Katalonia

  • 32 175
  • 232

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Tää on runkosarjaa. Kevväällä sitten ratkotaan voittajat.Tässä vaan pedattiin asetelmia jatkokoitoksia varten ja edistettiin kausarimyyntiä.
Totta, pudotuspelit alkavat myöhemmin. Yhtään päätä ei ole vielä pudonnut. Videotarkistukseen meni tämäkin tilanne, kävikö kiekko keskialueella. Siellä sitä tutkitaan, mitä sitä tutkimaan. Yleisö alkaa käymään jo kuumana. Seuraavaan vaihtoon gooni kentälle.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Pääministeri Rajoy on uppiniskainen, perinteinen konservatiivi jolle on vaikeaa edes neuvotella Katalonian kanssa mistään. Jotenkin tuntuisi siltä, että tilanteen avaaminen edellyttäisi muutoksia Espanjan hallituspohjaan. Avainasemassa on liberaalipuolue Ciudadanos, jonka tuen turvin Rajoyn vähemmistöhallitus on tällä hetkellä vallankahvassa. Oma merkityksensä on myös sillä, että Ciudadanoksen puheenjohtaja Rivera on itse katalaani mutta hän ja puolueensa vastustavat tiukasti Katalonian itsenäistymistä.

Tilanne on tosiaan äärimmäisen hankala. Nyt hallitus odottaa vastausta sille, onko Katalonian aluehallitus tosiaan antanut itsenäisyysjulistuksen vai ei. Jos vastaus on myönteinen, on seurauksena varmaankin Katalonian autonomian väliaikainen poisto. Sitä eivät varmasti haluaisi myöskään itsenäistymistä vastustavat katalaanit - Rivera mukaanlukien.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vääntö jatkuu ja peli kovenee. Katalonia ei siis ilmeisesti ole antanut virallista itsenäisyysjulistusta, mutta ei myöskään ole Espanjan parlamentin antamaan määräaikaan mennessä kiistänyt antaneensa sellaista. Katalonia vaatii neuvotteluja, Espanja taas aikoo ensimmäistä kertaa maan historiassa ottaa käyttöön lakiensa mahdollistavat itsehallintoalueen autonomiaa rajoittavat keinot.

Katalonia ei ilmeisesti ole siltikään perääntymässä. Nyt sieltä kuuluu sellaisia äänenpainoja, että autonomian vähentäminen johtaisi välittömään virallisen itsenäisyysjulistuksen antamiseen.

YLE:n uutinen aiheesta: Takaraja umpeutui: Katalonia ei peräydy – Espanja aikoo purkaa autonomiaa | Yle Uutiset | yle.fi

Kyllä tuo kehitys huolestuttaa. Molemmat tahot pelaavat nyt niin kovaa peliä, että tuntuu, ettei perääntyminen ole mahdollista. Katalonian ainoa mahdollisuus lienee neuvotteluissa, mutta jos niihin ei suostuta, jäljellä on kai enää kaikenlainen passiivinen vastarinta, ja muut painostustoimet. Mielestäni yksi mahdollinen skenaario on myös se, että Kataloniassa syntyy yhteenottoja itsenäisyyden kannattajien ja vastustajien välille.
 

White Wolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
AC/DC
Vääntö jatkuu ja peli kovenee.

"Minulla vain kädet hikoavat" - Fingerpori

On kyllä mielenkiintoinen kissa ja hiiri leikki menossa Katalonian ja Espanjan välillä.
Jotenkin tuntuu että Katalonia ei uskalla suorilta julistautua itsenäisiksi vaan hakevat jotain tekosyytä (esim tuo että Espanja rajoittaa autonomiaa) ja sen jälkeen voivat irtopisteiden toivossa julistaa itsenäisyyden koska meitä sorretaan..

MIelenkiintoinen tilanne.
Olis ollu parempi että olisivat antaneet niiden äänestää rauhassa silloin joku viikko sitten, niin %-lukemat vois olla hieman erilaiset - tai sitten ei.
Mutta nythän sinne ilmeisesti meni äänestämään vain ne itsenäisyyden kannattajat ja maltilliset jäi kotio..
 

Squit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK ja KaMa
Espanja sitten pidätti Katalonian itsenäisyyttä ajavan liikkeen ja katalaani en kulttuuria edistävän järjestön johtajat. Mitäs siitä seurasi? Puolen miljoonaa ihmistä kaduilla.

Mua ihmetyttää yksi juttu tässä asiassa: EU:n munattomuus. Katalaanit on öyhöttänyt itsenäisyydestä iät ja ajat ja yksi humpuukiäänestys ja heti lähetetään puolisotilaallinen jengi hakkaamaan porukkaa. Sitten pidätetään johtohahmoja jne. EU vaan peukuttaa espanjan touhulle. Käsittämätöntä että Euroopassa tapahtuu tälläistä kyykytystä ja että se vielä ohitetaan olankohautuksella.
 
EU ei varmaan halua, että Baltian venäläiset alkaisivat äänestelemään Venäjään liittymisestä. Siellä on monissa kaupungeissa venäläisenemmistö. Eikö heillä sitten ole oikeutta äänestää, jos katalaaneilla on? Kuinka pitkä historia pitää olla, jotta on oikeutettu äänestykseen? Eivät länsimaat edes tukeneet kurdien äänestystä, vaikka ilman kurdeja isis olisi varmasti levittäytynyt paljon suuremmille alueille, kun Irakin nyhveröarmeija lähti itkien kotiin isisin alkuvaiheessa.
 

scholl

Jäsen
Pääministeri Rajoy on uppiniskainen, perinteinen konservatiivi jolle on vaikeaa edes neuvotella Katalonian kanssa mistään. Jotenkin tuntuisi siltä, että tilanteen avaaminen edellyttäisi muutoksia Espanjan hallituspohjaan.

Minusta se vaatisi muutoksia Espanjan perustuslakiin.

Tilanne on hankala ja vaikka olen pitänyt fasismiajasta johtuen yleensä katalaanien puolta kutsuen esim. Real Madridin kannattajia Francon kullinimijöiksi, niin en silti osaa muodostaa kantaani tähän tilanteeseen. Toisaalta kannatan jokaisen kansan, myös katalaanien itsemääräämisoikeutta, mutta toisaalta kansallisvaltioiden aika on mielestäni ohitse ja olen itse vahva EU:n liittovaltion kannattaja.

Tilanne on kärjistynyt minusta sen vuoksi, että sekä Espanja että EU ovat olleet asiassa ylimielisiä jo vuosien ajan. Viimeistään siinä vaiheessa kun viime vuosikymmenen lopussa Espanja ajautui talousvaikeuksiin, Katalonialla alkoi tulla mitta täyteen. He haluavat enemmän vaikutusvaltaa ja vähemmän sanelua Madridista. En tiedä kuinka moni oikeasti haluaa täyttä itsenäisyyttä. Tosin sekin on niin, että mitä enemmän käytetään kovia keinoja keskushallinnon puolelta, niin sitä enemmän täydellistä itsenäisyyttä kannatetaan.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Toisaalta kannatan jokaisen kansan, myös katalaanien itsemääräämisoikeutta,

Yksi iso kysymyshän on se, että ovatko katalaanit kansa? Kataloniassa on tiettävästi merkittävä osa väestöstä jotka pitävät itseään ensisijassa katalaaneina ja joille Katalonia on kansallisuus. Mutta ilmeisesti enemmistö sielläkin on kuitenkin sitä mieltä että he ovat kansallisuudeltaan ainakin ensisijassa espanjalaisia, eivät katalaaneja.Lisäksi on sekin, että jos katalaanit ovat kansa niin heidän maantieteellinen sijaintinsa ei rajoitu Katalonian maakuntaan ja toisaalta Katalonian maakunnan asukkaista iso osa on muita kuin katalaaneja.

Tuo taloudellinen puolikin on muuten vähän kaksipiippuinen. Toisaalta Kataloniassa on paljon vauraita suuryrityksiä joiden ansiosta alueen elintaso on korkeampi kuin Espanjassa keskimäärin. Mutta toisaalta nämä suuyritykset haluavat sijaita nimenomaan Espanjalle kuuluvan Katalonian alueella. Suuri osa niistä on ilmoittanut siirtyvänsä muualle Espanjaaan jos Katalonia irtautuu Espanjasta ja jotkut ovat niin jo tehneetkin.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Yksi iso kysymyshän on se, että ovatko katalaanit kansa? Kataloniassa on tiettävästi merkittävä osa väestöstä jotka pitävät itseään ensisijassa katalaaneina ja joille Katalonia on kansallisuus. Mutta ilmeisesti enemmistö sielläkin on kuitenkin sitä mieltä että he ovat kansallisuudeltaan ainakin ensisijassa espanjalaisia, eivät katalaaneja.Lisäksi on sekin, että jos katalaanit ovat kansa niin heidän maantieteellinen sijaintinsa ei rajoitu Katalonian maakuntaan ja toisaalta Katalonian maakunnan asukkaista iso osa on muita kuin katalaaneja.

Tässä on mielestäni pitkälti asian ydin. En tiedä, onko YK:lla olemassa jotain virallista kansan määritelmää. Joskus olen kuullut määritelmän, että kansalla olisi oltava oma kieli. Toisaalta tämä ei tosiaankaan kaikissa tapauksissa pidä paikkaansa, vaan esimerkiksi monet keskiaikaiset imperiumit ovat jättäneet jälkeensä perinnön, jossa heidän kielensä on pääkieli entisissä alusmaissaan. Toinen haaste tässä on se, että jossain tapauksissa voidaan vääntää kättä siitä, onko kyse kahdesta eri kielestä, vai saman kielen eri murteista. Katalonian kohdalla tämä on kuitenkin selviö, ja kieli tunnustetaan omakseen. Katalaaneilla on myös muusta Espanjasta poikkeava kulttuurinsa, mutta tässä on käsittääkseni kyse enemmän vain alueellisista eroista.

Keskeisin ongelma tulee mielestäni siitä, että - kuten totesit - katalaanit ovat hajanainen joukko. Nationalistisin porukka ehkä täyttäisikin kansan tunnusmerkit, mutta sitten on näitä ensi- ja toissijaisia katalaaneja. Ja vaikka katalaanit tunnustettaisiin kansaksi, on vielä paljon avoimia kysymyksiä siitä, että pitäisikö heillä olla oma valtionsa. Koska alueella asuu paljon espanjalaisiksi itsensä laskevia, osuvampi määritelmä katalaaneille voisi olla Espanjassa asuva vähemmistökansa. Tai jotain sellaista.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Katalonian alueparlamentti on antanut nyt virallisen itsenäisyysjulistuksen. Itsenäisyyttä vastustavat puolueet boikotoivat äänestystä. Puolesta äänesti 70 edustajaa, ja kun parlamentissa on mielestäni 135 edustajaa, julistuksen puolella oli yli puolet edustajista, vaikka poissaolijat laskettaisiinkin mukaan. Tosin hyvin niukka enemmistö tuossa oli takana, mikä ei vielä anna kovinkaan suurta mandaattia.

Espanja kehottaa kansalaisiaan pysymään rauhallisina. Ja vakuuttaa, että Kataloniaan tullaan palauttamaan järjestys.

Edit: linkki YLE:n uutiseen unohtui: Katalonia julistautui itsenäiseksi – Alueparlamentti äänesti itsenäistymisen puolesta | Yle Uutiset | yle.fi
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Veikkaan kasvavia rähinöitä. Popcornit tulille.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Ja Francon senaatti vastasi puoli tuntia myöhemmin lakkauttamalla Katalonian autonomian. Kohta rytisee?
 

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hiukan kyllä huvittaa tuo puhe laillisuudesta. Eihän Katalonialla ole olemassakaan mitään laillista keinoa saada itsenäisyyttä.

Mitä tapahtuu jos joulukuussa itsenäisyyttä tavoittelevat puolueet saavat taas enemmistön? Vai lasketaanko tässä sen varaan, ette ne on saatu jo kaikki hiljaiseksi tai vankilaan?
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Kaulakiikkuun tuon höttöpään (Carlos Puigdemont) voisi pistää epäsovun lietsonnasta. En tiedä sanoako Espanjasta kokonaisuutena juuta eikä jaata, mutta ei ole mikään ratkaisu itsenäistyä maasta jonka kiinteä osa selkeästi on. Vähän sama kuin Uusimaa itsenäistyisi muusta Suomesta.
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Kaulakiikkuun tuon höttöpään (Carlos Puigdemont) voisi pistää epäsovun lietsonnasta. En tiedä sanoako Espanjasta kokonaisuutena juuta eikä jaata, mutta ei ole mikään ratkaisu itsenäistyä maasta jonka kiinteä osa selkeästi on. Vähän sama kuin Uusimaa itsenäistyisi muusta Suomesta.

Kuten sanoit niin et tiedä Espanjasta juuta etkä jaata. Jos tietäisit, niin olisi paremmin selvillä se, ettei Espanja ole erityisen yhtenäinen valtio eikä Katalonian aluekaan ole erityisen kiinteä osa muuta Espanjaa. Alueella on oma kieli ja se on pitkään ollut historiallisesti oma erillisalueensa ja ihan oma valtionsakin. Kataloniasta tuli 1500-luvulla osa Espanjan kuningaskuntaa mutta se säilytti silloinkin itsehallinnon vielä parisataa vuotta. Katalonia ehti julistautua itsenäiseksi 1930-luvulla kahteenkin kertaan, ja Francon fasistihallinnon aikana Katalonian aluehallitus toimi maanpaossa yli 40 vuotta. Francon aikana katalaanin kieli kiellettiin ja aluetta muutenkin sorrettiin, Francon kuoleman jälkeen itsehallinto palautettiin. Hyvänä kertauksena Katalonian tilanteeseen vaikkapa wikipedia-artikkeli.

Ei Katalonia ole millään mittapuulla erityisen kiinteä osa Espanjaa, pikemminkin sitä voisi verrata vaikkapa Skotlantiin joka kuuluu osana Iso-Britanniaan koska Englanti on maan aikoinaan vallannut ja liittänyt itseensä. Tai vaikkapa Kosovoon, joka ehti jo itsenäistyäkin.

Tai vaikkapa autonomiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan, joka aikoinaan havitteli itsenäisyyttä ja lopulta sen saikin kuuluttuaan "kiinteänä osana" Venäjän keisarikuntaan ja kärsittyään venäläistämisyrityksistä ja sortokausista.

En usko, että Espanjan valtio päästää Kataloniaa itsenäistymään mitenkään, mutta jos sikäläiset haluavat itsenäistyä muusta Espanjasta ja kokevat itsensä vuosisataisten perinteiden, oman kielensä ja oman kulttuurinsa perusteella omaksi kansakseen niin heillä on siihen oikeus siinä missä esim. suomalaisilla oli aikoinaan oikeus itsenäistyä Venäjästä tai kosovolaisilla oli oikeus itsenäistyä.

Jos Espanja yrittää väkivallalla pakottaa Katalonian ruotuun niin siitä seuraa pahaa jälkeä.
 

Laitela

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa ja sen vaarallinen YV, Bratislavan taika
Kuten sanoit niin et tiedä Espanjasta juuta etkä jaata. Jos tietäisit, niin olisi paremmin selvillä se, ettei Espanja ole erityisen yhtenäinen valtio eikä Katalonian aluekaan ole erityisen kiinteä osa muuta Espanjaa. Alueella on oma kieli ja se on pitkään ollut historiallisesti oma erillisalueensa ja ihan oma valtionsakin. Kataloniasta tuli 1500-luvulla osa Espanjan kuningaskuntaa mutta se säilytti silloinkin itsehallinnon vielä parisataa vuotta. Katalonia ehti julistautua itsenäiseksi 1930-luvulla kahteenkin kertaan, ja Francon fasistihallinnon aikana Katalonian aluehallitus toimi maanpaossa yli 40 vuotta. Francon aikana katalaanin kieli kiellettiin ja aluetta muutenkin sorrettiin, Francon kuoleman jälkeen itsehallinto palautettiin. Hyvänä kertauksena Katalonian tilanteeseen vaikkapa wikipedia-artikkeli.

Ei Katalonia ole millään mittapuulla erityisen kiinteä osa Espanjaa, pikemminkin sitä voisi verrata vaikkapa Skotlantiin joka kuuluu osana Iso-Britanniaan koska Englanti on maan aikoinaan vallannut ja liittänyt itseensä. Tai vaikkapa Kosovoon, joka ehti jo itsenäistyäkin.

Tai vaikkapa autonomiseen Suomen suuriruhtinaskuntaan, joka aikoinaan havitteli itsenäisyyttä ja lopulta sen saikin kuuluttuaan "kiinteänä osana" Venäjän keisarikuntaan ja kärsittyään venäläistämisyrityksistä ja sortokausista.

En usko, että Espanjan valtio päästää Kataloniaa itsenäistymään mitenkään, mutta jos sikäläiset haluavat itsenäistyä muusta Espanjasta ja kokevat itsensä vuosisataisten perinteiden, oman kielensä ja oman kulttuurinsa perusteella omaksi kansakseen niin heillä on siihen oikeus siinä missä esim. suomalaisilla oli aikoinaan oikeus itsenäistyä Venäjästä tai kosovolaisilla oli oikeus itsenäistyä.

Jos Espanja yrittää väkivallalla pakottaa Katalonian ruotuun niin siitä seuraa pahaa jälkeä.
Olen kyllä tietoinen vaiheista ennen varsinaista Espanjaa, olen niistä aikanaan lukenut. Tarkoitin tuolla "juulla/"jaalla" etten ole mikään Espanjafani, enkä vihaaja. Oli Kastilia ja Aragon, niitä ennen pienemmät kuningaskunnat ja muslimivalloittajat. Mielestäni tuosta ajasta jolloin katalaanit olivat itsenäisiä on kuitenkin jo sen verran kauan, että ne erot joita silloisen Iberian niemimaan kansoilla oli ovat selkeästi pienentyneet. Espanjaa ja Kataloniaa yhdistävät jokseenkin samanlaiset kulttuurit, tietenkin alueellisia eroja on. Siitä huolimatta kyseiset kulttuurit kuuluvat ns. samaan ryhmään, toisin kuin suomalainen ja venäläinen kulttuuri, joilla ei ole hirveästi mitään yhteistä (luojan kiitos), paitsi toki ryyppääminen. Siksi siis Suomen itsenäistyminen oli selkeästi oikeutetumpaa aikanaan kuin Katalonian nyt. Toki katalaaneilla on oma säilynyt kielensä, mikä viittaa erilaiseen kulttuuriin, myönnetään.

Kaikesta huolimatta oli oikeutettua tai ei, ei Katalonian itsenäistymisestä seuraa kuin sotkua ja sekaannusta jo valmiiksi sekavassa maailman tilanteessa. Siksikin on parempi, että Espanja ja Katalonia pysyvät yhdessä ja varmasti pysyvätkin. Luulisi Puigdemontinkin tajunneen, ettei Katalonia tule itsenäistymään päättivät he mitä tahansa humpuukiäänestyksensä pohjalta. Varsinkin tämän jahkailun jälkeen tuo julistus oli täysin turha. Siitä ei seuraa kuin itkua ja hampaiden kiristelyä. Tiedostaen Katalonian taloudellisen merkityksen Espanjalle, ei se tule luopumaan Kataloniasta milloinkaan vapaaehtoisesti. Mikäli EU (NATO:lle maiden sisäiset asiat eivät edes kuulu, joten sieltä on turha odottaa mitään kantaa) pitää tilanteessa Espanjan puolta, ei Katalonian itsenäisyys kuulosta edes ajatuksena kovin hyvältä idealta.
 
Viimeksi muokattu:

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Mielestäni tuosta ajasta jolloin katalaanit olivat itsenäisiä on kuitenkin jo sen verran kauan, että ne erot joita silloisen Iberian niemimaan kansoilla oli ovat selkeästi pienentyneet. Espanjaa ja Kataloniaa yhdistävät jokseenkin samanlaiset kulttuurit, tietenkin alueellisia eroja on. Siitä huolimatta kyseiset kulttuurit kuuluvat ns. samaan ryhmään, toisin kuin suomalainen ja venäläinen kulttuuri, joilla ei ole hirveästi mitään yhteistä (luojan kiitos), paitsi toki ryyppääminen. Siksi siis Suomen itsenäistyminen oli selkeästi oikeutetumpaa aikanaan kuin Katalonian nyt. Toki katalaaneilla on oma säilynyt kielensä, mikä viittaa erilaiseen kulttuuriin, myönnetään.

Toisaalta Tshekki ja Slovakia olivat kielellisesti paljon lähempänä toisiaan kuin Espanja ja Katalonia. Jugoslaviassa puhuttua kieltä kutsuttiin ennen maan hajoamista serbokroatiaksi, ja serbian ja kroatian kielistä on puhuttu erillisinä maiden itsenäistymisen jälkeen, vaikka ne lasketaankin edelleen osapuilleen saman kielen eri muodoiksi, ja niiden puhujat ymmärtävät edelleen toisiaan. Kulttuurilliset erot noilla alueilla olivat oman (mahdollisesti virheellisen) käsitykseni mukaan melko pieniä, ja suunnilleen samaa tasoa kuin esim. Katalonian ja jonkun muun Espanjan alueen välillä. Poikkeuksen tässä muodostaa uskonto, joka oli Jugoslavian hajoamissodissa taistelleilla ryhmillä erottava tekijä (vaikkei uskonto tuollaisen sodan syy ollut, vaan nationalismi).

Pointtini tässä oli se, että itsenäistymisiä on tapahtunut pienemmilläkin kulttuurieroilla kuin Katalonian tapauksessa. Yksi varsin hyvä esimerkki on vain hieman Suomen itsenäisyyttä aiemmin tapahtunut Norjan itsenäistyminen (1905) Ruotsin vallan alta. Kulttuuri- ja kielierot olivat tuolloinkin melko vähäiset. Silloinkin maiden välillä vallitsi hetken aikaa jopa sodan uhka, mikä tuntuu nyt reilu 100 vuotta myöhemmin melko uskomattomalta.

Kaikesta huolimatta oli oikeutettua tai ei, ei Katalonian itsenäistymisestä seuraa kuin sotkua ja sekaannusta jo valmiiksi sekavassa maailman tilanteessa. Siksikin on parempi, että Espanja ja Katalonia pysyvät yhdessä ja varmasti pysyvätkin.

Olen periaatteessa hyvinkin samaa mieltä,, mutta osittain tämäkin on vähän kaksipiippuinen juttu. Itsenäistymiset tapahtuvat usein vaikean kaavan kautta, ja niihin liittyy emämaan vastustuksen sekä kansainvälisen yhteisön nihkeyden vuoksi kaikenlaista haastetta. Jos tuo tapahtuisi sovitusti, asia voi tapahtua yllättävänkin sopuisasti, mistä hyvänä esimerkkinä Tšekkoslovakian jakautuminen vuonna 1993. Tätä helpottaa se, jos alueella on jo omat toimivat parlamentaariset rakenteet. Katalonialla tämä asia olisi varsin hyvällä mallilla...

Mutta, pitkä matka tästä on vielä katalaaneilla itsenäisyyteen. Itse pidän todennäköisempämä lopputulemana laajempaa autonomiaa. Itse asiassa en ole puolesta enkä vastaan - pikemminkin päinvastoin, kuten Paavo Väyrynen saattaisi todeta.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Aika erikoinen tuo kansanedustaja Kärnän vertaus Katalonian ja Suomen maaseutujen/syrjäseutujen välillä. Syrjäseutuahan se Helsinki/Uusimaakin on, eikun.
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
... mutta jos sikäläiset haluavat itsenäistyä muusta Espanjasta ja kokevat itsensä vuosisataisten perinteiden, oman kielensä ja oman kulttuurinsa perusteella omaksi kansakseen niin heillä on siihen oikeus siinä missä esim. suomalaisilla oli aikoinaan oikeus itsenäistyä Venäjästä tai kosovolaisilla oli oikeus itsenäistyä.

Ihan näinkään en sanoisi, sillä Suomessa enemmistö ei tainnut vastustaa itsenäisyyttä, eikä esim. koko Suomen kansa puhunut venäjää. Suomen suuriruhtinaskunnassahan käytettiin jopa virka- ja hallintokielenä ruotsia. Kataloniassahan ei liene käytännössä yhtään katalaania joka ei puhuisi espanjaa. Toisekseen Kataloniassa asuu ainakin 2-3 miljoonaa ei-katalaania (siis noin 25-40% väestöstä). Geneettiseltä taustaltaan katalaanit eivät myöskään erotu minään "omana kansanaan":

https://qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-334c818485d9f2be9cacb4cd1235ee28
Tässä siniset kolmiot edustavat pohjois-amerikkalaisia pohjoismaista alkuperää olevia, vihreät kolmiot Italian toskanalaisia ja lilat ympyrät katalonialaisia muiden värien edustaessa muita espanjalaisia.

http://oi52.tinypic.com/335gmd4.jpg
Tässä puolestaan geeniperimältään Italia erottuu aidosti hajanaisena, kun taas espanjalaiset klusteroituvat nätisti samaan porukkaan katalaaneineen ja andalusialaisineen. Baskit sen sijaan ovat geeniperimältäänkin jo enemmän oma kansansa.
 

Orava

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ihan näinkään en sanoisi, sillä Suomessa enemmistö ei tainnut vastustaa itsenäisyyttä, eikä esim. koko Suomen kansa puhunut venäjää. Suomen suuriruhtinaskunnassahan käytettiin jopa virka- ja hallintokielenä ruotsia. Kataloniassahan ei liene käytännössä yhtään katalaania joka ei puhuisi espanjaa. Toisekseen Kataloniassa asuu ainakin 2-3 miljoonaa ei-katalaania (siis noin 25-40% väestöstä). Geneettiseltä taustaltaan katalaanit eivät myöskään erotu minään "omana kansanaan":
Mistä on tullut käsitys, että Kataloniassa suurin osa vastustaisi itsenäisyyttä. Aiemmissa mielipidemittauksissa ja äänestyksissä nimenomaan on aina ollut enemmän itsenäisyyden kannattajia, kuin vastustajia. Onko Katalonian hallinnollinen kieli katalaani? Yleensäkin se, että Kataloniassa puhutaan kaikkialla espanjaa taitaa juontaa juurensa Francon ajan sortoon ennemmin kuin Espanjan yhtenöisyyteen. Genetiikan vetäminen mukaan tähän on älytöntä.
 

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Kaulakiikkuun tuon höttöpään (Carlos Puigdemont) voisi pistää epäsovun lietsonnasta. En tiedä sanoako Espanjasta kokonaisuutena juuta eikä jaata, mutta ei ole mikään ratkaisu itsenäistyä maasta jonka kiinteä osa selkeästi on. Vähän sama kuin Uusimaa itsenäistyisi muusta Suomesta.
Ennen kuin rupeaa kommentoimaan jotain asiaa pitäisi siitä olla edes auttavasti perillä, ettei tule tällaisia aivopieruja. Espanja ei ole mikään kansa, vaan eri kansakuntien muodostama valtio. Katalonia on oma kansakuntansa kuten esim. Skotlanti, ja jos he haluavat itsenäistyä kuuluisi heillä olla siihen täysi oikeus.
Enkä yhtään ihmettele miksi nämä rasismin, syrjinnän ja nyttemmin väkivallan uhrit haluavat itsenäistyä terrori-Espanjasta. Ihminen joka tukee Madridin keskushallintoa tässä asiassa on sairas rasisti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös