SergeiK kirjoitti:
Lähde?
Mitä nyt käytät tässä tuottavuuden mittarina? Tuntia per BKT suhteuttettuna dollariin vai USA:n tasoon vai mitä?
Hesarissa oli talousosastolla uutinen "Asiantuntijat epäilevät valtion tuottavuusnäkemyksiä". Kuten kaikki tiedämme, ainoastaan tuottavuuden kasvu voi luoda kestävää talouskasvua maahan. Noh, tässä uutisessa oli kuva, kuinka tuottavuuden kasvun kehityksen trendi on itse asiassa laskusuuntainen! Trendi, joka taitaa olla 5 vuoden liukuva keskiarvo tuottavuuden kasvusta, oli parhaimmillaan yli 3% vuoden -95 tienoilla. Siitä lähtien trendi on laskenut tasaisen varmasti mennen vuonna 2004 jo alle 2%:n kasvun.
Eli tuottavuuden kasvutrendi osoittaa Suomessa alaspäin. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että nyt aletaan olla inflaatiolukemissa. Samoin palkkakehityslukemissa. Jos palkkakehitys on kovempaa kuin tuottavuuden kasvu, talous ei ole vakaalla pohjalla.
Uutisessa myös mainitaan, että tuottavuuden mittaaminen on tietenkin hankalaa, ja sitä se on erityisesti julkisen sektorin puolella (josta toinen uutiskatsaukseni).
Kaikista mittausongelmista huolimatta tuottavuutta on mittailtu myös kansainvälisellä tasolla. OECD:n vertailussa mittakeppi on USA, jonka indeksiarvo on sata. Luxemburgissa ja Norjassa päästään lähes kolmasosan parempaan tuottavuuteen. USA:n tason ylittävät myös Belgia, Ranska, Irlanti ja Hollanti. Suomen indeksiluku on 83, Ruotsin 89.
Sitten se toinen lehtikatsaus:
Singaporen päälehti The Straits Times julkaisi muutama kuukausi sitten pääkirjoitussivullaan saksalaista Ifo-instituuttia edustavan Hans-Werner Sinnin kirjoituksen pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden kilpailukyvystä.
Artikkelissaan Sinn paljastaa harhoja pohjoismaista. Sinnin mukaan Suomen korkea bkt asukasta kohden sekä verraten matala työttömyysaste johtuvat "Nokia-ihmeen" lisäksi piilotetusta työttömyydestä. Julkinen sektori muodostaa työmarkkinoista luonnottoman suuren osan, ja valtion työllistämien palkat lasketaan kansantuotteeseen, vaikka työpanoksen tuottavuus tai tarpeellisuus ei ole markkinatalouden mukaisesti mitattavissa.
Sinn vääntää saksalaisen ja pohjoismaisen hyvinvoinnin eron rautalangasta: Saksa kantaa yksityisen sektorin tuottamasta lisäarvosta veroa, jota voidaan käyttää työttömyyden hoitoon. Pohjoismaat antavat työttömille kirjoituspöydän ja kirjaavat työttömyyskorvauksen osaksi kansantuotetta.