Kaikkien aikojen suomalaisurheilija?

  • 11 690
  • 64

Kaikkien aikojen paras suomalaisurheilija?


  • Äänestäjiä
    160

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Kevyesti Matti Nykänen. Kaiken sekoilun ohessa suvereenisti hallitsi lajia vuosia.
 
Kyllähän Nurmen tulokset ovat huimia verrattuna aikakauden harjoittelutietouteen. Nurmihan vanhoilla päivillään itsekin totesi, kuinka päin helvettiä harjoittelemalla nuo voitot ja tulokset tehtiin. Ties mihin mies olisi pystynyt samalla lahjakkuudella 70-luvun hajoitustietoudella ja 70-luvun dopingilla.

Äänestin kuitenkin Litmasta, vaikka toisenlaisilla kriteereillä Nurmenkin olisi voinut ykköseksi sijoittaa. Ja kyllähän siinä Selännekin tavallaan niskaan hengittää, hänen suorituksiensa arvoa silmissäni vaan heikentää se, että hän on tehnyt uransa marginaalilajissa. En mä välttämättä uppopallon pelaajaakaan voisi kaikkien aikojen suomalaisurheilijaksi äänestää, vaikka olisi kymmenen kertaa parempi kuin seuraavaksi paras uppopalloilija.
 

RonSwanson

Jäsen
Suosikkijoukkue
ManU, HIFK, Pittsburgh Steelers, Die Mannschaft
Ihme, ettei kukaan muu ole tajunnut tätä. Tai on varmaan, mutta tyytyvät ihmettelemään. Ranskalaisessa ajatusmaailmassa Niittymäki on Suomen kovin jääkiekkoilija, koska meidän toistaiseksi kovin saavutus (olympiahopeaa 2006) oli todella paljon turnauksen parhaan maalivahdin käsialaa. Eli, Niittymäki on olympic hero, siinä missä Koivut Selänteet Kurrit Tikkaset Ruotsalaiset jne. eivät ole ;)

Jostain syystä minun tekisi mieli vastata Lasse Viren. Logiikkaa ei juurikaan tähän löydy, sillä onhan Nurmen meriitit juoksijana paremmat kuin Virenin. Minun mielessäni vaaka kallistuu Vireniin helposta syystä: juoksut ovat tehty 50 vuotta myöhemmin, DDR:n ja Neuvostoliiton ajanjaksolla. Perhana, siinä ei kaatumisetkaan auttanu muita!

Joukkueurheilijan valitseminen olisi jotenkin "väärin", vaikka eihän kukaan voi kiistää Jari Litmasen saavutuksia nousta maailman pelatuimman lajin top-3 pelaajaksi (sinä tiettynä vuonna).

Jos oikea journalisti olisin, niin säästäisin itseltäni vaivaa ja tekisin nämä äänestykset vuosikymmenittäin, ja aloittaisin tosiaan suoraan toisen maailmansodan jälkeisestä ajasta. Joissain tapauksissa jo saman lajin sisäinen vertailu on aivan mahdotonta, saatikka sitten kahden täysin erilaisen lajin ylivertaisen urheilijan. Rautalankamalli tulossa--->

Räty vs. Pitkämäki: toinen on maailmanmestari 80-luvulta, toinen 2000. Molemmilla olympia ja mm-mitaleja. Kumman valitset?

--> Valitse kumpi tahansa ja vertaa hänen saavutuksiaan Mika Häkkiseen. Helppoa kuin mikä!
 

Jaws

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, San Jose Sharks, Slovakia, Baltimore Ravens
Äänestin Hyypiää. Suomessa ei ole arvostettu tarpeeksi maailman suurimman urheilulajin toppareita. Yli 300 ottelua Liverpoolissa ja yli 100 maaottelua maajoukkuepaidassa. Litmanen on hänkin ollut loistava jalkapalloilija, mutta ajattelin, että Hyypiä ansaitsee myös yhden äänen. Ei välttämättä kaikkien aikojen suomalaisurheilija, mutta halusin äänellä tehdä kantani selväksi.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Koska tuo lista on niin asiantuntemattomasti tehty, päätin että pitää selvittää jatkoajan enemmistön mielipide asiaan. Eli yksinkertainen kysymys: kuka on sinulle se kaikkien aikojen paras suomalaisurheilija?

Omasta mielestä ihan hyvä yritys, sillä listalta löytyi myös paljon sellaisia nimiä jotka ovat vaatineet perehtymistä aiheeseen. Koitapa itse nimetä 20 kaikkien aikojen ranskalais urheilijaa ja sen jälkeen käyt kysymässä ranskalaisilta (siis niiltä ihmisiltä), että kuinka lähellä totuutta olit.

Itse vastaukseen. Omat vaihtoehdot olivat Paavo Nurmi, Mika Häkkinen ja Janne Ahonen.

Paavo Nurmi on yksi kaikkien aikojen olympiaurheilijoista, mutta aikana jolloin ammattilaiset eivät saanet osallistua olympialaisiin. Mika Häkkistä on yleensä listailtu top-5:een jopa top-3:een kun puhutaan kaikkien aikojen formulakuskeista.

Oma vastaus on silti Janne Ahonen. Mäkihyppy ei ehkä lajina ole lähimpänä sydäntäni, mutta saavutukset maailmancupeissa ja mäkiviikoilla ovat lajissa vailla vertaa. Olympialaisissa saattaa tuurilla menettää tai saada loistavan mahdollisuuden mitaliin, mutta mäkiviikolla ei ole varaa epäonnistua kertaakaan tai toisinpäin yksi onnistuminen ei takaaa mitään. Mäkiviikon voitto vaati kahdeksan onnistunutta suoritusta, yksi "pöljä päivä" ei muuta mitään.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Meinasin äänestää Markku Uusipaavalniemeä, mutta surukseni huomasin hänen puuttuvan listalta. Näin ollen valitsin toiseksi parhaan vaihtoehdon eli Paavo Nurmen.
 

L. Paraske

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Suomi, Arttu Hyry, Hagaby Golf 2
Paavo Nurmi on yksi kaikkien aikojen olympiaurheilijoista, mutta aikana jolloin ammattilaiset eivät saanet osallistua olympialaisiin.

Se että ammattilaiset eivät saaneet osallistua ei kyllä sinänsä Nurmen saavutuksia himmennä, sillä ei tuolloin maailmassa ollut mitään juoksuammattilaisia, tai ainakaan Nurmen tasoisia sellaisia. Ennemminkin himmentävänä tekijänä on Afrikan juoksijoiden puuttuminen tuon ajan kisoista. Eiköhän Rudishan, Bekelen ja kumppaneiden isoisoisät ole aikamoisia menijöitä jo olleet.

Kyllähän Nurmen tulokset ovat huimia verrattuna aikakauden harjoittelutietouteen. Nurmihan vanhoilla päivillään itsekin totesi, kuinka päin helvettiä harjoittelemalla nuo voitot ja tulokset tehtiin.

En tiedä onko Pate tosiaan noin todennut, mutta kyllähän yksi suuri tekijä Nurmen suuruuden takana oli se, että hän ymmärsi harjoittelun päälle. Jossain lehdessä, olisiko peräti Urheilulehti ollut, muutama nykypäivän valmentaja ja ex-juoksija kommentoivat Nurmen harjoitteluohjelmia, ja totesivat että lukuunottamatta harjoitusohjelmassa olleita päivittäisiä kävelylenkkejä, kävisi se käytännössä nykypäivän juoksijallekin pohjaksi harjoitusohjelmalle.

Aktiiviuransa jälkeenhän Nurmi toimi ennen sotaa Suomen kestävyysjuoksun päävalmentajana, eikä tulokset ihan mitä sattuu olleet (Berliinin olympialaisista kestävyysjuoksuista 7 mitalia), joten näyttöjä harjoittelun ymmärtämisestä on.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Se että ammattilaiset eivät saaneet osallistua ei kyllä sinänsä Nurmen saavutuksia himmennä, sillä ei tuolloin maailmassa ollut mitään juoksuammattilaisia...

Sen aikaiset ruotsalaiset olivat sitä mieltä, että Paavo Nurmi oli uransa loppuvaiheilla nimenomaan juokusuammattilainen, mutta ei siitä sen enempää. Ennemminkin hain vain sitä, että nykyään on vaikeampi pärjätä kun (lähes) kaikki olympiaurheilijat ovat ammattilaisia ja kilpailijoita eri lajeihin tulee eri puolilta maailmaa. En toki missään nimessä vähättele Paavo Nurmen saavutuksia. Mielestäni olisi vain reilua, jos arvosteltaisiin urheililijoita amatööriaikana ja ammattilaisaikana erikseen.
 

hanu

Jäsen
Suosikkijoukkue
raitapaita
Tähän sama. Hymyilevä Hannes - mies joka juoksi Suomen maailmankartalle. Hanneksen ennätysajat olisivat kovaa valuuttaa vielä tämän päivän "eliitti"kisoissa.

Jep, Johan Pietari Kolehmainen(*) olisi Tukholman olympialaisten vitosen voittoajalla 14.36,6 sijoittunut v. 2013 Kalevan Kisoissa, eli 101v myöhemmin, hopealle heti Lewis Koririn jälkeen. Eli siis parhaana Suomessa syntyneenä.

Hanneksen voiton kunniaksi Tukholmassa salkoon nostettiin tietysti Venäjän lippu. Hanneksen kerrotaan sanoneen tuosta tlanteesta: "Melkein toivon, etten olisi voittanut."

(*) Hannes Kolehmaisen kastanut pappi A. F. Granit käytti Hanneksesta puolittain ruotsinkielistä muotoa Johan Pietari. Kansakoulun päästötodistuksessa oli etunimenä suomenkielinen ja mitä ilmeisimmin juuri vanhempien tarkoittama Juho. Juhon lisäksi käytettiin nimeä Johannes, josta muodostui kutsumanimi Hannes.

t. hanu
 
Suosikkijoukkue
scholl
Pertti "Ruoska" Lehtonen. Dominoi yksisilmäisenä sm-sarjaa ja liigaa, piti maajoukkuepaidassa kanukkeja ja ryssiä pilkkanaan ja olisi ylivertaisuudellaan pokannut Norriksia pokaalihuoneen täyteen mikäli silmäpuolisuus ei olisi estänyt pelejä änärissä. Huhu kertoo, että Fetisov opetteli pelaamaan katsellen videoita Pepen peleistä.
 

Kaivanto

Jäsen
Kyllähän se Paavo Nurmi kiistatta on, kun käytetään tyypillisimpiä mittareita eli menestystä aikuisten sarjoissa sekä tulostason puolesta että laskemalla mitaleja kansainvälisissä arvokilpailuissa, joista merkittävin on olympialaiset.

Erilaisilla preferensseillä syntyy toki kovin erilaisia listoja. Pitkää urakaarta ja monipuolisuutta arvostava voisi nostaa ainakin kandidaattien joukkoon ensin neljät olympialaiset melojana käyneen, hiihdossa TUL:n mestaruuksia voittaneen ja lopulta ikämiehenä voimailun huipulle nousseen Ilkka Nummiston.
 

Kaivanto

Jäsen
Kyllähän Nurmen tulokset ovat huimia verrattuna aikakauden harjoittelutietouteen. Nurmihan vanhoilla päivillään itsekin totesi, kuinka päin helvettiä harjoittelemalla nuo voitot ja tulokset tehtiin.

Mulle on jäänyt Paavo Nurmi, juoksijain kuningas -teoksesta samansuuntainen mielikuva kuin L. Paraskeelle lehdistä, siis sellainen, että leveäperseinen Nurmi ei ollut välttämättä kaikkein lahjakkain kestävyysjuoksija vaan hänet erotti aikalaisistaan ennen kaikkea systemaattinen harjoittelu.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Aika vaikea kysymys joten laitan neljä nimeä, Viren, Myllylä, Räikkönen sekä Litmanen. Virenin aikana urheilu oli jo ammattimaistunut, sen takia hän ohittaa omissa kirjoissani esim. Nurmen.

Maastohiihto on marginaalilaji, tiedetään, mutta Myllylä on ansainnut paikkansa listallani kovan tahdonvoimansa ja runsaiden meriittiensä takia. Arvelen Myllylän olevan fyysisesti kovin suomalaisurheilija koskaan.

Räikkönen on näistä tunneperäisin valinta. Urheilunseuraamiseni alkoi Räikkösen McLaren-aikoja seuratessa, minkä takia Kimi oli ns. lukkovalinta. Ja saavutukset ovat kovaa luokkaa, F1-mestaruus löytyy vain kolmelta suomalaiselta.

Litmanen on Suomifutiksen ja Ajaxin legenda, jonka saavutuksiin suomalaisen jalkapalloilijan on lähes mahdotonta yltää. Kultainen kenkä -äänestyksen kolmonen, UCL:n maalikuningas..., aika kova rivi.
 

Palstalegenda

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ukraina, Eveliina Määttänen
Minullakin on neljä nimeä, joista valita: Paavo Nurmi, Lasse Viren, Jari Litmanen ja Teemu Selänne.

Nurmesta kirjoitetut kirjat olen lukenut, kuten myös Virenistäkin kirjoitetut luin jo lapsena (ne, mitkä oli silloin julkaistu). Litmas-dokumentin katsoin ensi-illassa, Selänne-dokumentti minulla on DVD:nä. Mennanderin Teemu-kirjan ja ja Ilmari Selänteen vuonna 1993 kirja on myös tullut luettua. Kaikkiin olen siis perehtynyt melkoisen hyvin.

En enää - kuten joskus nuorempana - pidä Nurmeä kaikkien aikojen kovimpana suomalaisurheilijana. Kovahan se oli, josta syystä top4-paikalle hän omalla listallani pääsee. Mutta kun kilpailu oli silloin niin paljon köykäisempää, eihän Nurmi juossut koskaan kymmentä kilometriä edes alle puolen tunnin. En minä halua nykykytasolla Kalevan kisoissa mestaruudesta taistelevaa nimetä kaikkien aikojen parhaaksi urheilijaksi. Kaikki on suhteellista, mutta ei sillä sentään ihan kuuhun asti minun listoillani mennä. Nurmi on siis listallani sijalla neljä.

Teemu Selänne. Pitkä ura ja Sotshissa MVP. Fyysisesti kova laji. Paavo Nurmen olisi pitänyt olla vielä v. 1940 olympialaisissa (no eihän sodan takia ollut olympialaisia, mutta kuitenkin) jotta olisi ollut samanikäisenä olympiaurheilemassa ja Nurmihan oli mukana enää 1928. Los Angelesin kisoihin v. 1932 Nurmi ei päässyt, mutta mahdollisesti loukkaantuminen olisi kuulemma estänyt juoksemisen muutenkin. Maratonilla 43-vuotias tuohon aikaan olisi ollut ymmärrettävää, mutta 43-vuotias pelaaja nykypäivän NHL:ssä tuntuu minusta kovemmalta jutulta. Teemu on sijalla kolme.

Lasse Viren. Montrealin 5000 metriä on mielestäni kaikkien aikojen suomalainen urheiluteko. Dixon ja Quax ovat voittamassa, mutta niinpä vaan sisärataa juokseva loppukirissä hitaampi Viren voittaa neljännen kultansa. Lasse juoksi kuuleman mukaan treeneissä 5000 m ajassa 13,13, silloinen ME oli kolmisen sekuntia heikompi. Ja Lasse juoksi aikansa juoksemalla 50 m täysillä, 50 m löysäten jne. Veritankkausta saattoi olla, sehän kiellettiin vasta Virenin uran jälkeen, mutta siitä huolimatta hurja ukko ja jänisjuoksulla olisi voinut alittaa 13 minuuttia vitosella. Viren on listallani sijalla kaksi.

Jari Litmanen. Kuningas. Peliäly. Modernin ajan urheilija maailman kilpailluimmassa lajissa. Harvalla on pahaa sanottavaa Litistä. Litmanen on minun listallani kaikkien aikojen paras suomalaisurheilija.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Yle Urheilu otti asiaan kantaan tällä viikolla sadan listallaan. Laitan näkyviin kärkikymmenikön:

1. Nurmi
2. Viren
3. Nykänen
4. Litmanen
5. Marja-Liisa Kirvesniemi
6. Hakulinen
7. Kurri
8. Häkkinen
9. Hannes Kolehmainen
10. Thunberg

Kymppisakki on ihan okei, mitä nyt Kurrin ei Selänteen edellä kuulu olla, mutta suurimmat outoudet löytyvätkin taaempaa. Siellä on esimerkiksi Samppa Lajunen Aino-Kaisa Saarisen takana ja Riikka Välilä Miikka Kiprusoffin edellä. Listalta uupuu sellaisia nimiä kuin vaikkapa Antti Kasvio, Hannu Manninen ja Marcus Grönholm keiden ehdottomasti kuuluisi tällaiseen mahtua. Toki kärkikymmenikön jälkeen nimiä on lähinnä lyöty jonkinlaiseen järkkään, että se #suomi100 tulee täyteen.

https://yle.fi/urheilu/3-9978866 (Linkki Ylen juttuun listasta)
 
Facebookista löytyy "Urheilulistaajana" tunnetun urheilutoimittajan näkemys sadasta parhaasta suomalaisurheilijasta. Mielestäni huomattavasti osuvampi ja asiantuntevammin kasattu kuin tuo Ylen listaus. Saarisen sijoituksen nähdessäni nauroin ääneen.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Kymppisakki on ihan okei, mitä nyt Kurrin ei Selänteen edellä kuulu olla
Jaa-a... Selänteellä runkosarjassa enemmän maaleja ja pisteitä, Kurrilla toki pienempi pelimäärä joten PPG on vähän korkeampi mutta anyway. Pudotuspeleissä vastaavasti Kurrin tilastot on Selännettä selkeästi paremmat, toki Kurri sai pelata paremmassa joukkueessa uransa läpi mutta ehkäpä siitä huolimatta Kurrin arvoa nostaa se että hän oli huippujoukkueen ehdottomia kärkipelaajia vuosikymmenen ajan. Kurri itse asiassa pystyi jopa parantamaan pistekeskiarvoaan pudotuspeleihin.

Noh, makuasioita varmaan osittain ja itsellekin Selänne on näistä kahdesta se tärkeämpi pelaaja, mutta en minä kyllä ihan aukottomasti lähtisi Selännettä Kurrin edelle vain koska "kuuluu siellä olla".
 

Musta Nuoli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkue, TuTo. Varauksellisesti.
Jaa-a... Selänteellä runkosarjassa enemmän maaleja ja pisteitä, Kurrilla toki pienempi pelimäärä joten PPG on vähän korkeampi mutta anyway. Pudotuspeleissä vastaavasti Kurrin tilastot on Selännettä selkeästi paremmat, toki Kurri sai pelata paremmassa joukkueessa uransa läpi mutta ehkäpä siitä huolimatta Kurrin arvoa nostaa se että hän oli huippujoukkueen ehdottomia kärkipelaajia vuosikymmenen ajan. Kurri itse asiassa pystyi jopa parantamaan pistekeskiarvoaan pudotuspeleihin.

Noh, makuasioita varmaan osittain ja itsellekin Selänne on näistä kahdesta se tärkeämpi pelaaja, mutta en minä kyllä ihan aukottomasti lähtisi Selännettä Kurrin edelle vain koska "kuuluu siellä olla".

Joukkueurheilusta kun on kyse, niin pelaajien edustamien joukkueiden saavutukset menevät erilaisten keskiarvojen edelle. Kurrilla on viisi SC-sormusta, Selänteellä yksi. Ja kuten sanoit, niin niissä tilastoissakin Kurrin tilastot menevät pudotuspeleissä Selänteen edelle.

Eikä Kurri "saanut pelata" huippujoukkueen kärkipelaajana vuosikymmenen ajan vaan hän otti paikan huippujoukkueesta sen kärkipelaajana. Ei häntä Gretzkyn yms. rinnalla olisi peluutettu, jos hän olisi ollut puukätinen paska.

NHL-jääkiekkoilijoistamme Kurri on ehdottomasti ykkönen siitä huolimatta, että Selänne teki runkosarjassa enemmän pisteitä ja muutenkin kauttaaltaan loisteliaan uran.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Noh, makuasioita varmaan osittain ja itsellekin Selänne on näistä kahdesta se tärkeämpi pelaaja, mutta en minä kyllä ihan aukottomasti lähtisi Selännettä Kurrin edelle vain koska "kuuluu siellä olla".
Ero Selänteen hyväksi tulee siinä, että hän oli parhaimmillaan lähempänä maailman kärkeä kuin Kurri sekä pelasi Kurria pidempään huipulla tai ainakin huipun tuntumassa. Olympialaisten piste-ennätys, olkoonkin että Kurri antoi luonnollisesti paljon tasoitusta, myös ihan maininnanarvoinen meriitti.
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokudo Keikaku, Miljoonamiehistö, Ranska, KuPS
Ero Selänteen hyväksi tulee siinä, että hän oli parhaimmillaan lähempänä maailman kärkeä kuin Kurri sekä pelasi Kurria pidempään huipulla tai ainakin huipun tuntumassa. Olympialaisten piste-ennätys, olkoonkin että Kurri antoi luonnollisesti paljon tasoitusta, myös ihan maininnanarvoinen meriitti.
Oliko muka lähempänä maailman kärkeä? Kyllähän Kurri on myös voittanut NHL:n maalikuninkuuden runkosarjassa, pitää edelleenkin hallussaan yhden pudotuspelikevään maaliennätystä, ja on voittanut neljä kertaa pudotuspelien maalipörssin. Selänteellä ra oli kylläkin pidempi, mutta siellä välissä on niitä heikompia kausia myös ja toki myös parin viimeisen kauden ajalta alkoi jo ikä näkyä NHL-kiekossa.

Tokihan tuo olympialaisten piste-ennätys on kova meriitti Teemulle, mutta ei sitä voi kyllä mitenkään pitää minkäänlaisena järkevänä perusteluna tässä kun Kurri ei pystynyt koskaan osallistumaan olympialaisiin ollessaan uransa huipulla. Kahdet olympialaiset toki pelasi, kertaalleen 19-vuotiaana pienessä roolissa Lake Placidissa 1980 ja toisen kerran heti perään Naganossa vuonna 1998, uransa viimeisellä kaudella.
 

Niilo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampereen Tappara
Kyllähän se taitaa toi Nurmen Paavo olla ?

Nää äänestykset "on vähän mitä on". Vaikea laittaa ihan eri lajien ja aikakausien urheilijoita samalle viivalle ja kattoo kuka saa eniten ääniä ?

Todella monella noista listan henkilöistä on tajuttomat saavutukset lajeissaan mutta miten eroittelet esim. Virenin ja Karppisen ?? Molemmilla olympiakultamitaleita jne ?

Muuten mikähän se kisa oli jossa Matti kait hyppäsi vahvassa krapulassa/päissään ja tais vielä voittaa.
Edesmennyt Matti Pulli sanoi valovuosi sitten ylen haastattelussa aamutv:ssä et "Tiedettiin et ei se ihan selvänä ole. Sanottiin vaan et muista ponnistaaa..."
 

Ramchester

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Arto Bryggare. Maailman nopein valkoihoinen mies 110 m aidoissa löytyi 1984 Suomesta. Ei tule toistumaan enää koskaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös