Äänestys: Vuoden Parhaat Elokuvat 2011

  • 16 772
  • 101
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Itse arvostan, ettei loppuun tullut mitään väkisin väännettyä "juttua", vaan elokuvan loppu jätti sellaisen sanoinkuvaamattoman tyyneyden ja ajatusten virran, joka on jatkunut jo viikkoja aina kun kyseisestä leffasta tulee puhe.

kyllä, makuasioiata…

Mutta koko kaaoshan ihmisten mielissä oli esitetty niin, että sillä olisi joku merkitys... mutta eihän niillä häillä ollut, eikä sillä ettei hevonen tai golfauto mennyt siltaa pitemmälle.. kirjojen järjestelyllä… kaikesta annettiin viitteitä ja sitten.. ei mitään... se olikin juuri niin simpeli juttu kuin se näyttikin olevan…

Ohjaajalta olisin odottanut enemmän.. ja kuolemankuvauksenkin Von Trien toteutti täydellisesti musikaalissa ”Dancer in the dark”
 

Hejony

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Suomi
1. Drive
2. King's Speech
3. The Girl with the Dragon Tattoo
4. Kauhea Kankkunen 2
5. 127 Hours

Musapuolella tämä vuosi oli mahtava, mutta leffoissa oli hieman toivomisen varaa. Nolan tai Scorsese eivät tänä vuonna julkaisseet, ja se jo verottaa omaa makuani sen verran rajusti, että korkeisiin arvosanoihin ei päästä. Ykkösenä kuitenkin loistava Drive, joka oli tyylillisesti todella tervetullut poikkeus yleiseen Hollywood-kaavaan. Ryan Gosling, jota en ennen tätä pitänyt oikein minään, yllätti todella puskista vuoden parhaimpiin lukeutuvalla roolisuorituksella. Vaikka kova musadiggari olenkin, en yleensä elokuvissa kiinnitä kovin paljon huomiota soundtrackiin. Drivessä oli kuitenkin uskomattoman hyvät musiikit! Lisäksi oma elämäntilanne leffateatteriin astellessa oli sellainen, etten varmasti koskaan unohda kyseistä iltaa. Kaiken kaikkiaan upealla tavalla erilainen leffa. Miinusta sitten lopun bloodfestistä, meni vähän maku ja tehot kun veri lensi jatkuvasti.

Toisena viime vuoden Oscar-voittaja King's Speech. Tykkään todella paljon tälläisistä rauhallisista historiakuvauksista. Vahvat näyttelijäsuoritukset kaikilta osallisilta, yksinkertaisesti hieno elokuva. Voisi olla jopa ykkösenä, mutta näkemisestä aika pitkä aika, kun taas Drive on kirkkaana muistissa.

Kolmantena on David Fincherin sovitus Millenium-trilogian avausosasta. Mulle tämä syystalvi on ollut todellista Millenium-huumaa, luin kaikki kolme kirjaa kuukauden sisään, ja kun olin valmis, oli elokuvan ensi-iltaan aikaa kolme päivää. Pidin kovilla nimillä ryyditetystä synkistelystä varsin paljon. Ei nyt toki ihan kirjan tasolle yllä, mutta 2,5 tuntisen leffan ja 700 sivuisen kirjan vertaaminen nyt on jo lähtökohdiltaankin todella epäreilua. Hieno suoritus asianosaisilta, ei valittamista. Puolestani tämä porukka saisi tehtailla loputkin osat.

Neljäntenä sitten kevyempää kamaa, Hangover 2. Avaajalle tiedoksi, että ainakin muistaakseni tämän suomennos on Kaamea eikä Kauhea kankkunen. Olen aivan hirveän nirso komedioiden suhteen, mutta nämä osuvat kyllä hyvin maaliin mun kohdalla. Kriitikot ja IMDB taitavat olla eri mieltä, mutta mun papereissa ei edes hävinnyt hirveästi ykkösosalle. Hauskaa oli ja se oli tarkoituskin.

Viidenneksi James Francon 90min monologi 127 tuntia. Danny Boyle ei ihan suosikkeihini kyllä lukeudu, vaikka Trainspotting olikin mahtava. Tästäkin jäi sellainen tuntuma, että noin huimasta tositarinasta olisi aika paljon paremmankin filkan voinut tehdä. Leikkaus ja ohjaaminen kovin tempoilevaa ja sykkivää, liian vähän päähenkilön päänsisään menemistä ja epätoivon ja tuskan tarkastelua. Vähän kuin ylipitkä musavideo. Totta kai varmasti tietoinen ratkaisu, mutta ei vaan natsannut mun kohdalla. Kritiikistä huolimatta ihan kelpo veto ja Jimmy Franco on mahtava näyttelijä. Odotin vain parempaa.

Alkavan vuoden suhteen odotukset ovat todella korkealla, sieltä on tulossa Dark Knight Rises, Hugo, J.Edgar, Hobitti ja ties mitä. Kerrassaan kutkuttavaa.

PS: Niin, ainakin Moneyball, Fighter ja Black Swan mielenkiintoisista vielä näkemättä, editoin tuota listaa jos äänestysajan puitteissa ehdin katsomaan.
 

Ioota Rhoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Broad Street Bullies
1. Hanna
2. Drive
3. Apinoiden planeetan synty
4. Attack the Block
5. Black Swan

Erityismaininta: Kova kuin kivi, Rango, Illusionisti

Katsomatta mm.
The Girl with the Dragon Tattoo, Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus, The Tree of Life...
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Jos ei leffa teatteriin asti pääse, niin se ei siis tähän äänestykseen kelpaa

Kuten äänestysohjeissakin todetaan:
...äänestyskelpoisia äänestyksessä ovat tuoreet elokuvat jotka saivat Suomen ensi-iltansa vuoden 2011 aikana, tai jotka valmistuivat vuoden 2011 aikana ja on syytä olettaa että ne eivät ole tulossa teatterilevitykseen Suomessa myöhemmin.
Eli nuo mainitut elokuvat kelpaavat kyllä äänestykseen. Tuossa listassa on pelkät teatteriensi-illat lähinnä siksi, että DVD-levitykseen tulleita leffoja on niin tuhoton määrä, että niiden listaus olisi aika turhaa. Ja tuosta teatterileffojen listaltahan ne suosikit yleensä ovat löytyneet.

Tänä vuonna tehtyjä DVD-levitykseen tulleita leffoja voi siis ihan hyvällä omallatunnolla äänestää, vaikka eivät listalta löytyisikään. Ja jos jonkun leffan kohdalla on epäselvyyksiä, kysyäkin saa.

Case in point:
Kysymys: kuuluuko Warrior listalle? Imdb ei kerro Suomen release-datea, ensi-ilta rapakon takana oli 9.9.2011.

Mikään ei viittaa siihen, että leffa olisi tulossa ensi vuonna Suomen teattereihin, eli äänestyskelpoinenhan se silloin on.


Sen sijaan Vares - Pahan suudelma on tosiaan listasta puuttuva ensi-ilta, kenties Vintsukka sen sinne lisää?
Jep, lisätty listaan.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Chisu! (Kesätyttö 2012 -skabassa PMMP:n Mira)
Kaksi elokuvaa oli tänä vuonna ylitse muiden, nimeän siis pistesijoille ainoastaan ne:

5p: The Tree of Life
Mykistävän kaunis ja hämmentävä, eeppisiin mittasuhteisiin kasvava kertomus kaikesta - ja ei mistään - alusta ja lopusta. Malickille pisteet täydestä kompromissittomuudesta; tätä elokuvaa joko vihaa tai rakastaa.

4p: Melancholia
Lars von Trierin Melancholia osuu ja kolahtaa samaan frontaalilohkon osaan kuin Malickin elokuva. Se, kertooko tanskalaisohjaajan luomus enemmänkin vuoden päästä koittavasta maailmanlopusta vai ihmissuhteiden loputtomasta sotatantereesta, jää katsojan päätettäväksi. Masentava hullu timantti loistaa - kummallisella loppuratkaisulla koristeltunakin.

Ps. Mestarillisen Darren Aronofskyn Black Swan on itseltäni vielä näkemättä. Vaikkei maailma siinä lopukaan (kai?), kuuluisi se teoksena mitä luultavimmin tälle listalle. Katsotaan nyt, ehdinkö vilkaista Natalie Portm... ko. leffan ennen määräaikaa.
 

motamoro

Jäsen
Eipä ollut kyllä hääppöinen leffavuosi tosiaan. Sherlock Holmes petti (jälleen) sen verran, ettei listalle yllä, samoin Drive. Toisaalta kaikkia ei ole tullut nähtyä, mutta lyhyesti sanoen listalle pääsivät lähes kaikki leffat joiden parissa viihdyin koko leffan ajan.


5p. Unknown
4p. Kaameat pomot
3p. Source Code
2p. Kauhea kankkunen 2
1p. Johnny English: Reborn

Näiden lisäksi "ihan ok" - leffoja olivat Rajaton, Harry Potter VII part 2 ja Varekset. Harvinaisen komediapainotteinen kärkiviisikko.
 

Arnold

Jäsen
Suosikkijoukkue
SM2013
Nämä toistaiseksi tullut nähtyä:

The Green Hornet
Morning Glory
127 tuntia
Musta noita
Gulliverin matkat
Just Go With It
The Rite
Kohtalon valvojat
Red Riding Hood - Punahilkka
Rajaton
Sucker Punch
Hop
Scream 4
Fast & Furious 5
Thor
Hall Pass - lupa rellestää
Source Code
Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
Kauhea kankkunen 2
Priest
Bad Teacher
The Resident
Transformers: Kuun pimeä puoli
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2
Morsiusneidot
Herra Popper ja pingviinit
Green Lantern
Smurffit


..ja näiden perusteella vuoden top vitoseksi:

1. 127 tuntia
2. Source Code
3. Sucker Punch
4. Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
5. Thor
 
Viimeksi muokattu:

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vähän tullut katsottua tänä vuonna uutuuselokuvia ja niistäkin suurin osa on ollut lentokoneessa näytettävää shittiä. Näistä siis pitäisi valita:

The Green Hornet
The Tourist
Kuninkaan puhe
127 tuntia
Black Swan
The Rite
World Invasion: Battle Los Angeles
Sucker Punch
Thor
Melancholia
Paul
Bad Teacher
Transformers: Kuun pimeä puoli
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2
Herra Popper ja pingviinit
Green Lantern
Apinoiden planeetan synty
Larry Crowne - Uusi mahdollisuus
Cowboys & Aliens
Zookeeper
Syvälle salattu
Source Code*

Ensimmäinen on helpoin.

1. Melancholia. Trierin mestariteos ei selityksiä kaipaa.
2. Kuninkaan puhe. Täydellinen yllätys. Huikeat näyttelijäsuoritukset komediaa ja draamaa sopivassa paketissa.
3. Paul. Hassun hauska.
4. Apinoiden planeetan synty. Jotenkin tämä oli hyvin tehty elokuva.
5. Syvälle salattu. Suomalaisuudesta tuli 5. sija. Kerrankin suomalainen elokuva, joka ei aiheuta pelkästään myötähäpeää. Hvin tehty elokuva, vaikka kaikki kliseet olikin käytetty.


Nämä haluaisin vielä nähdä ennen lopullista listaa, mutta kaksi ensimmäistä paikkaa ovat todennäköisesti sementoitu:

Sade kuuluu meille
Drive
Iho jossa elän
Tartunta
Sherlock Holmes: A Game of Shadows

edit: *tämäkin on tullut katsottua, mutta kaukana kärjestä.
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
1. Rango
2. Kauhea kankkunen 2
3. Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
4. Hereafter
5. Bad Teacher

Listalta löytyi äkkiseltään seitsemän nähtyä elokuvaa. Rango oli erilaisuudessaan erinomainen. Kauhea kankkunen ei iskenyt läheskään yhtä kauheana kuin ykkösosa, kun kaikki oli nyt odotettavissa, mutta ihan jees se oli silti. Muut mainitut eivät oikeastaan edes ansaitsi mainintaa, kun kerran tästä arvostetusta vuoden parhaan elokuvan epävirallisesta tittelistä kisataan, mutta ei voi mitään. Ne pari muuta nähtyä oli vielä huonompia.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Itselläni on vielä pari leffaa tuolta listalta näkemättä, joten odottelen vielä top-vitostani. Tosin viisi pistettä on jo jaettu ja taitaa kai neljäkin. Tulee valinnanvaikeus, mutta jollakin kriteereillä ne viisi on rankattava. Olen nähnyt liian monta elokuvaa, mutta monta jäi näkemättä.
 

Vintsukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Suomi, Panthers
Hereafter
Morning Glory
Kuninkaan puhe
Taistelija
Winter's Bone
127 tuntia
Kova kuin kivi
Black Swan
Kohtalon valvojat
Rajaton
Thor
Source Code
X-Men: First Class
Melancholia
Super 8
Apinoiden planeetan synty
Captain America
Midnight in Paris
Cowboys & Aliens
Drive
Johnny English - uudestisyntynyt
Tartunta
Piiat
Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
In Time
Moneyball
Real Steel
---
The Sunset Limited
Conan O'Brien Can't Stop
Holy Flying Circus


Nuo olen tämän vuoden leffoista nähnyt, niistä 18 teatterissa. Alkuvuoden Oscar-leffoista löytyi montakin kovaa tekijää, Black Swan näistä kirkkaimpana tähtenä. Mielestäni Aronofskyn paras elokuva. The King's Speech ja True Grit vakuuttivat myös.

Kesärymistelyistä Marvel-leffat Thor ja Captain America viihdyttivät ja J.J. Abramsin Super 8 säväytti kasaritunnelmallaan. Tinttikin viihdytti, vaikka menikin lopussa vähän liikaa rymistelyksi. Real Steel toimi kliseisyydestään huolimatta (tai ehkä juuri siksi). Sai aikaan samanlaisen pikkupoikamaisen innostuksen kuin aina Rocky IV:a katsellessa.

Woody Allenin Midnight in Paris oli miehen paras leffa pitkään aikaan. In Time ja Source Code edustivat molemmat mainiosti (nykyään liian harvinaista) ajatuksia herättävää scifiä. Melancholia ei täysin auennut, mutta herätti kiinnostuksen Von Trierin leffoja kohtaan.

HBO:n tv-leffa The Sunset Limited pyöri päässä monta päivää katsomisen jälkeen, mikä on aina hyvän elokuvan merkki. Ja BBC:n tuottama Holy Flying Circus oli Monty Python-fanille silkkaa taikaa.

Monta loistoleffaa joutuu pois jättämään, kun top 5 täytyy muodostaa. Tällainen siitä nyt sitten tuli:

1. Black Swan
2. In Time
3. Kuninkaan puhe (The King's Speech)
4. Midnight in Paris
5. Source Code
 
Viimeksi muokattu:

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Puuttuiko listasta, vai eikö jostain syystä listalle kuulu, Kätkijät? Vaikka onkin lasten animaatioleffa, niin Pikku-Hanun suosikkikirjasarjoihin aikanaan 60-luvun alussa kuuluneen avauskirjan japanilaisfilmatisointi sinänsä kolahti. Ja tuntui kolahtavan myös 5- ja 6v lapsenlapsillinekin.

Annan siis:

5p Kätkijät
4p Kuninkaan puhe

Muille näkemilleni uutusleffoille voisi antaa lähinnä miinuspisteitä, tosin kauheasti niitä ei ole.

t. hanu
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Elokuvafriikkinä täytyy tänne laittaa omat topit ja flopit. Paljon oli hyviä leffoja, jotka ansaitsisivat 1 paikan, sitten sitä keskivertoa ja ihan jopa kaikkien aikojen paskinleffakategoriaan pääsi elokuvia.

Olen toiminta-, sota-, tiedustelu- ja rikoselokuvien suuri ystävä, joten kun tällainen leffa on hyvin tehty, niin silloin se on parasta mitä minulle voi tarjota. Tosin en ole silti genrerajoitteinen ja katson käytännössä jokaisesta genresta elokuvia, eli tärkeämpää kuin genre on se, että elokuva on hyvä. Sama musiikissa.

TOP5:

1. Largo Winch II aka The Burma Conspiracy
2. Hanna
3. Colombiana
4. The Mechanic
5. Transformers 3 Dark of the Moon


Edit: Laitan ehkä myöhemmin perusteluja, jos ehdin. Sen verran kantaa otan elokuvaan 127 tuntia, että omalla kohdallani menee kyllä TOP3 paskimmat elokuvat osioon vuodelta 2011. Tosin osasyynä tärkeän kohdan spoilaus, joka vesitti elokuvan, mutta ilman sitäkin oli mielestäni kuin olisi katsonut maalin kuivumista seinällä.

No niin, eli muutoksia tuli heti kun tajusin, että Largo Winch aka The Burma Conspiracy oli tämän vuoden kisaan mahtuva elokuva. Molemmat 1 ja 2 ihan loistavia tekeleitä! Sen sijaan Kuninkaan puhetta jaksoin katsoa 10 minuuttia ja niin paskalta ja pitkäveteiseltä vaikutti, että oli pakko lopettaa katsominen, ei vaan iske tuollaiset tekeleet. Lista saattaa siis vielä tästäkin muuttua.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Timo Rajalan Kultainen Takki
The Green Hornet
I Am Number Four
Sanctum
World Invasion: Battle Los Angeles
Red Riding Hood - Punahilkka
Sucker Punch
Fast & Furious 5
Thor
Source Code
Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
X-Men: First Class
Priest
Transformers: Kuun pimeä puoli
Morsiusneidot
Green Lantern
Kaameat pomot
Cowboys & Aliens
Colombiana
Sherlock Holmes: A Game of Shadows


Nämä on tullut nähtyä ja näiden järjestys on seuraava:

1. Sucker Punch
2. Sherlock Holmes: A Game of Shadows
3. Morsiusneidot
4. Kaameat Pomot
5. Source Code

Kärkeen nousee Sucker Punch ehkä pelkästään sen takia, että se oli ensimmäinen IMAX-elokuva jonka näin ja audiovisuaalisuudessaan huikea. Erityisplussa vielä soundtrackista. Sherlokki 2 oli parempi kuin ykkönen ja kaksi seuraavaa sijaa menee komedioille. Source Code oli yllättävän hyvä vaikka pääosassa olikin Gyllenhaal. Ei ollut mikään ihmeellinen vuosi ja pettymykset olisi voinut ehkä listata helpommin.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Nähtyjä (9kpl):
Biutiful
Kova kuin kivi
Black Swan
Sanctum
Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä
Melancholia
Harry Potter ja kuoleman varjelukset, osa 2
Likainen pommi
Tartunta


Kapea on siis otantani, mutta eiköhän tässä tohdi mielipiteensä tuoda julki siitä huolimatta.

5p - Melancholia
Ei välttämättä ihan sellainen "viiden tähden elokuva", mutta siitä huolimatta yksi vaikuttavimmista elokuvista mitä olen koskaan nähnyt. Hätkähdyttävän kaunis. Älykäs. Selittelemätön.

4p - Black Swan
Yksi syy ihastua Aronofskyn tuotantoon entistä enemmän. Taisin tämän taannoin arvostella täydellä viidellä tähdellä, mutta ei silti yllä ihan vuoden parhaan elokuvan arvoiseksi. Kokonaiskatsantona Black Swan on jopa Melancholiaa eheämpi paketti, mutta sykähdyttävyydessään viimeksi mainittu on omaa luokkaansa ja täten Black Swan löytyy sijalta 2.

3p - Tartunta (Contangion)
Maailmanlaajuiset pandemiat ovat kiehtova aihe, ja tässä elokuvassa se toteutetaan hienosti jopa dokumentaariseen tyyliin vailla suurempia kiihkoiluja.

2p - Kova kuin kivi (True Grit)
Tarunhohtoinen Villin Lännen aikakausi löytää jälleen tiensä valkokankaalle ja homma toimii aivan loistavasti. Taattua The Coen Brothers-laatua.

1p - Biutiful
Ei likimainkaan Inarritun parhaimmistoa, mutta kun kyseessä on juuri Inarritu, pakko antaa tälle se viimeinen piste. Vaiheittain leffa on kyllä häkellyttävän hyvä.
 

Morso

Jäsen
Muutama leffa tuli nähtyä - yhteensä 23 listasta. Taiteellisista pläjäyksistä en tällä kertaa pahemmin innostunut, ja suosikeiksi nousivat enemmän viihdyttävät elokuvat.

1. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
Elokuva saatu hienosti sarjakuvamaiseksi ja 3D:nä näytti varsin hyvälle. Leffateatterista poistuttua jäi päällimmäisenä mieleen hyvä fiilis. 5p
2. Unknown
Kiinnostava tarina, jota tuli pähkäiltyä elokuvan aikana. Piti koukussaan hyvin alusta asti ja oli sopivan omituinen. 4p
3. Kaameat pomot
Komedia, joka oli oikeasti hauska ja jossa oli hyvä juoni. Parhaimpia komedioita sitten Kauhean Kankkusen. 3p
4. Source Code
Hyvä leffa, jossa yhdistelty mukavasti toimintaa, scifiä ja trilleriä. Näillä palikoilla saatiin hyvä mieleen jäänyt elokuva. 2p
5. Riivattu – Insidious
Kauhuleffa, joka hieman pelotti. En sitten tiedä johtuiko kyseinen tunnetila vieressäni istuneesta kaverista, joka kirkui vähän väliä. Kuitenkin onnistuneimpia kauhuleffoja, mitä olen vähään aikaan nähnyt. En toki ole genren suurin ystävä, mutta silloin tällöin tulee katsottua. 1p
 

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Minusta on tullut niin pirun kranttu elokuvien suhteen että tuli taas kerran katsottua todella vähän uusia elokuvia, lähinnä keskityin tänäkin vuonna kartuttamaan DVD-kokoelmaani hyviksi havaituilla vanhemmilla elokuvilla. Näyttää siis siltä että en saa viittä hyvää elokuvaa listattua tältä vuodelta vaan noista näkemistäni elokuvista ainoastaan neljä ansaitsee tulla listatuksi äänestykseen.

EDIT: Lista menikin uusiksi kun tämä Hiljaisuus osoittautuikin odotuksia paremmaksi elokuvaksi. Näin Tintti ja Le Havre putoavat yhdellä pykälällä alaspäin ja Hiljaisuus tulee sijalle kolme.

1. 127 tuntia
Tämä oli kyllä todella hyvä elokuva. Jos elokuvan tapahtumista suurin osa sijoittuu pieneen kallionkoloon ja elokuva pystyy silti pitämään koko kestonsa ajan tiukasti otteessaan niin jotain on tehty oikein. James Francolta aivan mahtava roolisuoritus ja niin visuaalisesti kuin äänimaailmaltaankin elokuva oli taattua Boylea eli upeaa jälkeä.

2. Black Swan
Tämä myöskin hyvin "ohjaajansa näköinen" elokuva, eli synkkää ja hulluuden rajamailla (ja vähän ylikin) liitelevää menoa. Natalie Portman on tuttuun tapaansa loistava eikä muissakaan rooleissa epäonnistumisia nähdä.

3. Hiljaisuus
Tämä tuli vähän yllättäjänä listalle. Ei tämä täydellinen elokuva ollut mutta oli tässä silti niin paljon hyvää että meni tämän vuoden kotimaisista kärkeen. Henkilöhahmoista yksinkertaiseen Anttiin ja hulluuden rajamailla liikkuvaan Korpikankaaseen oli saatu hienosti syvyyttä ja mielenkiintoa eikä muutkaan päähenkilöt huonoja ole. Joonas Saartamo tekee pääosassa yllättävänkin hienoa työtä mutta show'n varastaa Ilkka Heiskanen ruumiiden kanssa juttelevan Korpikankaan roolissa. Ihan huikeaa työtä! Pidin myös siitä synkästä ja painostavasta tunnelmasta joka tähän elokuvaan oli saatu rakennettua niin henkilöhahmojen, kuvallisen kerronnan kuin myös ääniraidan avulla. Joiltakin osin oli vähän ennalta-arvattava ja kliseinen mutta kaiken kaikkiaan hyvä elokuva.

4. Le Havre
Nämä Kaurismäen elokuvat menevät siihen sarjaan että joko pidät näistä tai sitten vihaat ihan täysillä. Kaurismäen "luuseritrilogiaan" verrattuna suorastaan yltiöpositiivinen elokuva ja siksi mukavaa vaihtelua, mutta visuaalisesti tuttua ja tyylikästä Kaurismäkeä. Myös musiikkipuoli toimii aina tämän herran elokuvissa. Kaurismäen elokuville ominainen jäykkä ja töksähtelevä dialogi tuntui pehmeämmältä kun kielenä oli ranska.

5. Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus
Varsin onnistunut käännös sarjakuvasta elokuvaksi. HC-Tinttifanit on moittineet kun elokuvaan on yhdistelty tavaraa useammasta kirjasta mutta minusta homma oli saatu toimimaan varsin hyvin. Henkilöhahmoissakaan ei oltu lähdetty muuttelemaan mitään vaan kaikki hahmot oli hyvin samanlaisia kuin kirjoissakin. Vaikka en olekaan mikään 3D-tekniikan suuri ystävä niin tässä tuo homma toimi hyvin ensimmäistä kertaa näkemissäni elokuvissa.
 
Viimeksi muokattu:

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Kolme noista nähty, joten niille pisteet. Hyviä olivat:

5p - Johnny English - uudestisyntynyt
4p - Transformers 3 - kuun pimeä puoli
3p - Harry Potter ja kuoleman varjelukset part 2


ps. Meinasin kommentoida, että jopas on härski nimi leffalle (Kaameat pornot), mutta kun tuli tarkistettua 10 kertaa niin siitä sai luettua tuon "Pomot". Itse elokuvasta ei mitään käsitystä.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Itselläni on vielä pari leffaa tuolta listalta näkemättä, joten odottelen vielä top-vitostani.

Kumarran syvään moisen harrastuneisuuden edessä. 191 teatteriensi-illasta plus dvd:llä julkaistut kymmenet teokset päälle ja vain pari on näkemättä?

Tuohon ei pysty edes Tapani Maskula, tuo turkulainen vanha kriitikkoveteraani jolla oli vielä muutama vuosi sitten tapana käydä joka ainut mahdollinen pressinäytös ja joka ainoa ensi-ilta katsomassa ja sen jälkeen haukkua niitä ja antaa suurimmalle osalle sen yhden tähden. Mielestäni tuontapainen toiminta lähenteli jo masokismia (uhrata nyt tolkuttomasti aikaa sille, ettei taaskaan viihdy eikä mikään huvita, ja elinikäisen kokemuksen perusteella olisi voinut muutenkin päätellä, ettei joku Transformers 2 välttämättä sykähdytä), mutta harrastuksensa tietysti kullakin.

Tänä vuonna tehtyjä DVD-levitykseen tulleita leffoja voi siis ihan hyvällä omallatunnolla äänestää, vaikka eivät listalta löytyisikään. Ja jos jonkun leffan kohdalla on epäselvyyksiä, kysyäkin saa

Ok, olisi pitänyt tarkemmin lukea tuo kohta. Dvd-julkaisuissa on minullakin jokunen lisäleffa vuoden 2011 antiin, nuo 41 näkemääni olivat vain teatterissa pyörineitä. Yleensähän vastaavissa äänestyksissä ei dvd-julkaisuja noteerata. Tosin pelkistä dvd-julkaisuista suurin osa ei teatterilevitystä ansaitsisikaan, ja vain kourallinen on sellaisia, jotka olisi ehdottomasti pitänyt teatterissa näyttää (pahimpien jöötien sijasta), joten ei se listaani enää muuta.

The Mechanic -leffan olen tänä vuonna juuri katsonut... tosin en mitään remakea vaan sen aidon ja alkuperäisen, vuoden 1972 The Mechanicin jonka ohjasi Michael Winner ja jossa pääosaa esitti Charles Bronson. Kuuleman mukaan remaken loppu on vesitetty täysin alkuperäisestä, ja turhahan sitä on normaalisti remake-leffoja muutenkaan edes tehdä jos alkuperäinen ei ole mikään 20-luvun mykkäleffaversio. Ylipäätään on sääli, jos leffa aikanaan on tehty juonen ehdoilla ja uusintaversio tehdään päätähtien ehdoilla ja jätetään vaikkapa sellaisia henkilöhahmoja eloon jotka ovat näyttelijöinä liian tunnettuja. Voihan tuo uusintaversiokin toki ihan katsottava olla, mutta aniharvat uusintaversiot päihittävät originaalin.
 

M@rko77

Jäsen
Suosikkijoukkue
LFC, FC Lahti ja Pelicans
Kumarran syvään moisen harrastuneisuuden edessä. 191 teatteriensi-illasta plus dvd:llä julkaistut kymmenet teokset päälle ja vain pari on näkemättä?

Tuohon ei pysty edes Tapani Maskula, tuo turkulainen vanha kriitikkoveteraani jolla oli vielä muutama vuosi sitten tapana käydä joka ainut mahdollinen pressinäytös ja joka ainoa ensi-ilta katsomassa ja sen jälkeen haukkua niitä ja antaa suurimmalle osalle sen yhden tähden. Mielestäni tuontapainen toiminta lähenteli jo masokismia (uhrata nyt tolkuttomasti aikaa sille, ettei taaskaan viihdy eikä mikään huvita, ja elinikäisen kokemuksen perusteella olisi voinut muutenkin päätellä, ettei joku Transformers 2 välttämättä sykähdytä), mutta harrastuksensa tietysti kullakin.



Ok, olisi pitänyt tarkemmin lukea tuo kohta. Dvd-julkaisuissa on minullakin jokunen lisäleffa vuoden 2011 antiin, nuo 41 näkemääni olivat vain teatterissa pyörineitä. Yleensähän vastaavissa äänestyksissä ei dvd-julkaisuja noteerata. Tosin pelkistä dvd-julkaisuista suurin osa ei teatterilevitystä ansaitsisikaan, ja vain kourallinen on sellaisia, jotka olisi ehdottomasti pitänyt teatterissa näyttää (pahimpien jöötien sijasta), joten ei se listaani enää muuta.

The Mechanic -leffan olen tänä vuonna juuri katsonut... tosin en mitään remakea vaan sen aidon ja alkuperäisen, vuoden 1972 The Mechanicin jonka ohjasi Michael Winner ja jossa pääosaa esitti Charles Bronson. Kuuleman mukaan remaken loppu on vesitetty täysin alkuperäisestä, ja turhahan sitä on normaalisti remake-leffoja muutenkaan edes tehdä jos alkuperäinen ei ole mikään 20-luvun mykkäleffaversio. Ylipäätään on sääli, jos leffa aikanaan on tehty juonen ehdoilla ja uusintaversio tehdään päätähtien ehdoilla ja jätetään vaikkapa sellaisia henkilöhahmoja eloon jotka ovat näyttelijöinä liian tunnettuja. Voihan tuo uusintaversiokin toki ihan katsottava olla, mutta aniharvat uusintaversiot päihittävät originaalin.

Niin, ihan en kaikkia leffoja ole katsonut! :D Tarkoitin aivan jotain muuta, anteeksi kielikukkanen. :P Mutta parisenkymmentä katsottuna ja pari vielä päälle niin oma top5-lista ois valmis.
 

Nurmos_888

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Blackhawks, Ducks
Vuoden 2011 top 5.

Tässä oma top 5 -lista vuodelta 2011. Mainittakoon, että näistä tämän vuoden kehutuimmista ainakin Drive ja Le Havre on näkemättä. Ihan kiva vuosi ollut leffojen osalta, tosin se "kirkkain helmi" (viime vuonna Inception) jäi puuttumaan tänä vuonna. Jos ensi vuonna Tarantinon Django Unchained (linkki vie IMDB:n elokuvaa koskevaan infoon) yltäisi sinne omaan viiden tähden kategoriaan. Se nähdään sitten ensi vuonna.


Seuraavat linkit vie Leffatykin elokuvia käsitteleviin arvosteluihin ja perustietoihin.

5p. Black Swan
Darren Aronofskyn loistoteos, jossa Natalie Portmanin roolisuoritus balettitanssija Ninana oli häikäisevä ja parhaan naispääosan Oscar -palkinnon arvoinen. Elokuva on aronofskymaisen inhorealistinen, koskettava ja ajoittain ahdistava kokemus. Vuoden paras elokuva.

4p. Kuninkaan puhe
Tarina änkyttävästä kuninkaasta on siirretty onnistuneesti kankaalle, ja erityismaininnan ansaitsevat Colin Firth ja Geoffrey Rush: Firth onnistuu loistavasti Yrjö kuudentena ja Rush pokkasi itselleen parhaan miessivuosan Oscarin kuninkaan puheterapeuttina. Hauska ja ajatuksia herättävä kuvaus Englannin monarkiasta.

3p. Source Code
Mielenkiintoinen toimintaa ja sci-fiä yhdistävä tiivis puolitoista tuntinen. Jake Gyllenhaal on pitkästä aikaa suorastaan hyvä. Viihdyttää, mutta elokuvassa on samalla myös pohdiskeleva ote. Tämän vuoden yllättäjä.

2p. 127 tuntia
Raadollinen kuvaus tositapahtumiin perustuvasta erämatkailijan kohtalosta. Danny Boyle onnistuu kuvaamaan yksinäisen erämiehen tuskaa kuolemanloukussa hyvin, ja elokuva pitääkin otteessaan koko kestonsa ajan. James Franco vakuuttaa pääroolissa. 127 tunnissa on samalla myös yhteiskuntakriittinen ote.

1p. Kova kuin kivi
Coenmaisia hahmoja + Villi Länsi + mielenkiintoinen kostotarina tytöstä, joka haluaa oppia palkkamurhaajaksi + erinomainen Jeff Bridges = erittäin onnistunut elokuva.
 
Viimeksi muokattu:

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Pistän nyt ihmisten iloksi listan niistä leffoista, jotka olen itse nähnyt tänä vuonna. Jaoin pakan karkeasti kolmeen kategoriaan eli kärkikastiin, keskikastiin ja pahnanpohjimmaisiin. Ei tuo nyt mitenkään virallinen ja lopullinen jaottelu ole, mutta kunhan nyt jollain lailla niputin.

Kärkileffat (suurin piirtein 4-5 tähteä)
Drive, Hanna, Black Swan, Super 8, Biutiful, Source Code, The Fighter, The King's Speech, True Grit, Rise of the Planet of the Apes, X-Men: First Class, Hereafter

Keskikastin leffat (2,5-3,5 tähteä)
Thor, The Eagle, Captain America: The First Avenger, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2, The Way Back, 50/50, In Time, Sherlock Holmes: A Game of Shadows, Hysteria, Tucker & Dale vs. Evil (dvd-julkaisu Suomessa 2011), Green Lantern, Cowboys & Aliens, Hall Pass, The Adjustment Bureau, Rango, The Three Musketeers

Pahnanpohjimmaiset (1-2 tähteä)
Red Riding Hood, I Am Number Four, Conan the Barbarian, Tomorrow When the War Began, Tamara Drewe, Transformers: Dark of the Moon, Colombiana, No Strings Attached, Sucker Punch, The Darkest Hour, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, Priest, Battle: Los Angeles

Eri kastien keskinäiset järjestykset eivät ole mitenkään lopulliset, mutta ovat ne edes jotenkin sinne päin, eli esim. keskikastin ensinmainitut (Thor jne) ovat parempia kuin viimeksi mainitut (The Three Musketeers) jne. Vastaavasti pahnanpohjimmaisissa Priestit ja Battle: Los Angelesit ovat suurempaa kuraa kuin uusio-Conanit sun muut.

En ole katsonut Le Havrea enkä Tree Of Lifea, koska olen sekä Aki Kaurismäen että Malickin tuotantoa katseltuani päätynyt siihen lopputulokseen, että herrojen tekeleistä ei tule kuin haukotus tai vitutus. En arvosta Malickia muutenkaan kauheasti. Yliarvostettu ohjaaja ja taidekriitikkojen lellikki, jonka ympärille on luotu turhaa mystiikkaa sen takia, että hän on erakko ja on pitänyt vuosien taukoja ohjaamisessa. Mies oli 1970-luvulla varteenotettava ohjaaja, mutta 20 vuoden taktinen tauko oli liikaa, ja kaikki myöhemmät elokuvat ovat olleet tylsää ja ylipitkää tekotaidetta. Välillä tuntuu, että miehen leffat ovat henkilökohtaisia vitsejä, joille Malick itsekseen hykertelee katsoessaan kuinka monta taidekriitikkoa hän saa niillä jallitettua.

Sehän on muutenkin huvittavaa, kuinka monet taidekriitikot kuvittelevat olevansa kovinkin individualistisia, mutta eivät elokuvaelitismissään tajua olevansa osa laumaa, joka seuraa sokeasti sitä mielipidettä mikä heille syötetään. Jos joku ohjaaja tai teos on osa "kaanonia", niin siitä ei uskalleta poiketa, ettei joudu lauman laitamille tai laumasta ulos. Vähintäänkin täytyy kurkata netistä mitä muut ovat jollekin leffalle antaneet ennen kuin uskaltaa antaa oman arvosanansa.

Aki Kaurismäen leffat puolestaan ovat tyylillisesti jämähtäneet hänen Suomi-versioonsa ranskalaisen 1960-luvun uuden aallon marxilaispohjaisista elokuvista, ja sen kyllä huomaa. Ranskassahan hän aina palkintoja saa, koska hänen tyylinsä on sieltä imitoitu. Kaurismäen varhaisissa elokuvissa oli vielä paljonkin ideaa ja ajatusta, mutta viimeistään Matti Pellonpään kuoleman ja Pidä huivista kiinni, Tatjanan jälkeen elokuvat ovat menneet mustavalkoiseksi paasaukseksi ja ylettömiksi nostalgiatripeiksi.

Ei Kaurismäen nykyisin tosin tarvitsekaan tehdä muuta kuin istuttaa Kati Outinen mykkänä kuvaan ja uusiokäyttää iänikuinen "the system is bad, mute expressionless ugly people smoking cigarettes are good, m'kay?"-linjauksensa, niin uusi mestariteos on syntynyt.

On ihmisiä, jotka varmasti aidosti rakastavat Malickin ja Kaurismäen nykytuotantoa. Minä en niihin ihmisiin kuulu, ja siitä syystä olen lakannut kiusaamasta itseäni mm. näiden herrojen tekeleillä. Sen sijaan, että niitä katsoisin ja niitä haukkuisin jätän ne suoraan väliin. Sen sijaan esimerkiksi von Trierin leffat ovat ihan eri asia, ja siksi harmittaa, etten ole Melancholiaa vielä nähnyt. Antichrist oli ainakin erinomainen.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Jos ensi vuonna Tarantinon Django Unchained (linkki vie IMDB:n elokuvaa koskevaan infoon) yltäisi sinne omaan viiden tähden kategoriaan. Se nähdään sitten ensi vuonna.

Se nähdään tosiaan. Tarantinon viimeisestä onnistumisesta onkin jo pitkä aika, Kill Billien jälkeen taso on ollut joko luokattoman heikko (Death Proof) tai hetkittäin hyvä mutta sekava kuten impotentissa fantasiasotaelokuvassa Inglourious Basterds, joka jätti hyvän alun jälkeen vastenmielisen jälkimaun hyvistä näyttelijäsuorituksista huolimatta.

Tarantino tuntuu oikeastaan kadottaneen tatsinsa, joten jonkun pitäisi käydä ns. repäisemässä hänen päänsä retro/remake/nostalgia-täytteisestä pers... pensaasta ja sanoa, että sitä voisi tehdä vaihteeksi sellaisiakin elokuvia, joissa pastissit, imitointi ja homage-perinne olisivat taas rengin roolissa eivätkä isännän. Alkupään leffoissaan Tarantino hyödynsi hienosti vanhojen omien suosikkiensa kuvastoa ja teemoja mutta niiden käyttö ei mennyt näiden teemojen kanssa runkkaamiseksi kuten viimeaikaisissa elokuvissa. Toivottavasti Django olisi askel parempaan ja ennen kaikkea askel eteenpäin eikä se jämähtäisi Tarantinon omalle mukavuusalueelle.
 

Jupe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Paljon jäi mahdollisesti hyviä leffoja katsomatta mutta annetaan pisteet silti.

5p Midnight In Paris
- Todellinen feel good -elokuva, upeasti kuvattu, upea tunnelman luonti Woody Allenilta. Olen erittäin positiivisesti yllättynyt että Allen on näin hyvässä vedossa vanhoilla päivillä, lisää tälläistä kiitos.
4p Le Havre
- Ei parasta Akia, mutta kiva piristysruiske suunnata elokuvia enemmän kohti euroopan markkinoita. Boheemielämää on enemmän Akin näköinen ja toimii mulle paremmin. Salaisuushan se ei ole että tämänkin elokuvan päärooli oli varattu Matti Pellonpäälle. Sääli että kävi miten kävi.
3p Super 8
- Tavoitti mukavasti samaa tunnelmaa kuin 80-luvun Goonies ja vastaavat. Hyvin tehty ja nimenomaan tunnelman luonnin kannalta, erityispisteitä luonteville näyttelijänaluille.
2p Source Code
- Tälläiset hyvin tehdyt aikahyppely-scifit toimivat ja Michelle Monaghan on niin söpö että muakin vitutti pääosan puolesta alkumetreillä kun deitit jää kesken.
1p Rajaton
- Aiheena mielenkiintoinen, varmasti osittain tosiasioita lähellä kulkeva tarina tajuntaa laajentavia tabuja käyttävistä työntekijöistä finanssimaailmassa


_
 

Buster

Jäsen
Noista listan elokuvista oli tullut nähtyä 37 kappaletta ja nopsalla IMDB:n vilkaisulla löytyy vielä pari listan ulkopuolista tuohon päälle. Valitettavasti paria tälle listalle potentiaalista ehdokasta ei ole tullut nähtyä. Viisi parasta oli helposti erotettavissa, sillä tällä hetkellä mikään muu kuluneen vuoden leffa ei ole omissa kirjoissani yltänyt yhdeksikköön, mutta noiden viiden keskinäinen sijoittelu olikin sitten jo ihan tolkuttoman vaikeaa. Järjestys voisi olla toisena päivänä erinäköinen. Viides sija todennäköisesti pysyisi vain samana. Yritetään nyt saada kasaan myös jonkinlaista kommenttia ja ilman spoilereita.

5p. Melancholia
- Lars Von Trierin ahdistava elokuva, mikä hitaasta temposta huolimatta pitää katsojan otteessaan loppuun saakka ja tarjoaa myös hieman syvempää ajateltavaa, josta osaa ei varmaan osaa selittää kuin ohjaaja itse. Komea visuaalisesti ja Wagnerin Tristan & Isolde vetää ihokarvat pystyyn. Ei mikään pimeiden syysiltojen piristäjä, kuten jo nimestä voi päätellä.

4p. Kuninkaan Puhe
- Ei tässä sen kummempia. Komediaa ja draamaa, mutta että kuninkaalliset jopa näytetään tavallisina ihmisinä. Dialogi on erinomaista ja täynnä pieniä nokkeluuksia. Tähtikaartia piisaa ja roolisuoritukset ovat sen mukaisia. Saattoi jopa silmäkulma olla vaarassa hieman kostua kun se puhe sieltä viimein kajahti ilmoille. Oscarit täysin oikeaan osoitteeseen.

3p. Black Swan
- Jos joku olisi joskus sanonut että katsoisin elokuvaa baletista ja että vielä todellakin pitäisin siitä, niin en olisi uskonut. Mutta niin vain Darren Aronofsky sai tästäkin irti dramaattisen ja jännittävän elokuvan, täynnä seksuaalisia jännitteitä ja pelkoa. Ja taas kun lopputekstit rullaavat, niin saadaan miettiä mitä tapahtui ja mitä ei tapahtunut.

2p. Midnight In Paris
- Lähdin katsomaan tätä puolisokeana. En odottanut oikein mitään ja en edes tiennyt elokuvasta yhtään mitään muuta kuin sen nimestä oli pääteltävissä. Huomasin sitten päätyneeni katsomaan lähes kuin mittatilauksena itselleni tehtyä elokuvaa. Täynnä historiaa ja siihen sidottua komiikkaa. Owen Wilson ajaa asiansa pääroolissa.

1p. Vuosi Elämästäni
- Lämminhenkinen elokuva, missä tarkastellaan erään iäkkään pariskunnan vuotta. Itse pariskunnalla menee hyvin ja he ovat sinut elämänsä kanssa, mutta samaa ei voi sanoa heidän ystävistään. Erinomainen käsikirjoitus, hyvät roolisuoritukset, mutta varmasti hidas tempo, sekä aihe saavat monet skippaamaan tai jättämään leffan kesken. Harvoin törmää näin rehelliseen ja aitoutta henkivään elokuvaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös