Countrymusiikkiko tylsää?

  • 4 657
  • 43

mikkoz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kerho
Tähänkin ketjuun on joskus tullut väitettyä että pitäisin ainoastaan kolmesta Country-kappaleesta. Mutta näin parin vuoden mietiskelyn jälkeen tuli mieleen että olen ollut Freud, Marx, Engels & Jung vankkumaton kannattaja jo pitkään. Kyllä täytyy sanoa että tässä on yhtye josta pidän eritoten heidän loistavien sanoitusten takia. Varsinkin se "Danny-show tiellä petsamon" -biisi on yksi suosikeista.

Kantri on kiva asia!
 

Tilatiili

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Metaani CH
Viestin lähetti Predator
Johnny Cashin Chostriders In The Sky ja I Walk The Line saavat edelleen kylmät väreet kulkemaan
Satuin nauhoittamaan pikkuserkkupojan, Gregory Peckin tähdittämän "I walk the Line" -leffan. Alussa Cashin ääni jyrisee ja ameriikanrauta painaa pitkin asfalttia. Tulee mieleen, että jotain hyvääkin sieltäpäin: Avaruusluotaimet, Hollywood ja singer-songwriterit.
 

mauri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Re: Re: Re: kantri jyri

Viestin lähetti Wilzu
Enemmän olen tullut kuunnelleeksi näitä uudemman polven countryartisteja, kuten Garth Brooks, Tim McGraw ja Kenny Chesney... Automatkoilla, erityisesti öisin, on country jostakin syystä mitä mainiointa kuunneltavaa.
Joo, kantri on loistava kumppani tien päällä. Toisaalta se toimii myös taustamusana. Mutta juuri tarinankerrontatyylin vuoksi kantri pääsee oikeuksiin, kun sitä todella KUUNTELEE.

Toki on niinkin, että esimerkiksi bluegrass on sen osaston musaa, että se toimii livenä niin keskittyneesti kuunneltuna kuin hupaisana tunnelmanluojana (esim Ruotsinpyhtäällä kesäkuun ekana viikonloppuna on bluegrassfestarit, huomhuom!!)

Mainitut nimet minullekin tuttuja -- irkissä Wilzun kanssa aiheesta juteltiinkin tässä päivänä muutamana ja totesin tuolloinkin, että noista nimistä Garth Brooks ei nappaa; sen habitus on jotensakin aivan liian itsekeskeinen. Sellanen fiilis vaan tulee sitä miestä kuunnellessa, jostain syystä.

Mutta kuten sanottua; nautin kantrista eniten, kun saan keskittyä siihen itsekseni. Oikein keskittyä. Kuuntelemaan niin stooria kuin äänimaailmaa; instrumenttien roolia etc...
Jepu.
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Kirjoitin äsken jo aika pitkän viestin, mutta se perskules meni katoamaan jonnekin, joten yritetäänpä uudestaan (tällä kertaa vähän lyhyempänä)...

Itselleni tuli vielä reilu vuosi sitten mieleen sanasta 'kantri' Mikko Alatalon suomenkieliset tekeleet, jotka eivät ehkä anna kyseisestä musiikin lajista kovin mairittelevaa kuvaa. En siis ollut järin suuri kantrimusiikin ystävä, kunnes korviini osui Johnny Cashin mainio "I Walk The Line". Joku tässä ketjussa aiemmin kertoi, ettei välttämättä kannataisi aloittaa kantrimusiikkiin tutustumista Cashin tuotannosta. Toki näin voi ollakin, mutta itseni kohdalla nimenomaan Johnny Cash toimi sytykkeenä. Satuin eräänä päivänä huomaamaan levykaupan alennusaltaita selatessani Cashin kokoelmalevyn (jolta kyseinen biisi löytyi) kohtalaisen edulliseen hintaan. Ajattelin, että tuskinpa tulee pahemmin muita raitoja kuunneltua, mutta ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen oli myyty.

Tästä alkoi kiinnostukseni Cashin musiikkia kohtaan ja hankinkin nopeasti miehen tuotantoa usean levyllisen edestä. Etenkin Cashin coverit monista 90-luvun hittikappaleista ovat erinomaisia eikä hänen live-esiintymisensä vankiloista ole yhtään huonompia. Cashän oli paitsi loistava lauluntekijä myös hieno esiintyjä. Paljon Cashiä kuunnelleena olenkin vakuuttunut, että hän on heti Elvis Presleyn jälkeen parasta mitä Amerikka on musiikillisesti koskaan pystynyt tarjonnut. Kannattaa muuten kuunnella Cahsin versio HIM:in viime viikkoina kaikille teineille tutuksi tekemästä kappaleesta "Solitary Man". On nimittäin mielestäni sata kertaa parempi kuin HIM:in versio ja voittaa jopa alkuperäisen.

Cashin musiikin kautta luonnollinen kiinnostuksen kohde oli tietysti "Highwaymen", jonka muodostivat kantrikonkarit Johnny Cash, Waylon Jennings, Willie Nelson sekä Kris Kristofferson. Jälleen löytyi monia erinomaisia kappaleita, kuten "We Were Born And Raised In Black And White", "The Devil's Right Hand" sekä "Highwayman". Kannattaa ehdottomasti tutustua Highwaymeniin, jos kyseisten herrojen soolotuotanto miellyttää.

Seuraava kantrilöytö oli trio Texasista nimeltä Dixie Chicks. Kuulin ja luin paljon positiivistä palautetta kyseistä triosta ja hankin heidän livelevynsä (tupla-CD) "Top Of The World Live Tour", enkä joutunut pettymään. Dixie Chicks tuntuu toimivan erityisen hyvin livenä ja live-esiintymisissä pääsee laulaja Natalie Mainesin upea lauluääni oikeuksiinsa aivan eri tavalla kuin studiolevyillä. Moderneista kantriyhtyeistä nimenomaan Dixie Chicks on tutustumisen arvoinen.

Näin siis ennakkoluuloisesta kantrin vihaajasta oli tullut kantrin suurkuluttaja. Kehotankin siis kaikkia unohtamaan käsitykset kantrimusiikista USA:n eteläisten osavaltioiden heinäkenkien sekä Mikko Alatalon kaltaisten ristiriitaisten artistien musiikkina. Todellisuudessa se on paljon muutakin, kuten jo tässäkin ketjussa mainittuja upeita tarinoita, joita mm. Cashiltä löytyy useita (esim. "Don't Take Your Guns To Town" sekä humoristinen "A Boy Named Sue").

Kukaan eí ole tainnut tässä ketjussa vielä mainostaa YLE Radio Suomen "Kantritohtori Teppo Nättilän vastaanottoa", joka tulee tiistai-iltaisin kello 23.03 alkaen. Kaikille kantrin ystäville tutussa, tunnin mittaisessa showssa asiantunteva ja leppoisan oloinen Teppo Nättilä soittaa kantria sekä southern rockia laidasta laitaan. Suosittelen lämpimästi myös sellaisille, jotka eivät kantrista pahemmin innostu. Luulenpa, että kantrin laajasta kirjosta löytyy monia helmiä monille rock- ja hevimiehillekin, kun vain kynnys kuunnella niitä on tarpeeksi matala.
 

Wilzu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Charlestown Chiefs
Re: Re: Re: Re: kantri jyri

Viestin lähetti mauri
Joo, kantri on loistava kumppani tien päällä. Toisaalta se toimii myös taustamusana. Mutta juuri tarinankerrontatyylin vuoksi kantri pääsee oikeuksiin, kun sitä todella KUUNTELEE.

Niinhän se juuri menee. Pakko kyllä todeta, että mitä enemmän kuuntelen Kenny Chesneyn musiikkia, sitä enemmän siitä pidän. Uudemman polven kantritähtiähän hänkin on, mutta muutamassa hänen biisissään kiteytyy juuri tuo mitä mauri kirjoitti. Biisit vievät hyvin matkaa eteenpäin ja tarkemmin kuunneltuna niistä paljastuu hyvinkin elämänläheisiä tarinoita joihin on helppo samastua.

Yksi hyvä Chesneyn mielipide muuten löytyykin allekirjoituksesta. Mielestäni todella osuvasti sanottu.

Mitä tulee Johnny Cashiin, ei hänen suuruutensa ole minullekaan vielä avautunut. I Walk The Line on hieno biisi, mutta muuten Cash ei sytytä. Pitää katsoa, josko muutaman vuoden päästä olisi tämän suhteen "viisaampi". :)
 

#43

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Pidän kantrista kovastikin, mutta monesti on aina hieman epäselvää, mitkä voidaan laskea tähän kannussaappaisteen aatelistoon.

Nimittäin tuo kolmen soinnun rokki, mikä myy miljoonia country-nimen alla Amerikoissa, ei minusta ole kantria nähnytkään. Pelkkä steel-kitara ei tee biisistä kantria. Tarkoitan siis näitä huonoimpia, jotka silti myyvät hyvin.

Toisaalta, on artisteja, joita ei voi tituleerata pelkiksi kantri-tähdeiksi.

No, jos pari suosikkia mainitsisi, niin

- Johnny Cash
- Glenn Campbell
- Kris Kristofferson
- Tom Russell
- Marty Robbins
- The Outlaws(lähes kantria)
- Linda Ronstadt(joskus kantria)
- Dwight Yokam
- Neil Young-country(Comes a time yms.)
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Mainio sivusto tuo maurin linkittämä www.cmt.com. Pitääkin etsiä, kun on vähän enemmän aikaa, noiden artistien videoita, joita täällä on mainittu. Noiden itseni mainostamien Cashin ja Dixie Chicksin videoita löytyi vain valitettavan vähän; Cashiltä ainoastaan, Levyraadistakin tuttu, Nine Inch Nails-cover "Hurt" ja Dixie Chickseiltä "Sin Wagon" ja "Travelling Soldier" livet.
 

TKO

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, NFL
Osaisiko joku sanoa jonkun hyvän nettiradion joka soittaa kantria (ja miellellään uudehkoa kantria)? Kiitän jo näin etukäteen.

PS. Minkä ihmeen takia noilla kaikilla mies kantrilaulajilla pitää olla noilla videoilla päässään stetsoni? Tuntuu olevan joillakin popimpaa kantria soittavilla artisteilla ainoa merkki siitä, että tässä tosiaan soitetaan kantria. Kumma juttu...
 

Jouni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Big River Prospects

Tykki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Kid Rock & James Hetfield

Kantria saattaa löytyä hieman yllättävienkin nimien esittämänä. Satuin nimittäin eilen kuulemaan radiosta Metallican James Hetfieldin esityksen kipaleesta 'Don't You Think This Outlaw Bit's Done Got Out Of Hand'. Kyseisen zipaleen tämä hevimörkö esittää Waylon Jenningsin tribuuttilevyllä I've Always Been Crazy.

Samalta levyltä löytyy myös Kid Rockin duettona yhdessä kenny Chesneyn kanssa vetäisemä 'Luckenbach, Texas (Back To The Basics Of Love)'.
 

Teacup

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
On tässä tullut hetki Carrie Underwoodin innoittamana kuunneltua ja nautittua Martina McBriden musiikista. Carrien tulkinnat eivät ole lainkaan hassumpia, sillä en sanoisi hänen häviävän Martinalle itselleen lainkaan. Countrysta en ole aiemmin kiinnostunut lainkaan, mutta tämä kuulostaa hyvältä, todella hyvältä.

Independence Day kuulostaa vielä parhaalta kappaleelta tällä hetkellä. Katsotaan tilannetta parin päivän päästä. Kipinä on syttynyt. :-)
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Kantri ei suuremmin iske, mutta Freud, Marx, Engels & Jung on kyllä aina iskenyt. Oli 80-luvulla loistava bändi.

Kiinnostuin noiden mainioiden biisien alkuperäisistä versioista ja Tuubistahan niitä löytyi. Jotkut Froikkareiden biisit eivät olleet sovitettuja kovin paljon alkuperäiseen tyyliin, eli poimin tuohon myös sellaisia covereita, mitkä olivat lähimpänä Froikkareiden kappaleita.

Tässä olisi.kiinnostuneille.

Jaloviinaa:
https://www.youtube.com/watch?v=6YXh2gpH6qk

Kuljeta mua:
https://www.youtube.com/watch?v=7JRl7XQjyvA

Selkä vääränä:
https://www.youtube.com/watch?v=7MBaGjVdaIk

Särkynytsydämiset:
https://www.youtube.com/watch?v=fMMPcnaDmvM

Jotkut päivät on kultaa:
https://www.youtube.com/watch?v=l_D7K8zHUrY

Mustelmilla
https://www.youtube.com/watch?v=jSf_rq2__fY

Pitkätukkainen punaniska
https://www.youtube.com/watch?v=X3_qUDwF-Ns

Rakkautta yltympäriinsä
https://www.youtube.com/watch?v=8RcX4wh9zwU

Niin kauas kuin tunteet vie meidät
https://www.youtube.com/watch?v=lxlom13AHvQ
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Kiinnostuin noiden mainioiden biisien alkuperäisistä versioista ja Tuubistahan niitä löytyi. Jotkut Froikkareiden biisit eivät olleet sovitettuja kovin paljon alkuperäiseen tyyliin, eli poimin tuohon myös sellaisia covereita, mitkä olivat lähimpänä Froikkareiden kappaleita.

Särkynytsydämiset:
https://www.youtube.com/watch?v=fMMPcnaDmvM

Korjaisin tuon tilalle alkuperäisen kynäniekan Guy Clarkin viskinhajuisemman - sellainenhan FM&E:kin kai oli - esityksen mainiolta Texas Cookin -albumilta.

Broken Hearted People (Take Me To A Barroom) - Guy Clark - YouTube

Clarkin "Old no. 1" on myös aivan loistava ränttätänttä-c&w -teos.
Tsekkaa jos et usko:

Guy Clark 'She ain't going nowhere'; lyrics on screen. - YouTube
 
Viimeksi muokattu:

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Kiitti noista. Mitäs muuten pidit tuosta nuoren tytön esittämästä Bruised Orangen akustisesta versiosta? Itse tykkään kovasti. Reilu tuhat katsojaa vain tuolla hienolla vedolla. Tuubi on täynnä tähtiä, joista kukaan ei ole koskaan kuullut. ;)
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Turhan vähän tulee kantria kuunneltua – ehkä moderneista Dixie Chicksiä toisinaan ja klassikoista Johnny Cashia satunnaisesti. Moni hyvä genren ulkopuolinen bändi on kyllä kantrivaikutteita käyttänyt musiikissaan, jopa Grateful Deadin Workinman's Dead albumia on luokiteltu kantriksi, mitä se ei oikeasti kyllä ole.
Ei Workingman's Dead tietenkään kantria ole, mutta valtavan hieno levy se silti on. Phil Lesh viittasi levyyn myöhemmin puhumalla aikakaudesta, jolloin Grateful Dead "keksi steel guitarin". GD otti myöhemmilläkin levyillä vaikutteita countrysta ja vähän muustakin, mutta Workingman's Dead on varmasti juuri se levy, josta countryvaikutteet tulevat useimmille ekaksi mieleen. Levy on myös hieno side 60-luvun happo-deadin ja 70-luvun alkupuolen ilmaisun välillä, ja olihan myös Pigpen vielä vahvasti mukana tuolloin.

Neil Young (3.7. Hartwall-Areenalla) on myös artisti, johon country-vaikutteet on yhdistetty useasti. Old Ways lienee tässä suhteessa ilmeisin countryhenkinen levy, mutta countryn sävyjä voi kuulla miehen tuotannosta läpi vuosikymmenten, Neil Youngin oman tyylin läpi filtteröitynä tietysti. Rust Never Sleeps on ilmavan akustisen ilmaisun, sähköisen countryrockin ja raskaan särörockin rakennelma, jossa kappaleet esitettiin raskauden mukaisessa järjestyksessä. Kuitenkin koko levyn läpi voi kuulla countryn elementit, tavalla tai toisella. Powderfinger, Thrasher, Sail Away, Pocahontas... Viimeksi mainitusta Johnny Cash teki hienon version elämänsä ehtoossa, julkaistu American-sarjassa.
 

kristian

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK - Muita ei oo
Itse tykkään Deadin tuotannosta eniten Terrapin' Stationista (Rush-Pink Floyd-Genesis fanina tässä on eniten progevaikutteita) - ja kahdesta viimeisestä (In the Dark, Bulit to Last). Noilla kahdella viimeisellä ollut, hyvin nuorena kuollut kosketinsoittaja Brett Mydland oli mahtava biisintekijä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös