Näin vaaliraati suhtautuu hävittäjähankintoihin
Heikki Hiilamo (vihr.)
"Ennen uutta hankintaa tulisi selvittää esimerkiksi se, kuinka monta hävittäjää Suomi todellisuudessa tarvitsee ilmavalvontaan."
"Nykytilanteessa selvittäisiin varmasti pienemmälläkin määrällä."
Talouselämän vaalidebatti-osio on hyvin mielenkiintoinen ja se kyllä tuo karkeasti esille esim. sen kun sosiaalipolitiikan proffa kommentoi puolustusvoimien toimintaa.
Olisi mielenkiintoista kuulla millä perusteilla Hiilamon mielestä 60 hävittäjää on liikaa. Puolustusvoimien tehtävähän ei ole vastata nykytilanteeseen vaan kaikkiin potentiaalisiin tilanteisiin. Ei jatkoon.
Andreas Borg on viimein ensimmäinen (entinen) poliitikko, joka suostuu jakamaan talousasiantuntijoiden analyysin Somen talouden ongelmista (linkki Ylen uutiseen). Sehän ei ole liiaallinen velkaantuminen kuten valtionvarainministeriötä sokeasti uskovat poliitikkomme tuntuvat uskovan yli puoluerajojen. Isoin ongelma on kilpailukyvyn romahtaminen. Tuon kilpailukyvyn palauttamiseksi voisi tarvittaessa myös turvautua markkinoilta saatavaan rahoitukseen. Harmi vain, ettei Anreas Borg ole ole suomalainen, eikä enään edes aktiivinen politiikassa.
Kerro ihmeessä, miten markkinoilta saatavalla rahoituksella palautetaan Suomen kilpailukyky?
Nyt näyttää silti, että äänestää miten tahansa, niin seuraava hallitus tulee pitkälle jatkamaan väärän tilannearvion myötä talouskasvulle haitallista politiikkaa. Pahinta tietenkin olisi mikäli kokoomus pääsisi hallitukseen talouskasvun tulpaksi. Toivotaan kaikki, että talouspolitiikasta kiinnostuneet äänestäjät estävät edes tämän pahimman skenaarion.
Toivoisin että olisit talouspolitiikan kiinnostuksen lisäksi myös tutustunut siihen ettei sinulta tulisi tällaisia aivopieruja tai aikaisemmin heittämääsi väitettä Suomen pankkien luototuksen vähententymistä etelä-Euroopan takia (johon yllättäen jätit vastaamatta).
Ongelma on sitten Stubbosen ulosannissa. Jotenkin hän on onnistunut antamaan julkisuuteen kuvan, että talouden kiristäminen ja miljardien leikkaaminen on ykkösasia talouden hoidossa. Välillä Stubbin puheista on saanut sellaisen käsityksen, että hän vastustaa elvytystä, koska se hänen mukaansa onnistuu vain lisävelan otolla. .
Käsi ylös niiltä jotka yllättyivät ettet ymmärrä lukemaasi. Jos valtio kuluttaa tälläkin hetkellä 5-7 jaardia tuloja enemmän niin menoista on pakko leikata vaikka haluttaisiin elvyttää.
Käytännössä siis syömäkuluista leikataan ja tehdään ne pakolliset investoinnit infraan. Nämä eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja.
Ei tämä ole oikeastaan mielipidekysymys. Mutta ei myöskään ole yhtä suurta ongelmaa, ellei siten puhuta vain yleisestä eurooppalaisen kustannustason karkaamisesta liiallisen ympäristöintoilun takia. Asiaanhan vaikuttavat monet asiat, kuten pankkikriisin seuraukset, jä tähän meillä ei ole keinoja vaikuttaa. Mutta suurin syy kysyntälamaamme on lopulta kilpailukykymme romahdus. Ratkaisuna teollisuuden työpaikkoja olisi saatava lisää.
Uhhuh, opettele perusteet..Teollisuuden työpaikkojen lisääminen ei ole mikään ratkaisu vaan seuraus toimenpiteistä joilla teollisuus saadaan kilpailukykyisemmäksi. Kuulostat pahasti SpordeSporttilalta. Ja Eurooppalaisen kustanannustason karkaaminen ympäristöintoilun takia on vain pienenpieni sivuseikka suomalaisen kilpailukyvyn menetyksen osalta, se on ihan kotikutoinen ongelma.
Rangaistusverot alas, lupaprosessit lyhyemmiksi, työmarkkinoilla nollaratkaisut seuraavaksi vaalikaudeksi, investointitukia voidaan lisätä, valtiolta tarvittaessa suoria investointeja eikä edes valtionyritysten perustamista voi pois sulkea, jos mikään muu ei investointeja tuo.
Alku meni hyvin mutta loppu mättää. Suomeen tulee investointeja jos toimintaympäristö on oikea, jos kukaan muu ei investoi kuin valtio niin jossain ollaan menty metsään.
Syömävelkaa mahdollisimman vähän, mutta näiden toimien rahoittamiseen ilman muuta, mikäli taseen saatavia ei voida hyödyntää tähän.
Mitkä ovat näitä taseen saatavia? Kreikan velan korot?
Eijjumalauta! Myötähäpeä suomalaista toimittajakuntaa kohtaan on kyllä suunnaton jos tuleva pääministeri pääsee luistamaan vaaleista läpi ottamatta kantaa käytännössä yhtään mihinkään
En katsonut ihan kaikkia YLEn tenttejä mutta olihan se nyt selvää että toimittajilla oli aivan eri ote Stubbin ja Soinin kohdalla kuin muilla. Arhis, Niinistö ja Rinne sai jauhaa tuubaa ihan rauhassa ilman tiukoille pistämistä.
Jokseenkin huvittavaa, kun muutamat tutut, osin pers'aukisetkin pienyrittäjät intoilevat jostain kokoomuksesta. Se on se groovy ja menevä illuusio jostain lego-Alexista (joka on nyt todella kusessa) ja muista menestyjistä, puolueesta, joka ei millään lailla tule tekemään heidän elämäänsä ja arkea millään lailla paremmaksi.
Toisin kuin yrittäjä vihamieliset SDP ja Vasemmistoliitto? Huutonaurua.