Aluepolitiikkaa! Vaalitulokset ja uusi eduskunta vaalipiirien/alueiden näkökulmasta

  • 842
  • 4

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Tässä ketjussa olisi kiinnostavaa kuulla analyysejä vaalituloksista ja jatkossa eduskunnan tapahtumista alueen näkökulmasta. Mitkä alueet pärjäävät ja mitkä ottavat köniin? Mitä hankkeita edistetään uudella kokoonpanolla, mitkä joutuvat kenties paitsioon? Eli tarkkailua sieltä tietyn alueen/paikkakunnan näkökulmasta. Tervetuloa.

Hämeen vaalipiirin näkökulmasta eduskuntavaalit ei tuottanut mitään superyllätyksiä. Muutokset olivat varsin pieniä, ja paikkamäärissä nähtiin vain yksi muutos, kun PS nappasi yhden paikan lisää ja Vihreät menetti ainoan paikkansa. PS nousi ennusteiden mukaisesti suurimmaksi puolueeksi äänimäärissä.

Vihreiden menettämä paikka tiesi hämeenlinnalaisten edustajien vähenemistä ja sen siirtymistä Lahteen. Päijät-Häme näyttää siltä osin pitäneen pienen niskalenkin, vaikka ääniharava tulikin Hämeenlinnasta. Jokseenkin positiivinen asia on Oikoradan vastustuksen yhteneväisyys läpi puoluerajojen Päijät-Hämeessä. Evon kansallispuistohankkeelle tämä oli takaisku, kun kokoomuksessa mielipiteet näyttävät jakautuvan kepulaisen ja kannattavan mielipiteen välille.

Ennakkoveikkaukseni Hämeen vaalipiiristä oli kokonaan täällä.

SDP (4), nyt 3-4. Varmat Ville Skinnari, Tarja Filatov, Mika Kari. Todennäköinen: Johannes Koskinen. Haastajat Emmi Lintonen, Kirsi Lehtimäki, Srikku Hilden.
Lopputulos 4. Skinnari, Filatov, Kari ja Koskinen menivät läpi. Lintonen, Hilden ja Lehtimäki keräsivät 3500-3800 ääntä, mikä pitää heitä potentiaalisina tulevissa vaaleissa.

PS (3), nyt 3-4. Varmat Lulu Ranne (ääniykkönen), Rami Lehto, Jari Ronkainen. Varsin mahdollinen: Mira Nieminen.
Lopputulos 4. Yllätys: Lehto putosi. Ranne, Ronkainen, Nieminen sisään, heidän lisäkseen myös Rami Lehtinen Jokioisilta pamautti PS:n kakkoseksi eduskuntavaalien ensikertalaisena.

Erikoista: sekä Nieminen että Lehtinen ovat ammatiltaan poliiseja. Turvallisuusteema on toiminut. Se on varmasti hyvä, joskin pommien räjähtely ja Ruotsin tie (Lehtisen ykkösteema) näyttävät vaalienkin jälkeen juuri 5000 asukkaan Jokioisiin erikoiselta uhalta.

Kokoomus (3), nyt 3-4. Varmat Sanni Grahn-Laasonen, Timo Heinonen. Todennäköinen: Ilkka Viljanen/Milla Bruneau. Haastajat mm. Sari Niinistö.
Lopputulos 3. Grahn-Laasonen, Heinonen komeilla äänimäärillä sisään. Kolmanneksi kiilasikin Teemu Kinnari komealla äänimäärällä. Bruneau ensimmäinen varajäsen ja oli hyvin lähellä pudottaa Päivi Räsäsen, olisi ollut kokoomuksen neljäs edustaja.

Erikoista: Kinnari on mielenkiintoinen hollolalainen edustaja: menisi metsäammattilaisen teemoillaan enemmän kepulaisesta henkilöstä. Mutta ihan ymmärrettävää tuo taitaa olla: on lukemattomien metsänomistajien tukea ja teollisuustaustaa.

Vasemmistoliitto (1), nyt 1. Varmat: Aino-Kaisa Pekonen. Haastajat: Elisa Lientola, Aapo Reima (hyvä prospect Hämeenlinnasta ei vielä mene, mutta fiksu kaveri puolueeseen katsomatta).
Lopputulos 1. Aino-Kaisa Pekonen meni heittämällä sisään, muut saivat ok äänimääriä mutteivat olleet lähelläkään.

Vihreät (1), nyt 1. Hyvin todennäköinen: Mirka Soinikoski. Haastajat: Sari Jokinen.
Lopputulos 0. Soinikoski ei ollut edes Vihreiden ykkönen, se oli lahtelainen Minerva Kastehelmi.

Keskusta (1), nyt 1. Hyvin todennäköinen: Hilkka Kemppi. Haastajat: Juha Rehula, Johanna Häggman.
Lopputulos 1. Kemppi meni selkeästi maaliin. Kemppi sai kaksinkertaisen äänimäärän Rehulaan verrattuna.

KD (1), nyt 0-1. Todennäköiset: Päivi Räsänen.
Lopputulos 1. Räsänen otti komean statement-äänisaaliin, mutta oli lähellä pudota. Kokoomus oli lähimpänä viedä paikan häneltä.

Loppuun vielä väitteet ja väite-ennustusten tarkistus CAPS LOCK POHJASSA

- valehtelisin, jos en demokratian kunnioittamisesta huolimatta väittäisi toivovani eniten Räsäsen putoamista PETYIN
- ennustan, että Pasi Viheraho kerää vaaleissa enemmän ääniä kuin Johan Bäckman OIKEIN. IN YOUR FACE KREML
- Aino-Kaisa Pekonen kerää enemmän ääniä kuin Räsänen VÄÄRIN
- Lulu Ranne ääniharava. Skinnari, Laasonen, Filatov perässä MELKEIN OIKEIN. RANNE, HEINONEN, KINNARI, LAASONEN, FILATOV...Skinnari ei ollut lopulta edes paras demari!
- PS voi saada neljä sisään OIKEIN
- Luulen, että SDP säilyttää neljä, koska on laaja kokonaispohja, vaikka esim. Koskinen menettäisi asemiaan OIKEIN. KOSKINEN -721 MUTTA RIITTI.
- Vihreiden läpimenokaan EI ole saletissa. Soinikoski keräsi kuitenkin aluevaaleissa komean potin ja on kasvattanut kannatustaan sitten viime eduskuntavaalien. OIKEIN JA VÄÄRIN. VIHREÄT MENETTI PAIKAN JA SOINIKOSKI ÄÄNIÄ.
- HPK:n showmies Peter Petro on ehdolla Liike Nytissä, Mika Lartama PS:ssä, Kikka Laitinen vihreillä LARTAMALLE YLI 1600 ÄÄNTÄ.
- Kokoomuksen Mika Walkamo ja Liike Nytin Pasi Sormunen vierailivat viikolla Varainkerjuumiehen show'ssa MIDAKSEN KOSKETUS TOIMI
- valehtelisin, jos en demokratian kunnioittamisesta huolimatta väittäisi toivovani eniten Räsäsen putoamista PETYIN
 

Subbanisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Habs
Hämeen vaalipiiri on vaalipiiri, missä henkilöt ei hirveästi vaihdu ja jos vaihtuu niin paikastaluopuja määrittää seuraajan. Johannes Koskinen on ollut eduskunnassa vuodesta 1991 ja ainoastaan 2015-2019 ei ollut eduskunnassa, mutta ei pudonnut noissa vaaleissa, kun ei ollut silloin ehdolla, mutta teki paluun 2019.

Filatov ja Räsänen vuodesta 1995. Timo Heinonen vuodesta 2007. Mika Kari, Sanni Grahn-Laasonen ja Aino-Kaisa Pekonen vuodesta 2011. Ville Skinnari tuli 2015, kun isänsä Jouko Skinnari ei enää asettunut ehdolle, joka oli ollut vuodesta 1980 kansanedustaja eli Skinnari ollut nyt päälle 40 vuotta kansanedustajana. Nyt kun Kalle Jokinen, joka on ollut vuodesta 2009 kansanedustaja ei enää asettunut ehdolle, niin Hämeen vaalipiiristä valittiin hänen suosittelema kokoomuksen ehdokas myös Orimattilasta. Olin lähes varma että Lahti saa kokoomuksen edustajan läpi, mutta eipä saanut. Kokoomuksella hämeessä ei ole ollut sitten vuoden 2011 edustajaa kummastakaan kahdesta suurimmasta kaupungista eli Lahdesta tai Hämeenlinnasta (jos ei lasketa sitä että Kalle Jokinen muutti Hämeenlinnaan kesken viime vaalikauden).

Oikeastaan perussuomalaisissa ja keskustassa on ollut enemmän turbulenssia. Keskustalta 2019 putosi Juha Rehula ja Hilkka Kemppi tuli tilalle ja näissäkin vaaleissa Hilkka Kemppi piti paikkansa. Perussuomalaisilta taas ei ole yhtään edustajaa joka olisi valittu jo 2011, vaan siellä on porukka vaihtunut ja nytkin Rami Lehto tippui, vaikka perussuomalaiset saivat yhden lisäpaikan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Hämeenlinnan Luxemburgin kokoisen kuntavirityksen äänestysaluekartta on itse asiassa aika mielenkiintoinen tulosanalyysin kannalta.

Etsi kartalta varsinainen kaupunkialue.
 

Liitteet

  • Screenshot_20230404-140657.png
    Screenshot_20230404-140657.png
    146,8 KB · kertaa luettu: 85
Viimeksi muokattu:

heketsu88

Jäsen
Suosikkijoukkue
Dallas Stars Kärpät Joensuun Kiekkopojat ManU
Savo-Karjalan kansanedustajat tulevat seuraavilta paikkakunnilta:

Sanna Antikainen (Perussuomalaiset) Outokumpu
Markku Eestilä (Kokoomus) Iisalmi
Seppo Eskelinen (Sosialidemokraatit) Joensuu
Sari Essayah (Kristillisdemokraatit) Lapinlahti
Hannu Hoskonen (Keskusta) Ilomantsi
Hanna Huttunen (Keskusta) Outokumpu
Marko Kilpi (Kokoomus) Kuopio
Laura Meriluoto (Vasemmistoliitto) Kuopio
Krista Mikkonen (Vihreä Liitto) Joensuu
Karoliina Partanen (Kokoomus) Kuopio
Minna Reijonen (Perussuomalaiset) Kuopio
Markku Siponen (Keskusta) Kiuruvesi
Timo Suhonen (Sosialidemokraatit) Varkaus
Timo Vornanen (Perussuomalaiset) Joensuu
Tuula Väätäinen (Sosialidemokraatit) Kuopio

Savo-Karjalassa Pohjois-Savon maakunnan Kuopio jyrää viidellä kansanedustajalla ja perässä tulee Pohjois-Karjalan maakunnan Joensuu kolmella kansanedustajalla. Pienistä paikkakunnista Pohjois-Karjalan maakunnassa Outokumpu pitää sitkeäksi puoliaan kahdella kansanedustajallaan ja Ilomantsi yhdellä kansanedustajallaan . Pohjois-Savon maakunnasta saivat Kiuruvesi, Varkaus, Iisalmi ja Lapinlahti omat kansanedustajansa valituksi.

Edit. Lisätään vielä, että oma kaupunkini Joensuun kannatusprosentit puolueittain:

1. SDP 24,1% (+2,5%)
2. PS 17,5% (+0,5%)
3. Keskusta 16,3% (-0,9%)
4. Kokoomus 15,0% (+3,0%)
5. Vihreät 9,0% (-6,0%)
6. Kristillisdemokraatit 7,0% (+0,7%)
7. Vasemmistoliitto 6,6% (-0,2%)
8. Liike Nyt 2,4% (+2,4% ---> viime vaaleissa Liike Nyt kuului Muut puolueet-ryhmään)
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Kiitoksia perusteellisesta avauksesta koskien uutta vaalipiiriäni Hämettä. Äänestin tosiaan täällä ensi kertaa äänestettyäni tätä ennen vuodesta -95 alkaen Uudellamaalla. Omat tunnelmani olivat kovin kaksijakoiset kallistuen enemmän pettymyksen puolelle.

Äänestin vaalien ykköseksi tullutta puoluetta Kokoomusta, mutta harmikseni se ei saanut omalta paikkakunnaltani, vaalipiirin suurimmasta kaupungista Lahdesta yhtään edustajaa. Jännitin loppuun asti ehdokkaani Milla Bruneaun kärkkymistä viimeiselle paikalle mutta lopulta Päivi Räsänen pysyi kuin pysyikin pienen pienellä marginaalilla edellä. Vittuuntuneena menin nukkumaan ja yöunet olivat huonot. En varsinaisesti muutenkaan ole kovin ylpeä äänestämästäni puolueesta täällä sillä Timo Heinonen kuuluu eduskunnan inhokkeihini. Jotenkin nilkkimäinen tyyppi.

Olen lukenut että vaalipiirin läntisessä osassa, Kanta-Hämeessä hallitaan paremmin äänten keskittäminen oman alueen ehdokkaille kun taas Päijät-Hämeestä ”vuotaa” ääniä sille puolelle. Kiinnostavaa oli sinänsä tulla uuteen piiriin ja perehtyä asioihin ja ihmisiin täällä. Kaikki on niin paljon pienempää, alkaen ehdokaslistoista ja valittavien edustajien määrästä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös