Osoitatko vielä mistä kohtaa se emävalhe tästä löytyy? Toki ruuan hinta on nykyisin korkeampi kuin 30 vuotta sitten, joskin indeksikorjattuna ei likikään. Aika luonnollista kehitystä jopa että keskiansioiden moninkertaistuessa myös elinkustannukset nousevat jonkun verran. Integroituminen sisämarkkinoille mahdollistaa bisneksenteon ilman ylimääräisiä muodollisuuksia, mikä on nostanut bkt:ta, joskin työelämän murros aiheuttanut sen ettei tuuljmyllynlämmittäjiä niin paljoa enää tarvita ja kaikille on mahdotonta tarjota töitä (joskin luulen että vuoden -93/-94 tilanteeseen verrattuna menee ihan ok). Turvallisempaa on kuin koskaan, joskin itänaapurista tulee painostusta (kuten lähes aina poislukien ehkä tuo nimenomainen ajankohta), johon osa päättäjistöstä suhtautuu myötämielisesti joko vanhasta muistista (kepu, vas) tai uudemmista syistä (ps, äärioikea yleisesti).
Missä sanoin emävalhe?
Sehän on tietysti vaikea osoittaa, että miten Suomelle olisi käynyt, jos emme olisi liittyneet EU:hun. Minä en sitä pysty osoittamaan, etkä sinä. Selkeää tuosta on kuitenkin se, että päätösvaltaa meillä ei ole ja nyt puheenjohtajakaudeltakin tuli selväksi, että ei meitä juurikaan kuunnelta. Kyllä saamme olla mukana päättämässä, mutta meidän äänillä ei ole merkitystä. Sen sijaan meidän asioista päätetään muiden puolesta lähes täysin. Me olisimme olleet jokatapauksessa EFTA maa kuten esimerkiksi Islanti ja Norja. Norjaa on huono verrata, mutta Islanti lilliputti valtiona, eli vielä pienempänä antaa selkeän kuvan miten meillekin olisi voinut käydä. Eli hyvin.
Eli jos sanotaan, että liitytään EU:hun koska ruuan hinta laskee, on valheellinen, koska ensinnäkään sitä ei voi tietää ja toisekseen ei voi tietää olisiko ruuan hinta vielä matalampi jos emme olisi EU:ssa. Sekään ei ole merkityksellistä. Vaikka ruuan hinta nousisi kattoon, mutta taloutemme olisi paremmassa jamassa kuten Islannilla, niin silloin olemme tehneet väärän päätöksen.
Tässähän oli alunperin keskustelu valheista, munnellusta totuudesta ja väitteestä, että se kuuluu politiikassa vaan populismiin. Tälle väitteelle haluaisin todisteita.
Toki myös sekin, että ruuan reaalihinta on laskenut EU-jäsenyyden aikana, eli tämä lienee ns. selvä.
Työllisyyskehitykseen on vaikea ottaa muuten kantaa, mutta esimerkiksi Valmet Automotive ei olisi siinä tilanteessa missä se on ilman EU:ta.
Muutenkin on vaikea kuvitella kuinka maailman suurimpien sisämarkkinoiden ulkopuolella oleminen olisi jotenkin viennistä elävälle pienelle valtiolle kannattavaa.
Joku ehkä joskus kykenee tämän mekanismin väitteen takana perustelemaan, vielä ei ole näkynyt edes koherenttia teoriaa.
Turvan osalta taas on vaikea ottaa kantaa vertailuun ilman jäsenyyttä. Mutta jotain osviittaa jokainen saa siitä, kuinka Venäjä on kohdellut naapureitaan jotka eivät ole EU:n jäseniä (Georgia, Ukraina, Valko-venäjä...).
Ja niin tekikin;
Ravinnon hintojen sopeutuminen EU-aikaan alkoi jo vuonna 1986, kirjoittaa hinta-asiantuntija Ilkka Lehtinen.
www.stat.fi
Toki kaikenlainen vinkuminen ruuan hinnasta on niin saatanan koomista tässä maassa, jossa omaehtoisesti pumpataan miljardeja euroja vuodessä vielä päälle että saataisiin kallista ruokaa.
Myös turvallisuus on lisääntynyt, vaikka sen osoittaminen tilastoilla on on vaikeampaa.
Työllisyyskehitystä voidaan sanoa se, että pohjoismaissa se on Suomessa huonoin. EU:n kuulumattomat maat Islanti ja Norja on tässä parempi. Euroon kuulumaton maa Ruotsi on parempi. Jopa Viro, Latvia, Liettua ja Tanska on parempi.
Suomen työllisyysaste kohentui viime vuonna rivakasti, mutta Pohjoismaisessa vertailussa jäämme yhä pahnanpohjimmaiseksi.
www.talouselama.fi
EU ei ole kovin vahva turvallisuuden tae ja tulevaisuudessa vielä vähemmän kun EU riitelee jatkuvasti ja riippuvuus Venäjältä saatavasta energiasta lisääntyy. Todennäköisesti olisimme liittyneet NATOn jos Venäjältä olisi tullut painostusta ja NATO on ainut jolla on antaa todelliset turvatakuut. EU turvallisuus on näennäisturvallisuutta joka luo turvallisuuden tunteen, mutta ei sitä takaa.
Täällä puhutaan selkeänä faktana, että ilman EU:ta olisimme sitä ja tätä vaikka olisimme kuuluneet EFTAAan jolloin emme olisi jääneet paitsi mistään kaupasta.
Kukaan EU fani ja Brexitiä vastustava ei pysty sanomaan miten hyvin tai huonosti Briteille nyt käy. Koska kukaan teistä ei ole ennustaja ja vastaavaa tilannetta ei ole ollut. Minäkään en pysty. Selvää on se, että enää heidän ei tarvitse vetää perässään köyhiä EU maita sekä se, että ovat itsenäisiä.
Myös Euroon liittyminen oli virhe.
Sammon, UPM:n ja Nordean hallitusten puheenjohtaja nostaa kissan pöydälle: Hän toteaa euroon liittymisen olleen valtava virhe, joka on maksanut Suomelle paljon. Se on näkynyt siinä…
puheenvuoro.uusisuomi.fi
Yhdysvalloissa työmarkkinat toimivat jotenkuten, meillä eivät, sanoo Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja.
yle.fi
Euron käyttöönotolla eliminoitiin mahdollisuus muuttaa hintoja valuuttakurssien kautta. Eurolla tämä mahdollisuus poistettiin. Tämä yhdistelmä tuottaa hänen mukaansa työttömyyttä, Wahlroos sanoi.
- Olemme tavallaan lukinneet työvoiman hinnan kiinni jokaisessa yksittäisessä euromaassa. Ja mitään mekanismia, joka muuttaisi sitä, ei ole.
Islanti 2004 ja asia ei ole muuttunut huonompaan suuntaan.
Oddsonin mielestä Islannille riittääkin hyvin jäsenyys Euroopan talousalueessa ETA:ssa, jonka kautta ovet ovat auki EU:n yhteismarkkinoille. Vaikka EU:n poliittisiin päätöksiin ei päästäkään vaikuttamaan, niin eipä myöskään tarvitse välittää epämieluisista päätöksistä.
Kukaan ei Oddsonin mukaan ole koskaan kyennyt osoittamaan, että Islanti olisi jäänyt paitsi jostakin olennaisesta olemalla vain ETA:n jäsen.
Euroopan 1990-luvulla itsenäistyneet maat ovat kilvan kiirehtineet EU:n jäseniksi. Jos Turkista tulee jäsen, EU leviää jo uudelle mantereelle. Vanhassa Euroopassa on kuitenkin edelleen maita, joita jäsenyys ei houkuttele. Yksi niistä on Islanti.
yle.fi
Toistan vielä, että kukaan meistä ei pysty faktisesti osoittaamaan olisiko Suomelle käynyt huonommin vai paremmin EU:ssa, en minä enkä te. Ainut mihin voidaan vertailla on EU ulkopuoliset maat, jotka eivät ole täysin verrannollisia. Sen sijaan on perusteluja siitä, että ilman euroa olisimme paremmassa jamassa, tosin tästäkään ei voi olla varma, sillä olemme kuuluneet Euroon.
Nokia olisi ollut meidän vetojuhtana joka tapauksessa. Olisimme olleet itsenäinen valtio ja emme olisi maksaneet EU jäsenmaksuja. Olisimme hakeneet kansallista turvaa todennäköisesti jostain muualta, eli NATO:sta, mahdollisesti jopa ennen Putinin valtaa tai vallan alussa, jolloin ei olisi paineita sieltä suunnalta. Todennäköisimmin samana vuonna kuin Viro, Latvia ja Liettua, eli 2004. Jos emme olisi liittyneet, niin se olisi ollut päättäjiemme totaalista välinpitämättömyyttä turvallisuudestamme.
Oleellisin on lainaamani ensimmäinen osa:
EU-jäsenyys jne.
EU jäsenyys ei taannut meille mitään sellaista, mitä emme olisi voineet saada paremmin EU ulkopuolella. Se on taannut meille tasaisen roikkumisen mukana EU:ssa. Mahdollisesti jopa vaarantanut turvallisuutta vs. NATO.
Olen ollut sitä mieltä, että ei liity EU:hun jo ennen kuin liityimme, joten tämä ei liity persuihin minun osaltani mitenkään.