Toimiikohan tuo loppupeleissä edes KHL:ään pelaamaan haluavien venäläisten lupausten kanssa? Jos jonkun suurseuran kasvatti varataan toisen seuran toimesta, niin lähteekö se noin vain kävelemään vai tuleeko kasvattajaseura väliin?
Löysin sellaista tietoa, että kasvattajaseuralla on etuoikeus pelaajaansa, mikäli toinen seura varaa kasvatin, niin seura voi käyttää oman varausvuoronsa ja pitää pelaajansa. Tätä oikeutta käytettiin tänä vuonna 25 kertaa.
Lisäksi Sport Expressissä on mielenkiintoinen juttu:
http://hockey.sport-express.ru/reviews/6052/ (valitettavasti vain venäjäksi).
Yritän lyhyesti referoida sen:
Tämä selittää haluttomuutta venäläispelaajien varaamiseen aivan kärjessä: mitä pienemmällä sijalla venäläinen pelaaja varataan, sitä enemmän varaavan seuran pitää maksaa kasvattajaseuralle ja pelaajalle. Jutussa mainitaan, että nämä korvaukset liikkuvat sadantuhannen dollarin paikkeilla. Miksi maksaa tuolainen summa jostain 16 vuotiaasta raakileesta?
Nyt ykkösenä varattu Dmitri Jashkin on juuriltaan venäläinen, mutta hänellä on myös Tsekin passi ja hän pelaa Vsetinin junioreissa (hänen isänsä Aleksei pelasi pitkään Vsetinissä, ollen kuusinkertainen Tsekin mestari ja on nykyään seuran urheilutoimenjohtaja), eli hänestä ei tarvitse korvauksia maksaa.
Nyt ensimmäisellä kierroksella varattiin 13 Venäjän passin omaavaa, joista 2 pelaa muualla kuin Venäjällä, 8 varasi omaseura ja vain 3 varasi muu kuin omaseura. Jos olen tajunnut oikein, niin vain noista kolmesta maksetaan korkeimmat kasvattajakorvaukset.
Kaiken huippu on SKA, jolla oli 7 varausvuoroa käytössään. Pietariin ei varattu tänä vuonna yhtään venäläispelaajaa. Venäläispelaajanhan voi myöhemmin halutessaan ostaa tai vaikka vaihtaa varausvuoroon.
Nähtäväksi jää se kuinka kauan varausjärjestelmä elää nykymuotoisena kun seurat eivät ole suuremmin kiinnostuneita.