Vaalikoneita...heh
Niin, ainut edes jotenkin ehdokkaiden mielipiteistä paremmin kertova vaalikone on Ylen. MTV3:n kone on täyttä pelleilyä, Helsingin Sanomien kysymykset taas ovat täysin linjattomia. "Onko Venäjä Suomelle turvallisuusuhka?" Voit ajatella myönteisesti ajatellessasi ydinvoimalaonnettomuutta tai sotilaallista hyökkäystä. Näin kysymykseen voi vastata samalla vaihtoehdolla täysin erilaisen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ajattelun perusteella. Kaikki riippuu siitä, miten kysymyksen ymmärrät. Eipä sillä, niinhän se on näissä höpöhöpö rasti ruutuun -kyselyissä aina, mutta nuo Hesarin kysymykset ovat jo aika räikeitä. Ylellä kysymykset ovat laajoja ja juuri niitä, joihin ihmiset haluavat vastauksia. OK, eihän presidentillä ole muodollista toimivaltaa esimerkiksi terveydenhuollon toimintaan, mutta minusta on tärkeää, että ehdokas ajattelee niin tärkeästä kysymyksestä samalla lailla. Arvopohja on kaiken toiminnan lähtökohta. Ylen vaalikoneesta tuli:
1. Halonen, Tarja SDP 76%
2. Kallis, Bjarne KD 72%
3. Vanhanen, Matti Kesk. 68%
4. Hautala, Heidi Vihr. 67%
5. Lahti, Arto ALP 67%
6. Lax, Henrik RKP 67%
7. Niinistö, Sauli Väinämö Kok. 65%
8. Soini, Timo PS 61%
Järjestys vastaa lähes täydellisesti sitä järjestystä, mihin ehdokkaat asettaisin. Vaalikoneen tärkein tehtävähän on vahvistaa sitä mielikuvaa, että oma ehdokas on myös lähimpänä rastitus-leikissä.
Eilinen vaalikeskustelu oli mielenkiintoinen sen jälkeen, kun puuduttavasta perustuslaki-jankkauksesta oli päästy eroon. Medioissa se vielä nostettiin keskustelun kiihkeimmäksi aiheeksi...heh. Merkityksellisempiä asioita olisi ollut vaikka kuinka. Onko itseasiassa kyse muusta kuin muodollisuudesta? Kuka tosissaan uskoo, että presidentin ja hallituksen viime kätisellä päätösoikeudella on suurta merkitystä? Kekkosen jälkeen Suomessa ei ole ollut, eikä tule presidenttiä, joka tekisi päätökset ilman yhteistyötä hallituksen kanssa. Eiköhän nykyisestä kriisinhallintapolitiikasta vallitse niin suuri konsensus pääpuolueiden välillä, että hallituksen ja presidentin iso linjaero on mahdottomuus, jos Soini ei sitten voita vaaleja. Ja mitä, perustuslakia muutetaan silloin, kun se on epäselvä, eikä ilmaise sen hetkistä poliittista tahtoa. Jo kahden eri eduskunnan hyväksyminen takaa huolellisuuden. Se, että hallituksen sisällä olisi tehty joidenkin henkilöiden toimesta hätiköityjä ratkaisuja, on hallituksen asia ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmien asia.
Utilitarismia? Sitähän siellä eilen. Niinistö ainakin totesi, että tekojen oikeutus riippuu niiden seurauksista. Hyih. Lakipykäliä kielloista huolimatta esille ottaneille myös miinukset. Toisessa kysymyksessä Kalliksen ja Soinin vanhoilliskristillisyys aiheutti poikkeaman linjasta. Haudat eläviä ihmisiä tärkeämpiä?
Niinistö oli muutenkin kamalan surkea. Oikein tuskastutti kuunnella sitä jatkuvaa saarnaamista suomalaisen osaamisen markkinoinnista. Halonen otti aivan oikein esille globalisaation laajemmassa mittakaavassa. Vanhasen heitto Niinistön kahden vuoden tauosta suomalaisen politiikan seuraamisessa herätti myös hilpeyttä. Jos ehdokkaiden supliikkitaitoja ruvettaisiin mittaamaan tosissaan, Kallis olisi ylivoimainen.