Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 282 178
  • 985

U2

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara & anyone against russia...
Sattuiko siellä olemaan myös Blairin Original Habanero Chipsejä?

Jotakin Blairin chipsejä oli, mutta en muista oliko juuri tuota makua. Viimeksi soosipullon ostaessani sain kaupan päälle pussin Blairin chipotle-chipsejä. Menivät aika vauhdilla tuulensuojaan.
 

Alamummo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Liverpool FC, Heiskanen, Lundell, Rantanen
Muuten hyvä, mutta kattoon kiinnitettävä ei käy.

1) En periaatteestakaan suostu tekemään tuollaista miesten hommaa. Prkl, pitää tuon toisenkin edes jotain tehdä.
Pakko kysyä sulta, että jos tämä on miesten hommaa, niin mikä sitten on mielestäsi naisten hommaa?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
En pidä erityisen tulisesta sapuskasta, mutta pieni poltto sopii joihinkin ruokiin. Pääasiassa menen Tabascolla, mutta joskus olen ostanut Sambal Oelekia, vai mitä se nyt oli, ja kumppaneita. Taannoin tänne avattiin thairuokatarvikkeita maahantuova putiikki, pitäisi kai vierailla.
 
Suosikkijoukkue
Kuhmon Kiva, KalPa, LA Kings
Nyt aloittelijalle vinkkiä!

Mistäs Kuopiosta mahtaisi löytyä hyvä kauppa, missä olisi chilituotteita myytävänä? Itselle ei ainakaan ole pistänyt silmään.

Ja miten tuo tulisuusluokittelu menee esim. poppamies.fi sivulla. Eli mikä tulisuusluokka vastaisi, vaikka habanero tabascoa?
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Nyt aloittelijalle vinkkiä!

Mistäs Kuopiosta mahtaisi löytyä hyvä kauppa, missä olisi chilituotteita myytävänä? Itselle ei ainakaan ole pistänyt silmään.

Ja miten tuo tulisuusluokittelu menee esim. poppamies.fi sivulla. Eli mikä tulisuusluokka vastaisi, vaikka habanero tabascoa?
Kuopion muista kaupoista en tiedä, mutta jos siellä on City Market, niin ne ovat tänä vuonna panostaneet hivenen noihin tulisiin tuotteisiin, esim. Blaira, Amazonia ja Mama Africasia on löytynyt Cityn hyllyiltä.

Tuo tulisuusluokka on aika vaikea juttu. Poppamiehilläkin jotkut luokkaa 9 olevat, ovat miedompia kuin luokkaa 6 olevat. Riippuu varmaan pitkälti kuka ne luokat tuotteisiin kirjoittaa. Habanero Tabasco on jotain vähän keskitason alle, ehkä luokkaa 4 (omasta mielestäni).
 

TQoFE

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK, FREE SCHOLL!
Pakko kysyä sulta, että jos tämä on miesten hommaa, niin mikä sitten on mielestäsi naisten hommaa?

Esimerkiksi pyykinpesu, imurointi ja moppaus. Tai näin ainakin meillä, ihan siitä syystä, etten halua polttaa käämejäni jatkuvasti ja tehdä uudelleen niitä asioita, jotka toinen on jo kertaalleen "tehnyt".

Ja kyllä, aivan varmasti teillä tai jossain muualla asiat hoidetaan toisin, ja se sopii teille. Mutta tämä nyt vain sattuu olemaan se kuvio, joka sopii parhaiten meille.

Anteeksi OT. Jos haluat jatkaa aiheesta, laita toki yv.
 

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
Nyt aloittelijalle vinkkiä!

Mistäs Kuopiosta mahtaisi löytyä hyvä kauppa, missä olisi chilituotteita myytävänä? Itselle ei ainakaan ole pistänyt silmään.

Ja miten tuo tulisuusluokittelu menee esim. poppamies.fi sivulla. Eli mikä tulisuusluokka vastaisi, vaikka habanero tabascoa?

Veljmiehestä (Anttila) kasvisosastolla löytyy ainakin Habaneroa ja Naga Morichia+ muutamaa muuta hyllystä, Ne on siellä vähän niinkuin katveessa sen tolpan takana heti oikealla.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Tuli sitten tehtyä taas hyviä ja väkeviä kauppoja eilen. Turussa on Brahenkatu 2:ssa jokin etninen (turkkilainen?) herkkukauppa ja piipahdin sinne ennen matsia. Seuraavassa mukaan tarttuneet einekset ja hinnat:

SERA-tuotemerkin peperoneja. Ylivoimaisesti parhaita, joita olen maistanut. Purkissa 280 grammaa itse shittiä ja hinta vain 1,90 €. Siis mitä vittua?

Samaisen SERA-tuotemerkin chilimarinoituja valkosipulinkynsiä. 210 grammaa kamaa ja hinta 2,40 €. Halpaa kuin koka Kolumbiassa. Maku on aika erilainen verrattuna kotimaisiin valmisteisiin sillä valkosipulit on keitetty hyvin pehmeiksi.

TRS-tuotemerkin paprikajauhetta. Kamaa pussissa 100 geetä ja hinta huimat 1,20 €. Mihin näiden halpistarvikkeiden kanssa oikein vielä joutuu...? Maku pirun paljon savumaisempi kuin K-kaupan hyllyltä saatavilla. Puollan.

SEVAN-tuotemerkin latva-artisokan sydämiä (joita käytän usein tapaspöydässä). Painoa 390 grammaa ja hinta ainoastaan 1,90 €. Ei voi ymmärtää miten näin halvalla menee kun on tosiaankin tottunut kotimaisissa kaupoissa lähes kolminkertaiseen hintaan. Vielä en tosin ole maistanut.

Lisäksi Länsikeskuksen Cittarista bongasin La Costeñan säilöttyjä jalapenoja. 199 gramman säilykepurkki kustansi 0,99 €. Ei tosiaankaan kallista. Makua en ole vielä testannut.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Nyt aloittelijalle vinkkiä!

Veljmiehestä (Anttila) kasvisosastolla löytyy ainakin Habaneroa ja Naga Morichia....

Ja asiahan ei tietysti minulle kuulu, mutta en nyt ihan aloittelijalle suosittelisi Nagaa, mutta mikäs siinä; muista vaan varata jugua/maitoa/jäätelöä tms messiin ja tässä kohtaa sitten ei kannata yrittää saada suurinta palaa ekalla kertaa. Siitä Nagasta jää seuraavallekkin kerralle, jos ei hirveemmin ole aikaisemmin kokemusta vähän tulisemmista...
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt aloittelijalle vinkkiä!

Mistäs Kuopiosta mahtaisi löytyä hyvä kauppa, missä olisi chilituotteita myytävänä? Itselle ei ainakaan ole pistänyt silmään.

Ja miten tuo tulisuusluokittelu menee esim. poppamies.fi sivulla. Eli mikä tulisuusluokka vastaisi, vaikka habanero tabascoa?

Aloita tosiaankin Tabascolla. Tuo Habanero ja Chipotle ovat ihan hyviä tuotteita testata omaa makua. Tabasco Habanero tosiaankin maistuu Habanerolle ja on tulisuudeltaan aloittelijalle melko sopivaa. Tabasco Chipotle on perusmaultaan tyypillisen savuchilin makuista.

Jos nämä kolahtivat niin sitten voi lähteä hakemaan eri maku- ja vahvuusvariaatioita muista tuotteista. Näitä kun löytyy nykyään kymmeniä vaihtoehtoja.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Aloita tosiaankin Tabascolla. Tuo Habanero ja Chipotle ovat ihan hyviä tuotteita testata omaa makua. Tabasco Habanero tosiaankin maistuu Habanerolle ja on tulisuudeltaan aloittelijalle melko sopivaa. Tabasco Chipotle on perusmaultaan tyypillisen savuchilin makuista.

Jos nämä kolahtivat niin sitten voi lähteä hakemaan eri maku- ja vahvuusvariaatioita muista tuotteista. Näitä kun löytyy nykyään kymmeniä vaihtoehtoja.

Nyt valot päälle. Ei kai tuollaisia etikkasotkuja voi kenellekään suositella edes vakavissaan, jos toinen haluaa tutustua maukkaisiin chilijuttuihin. (Mitenkään Chipotle Tabascoa väheksymättä, hyvää se joissakin käyttötarkoituksissa on, mutta varsinaisen chilin maun kanssa sillä ei ole paljonkaan tekemistä.) Rohkeasti vaan paketillinen Aji Cristalia kantoon sieltä lähimarketista ja testaamaan. Aji Cristal on n. 10 kertaa jalapenon vahvuinen chili eli täysin vihreälle kyllä ihan riittävän yllättävää, mutta samalla todella maukasta. Pikku hiljaa siitä sitten maistelemaan muitakin lajikkeita.

Fatalii.netin kauppalistan mukaan Kuopiossa Aji Cristalia myyvät Citymarket Päiväranta, S-Market Kuopio ja Prisma.

Aji Cristalia myyvien kauppojen lista löytyy osoitteesta: http://db.cs.helsinki.fi/~ljalonen/fatalii/fatalii.php
Naga Morichia saa seuraavista kaupoista: http://db.cs.helsinki.fi/~ljalonen/fatalii/fatalii_naga.php
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Nyt valot päälle. Ei kai tuollaisia etikkasotkuja voi kenellekään suositella edes vakavissaan, jos toinen haluaa tutustua maukkaisiin chilijuttuihin. (Mitenkään Chipotle Tabascoa väheksymättä, hyvää se joissakin käyttötarkoituksissa on, mutta varsinaisen chilin maun kanssa sillä ei ole paljonkaan tekemistä.)

No millä chipotlekastikkeella on sitten tekemistä todellisen chilin maun kanssa? Tabascoa nautittiin jo 80-luvun alussa meillä eikä silloin muita väkeviä kastikkeita edes ollut. Hyvin pääsi makuun eikä tuntunut etikkasotkulta silloin. Vituttaa se, että kyseistä kamaa mollataan vaikka monet chilikauppojen tuotteista ovat hyvin paljon ns etikkapohjaisia tuotteita.

Yleensäkään vastaavat kastikkeet eivät tuo itse chilin makua esille.
 

Brunberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyynärpäätaklaus
Tuli itsekin vedettyä tuota tabascoa kun en paremmasta tiennyt. Nyt kun kaapissa on vaikka mitä soosia niin tabascot ovat vaan mököttäneet käyttämättömänä siellä perällä. Yks päivä yritin käyttää niitä pois ja tuikkaisn ruokaan 1/3 pulloa habanero tabascoa, hyi helvetti se on pahaa. Tulisuutta oli ihan hyvin mutta se maku on jotain ihan kamalaa, oli silti pakko syödä pois kun ei ollut muuta.
 

Jiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, Stadi HC, Jatkoaika HC, Slavia Praha
Kastikkeista, "kastikkeista" ja Tabascoista.

No millä chipotlekastikkeella on sitten tekemistä todellisen chilin maun kanssa?
Esim. Blairin Heat-sarjan Chipotle Slam on aivan helvetin hyvä ja laadukas kastike. Ja on nimenomaan tekemistä todellisen chilin maun kanssa. Chipotlehan on savustettua chiliä. Yleensä Jalapeñoa, mutta lajikkeet voi vaihdella. Blairin valikoimista löytyy toinenkin hyvä ja maukas chipotle-kastike; "Death" -sarjan "Salsa del Muerte" on ihan state-of-art kamaa.


Tabascoa nautittiin jo 80-luvun alussa meillä eikä silloin muita väkeviä kastikkeita edes ollut. Hyvin pääsi makuun eikä tuntunut etikkasotkulta silloin.
80-luvulla nautittiin paljon muutakin, ja kaikki oli niin maan perusteelisen edistyksellistä ja ns. viimeistä huutoa - Kun ei paremmasta tiedetty. Tosiaan, Tabascokastike taitaa tänäpäivänä olla tunnetumpi kuin suositumpi. Sitä kun on aina ollut saatavilla. Se ei tosin valitettavasti poista sitä kitkerää, pistävän viiltävää ja hapanta makua tuotteesta. Tämä onkin harmi chilikastikkeiden markkinoinnin kannalta nykyään, kun ihmiset on opetettu jo siihen että "chilikastike on sama kuin Tabasco ja se on pahaa". Lisäksi vielä nämä kaikki rehvasteluriitit ja muut seremoniat tyyliin "Niemisen Pena joi pullollisen Tabascoa. Vittu se on kova jätkä!", jotka ajavat taas chilikastikkeita kauemmaksi peruskäyttäjän maustevalikoimasta.

Mitä edelleen Tabascoon tulee, niin tämä brändihän on kiillottanut kilpeään viime vuosina tuomalla Suomeenkin näitä kastikevarianttejaan. Ko. bändin alta löytyy myös muita elintarvikkeiksi luokiteltavia, meksikolaistyyppisen keittiön tuotteita. Tuo Chipotle-tabasco on lähes maukasta. Valitettavasti pohjalta tuikkaa läpi kuitenkin se terävän viiltävä Tabascon "perusmaku", joka ei ainakaan minun makuhermojani hivele. Mielipiteeni saattaisi olla toinen, jos ei olisi kokemusta muista, kymmenistä eri valmistajien chilikastikkeista. Chilikaupasta ja Poppamiehestä noita sooseja on tullut tässä jo pari vuotta tilailtua ja aika hyvä kokonaiskuva on jo muodostunut.


Vituttaa se, että kyseistä kamaa mollataan vaikka monet chilikauppojen tuotteista ovat hyvin paljon ns etikkapohjaisia tuotteita.

Yleensäkään vastaavat kastikkeet eivät tuo itse chilin makua esille.
Niin, tämä etikkajuttu. Aika monessa kastikkeessahan on (viini)etikkaa raaka-aineena ja ihan ymmärrettävistä syistä; Sillä saa happamuutta ja säilyvyyttä tuotteeseen. Kyseinen raaka-aine on oikein käytettynä (ja annosteltuna) ihan oikeassa paikassa. Esim. parhaimman makuisena pitämäni chilikastike Löyly sisältää etikkahappoa. Mutta koska ko. kastike sisältää myös yli 40% Nagaa, siihen sisältyy myös maku ja tulisuus aidosta chilistä. Löyly ei pistä, ei viillä, ei kirvele eikä maistu kitkerältä. Löyly kyllä lämmittää mukavasti, ja laadun maistaa heti.

Kun viittaat tuossa "vastaaviin kastikkeisiin" niin mitä mahdat sillä tarkoittaa? Ensimmäinen mielestäni Tabascoa vastaava kastike joka tulee mieleen on 95 oktaaninen bensiini ja seuraavaksi jakkihärän krapulavirtsa.

Musiikki toimii oivana analogiana tässäkin tapauksessa. Siinä missä Tabasco (ja muut mainstream/perus-markettikastikkeet *) vastaavat lähinnä 83,5MHz radiotaajuudelta kuuluvaa kohinaa ja kovalla, niin laadukkaammat kastikkeet ovat varsinaisia konserttoja, kokonaisuuksia, sinfonioita, joissa polte maalaa tukevat raamit bassollaan ja hedelmäiset/savuiset/mitäikinä -soolot ja leadit vievät nautintojen matkalle.


Ja tosiaan, mitä tuoreisiin chileihin tulee niin tämä ruokamarkettien hyllyjä jo viime vuonna vallannut Aji Cristal on tosiaan tuhansista lajikkeista valittu juurikin tähän pioneerityöhön että saadaan tuoreita kotimaisia laatuchilejä kauppoihin ja ruokapöytiin. Niiden marokkolaisten kumiletkunpätkien ja hollantilaisten PCB:llä kyllästettyjen paprikoidien aika on ohitse.

Tässä nyt oli kuitenkin kysymys kastikkeista, joten säästän serenadin ja ylistyspuheeni tuota hedelmäisen maukasta kapsikuumia kohtaan myöhemmäksi...


* = Perus-markettikastikkeet, eli siis nämä elintarvikejättien väkisinväännetyt chilikastikkeet. Kuten esmes se Sonta Marian suippokärkinen pullo jossa on pirunkuva kyljessä yms. Tabascot. Nykyään marketeissa alkaa olla myös näitä "laatuhyllyjä" joista saattaa saada hyviäkin sooseja niin ei voi oikein yleistää.
 
Viimeksi muokattu:

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Tabascoa nautittiin jo 80-luvun alussa meillä eikä silloin muita väkeviä kastikkeita edes ollut. Hyvin pääsi makuun eikä tuntunut etikkasotkulta silloin.

Joo, ei silloin 80-luvulla ollutkaan. Kohta on kuitenkin jo 2010-luku, ja ihan parin viime vuoden aikana kauppaan on saatu ihan oikeita, kunnon chilituotteita, jollaisten perään alkuperäinen Kuopion tarjonnan perään kysellyt kirjoittaja haikaili. Siinä tapauksessa ei todellakaan kannata suositella mitään muuta kuin erästä maailman parhaista tuorechileistä, eli Aji Cristalia. Makuun päästyään se Naga Morich menee ihan yhtä lailla, ja ne hollantilaiset habanerot ja kitkerät annuumit kannattaa kyllä jättää sinne kaupan hyllyyn ihan suosiolla, jos haluaa nauttia chilin mausta. Jiri ehtikin jo edellä summata muut asiat melko hyvin.
 

Wristlock

Jäsen
Hyvät chilipäät. Suositelkaapas jotain laadukasta chilisoosia, jonka polteaste olisi perustabascon tienoilla, viskositeetti olisi korkeampi ja siitä puuttuisi tuo täälläkin mainittu tabasco-tuotteille tyypillinen etikkaisuus. Eli siis sellainen soosi, jota voisi kohtuu huolettomasti roiskia pitsaan tjms. ilman pelkoa mahasuolikanavan syöpymistä.

Tällä hetkellä jääkaapista löytyy kaksi ns. laatusoosia, joista toinen on Mama African Jalapeno-soosi. Täytyy todeta että en erikoisemmin pidä ko. soosista, koska siitä puuttuu tulisuus lähes tyystin (muka 6/10 heat level?) ja sen "sinappinen" perusmaku ei oikein meikäläiseen iske.

Sitten päästänkin siihen toiseen jääkaapista löytyvään pulloon, joka ajautui minulle ikäänkuin vahingossa. Eli kyseessä on Daven Private Reserve 2008. Olen suhtautunut tähän pulloon pelonsekaisella kunnioituksella heti ensi kokeilun jälkeen, kun erehdyin laittamaan pari-kolme tippaa sellaiseen neljän hengen jauhelihasoosiin. Aivan järjetöntä tavaraa, jota meikäläisen sietokyvyllä voi käyttää ainoastaan tippa kerrallaan ja silloinkin vain isoihin kastiketilavuuksiin. Pullosta annosteleminen on lisäksi äärimmäisen hankalaa ja vaatii lähes labraolosuhteet vetokaappeineen, happohanskoineen ja tarkkuuspipetteineen. Jos meikäläinen menisi laittamaan tätä tavaraa suoraan pitsan päälle, niin se olisi sitten se kuuluisa viimeinen ateria.

Eli kaivataan siis hyvää chilin makuista soosia, jota voisi käyttää samassa suhteessa kuin perustabascoa.
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hyvät chilipäät. Suositelkaapas jotain laadukasta chilisoosia, jonka polteaste olisi perustabascon tienoilla, viskositeetti olisi korkeampi ja siitä puuttuisi tuo täälläkin mainittu tabasco-tuotteille tyypillinen etikkaisuus.
Suosittelen seuraavaa: El Yucateco Green Habanero Hot Sauce

Parasat chilisoossia mitä olen syönyt, tulisuus sopiva (on kyllä tulisempaa kuin Tabasco, mutta ei tosiaan mitään överikamaa). Maku loistava, hedelmäinen habanero maistuu hyvin, eikä etikka maistu laisinkaan. Sopii loistavasti melkein minkä ruoan kanssa tahansa. Muutkin saman tuotemerkin kastikkeet ovat mahtavaa kamaa.
 

Wristlock

Jäsen
Suosittelen seuraavaa: El Yucateco Green Habanero Hot Sauce

Parasat chilisoossia mitä olen syönyt, tulisuus sopiva (on kyllä tulisempaa kuin Tabasco, mutta ei tosiaan mitään överikamaa). Maku loistava, hedelmäinen habanero maistuu hyvin, eikä etikka maistu laisinkaan. Sopii loistavasti melkein minkä ruoan kanssa tahansa. Muutkin saman tuotemerkin kastikkeet ovat mahtavaa kamaa.

Kiitoksia vinkistä. Täytyypä kokeilla tuota, vaikka tulisuuden sopivuus (erityisesti pöytämausteena käytettynä) on tietysti maistajan suussa tai mahassa ja meikäläisellä tuo jälkimmäinen ei ole oikein kunnossa refluksitauteineen ja muine ylävatsaongelmineen. Pää kyllä kestäisi, mutta maha ei ;-)
Mahtaakohan tuota saada hyvin varustetuista K-Kartelleista vai joutuuko tilaamaan?
 

Vili#16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kiitoksia vinkistä. Täytyypä kokeilla tuota, vaikka tulisuuden sopivuus (erityisesti pöytämausteena käytettynä) on tietysti maistajan suussa tai mahassa ja meikäläisellä tuo jälkimmäinen ei ole oikein kunnossa refluksitauteineen ja muine ylävatsaongelmineen. Pää kyllä kestäisi, mutta maha ei ;-)
Mahtaakohan tuota saada hyvin varustetuista K-Kartelleista vai joutuuko tilaamaan?
Valitettavasti ei taida löytyä marketeista ( en ainakaan ole itse nähnyt). Poppamiehestä saa tuota isoa pulloa aika edullisesti, sieltä kannattaa tilata.
 

paistio

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Ottawa Senators
El Yucateco Green Habanero Hot Sauce - Komppaan aivan täysin. Peruskastikkeeksi aivan loistava. Tosin yksi huono puoli siinä on, tai mitä nyt kukin pitää huonona puolena.

Eli kastike on todellakin myrkyn vihreää ja sitä käyttäessä esmes pitsan päällä ei todellakaan päästä kovinkaan "esteettiseen" vaikutelmaan. Hyvää se on. Polte on erilainen kuin perustabascossa, ja makua on.
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Pakko kyllä tuumata nyt tähänkin ketjuun, vaikka varsinaisesta poltteesta ei tällä kertaa kyse olekaan. Tein nimittäin ehkä tähänastisen elämäni parasta makaronilaatikkoa, jonka salaiset ainesosat olivat Fatalii's Smoky Magic, Fatalii's SavuKristalli ja Fatalii's Smoked Turbo Pube, tuttavallisemmin savurocoto.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viimeinkin alkaa tämän kauden sato valmistua. Tuli laitettua siemenet multaan hieman myöhässä, mutta nyt jo muutamaa maisteltu, ja kaikki kuusi lajiketta tuottavat ainakin kohtuullisen määrän hedelmiä. Lajikkeina tänä kesänä Champion, Jalapeno, Rocoto grande, Mariachi, Lemon drop ja melko jännän erikoinen Bangalore torpedo.
Tämä on nyt viides tuotantokausi ja aiemmin on ollut muitakin lajikkeita kasvamassa. (Kuivana löytyy Anchoa ja yhtä birds eyeta) Mutta tärkeintähän on puutarhanhoito (ei viittaus Tuksuun) ja upeita kasveja ovat. Korkeutta n. puolitoista metriä, kukkia pukkaa vieläkin, nyt tietenkin ihan lämpimässä sisätiloissa. Kesä vietettiin pääosin lasikuistilla, jonkin verran ulkona. Lannoitus hyvin niukkana. Enkä niin pro ole, että jotain lamppuja jne hankkisin. Luomua!

Näiden siemeniä kyllä olis tarjolla, jos kelpaa laita yv:tä, kuivatus tietty kestää varmaan jonnekin joulukuun puoliväliin. Toki vaihtarina olis mukavampi.
Ja mullehan sopii paremmin nämä miedommat, en lähde "Nagailemaan"!
 

Jiri

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK, Stadi HC, Jatkoaika HC, Slavia Praha
Enkä niin pro ole, että jotain lamppuja jne hankkisin. Luomua!
Käsittääkseni valo on aika luonnonmukaista. Korjatkaa jos olen väärässä?
Lisävalo ei haittaisi näillä aurinkokeleillä yhtään, jos meinaa kypsyttää satonsa.
 

ukkometso

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Käsittääkseni valo on aika luonnonmukaista. Korjatkaa jos olen väärässä?
Lisävalo ei haittaisi näillä aurinkokeleillä yhtään, jos meinaa kypsyttää satonsa.

Tarkoitin kyllä Natikoita jne, enkä myöskään lämmittimien perään paljon huutele. Aina on sato valmistunut ilman näitä ammattilaiskamoja.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös