Aku Ankka

  • 103 170
  • 405

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Vähän höhlää on, että hengaa Vesan kanssa.

Hieman on erikoinen miehen Suomen kiertue muutoinkin. Mukana on niinkin hehkeitä paikkoja, kuin:

Raisio / Hong Kong
Hämeenlinna / Säästökarit
Kouvola / Parolli
Tampere / Autokeskus

Onko rahat todella vain niin loppu vai miksi pitää suomalaisissa halpaladoissa kierrellä keskellä synkintä marraskuusta?
 
Suosikkijoukkue
Mestaruuden jälkeinen krapula 2022-
Rosan uusimmat on kyllä kaukana siitä mitä ne olivat muuta vuosi takaperin. Sottaisampaa jälkeä ja vähemmän yksityiskohtia. Vanhuus ei taida ikävä kyllä tulla yksin.
 

Genesis

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En jaksa nyt quoteta, mutta mielestäni ei se väärin ole, että Rosa käy esim. täällä jumalan selän takana Kouvolassa. Jonoa oli aamusta lähtien ja todellakaan kaikki eivät nimmaria saaneet. Kyllä meitä Akkarifaneja on ihan ympäri Suomea, ei pelkästään PK-seudulla ja isoimmissa kaupungeissa.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Kun nyt tuli Rosasta puhetta, tuli vastaan tällainen linkki, joka listaa tämän vuoden lehdissä ilmestynyttä "Roope-setä kautta aikain"-sarjaa. Onko nämä nyt vanhoja tuttuja Elämä ja teot-tarinoita vai jotain uutta?

Vuosiin en ole enää lehteä tilannut mutta uusi Rosa kiinnostaa kyllä aina.
 

Optimisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Ilves
Kyseessä on vain keräilykuvasarja. Aitoa Rosa-kamaa kyllä, mutta tarinaa ei ole yhtä sivunkokoista kuvaa enempää.

Itsekin pitäisi vihdoin tajuta, että ne Don Rosat voi kipaista hakemassa irtonumeroina, ja irtisanoa tuo turha tilaus.
 

OH26

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
Kyllähän Rosa on ylivoimainen piirtäjä. Itselle tuli Aku Ankka johonkin 2000-luvun alkuun, jonka jälkeen vanhemmat eivät sitä enää tilanneet. Joten viime aikoina lukeminen jäänyt vähemmälle. Mutta itse asiaan, olen viimeaikoina lukenu kovakantisia Rosan tarinoita ja ne ovat vaan niin maagisia. Mielestäni parhaat tarinat ovat, Kadonneen kirjaston metsästäjät, Temppeliherrojen aarre uudemmista ja sitten koko Roopen nuoruusvuodet "sarja" on jotain mahtavuutta. Hankintalistalla onkin Roope Ankka elämä ja teot I ja II, jonka jälkeen voisin alkaa keräämään näitä Rosan kovakantisia teoksia. Löytyisikö netistä jotain paikkaa mistä näitä voisi saada kohtuu hinnalla, kirjakaupassa ovat aika kalliita, tosin laatu maksaa.
 

Kaivanto

Jäsen
Kävin vintissä taskarilaatikolla. Jehna, että tuli auvoisa tuokio pöntöllä. Taskukirja numero 36 Aku kuumilla jäljillä ja siitä avaustarina Aku ja salaperäinen herra Mosteri - jestas, mitä ilotulitusta.

"- Tietä Hannu!
- Apua! Kaikki kylkiluuni katkesivat"

"- Vai onnea muka! Hammas vanhan pinaattiriekon tekareista!"

"- Takkinne ei olisi ratkennut, ellette olisi nauranut noin typerästi."
 

Espen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Old time hockey like Eddie Shore
Yön unettomina tunteina tähän ketjuun jota en ole aikaisemmin huomannut.

Ensiksi oma Ankkalinnan historiani. Päälehti tuli meille kotiin 80-luvun alusta vuoden -94 ensimmäiseen numeroon saakka. Roope-setää samalta ajalta numerot 90-160 ja taskukirjoista löytyy ensimmäiset 150. Lisäksi löytyy ohuita ja paksuja Barksin erillistekeleitä. Joten tuon 90-luvun puolenvälin jälkeen minulla ei ole käsitystä ankkojen liikkeistä.

Kuten seuraamisajanjaksosta voi päätellä olen ankkojen suhteen varsin konservatiivinen. Aku Ankassa parasta aikaa oli kokonaisuudessaan 80-luvun puoliväli ja varauksella loppu. 90-luvun alussa uudet piirtäjät eivät vakuuttaneet "laatuun" jo tutustunutta ja tilaus sai pian jäädä. Samoin kävi muissakin julkaisuissa. Roope-Setä -lehteä pidin aluksi miellyttävinä kevyine tarinoineen, kunnes alkoi näkyä yliyrittämistä. Taskareissakin parhaimmisto on esinäytös -pohjaiset.

Ikä tietenkin vaikuttaa mielipiteiseen. 90-luvun puolivälissä kiinnostus oli jo muunlaisessa kerronnassa, mutta 90-luvulla ajetut uudet piirtäjät ja hieman erilaisempi käsikirjoitus lopettivat myös innostusta. Parhaimmat piirtäjät löytyvät ehdottomasti Barksista ja Scarpasta sekä muutamasta muusta vanhaan kaartiin kuuluvasta. Kun on lukenut esim. "Kirkontornin huilunsoittajan", "Takaisin Klondykeen" ja "Lentävän skotlantilaisen" odotukset nousevat ennenlukemattomia kohtaan.

Täällä moni on dissannut Mikkiä ja takametsän asukkeja. Itselle kyllä Mikki-sarjat Simo Sisun apurina taskareissa ja Paul Murrayn piirtäminä Aku Ankoissa olivat yhtä mielenkiintoisia. Parhaimmistona voisi mainita noin vuoden -84 akkareissa julkaistu 4-osainen jatkosarjatarina jossa Mustakaapua jahdataan. Vasta tarinan lopuksi selviää Mustakaavun olleen kaksoispersoonasta kärsivä Hessu.

Vaikka Ankat ovat valmiiksi piirrettyjä ja kerrottuja niistä myös virikemielessä jää jonkun verran käteen, vaikkei mielikuvitus pääse kehittymään. Muistan itse 5-6 vuotiaana opppineeni Akuista asioita, paikkoja ja ilmiöitä; kuten öljynporaustornin, kullanhuuhdonnan, pormestarin, oikeudenkäynnin jne. Välillä lennokkaat suomennokset saivat yrittämään vastaavanlaisuuksiin koulu-uran ensimmäisissä kirjoitelmissa.

Vajaa kymmenvuotinen Aku Ankka -fanitus sai mukavan lopun Don Rosan Roopen historiasta kertovien sarjojen myötä. Koin erittäin positiivisesti sen että vanhojen Barksin tarinoihin tuli "jatko-osia" ja tarinoiden taustalta paljastui myös uusia asioita, myös Rosan piirrosjälki miellytti. Viimeisen historia -kertomuksen päättymisen myötä tilaus loppui samaan numeroon ja ympyrä ikään kuin sulkeutui.

Huomasin tuossa kuitenkin viime viikolla että kirjakaupassa on paljon vanhoista klassikoista koottuja teoksia joita oli samantien pakko hieman selailla. Tämän ketjun innoittamana taidan ostaa yhden tai kaksi itselle joululahjaksi ja palata Ankkalinnaan.
 

Kiekkonero

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
"Kävit palstalla edellisen kerran: 09.10.2006 06:39"

Ei vuotta ilman sisäänkirjautumista. Hyvän ja mielenkiintoisen aiheen takia pitää nyt vaivautua.

Kun puhutaan Aku Ankkojen tasonlaskusta, niin siihen varmasti pätee sama totuus mikä Mad-lehteenkin eli että jokaisen suosikkikausi, se ainoa oikea, oli silloin kuin lukija oli 10-15-vuotias. Tästä syystä itselläni parhaat muistot liittyvät 90-luvun vaihteeseen, ei missään tapauksessa 70-luvun tuotoksiin saati nykypäivään.

Peruspiirtäjät ovat vuosikymmenestä riippumatta olleet enemmän ja vähemmän lahjattomia tilantäyttäjiä, joiden tarinat eivät elä lukijan mielessä kahta minuuttia kauempaa. Niin oli 50-luvulla ja niin on nykyään. Ilman Barksia, Rosaa, Gottfredsonia ja kumppaneita Aku Ankka oli Nakke Nakuttaja. Koko Ankkalinna-ilmiö perustuu massasta nousseiden lahjakkuuksien panokseen, joita tuntuu mahtuvan maksimissaan pari samalla vuosikymmenelle (paitsi 50-luvulle, mutta niitä tarinoita riittikin sitten julkaistavaksi vuosikymmenten viiveellä). Lehden kannnalta nykypäivän etu tietysti on, että varastosta löytyy valtava määrä mahdollisia toiveuusintoja tuotantovajetta paikkaamaan.

Itse lopetin Aku Ankan tilaamisen joskus 2000-luvun vaihteessa pääasiassa siksi, että Rosan uusia tarinoita alettiin julkaista suoraan kirjamuodossa ilman, että ensiesitystä olisi koskaan nähty Aku Ankassa. Ei ollut juurikaan ideaa tilata sitä lehteä pelkkien täytetarinoiden takia, joiden lukeminen on pääasiassa pakkopullaa.

Mikki Hiirtä tässä ketjussa on kolhittu moneen otteeseen, mutta kuten on jo mainittukin, myös sen inhottavan hiiren parista löytyy mestareita tyyliin Floyd Gottfredson, Paul Murry ja Romano Scarpa. Gottfredsonin parhaimmat strippasarjakuvat, joita on julkaistu kokoelmina jättikirjoissa, ovat melkeinpä hauskimpia Disney-sarjakuvia koskaan. Murryn tarinat olivat puolestaan ainoita tarinoita, joita lapsena oikein jännitti. Ja taskukirjoissa 0-100 ne ovat nimenomaan Scarpan tarinat, jotka erottuvat tasollaan kaikista muista, mukaanlukien ankkatarinat. Jos aiot ostaa yhden taskukirjan jouluksi, niin osta Mikin hurjat jutut, numero 73.

Kaikki yleensä muistelevat nostalgisina vanhoja esinäytöksiä - niin minäkin tein - mutta myöhempi uudelleentarkastelu osoitti, että niiden poistaminen taskukirjoista oli erinomainen perusteltua. Luonnehdinta "käsittämätön kura" löytää täydellisen vastikkeensa niitä välijorinoita selaillessa, joita tekemään oli nakitettu ruokapalkalla todennäköisesti varaston tyhmä apupoika. Hauskinta oli kuitenkin, että suomalaisia taskukirjoja oli koostettu italialaisten alkuperäisteosten eri numeroista, jollain parhaimmillaan samassa numerossa oli paloja monesta eri esinäytöksestä, eikä lopputuloksessa näin ollen luonnollisesti ollut päätä eikä häntää. Julkaistaanko näitä uusintapainoksia vanhojen numeroiden täydellisinä kopioina? Näin internet-aikana voisi tulla asiasta hieman palautetta.

Klassisten mestareiden lisäksi nostaisin esiin Marco Rotan, joka kynänkäyttäjä lienee koko ankkavaltakunnan ykkönen. Kukaan ei saa ankkoja elämään samalla tavalla, ja Rotan tarinoita ihastelee jo pelkän taiteellisen sujuvuuden takia. Olisi joskun hauska nähdä miltä Don Rosan kohellustarinat näyttäisivät Rotan käsissä, sillä hahmojen elävöittäminen ei todellakaan ole koskaan ollut Rosan vahvin puoli.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Muistaako kukaan jäyhäjököttäjän? Kaveri siitä puhui, mutta minulla ei tule mitään mieleen. Joku koirahan se on.

Ei kai nyt Pulivaria ole joskus tuollaisella nimellä kutsuttu? Sekin jäi hieman epäselväksi onko kyseessä nimi vai rotu.
 

JsL

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sharks
Muistaako kukaan jäyhäjököttäjän? Kaveri siitä puhui, mutta minulla ei tule mitään mieleen. Joku koirahan se on.

Ei kai nyt Pulivaria ole joskus tuollaisella nimellä kutsuttu? Sekin jäi hieman epäselväksi onko kyseessä nimi vai rotu.

Muistan toki, esiintyiköhän jopa yhdessä lehdessä? Taisi olla semmoinen lammaskoiran oloinen otus joka vaan jökötti ja Akulla paloi pinna. :D

Ei siis ollut Pulivari.
 

Seppis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Äsät
Tietääkö kukaan mistä saisin tarkastettua 50-luvun Aku Ankka-lehtieni hinnat? Tekisi mieli myydä pois ennen kuin hukkaan ne.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
Muistan toki, esiintyiköhän jopa yhdessä lehdessä? Taisi olla semmoinen lammaskoiran oloinen otus joka vaan jökötti ja Akulla paloi pinna. :D

Ei siis ollut Pulivari.
Osasi noutaa keppiä. Muuta ei osannutkaan. Piti muistaakseni olla maailman viisain koira? Toi kepin sijasta Akulle dynamiittipötkön tuliaisiksi.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Eipä ole tullut luettua Aku Ankkaa enää vuosikausiin, jotenkin ne modernit tarinat ja liian yksinkertainen piirrosjälki ei vaan miellytä. Mutta vanhoja Barkseja ja Don Rosan tarinoita olen yrittänyt keräillä, ne vaan yksinkertaisesti on niin upeasti toteutettuja.
 

Blue J

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jäyhä jököttäjä eli itse Hurtta III Henkevä. Kyseessähän on siis koirarotu, joka on tietojen mukaan jopa maailman älykkäin. Aku hommasi sellaisen, koska veljenpoikien hommaama joku sekarotuinen tms. koiranpentu ei miellyttänyt.

Pulivarista ei ole siis kyse ja se on ihan eri koira myös se, joka kertoo että elämme kovia aikoja.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Taisi olla semmoinen lammaskoiran oloinen otus joka vaan jökötti ja Akulla paloi pinna. :D

Kiitos tästä kuvauksesta! Nyt muistankin, vaikka edelleen vähän hämärästi. Varmasti kyllä aivan huikaiseva otus.
 

hannes_ko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fly Emirates
Eipä ole tullut luettua Aku Ankkaa enää vuosikausiin, jotenkin ne modernit tarinat ja liian yksinkertainen piirrosjälki ei vaan miellytä.
Kenellä on yksinkertaisempi piirrosjälki kuin Barksilla?

Jäyhä joköttäjähän lie klassikoiden joukossa klassikko, melkein joka Barks-kokoelmassahan tuo hieno tarina on. Simpsoneissa oli muuten taannoin jakso, joka muistutti kovin Jäyhää jököttäjää. Pukin pikku apuri väistyi, kun Bart tilasi luottokortillansa maailman viisaimman koiran.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Osasi noutaa keppiä. Muuta ei osannutkaan. Piti muistaakseni olla maailman viisain koira? Toi kepin sijasta Akulle dynamiittipötkön tuliaisiksi.

Juu ja oli niin kylmän rauhallinen tapaus että Aku ja pojat epäilivät sitä patsaaksikin. Testasivat sitten pitämällä peiliä sen kuonon edessä että hengittääkö se edes. Ja hengitti kyllä.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Juu ja oli niin kylmän rauhallinen tapaus että Aku ja pojat epäilivät sitä patsaaksikin. Testasivat sitten pitämällä peiliä sen kuonon edessä että hengittääkö se edes. Ja hengitti kyllä.

Ja tarina päättyi siten, että Aku heitti dynamiittipötkön kohti taloaan. Pojilla lainassa ollut kaverin sekarotuinen koira nappasi pötkön turvallisesti kiinni juuri ennen kuin se olisi osunut taloon ja pelasti näin tilanteen. Poikien kaverin isä koulutti hautomakanoille sijaisia, joten Aku päätti sitten vaihtaa jäyhän jököttäjän, eli Hurtan, tähän sekarotuiseen koiraan.
 

Datsun

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Toronto, Saksa
...Don Rosan tarinoita olen yrittänyt keräillä, ne vaan yksinkertaisesti on niin upeasti toteutettuja.
Nuo Rosan "kovakantiset" ovat kyllä aivan huikeita - meillä on tietysti ne kaikki. 2007 lopulla ilmestyi Roope Ankan elämä ja teot osa 2 joka todellakin kannattaa hankkia.
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kenellä on yksinkertaisempi piirrosjälki kuin Barksilla?

No joo, ehkä tuo yksinkertainen oli vähän väärä ilmaisu. Mutta jotenkin näiden uusien Aku Ankkojen piirrosjälkin on sellaista "kylmää" ja "karkeaa", ihan kuin koneen piirtämää. Niistä puuttuu sellainen ilmeikkyys jota Barksin kieltämättä yksinkertaisessa jäjessä silti löytyi, ja se hieno yksityiskohtaisuus joka esim. Don Rosalla on.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Joulupukki toi Elämä & teot ja joulun seurannaisena kävin sijoittamassa osan lahjakortistani II-osaan. Kirjahyllystä löytyy lisäksi Kymmenen avataren aarre. Vinkkasin vaimolle, että muut Rosan kovakantiset olisivat oikein hyviä lahjoja ajan myötä.
 

Ex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Älkäämme myöskään koskaan unohtako Jäyhä Jököttäjään liittyvää Akun innostunutta kommenttia kun Hurtta lopulta nosti peffansa maasta ja lähti noutamaan keppiä: "Se liikkuu! Se on nero!"

Noilla kriteereillä on meikälläkin toiveita...
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös