Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen

  • 358 352
  • 3 358

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ruotsista järkevä idea (Iltalehti)

Olisiko aihetta tiivistää pikkuhiljaa pohjoismaista puolustusyhteistyötä ja ottaa samalla askel kohti sopimussotilasarmeijaan siirtymistä?

Norjalla ja Ruotsilla on modernimmat puolustusvoimat ja suurempi puolustusbudjetti. Suomella taas erinomaista osaamista tietyissä aselajeissa. Kaikilla yhteinen huoli: Venäjän, Venäjän ja Venäjän kehityksen suunta. Pitäisiköhän pikkuhiljaa hakea synergiaetuja?

EDIT: Norskeilla ja sveduillakin olisi koulutusmielessä paljon annettavaa Suomelle esimerkiksi juuri noiden artikkeleissa mainittujen rannikkojääkärien osalta. Samoin nuo meidän pohjoismaisten naapurien vuoristojääkärit ovat hyvin koulutettuja sällejä, joilta voisi saada arvokasta oppia.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Enää puolet yleisen asevelvollisuuden kannalla

Asevelvollisuuden suosio kansalaisten keskuudessa on romahtamaisillaan. Kannatus on pudonnut 10 prosenttiyksikköä (530 000 suomalaista) vuodessa. 2009 luvut olivat vielä 70%, 2010 enää 60% ja nyt uusimmissa arvioissa (Maanpuolustustiedotus) vain 51% (miehistä enää 49%). (US)
"Valikoivaa asevelvollisuutta kannattaa 21 prosenttia suomalaisista ja täysin vapaaehtoiseen varusmiespalvelukseen siirtymistä 17 prosenttia."

Ollaan siis sillä vaa´ankielellä jota olen uumoillut tässä ketjussa vuosia sitten. Ilmeisesti jo ensi vuonna vähemmistö saa määrätä enemmistöä.

Äskettäin presidentti Halonen piti tärkeänä selvittää onko kansalaisten suhtautumisessa tapahtunut muutos. On.

"Halonen korostaa, että hän ei kannata asevelvollisuudesta luopumista kokonaan." (HS) Tämä kielinee kuitenkin merkittävistä muutoksista järjestelmään. Hesarin kyselyyn vastasi 13784 lukijaa ja 46% mielestä yleisestä asevelvollisuudesta tulee luopua. Luvut ovat siis samansuuntaiset Maanpuolustustiedotuksen kanssa. Siilasmaan ryhmän lappusilmäiset analyysit taisivat siis vanhentua ennätysajassa, kuin analogiana ICT-maailmassa toimineen veturisa kokemukseen.

Mihin tässä maailmassa enää aserasvan eroottisuuteen uskova voi luottaa? Persuihin?
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Koko ajanhan tuo tuntuu laskevan, yleisen asevelvollisuuden kannatus. Onkos seuraava Turvallisuuspoliittinen selonteko tulossa milloin? Olisi hyvin mielenkiintoista kuulla jonkinlainen linjanveto siitä, miten Suomea aiotaan jatkossa puolustaa, jos aiotaan siis. :)
 

siffa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sport, Kärpät, Detroit Red Wings
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kannattaa nykyisten varuskuntien säilyttämistä. Puolustusmäärärahoista Arhinmäki on valmis karsimaan asehankintojen osalta. Selvä kannanotto Arhinmäeltä. Täytyy seurata, mitä mieltä muut puolueet ovat puolustusvoimista. Erityisesti kiinnostaa, että onko yksikään puolue ehdottamassa asevelvollisuusarmeijasta luopumisesta. Täällähän on kerrottu Vihreillä olevan kannanotto siitä, että asevelvollisuusarmeijasta voitaisiin luopua. Katsotaan nyt, mitä Sinnemäki tästä asiasta lausuu ennen vaaleja.

Paavo on juuri nyt MTV3 Huomenta Suomen vieraana. Vasemmistoliitto ei kannata Natoa eikä palkka-armeijaa. Armeijan määrärahoja ei tule Arhinmäen mukaan nostaa inflaatiota enempää. Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen ei tunnu saavan puolueilta kannatusta, joten nykysysteemillä mennään taas seuraava eduskuntakausi. Asevelvollisuusarmeijasta luopumisesta ei näytä tulevan minkään tason vaaliteemaa.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Asevelvollisuusarmeijasta luopuminen ei tunnu saavan puolueilta kannatusta, joten nykysysteemillä mennään taas seuraava eduskuntakausi. Asevelvollisuusarmeijasta luopumisesta ei näytä tulevan minkään tason vaaliteemaa.

Puolueet toki seuraavat kansan mielipiteitä. Kansa ei näe asevelvollisuusarmeijasta luopumista lähiaikoina mahdollisena, kuten se ei varmasti olekaan. Asia tuskin muuttuu mihinkään lähitulevaisuudessa, ja järjestelmästä luopumisen ajaminen rajaisi suuren osan kansaa puolueen potentiaalisen kannatusjoukon ulkopuolelle, joten vakavasti otettavat puolueet eivät tietenkään sellaista voi tehdä.
 

scholl

Jäsen
Käsittääkseni varusmiehet eivät lennä Horneteja. Silti niitä ei muka voida lähettää Libyaan. On se nyt yksi saatana, että tyypeille maksetaan ilmeisesti kunnollista palkkaa, muttei heitä voida edellyttää tekemään töitä. Kyllähän se on mahdollista sotatilaakin ajatellen hyvä, että niiden koneiden käyttämisestä on kokemusta kunnollisissa tilanteissa. Nyt kalusto happanee täällä ihan turhaan. Ehkä turhin ammatti tuollainen, missä osataan jotain, mutta ei joko haluta tai saada tehdä mitään. Itse jos olisin noissa hommissa niin toivoisin niihin koneisiin kunnon aseistuksen ja luvan päästä tekemään ilmaiskuja Somaliaankin niin loppuisi se merirosvous.

Täysi vitsi koko Suomen armeija.
 

Glove

Jäsen
Mietitäänpä tuota puolustusbudjettia hieman. Käsittääkseni suurimmat menoerät siellä ovat henkilöstön palkkakulut ja materiaaliostot. Loppu taitaa sitten jäädä enemmän tai vähemmän varsinaiseen toimintaan, kuten varusmiesten koulutukseen. Puolustusbudjetti on aina jonkin verran. Jos budjetti pysyy vuodesta toiseen samana samaan aikaan kun henkilöstömenot nousevat noin 2-4 % vuodessa ja uuden kaluston hinta nousee (niin kuin kaiken muunkin) olemme jossain vaiheessa tilanteessa, jossa toimintaan ei jää rahaa. Minun matematiikallani tuo Arhinmäen esittämä inflaationkorotus ei kata menojen kasvua, vaan vuodesta toiseen pitää toimintaa vähentää kunnes sitä ei ole enää ollenkaan vaan rahat menevät henkilöstöön ja kalustoon, jota käyttämään ei voida enää kouluttaa varusmiehiä.

Mitä taas tulee pohjoismaiseen yhteistoimintaan tai vaikkapa Natoon, niin voimmeko me olla varmoja, että sodan alkaessa sieltä todellakin tullaan puolustamaan meitä? Vai saammeko vain poliittista myötätuntoa ja hyökkääjään kohdistuvia "hyi teitä" -kommentteja? Miten kävikään esimerkiksi Puolan toisessa maailmansodassa, kun se luotti liikaa brittien ja ranskalaisten apuun? Kyllä meidän pitää olla itse valmiita puolustamaan maatamme ilman, että kukaan muu tulee meitä auttamaan.
 

Andrew

Jäsen
Miten kävikään esimerkiksi Puolan toisessa maailmansodassa, kun se luotti liikaa brittien ja ranskalaisten apuun? Kyllä meidän pitää olla itse valmiita puolustamaan maatamme ilman, että kukaan muu tulee meitä auttamaan.

Nyt historian kirja esille ja luepas vähän tarkemmin! Kyllä Ranska ja Iso-Britannia julistivat sodan Saksalle Puolan hyökkäyksen jälkeen mitä Hitler ei uskonut ikinä tapahtuvan. Ongelma oli vaan maantieteellinen sijainti minkä takia Ranskan ja Britannian oli vaikea auttaa Puolaa.

Mitä Pohjoismaiden puolustukseen tulee... niin Suomessa ei ole mitään mitä Itänaapuri haluaisi ja Ruotsiin sekä Norjaan ei ole menemistä, koska niillä on semmoset luonnonvarat etteivät Euroopan suuret maat koskaan katselisi sitä vierestä. Lisäksi Ruotsi ja Norja ovat maantieteellisesti jo niin Lännessä, että kukaan noista isoista maista ei halua Venäjää naapuriksi.

Suomen armeija on ihan vitsi. Armeija pitäisi laittaa vapaaehtoiseksi ja pikkuhiljaa palkka armeijaan niin kuin muuallakin Euroopassa.
 
Käsittääkseni varusmiehet eivät lennä Horneteja. Silti niitä ei muka voida lähettää Libyaan. On se nyt yksi saatana, että tyypeille maksetaan ilmeisesti kunnollista palkkaa, muttei heitä voida edellyttää tekemään töitä. Kyllähän se on mahdollista sotatilaakin ajatellen hyvä, että niiden koneiden käyttämisestä on kokemusta kunnollisissa tilanteissa. Nyt kalusto happanee täällä ihan turhaan. Ehkä turhin ammatti tuollainen, missä osataan jotain, mutta ei joko haluta tai saada tehdä mitään. Itse jos olisin noissa hommissa niin toivoisin niihin koneisiin kunnon aseistuksen ja luvan päästä tekemään ilmaiskuja Somaliaankin niin loppuisi se merirosvous.

Täysi vitsi koko Suomen armeija.
Täysin samaa mieltä... Palkat tosiaan pyörii siinä 7000e tienoilla ja parhaillaan päästään lentämään 2km Venäjän rajalta, siis todella huimaava saavutus! Muuten vedetään eestaa Suomea ympäri ja laskeudutaan milloin minnekin, harjoitusmielessä. Osaakohan kaverit edes laukaista ohjuksen oikeaa kohdetta päin? Teoriassa ovat tottakai mestareita ja pilipalirakettien ampuminen kyllä onnistuu, varsinkin linnunpelättimet ovat kuumaa riistaa.

Sen sijaan laiva kyllä lähetettiin Somaliaan, mitä perseilyä tää on olevinaan? Ruotsistakin lähti 8kpl hävittäjiä, nii uskois et meijä hornetitki lähtis. Eräs kenraalihan (ex puolustuvoimien komentaja) ihmetteli tätä samaa asiaa, niin voisi edes joskus joku kuunella kunnon sotamiehiä eikä mitn v*tun politiikkoja.
 

Vaughan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllä Ranska ja Iso-Britannia julistivat sodan Saksalle Puolan hyökkäyksen jälkeen mitä Hitler ei uskonut ikinä tapahtuvan. Ongelma oli vaan maantieteellinen sijainti minkä takia Ranskan ja Britannian oli vaikea auttaa Puolaa.
Ihan mielenkiintoista, että otit Puolan puheeksi. Yhtäläisyyksiä Suomen asemaan kyllä löytyy.

Mitään maantieteellistä estettä Puolan auttamiseksi ei ollut - pikemminkin päin vastoin! Ranskalla ja Britannialla olisi ollut suora linja hyökätä Saksan selustaan, ja lopettaa WWII ennen kuin se olisi edes ehtinyt kunnolla alkaa. Mutta silloinkin kävi niin, että ei löytynyt poliittista rohkeutta lähteä liittolaisen avuksi. Tyydyttiin vain muodolliseen "leikkisotaan", josta ei ollut mitään hyötyä yksin jätetylle Puolalle.

Mitä Pohjoismaiden puolustukseen tulee... niin Suomessa ei ole mitään mitä Itänaapuri haluaisi
Suomessa on juuri se sama asia, mikä Puolalla oli ennen sotia. Eli maa-ala ja reitti pääkohteeseen.

Mahdollisen 3. maailmansodan ratkaisu tapahtuu pohjoisilla merialueilla. Kykeneekö Venäjä tunkeutumaan ulos Jäämereltä, ja kykeneekö Yhdysvallat ylläpitämään ilma- ja merisiltaa Eurooppaan siedettävillä tappioilla? Jäämeren suhteen Suomen strategista merkitystä ei varmaan tarvitse edes selittää. Pohjois-Atlantin kohdalla tilanne on hieman moniulotteisempi. Mutta molempien osapuolten "sotapeleistä" kyllä löytyy skenaario, jossa Venäjä hyökkää Suomen ja Ruotsin läpi Norjaan...

Tietenkin voidaan ajatella, että 3. maailmansota on mahdoton ajatus, eikä sellaista voi koskaan tulla. Jos tästä ollaan varmoja, niin ei rahoja kannata tuhlata kalliiseen palkka-armeijaan, vaan lopettaa puolustusvoimat kokonaan.
 

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Soininvaara kirjoittelee tänään blogissaan, että asevelvollisuus kutistetaan 200 miljoonan euron menokutistuksilla 4 kk:n kestoiseksi. Sekin vanha tuttu idea tästä ketjusta, ja moneen kertaan naureskeltu. Asiat etenevät hitaasti, tasaisesti ja kohti maalia.
 

Fordél

Jäsen
Soininvaara kirjoittelee tänään blogissaan, että asevelvollisuus kutistetaan 200 miljoonan euron menokutistuksilla 4 kk:n kestoiseksi. Sekin vanha tuttu idea tästä ketjusta, ja moneen kertaan naureskeltu. Asiat etenevät hitaasti, tasaisesti ja kohti maalia.

Hienoa jos näin tosiaan tapahtuu, sillä ainakin oman kokemuksen mukaan intissa on vaikka kuinka paljon tiivistämisen varaa. Parempi vetää homma tehokkaasti läpi, jolloin säästyy varoja, varusmiesten motivaatio ja varusmiehet pääset nopeammin takaisin siviiliin töihin tai opiskelemaan.

Tärkeää on myös se, että tämänkin hallituksen aikana NATO-jäsenyydestä pysytään edelleen erossa.
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Soininvaara kirjoittelee tänään blogissaan, että asevelvollisuus kutistetaan 200 miljoonan euron menokutistuksilla 4 kk:n kestoiseksi. Sekin vanha tuttu idea tästä ketjusta, ja moneen kertaan naureskeltu. Asiat etenevät hitaasti, tasaisesti ja kohti maalia.

Tämähän kuulostaa hyvältä. Miksi sitä pitäisi naureskella?
 

TM

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Hienoa jos näin tosiaan tapahtuu, sillä ainakin oman kokemuksen mukaan intissa on vaikka kuinka paljon tiivistämisen varaa. Parempi vetää homma tehokkaasti läpi, jolloin säästyy varoja, varusmiesten motivaatio ja varusmiehet pääset nopeammin takaisin siviiliin töihin tai opiskelemaan.
4 kk varusmiespalvelusta tavallisille jäkstereille on ihan riittävä, jos tiivistää aletaan. Aukiin ja Rukkiin menijät sitten vaikka 6 kk. Kannatan tuota vaihtoehtoa jos on pakko säästää, en varuskuntien tyhjentämistä.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Tärkeää on myös se, että tämänkin hallituksen aikana NATO-jäsenyydestä pysytään edelleen erossa.

Samaa mieltä. NATOon luotetaan mielestäni ihan turhaan. Jos Suomi joutuu yksin sotaan, niin kukaan ei todellakaan tule auttamaan, vaikka kuinka oltaisiin sotilasliitossa, verbaalinen paheksunta olisi toki kovaa. Näkeehän tuon Libyan tapauksessa. NATO oli yksimielinen päättäessään sotilaallisista toimista, mutta käytännössä vain muutamat maat lähtivät mukaan varsinaisiin käytännön toimiin, ja niistäkin jopa öljyrikas Norja on jo käyttänyt pomminsa ja vetäytyy. NATOn varaan olisi hulluutta laskea.
Varmasti Euroopan romahduksen myötä Suomessa joudutaan ottamaan malli Cajander 2.0 käyttöön, mutta se tarkoittaa sitten vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäämistä vähän kuten aikanaan jouduttiin turvautumaan suojeluskuntiin valtion ollessa köyhä. Kodinturvajoukkojahan tässä juuri pystyyn ponnistetaan, ja se lienee ainoa mahdollisuus kunnes raha rupeaa taasaa riittämään oikean kokoiseen armeijaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Samaa mieltä. NATOon luotetaan mielestäni ihan turhaan. Jos Suomi joutuu yksin sotaan, niin kukaan ei todellakaan tule auttamaan, vaikka kuinka oltaisiin sotilasliitossa, verbaalinen paheksunta olisi toki kovaa. Näkeehän tuon Libyan tapauksessa.
Rinnastuksesi on älytön. Muistakin syistä, mutta ennen kaikkea siksi ettei Libya ole NATOn jäsenvaltio. NATO-maiden nykyisen kaltainen puuttuminen Libyan tapahtumiin ei ole lainkaan verrattavissa kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa johonkin NATO-jäsenvaltioon kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys puolustusliiton ulkopuolelta.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Rinnastuksesi on älytön. Muistakin syistä, mutta ennen kaikkea siksi ettei Libya ole NATOn jäsenvaltio. NATO-maiden nykyisen kaltainen puuttuminen Libyan tapahtumiin ei ole lainkaan verrattavissa kuvitteelliseen tilanteeseen, jossa johonkin NATO-jäsenvaltioon kohdistuisi sotilaallinen hyökkäys puolustusliiton ulkopuolelta.

Euroopan talouden jatkaessa syöksyään en usko millään, että maat pystyisivät vaikka haluaisivatkin auttaa sotilaallisesti jäsenmaataan. Toki tämä lienee aikaa kaukaa haettua, sillä perinteisesti on ajateltu sodan olevan automaattisesti koko Euroopan laajuinen. Mutta jos hyökkäys kohdistuu vain yhteen jäseneen, niin mitään laajamittaista tukea on turha odottaa ainakaan lähitulevaisuudessa. Ehkä taas viidenkymmenen vuoden aikana suhdanteet kääntyvät ja täälläkin taas taloudet kääntyvät kasvuun. Tahtoakin voi olla, mutta resursseja ei ole.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Olin juuri kertausharjoituksissa yläjohtoportaan harjoituksessa ja oikeastaan vasta nyt todenteolla ymmärrän mikä asevelvollisuusarmeijan varsinainen tarkoitus on (edit. sinänsä todettakoon että tuo yläjopojen toiminta on niin NATOa termistöä ja menetelmiä myöten että ihme ettei kukaan vasuri ole älähtänyt vielä, ehkä eivät tiedä asiasta). Ja miksi tosiaan on äärettömän tärkeää että on tarpeeksi joukkoja puolustustaistelua varten, eikä pelkästään (Suomen resursseilla) parin prikaatin kokoinen ammattiarmeija. Jos ajatellaan SA-kokoonpanoa nytkin, Suomella on käytännössä 5 (oikeastaan 4) iskuosastoa a'~5000 miestä ja sitten loppu reservi on puhtaasti tukevaa osaa ja mikä tärkeintä, puolustavaa osaa. Jos sota tulee, iskuosastot ja ammattiarmeijat eivät auta yhtään, yksinkertaisesti pinta-alaa ja etenemisreittejä on liikaa jolloin vihollinen voi aina koukata selustaan kun kykyä suojata ei ole, puhumattakaan sitten maahanlaskun estämisestä vaikka kuinka olisi haitek-aseistusta käytössä. Olennainen asia on juuri se uskottava puolustuskyky joka sitoo vihollista niin pitkään että joko saamme apua "jostain" tai sitten WW2-tyyliin vihollinen toteaa että on tärkeämpiäkin kohteita jonne keskittää joukkoja.

Eikä NATO:kaan oikeastaan ole mikään automaattinen ratkaisu, NATO ei ratkaise _sodan ajan_ puolustustaistelun tilannetta, mutta toimii ehkä hieman pidempään riittävänä peloitteena sodalle. Mutta NATO-jäsenyys ei tosiaan poista tarvetta omalle puolustusarmeijalle, koska on selvää että jos tilanne joskus eskaloituu siihen että NATO on sodassa jonkun vihollisen kanssa, on erittäin epätodennäköistä että Suomi on tapahtumien keskipiste. Tämä taas johtaa siihen että NATO-resurssit, jotka ovat oikeasti aika kapoisat varsinaisia maataisteluita varten, jakautuvat moneen paikkaan ja ei liene vaikea arvata miten iso prioriteetti Suomi on jossain NATON:n listoilla ja montako mekanisoitua taisteluosastoa tänne lähetettäisiin ja tuossa on juuri myös se avainsana, NATOlla ei juurikaan ole puolustusjoukkoja.

Eli _jos_ sota tulee, NATO ei tule auttamaan Suomen puolustuksessa, vaan puolustustaistelut on yhä kyettävä hoitamaan omin voimin, kenties saaden tukea NATO:lta. NATO:n ainoa rooli on olla ennen sotaa se viimeinen pelote sodalle, mutta jos sekään ei toimi, sitä ollaan paljolti omillaan ja tällöin ne lukemattomat jalkaväkipataljoonat nousevat arvoon arvaamattomaan ryhmitettynä tiestön varteen ja potentiaalisten maahanlaskupaikkojen alueille.

Noin esimerkiksi Baltian maat ovat eri tilanteessa, niillä ei ole minkäänlaista realistista kykyä puolustaa itseään minkäänlaista hyökkäystä vastaan (Suomikin voisi vallata kaikki Baltian maat), joten niitten ainoa toivo on toivoa että NATO-pelote riittää. Jos sota syttyy ja Venäjä on se mikä on hyökkäämässä, Baltian maat jyrätään yli viikossa, tuollaisessa tilanteessa NATO:lla on suurempiakin huolia (ts. valmistautua mahdolliseen hyökkäykseen Euroopan ydinalueille, alueille joita ei voi menettää, siinä missä Baltian voi laskea uhrattavaksi) kuin auttaa yksittäisiä jäsenmaitaan.

Se että asevelvollisuutta tehostetaan on ihan ok, mutta olennaista kyllä on kyetä yhä tuottamaan suuri reservi sotilaita jotka tarvittaessa kykenevät puolustustaisteluun. PV:n koko taistelusysteemi on kai uudistumassa 5 vuoden kuluttua, joten saa nähdä mitä sieltä on tulossa, voi olla että tuon myötä myös tulee suuriakin muutoksia joukkojen koulutukseen. Voisin kuvitella että asevelvollisuus pysyy pakollisena, mutta tulee kahden tasoista asevelvollisuutta, vuoden koulutusta em. iskuosastoihin (ja erikoisjoukkoihin) ja sitten joku lyhyempi 4kk jalkaväkilinja, missä massatuotetaan puolustusjoukkojen miehistöä kolmessa saapumiserässä. Jos koulutusmääräsuhde näissä olisi joku 2/8 niin uskoisin että vapaaehtoisia vuoden koulutukseen löytyisi ihan riittävästi (ainakin itse menisin) ja näin saataisiin motivoitunut reservi iskuosastoihin.
 
Viimeksi muokattu:

Yläpesä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Euro on lopulta paras konsultti armeijan käenpojillekin, vaikka kenraalit pyörittelevätkin vielä julkisuudessa silmämuniaan siihen malliin kuin olisivat tulleet muka yllätetyiksi.

Hallitus vaatii, että puolustusministeri Stefan Wallinin (r) puolustusministeriön on aloitettava ”välittömät sopeuttavat toimet menopaineiden hillitsemiseksi ja uudistuksen toteuttamiseksi”. (TE)

Reserviläiskoulutus, harjoitustoiminta sekä lento- ja alustoiminta ajetaan minimiin, maastovuorokausien määrää vähennetään ja minkäänlaisia sitovia kiinteistöinvestointeja ei saa enää tehdä. Aluepuolustusmyytti joutaa roskakoriin. Varusmiehet keskittyvät pääsääntöisesti harjoittelemaan pinkkaa ja kiirehtimään odottelemaan.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Ehkäpä tämä nyt on lähtölaukaus palkka-armeijaan siirtymiselle. Jos valtakunnallista puolustusta ei pystytä enää yleisellä asevelvollisuudella järjestämään, eikä varusmiehiä pystytä kouluttamaan kenttätehtäviin tai taitoja ylläpitämään kertausharjoituksin, niin miksi pitäisi käytännössä 50% jokaisesta ikäluokasta asuttaa valtion kustannuksella 1/2-1 vuotta kasarmilla nysväämässä? Palkka-armeijalla saadaan samat taktiset valmiudet mahdollisesti vieläkin pienemmällä budjetilla ja väestö nopeammin opiskelemaan ja oikeisiin töihin veroja maksamaan, mitä tässä taloustilanteessa ehdottomasti tarvitaankin.
 

Dee Snider

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jatkoaika Cancer Fighters
Vihervasurihallitus tarvitsee rahaa Kreikan sotakoneen vahvistamiseen, joten ihan linjassa mennään. Oma puolustus ehdottomasti alas ja lisää fyrkkaa Kreikkaan sukellusvene, Eurofighter ja Abrams-hankinnoille.
 
Ehkäpä tämä nyt on lähtölaukaus palkka-armeijaan siirtymiselle. Jos valtakunnallista puolustusta ei pystytä enää yleisellä asevelvollisuudella järjestämään, eikä varusmiehiä pystytä kouluttamaan kenttätehtäviin tai taitoja ylläpitämään kertausharjoituksin, niin miksi pitäisi käytännössä 50% jokaisesta ikäluokasta asuttaa valtion kustannuksella 1/2-1 vuotta kasarmilla nysväämässä? Palkka-armeijalla saadaan samat taktiset valmiudet mahdollisesti vieläkin pienemmällä budjetilla ja väestö nopeammin opiskelemaan ja oikeisiin töihin veroja maksamaan, mitä tässä taloustilanteessa ehdottomasti tarvitaankin.

Palkka-armeija imee kyllä aivan perkeleesti rahaa ja määrällisesti se olisi moninkertaisesti pienempi kuin nykyinen, asevelvollisuudella saavutettu sotilasmäärä... En näe hyvänä vaihtoehtona.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Palkka-armeija imee kyllä aivan perkeleesti rahaa ja määrällisesti se olisi moninkertaisesti pienempi kuin nykyinen, asevelvollisuudella saavutettu sotilasmäärä... En näe hyvänä vaihtoehtona.

Palkka-armeijan kokeneet ja koulineet sotilaat, pesevät pyykkiä näillä lähinnä pinkan tekoon valmennuteilla sotilailla.

Onse kumma, kun omaa puolustusta leikataan urakalla ja vastaavasti annetaan rahaa toisen valtion panssarivaunu ostoksiin. Armeijan voisi kyllä jo lakkautaa kokonaan, kun ei täällä ole enää mitään puolustettavaa. Tosin lakkautaminen ei tulisi näkymään minkäänlaisena säästönä kansalaisten pusseissa, joten en kannatakkaan sitä.
 
En nyt tiedä onko se juuri Suomessa mikään etu, että metsässä juoksentelee Navy Seal sotilaiden kaltaisia ramboja verrattuna tavalliseen Matti Meikäläiseen. Eihän meillä ole mitään erikoisoperaatioitakaan missään, johon tarvittaisiin niin ylivoimaista sotimistaitoa, etteikö tavallinenkin 6kk nurmipora sitä kunnolla hoitaisi. Ja jos joku sen kaltainen nyt tuleekin, kuten on tälläkin hetkellä esim. rauhanturvaajia maailmalla, niin 1v valmiusjoukko-koulutus ja päälle vielä muutama viikko erikoiskoulutusta riittävät vallan mainiosti, koska ei edes Afganistanissa ole suomalaisella osastolla juuri mitään todellisia turvallisuusuhkia (verrattuna esim. Tanskaan, USA:han jne.)

Sitäpaitsi jos olisi oikea tilanne, niin kaksi konekivääripesäkettä ampuvat kyllä mukavan määrän hyökkääjiä suoraan sanoen palasiksi, oli ne sitten tavallisia kentälle komennettuja kirjureita vai erikoisyksikön eliittisotilaita... Ja ampujiksi kelpaavat kyllä suunilleen kaikki ketkä vain osaavat kyseistä asetta käsitellä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös