Ammatti tuomareita ??

  • 2 846
  • 40
Ennenkuin todellinen tuomarikeskustelu ehtii kunnolla alkaa niin otetaanpa taas esiin vanha aihe eli ammattilaisuus.

Liiga on aina välillä kysellyt epämääräisesti "ketä kiinnostaa ammattilaisuus?" tuomareilta. No kaikkiahan se tietysti kiinnostaa kun vaan hinnoista sovitaan :)

Tänä vuonna kysyttiin sitten ihan lukujen kera. Liiga tarjosi päätuomareille seuraavanlaista "sopimusta" :

1. kauden sopimus
15 000 mk / kk brutto
+ kulut (päivärahat+km korvaukset)

Koulupojan kannalta katsottuna ei kuulosta pahalta mutta entä työelämässä olevan kannalta ...

Ne tuomarit jotka ovat ns. paljon puhaltavia saavat kys. summan jo nyt. Lisäksi tulee tietysti "siviili" duunin palkka. Ja siviili duunihan olisi lopetettava jos alkaisi ammatikseen tuomitsemaan.

Miten on ? Lähtisitkö itse em summalla ajelemaan ympäri Suomea? Niin ja tulevasta kaudesta (työpaikasta) ei ole varmuutta ?
 

sniper2001

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
No jaa. Jos parempi hinta tarjottaisiin niin ehkä voisin ryhtyäkin hommaan. Kun ei nämä välit Helsinki-Oulu jaksaisi kiinnostaa ihan 15 000 mk:lla...
 

kamraterna

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän sitä tuolla hinnalla saattaisi vaikka vihellelläkin, varsinkin kun noita kilsa ja kulu korvauksia varmasti tuomarin työstä napsahtaisi varsin paljon..

Täytyy kyllä sanoa, että jos nyky amatööridumarit kuittaavat tuon verran päivätyön lisäksi niin se on härskisti liikaa..
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Voi voi tuómari raukkoja joille tarjotaan VAIN 15 000 mk kuukaudessa siitä että voivat ammatikseen tehdä jotain jota jo harrastavat.
Niin onhan minullakin korkeakoulututkinto mutta tienaan kuitenkin alle 15 000 kuukaudessa.

Itse asiassa viestisi saa minut vihaiseksi vai että vain koulupojan silmissä 15 000 on kova palkka. Ajattele vaikka lääkäreitä, sairaanhoitajia, poliiseja, palomiehiä ja sosiaalityöntekijöitä ( joita itse edustan) ja tule vasta sen jälkeen puhumaan huonoista palkoista.

Kyllä tuomareita taas sorretaan, voi raukkoja.

Jos sinä edustat keskiverto tuomaria en ihmettele pätkäkään että he onnistuvat pilamaan joka toisen pelin.
 

profiler

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Kenelle tuo sopisi

Sellaisen näkökulman tuohon varmasti voisi ottaa, että noilla ehdoilla saatetaan hyvinkin onnistua houkuttelemaan muutamia entisiä pelaajia mukaan.

Otetaan esimerkeiksi vaikkapa nämä Levonen ja Saarinen. Kummallakin on takana jokseenkin pitkä pelaajaura, jonka aikana ei ilmeisesti hirveän paljon tullut opiskeltua. Siviilipuolella tuollainen 15000mk/kk bruttopalkka voi siis olla melkolailla saavuttamaton (ellei sitten jonkinlaista tutun tai julkimon lisää makseta).

Kummallakin näistä kavereista on kuitenkin potentiaalia loistaviksi erotuomareiksi, mikäli halua ja mahdollisuus paneutua hommaan löytyy.

Tältä kannalta katsottuna järjestelmä voisi noilla summilla toimiakkin. Tuomari saa paremman palkan kuin mihin hänellä (todennäköisesti) "siviilipuolella" olisi mahdollista sekä lisäksi mahdollisuuden tehdä töitä rakastamansa lajin parissa. SM-liiga puolestaan saisi (odotusarvoisesti) erittäin osaavan tuomarin, joka kykenee paneutumaan täysipäiväisesti työhönsä ja näin kehittämään sekä omaa että pitkässä juoksussa koko tuomariston osaamista.

Sen sijaan näille hyvin palkatussa siviilityössä oleville tuomareille tuo ei luonnollisestikaan kovin hyvältä kuullosta. Kukapa sitä tulojaan puolittamaan haluaisi lähteä.
 

Isokissa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä sitä vois tolla liksalla vihellelläkkin, vaikka kyseessä on ilta ja joskus vkl duuni ja painottuu pahasti just laskettelukauden kanssa päällekäin:D

Olisiko soppari siis aina kausi ei koko vuosi? siinä on vissi ero . Kolme hyvää syytä ryhtyä opettajaksi tai dumariksi: kesä-, heinä- ja elokuu ;)

Ja voishan sitä luppoaikana mennä vaikka ajamaan taksia jos ei hillo riitä.

Kyllä hämmästelen jos jo nyt korvaukset on tota luokkaa normaalin duunin lisäksi.

Miksi siviiliduuni olisi lopetettava jos ammatikseen alkaa dumaamaan? Tekeehän "tavalliset" ihmisetkin kahta jopa kolmea duunia, jotta ylipäätään tulisivat toimeen.

Ois muuten opiskelijalle oiva tapa rahoittaa opiskeluitaan.
 

hege

Jäsen
Ottamatta kantaa mikä olisi ammattituomarille sopiva palkka, niin täytyy kuitenkin muistaa ettei niitä tuomarinkaan töitä voi siihen 65-vuoden eläkeikään asti tehdä. Eli ammatti tuomarilla on siinä mielessä kyllä samoja ongelmia kuin kiekkoilijalla, tosin tuomaroida voi varmaankin tapauksesta riippuen 5-kymppiseksi? Mutta tällöinkin jää sitä työuraa "tekemättä" (ja eläkettä kiertymättä) 10 - 15 vuotta ja jotenkin tämäkin väli on kai selvittävä.
Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää millaisilla sopimuksilla joku on ammatti tuomariksi tulossa. Järjestelmän toimivuuden kannalta määräaikainen sopimus olisi ilmeisesti paras, koska muutoin jos kaveri osoittautuu ns. sokeaksi ei hänestä kovin helposti voi päästä eroon. Mutta kuinka moni olisi sitten sitoutumassa työhön (pois lukien ehkä entiset keikkoilijat) toistuviin määräaikaisiin työsuhteisiin onkin taas toinen juttu.
 
Viestin lähetti Nuorempi Nelson
Voi voi tuómari raukkoja joille tarjotaan VAIN 15 000 mk kuukaudessa siitä että voivat ammatikseen tehdä jotain jota jo harrastavat.
Niin onhan minullakin korkeakoulututkinto mutta tienaan kuitenkin alle 15 000 kuukaudessa.

Itse asiassa viestisi saa minut vihaiseksi vai että vain koulupojan silmissä 15 000 on kova palkka. Ajattele vaikka lääkäreitä, sairaanhoitajia, poliiseja, palomiehiä ja sosiaalityöntekijöitä ( joita itse edustan) ja tule vasta sen jälkeen puhumaan huonoista palkoista.

Kyllä tuomareita taas sorretaan, voi raukkoja.

Jos sinä edustat keskiverto tuomaria en ihmettele pätkäkään että he onnistuvat pilamaan joka toisen pelin.


No ei tässä ole sortamisesta kukaan tainut puhua. Kyselin vaan että kuka lähtisi tällä hinnalla ja sinä selkeästi lähtisit,eikö niin. En tainut myöskään sanoa palkkaa huonoksi. Yritin tarkoittaa sitä että jos tienaat nyt vaikka 10 000 / kk siviilissä + 10 000 /kk tuomarina niin vaihtaisitko sen siihen että tienaat 15 000 /kk yhteensä. Korkeakoulu henkilänä voit laatia aiheesta vaikka gradun.

Kamraterna :
Täytyy kyllä sanoa, että jos nyky amatööridumarit kuittaavat tuon verran päivätyön lisäksi niin se on härskisti liikaa..





:D Osasin odottaa tätä komettia. Se tosi "siistii" olla oikeessa. Ei muuta kuin tuomarikursseille ja sitä mukaa ottamaan hillot pois !!
 

Lexa

Jäsen
jaahas...

kyllä tuo ammattituomari systeemi olisi aika jo toteuttaa. Sillä ainakin saataisiin savustettua nämä "pankinjohtajat" pois raitapaidoista. Joskus kun tilanne näyttää siltä että tuomarit konkreettisesti "nukkuvat" kentällä. Täytynee lähteä tuomarikursseille ja mennä vielä lakkoon niinkuin lääkäritkin tekevät.......:)
 

theref

Jäsen
No niin

Taas on kuultu asiantuntevaa kommenttia asiasta tuomarit, heidän palkkansa sekä ammattituomarit. Nyt kun asia on tiedossa, jokaisella teillä on mahdollisuus lähteä kuuntelemaan vittuilua yllä mainitulla palkalla. Veikkaan että kukaan teistä ei edes ole kiinnostunut tuomarin hommista, olenko oikeassa?

Pohjalta lähdetään ja huipulle on pitkä matka.

Tuomarikato Suomessa on aika hälyyttävä. Tuomareita lopettaa suuri määrä ja uusia ei oikein saa tilalle. Nuorilta tuomareilta syytä kysyttäessä aika usein vastaus lopettamisen syyksi on: "Eihän sitä vittuilua jaksa kuunnella koko aikaa."

Ulkopuolisen silmin on todella helppo kritisoida tuomareita, heidän toimintaansa ja heidän päätöksiään. Kuinka monella itsellään on mielenkiintoa lähteä kulkemaan samaa polkua? Tuleva palkka kuitenkin on loistava kuten moni on jo todennut...
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Anteeksi jo etukäteen, jos loukkaan jonkun tunteita.

Mielestäni tuomarit tekevät tällä hetkellä ehkä turhan ailahtelevaa tulosta. Tottakai, hekin ovat vain ihmisiä, ja jääkiekko on vauhdikas laji. Syitä en tähän lähde arpomaan, mutta ammattituomareiden kohdalla voitaisiin jo toivoa kohtuullisessa määrin "tarkempaa" peliä. Tiedän myös, että liigassa pääosin tuomarit ovat parempia kuin mestiksessä, jota olen kotimaisesta kiekosta enemmän seurannut. Ja mestikseen ei ammattituomareita saataisi. Eiväthän pelaajatkaan ole sielä ammattilaisia.

Jääkiekkoerotuomareiden ammatti olisi kansanedustajien ohella yksi paskimmista. Teet mitä teet, ja aina tulee paskaa niskaan. Julkinen paine on valtaisa. Jääkiekon muuttuessa yhä suuremmaksi ja suuremmaksi bisnekseksi, myös erotuomareiden puolueettomuus saattaa jossain vaiheessa muuttua kyseenalaiseksi. Jos ei muuten, niin smliigafinaalissa hävinneen joukkueen johtoporras käyttää viimeisenkin oljenkorren, jos tuntee kokeneensa vääryyttä. Tällöin ei varmasti lahjontaväitteiltä vältytä. Tuomareiden palkan nostamiselle tulee paineita, eikä tämä 15 000 riitä mihinkään. Jos Hjalliksen organisaatio on satsannut kauteen 30 miljoonaa markkaa, missä tuntuu enää jos maksetaan finaalin erotuomarin cayman -saarilla sijaitsevalle tilille 100 000 markkaa?

Seuraavaksi on aivan pakko vielä sanoa yksi asia: jääkiekkoerotuomareiden, kansanedustajien, insinöörien (ja muiden tekniikan alan asiantuntijoiden/taitajien) palkkoja ei voida verrata mm. sosiaalialan työntekijöiden palkkoihin. Suomi elää markkinataloudessa, jossa niille maksetaan keiden palveluille on kysyntää. Sosiaalialan työntekijöistä on ylitarjontaa, jolloin valtio ja kunnat saavat paikat täytettyä haluamillansa (lähes kohtuullisilla) palkoilla. Ikävä olla kylmä, mutta näin se asia taitaa tällä hetkellä kuitenkin olla. Ja veikkaan siltikin, että myös sosiaalialan työntekijät saavat tarpeeksi rahaa pärjätäkseen, kuten myös lääkärit ja kaikki muut lakkoilijat.

En ymmärrä, miksi ihmiset haluavat palkankorotuksia. Ainakin yksinkertaistetusti, jos palkankorotuksia (siis sellaisia, joita ei ole "ansainnut") jaetaan jokaiselle, tuotteiden hinnat nousevat. Ihmiset haluavat toisen palkankorotuksen, koska tuotteiden hinnat ovat nousseet. Kun palkkoja korotetaan, tuotteiden hinnat nousevat uudestaan. ja oravanpyörä on valmis. Turhaa kitinää.

Loppuun yhteenveto: Ammattituomarit liigaan, palkka kolmannelle kympille. Tuloksenseuranta tuomareille, joka otteluun kaksi erotuomaritarkkailijaa joiden havaintojen perusteella päätetään, saako tuomari jatkaa tuomitsemista liigassa. Irtisanomisaika työnantajalla kuukausi.
Ei vuotuisia palkankorotuksia ihmisille.
Sosiaalialojen työntekijät, kärsivällisyyttä. Jos olette nuorempaa sukupolvea, suurten ikäluokkien siirtyessä eläkkeelle, teillä on paljon töitä.
 

Köpi

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Buffalo Sabres, Green Bay Packers
Välillä tuomaritkin saavat kyllä aiheetonta "shittiä" katsomosta. Joskus kun tapahtuu selvä rike, se jää huomaamatta ja sehän yleisön innostaa tuttuun huutoon. Ei ole helppo rooli tuomarilla, ei tosiaankaan..olen tässä kyllä keväämmällä vähän natissut tässä tuomaritoiminnasta ja pysyn edelleen silloisten mielipiteitteni takana. 15000 mk/kk?? Mähän tienaan paperitehtaalla vähemmän!!!!!!
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
kai, jos ei tee töitä?
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Ongelman ratkaisu?

Onko se ongelman ratkaisu, että tehdään nykyisistä tuomareista ammattituomareita?
Minun mielestäni ollan aivan väärillä poluilla, kyllä homman pitää lähteä tuomari koulutuksesta ja sen uudistamisesta. Tuomareille ensin ammattikouluttajat vaikkapa konsulttiapua NHL:stä ja sitä kautta saada jotain tolkkua tuomaritoimintaan ja kun meillä sitten joskus olisi hyviä tuomareita niin voisi siirtyä ammattituomarijärjestelmään.

Sitä paitsi tänä päivänä tuomari, joka viheltää kaksi peliä / viikko pääsee jo aika lähelle tuota 15kmk/kk. ja kun lisää km- ja päivärahakorvaukset niin alkaa kertyä korvausta sille, että jaksaa kuulla nuija-huutoja. Varsinkin jos ajelee autolla esim. kerran viikossa helsinki-oulu väliä.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Re: Ongelman ratkaisu?

Viestin lähetti hull16
Onko se ongelman ratkaisu, että tehdään nykyisistä tuomareista ammattituomareita?
Minun mielestäni ollan aivan väärillä poluilla, kyllä homman pitää lähteä tuomari koulutuksesta ja sen uudistamisesta
Noniin, nähtiin sitten sekin päivä: Hull16 ja Designer ovat jostain asiasta kutakuinkin täysin samaa mieltä :cool:
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Theref

Ensin vaihtaisin kouluttajat, tarkkailijat ja yms ja sitten tutustuisin koulutus ohjelmaan... aivan varmasti löytyy kehitettävää!
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Theref

Valitettavasti en osaa antaa yksioikoista vastausta kysymykseesi. En ole jääkiekossa koskaan toiminut tuomarina edes juniori- tai puulaakipeleissä, eräässä toisessa lajissa kylläkin.

Asettaisin tuomareiden ammattimaistamisen (onko tuollaista sanaa olemassa?) edelle yhden asian, kun pyritään parantamaan tuomareiden tasoa: tuomareille on taattava työrauha. Kirjoitit itse aiemmassa viestissäsi syyn, miksi niin moni nuori tuomari lopettaa. Se syy olisi saatava pois. Miten? Kovat rapsut huutelijoille, kettuilijoille ja kotiyleisön huutaessa joukkueelle? Jotenkin muuten, miten? En minä tiedä, mutta tuskin se minun päätettäväkseni tulisikaan.

Lainaukseni Hull16:n viestistä on vääränlainen, tai pikemminkin kommenttini siitä. Olen samaa mieltä siitä, että ammattituomareita ei välttämättä tarvittaisi hetijuurinyt, mutta olisiko koulutuksen uudistaminen oikea ratkaisu korjata nykyistä tilannetta? Vastauksen kirjoitin jo tässä viestissä, mutta pidätän oikeuden muuttaa mielipidettäni jatkossa.

Tämä on muuten poikkeuksellisen mielenkiintoinen viestiketju.
 

theref

Jäsen
Jep

Oikeilla linjoilla olette kuitenkin.

Nythän Liigan erotuomarijohtaja vaihtuu, eiköhän katsella mitä se tuo tullessaan? Aivan heti ei ole mitään syytä odottaa muutosta, mutta ajan kanssa. Ensi kauden päälinjat on lyöty lukkoon, joten niiden mukaan mennään.

Toinen asia on juuri tuo tarkkalijoiden toiminta. Ikävä sanoa, mutta aikamoinen osa Liigan erotuomarikouluttajiin kuuluvista henkilöistä on viheltänyt oman viimeisen pelinsä liian kauan aikaa sitten. Kouluttajat ovat päässeet ukottumaan, eikä ole ollenkaan varmaa, kestävätkö he tämän päivän kiekossa mukana enää? Kouluttaminen on samanlaista kuin se oli 10 tai jopa 5 vuotta sitten, se ei voi toimia.

Vaihtelu tietyissä paikoissa voi tuoda ratkaisun, katsotaan kuinkä tällä kertaa käy? Parin ensimmäisen kuukauden aikana ei kuitenkaan kannata odottaa suurempia muutoksia mihinkään suuntaan.

Niin, ja sananen valmentajalta joka on valmentanut myös ulkomailla. Suomessa kannattaa olla todella tyytyväinen tuomareihin kun vertaa heitä esim tuomareihin K-Euroopassa. Suomessa taso on aivan loistava noihin verrattuna. Samaa sanovat myöskin pelaajat jotka ovat ulkomailla pelanneet...
 
Re: Theref

Viestin lähetti hull16
Ensin vaihtaisin kouluttajat, tarkkailijat ja yms ja sitten tutustuisin koulutus ohjelmaan... aivan varmasti löytyy kehitettävää!

No ketkä ottaisit tilalle ? Näihin tarkkailija/kouluttaja hommiin on vähintään yhtä vaikeata löytää kiinnostuneita kun tuomarihommiin. Oman aktiivi tuomitsemisen lopettaneet eivät teikäläisille kelpaa ja vaikka kelpaisivatkin eivät nämä "veteraanit" kovin usein enää jaksa/ole kiinnostuneita.

NHL miehiäkään ei tänne saa ilmaiseksi. Ja jos vaikka saataisiinkin niin koulutettavien määrä olisi edelleen eritt. pieni.

Pientä valoa tunnelin päähän tuovat entiset huippupelaajat (Saarinen,Levonen,Hendriksson ...) jotka ovat ryhtyneet tuomareiksi. Ehkäpä heidän esimerkinsä vetää mukanaan A-jun ikäisiä pelaamisen lopettavia junnuja jotka ovat se todellinen potentiaali huipputuomariksi.
 

Saarinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Minusta 15000 markkaa kuukaudessa työstä, jossa saa olla koko vuoden sylkykuppina ja haukuttavana ei missään nimessä ole ainakaan liikaa. Missään muussa työssä ei varmasti oman alansa huipuilla ole yhtä tyly suhde positiivisen ja negatiivisen palautteen kanssa. Olen aina pitänyt tuomareita jonkin sortin masokisteina. Itse en lähtisi ammattituomariksi edes 50000 markan kuukausipalkalla. Huippu-urheilijoillakin on kovat paineet, mutta heillä homma on hyvin pitkälti kiinni itsestä ja omasta onnistumisesta. Tuomarit saavat paskaa niskaansa joka tapauksessa. Inhimillisyys on liian vaikea asia voitettavaksi tuomareille ja kylmän viileää tuomarikonetta/robottia ei kai kukaan ole vielä keksinyt...
 

reddevill

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Yleisiä ajatuksia keskustelusta ja uusista ideoista

Kun noita viestejä luki, niin pystyi aika selvästi huomaamaan ketkä ovat kiinnostuneita tuomarien toiminnasta ja ketkä ovat niitä ainaisia loan heittäjiä.

Mutta asian: aloitetaan tuosta palkasta.
Kyllähän tollainen palkka on sopivan tuntuinen korvaus niistä paineista, joita siellä raitapaidoilla on kentällä. Se vaikuttaa ( perstuntumalta ) olevan aika lähelle maan keskivertopalkkaa. Mutta palkkanmaksun edellytyksenä pitäisi olla jotain muuta toimintaa esim. nuorempien tuomareiden ja miksei junnupelaajienkin kanssa. Vaikka jotain luentojen pitämistä tai ns. konsulttiapua uusista sääntötulkinnoista. Jollain tavalla pitäisi kontrolloida käytettyä aikaa, ei nyt kuitenkaan ihan tuntilappujen täyttämistä, mutta jotain merkintöjä, millä perustellaaan palkkaa maksetaan. Kulukorvaukset edelleen tulisivat verottomana. Ja jonkinlaisena lisäpotkuna tuomareille, ratkaisevista virheistä pitäisi maksaa sakkoa, niin kuin NHL:ssä.

En malta olla tässä vaiheessa kommentoimatta joidenkin viestejä:

Esim. Sniperin viestistä miulla jäi sellainen kuva, että hän vain alkaa tuomariksi ja nostaa 15 kmk/kk.
- jonkinlaisella kokemuksella voin sanoa, ettei sinne nyt ihan vaan mennä kuin keskustan vaalitilaisuuteen ja ilmoiteta, että olen saapunut. :)

Kuten tossa TheRef suuressa viisaudessaan ilmoitti pulaa on sellaisista tuomareista, joiden kyvyt riittävät liigaan. Tästä ongelmasta voitaisiin päästä, jos otettaisiin käyttöön tällainen em. konsultoiminen nuoremmille ja ehkä lupaaville tuomareille.
Ja sitten vielä noista mies vaihdoksista. Joskus olen kuullut, että nämä jallut ja muut miehet toimivat ikään kuin suodattimina tuomariston ja liiga seurojen välillä. Kyllähän niitä suodattimia on hyvä vaihtaa aika-ajoin, kun ne menee tukkeeseen. :p
 

hull16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, ManUtd.
Linjoista...

surastaan huvitti tuo uuden tuomari vetäjän lause tai kommentti, että päähän ja niskaan kohdistuvat taklaukset pitäisi saada pois?!?! Olisipa ollut jotain uutta sanottavaa... tuta saa lukea joka vuosi uudestaan ja uudestaan, mutta mitään ei asialle sitten kuitenkaan tehdä!
 

Isokissa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
tyhmä kysymys

Olen tätä ennenkin udellut mutta en ole saanut vastausta "tietävältä ja osaavalta " taholta.

Katsomoon osa tilanteista näkyy paremmin, kun ei tarvii olla silmiä selässä.

Miksi toista dumaria ei nosteta piippuhyllylle? Nappi jäällä olevan tuomarin korvaan ja jo vain yhteys toimii: "piip, valkoiselle jäähy." käsi ylös ja sit peli poikki ja normaalit rutiinit.

Näin myös päätuomareiden työsarka ja pelissä käytettvä liinja voisi selkiintyä.

Tämmöstä olen pohtinut.

Ei liittynyt alkuperäiseen aiheeseen, mutta en uutta ketjua viitsinyt avata.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös