Suomen viime vuosien pelitapa Venäjää vastaan, MM2012
Lähdin tarkastelemaan jotakin ihan muuta ja sitten päädyinkin tutkimaan Suomen pelitapaa Venäjää vastaan takaa-ajotilanteessa. Tässä tähän mennessä tapahtunutta:
Venäjä-Suomi analyysi Moskovan EHT 2012 ja siihen peliin
yksityiskohtaiset tilastot
Venäjä-Suomi MM2011 välisarjan pelin analyysi ja
yksityiskohtaiset tilastot
******
Venäjä-Suomi MM2012 semifinaali
Kuten edellä olevissa peleissä, Venäjällä on paperilla paljon Suomea kovempi ryhmä koossa ja he nousevat selvään johtoon pelin kuluessa. Tällä kertaa Suomi hävisi pelin. MM2011 Suomi voitti pelaamalla hyvin hitaasti, pitämällä paljon tuumaustaukoja maalintakana ja pelaamana paljon organisoituja viisikkohyökkäyksiä. Viime EHT-pelissä kokeilujoukkueella matkassa oleva Suomi pelasi puolestaan jonkin verran nopeammin kuin MM2011. Mutta MM2012 Suomi pelasi paljon nopeampaa ja jonkin verran vähemmän organisoitua peliä kuin vuotta aiemmin.
MM2012 semifinaalissa ekassa erässä Suomi yllätti Venäjän pelaamalla todella nopeatempoista ja rohkeaa peliä ottelun alussa, joka muistutti jo aika lailla pystysuunnan lätkää. Oli jotenkin kummallista tarkastella ottelun alkua, jossa Suomi järjestään siirsi paineen Venäjän päätyyn ja Venäjä keskittyi puolustamiseen. Toki Suomi otti jonkin verran hitaampiakin lähtöjä vaihtojen yhteydessä ja muutenkin, mutta pääasiallisesti omista lähdettiin nopeassa tahdissa ja laadukkaasti. Lopulta kuitenkin yksi vaihdon yhteydessä otettu, maalin takaa lähtenyt viisikkohyökkäys johti 0-1 Suomen johtomaaliin.
Mutta sitten johtoasemassa, ja tämä on vain minun puhdasta spekulaatiotani, Suomi
yritti pelata maltillisemmin, hitaammin. Oliko kyse mukavoitumisesta vai Jalosen käskystä, en tiedä. Sellainen nopea muutos ei kumminkaan ihan heti onnistu miltään joukkueelta, joten Venäjä alkoi saada voimaa karvauspeliinsä. Lopulta Venäjän keskialueen paineistamisen johdosta joku suomalainen teki tyhmän ratkaisun, yritti yksinään hyökätä neljän (tai viiden) miehen trappiin kiekko nurkkaan ja perään tyylillä, eli siis tekee puhtaan pystysuunnan ratkaisun. Seurauksena Venäjä pääsee vastahyökkäyksellä helposti Suomen alueelle ja tasoittaa. Pian sen jälkeen Väänäselle jäähy ja Venäjä iskee 2-1 maalin ylivoimalla. Erätauko pelastaa pelitavan ja -kurin täydellisen sulamisen.
Ekassa erässä Suomi hyökkäsi viisikkona Venäjän muuria vastaan 10 kertaa, joista puolet kerroista johtomaalin jälkeen. 2 kertaa mentiin viisikkona hajanaiseen puolustusmuuriin. Nopeita, 1-3:n miehen rynnistyksiä oli 10, joista suurin osa ennen johtomaalia.
Toisessa erässä takaa-ajoasemassa Suomi jatkoi samalla tavalla, ehkä hieman lisäten 1-3:n miehen rynnistyksiä, joita tuli yhteensä 12. Venäjä tosin teki kovalla prosentilla paikoistaan maaleja, tai no lähinnä hattutemppu-Malkin, ja meni menojaan. Toisen erän jälkeen tilanne 4-1.
Kolmannessa erässä Venäjä teki nopeasti 5-1 ja passivoitui, säästellen energiaa ja purkamalla kiekkoa Suomen päätyyn, eli niin kuin varmassa johtoasemassa yleensä pelataankin. Tämän jälkeen Suomi pelasi selvästi hitaampaa, organisoidumpaa peliä ja hyökkäsi viisikkona. Venäjän 6-1 maalin kohdalla IIHF:n tarjoama arkistovideo alkoi pätkiä ja muuttui mahdottamaksi seurata. Oletan kumminkin, että Suomi jatkoi hitaiden viisikkohyökkäysten pelaamista ja Venäjä säästöliekillä pelaamistaan. Kolmannen erän alussa peli oli jo selvä, ja alkoi ns. höntsävaihe, joten mitään suuria päätelmiä Suomen pelisuunnitelmasta ei kannata vetää pelin lopusta.
Johtopäätös:Sekä tämä peli että viime EHT-peli viittaavat siihen, että Suomi on sitten Bratislavan kulta-mm-pelien nopeuttanut avaamistaan ja pelaamistaan nimenomaan väkivahvaa Venäjän joukkuetta vastaan.
Tilastoja en laita tänne, koska 3. erän loppu jäi näkemättä ja jostain syystä unohdin kokonaan tilastoida ekan erän todella harvat hyökkäyspään aloitukset.
Edit. Vielä pitää mainita, että noista viisikkohyökkäysyrityksistä liian suuri osa jäi hieman vaillinaiseksi ja vajaatehoisiksi, kun Venäjä pelasi pakit pois rintamasta, mutta kumminkin päästiin jotenkuten hyökkäysalueelle asti. Ekan erän hallinta ja tokankin erän hyökkäyspelaaminen oli jonkin verran näennäistä. Kultavuoden joukkue oli parempi pelaamaan yhteen. Yllätys, mikä skuuppi! Tosin paremmalla Venäjälläkin oli osuutensa asiaan.