Tulenpa samalle kylmentyneelle haaskalle kuin Fordelkin, vaikka harvinaisen vähän uutta asiaa tässä kerronkin.
Eilisessä Ilkka-sanomalehdessä oli loistava artikkeli Kauhajoen Karhu Basketin koripallojoukkueen päävalmentajan Ari Tammivaaran näkemyksistä mm. Suomen junioritoiminnasta ja tietenkin Karhuun liittyvistä asioista. Sieltä pilkisti vahva aikaisen lajivalinnan vastustus.
Tammivaara on Suomen koripallomaajoukkueen entinen luotsi (2001-2004) ja on valmentanut mm. Saksassa. Eli hänen peeniksensä on pitkä.
Kohtia, jotka pistivät silmään:
" - Varhainen erikoistuminen ei sovi palloilulajeihin."
" - Palloilulajeissa taito on niin kompleksinen asia, että sitä ei opi harjoittelemalla vain yhtä lajia. [...] Tämä ei välttämättä päde uinnin, taitoluistelun tai voimistelun kaltaisiin yksilölajeihin. Niissä lajiharjoittelu on aloitettava nuorena, koska kapea-alainen taito on jalostettava mahdollisimman pitkälle. Mutta jos otetaan esimerkiksi koripallon heitto, se on aina erilainen, koska kentällä on hirveä määrä muuttujia, pelitilanne, kohta kentällä tai puolustajan sijainti." Fiksu mies ja onhan tuossa tietty logiikka. Mitä monimutkaisempi laji, sitä enemmän se vaatii erilaisia taitoja ja kehon eri lihasten hallintaa. Yksipuolinen treenaus saattaa siis jopa jarruttaa palloilijan kehittymistä!
"Huippu-urheilun tutkimuksessa maailmalla on saatu vahvat viitteet siitä, että tiukka lajivalinta ennen 15. ikävuotta on jopa haitallista huippu-urheilussa kehittymisen kannalta." (Artikkelin kirjoittajan huomio, johon Tammivaaralla ei ollut mitään vastaansanottavaa.)
Tammivaara myös esittää, että on taisteltava vastaan mustasukkaisia juniorivalmentajia, jotka eivät halua junnuille muita lajeja ns. sekoittamaan harjoittelua.
Ari Tammivaara pitää myös mahdottomana, että kymmenvuotiaita pikkupalloilijoita pystyttäisiin onnistuneesti jakamaan kykyryhmiin.
"Voin kyllä ymmärtää, että tehdään pitempään harrastaneiden ja aloittelijoiden harjoitusryhmiä, mutta en kyllä alkaisi valita mitään tasoryhmiä pelkän lahjakkuuden perusteella."
Lopuksi vielä todetaan juuri se fakta, jonka minäkin olen täällä kertonut monen monta kertaa:
"Yksipuolisen ja liian erikoistuneen valmennuksen lopputuote voi olla loppuunpalanut urheilija, joka lopettaa parikymppisenä."
Kauan sitten loppuneeseen onko lahjakkuutta olemassa -keskusteluun Tammivaaralla on heittää mukaan Zest, yhteisvastuullinen projekti yläkouluissa. Siinä monen monta urheilullista julkkista tai huippu-urheilijaa kiertää kouluissa kertomassa, että nuorien on löydettävä oma lahjakkuutensa löytääkseen sitä kautta urheilulajin, josta eniten nauttii. Huom! Zest ei liity huippu-urheiluun suoraan, joten älkää vetäkö hernettä nenään. Syy miksi kerroin tämän, oli se, että Tammivaara korostaa Karhun junioritoimintaa kehittäessään, että junnujen on "optimoitava oma lahjakkuutensa joukkueen hyväksi" eli jokainen pala joukkuetta on erilainen jo junnuissa, eikä kaikkia yritetä muokata samanlaisiksi yksilötasolla.
Nyt minä ja Fordel kysyisimmekin siffalta, että miten näet nämä lausunnot näinkin vaativista lajeista kuin baletti sekä koripallo, ja miten lätkä eroaa niin radikaalisti näistä lajeista, että siihen pitää soveltaa eri toimintamalleja?