Chilin ystävät – poltosta nautintoa

  • 281 066
  • 985

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En tiiä onko täällä jo puhuttu, mutta tuli maistettua Da' Bomb Ground Zero Hot Saucea ja sen verran voin sanoa, että en koske enää ikinä tohon kamaan.

Yleensäkään ei kannata koskea sooseihin joissa on chiliuutetta. Tämä vain siksi, että saadan mahdollisimman kova polte. Mun mielestäni soosissa pitää maistua itse chilin maku vaikkakin sitten polte tulisikin.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Riippuen toki millaista murhaa tuo soosi oikeasti on.

En ole tuota Lenin dippikomboa kokeillut, mutta Original Death on kohtalaisen mieto (ja todella hyvän makuinen) kastike, eli voisi kuvitella, että kolme ruokalusikallista purkillisessa kermaviiliä ei saa noviisinkaan päätä räjähtämään.

*edit* Original Deathin tulisuusluokka on Poppamiehen sivujen mukaan 4-5/10, eli sijoittuu Poppamiehen omassa "tulisuustaulukossa" keskivaiheille. Mitä korkeampi numero, sitä tulisempaa tavaraa.
 
Viimeksi muokattu:

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
En ole chilifriikki mutta kuulostaisi siltä että voisi toimia meikäläiselle.

Juu ei ole obi tosiaankaan väkevää tuo mutta erittäin maukasta. Tokihan kun chilistä on kyse niin pientä poltetta pitää olla mukana mutta tuo Blairin Original on erittäin laadukas kastike ja lukuisia palkintoja saanut. Tuosta on hyvä aloittaa chilisoosien nauttiminen. Eikä aikaakaan kun tunget sitä hernekeittoonkin:)
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Uusi, Herkullinen chilikastike bongattu. Turussa, Kupittaan City Marketista saa mutta jostain kumman syystä en tuota Poppamiehen sivuilta löytynyt. Kyseinen pulju kuitenkin tätä tuo mahaan. No joo, kyse Hot Headsinkastikkeesta nimeltä Who Dears Burns .

Kastikkeessa on chileinä habaneroa sekä naga jolokiaa. Parasta tässä on se, että soosi on erittäin "hedelmäisen" makuista ja chililajeista huolimatta melko laimeaa tulisuudelta. Ehkäpä noin 5/10 eli aloittelijoillekin hyvää tavaraa. Kuitenkin habaneron ja nagan naistaa hyvin. Soosissa mukana hieman valkosipulia ja porkkanaa, sipulia limemehua ja passionhedelmän mehua.

Kannattaa testata jos Blairin Pure Death maistuu. Tää on siitä jopa askeleen parempaa tai vähintään yhtä herkkua. Suosittelen kaikille koska tulisuus on aika vähäistä mutta maku sitäkin suurempaa.
 

lake79

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi, Pahalampi.
Huomenna sitten jälleen perinteiset Chilifestit Tampereella ja tulee mentyä kyllä varmasti. Saa nähdä mitä tänä vuonna on tarjolla, tähän asti ehdottomasti huikein tuote oli se chilimusta+hiidenhillo yhdistelmä.

Nagaolut vois tällä kertaa olla muuta kuin pöytälämmintä. Ei toki jääkylmää, mutta ei nyt ihan auringossa säilytettyäkään...
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Onko täällä muuten ketään tupakointia lopettanutta chilipäätä? Omalla kohdalla on nyt ollut - toistaiseksi määrittelemättömän pituisella - tauolla röökitouhut ja olen huomannut makuaistin parantuessa myös chilien alkavan polttaa entistä enemmän. Itseäni en nyt varsinaisesti chilipääksi luokittelisi, mutta poltosta kyllä nautin ja keskiluokkaa ärhäkämpää matskua on tullut viime vuosina vedettyä. Nyt on 'toleranssit' tulleet kyllä tumppaamisen jälkeen melko tavalla alas ja ruuat jotka vielä keväällä meni alas ilman sen kummempia hikipisaroita, ovat nyt osoittautuneet melkoiseksi taisteluksi.

Ps: Vaikka onkin ketjuravintola, niin Amarillon Naga burger osottautui kyllä melkoisen tuliseksi tekeleeksi ja yllätti ainakin allekirjoittaneen positiivisesti. Saman ketjun listoilta aiemmin löytynyt Habanero burger meni aikanaan vaivatta alas, mutta tämän uuden tulokkaan kanssa sai jo vähän tapella. Tiedä sitten, meneekö se myös terävöityneiden aistien piikkiin..
 

Red Label

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Miro Heiskanen
Helsingin Sports Academyn ruokien tasosta voidaan olla montaa mieltä, mutta heidän Extra Spicy Dog-hodari toimi erittäin hyvin ja tulisuuskin yllätti positiivisesti.

Sisältää Savuhovin Isoviha-makkaraa, chorizomuhennosta, jalluja ja chipotle-majoneesia. Sämpylä nyt oli perus bulkkikamaa, mutta 9 € ei ollut mikään suuri ryöstö. Ostan toistekin.

Siellä on myös tällä hetkellä ihan hyvä tarjous, klo 22 jälkeen Wingsit puoleen hintaan. Ongelma tuossa on se, että Hot-kastike ei maistu miltään, kun taas X-hot (tunnetaan myös nimellä Murder) vastaa Henry's Pubin tulisinta soosia. Tilattiin kaverin kanssa kimppaan 50 X-hot wingsiä, mutta ei saatu tuhottua kuin vajaat 30 kun tuli stoppi. Pitäisi varmaan pyytää kokkia sekoittamaan hotia ja x-hotia 50/50 jolloin pääsisi täydelliseen tulisuuteen.

Laadultaan wingsit eivät vastaa Henkan tasoa, mutta hinta-/laatusuhde kello 22 jälkeen ihan mukava. Täyteen hintaan ei tulisi ostettua. 100 wingsiä 32,50 € (norm. 65 €), riittää isommallekin porukalle.
 

Gestapo

Jäsen
Uusi, Herkullinen chilikastike bongattu. Turussa, Kupittaan City Marketista saa mutta jostain kumman syystä en tuota Poppamiehen sivuilta löytynyt. Kyseinen pulju kuitenkin tätä tuo mahaan. No joo, kyse Hot Headsinkastikkeesta nimeltä Who Dears Burns .

Täytyypä yrittää etsiskellä pääkaupunkiseudulta tuota soossia. Olen pannut merkille, että suurella ryminällä pari vuotta sitten k-kauppoihin tulleet Blairin soossit ovat hävinneet kaikkialta. Lisäksi kun jenkkikaupasta Mikonkadulta (muistaakseni?) ei Blairin tuotteita ainakaan viime vuonna löytynyt, niin alan huolestua saatavuudesta näin varastojen huvetessa. Tietty niitä saa nettikaupasta, mutta liekö suurin chilihuuma jo mennyt ohi, kun valikoimat tuntuvat jatkuvasti huonontuvan. Lähikaupoista ei ole myöskään nagoja löytynyt enää aikoihin.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Täytyypä yrittää etsiskellä pääkaupunkiseudulta tuota soossia. Olen pannut merkille, että suurella ryminällä pari vuotta sitten k-kauppoihin tulleet Blairin soossit ovat hävinneet kaikkialta. Lisäksi kun jenkkikaupasta Mikonkadulta (muistaakseni?) ei Blairin tuotteita ainakaan viime vuonna löytynyt, niin alan huolestua saatavuudesta näin varastojen huvetessa. Tietty niitä saa nettikaupasta, mutta liekö suurin chilihuuma jo mennyt ohi, kun valikoimat tuntuvat jatkuvasti huonontuvan. Lähikaupoista ei ole myöskään nagoja löytynyt enää aikoihin.

Blairin tuotteille olisi tällä hetkellä kovakin kysyntä mutta herra itse on melkoinen kusipää. Ei ole motivaatiota myydä sooseja Eurooppaan eikä vastaa yhteydeottoihin. Miehellä menee niin hyvin nykyisin, että lähetyksistä Eurooppaan ei tarvitse stressata. Blairin paras soosi, Pure Death on joka paikasta loppu ja kun sitä Suomeen jälleenmyyjille saadaan niin sieltä tulee tavaraa suunnilleen lavallinen kerrallaan.

Blairille on hyvä vaihtoehto eli brittiläinen Hot'n Headz. Jostain syystä tuota aikaisemmin mainitsemaani who dare burns tuotetta ei ole tällä hetkellä edes Poppamiehen verkkokaupassa vaikka Turussa, Kupittaan cittarista sitä saakin...Poppamiehen tarralla varustettuna. Lieneekö sekin sitten päässyt loppumaan.

Kyllä chilituotteiden käyttö lisääntyy huimasti tällä hetkellä. Tästä kertoo vuosittaiset kävijäennätykset chilifestareilla ja jälleenmyyjien vuosi vuodelta nouseva taloudellinen tulos.
 

Gestapo

Jäsen
Blairille on hyvä vaihtoehto eli brittiläinen Hot'n Headz. Jostain syystä tuota aikaisemmin mainitsemaani who dare burns tuotetta ei ole tällä hetkellä edes Poppamiehen verkkokaupassa vaikka Turussa, Kupittaan cittarista sitä saakin...Poppamiehen tarralla varustettuna. Lieneekö sekin sitten päässyt loppumaan.

Täytyypä testailla jos kohdalle sattuu. Noita herkkusoosseja voi löytää yllättävistäkin paikoista välillä. Ensimmäisen kerran näin Suomessa Blairin tuotteita Pietarinkadun kirpunvitun kokoisessa K-Marketissa jo vuoden-pari ennen kuin ne rantautuivat isoihin kauppoihin. Voisikin itse asiassa kiertää tänään sitä kautta kun tosiaan viimeinen pänikkä Pure Deathia vetelee viimeisiään.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Blairille on hyvä vaihtoehto eli brittiläinen Hot'n Headz.

Tarkkaan ottaen lafkan nimi on Hot-Headz. Noin muutoin olen samaa mieltä, todella hyviä kastikkeita firmalta löytyy, tällä hetkellä jääkaapista löytyy paria tuon firman tuotetta. Täysin naurettavalla poltteella varustettu Satan's Sweat Naga Chilli Sauce. Kyllähän tuossa jo nimi kertoo kaiken tarpeellisen, suosittelen ainoastaan kokeneille chilipäille. Lasken itsenikin kyllä sellaiseksi, mutta tämä oli ihan selvästi liikaa. Toinen on sitten loistava Bee Sting Mango Passion Pepper Sauce. Aivan loistava tulisuus ja kuten nimestäkin voi päätellä, niin kyseessä on erittäin maukas ja hedelmäinen kastike.

En kyllä tiedä, että onko nuo Hot-Headzin valmistamia, vai myyvätkö noita vain, mutta kumminkin.
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Onko täällä muuten ketään tupakointia lopettanutta chilipäätä?

Vajaa pari vuotta on tullut oltua ilman Camelia ja hyvinhän se makuaisti paranee... Ennen tuli vedettyä melkein kipua hakemalla niitä säväreitä, mutta nykyään pystyy etsimään mm kastikkeista eri chilien makuja ja muutenkin elämä on sillä rintamalla parempaa. Silloin, kun vielä poltin, niin tein välillä niin, että lopetin chilien syönnin kokonaan ja vedin vaan yrttejä yms mietoja jutuja, että sain toleranssia laskettua chilien kanssa, mutta nykyään siihen ei ole edes tarvetta. Onhan nää toleranssit perus perttiä paljon korkeammalla, mutta oman mittakaavan mukaan mennään hyvällä tasolla, eikä ole edes mikään hinku sinne kaikkien kovimpiin uutteisiin lainkaan. Chilien maut ovat nykyään se juttu ja niiden sopiminen ruokiin. Naga lienee aina ykkönen sen hedelmällisen maun takia, mutta se röökin lopettaminen on avannut vähän ikkunoita noihin miedompienkin suuntaan.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Viime viikolla löytyivät ilmeisesti liettualaistaustaiset Buga's chilituotteet lähi-Cittarista. Toistaiseksi tullut kokeiltua Caucasian Adzhikaa, joka todella toimi ja löytyyhän tuolta aika eksoottisiakin tahnoja, kuten mm. chili-granaattiomena, chili-karpalo tai chili-päärynä+puolukka. Hinnallaan eivät varsinaisesti olleet pilattu, koska pikkupurkkien lisäksi puolen litran pikkuämpärit maksoivat muistaakseni 9,95€.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Hakusessa olisi jokin hyvä Paholaisenhilloresepti. Ei mitään hirveän tulista, sellaista että kehtaisi antaa lahjaksi perus suomalaisille, jotka käyttää mausteena suolaa ja ehkä yhden maustepippurin ;)

Valkosipulia saisi reilusti olla, eikä mielellään hirveän etikkainen versio. Silti ei kuitenkaan mitään Sweet Chili - soosikamaa. Eihän niissä edes chili maistu?

Ongelmana myös se, että täältä korvesta ei oikein mitään erikoisia chilejä löydy. Niitä perus markettikamoja vain. Kaapissa on jotain Blair-soosseja: After Death (limited edition, 20/20), sudden death... sit ois vielä kukkokastiketta.
 

RauMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Detroit Red Wings
Hakusessa olisi jokin hyvä Paholaisenhilloresepti. Ei mitään hirveän tulista, sellaista että kehtaisi antaa lahjaksi perus suomalaisille, jotka käyttää mausteena suolaa ja ehkä yhden maustepippurin ;)



Valkosipulia saisi reilusti olla, eikä mielellään hirveän etikkainen versio. Silti ei kuitenkaan mitään Sweet Chili - soosikamaa. Eihän niissä edes chili maistu?



Ongelmana myös se, että täältä korvesta ei oikein mitään erikoisia chilejä löydy. Niitä perus markettikamoja vain. Kaapissa on jotain Blair-soosseja: After Death (limited edition, 20/20), sudden death... sit ois vielä kukkokastiketta.


Itse rakentelin tämän ohjeen pohjalta: Tulinen tomaattihillo - Reseptej. Chiliksi pari kaupan punaista mitälie- chiliä ja kaksi punaista habaneroa. Tuli omaan makuun oikein toimivaa, joskin ensi kerralla heitän vielä kolmannen haban kyytiin potkun lisäämiseksi. Valkosipuliahan voi aina lisätä jos tuo tuntuu pieneltä määrältä.
 

Vanha Len

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Boners
Hyviä reseptejä tulee nyt. Mietin, että mitenköhän voisi toimia tuossa tulisessa tomaattihillossa purkitettu, laadukas tomaattimurska, vaikkapa Mutti? Hienontaisi vain hieman sauvasekoittimella. Paprika toimii takuuvarmasti tuossa. Chileinä voisi tuoreena käyttää tuollaiseen määrään vaikkapa 2-3 kpl habaneroa. Perusmassaa on kuitenkin noin 1.5 kg. Ihan visuaalisuuden vuoksi paprikakin voisi olla punaista, vihreää ja keltaista. Niitähän myydän kolmen seteissä kaupoissa. Etikan korvaisin melkeimpä omenaviinietikalla. Pitää testailla sillä tuo vaikuttaa olevan sellaista tavaraa, jota pitää olla jääkaapissa aina:)
 

Romppanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Jokerit, Inter Milan, RoPS
Kysymys chilin kasvatuksesta. Kasvateltiin nyt ensimmäistä kesää omia chilejä ja sato oli kyllä omiin odotuksiin nähden ihan mieluisa, neljästä kasvista tuli varmaan parisenkymmentä hedelmää.

Sitten siihen kysymykseen; tekeekö noilla kasveilla ensi kesää silmälläpitäen enää yhtään mitään vai kannattaako aloittaa ensi kesän "sadon" kasvatus uusista siemenistä?
 

Buddha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyhjäntoimittajan sijaisnäyttelijä Nybondas.
Sitten siihen kysymykseen; tekeekö noilla kasveilla ensi kesää silmälläpitäen enää yhtään mitään vai kannattaako aloittaa ensi kesän "sadon" kasvatus uusista siemenistä?

Makuasia. Olen joskus pitänyt muutaman puskan talven yli, mutta eihän se mikään kaunis näky ole, kun tiputtaa lehtensä syksyllä.

Siinä Helmi- Maaliskuun vaihteessa uutta siementä vakoon vaan.
 

Apassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Työpaikan keittiöstä häviää mausteet, oliiviöljyt ja ketchupit jääkaapista ja jopa henk. koht nimellä varustetusta laatikosta. En tuosta edellisestä oliiviöljypullostakaan itse montaa kertaa ruokaa ehtinyt laittaa. Sopivasti poppamiehestä laitettiin vahingossa muun tilauksen yhteydessä tulisin naga-jolokia pullo. Tulisuusaste 8/10. Laitoin siitä puoli pulloa puoleen litraan ketchupia ja isoin tekstein, että älä ota. Nyt tuo pullo tuolla jääkaapissa odottaa käyttäjäänsä. sitä sen verran testasin, että itse kärsii käyttää, mutta kokemattomalle chilin nauttijalle saattaa se einesmakaroonilaatikon nauttiminen tulla pienenä yllätyksenä.
 

tembo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Sitten siihen kysymykseen; tekeekö noilla kasveilla ensi kesää silmälläpitäen enää yhtään mitään vai kannattaako aloittaa ensi kesän "sadon" kasvatus uusista siemenistä?
Mielestäni kannattaa kasvattaa läpi vuoden, jos vaan on tilaa kämpässä ja mielenkiintoa.Kesät ulkona, talvet sisällä. Itsellä 3-4 vuoden ikäisiä kasveja ja satoa tulee jostain toukokuusta lähtien. Chilifoorumia kannattaa seurata.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Hei!
Olisi tarkoitus jotain miedohkoja Chilejä alkaa kasvattamaan. Kertokaas, että mikä olisi helppo lajike/aloituspakkaus. Omistan Zen Grow-laitteen, onko tuosta apua? Basilikalle siihen täytyy jättää pari paikkaa vapaaksi kuitenkin. Valosta ainakin lienee hyötyä.

Mutta siis, mikä olisi hyvä valmis aloituspakkaus ja koska täytyy aloittaa idätys?
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Hei!
Olisi tarkoitus jotain miedohkoja Chilejä alkaa kasvattamaan. Kertokaas, että mikä olisi helppo lajike/aloituspakkaus. Omistan Zen Grow-laitteen, onko tuosta apua? Basilikalle siihen täytyy jättää pari paikkaa vapaaksi kuitenkin. Valosta ainakin lienee hyötyä.

Mutta siis, mikä olisi hyvä valmis aloituspakkaus ja koska täytyy aloittaa idätys?
Aji Cristal on varsin mieto ja hyvän makuinen chili ja varsin helppo kasvatettava. Kasvaa tosin melko kokkaaksi, joten vaatii aika paljon tilaa. Tuo Zen Grow on varmaankin käyttökelpoinen laite taimivaiheessa, mutta näyttää sen pieneltä värkiltä, että chilit kasvavat siitä varsin joutuisasti ulos. Chilejä ja yrttejä en alkaisi samassa laitteessa kasvattamaan. Chilit vaativat huomattavasti enemmän lannoitetta, joten siinä tulee väistämättä ongelmia.

Jos haluat päästä helpolla, pääset alkuun hyvinkin vähillä vermeillä. Helpoin ja myös satoisa menetelmä on passiivinen vesiviljely. Tarvitset ruukun, ruukkusoraa, vesimittarin ja lannoitetta. Mittarikaan ei ole välttämätön, mutta helpottaa ravinneliuoksen annostelua.
 

Romppanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, Jokerit, Inter Milan, RoPS
Onko palstalaisilla tietoa, mihin ja miksi kaupoista ovat kadonneet Pain is Good -tuotemerkin chilituotteet kaupoistamme? Näitä tapasi löytää ainakin täällä pk-seudulla isoimmista marketeista vielä tuossa vuosi-kaksi takaperin, mutta nykyään ei enää mistään. Tuossa sarjassa oli useampi itselleni kovin suunmukainen tuote, joten kaipaamaan olen jäänyt. Ei näytä olevan suurimmissa kotimaisissa nettikaupoissakaan tarjolla.
 

Veijari

Jäsen
Itse olen tykästynyt Tannisen chilituotteisiin, enkä pelkästään siksi että Tanninen sattuu olemaan tuttu mies. Nämä on oikeasti hyviä tuotteita, suurin suosikkini on Tannisen Tulinen Siipisoosi.
Joka ei tiedä niin Pasi on Tannisen leipurisuvun yksi vesoista mutta reilussa parissakymmenessä vuodessa kypsyi pullan vaivaamiseen ja nyt väsäilee mm. näitä chilituotteita.
 

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
En yleensä koskaan osta mitään pelkän tulisuuden takia, mutta nyt kun näitä Carolina Reapereita oli ilmestynyt Tammiston Cittariin, niin olihan noita kokeiltava. Muutenkin tuolta löytyy hyvä valikoima kotimaisia chilejä (kymmenkunta), mutta 49,90€/kg hinta kyllä rajoittaa.

Tuo reaper oli kuitenkin miellyttävä yllätys, hedelmää ja sellaista syvää, tiukkaa ja viipyilevää polttoa, mutta ei liikaa. Tosin pastaan meni tuosta yhdestä chilistä ehkä 1/5 osa. Katsotaan nyt vielä miten pakki kestää, koska esim. naga ei sovi ollenkaan eli sinällään vähän vielä arveluttaa.

Onhan tuo itsessään aika pelottavan näköinen, ja tuoksuinenkin, palko, josta tietää haukattaessa kärsivänsä.

Omat chilit näyttävät voivan hyvin ja podeja on alkanut tulla esiin oikein mukavasti.
 

Liitteet

  • carolina_reaper.jpg
    carolina_reaper.jpg
    605,4 KB · kertaa luettu: 547
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös