Liittojen ilmoittamat lakot toteutuvat, ellei hallitus neuvottele työelämätoimista ay-liikkeen kanssa. Työministeri Arto Satonen (kok) ei luvannut vastaantuloa tiistaiaamuna.
www.hs.fi
Satonen ei halua neuvotella työelämätoimista, mutta SAK:n syytä, ettei neuvotella. Luulin Satosen olevan toisella puolella pöytää, mutta SAK:n kätyri näköjään hänkin neuvotteluhaluttomuudellaan.
Jos tuossa loppusyksystä SAK olisi marssinut viime viikon lopulla julkisuuteen tuomansa kompromissipaperin kanssa hallituksen pakeille ja sanonut, että ymmärrämme kyllä, että taloustilanne on karmea ja haluamme omalta osaltamme lähteä mukaan talkoisiin tämän paperin pohjalta, neuvottelut olisivat alkaneet. Sen sijaan SAK kategorisesti ilmoitti, että hallituksen on peruttava KAIKKI esityksensä tai lakkoruuvia kiristetään niin kauan, että se peruu.
Tällä strategialla AY-liike tuli luoneeksi tilanteen, jossa valtio ei voi lähteä neuvottelemaan ennen kuin AY-liike lopettaa oma-aloitteisesti kaikki painostustoimenpiteensä. Muuten näyttää siltä, että SAK:lla on veto-oikeus päätöksentekoon Suomessa ja hallituksen yli voivat kävellä miten vaan kaikki, joilla on jonkinlaista vipuvartta kiristykseen. Ikävä tosiasia on, ettei yksikään demokraattinen hallitus voi alistua ulkoparlamentaarisen kiristyksen edessä - kysymys on demokratian puolustamisesta ja siksi se on voimakkaasti periaatteellinen.
Kertauksen vuoksi:
Suomen perustuslaki
2 § 1. momentti:
Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
3 § 1. ja 2. momentti:
Lainsäädäntövaltaa käyttää eduskunta, joka päättää myös valtiontaloudesta.
Hallitusvaltaa käyttää tasavallan presidentti sekä valtioneuvosto, jonka jäsenten tulee nauttia eduskunnan luottamusta.
Toisen pykälän lainatussa kohdassa ei todeta, että eduskunta käyttää lainsäädäntövaltaa sen mukaan kuin SAK sallii, eikä kolmannessa pykälässä löydy myöskään mainintaa siitä, että SAK:lla on veto-oikeus eduskunnan valtiontaloutta koskeviin päätöksiin, eikä sen toisessa momentissa myöskään todeta, että valtioneuvoston jäsenten tulee nauttia SAK:n luottamusta. Mitä nopeammin nämä perutavaa laatua olevat seikat oivalletaan Hakaniemessä, sen parempi Suomelle ja suomalaisille - erityisesti palkansaajille.