Mainos

Onko lasten paikka kotona vai tarhassa?

  • 17 459
  • 130

zore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Columbus Blue Jackets
Meillä kummatkin pojat (ikäero 3v.) ovat menneet päivähoitoon n. vuoden ikäisinä. Nyt toinen on 2. luokalla ja toinen menee ensi syksynä eskariin. Minä olen nähnyt päiväkotiin viemisessä vain positiivisia asioita.

Toki vanhempi poika oli kotona "nuoremman pojan äitiysloman" ajan, ja molemmat hieman pidemmän ajan kun aikuisopiskelin pari vuotta. Vaimo on vuorotöissä joten kotihoito järjestyi kivasti, ja oli kiva olla poikien kanssa kotona.

On ollut aikoja, jolloin on valittu päivähoito, vaikka olisi pienillä järjestelyillä onnistunut kotihoitokin. Koskaan emme ole ajatelleet asiaa taloudellisesti, tai se ei ole ollut ratkaiseva tekijä. Päiväkodissa, ja nimenomaan pitkissä jaksoissa lapsi oppii niitä tiettyjä rutiineja ja toimintamalleja, mitä vaaditaan myöhemmin koulussa ja työelämässä. Lapsillamme on aina olleet säännölliset hoitoajat, vaikka vaimo on vuorotöissä ja minulla liukuva työaika.

Monesti, tietyn määrän kotona olemisen jälkeen uskon, että lapsella on parempi olla päiväkodissa. Tai että se on lapselle hyväksi. Toki päiväkodeillakin on eroja. Meidän pojat ovat aina kysyttäessä sanoneet, että haluavat mennä päiväkotiin (jopa aamuisin), ja vaikka lapsi ei aina tiedäkään mikä lapselle on hyväksi, tässä tapauksessa heitä on helppo uskoa.

Vaikka meillä olisi taloudellisesti ollut mahdollisuus olla lasten kanssa kotona, en tänä päivänäkään ottaisi lapsiltani vietettyjä päiväkotipäiviä pois.

Olenko minä huono isä kun vien lapset päiväkotiin? Jos olen huono isä, niin mielestäni on hyvä, että silloin vien lapset päiväkotiin.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Annan oman rakkaan lapseni ennen vaikka J.Mengelen tiedettä eteenpäin vieviin kokeisiin kuin Mikkosen perheeseen..

..niin ja en ole vasemmistolainen enkä pidä meluryhmiä pienelle lapselle sopivina mutta jotain rajaa. Tämän yhteiskuntamme vauraus perustuu naisten työssäkäyntiin. Kai nyt jokainen nrmaaliälyinen sen tajuaa. Mikkonen äkkiä Afrikkaan "ahkerien" miesten vaimoksi.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lapanen; kirjoitti:
Ystävä hyvä. Ninamikkos-episodi huolestuttaa lähinnä lapsiaan kotona hoitavia. Jokuhan saattaa muodostaa kuvan lasten kotonahoitamisesta ja lapsiaan kotona hoitavista, Mikkosten perusteella. Arvaappa kuinka montaa kiinnostaa kuulua samaan jengiin tämän sekopää-skenen kanssa.

Tämän on pakko olla joku kunnallisen päivähoitosalaliiton tuotos. Kuka enää kehtaa kertoa avoimesti vievänsä lapsen laitokselta kotiin, eikä tarhaan?


Tuokin on niin totta, Mikkosten yksiulotteisuus lastenkasvatuksen suhteen pistää huolestuttamaan. Sen Tainolan kotihaastattelun lopussahan Rita kysyy Mikkosten lapsilta onko teillä käynyt joku kaveri kylässä.. ja nopeasti vanhemmat opastavat vastaamaan "kävihän täällä Atso".

Toisaalta en ole vieläkään onnistunut selvittämään ajaako Jarkko Tontti lasten numeroimista ja tarhaamista jo laitoksella vaiko vasta myöhemmin?

EDIT: tämän mukaan hieman myöhemmin, vaikka ei toki paljon. http://www.vihrealanka.fi/node/1183


Sellaista olen kyllä kuullut, että perinteiset kokkari salaliittolaiset eivät olisi kunnallista päivähoitoa laajentamassa. Keitä tässä liitossa oikein on?

Itse lasten päivittäiseen hoitamiseen suhtaudun siten, että kukin järjestäköön asian miten sen parhaaksi perhepiirissä näkee.

Kuulemani mukaan päivähoidolla ei merkittäviä resursseja ole ja perhepäivähoitajiakin saa joillain alueilla heikosti. Lastenhoitajan palkkaamiseen saa tukea, mutta ei sen jälkeenkään ilmaista ole. Joillekin toimii kuitenkin.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Vaarallisin paikkahan noin rikollisuuden valossa on nimenomaan koti. Ja niin oudolta kuin se tuntuukin niin länsimainen nyky-yhteiskunta on lapsille hämmästyttävän suojeleva paikka verrattuna esimerkiksi talonpoikaisyhteiskuntaan, jossa armottoman kova työ saattoi alkaa jo 6 vuoden iässä - puhumattakaan yleisestä köyhyydestä, nälästä ja kaikkinaisista emotionaalisista ja fyysisistä laiminlyönneistä.
Ja lisätään tähän vielä se, että 1700-luvun loppupuolelle saakka joka kolmas syntynyt lapsi kuoli alla vuoden ikäisenä ja alle puolet saavutti kymmenen ikävuotta.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Jos joku haluaa vielä kiduttaa itseänsä, niin katsokoon illalla Arto Nybergin ohjelma TV1:ltä. Siinä majuri-Mikkosen rva pääsee taas ääneen - miksi? Eiköhän kyseinen ajatusten Tonava pääse vielä A-talkkiin, Ajankohtaiseen Kakkoseen, Uutisvuotoon ja saa oman talkshöwn, jossa haukkuu kaikki työssä käyvät äidit.

Itse en kestä katsoa...
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Holocaust; kirjoitti:
Jos joku haluaa vielä kiduttaa itseänsä, niin katsokoon illalla Arto Nybergin ohjelma TV1:ltä. Siinä majuri-Mikkosen rva pääsee taas ääneen - miksi? Eiköhän kyseinen ajatusten Tonava pääse vielä A-talkkiin, Ajankohtaiseen Kakkoseen, Uutisvuotoon ja saa oman talkshöwn, jossa haukkuu kaikki työssä käyvät äidit.

Itse en kestä katsoa...


Vanhana masokistina katselin ja kuuntelin kotiäiti/kampaajamestari Mikkosen puheen Arto Nybergin ohjelmassa. Keskusteluna tuota pätkää ei voinut pitää, vaan lähinnä saarnana.

Mikkosen mottona (ohjelmaformaatin osa) oli Luukkaan 21:15 "Minä annan teille viisauden puhua niin, ettei yksikään vastustajanne kykene kiistämään eikä kumoamaan sanojanne " ja ilmeisesti Mikkonen oli ottanut tuon ihan todesta, kuten motot tulee ottaakin. Suurempaa harkintaa olisi ehkä toivonut häneltä jo tuossakin vaiheessa.

Itse aihe ei edistynyt lainkaan, koska Nyberg ei suunvuoroja juuri saanut "sosiaalisesti taitavalta" Mikkoselta.

Voitaisiinkohan aihetta käsitellä ilman Nina Mikkosta?
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Lähinnä tässä episodissa on hykerryttänyt tuo Mikkosen lohkaisema natsivertaus. Hyvin tiedetään, että natsi-Saksassa(kin) naisen paikka oli nimenomaan kotona huolehtimassa kodista ja lapsista. Hyvä äiti ei siis anna lapsiaan totalitäärisen järjestelmän ylläpitämään päivähoitoon, vaan hoitaa pienokaisia kotona. Vähän niin kuin 1930-luvun Saksassa.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Lähinnä tässä episodissa on hykerryttänyt tuo Mikkosen lohkaisema natsivertaus. Hyvin tiedetään, että natsi-Saksassa(kin) naisen paikka oli nimenomaan kotona huolehtimassa kodista ja lapsista. Hyvä äiti ei siis anna lapsiaan totalitäärisen järjestelmän ylläpitämään päivähoitoon, vaan hoitaa pienokaisia kotona. Vähän niin kuin 1930-luvun Saksassa.

Nyt saa korjata jos olen väärässä, sillä tämä on MuTuilua, mutta eikös tämä natsi-viittaus ja muu ylilyönti/Mikkosen vouhotus lähtenyt siitä, kun tämä vastapuolella oleva kirjailija olisi ollut laittamassa oletusarvoisesti kaikkia lapsia päiväkotiin, "koska se on lapsen parhaan edun mukaista" tjsp...?
 

Fordél

Jäsen
Lapsen paikka on olla siellä missä hänellä on turvallinen olla ja hänestä huolehditaan. Sekä koti että tarha pystyvät tämän tarjoamaan, mutta sekä koti että tarha pystyvät myös tarjomaan turvattoman paikan lapselle. Kuitenkin tarhassa lapsia hoitaa alan ammattilaiset, joten on hyvin todennäköistä, että lapsi on siellä hyvissä käsissä. Samalla lapsi oppii tulemaan toimeen erilaisten ihmisten ja muiden lasten kanssa, joka tulevaisuuden kannalta aivan keskeinen ominaisuus.

On aivan turha syyllistää vaikka tarhaa jostain yhteiskunnan ongelmista niin kuin Mikkonen teki. Ei ongelma ole siinä, että lapset viedään tarhaan vaan siinä, että mitä siellä kotona tapahtuu. Keskeistä on juuri se, että oli lapsi sitten tarhassa tai kotona, hänestä välitetään ja hän tuntee olonsa turvalliseksi. Enemmän sitä on ongelmia lasten kotioloissa, jotka puolestaan vaikuttavat lasten käyttäytymiseen tarhassa. Harvemmin se varmasti toisin päin menee. Ja kyllä vanhemmilla on tarhan jälkeen aivan tarpeeksi aikaa olla lastensa kanssa, joten on turha syyttää tarhoja siitä, että ne jotenkin vierastuttaisivat lapsia heidän vanhemmistaan.

Kaikki on siis kiinni vanhemmista, joilla on vastuu lasten kasvattamisesta. Tarha on hyvä tuki tässä eikä sitä pidä mitenkään syyllistää. Sama homma on koululaitoksen kanssa. Vanhempien on otettava takaisin vastuu lasten kasvattamisesta ja palattava ns. takaisin sorvin ääreen. Täytyy olla enemmän läsnä. Ei se sen ihmeellisempää ole. Mutta tämä kaikki ei sulje pois sitä, etteikö vanhemmat voisi käydä töissä. En siis näe, että koululaitos tai tarhat olisivat missään kriisissä. Pikemminkin vanhemmuus on kriisissä ja pullamössösukupolven tultua vanhemmiksi, on vanhemmuus ja kasvattaminen muuttunut lepsumpaan suuntaan.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Keskeistä on juuri se, että oli lapsi sitten tarhassa tai kotona, hänestä välitetään ja hän tuntee olonsa turvalliseksi.

Näin juuri. Lapselle on tärkeintä, että joku läheinen on läsnä oli hän sitten tarhantäti - omalla tavallaan - tai se oma vanhempi. Tarhaikäiset ovat siitä onnellisessa asemassa, että töissä käyvät vanhemmat voivat vielä lapsensa tarhaan jo hyvissä ajoin ennen työpäivää ja hakea heidät työajan jälkeen.

Mutta entäs nämä ala-asteella olevat? Liian moni joutuu olemaan yksin kotona jopa 4-5 tuntia päivässä, ennen kuin vanhemmat tulevat kotia. Tämä voi olla iso shokki lapselle, joka on tottunut olemaan muiden seurassa esim tarhassa. Tämän jälkeen sitten menee aikaa arkirutiineihin - ruuanlaittoa, pyykin pesua, kaupassa käyntiä jne - sitten voi olla ne lapsen ja/tai vanhemman harrastukset ja vasta sitten saattaa olla nk laatuaikaa lapselle...

Tämä on isompi ongelma kuin tarha vrs koti ja tämä on ongelma mistä ei olla juurikaan puhuttu...
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Nyt saa korjata jos olen väärässä, sillä tämä on MuTuilua, mutta eikös tämä natsi-viittaus ja muu ylilyönti/Mikkosen vouhotus lähtenyt siitä, kun tämä vastapuolella oleva kirjailija olisi ollut laittamassa oletusarvoisesti kaikkia lapsia päiväkotiin, "koska se on lapsen parhaan edun mukaista" tjsp...?

Taisipa olla tuon surullisenkuuluisan keskustelun ensikommentti, kun Jarkko Tontti viittasi ruotsalaistutkimuksiin, joissa päivähoidon on todettu vaikuttavan myönteisesti lasten kehitykseen. Katsoin tuon pätkän uudelleen ja en ainakaan itse huomannut, että Tontti olisi oletusarvoisesti kaikkia lapsia laittanut päivähoitoon. Joskaan Mikkonen ei juuri tarjonnut puheenvuoroa, että Tontti olisi tämän teesin voinut naulata seinään...

Pahastihan tuossa meni Mikkosella puurot ja vellit sekaisin. Pohjimmiltaanhan hänkin kai tarkoitti hyvää, mutta heti ensi alkuun pakasta vedettiin tuo fasismikortti ja siihen päälle hän haukkui Tontin huonoksi vanhemmaksi. Siitä oli hyvä jatkaa mielekästä keskustelua. Ja, jotta viesti menisi perille, hän toistaa saman liturgian vielä uudelleen Arto Nybergin ohjelmassa.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.
Taisipa olla tuon surullisenkuuluisan keskustelun ensikommentti, kun Jarkko Tontti viittasi ruotsalaistutkimuksiin, joissa päivähoidon on todettu vaikuttavan myönteisesti lasten kehitykseen. Katsoin tuon pätkän uudelleen ja en ainakaan itse huomannut, että Tontti olisi oletusarvoisesti kaikkia lapsia laittanut päivähoitoon.

Itseasiassa tämä onkin tullut jo esille tässä ketjussa tuossa ylempänä nimimerkki Gentlemannin toimesta.

Jarkko Tontin oma näkymys selvää tuosta Vihreä Lanka-linkistä. Luulen, että näitä keskustelijoita ollaan "briifattu" toistensa kirjoituksista/näkemyksistä jne...
 

dali

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lamoriellon Enkelit, the Spirit of CBA
Itseasiassa tämä onkin tullut jo esille tässä ketjussa tuossa ylempänä nimimerkki Gentlemannin toimesta.

Jarkko Tontin oma näkymys selvää tuosta Vihreä Lanka-linkistä. Luulen, että näitä keskustelijoita ollaan "briifattu" toistensa kirjoituksista/näkemyksistä jne...

Joo, miä viittasin nyt vähän puutteellisesti ja puusilmäisesti tuohon itse tv-keskusteluun, jossa Mikkonen jyräsi keskustelun lyttyyn. Se oli sääli, koska nyt kumpikaan osapuoli ei sitten oikeastaan päässyt perustelemaan kantojaan millään tapaa.

Tosiaan defaultina keskustelun asetelmassa olivat (ehdottomat) ääripäät kotihoito vastaan päivähoito.

Tontti kannattaa "pakollista" päivähoitoa, joskin toteaa myös tuossa blogikirjoituksessaan, että päivähoito ei sovi kaikille lapsille. Hieman ristiriitaista kuvaa tuo kirjoitus luo, kun yhtäältä hän toteaa, ettei päivähoito sovellu kaikille lapsille, mutta kuitenkin siitä pitäisi tehdä osa oppivelvollisuutta. Hmm.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
dali; kirjoitti:
Tontti kannattaa "pakollista" päivähoitoa, joskin toteaa myös tuossa blogikirjoituksessaan, että päivähoito ei sovi kaikille lapsille. Hieman ristiriitaista kuvaa tuo kirjoitus luo, kun yhtäältä hän toteaa, ettei päivähoito sovellu kaikille lapsille, mutta kuitenkin siitä pitäisi tehdä osa oppivelvollisuutta. Hmm.

Vielä erikoisempaa on se, että Tontti vetää suoran viivan alle 1-vuotiaana päivähoidon aloittaneiden ja myöhemmin menestyneiden välille.

Voisiko olla, että myöhempään menestymiseen vaikuttavia tekoijöitä on muitakin? Kuten ihan ensimmäisenä mieleen tulee se, että alle 1-v lapsen hoitoon vievä äiti on useasti hyväpalkkaisessa työssä ja sellaisessa perheessä muutenkin resurssit ja virikkeet lapselle ovat ennen kaikkea tahdon asia. Geeneistä ei parane tässä vaiheessa sanoa mitään, mutta kannustamisen määrä on varmasti eri kuin keskivertoperheessä.

Ja nämä mittarit ovat pääosin ne, joihin ruotsalaistutkimus perustui.

Edelleen, en ole itse aiheeseen kiihkeästi puolesta enkä vastaan. Kommentoin vain yleisesti kummankin ääripään, niin Mikkosen kuin Tontinkin perusteiden onttoutta.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Edelleen, en ole itse aiheeseen kiihkeästi puolesta enkä vastaan. Kommentoin vain yleisesti kummankin ääripään, niin Mikkosen kuin Tontinkin perusteiden onttoutta.

Epäilemättä kummatkin edustavat ääripäitä, mutta tästä on kuitenkin jäänyt sellainen kuva, että toinen näistä ääripään edustajista olisi sentään ollut valmis rationaaliseen debattiin asiasta. Vähän tosiaan pelottaa nähdä, miten aivan kenellä tahansa on suht. rajaton lisenssi kasvattaa lapsia - toki räikeimpiin tapauksiin varmasti suurelta osin puututaan, mutta paljon on sellaisia olosuhteita, joihin ei ole mahdollista puuttua vaikka ne ovatkin erittäin karuja. Vähän on ollut järkyttävääkin kuulla, minkälaisista perheistä lapsia hoitoon tulee. Näissä tilanteissa on juuri päiväkoti se paikka, jossa lapsi saa todellista tukea elämälleen, ja koti se josta ehkä jopa korvaamatontakin haittaa. Eli on varmasti tosiaan parempi olla yleistämättä näissä tapauksissa - se mitä voimme kuitenkin jyrkästikin ja tarvittaessa lainsäädännön ja viranomaisten voimin vaatia lasten vanhemmilta, on että he suojelevat ja rakastavat lapsiaan eivätkä jätä näitä emotionaalisesti tai jopa fyysisestikin heitteille.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Voisiko olla, että myöhempään menestymiseen vaikuttavia tekoijöitä on muitakin?

Niin, tutkimuksessa tutkittiin ainoastaan ja yksiselitteisistä sitä miten a) kotona ja b) päiväkodissa olleet lapset menestyivät elämässään. Minkään muiden muuttujien vaikutusta ei näiden ihmisten menestykseen tässä otettu huomioon, mutta tulokset olivat siinä määrin selviä, että kohtalaisessa otoksessa kyllä arvelisin jonkunlaisen tendenssin tulevan selväksi väliin tulevista muuttujista huolimatta.

Ja jotta ei tarvitsisi kenenkään fiilispohjalla painella, niin tässä vielä tiedot tutkimuksen loppuraportista, joka on siis kirjana julkaistu:

Andersson, Bengt-Erik & Strander, Kerstin 2002. Framtiden blev vår. 101 sjuttiotalisteer följda under sina 25 första år. Rapport 2 från FABASKO-projektet. Individ, omvärld och lärande/Forskning 11. Stockholm: Lärarhögskolan.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
mjr; kirjoitti:
Epäilemättä kummatkin edustavat ääripäitä, mutta tästä on kuitenkin jäänyt sellainen kuva, että toinen näistä ääripään edustajista olisi sentään ollut valmis rationaaliseen debattiin asiasta. Vähän tosiaan pelottaa nähdä, miten aivan kenellä tahansa on suht. rajaton lisenssi kasvattaa lapsia - toki räikeimpiin tapauksiin varmasti suurelta osin puututaan, mutta paljon on sellaisia olosuhteita, joihin ei ole mahdollista puuttua vaikka ne ovatkin erittäin karuja. Vähän on ollut järkyttävääkin kuulla, minkälaisista perheistä lapsia hoitoon tulee. Näissä tilanteissa on juuri päiväkoti se paikka, jossa lapsi saa todellista tukea elämälleen, ja koti se josta ehkä jopa korvaamatontakin haittaa. Eli on varmasti tosiaan parempi olla yleistämättä näissä tapauksissa - se mitä voimme kuitenkin jyrkästikin ja tarvittaessa lainsäädännön ja viranomaisten voimin vaatia lasten vanhemmilta, on että he suojelevat ja rakastavat lapsiaan eivätkä jätä näitä emotionaalisesti tai jopa fyysisestikin heitteille.


Ihmeiden aika ei ole ohi. Olen aivan samaa mieltä kanssasi.

Kohtuullisuuden nimissä koin vain asiakseni kritisoida myös syvemmin Tonttia, koska hänkin tapaa kolumneissaan olla "hieman" yksioikoinen. Rouva Mikkosta onkin tullut jo arvioitua yli sen huomion, mitä hän on ansainnut.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Ja nämä mittarit ovat pääosin ne, joihin ruotsalaistutkimus perustui.

Sepä se. Ruotsalaisia emme ole jne.

Kansankoti on siis onnistunut jollain elämän osa-alueella paremmin kuin hyvin. Jotenkin en jaksa uskoa että Sveduissa kasvaisi kotona keskimäärin enemmän kieroon kuin Suomessa. Sikäläisessä päivähoitojärjestelmässä on siis oltava jotain ns. kohdallaan.

Se miten pitkälle suomalaista päivähoitojärjärjestelmää, teoriassa ja käytännössä, voidaan arvioida ruotsalaistutkimusten perusteella onkin sitten aivan oma asiansa.

Kansanluonteetkaan eivät mene täällä ja länsinaapurissa aivan yksi yhteen.

Muutoin olen vahvasti mjr:n linjoilla tässä(kin) asiassa.
 

Vesuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Vyborg Jesters
Näiden poikien paikka on ainakin ollut kotona osaavassa ja rakastavassa vanhempien hoidossa. Tosin käy mielessä, että jossain ihmisten ilmoillakin olisi terveellistä välillä käydä. Roskalehden videoarkistossa poikien paikka ei missään nimessä ole. Joidenkin ihmisten julkisuudenkipeys ylittää kyllä käsityskyvyn rajat, ei voi mitään.
 

Veijari

Jäsen
Näiden poikien paikka on ainakin ollut kotona osaavassa ja rakastavassa vanhempien hoidossa. Tosin käy mielessä, että jossain ihmisten ilmoillakin olisi terveellistä välillä käydä. Roskalehden videoarkistossa poikien paikka ei missään nimessä ole. Joidenkin ihmisten julkisuudenkipeys ylittää kyllä käsityskyvyn rajat, ei voi mitään.

Taitaa Timo TA vain väkisin yrittää tehdä pojista jotain mediapersoonia tms talkshow toimittajia. Satuin sattumalta näkemään eilen Perho tuli taloon- ohjelman, jossa toimittaja vieraili Mikkosilla. Timo TA:lla kotona täysiverinen studio, jossa pojat vetelivät uutislähetystä ja päivän säätä, eikä ollut ensimmäinen kerta kun pojat prompterilta tekstiä lukivat. Sen verran hyvin näytti menevän. Toiset raahaavat kakaroitaan puoliväkisin jääkiekkoharjoituksiin NHL-tähden toivossa, Mikkonen on askeleen edelle tuotuaan tv-studion kotiinsa.

Aika katkeroituneelta se vaimo Mikkonen vaikutti haastattelussa. Suurin piirtein koko muu maailma on paha ja minä hyvä.
 

Tiityy

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Habs, D Team + Maajoukkue
Puolesta ja vastaan

En näe suurta eroa sillä kummalla tavalla lapsiaan kasvattaa. Tärkeintä on se, millaisen esimerkin vanhemmat tai yleensä läheiset aikuisen käytöksestä antavat. Nisäkkäinä opimme helpoimmin matkimalla. Ei auta vaikka kuinka olisi rakastava kotiäiti, jos on muita ongelmia. Tai vastaavasti, vaikka olisi kuinka loistava äiti, jos tarhantädillä on kukaset hatusta nuupahtaneet ja käytös on sen mukaista.

Pienenä kärjistyksenä kysyn: Moniko historian hirviöistä (Luokka: Hitler, Stalin, Idi Amin, Pol Pot) on päiväkotikasvatuksen tulos?

Persoonallisena lisänä voisin mainita, että lapsuuden naapurini pysyi kotona ja minä ramppasin päivähoidossa. Ihan hyvin sujuu elämä kummallakin. Sen sijaan kolmas kaverimme ei oikein koskaan ole päässyt elämän syrjään kiinni ja yhdessä olemme tulleet siihen tulokseen, että perheväkivalta on ollut osaltaan tähän vaikuttavana tekijänä. En edes viitsi mainita kummalla tavalla hänen kasvatuksestaan huolehdittiin, se ei todellakaan mielestäni ole ollut syypää hänen ongelmiinsa. Hyviä pointteja kumpaankin suuntaan, meidän perheessä molemmat tavat ovat olleet käytössä, pieniä eroja on ollut, mutta ne ovat koulussa tasoittuneet.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kansankoti on siis onnistunut jollain elämän osa-alueella paremmin kuin hyvin. Jotenkin en jaksa uskoa että Sveduissa kasvaisi kotona keskimäärin enemmän kieroon kuin Suomessa. Sikäläisessä päivähoitojärjestelmässä on siis oltava jotain ns. kohdallaan.
Sitä paitsi Ruotsi on sammuva yhteiskunta.

Siellä lapsia tekevät vain maahanmuuttajat.
 

Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Roihu
Sitä paitsi Ruotsi on sammuva yhteiskunta.

Siellä lapsia tekevät vain maahanmuuttajat.

Eikös se mennyt niin, että siellä lisääntyvät vain maahanmuuttajat.

Maahanmuuttajathan voivat lisääntyä vain siten että porukkaa muuttaa lisää. Eihän maahanmuuttajan lapsi katsos ole enää maahanmuuttaja. Hän on syntyperäinen. Jos maahanmuuttajat tekisivät lapsia, ei heidän (maahanmuuttajien) määränsä sillä kasvaisi.

Ruotsissa ei siis tee lapsia kukaan. Maahanmuuttajat vain lisääntyvät muuttoliikkeen ansiosta.

Kumma että siellä ylipäätään on päiväkoteja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nyt sitä puutut vain one-linerin estokommenttiini, etkä varsinaiseen asiaan (jota ei oikeastaan ollut)

one-linerin estokommentti on kommentti, jonka ansiosta viesti ei ole one-lineri.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Niin, tutkimuksessa tutkittiin ainoastaan ja yksiselitteisistä sitä miten a) kotona ja b) päiväkodissa olleet lapset menestyivät elämässään. Minkään muiden muuttujien vaikutusta ei näiden ihmisten menestykseen tässä otettu huomioon, mutta tulokset olivat siinä määrin selviä, että kohtalaisessa otoksessa kyllä arvelisin jonkunlaisen tendenssin tulevan selväksi väliin tulevista muuttujista huolimatta.

Ja jotta ei tarvitsisi kenenkään fiilispohjalla painella, niin tässä vielä tiedot tutkimuksen loppuraportista, joka on siis kirjana julkaistu:

Andersson, Bengt-Erik & Strander, Kerstin 2002. Framtiden blev vår. 101 sjuttiotalisteer följda under sina 25 första år. Rapport 2 från FABASKO-projektet. Individ, omvärld och lärande/Forskning 11. Stockholm: Lärarhögskolan.
Kyseisestä tutkimuksesta ei ole käsittääkseni julkaistu mitään merkittäviä tutkimustuloksia missään merkittävässä vertaisarviointiin pohjautuvassa lehdessä. Kyseisessä tutkimuksessa on merkittäviä puutteita erityisesti muiden tekijöiden poissulkemisessa. Esim. nykyään on paljon hyvin todistettua tietoa vanhempien koulutustason ja tulojen korrelaatiosta lasten hyvinvointiin ja koulumenestykseen.

Itseasiassa mikään tutkimus 1-vuotiaiden hoidosta ei puolla päiväkotia oman kodin sijasta. Vaikka Mikkosten avautuminen on parhaimmillaankin erikoista niin "valtaisa" todistusaineisto on vähintääkin epäilyttävää. Kaikki olemassaoleva tieto tukee pienten lasten hoitamista kotona.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös