Sarjassamme: piäleen menneet kaudet

  • 5 218
  • 27

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tuolla UJK-ketjussahan jo sikisi mielenkiintoinen keskustelu divarin pisimmistä tappioputkista ja surkeimmista kausista. Mielestäni tuo ketju on kuitenkin (ainakin vielä) väärä paikka moiselle keskustelulle, joka mielenkiintoinen toki on. Löysin muutamalta kaudelta tietoa, täydentäkää ja lisäilkää seuraavaan listaan.


92-93
Lieneekö historian heikoin divarialku kahdelta joukkueelta? Centers ja HJK olivat nimittäin (ainakin) vielä seitsemän pelatun pelin jälkeen nollakerhossa. Eli kovin jamesbondimaiset saldot olivat kummallakin, toiseksi viimeisellä
Centersillä 0 0 7 23-50 0
ja HJK:lla 0 0 7 17-57 0.

Valitettavasti meikällä ei ole kyseisen kauden lopullisia tilastoja tallessa, joten tarkalleen en osaa sanoa kuinka pitkiä tappioputkia joukkueet kyseisellä kaudella harrastivat. Luultavasti pitkiä. Jos en aivan väärin muista, niin tuolla kaudellahan Centersillä ei ollut pelaajia kuin pariin kentälliseen ja muut joukkueet "vuokrasivat" omia ylijäämämiehiään heille, jotta eivät menettäisi sarjan luovuttamisen takia ansaitsemiaan pisteitä. KooKoostakin taisi käydä pelaamassa muutamat pelit Centers-paidassa mm. Jarno Kultanen ja Jani Nivala. Näin äkkiseltään muisteltuna.

Ja HJK:n vähäiset talousvarat aiheuttivat myös tahattoman koomisia tilanteita: lähes kaksimetriselle Jukka Suomalaiselle ei ollut varaa hankkia yhtään standardikokoa isompaa paitaa, joten kaiffa luisteli sitten numero niskassa. Ja joukkueella oli tasan yhdet molarin kamat, mistä syntyikin todella absurdi tilanne kun ykkösmaalivahti sai tarpeekseen takaiskuista. "Jätä ees se räpylä..." Joku HJK:n kotipeli pelattiin Kouvolassa, koska Hesan hallissa pidettiin samaan aikaan kirpparia... Mutta mitäs näille sankareille sitten kävikään? Joku täydentäkööt tietojani, kiitos.


93-94
Kausi oli Imatran Ketterän. Alkusarjan 28 pelistä joukkue voitti vain kolme, ja hävisi siis 25. Aikamoisena saavutuksena voidaan pitää Ketterän vierassaldoa: se hävisi kaikki pelinsä. Maaliero vieriassa 35-98, ja suurimmat tappiot: K-Kissat-Ketterä 13-3 ja Kärpät-Ketterä 14-3. Yleisö ei kuitenkaan hyljännyt tappiosta toiseen porskuttanbutta joukkuetta: katsojakeskiarvoksi jäi 767, mikä olisi kohtalaisen kova sana tämän päivän Mestiksessäkin – ainakin sarjajumbolta.

Joukkueen paras pistemies alkusarjassa oli muuten muuan Petteri Sihvonen (kaikki ketkä ovat kouluaikoinaan tehneet novelli-analyyseja, muistavat motiivin: jos tarinan alussa mainitaan ase, on varmaa, että sitä käytetään lopussa...). Esa Puska puolestaan nousi nimensä veroisesti puskista parrasvaloihin. Miinussaldo –36 oli kova saavutus 28 pelistä.

Ketterän divaritaru ei kuitenkaan ollut lähelläkään loppumista. Se selvityi jatkosarjassa kolmanneksi ja ansaisti paikkansa karsintasarjaan, jossa säilytti paikkansa olemalla kolmas. Jos joskus on ollut outoja sarjajärjestelmiä, niin tuolloin.


94-95
Ketterä jatkoi häntäpään dominointiaan. Tosin, nyt se keräsi 28 pelistä 16 pistettä. Noususarjassa joukkue sijoittui toiseksi, ja jatkoi porskuttamista.


95-96
Kuten jo aiemmin on tullutkin ilmi, oli Junkkarien muinainen menestys ja maine kaikonneet täksi kaudeksi. Olihan joukkueessa tosin Tommi "Hot-hand" Hietala veskarina ja Jan Jasko koutsina (myöhemmin myös kaukalossa), mutta muuten joukkue oli ilmeisetikin junnuista koottu. Hietalakin taisi jossain vaiheessa kautta saada tarpeekseen...

Junkkarien saldoksi jäi runkosarjassa 2 0 42 102-301. Kauden kahdeksas peli oli ensimmäinen jonka joukkue voitti: 1.10. J-Diskos 5-1. Seuraavia pisteitä saatiinkin sitten Kalajoella odotella 14 pelin ajan, Haukat kaatui 7-4 23. pelissä. Loput kaksikymmentäyksi peliään joukkue hävisi. Kun lisäksi lasketaan karsintasarja, jonka kaikki kymmenen matsia Junkkkarit hävisivät (maaliero 12-85), oli tappioputki yhteensä 31 pelin mittainen! Voi olla sellainen ennätys, jota ei hevillä rikota... Tuon karsintasarjan voitti muuten UJK.

Muutama kuritus:
FPS-Junkkarit 13-1
SapKo-Junkkarit 13-1
Titaanit-Junkkarit 11-0
Bussissa on täytynyt olla kivaa kotimatkoilla...

Kausi ei muuten mennyt putkeen KooKooltakaan. Viimeisenä pleijareihin päässyt joukkue joutui todella tiukoille jopa Junkkarien kanssa kotonaan 28.10.-95: KooKoo-Junkkarit 2-1. Vajaa kuukausi myöhemmin kuuden pelin tappioputki saatiinkin sitten reippaasti poikki 4-10 vierasvoitolla. Tosin, kevään aikana joukkue sai myös voittoputkia aikaan. Pisin taisi kestää viisi ottelua.


96-97
Sitten lähti KooKoo. Divaria karsittiin kovalla kädellä, mutta KooKoon syksy ei jättänyt paljon jossittelulle sijaa. Runkosarjan saldo:
30. 4 2 24 71-170 10
Markku Erholz merkkautti lukemat –30. Pisimmät tappioputket ja rumimmat höykytykset jätettäköön muiden selvitettäviksi.

Alemmassa jatkosarjassa KooKoo onnistui vielä parantamaan ja saavutti kosmeettisen hyödyn: taakse jäi Imatran Ketterä. KooKoolle neljästätoista jatkopelistä 9 pojoa ja Ketterän saldoksi 14. 1 1 12 56-91 3.

LISÄYS:
Eipä tässä muutakaan tekemistä ollut. KooKoo otti kauden ensimmäisen voittonsa 22. pelissä 1.12, jolloin SapKo kaatui vieraissa 2-4. Eli 21 peliä ilman voittoa heti kauden alkuun... Eka peli tosin taisi olla tasuri. Ketterän pisin voitottomien matsien putki oli runkosarjassa 12 pelin mittainen. Lisäksi se ei voittanut yhtään viimeisistä 12 pelistä.

Ja pakkohan tässä on vielä mainita yksi KooKoon saavutukista, sillä esim. Miika lienee ikänsä puolesta seuraavasta onnellisen tietämätön: KooKoo-FPS 0-13 :D

97-98
LISÄYS:
44 peliä. Ahmoille 28 pojoa ja UJK:lle 24. Ahmat aloitti kauden seitsemällä tappiolla ja viimeisistä kahdeksasta pelistä ei voittoa herunut. UJK:n pisin voitottomien ottelujen putki kesti kahdeksan matsin verran.


98-99
LISÄYS:
Samat kaverit taistelivat vimppasijoista tänäkin vuonna. 48 pelistä UJK:lle ja Ahmoille 30 pojoa. UJK:n maaliero oli vähemmän huono. UJK:n kausi alkoi vaikeasti, 10 peliä ilman voittoa. Myöhemmin tuli vielä toinen pitkä putki, yhdeksän pelin pituinen.

Ahmojen tuosta kaudesta olisi kiva kuulla jotain. Se voitti neljä peliä putkeen, kunnes hups! Seuraavat 12 peliään se hävisi, eikä kyennyt enää runkosarjan lopuissa 20 pelissä ottamaan kertaakaan kahta pistettä. Mitä oikein kävi?

Karsinnoissa Ahmat säilytti paikkansa kukistamalla KooVeen, mutta KooKoo "tiputti" UJK:n. Pelicans nousi liigaan, ja KalPa meni nurin. Niinpä UJK otettiin takaisin remmiin.


99-00
Jumbona SapKo. Ennätyspitkiä tappioputkia ei varmaankaan syntynyt, sillä pisteitä 48 pelistä saivat kasaan 19. Maalisuhde-ero -91. Toni Kaukiaiselle ikävin +/--lukema, -31. Yleisöä peleissä keskimäärin 574.


00-01
Selvää "huonointa joukkuetta" ei tästä kaudesta löydy. UJK jäi viimeiseksi, mutta keräsi 28 pistettä. KooKoo 31, Jokipojat 33, FPS 34 ja Ahmat 36. Tehotilaston häntäpäästä löytyvät nimet: Samuli Kivelä, Juha Mattila, Sami Suominen ja Teemu Timoskainen. Kukaan ei kuitenkaan kasannut edes kolmeakymmentä miinusmerkkiä tililleen.

Koska titteli on jaossa, se jaettakoon. Karsinnoissa KooKoo osoitti olevansa kevään joukkue, kuten valmentaja Petteri Sihvonen (nykyisin Pelicans…) oli luvannutkin. Voitto ja tappio EPS:sta, tasurit KalPan kanssa ja tappiot UJK:lta lähettivät joukkueen alas, tosin vain väliaikaisesti. Runkosarjan viimeisiin kahdeksaan peliin ei mahtunut yhtään KooKoon voittamaa matsia. Pisin tappiosarja taisi olla seitsemän pelin mittainen, ja voitottomien pelien putki kesti yhdeksän peliä.

KooKoo onnistui myös rämpimään yleisömääränsä alas: 620 (edellisenä vuonna vielä tuplaten, 1224). UJK:lla 522 ja kehnosta kaudestaan huolimatta Joensuussa yli tuhat!


01-02
Muutaman kauden tauon jälkeen sarjasta löytyi taas perinteinen heittopussi. Diskos voitti 44 pelistä vain kuusi, ja sai kasaan 13 pistettä. Maalierokin lähenteli huippuvuoisien saldoja, -149. Ei niin yllättäen, tehopörssin pohjalta löytyy tukku D-miehiä. Yli 40 miinuksen pääsivät Papinaho, Yläinen ja Leinonen.

Pisin tappioputki joukkueelle tuli runkosarjan loppuun: 18 peräkkäistä häviötä. Joukkue pelasi kauden aikana kahdesti kaksi peräkkäistä nollapeliä. Ymmärtänette varmaan, ettei tämä ole kehu joukkueen maalivahtiosastolle. Yleisöä 446 - tuolla luvullla UJK päihitettiin muutamalla katsojalla.
 
Viimeksi muokattu:

MiikaL

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Noi Diskoksen jätkien "teho"pörssi lukemat on aika raakoja! Noh, nyt löytyi sentäs oikea sarjataso.

Itselleni jäi FPS:n kausi 99/00 mieleeni, ei pieleen menneenä kautena, eikä minään loistokaudella vaan silla että kyseisellä kaudella Forssa löysi köyhän miehen Machuldan, Andrei Makrovin!
 

Kotkafani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Niin, ja sitten noihin putoamisjuttuihin liittyy sellaiset kummajaiset kuin UJK:n ja KooKoon putoamiset Suomi-sarjaan ja "uudelleen nousut" jonkun muun konkursin takia. Lähellä oli UJK:lla ettei olisi pudonnut kahta kertaa peräkkäin.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
93-94 tai 94-95 sarjapaikastaan joutui luopumaan kaksi joukkuetta. Kärpät ja joku toinen, jota en tähän hätään muista. Eli silloiset karsintapelit olivat kyllä aika turhia...
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Miika-90
Noi Diskoksen jätkien "teho"pörssi lukemat on aika raakoja!

Harmi vain, etten löytänyt Junkkarien "kultakauden" miinuslukemia mistään. Voin kuitenkin vakuuttaa, että Diskoksen lukemat ovat vielä pientä verrattuna noiden heebojen saaliisiin.

Kävin lisäilemässä tuohon avausviestiin puuttuvia kausia. Centers, HJK ja Ahmat kiinnostavat. Ja forssalaiset voivat käydä katsomassa komeaa vierasvoittoaan Kouvolasta. Ei tule toistumaan.
 

Nilfisk

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Junkkareiden kultakausi 1995-96

Jääkiekkokirja 1996-97 kertoo karua kertomaa:

Arto Pisilä -63
Timo Seikkula -44
Sami Markkanen -43
Miroslav Saga -41
Juha Mäyrä -37
Tero Pisilä -37
Tuomas Rautio -36
Timo Loukasvuori -36
Ari Klint -35
Pasi Priuska -30
Sami Laine -30
Aki Fahler -28
Veli-Pekka Raitapuro -28
Marko Koski -25
Radovan Sipos -23
Harri Viitanen -22
Tommy Grönlund -22
Timo Suni -20

Siinä kaikki kahdenkympin "ylittäjät". Lisäksi mm. Pasi Nielikäinen 2 ottelua 0+0 pistettä 4 min ja -1.

Erikoisuutena sillä kaudella sarjassa pelasi neljä nykyistä NHL-vahtia: Vesa Toskala KooVee 2 ott., Miikka Kiprusoff K-67 5ott., Jani Hurme K-67 16 ott. ja Pasi Nurminen Ketterä 43 ottelua.
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
Viime kauden Diskos-miehistä olisi Juha "ei mikään Paul Coffey" Hanhikoski ehkä lyönyt jopa Arto Pisilän tehopörssilukeman, jos olisi pelannut koko kauden.

19 ottelua ja teholukema -30 olisi 44 ottelussa tiennyt rehvakkaita lukemia -69.

Tosin Hanhikoski tuli joukkueeseen keskenkuntoisena ja paransi loppua kohden, joten tuskin 44 ottelun sarjassa olisi sentään ihan noin pahoja lukemia syntynyt.
 

Putte

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, Tommy Wingels, San Jose Sharks
Kysymys Tilastonikkareille:

UJK kohtasi siis eilen FPS:n ja hävisi hyvän taistelun jälkeen vasta jatkoajalla 3-4.

Nyt kun lasketaan pisimpiä tappioputkia niin ilmeisesti tuo UJK:n eilinen tappio todella lasketaan myös tappioksi, sillä vaikka uusien sääntötulkintojen mukaan nykyään saakin tuon yhden pisteen vaikka pelin häviääkin jatkoajalle niin eikös vain että tappio mikä tappio eli nyt UJK:n tappioputki on jo 9 ottelun mittainen.

Onnittelut kuitenkin UJK:lle avauspisteestä, lähinnä kysymus koskee siis tilastomielessä eli onko UJK:lla nyt 9 peräkkäistä tappiota vai katkaisiko tuo varsinaisella peliajalla saatu piste tappioputken?
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Aika hyvä kysymys, ja mielenkiintoinen tilanne.

Aiemmilta kausiltahan laskeskelin noita putkia ilman voittoa ja ilman pisteitä, jolloin ilman pisteitä oli ikävämpi vaihtoehto kuin ilman voittoa. Nythän asetelma on kääntynyt ikään kuin nurinniskoin...

Mutta siis, tähän kysymykseen en osaa mitään vastata. Tai siis kyllähän jatkoaikatappiokin on näin maalaisjärjellä ajateltuna tappio, mutta...
 

MiikaL

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Viestin lähetti Everton
Ja pakkohan tässä on vielä mainita yksi KooKoon saavutukista, sillä esim. Miika lienee ikänsä puolesta seuraavasta onnellisen tietämätön: KooKoo-FPS 0-13 :D


Oho! No, täytyy myöntää että enpä usko itsekkään että tuollainen toistuu.



Ja suuri kiitos vielä Evertonille kun jaksoit tämmöisen tehdä, sillä itseäni tosiaan kiinnosta Mestis/ divari historia noilta ajoilta kun itse olen ollut vielä ihan lapsi!

KIITOS!

J
 

Kotkafani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mielstäni Jääkotkien putki katkesi nyt, sillä varsinainen peliaika päättyi tasan. Ennen vanhaan molemmat joukkueet olisivat saanet yhden pisteen.
Tietysti olisi hauskaa kuulla mikä tilastonikkareitten virallinen mielipide tässä tilanteessa.

Kysymys: Onko em. Tommy Grönlund sama herra, joka nykyään tuomitsee Mestis-pelejä?
 

herra 63

Jäsen
Suosikkijoukkue
Forssan palloseura
Eikös se ole häviö kaikesta huolimatta jos ottelussa vastustaja tekee maalin enemmän, vaikkakin jatkoajalla.
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Olen samaa mieltä kuin herra 63, että kyllä tilastollisessa mielessä UJK:n tappioputki jatkui nyt 9 ottelun mittaiseksi, sillä FPS voitti pelin 4-3. Eli vaikkakin UJK sai yhden pisteen niin kuitenkin se hävisi ottelun kuten tulos kertoo.
 

Afan

Jäsen
Samaa mieltä kuin herra 63, cock ja varmasti moni muukin, eli joukkue häviää ottelun, jos vastustaja tekee enemmän maaleja.

Kuitenkin virallisesti liiton mukaan jatkoaikatappio on nykyään tasapeli, kuten sarjataulukostakin näemme, joten kaiketi Jää-Kotkien tappioputki sitten katkesi.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Koska Afankin on tähän ketjuun löytynyt, muistatko mitään selitystä tuon kauden 98/99 Ahma-väsähdykselle?

Ja muutakin kommentointia ja muisteloja olisi hauska tästä ketjusta lukea.
 

Afan

Jäsen
Ahmat 98-99

Eikös olekin Everton mukavaa, kun vastaan näin nopeasti?

98-99-kaudesta ei suuria muistikuvia ole jäänyt. Ilmeisesti loppukaudesta tappioputken myötä itseluottamus vain oli sen verran huonolla tolalla, ettei maalinteko luonnistunut millään eikä tasaisiakaan otteluita saatu käännettyä voitoksi.

Kaiken kaikkiaan hauska kausi. Alla oli yhdeksästä pelistä seitsemän voittoa ja yhtäkkiä 20 matsia voitoitta. Enemmänkin olisi kenties ehtinyt, mutta karsinnat alkoivat.

Olisi hauska nähdä yleisömäärät Mikkelissä, jos oma joukkue menestyisi siellä yhtä "hyvin". Nythän yleisöä ei ole testattu siellä lainkaan, kun joukkue kulkee voitosta voittoon.

Sen muistan, että loppukaudesta toiseksi veskariksi saatiin Forssasta taskukokoinen JP Kaarenoja, joka torjui kaikki läpiajot, mutta ei muutoin saanut kiinni mitään.

Ai niin, nyt keksi sille loppukauden taaperrukselle syyn: Timo "Jönni" Blomqvist valmentajana.

Oli kyllä uskomattoman heikko suoritus materiaaliin nähden tuolla kaudella. Riveissä oli silloin keskimäärin viisi nykyistä liigapelaajaa: Mika Oksa, Juha Gustafsson, Aki Tuominen, Mikko Laine ja Tomi Källarsson / Aki Heino. Nyky-Mestiksestä tuttuja olivat Pasi Järvinen ja Kimmo Pikkarainen.
 

tonttu83

Jäsen
Kausi 92-93

Eihän Centersillä ja HJK:lla kovin huonosti mennyt:

HJK 26 3 3 20 87-173 9p.
Centers 26 2 1 23 80-196 5p.

Sijoitukset siis viimeinen ja toiseksi viimeinen.
Voittihan tuo Centers muuan Kärpät 6-3.
Kärppien faniklubin nettisivuilta löytyy historia-osuudesta divarin lopputaulukot nousuun asti.
Osoite on http://www.karpatfanclub.net/history
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Viestin lähetti Everton

Sitten lähti KooKoo. Divaria karsittiin kovalla kädellä, mutta KooKoon syksy ei jättänyt paljon jossittelulle sijaa. Runkosarjan saldo:
30. 4 2 24 71-170 10
Markku Erholz merkkautti lukemat –30. Pisimmät tappioputket ja rumimmat höykytykset jätettäköön muiden selvitettäviksi.

Alemmassa jatkosarjassa KooKoo onnistui vielä parantamaan ja saavutti kosmeettisen hyödyn: taakse jäi Imatran Ketterä. KooKoolle neljästätoista jatkopelistä 9 pojoa ja Ketterän saldoksi 14. 1 1 12 56-91 3.

LISÄYS:
Eipä tässä muutakaan tekemistä ollut. KooKoo otti kauden ensimmäisen voittonsa 22. pelissä 1.12, jolloin SapKo kaatui vieraissa 2-4. Eli 21 peliä ilman voittoa heti kauden alkuun... Eka peli tosin taisi olla tasuri. Ketterän pisin voitottomien matsien putki oli runkosarjassa 12 pelin mittainen. Lisäksi se ei voittanut yhtään viimeisistä 12 pelistä.

Ja pakkohan tässä on vielä mainita yksi KooKoon saavutukista, sillä esim. Miika lienee ikänsä puolesta seuraavasta onnellisen tietämätön: KooKoo-FPS 0-13 :D


Joo tosiaan KooKoon kaikkien aikojen huonoin kausi on tuo Evertonin mainitsema kausi 1996-97. Vuorossa oli " kaikkien kauhukuvien isä " - vuosi. Seuran vuodesta 1975 alkanut divariaika sai ikävän lopun. Saldolla 30: 4 - 2 - 24 ; 71 - 170 ja 10 pistettä KooKoo hyvästeli tutut divarivastustajansa ja putosi suoraan 2.divariin. KooKoon joukkue hajosi osittain Bosman-kuvioiden seurauksena lähes kokonaan kun pelaajia lähti ympäri Eurooppaa.

Joukkueen paras pistemies oli savolainen uutuus Vesa Pietarinen ( 29: 11+12 = 23 ). Muita uusia pelimanneja olivat Arto Ylisaari, Tommi Reiman, Jari Kaksonen, Jani Leinonen, Alex Weinrich ( P, veli on yhä NHL:ssä pakkina v.2000), Ari Suomalainen, Pauli Pietiläinen, Mikko Turunen, Markku Erholz, Tomi Syrjänen, Erno Hakkarainen, Mika Harju, Markus Kujala, Teemu Peltola, Marko Anttila, Janne Ala-Krekola, Ville Urpalainen, Eetu Salin, Santtu Mäkelä, ja Markku Aropelto.

Raskaan talven raatajina valmennuksesta vastasivat Olli "Molla" Hietanen ja Veli-Pekka Reijasalo; ja seuran " bossina " murheet kantoi edelleen Pertti Asunmaa.

KooKoohan yllätti heti avausottelussaan ottamalla TuTolta pisteen mutta sen jälkeen kyyti olikin kylmää:

24/09/1996 KooKoo TuTo 3:3

28/09/1996 Haukat KooKoo 12:1
01/10/1996 KooKoo Hermes 2:7
03/10/1996 Ketterä KooKoo 4:3
06/10/1996 KooKoo PiTa 2:4
08/10/1996 K-Karhut KooKoo 7:2
12/10/1996 KooKoo SaPKo 3:5
15/10/1996 Reipas KooKoo 5:4
19/10/1996 KooKoo Kiekko-67 1:2
20/10/1996 Ahmat KooKoo 12:1
22/10/1996 KooKoo KooVee 2:4
26/10/1996 Titaanit KooKoo 3:1
27/10/1996 KooKoo Jää-Kotkat 5:6
02/11/1996 FPS KooKoo 4:2
05/11/1996 KooKoo Kärpät 5:12
12/11/1996 TuTo KooKoo 6:0
16/11/1996 KooKoo Haukat 3:11
19/11/1996 Hermes KooKoo 5:2
23/11/1996 KooKoo Ketterä 3:6

26/11/1996 PiTa KooKoo 2:3

Eli 18 peräkkäistä tappiota KooKoo otti plakkariinsa ennen kuin PiTa joutui nöyrtymään.

Kun muistetaan, että KooKoossa pelasi vielä 90-luvun alussa ja puolen välin tietämillä pelaajia kuten Petri Varis, Sergei Karpov, Ari Saarinen, Jouko Myrrä, Mikko Laaksonen, Jarmo Myllys, Jarno Kultanen ja Niki Siren, niin voidaan todeta romahduksen olleen totaalinen.
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Putkeen menneet kaudet

Otetaan tähän perään esimerkkinä hiukan edellistä paremmin mennyt kausi KooKoon osalta. Kouvolaan valmistui kaudella 1982-83 uusi upea jäähalli ja kesken kauden marraskuussa KooKoo siirtyi hallin Sarkolan tekojääradalta. Avausottelussa marraskuussa-82 KooKoo kohtasi divarissa jäähallin avausottelussa SaPKon. KooKoo voitti ottelun 7-4 ja avauspelissä oli yli 4000 katsojaa. Jäähallin rakentamisesta voidaan laskea alkaneen KooKoon nousun, joka huipentuikin kaudella 1986-87 nousulla 10 joukkueen liigaan.

Tähän kauteen KooKoo lähti entistä paremmin valmistuneena ja tuloksena olikin sitten Papan joukkueen riemullinen nousu SM-liigaan. KooKoo oli ykkösdivisioonassa aivan ylivoimainen, sillä se keräsi 74 pistettä, joilla suora nousu oli selviö. Eroa toiseksi sijoittuneeseen TuTo:on oli oli peräti 17 pistettä. KooKoo teki 44 ottelussa yhteensä 302 maalia, joten ei ollut ihme. että Kouvolan jäähalli pullisteli innostunutta väkeä ja KooKoo:n vierasotteluita käytiin joukolla seuraamassa.

KooKoo:n paras pistemies oli liukas laitahyökkääjä Lasse Tasala, joka muutti Kouvolaan pelattuaan kolme kautta Ruotsissa. Lasse keräsi 81 tehopistettä (38+43). Toinen hieno tulokas oli Peliitoista tullut näppärä kanadalainen keskushyökkääjä Don Fraser, joka touhusi jäällä 70 tehopisteen edestä. Aki Räisänen veti yhden SaiPassa pelaamansa kauden jälkeen taas KooKoo:n paidan ylleen ja tekaisi 67 pistettä. tulivoimaa siis oli Puolustuksessa nähtiin uutena miehenä tsekki Frantisek Joun.

KooKoo 1986-87
* KKissat-KooKoo 6-6 (yleisöä 1301)
* KooKoo-Kreipas 10-2 (3453)
* SaiPa-KooKoo 3-5 (3099)
* KooKoo-FoPS 6-2 (3584)
* KooKoo-HPK 5-2 (4435)
* JoKP-KooKoo 1-4 (3516)
* TuTo-KooKoo 4-1 (3009)
* KooKoo-Peliitat 6-2 (3441)
* Kettärä-KooKoo 5-3 (1610)
* KooKoo-SaPKo 6-4 (3057)
* Sport-KooKoo 2-8 (2159)
* KooKoo-KKissat 11-4 (3884)
* Kreipas-KooKoo 3-9 (589)
* KooKoo-SaiPa 4-1 (5177)
* FoPS-KooKoo 4-5 (1029)
* KooKoo-JoKP 7-5 (3773)
* HPK-KooKoo 4-5 (3086)
* KooKoo-TuTo 6-3 (6000)
* Peliitat-KooKoo 2-11 (1093)
* KooKoo-Ketterä 11-1 (3954)
* SaPKo-KooKoo 4-6 (1645)
* KooKoo-Sport 13-2 (3441)
* KKissat-KooKoo 5-8 (1036)
* KooKoo-Kreipas 8-1 (3520)
* SaiPa-KooKoo 3-7 (2914)
* KooKoo-FoPS 12-1 (3442)
* KooKoo-HPK 8-1 (3795)
* JoKP-KooKoo 3-9 (2963)
* TuTo-KooKoo 4-5 (1660)
* KooKoo-Peliitat 12-4 (3358)
* Ketterä-KooKoo 2-5 (1467)
* KooKoo-SaPKo 12-8 (3596)
* Sport-KooKoo 5-4 (1985)
* Kreipas-KooKoo 5-5 (1301)
* KooKoo-KKissat 9-0 (3293)
* KooKoo-SaiPa 2-3 ja. (3911) = SaiPa rikkoi kotitaian.
* FoPS-KooKoo 2-7 (612)
* HPK-KooKoo 2-6 (2416) = KooKoo varmisti nousunsa SM-liigaan.
* KooKoo-JoKP 9-4 (3008)
* KooKoo-TuTo 3-2 (3527)
* Peliitat-KooKoo 1-8 (598)
* KooKoo-Ketterä 6-2 (3579)
* SaPKo-KooKoo 7-6 (1840)
* KooKoo-Sport 4-6 (3016)

KooKoo hävisi kaksi viimesitä peliään, olikohan jo asennepuolella parantamisen varaa, koska liiganousu oli varmistunut aikaisemmin.

Lopullinen sarjataulukko:
KooKoo 302-137 74
TuTo 234-120 57
HPK 223-165 55
JoKP 232-189 52
SaiPa 205-201 51
Sport 200-203 47
Ketterä 195-237 39
K-reipas 193-241 39
SaPKo 221-215 36
K-Kissat 189-236 36
FoPS 217-292 31
Peliitat 131-306 11

KooKoo nousi SM-liigaan. KalPan kanssa yhdestä liigapaikasta karsivat TuTo, HPK ja JoKP.

Ote eräästä lehtileikkeestä:
Jääkiekon I-divisioonan kärkijoukkue KooKoo vetää yleisöä SM-liigan tahtiin. Sen yhdeksää ensimmäistä kotiottelua on seurattu 4084 maksaneen katselijan keskiarvolla. Sarjanelonen JoKP on toiseksi paras yleisöjoukkue, mutta keskiarvo 2862 jää kauas Kouvolan luvuista. Kaikkiaan divarin pelejä on 18 kierroksen jälkeen seurannut 208 318 silmäparia eli 1947 ottelua kohden.

Eli tuohon aikaan liigassa pelasi 10 joukkuetta ja divarissa 12 kuten yleisömääristä huomataan myös tuon ajan divari oli huipputason sarja. Eli toisin sanoen huipputasolla Suomessa pelasi yhteensä 22 joukkuetta.

Mikäli haluttaisiin, että nykyinen Mestis pääsee tuon ajan divarin loistoaikoihin ei muuta tietä ole kuin liigan avaaminen karsintojen muodossa. Tietysti jos halutaan että jääkiekkoa pelataan Suomessa huipputasolla ainoastaan 11 paikkakunnalla ja annetaan ajan myötä tason entisestään laskea ja homman kuihtua muualla niin silloinhan nykyinen homma ja sarjajärjestelmä tietysti on ok.
 

Viikate

Jäsen
Suosikkijoukkue
Diskos, JYP, KooKoo, HeKi
KooKoo 1996-97

Viestin lähetti cock
Raskaan talven raatajina valmennuksesta vastasivat Olli "Molla" Hietanen ja Veli-Pekka Reijasalo; ja seuran " bossina " murheet kantoi edelleen Pertti Asunmaa.

Eikös Hietanen saanut potkut kesken kauden? Ainakin minulle on jäänyt sellainen mielikuva. Jos sai, niin kuka KooKoota loppukauden luotsasi?

Tietääkö cock tai joku muu tuota kautta edeltäneitä tapahtumia, eli lähinnä sitä, miksi KooKoon joukkue heikkeni niin rajusti? Kysehän ei ollut siitä, että joukkue olisi varsinaisesti alisuorittanut, surkea kausi oli odotettavissa jo pelkän nimilistan perusteella. Uudet pelaajat tulivat alasarjoista (lukuunottamatta Weinrichia, joka ei tosin KooKoossa monta peliä pelannutkaan) ja kaikki kokeneet divarijyrät lähtivät muualle. Oliko tuo joku hullujen vuosien jälkeinen vyönkiristyskausi?
 

cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Re: KooKoo 1996-97

Viestin lähetti Viikate


Eikös Hietanen saanut potkut kesken kauden? Ainakin minulle on jäänyt sellainen mielikuva. Jos sai, niin kuka KooKoota loppukauden luotsasi?

Tietääkö cock tai joku muu tuota kautta edeltäneitä tapahtumia, eli lähinnä sitä, miksi KooKoon joukkue heikkeni niin rajusti? Kysehän ei ollut siitä, että joukkue olisi varsinaisesti alisuorittanut, surkea kausi oli odotettavissa jo pelkän nimilistan perusteella. Uudet pelaajat tulivat alasarjoista (lukuunottamatta Weinrichia, joka ei tosin KooKoossa monta peliä pelannutkaan) ja kaikki kokeneet divarijyrät lähtivät muualle. Oliko tuo joku hullujen vuosien jälkeinen vyönkiristyskausi?

Viikate; totta tosiaan, vieläkin Kouvolassa vaikuttava Molla Hietanen tosiaan sai joko potkut tai sitten sai itse hommasta tarpeekseen mutta muistini mukaan Hietasen korvasi kesken kauden Kari Henttu, joka jatkoi myös seuraavalla kaudella KooKoon valmentajana.

Niin ei kai tuo KooKoon putoaminen tuolloin kenellekään yllätyksenä tullut. Edelliskauden joukkueesta KooKoossa jatkoivat ainoastaan runkopelaajista Antti Kiljunen (h) ja Sami Heikkinen (mv).

Oikeastaan voisi tarkastella KooKoon taivalta liigasta putoamisen jälkeen. KooKoo putosi liigasta kauden 1989-90 päätteeksi vaikka ei ollut sarjassa edes viimeinen. Tuolloinhan liigasta joutui karsimaan kaksi viimeistä joukkuetta.

Kaudella 1990-91 tavoitteena oli nousu välittömästi takaisin liigaan Molla Hietasen johdolla, joka ei onnistunut KooKoon ollessa tylysti sarjassa vasta kymmenen.

Kaudella 1991-92 valmennusvastuun KooKoossa otti Esa Siren ja Pusan johdolla KooKoo nousi jälleen divarin kärkikasteen ollen kolmas.

Kaudella 1992-93 valmentajana jatkoi Esa Siren ja tuolloin KooKoolla oli koossa ehkä kaikkien aikojen paras joukkue. Maalillahan oli NHL:stä palannut Jarmo Myllys, pakkina ehkäpä kaikkien aikojen paras divaripuolustaja Sergei Karpov sekä hyökkäyskalustossa mm. Ari Saarinen, Jouko Myrrä, Mikko Laaksonen. Joukkueessa oli lisäksi oma kasvatti nykyinen NHL-pelaaja Jarno Kultanen ja olihan joukkueessa mm. Jari Neuvonen, Andrei Matitsin, Anssi Melametsä ja Jouko Viljakainen.
1-divisioonan alkusarjassa KooKoo oli ykkönen.
10 joukkueen Finlandia liigassa KooKoo sijoittui kolmanneksi ja pääsi liigakarsintaan. Ja muistaakseni liigakarsinnoissa jälleen klassikko Hockey-Reipas vs. KooKoo. KooKoo johti ratkaisevaa peliä Kouvolassa jo kolmella maalilla mutta Hockey-Reipas tuli rinnalle ja ohi ja piti paikkansa liigassa.

Kausi 1993-94 tavoitteena jälleen liiganousu uuden valmentaja Antero Väätämöisen johdolla. Väätämöisen johdolla tavoite ei kuitenkaan toteutunut, KooKoo sijoittui sarjassa seitsemänneksi ja Väätämöinen saikin kenkää kesken kauden ja hänet korvasi nykyinen TuTon luotsi Anatoli Bogdanov.

Kausi 1994-95 Jälleen uusi valmentaja Timo Turunen, kenen johdolla KooKoo sijoittui sarjassa toiseksi, mutta playoffseissa SaPKo yllätti KooKoon otteluvoitoin 1-3.

Kausi 1995-96: muistaakseni tällöin lähdettiin sarjaa typerästi laajentamaan 16. joukkueen sarjaksi. Valmentaja jatkoi edelleen Timo Turunen ja KooKoo pääsi viimeisenä joukkueena (12.) playoffseihin, mutta karahti sarjan kärkijoukkue Hermekselle otteluin 2-1.

Summa summaarum: KooKoo siis sijoittui vielä kaudella 1994-95 sarjassa toiseksi. Miksi KooKoo romahti totaalisesti tuosta kahden vuoden päästä? Itse näkisin ainakin pari syytä romahdukseen. Sarjaa laajennettiin 16 joukkueen sarjaksi. Tällä sarjasysteemillä pelattiin ainoastaan kaksi kautta kunnes päätettiin palata 12 joukkueen sarjaan. KooKoolla tosiaan ajoittui tuo vyönkiristysjakso tuohon samaan aikaan kun sarjasta pudotettiin neljä viimeistä. Joukkueen kokoomisessa oli todella suuria vaikeksia, jalkapallosta tutun Bosmanin myötä, pelaajien siirtyminen ulkomaille helpottui ja KooKoosta lähti pelaajia pilvin pimein. Kun tähän vielä osui lamavuodet ja sponsorien rahahanojen kiristyminen ei putoamista voitu estää. Pelaajia yritettiin saada vielä kauden aikanakin lisää, mutta ei kun ei. Tasokkaita pelaajia ei kertakaikkiaan ollut saatavilla.

No kuten tiedetään KooKoo ei onneksi viihtynyt II-divarissa kahta kautta pidempään. Jo seuraavalla kaudella KooKoo pääsi divarikarsintoihin, mutta tuollin Hyvinkään Ahmat onnistui pitämään sarjapaikkansa.

Ottelutulokset : Ahmat - KooKoo 5-2 ; KooKoo - Ahmat 4-2 ; Ahmat - KooKoo 3-4 ; KooKoo- Ahmat 3-4 ( 3198 katsojaa); Ahmat - KooKoo 3-0. Täten voitoin 3-2 Ahmat säilytti 1.div. paikkansa.

KooKoon valmentajina II-divarissa Kari Henttu ja Kalle Narinen.

1998-1999

Oli aika yrittää uusin voimin paluuta 1.divariin. Valmentajina jatkoivat Henttu & Narinen. "Uutena"miehenä seuraan liittyi manageriksi pyydetty Esa Siren, jonka ensimmäinen urakka oli pikaisesti kasata kilpailukykyinen joukkue.

Myös uutta oli seuran puheenjohtajana. Pertti Asunmaa joutui muuttuneen siviilityönsä takia luopumaan ansiokkaasta seuran vetämisestä ja hänen tilalleen astui Olli Niilola. Seuran johto osoitti myös seuraavan ajan henkeä ottaessaan viralliseen käyttöön paljon kehutun Kukko - logon. Kauden tunnukseksi tulikin kuin itsestään " Kukko ei muni " Uusina pelaajina seuraan liittyivät Janne Seppänen, Timo Nurmberg, Aki Sinkkonen, Mikko Laaksonen, Timo Mäkinen, Jari Raattama, Geoff Kufta (H), Tatu Kattelus, Markku Erholz, Samuli Skyttä, Petri Anttila, Petri Sorsa, Anssi Hasko, Sami Heikkinen ja Tommi Torvinen. Runkosarjassa sijoitus oli jaettu eka sija yhdessä Jukureiden kanssa. Ristiinkarsinnoissa KooKoo pudotti NoPyn (Nokialta) otteluvoitoin 2-0. Tie lopulliseen nousukarsintaan oli auki.

Vastaan asettui tällä kertaa UJK Uudestakaupungista. Ottelutulokset: UJK - KooKoo 6-3; KooKoo - UJK 5-1; UJK - KooKoo 2-5; KooKoo - UJK 3-5 (yleisöä 3415 ); UJK - KooKoo 2-3 jatkoajan jälkeen. Kultaisen maalin ampui Janne Seppänen Geoff Kuftan loistavasta syötöstä. KOOKOO NOUSI 1.DIVARIIN !! Valitettavasti valmentajat Henttu & Narinen eivät olleet enää nauttimassa nousun huumasta, vaan heidät oli korvattu jo marraskuussa duolla Esa Siren & Petteri Sihvonen.
 
Suosikkijoukkue
Liverpool, ManU, Real Madrid...kaikki parhaat
Re: Re: KooKoo 1996-97

Viestin lähetti cock


Viikate; totta tosiaan, vieläkin Kouvolassa vaikuttava Molla Hietanen tosiaan sai joko potkut tai sitten sai itse hommasta tarpeekseen mutta muistini mukaan Hietasen korvasi kesken kauden Kari Henttu, joka jatkoi myös seuraavalla kaudella KooKoon valmentajana.


Jollei vanhan Tilastomiehen muisti aivan petä, niin Mollan paikan peri kakkosvalmentaja "Veltsu" Reijansalo ja hänen aisaparikseen tuli Martti "Kalle" Narinen.

Molla muuten täytti ko keväänä 50 vuotta ja hänen tavoitteenaan oli pelata vielä yksi ottelu aikamiehen ikäisenä, mutta yritys kariutui valitettavasti noihin valmentajamuutoksiin.

Tilastomies
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
"Saldolla 30: 4 - 2 - 24 ; 71 - 170 ja 10 pistettä KooKoo hyvästeli tutut divarivastustajansa ja putosi suoraan 2.divariin. "

Korostetaan nyt kuitenkin, että tuohan on vain runkosarjan saldo. Kevään jatkosarjassa tuli jo niitä voittojakin, ja Ketterä jäi siis taakse. Tosin, olihan homma jo ollut pitkän aikaa selvä.


"Joukkueen paras pistemies oli savolainen uutuus Vesa Pietarinen ( 29: 11+12 = 23 )...Erholz, Tomi Syrjänen, Erno Hakkarainen, Mika Harju, Markus Kujala, Teemu Peltola, Marko Anttila, Janne Ala-Krekola, Ville Urpalainen, Eetu Salin, Santtu Mäkelä, ja Markku Aropelto. "

"Kysehän ei ollut siitä, että joukkue olisi varsinaisesti alisuorittanut, surkea kausi oli odotettavissa jo pelkän nimilistan perusteella. Uudet pelaajat tulivat alasarjoista (lukuunottamatta Weinrichia, joka ei tosin KooKoossa monta peliä pelannutkaan) ja kaikki kokeneet divarijyrät lähtivät muualle. Oliko tuo joku hullujen vuosien jälkeinen vyönkiristyskausi?"

Joo kyllähän tuo nimilista kertoo jo aika paljon. Paras pistemies ei mahtunut edes SapKon harjoitusrinkiin, jonka takia tuli Kouvolaan. Muutenhan Molla haki pelaajia training camp -metodilla lähiseudun alasarjajoukkueista...

Mutta miksi tuohon ajauduttiin, en tiedä. Tuota Bosman-juttua en ollutkaan tajunnut, mutta varmasti silläkin on vaikutuksensa ollut. Ketäs kaikkia joukkueesta lähti ulkomaille? Itse laittaisin suurimmaksi syylliseksi alakanttiin sujuneen edellisen kauden. Tuolloinhan KooKoo oli jo käsittääkseni saanut 3/4 liigaveloistaan hoidettua, mutta takapakkia taisi tulla. Joukkuehan oli nimekäs, mutta rämpi juuri ja juuri pudotuspeleihin. Yleisöäkään ei käynyt läheskään sitä mitä varmasti oltiin kuviteltu: jossain pelissä taisi olla tuolloinkin vain 400 katsojaa...

Pelästyttikö tuo kausi sitten seurajohdon? 96-97 tavoitteena oli sarjapaikan säilyttäminen, mutta kun sarjasta karsittiin neljä pois, niin olihan tuo jo aika selvää pässinlihaa etukäteenkin. Osan peleistä joukkue taisi pelata neljällä puolustajallakin.

Oma muistini tukee Tilastomiehen muistihavaintoja: ainakin kuminaama Narisen muistan elävästi penkin takaa.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Evertonille

Huomasin ettei kukaan ole tähän aiemmin vastannut...

93-94 tai 94-95 sarjapaikastaan joutui luopumaan kaksi joukkuetta. Kärpät ja joku toinen, jota en tähän hätään muista. Eli silloiset karsintapelit olivat kyllä aika turhia...

Elikkä toinen joukkue joka pudotettiin samaan aikaan Kärppien kanssa oli Joensuun Kiekko-pojat joiden talous tuhoutui kahden ranskalaisen liigavisiitin ansiosta. Hissijoukkueen asema on julma. Teet ensin kahden vuoden liigatason sopimuksia jonka jälkeen maksatkin divarituloilla toisen vuoden maksuja. 90-luvun palkkatasolla näin. 2000-luvun palkkatasolla tilanne olisi vielä raaempi.

Joukkueen paras pistemies oli savolainen uutuus Vesa Pietarinen ( 29: 11+12 = 23 )...Erholz, Tomi Syrjänen, Erno Hakkarainen, Mika Harju, Markus Kujala, Teemu Peltola, Marko Anttila, Janne Ala-Krekola, Ville Urpalainen, Eetu Salin, Santtu Mäkelä, ja Markku Aropelto. "

Siis, onko siellä joskus pelannut Porilaisen työväenliikkeen suuren pojan Eetu Salinin kaima? Eipä varmaan ole montaa noin harvinaisella nimellä varustettua kaveria jonka nimellä varustettu patsas löytyy jostain. Porissa on Eetu Salinin patsas...
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Korkin viestin alkuosa jää vaille kommenttiani. Tässä ketjussa...

Mutta, Eetu Salin. Ansaitsisi varmaan patsaan Kouvolaankin. Muistan miehen nimen, mutta en muista hemmoa jäällä nähneeni. Pelasiko se yhtään matsia sillä kaudella? Jos en väärin muista, niin oli oma "kasvatti"?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös