan sitten vasta "pelikirja" kokonaisuutena jos siihen on syytä!

Kuten totesin, viimeinen sana vasta keväällä... Silti olen 100 prosenttisen varma, että Lehkonen ja miksi ei Hanlonkin on mm. Jokerien hyökkäyspelaamisen ongelmista kanssani samaa mieltä. Ero on vain siinä, että minä sanon aivan suoraan sen mitä näen kun taas he sanovat sen vain keskenään ja suodatettuna sitten julkisuuteen. Jos on Jokerien viimeiset kaksi peliä nähnyt, joukkueen esitys on hyökkäyspelaamisessa ollut karmaiseva. Tämän kiistäminen on ajanhukkaa. Mutta ei tietenkään ole syytä kuin pieneen väliarvioon toistaiseksi ja hyviäkin puolia on paljon. Aivan kuten totesin ja kuten monet muutkin ovat todenneet.
 

ennustaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Blackhawks
Ero on vain siinä, että minä sanon aivan suoraan sen mitä näen kun taas he sanovat sen vain keskenään ja suodatettuna sitten julkisuuteen. Jos on Jokerien viimeiset kaksi peliä nähnyt, joukkueen esitys on hyökkäyspelaamisessa ollut karmaiseva. Tämän kiistäminen on ajanhukkaa.

Valmennus on minusta ainakin jo monta kertaa ilmaissut aika selvin sanoin tyytymättömyytensä hyökkäyspelaamiseen. Asiaa tuskin on kukaan täälläkään kiistänyt. Lähinnä kyse on ollut pirujen maalailusta seinille.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
koko ajan on ollut puhe, että ensin laitetaan puolustus kuntoon ja sitten lähdetään rakentamaan hyökkäyspeliä. Näin se tulee minusta ollakin ja kun puolustus on kunnossa tulee pisteitä vähän heikommallakin hyökkäyksellä. Toki modernissa pelissä hyökkäys ja puolustus linkittyvät yhdeksi kokonaisuudeksi, mutta silti puolustus on sekä helpompi, että tärkeämpi saada kuntoon.

Minun silmin taas Riksman ottaa ne kopit mitä vaikkapa Markkanen ei ottanut. Jos viime kauteen verrataan, niin mun lapuissa Riksman saa suunnilleen yhtä paljon vetoja parhaasta sektorista kuin sai Markkanenkin. Tänään Espoossa Riksman otti sellaiset neljä varmaa maalia ja toisen saman verran erinomaisilta tekopaikoilta tullutta vetoa. Sen lisäksi sekä Ässät (ottelu jossa Riksman pelasi Jokereille pisteet) että Blues vetivät hirvittävän määrän vetoja yli tai ohi.

Sanonkin että valmentajat vievät mediaa ja faneja täysin narussa. Jokerien peli on kohentunut sinänsä ja meillä on nyt pelitapa. Mutta että väitettäisiin puolustuksen olevan kunnossa kun Blues (nopea, taitava) ja Ässät (hidas, kankea) puhkovat sen kuin reikäjuuston, se on ainoastaan niitä juttuja joita heitetään. Riksman on ottanut näissä kahdessa pelissä niin ratkaisevia koppeja ja niin monta, että vain hän ja tuuri (tolpat) toivat Jokereille kuusi pistettä. Puurula (kun ei pelaisi painettomana hurmiossa) olisi päästänyt samaoista paikoista kuin Riksman kahdessa viime ottelussa suunnilleen kuusi maalia ja silloin ei kukaan väittäisi, että puolustus olisi kunnossa.

Töitä on edessä ja paljon. Mutta ei sen vielä ihan valmista pidä ollakaan. Kävin vain läpi pari ongelmakohtaa :)
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Minun silmin taas Riksman ottaa ne kopit mitä vaikkapa Markkanen ei ottanut. Jos viime kauteen verrataan, niin mun lapuissa Riksman saa suunnilleen yhtä paljon vetoja parhaasta sektorista kuin sai Markkanenkin. Tänään Espoossa Riksman otti sellaiset neljä varmaa maalia ja toisen saman verran erinomaisilta tekopaikoilta tullutta vetoa. Sen lisäksi sekä Ässät (ottelu jossa Riksman pelasi Jokereille pisteet) että Blues vetivät hirvittävän määrän vetoja yli tai ohi.

Mitään tarkkoja tilastoja mulla ei ole, mutta tärkeämpänä kriteerinä kuin nuo vedot ykkössektorista, pidän ylivoimahyökkäyksien määrää. Viime kaudella niitä tuli liikaa Jokereita vastaan ja ne yleensä johtavat joko suoraan maaliin tai jäähyyn. Vaaralliset vastahyökkäykset ovat ainakin näkemissäni peleissä olleet vähissä ja mikä tärkeintä, jos niitä onkin tullut, ne eivät ole tulleet rakenteellisesti huonon pelin seurauksensa. Hyviä vetopaikkoja tulee hyvääkin puolustusta vastaan ja senpä takia jokainen joukkue tarvitsee myös hyvän veskarin pärjätäkseen. Hyvä joukkuepuolustus tosin saa keskinkertaisenkin veskarin usein näyttämään petollisenkin hyvältä. Jokereilla on nyt hyvin organisoitu puolustus, siitä ei ole kahta sanaa. Kauden ensimmäinenkin ottelu olisi ollut voitettavissa ilman Riksmanin huonoa peliä silloin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
tärkeämpänä kriteerinä kuin nuo vedot ykkössektorista, pidän ylivoimahyökkäyksien määrää. Viime kaudella niitä tuli liikaa Jokereita vastaan ja ne yleensä johtavat joko suoraan maaliin tai jäähyyn. Vaaralliset vastahyökkäykset ovat ainakin näkemissäni peleissä olleet vähissä ja mikä tärkeintä, jos niitä onkin tullut, ne eivät ole tulleet rakenteellisesti huonon pelin seurauksensa.

Täysin totta. Tämä on yksi positiivinen asia Jokerien pelaamisessa. Tähän samaan asiaan liittyy se, että läpiajoja (vaikka sekin toki on ylivoimahyökkäys 1vs0) ei ole juuri tullut. Tässä suhteessa koko joukkueen pelaaminen on merkittävästi organisoidumpaa kuin Sheddenin aikaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Ei kai se noin huono ole?

Suosittelen pelien katsomista ja analysoimista. Valmentajien otteluiden jälkeiset liirumlaarumit voi unohtaa. Matikainen ei puhunut faktaa, vaan silotteli sen tappiollisen ottelun jälkeiseksi psykologiaksi, joka on tarkoitettu medialle, faneille ja yhteistyökumppaneille.

Jokerien puolustuspelaaminen toimii kuitenkin kohtuullisesti, koska - kuten totesin - joukkueella on puolustamisessa suhteellisen selkeä pelitapa. Sen ongelmia voi toki vastustaja hyödyntää, mutta muuri nimeltä Riksman on toistaiseksi sen estänyt HIFK-ottelun jälkeen.

Hyökkäyspelaaminen ei sen sijaan toimi lainkaan. Minusta se on karmeaa. Jos haluat käyttää siitä valmentajan ottelunjälkeistä luonnehdintaa, niin Hanlonin mukaan se menee näin:

yritämme parantaa joka pelissä, sillä emme pelaa vielä tarpeeksi hyvin. Meillä on pitkä tie edessämme kohti haluamaamme tasoa.

Itse kyseenalaistan tähänasti nähdyn Jokerien pelitapaa seuraavista syistä.

1) Vaikka Jokerit teki yli 10 liigasopimusta nuorten kanssa, heille ei anneta todellista mahdollisuutta. Suurin osa ei pelaa lainkaan, vaan otteluja vedetään osin jopa kolmella ketjulla. Lisäksi ketjujen sisällä pelaamaan pääseville nuorille ei anneta riittävästi peliaikaa kehittymiseen. Esimerkiksi Saarinen ykköseen jne. Tämä kielii vahvasti siitä, että pisteitä haetaan millä hinnalla tahansa. Mikään ei ole siis muuttunut.

2) Hyökkäyspelaaminen on karmaisevinta Jokerien taitokiekkoa kautta aikojen. En ole koskaan nähnyt suhteessa yhtä huonoa esitystä ellei divariaikoja ja putoamista laskesta mukaan. Viime kaudella Leino, Santala ja Staple piti huolen siitä, että Jokerit myllytti vastustajan päädyssä. Nyt yksikään kenttä ei pystynyt organisoituun 5vs5 hyökkäyspeliin viidessä erässä (kaksi jälkimmäistä Ässiä vastaan ja koko ottelu Bluesia vastaan). Lisäksi tällaisen "viihteen" katsominen vituttaa suunnattomasti ja jos peli ei parane, katsojat äänestävät jaloillaan.

3) Lehkosen Tutolta näin viime kaudella puolitoista tv-peliä. Niihin verrattuna Jokerien pelitapa on käsittämättömän siilipuolustusmainen. Näin silti, vaikka taitoa Jokereissa on taatusti paljon enemmän kuin Tutossa. Missä on luvattu äijämäisyys, taito, lyhyet syötöt, rintamahyökkäykset, kentän tasapaino...? Esimerkki tasapainosta: eilen pelattaessa Jokerien puolutusalueella laskin neljä Jokerien pelaajaa samalla kaistalla pariinkin tavoittelemassa kiekkoa. Mitä helvetin pelaamista tämä tällainen on - siis oikeasti! Eihän tuosta voi edes syntyä hyökkäyspeliä.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Staplen suhteen olin väärässä kirkkaasti, mutta tuskin Tenuten kun luonnehdin ettei hänestä ole mestarijoukkueen ykkössentteriksi.
Jatkan vanhalla linjalla ja veikkaan Tenuten olevan aika lähellä Staplea, ehdottomasti riittää ykkössentteriksi ja nokitetaan vielä, että löytynee kauden päätyttyä pistepörssin TOP10:stä.

Kolme peliä olen Tenulta nähnyt ja sikäli tietysti vertaaminen Stapleen on ihan hullua, että Staplen vahvuus oli liike, joka taas on Tenuten heikkous (tähän asti). Tenussa on silti myös paljon hyvää, selkeästi potentiaalia paljon paremmaksi maalintekijäksi kuin Staple, peliälyä on minusta enemmän ja luistelukin vaikuttaisi siltä, että parempaan päin mennään.

Voi tämä tietty olla liian suuri pähkinä Tenutelle kun häntä vertailee Stapleen, mutta ans kattoo. Parasta Tenutea tullaan näkemään siitä lähtien, kun Tenu ryhtyy pitämään enemmän kiekkoa ja jakamaan sitä vauhtiin laitureille. Tavaramerkiksi tuolle tulee kiekon vieminen keskeltä sisään, jarrua ja kiekko vauhtiin laitureille tai oma hyvä veto. Vaikka on kokonsa puolesta täysin erilainen, niin jotakin samaa tuossa on kuin Harkinsissa.
 

Elton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit.
Suosittelen pelien katsomista ja analysoimista.

Suosittelen pelien katsomista. Analysointia suosittelen sitten kun on jotain analysoitavaa.

Jokereilla vaihtui puoli joukkuetta ja koko valmennustiimi. Nyt faneilta kaivataan hieman pitkäjänteisyyttä ennen kuin aletaan näitä ultrapessimistisiä analyysejä pudottelemaan.

Cobol, olet aina puhunut pitkäjänteisyydestä ja toiminnan kehittämisestä pidemmällä tähtäimellä. Nyt jumalauta vedät ranteita auki neljän pelin jälkeen.

Koita hyvä mies pysyä sanojesi takana kerrankin !
 

Filosofem

Jäsen
Tilanne on se, että varsinkin hyökkäyspelaaminen on usein aivan hirveää, eikä tilanne ole parantunut merkittävästi runkosarjan neljän ensimmäisen ottelun aikana. Valmennuskaksikko on antanut jo pariin otteeseen kommenttia, ettei hyökkäykset ole kunnossa, sekä niitä harjoitellaan jatkuvasti. Ika arvioi taannoin, että pelitapa on kolme viikkoa jäljessä siitä, mitä sen kaudessa alussa pitäisi olla (tämän arvion mukaan 4. lokakuuta Tappara-Jokerit olisi Jokereiden "todellinen kauden avaus").

Asiat eivät ole siis menneet suunnitelmien mukaan, ja se näkyy katsomoon ja onneksi myös meidän vaihtoaitioon. Kysymys siis kuuluukin, kuka luottaa Hanloniin ja Ikaan joukkueen nykyisten otteiden ja halutun pelitavan saavuttamisesta annetun lupauksen myötä? Hankalasti muotoiltu kysymys, hitot siitä, mutta itse ainakin luotan ja uskon monen muunkin kannattajan luottavan Hanlonin ja Lehkosen tatsiin. Se on selvää, että pelin on parannuttava. Valmennuskaksikko kuitenkin ansaitsee näyttää osaamistaan vielä hyvän aikaa, vaikka kauden avaus on pelillisesti tyritty, olkoot syyt mitkä hyvänsä (uusi pelitapa, uudet pelaajat, uudet valmentajat, huono kuntopohja, huono valmistautuminen, vääränlainen treenaus, vääränlaiset pelaajat tms.)

Kasassa on kuitenkin erittäin kelvollinen määrä arvokkaita runkkaripisteitä, eli taistelu kärkipään sijoista ei ole vielä kärsinyt Jokereiden pelillisistä ongelmista.

Cobolilla on kuitenkin hyviä pointteja mahdollisista uhkakuvista, ja yksi niistä on juuri nuorten pelaajien jääminen ulos kokoonpanosta tai pieneen rooliin. Jotkut ovat arvailleet, että tämä johtuu siitä, ettei Hanlon halua riskeerata matsien lopputulosta ajamalla nuoria sisään jo tässä vaiheessa kautta kun konsepti on toistaiseksi sekaisin. Ihan pätevä selitys, mutta sen todenperäisyydestä ei ole kellään mitään takeita.

Paljon on parannettavaa, mutta paljon tullaan myös parantamaan. Pakko.
 

sixtus

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Barcelona
Jokereilla vaihtui puoli joukkuetta ja koko valmennustiimi. Nyt faneilta kaivataan hieman pitkäjänteisyyttä ennen kuin aletaan näitä ultrapessimistisiä analyysejä pudottelemaan.
Cobol, olet aina puhunut pitkäjänteisyydestä ja toiminnan kehittämisestä pidemmällä tähtäimellä. Nyt jumalauta vedät ranteita auki neljän pelin jälkeen.

Ja sinä Elton olet pitkäjänteisempi vai? Monenko pelatun kerhopelin jälkeen kävit kerho-osiossa bumppaamassa "paniikkinappula"-ketjun ylös?

Ilman muuta jatkossa cobol analyysejä, niissä nimittäin on poikkeuksellisen paljon asiaa ja erityisesti pohdintaa ja omia mielipiteitä sivuston yleiseen tasoon nähden.
 

Aake

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit vuodesta 1983, HJK
Toden totta, peli on toistaiseksi näyttänyt kauhealta kun omalta puolustusalueelta on poistuttu eikä tässä ole ollut mitään merkittävää parannusta havaittavissa kuluneen kuukauden aikana. Hyökkäyspeli on siis lähes samannäköistä kuin kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa, mikä ei ole kovin mairitteleva asia. Tästä todisteena myös tehdyt maalit liigassa: 3,3,2,2. Mutta pakko on myös todeta että se kaikista tärkein, eli puolustuspeli on ruvennut toimimaan. Ei se voi olla ihan sattumaa että viimeisessä kolmessa ottelussa on uponnut tasan yksi maali.

Jos nyt verrataan esim. viime kauteen, niin onhan tämä kuitenkin helvetin paljon parempi lähtökohta, sillä parilla vahinkomaalillakin taistellaan jo pisteistä otteluissa. Viime kaudella tarvittiin aina vähintään kuusi-seitsemän maalia voittoon ja kolmen maalin johtokaan ei taannut mitään kun ruvettiin urakalla sössimään ja maalivahti harhaili jossain päätyplekseissä.

Jos joukkueella ei marraskuun puolella vielä ole hyökkäyspeliä niin voidaan huolestua, mutta sen verran hyvin on puolustus tilkitty että kyllä siellä valmennuspuolella jotain ammattitaitoa täytyy olla.
 

Valtteri

Jäsen
2) Hyökkäyspelaaminen on karmaisevinta Jokerien taitokiekkoa kautta aikojen. En ole koskaan nähnyt suhteessa yhtä huonoa esitystä ellei divariaikoja ja putoamista laskesta mukaan. Viime kaudella Leino, Santala ja Staple piti huolen siitä, että Jokerit myllytti vastustajan päädyssä.

Onhan tässä nähty monia matseja esim. Sheddenin kausilla, kun ei päästy omasta päästä minnekkään koko 60min aikana ja vieläpä hävittiin matsi lopulta. Yhtenä esimerkkinä käy viime kauden runkosarjan lopun matsi Bluesia vastaan ja Jokerien hyökkäyspeli oli huonompaa silloin kuin eilen, vaikka siellä hääri leinoja ja stapletoneja.

Jokerien nykyinen hyökkäyskalusto sopisi hyvin Shedden-kiekolle. Kokeneita työmiehiä neljään ketjuun, niin kuin Sheddenin ekalla kaudella Jokereissa ja tulosta tuli. Jos Hanlon&Ika luulevat, että noilla laitureilla pystytään huikeaan kiekolliseen peliin, niin vituiksi menee ja siltähän se tällä hetkellä näyttää.. pelikäsitys ja syöttötaito ei Jokerien laitureilla riitä.
 

Jeffrey

Jäsen
Täällä on tietyt nimimerkit itkenyt muutaman edellisen kauden meidän puolustus pelaamisesta. Heihän mukaansa Jokerien olisi pitänyt pelata omalla alueella siten, että antaa vastustajien pyöriä kulmassa ja pyöritellä peliä kunhan he eivät pääse maalinteko sektorille. Ja puolustus hoitaisi sitten kaukaa tulleiden vetojen riparit pois maalin edestä. Eli ns. "NHL-tyylillä". Nyt sitten kun me tällätavoin pelaamme on taas samat nimimerkit urputtamassa, että eikun pitäisi sittenkin pelata taas toisella tavalla. Käsittämätöntä!
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Täällä on tietyt nimimerkit itkenyt muutaman edellisen kauden meidän puolustus pelaamisesta. Heihän mukaansa Jokerien olisi pitänyt pelata omalla alueella siten, että antaa vastustajien pyöriä kulmassa ja pyöritellä peliä kunhan he eivät pääse maalinteko sektorille. Ja puolustus hoitaisi sitten kaukaa tulleiden vetojen riparit pois maalin edestä. Eli ns. "NHL-tyylillä". Nyt sitten kun me tällätavoin pelaamme on taas samat nimimerkit urputtamassa, että eikun pitäisi sittenkin pelata taas toisella tavalla. Käsittämätöntä!


Kannattaisi sinunkin katsoa niitä pelejä niin oppisit jotain.

Kirjoitin että nyt pyritään pelaamaan oman maalin edessä noppaviitosta. Kuten totesit idea on se, että vastustaja saa pyöriä kulmissa, mutta ei maalin edessä. Mutta jos olisit katsonut Jokerien pelejä olisit huomannut saman kuin minä. Jos kenttä jaetaan pystysuunnassa viiteen eri kaistaan, eilenkin useamman kerran (ja varsinkin Riksmanista katsoen vasemmalla laidalla) Jokerit ylimiehitti viidennen oman alueen kaistan. Laskin että sieltä löytyi siistissä jonossa parhaimmillaan neljä Jokerien pelaajaa. Kuvittele tämä tilanne ja pohdi pelataanko se oikein vai kuten totesin eli täysin väärin. Pohdi sitten sitä, kuinka tuosta tilanteesta voi lähteä hyökkäykseen...

Yksi virhe on se, että hyökkäyspelaaminen ja puolustuspelaaminen erotetaan toisistaan. Lehkonen tietää ettei niitä voi erottaa, mutta koska jotain on sanottava, hän sanoo Jokerien puolustuspelaamisen olevan loistavaa ja hyökkäyksen vielä hakevan itseään tms. Oikeasti Lehkonen tietää aivan varmasti sen, että ainoastaan oikein organisoitu puolustuspelaaminen mahdollistaa toimivan hyökkäyspelaamisen. Yksi syy Jokerien hyökkäyspelaamisen anemiaan onkin se, että puolustuspelaaminen ei toimi kuten pitäisi. Ja ihan rehellinen arvioni on edelleen se, että Riksmania saa Jokerit kiittää voitoista niin Ässiä kuin Bluesia vastaan. Ei puolustuspelaamista, vaikka se sinänsä onkin organisoidumpaa kuin Sheddenin kaudella. Kyllä Lehkonen tämänkin tietää aivan hyvin. Joukkueen sisällä Riksman saa kaikki kehut ja videot pyörivät tilanne tilanteelta muille.

Valtteri totesi saman minkän itse totesin täällä jo aiemmin. Tämä olisi hyvä joukkue Sheddenille ja laiturien kädet eivät riitä. Näinhän asia on osittain. Mutta vain osittain, sillä ei vaikkapa Tutossa ollut Jokerien tasoista materiaalia, mutta joukkue pelasi silti parempaa jääkiekkoa kuin nyt on nähty neljä ottelua...

Jaksaisiko joku teistä katsoa Jokerien peleistä Tenuten ja Bishain pelaamisen vaihto vaihdolta? Silloin paljastuu se, miksi kummastakaan ei tule liigan ykkössentteriä. Verratkaa Tenutea ja Bishaita vaikkapa Eavesiin. Eilen oli loistava mahdollisuus vertailla näiden kolmen sentterin pelaamista toisiinsa. Ero on iso ja Bishain kohdalla mahdotttttttoman iso.

Palataan pelitapaan ja sellaiseen kun saadaan pelejä enemmän alle.
 

Gags

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Täällä on tietyt nimimerkit itkenyt muutaman edellisen kauden meidän puolustus pelaamisesta. Heihän mukaansa Jokerien olisi pitänyt pelata omalla alueella siten, että antaa vastustajien pyöriä kulmassa ja pyöritellä peliä kunhan he eivät pääse maalinteko sektorille. Ja puolustus hoitaisi sitten kaukaa tulleiden vetojen riparit pois maalin edestä. Eli ns. "NHL-tyylillä".
Tunnistan itseni ja tunnustan täten.
Nyt sitten kun me tällätavoin pelaamme on taas samat nimimerkit urputtamassa, että eikun pitäisi sittenkin pelata taas toisella tavalla. Käsittämätöntä!
En tunnusta. Mielestäni Jokerit puolustaa ihan hyvin. Tuosta on seuraavaksi hyvä lähteä rakentamaan hyökkäyksiin lähtöjä ja ennenkaikkea nopeuttamaan niitä. Keskialueen pelaamisesta/ylittämisestä hyökkäyssuunnassa en jaksa edelleenkään kiinnostua, seuraava mielenkiinnon kohde minun ajattelussani on hyökkäysalueen peli. Sielläkin olen havainnut paljon hyviä asioita, kuten mm. pelaajille eli yksilöille annetut vapaudet luoviin ratkaisuihin. Uskon että näistä saamme nauttia enemmän ja enemmän mitä pidemmälle kausi etenee.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Cobolilla on kuitenkin hyviä pointteja mahdollisista uhkakuvista, ja yksi niistä on juuri nuorten pelaajien jääminen ulos kokoonpanosta tai pieneen rooliin.

Hehän vasta hyväuskoisia ovat, jotka tähän ovat ylipäänsä edes sinisilmäisesti uskoneet. Jokerit on vuosikausia ennenkin tehneet joukkueellisen junioreiden kanssa sopimukset, mutta pelipaikat ovat korkeintaan ylimääräisinä hyökkääjinä puremassa tuppea. Omat pojat -projekti osa 13 vuorossa. Itseäni asia ei juurikaan jaksa enää harmittaa, koska jo viimeksi vastaavassa "nuorennusleikkauksessa" oli kusetuksen makua, vaikka sieltä ponnahtikin onnistuneena esimerkiksi Lepistö ja Filppula, mutta sehän se tästä vielä puuttuisikin jos jopa nämä lahjakkuudet olisi jäänyt huomaamatta.

Selvää on, ettei menestystä hakeva liigajoukkue voi rakentaa pelkkien junioreiden varaan, mutta kyllä hyvien hankintojen vastapainoksi voisi jättää kaiken maailman nielikäiset hankkimatta. Nehän sitä tilaa tuolla vievät.
 

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Jos kenttä jaetaan pystysuunnassa viiteen eri kaistaan, eilenkin useamman kerran (ja varsinkin Riksmanista katsoen vasemmalla laidalla) Jokerit ylimiehitti viidennen oman alueen kaistan. Laskin että sieltä löytyi siistissä jonossa parhaimmillaan neljä Jokerien pelaajaa. Kuvittele tämä tilanne ja pohdi pelataanko se oikein vai kuten totesin eli täysin väärin. Pohdi sitten sitä, kuinka tuosta tilanteesta voi lähteä hyökkäykseen...

Millaisessa tilanteessa tuo ylimiehitys tapahtui? Tietyissä tilanteissa kannattaakin ylimiehittää kun pyritään oman alueen riistoon. Harkintaa ja pelinlukua toki käyttäen. Harvemmin tosin pyritään tekemään riistoa enemmän kuin kahdella miehellä omalla alueella.

Yksi virhe on se, että hyökkäyspelaaminen ja puolustuspelaaminen erotetaan toisistaan. Lehkonen tietää ettei niitä voi erottaa, mutta koska jotain on sanottava, hän sanoo Jokerien puolustuspelaamisen olevan loistavaa ja hyökkäyksen vielä hakevan itseään tms. Oikeasti Lehkonen tietää aivan varmasti sen, että ainoastaan oikein organisoitu puolustuspelaaminen mahdollistaa toimivan hyökkäyspelaamisen. Yksi syy Jokerien hyökkäyspelaamisen anemiaan onkin se, että puolustuspelaaminen ei toimi kuten pitäisi.

Minusta asiaa pitäisi ajatella niin päin, että hyvin suoritettu hyökkäys mahdollistaa tehokkaan puolustamisen ja nopean asettumisen karvausmuodostelmaan. Oman alueen puolustuksen jälkeen tapahtuva hyökkäys on kuitenkin useimmiten melko hidas tai sitten nopea harppuunahyökkäys.

Suurin ongelma hyökkäyksissä on minusta tällä hetkellä siinä, että pelaajien henk.koht. taito ei riitä kompensoimaan viisikkopelin puutteita. Se on sitten toinen asia millä aikataululla nämä puutteet alkavat parantua. Malttia kuitenkin tarvitaan ennen kuin pelitapa alkaa olla selkäytimessä. Täältä ainakin löytyy luottoa valmennuskaksikkoon, että tietävät mitä ovat tekemässä. Tenuten ja Bishain vertailu Eavesiin on vielä melko turhaa, kun muutenkin Blues on varsin vähän muuttunut viime kaudesta ja siellä kuvioita on hiottu hyvällä menestyksellä jo pitkään.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Täältä ainakin löytyy luottoa valmennuskaksikkoon, että tietävät mitä ovat tekemässä.

En tarkastellut asiaa luoton kannalta. En epäile etteikö valmennus tiedä mitä tekee.

Totesin vain sen mitä kentällä näin kahdessa viime ottelussa. En ylipäätään käsitä, että selkeiden virheiden ja totaalisen surkean hyökkäyspelaamisen käsittely johtaa luottoa vannoviin viesteihin.

Käy sinäkin katsomassa Jokerien pelejä. Silloin on huomattavasti helpompi ymmärtää se, miksi olen huolissani pelin tasosta oman puolustusalueen ulkopuolella. Oma puolustusalue menee kohtuullisesti, mutta sen jälkeen ei enää toimikaan. En osta enää sinun tai muiden arvioita siitä, että Jokerien henkilökohtainen taito ei riitä. Se on osatotuus ja seisoin sen takana jo kesällä. Laiturit on samasta puusta veistettyjä lähes jokainen. Mutta se on todellakin vain osatotuus.

Ei pelaajien taitotaso ollut Ikan Tutossa edes tuota luokkaa läheskään, mutta silti peli toimi. Toisaalta Hanlonin Washingtonissa taitoa oli viime kaudella sata kertaa enemmän kuin Jokereissa, mutta peli ei toiminut ja Crapsien hyökkäys oli köyhistä köyhin Hanlonin aikaan. Hanlonista ei ollut tuota taitoa jalostamaan pelitavaksi...

Kannattaa ihan oikeasti uhrata muutama ajatus ja minuutti ajastaan viime kauden Lehkosen Tuton ja Hanlonin Washingtonin peleille. Aika äkkiä huomaa, että kyllä nämä kaksi valmentajaa ovat sittenkin melko erilaisia valmentajina ja aika nopeasti huomaa senkin, että nyt Jokereissa mennään julkisuuden puheista huolimatta ainakin 90 prosenttisesti Hanlonin sapluunan mukaan. Valmentajien erilaisuus voi kuitenkin olla rikkaus. Mutta kyllä mä jotenkin näen, että Jokerien tulevaisuuden kannalta Lehkosen panos on merkittävämpi kuin Hanlonin. Katsele Capitalseja Hanlonin johdolla vaikka viime kauden alussa ja toissa kauden lopussa. Mitä tuumit pelitavasta?

Kysymyksen voi heittää myös näin: kumpi valmentajista hallitsee paremmin jääkiekon uusimman kehitysversion eurooppalaisessa kaukalossa eurooppalaisilla pelaajilla? Tässä voi käydä hyvinkin niin, että Hanlon oppii paljon enemmän Ikalta kuin antaa itse Jokereille. Hyvä asia sekin, sinänsä. Mistään luotosta tässä ole kysymys vaan siitä, että ruoditaan Jokerien pelaamista muutaman ottelun perusteella. Painoarvo pitää silloin olla sellaiset 10 prosenttia koko kauden painoarvosta. Ei siis kyse ole muusta kuin pelitapapohdinnasta sekä siitä, kuinka valmentajien uskoo edelleen itseään ja Jokereita kehittävän.

- - -

Se on totta, että hyvin suoritettu hyökkäys mahdollistaa tehokkaan puolustamisen ja nopean asettumisen karvausmuodostelmaan. Mutta totta on toiseenkin suuntaan eli hyvin organisoitu puolustuspelaaminen mahdollistaa tehokkaan hyökkäyksen. Molemmat riippuvat toisistaan. Mitä tulee ylimiehitykseen, niin kuten kirjoitin, oman puolustusalueen vasemmassa laidassa, jossa neljä pelaajaa oli samalla kaistalla rivissä joko juoksemassa kiekon perässä tai muuten vaan jonossa.
 
Viimeksi muokattu:

Wäinö#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Ducks, Red Wings, Griffins
Käy sinäkin katsomassa Jokerien pelejä. Silloin on huomattavasti helpompi ymmärtää se, miksi olen huolissani pelin tasosta oman puolustusalueen ulkopuolella. Oma puolustusalue menee kohtuullisesti, mutta sen jälkeen ei enää toimikaan. En osta enää sinun tai muiden arvioita siitä, että Jokerien henkilökohtainen taito ei riitä. Se on osatotuus ja seisoin sen takana jo kesällä. Laiturit on samasta puusta veistettyjä lähes jokainen. Mutta se on todellakin vain osatotuus.

Kaksi peliä olen nähnyt, joten toki suurempi otanta tarvitaan, jotta isompi kuva alkaa selvitä. Vaikka varsinkin Ässä-peli helposti näytti pahalta nyhjäämiseltä, oli näissä kahdessa pelissä kuitenkin rakennuspalikat kasassa: rakenteellisesti hyvä viisikkopeli sekä puolustus- että hyökkäyssuuntaan. Hyökkäyksessä hyvää on pelaajien väliset etäisyydet ja tasapainoinen sijoittuminen kentällä. Huonoa sitten pelinopeus ja pelinluku. Toki joitakin rakenteellisia asioita voi muuttaa esim. pyrkimys rohkeampaan avauspeliin. Vaikka Jokereilla on paljon aika perinteisiä duunarilaitureita tulee pelinlukukin parantumaan, kun pelaajille tulee uusi pelisysteemi paremmin haltuun vaikka pelisilmä tuskin koskaan kenelläkään varsinaisesti paranee. Tämän olen nähnyt monissa joukkueissa ja varsinkin niissä joissa olen itse pelannut. Pelinopeus sitten paranee sitä myötä, kun uskallus syöttelyyn kohenee ja sijoittuminen kentällä tulee enemmän selkärangasta. Jos pelinopeudessa ei ole tapahtunut kohennusta sanotaan vaikka nyt viidessä seuraavassa pelissä alan minäkin uskoa, että valmennuskaan ei ole ihan kartalla missä mennään. Toistaiseksi en kuitenkaan allekirjoita uhkakuviasi.
 

Mao

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, SuKiKa, TuKi, Slavia Praha
St. Patrickin kirjoitus kuvastaa erittäin hyvin omia vaikutelmiani. Kokemuspohjaa on tosin vain kahden ensimmäisen pelin suhteen - en siis ole nähnyt, onko kehitys edennyt, pysähtynyt vai taantunut - mutta niistä löysin muutamiakin positiivisia seikkoja. Suurin oli oivallus siitä, että joukkueella on pelisysteemi, johon joukkue tuntuu ainakin jollakin tasolla luottavan. Vaikka hyökkäyksiin pääsy oli turhauttavan hidasta ja tehotonta, pelaajat sitoutuivat toteuttamaan sitä. Jos sitoutuminen säilyy, tulee peliin varmasti jossakin vaiheessa selkäydinpohjaista nopeutta, jonka myötä syntyy myös maalipaikkoja. TPS-pelissä Bishain ketju oli tästä hyvä esimerkki. Kolmikko oli muita ketjuja ja TPS:n puolustusta liukkaammalla pelipäällä ja pääsi päteviin maalipaikkoihin omia vahvuuksiaan ja myös pelisysteemin vahvuuksia käyttäen. Muilla oli auttamatta vaikeampaa.

Toki kysymysmerkkejä on paljon, niistä suurimpina nämä: Johtaako Hanlonin juurruttama pelisysteemi nopeimmillaankaan varsinaiseen kiekolliseen dominanssiin, ja jos johtaa, onko kokoonpanossa riittävästi kiekollista taitoa sen hyödyntämiseen (tähän liittyen allekirjoitan kernaasti toiveen Saarisen ja Mäen pelipaikkojen päittäisestä vaihtamisesta)? Onko joukkueen helposti ennakoitava avauspeli riittävä edes ideatasolla (puolustaja avaa oman puolustusalueen puoliväliin, jossa kiekollinen pelaaja pysäyttää pelin, koska ei löydä syöttöpaikkaa keskialueelle)? En kuitenkaan osaa vielä vaipua pessimismiin tai ryhtyä spekuloimaan valmennusjohdon sisäisillä vastuunjaoilla. Kausi on nuori ja Jokerit tuntuu roikkuvan tälläkin pelillä kiitettävän hyvin taulukossa mukana.

Puolustuksen pitävyys on ollut sitä paitsi ilahduttavaa. Kuten joku muinoin totesi, nyt parillakin maalilla taistellaan voitosta toisin kuin viime kaudella, jolloin kolmenkin maalin johto saatettiin menettää yhdessä erässä. Viimeisessä kolmessa pelissä joukkue on päästänyt yhden maalin, maalivahti on kehunut oloaan luottavaiseksi puolustuksen takana, nollattuihin joukkueisiin kuuluu liigaa johtava Blues. Ainoa tahra päästettyjen maalien osalta on ensimmäinen peli, jossa muutama maaleista menee kuitenkin Riksmanin haparoinnin ja vastustajan miesylivoiman piikkiin (tilanteissa on siis periaatteessa puolustettu oikein). Voitot eivät ole olleet kauniita, viihdyttäviä tai edes viitteellisesti "modernia jääkiekkoa" heijastavia. Silti ne osoittavat, että vähintään yksi perin perusosa-alueista on kunnossa. Neljän kierroksen jälkeen tämä on jo hyvä pohja. Kymmenen kierroksen kohdalla odotan kuitenkin jo parempaa.

Osoittakoon kevät, että optimismini on perusteltua.
 

Jack Daniel's

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uudesti syntynyt Jokerit, NY Islanders
Kolme peliä, kolme voittoa ja omiin tasan 1 kiekko. Hyvä maalivahti ja puolustuspeli ovat hyvä perusta ottaa voittoja jatkossakin. Käyköön esimerkkinä rakas naapuri, joka on hävinnyt neljä peliä putkeen pitkälti surkean maalivahtipelin ja vuotavan puolustuksen takia.

Vaikka hyökkäyspelimme kieltämättä onkin vielä sekaisin ja keskeneräistä, niin positiivinen ajattelutapa kunniaan: Edellisessä pelissä kohtasivat Blues, joka on valmis paketti, jolla toista vuotta harjoiteltava pelisysteemi on selkärangassa sekä vasta projektin aloittanut, pelisysteemiään vielä hiova Jokerit. Siihen nähden 0-2 oli mielestäni hemmetin hieno tulos.

Mitä tulee junnujen peluutukseen, niin selvästi Hanlon haluaa saada hyvän alun sarjaan ja voitot pyritään ottamaan väkisin kokeneiden pelaajien avulla. Silti, kyllä esimerkiksi Louhen viltittäminen ja pelipaikan antaminen J-M Juutilaiselle kertovat siitä, että nyt lausahdus "pelipaikka tulee ansaita" ei ole Jokereissa pelkkää sanahelinää.

Kausi jatkuu lauantaina Oulussa. Kärpät on materiaaliltaan valovuoden aikaisempia kausia jäljessä, joten nyt siellä voittaminen ei ole ihan mahdoton ajatus. Alkukauden sarjaohjelma kieltämättä suosii Jokereita. Ottelutahdin ollessa näin väljä, on lähes viikko aikaa treenata systeemeitä kuntoon. Henkilökohtaisesti olen hyvin optimistinen tämän projektin suhteen. Tulta päin!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös