Minne menet, Oulun Kärpät?

  • 861 328
  • 3 168
Suosikkijoukkue
Semo tutti parrucchieri.
@1971 loistavaa tekstiä. Aikalailla samoilla linjoilla vedellään, esim. tuosta valmentajien vaikutuksesta olen itsekin paljon puhunut. Silti sen tärkeyttä ei tunnuta ymmärtävän.
Tätä itsekin olen tarkoittanut kun jotkut ovat sokaistuneet Suomen parhaasta urheiluorganisaatiosta, menestystä = mestaruuksia on tullut juuri noin kuin @1971 totesi, ja jatkan siihen vielä siitä, että juuri tämä valmentajien "kontrollifriikkeys" kehitti omia junioreita liigan huipputasolle ja aina NHL:ään saakka. Ja tässä oli/on se pelkoni, myös Mannerin suhteen, että miten sekä junnut että omat johtavat pelaajat suhtautuvat häneen ja tähän maajoukkuepestiin, kyseessä on kuitenkin keltanokkapäävalmentaja, joka ei ole sataprosenttisesti läsnä. Otetaanko silloin vähän löysemmin juuri kun ei saisi ottaa.
 

1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ja tässä oli/on se pelkoni, myös Mannerin suhteen, että miten sekä junnut että omat johtavat pelaajat suhtautuvat häneen ja tähän maajoukkuepestiin, kyseessä on kuitenkin keltanokkapäävalmentaja, joka ei ole sataprosenttisesti läsnä. Otetaanko silloin vähän löysemmin juuri kun ei saisi ottaa.
Mitä olen Mikko Manneria seurannut, niin pelikirjatietämyksen lisäksi miehellä on aina ollut hyvä "tatsi" pelaajiin. Mamban tapa pelaajien kanssa on ollut aina rehellinen, kannustava ja henkilökohtainen. Mainitsin tuossa isossa kirjoituksessa ne kolme seikkaa, jotka mestarivalmentajilla on aina olleet hallussaan, niin mun mielestä Mamballa on pelikirja kunnossa (ja tarvittaessa kyky reagoida), hän on sitoutunut joukkueeseen maajoukkuepestistä huolimatta ja vaatimustaso on kova. Ainut "mutta" minkä itse näen tuossa on juurikin tuo mainitsemasi "keltanokkaisuus", joka saattaa olla kokeneiden pelaajien kanssa arvovaltaa häiritsevä tekijä? Jos Manner saa Kukkosen ja muut kokeneet/pitkäaikaiset Kärppä-pelaajat pelikirjansa ja muun taakse, niin kaudesta voi tulla ihan hyväkin? En usko mestaruuteen tällä jengillä, mutta neljän joukkoon pääseminen olisi jo erinomainen suoritus.
 

Raksilan mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Harri Aho on väärä henkilö huolehtimaan Kärppien hankintapolitiikasta. Sen vuoksi joukkue menettää todella suuren edun monien muihin kärkijoukkueihin verrattuna. @McTorso voi jauhaa kuinka paljon tahansa siitä, kuinka Aho on oikea henkilö hommaan ja strategiat ovat huippuunsa hiottuja, mutta niin kauan kuin Ahon track-record pysyy samankaltaisena pelaajahankintojen suhteen kuin se on nyt, hänen panoksensa ja kompetenssinsa tehtävässään on liian pieni Kärppien kaltaiselle joukkueelle.

Tämä. Kun lisäksi vielä heitetään soppaan se fakta mitä McTorsokin on toitottanut, että Kärpät on menestynyt viime vuosina lähinnä omien junnujen voimin, jotka maksavat tyyliin nappiverkkarit ja mailat (eivät muuten taida kuulua pelaajabudjettiin), niin Ahon track-record saa vielä surkuhupaisammat piirteet.

Toki vanhat paluumuuttajat, kuten Kukkonen, Pyörälä ja Aaltonen varmasti kuluttivat oman osansa budjetista. Mutta taas toisaalta näille paikoille ei sitten vahvistuksia enää tarvittukaan ulkopuolelta kuten monilla muilla joukkueilla laita on. Lisäksi vielä näiden kaverien jälkeenkin Kärppien käytettävissä ollut pelaajabudjetti on ollut suurempi, kuin suurimman osan liigajoukkueista alun alkaenkaan.

Pientä ekstraa toki Kärpät joutuu varmasti markkinoilla maksamaan pelaajista sijainnin vuoksi, muttei se todellakaan ole 200k pelaajan kohdalla mitään 100k ekstraa joka selittäisi budjetin valumisen osaksi "harakoille", vaan korkeintaan muutamia kymppejä.

Näinpä siis on maksettu liian paljon liian vähästä. Syyttävä sormi tästä tottakai osoittaa pelaajahankinnoista vastaavaan, eli Harri Ahoon. Joko se on laiskuutta tai osaamattomuutta. Veikkaan vahvasti jälkimmäistä. Jos luontaista lahjakkutta hommaan ei ole niin sitä ei ole. Vähän sama, kuin Supercellille palkattaisiin vuosituhannen vaihteessa PC-pelejä tehnyt henkilö mobiilipelin kehtystiimin johtoon kun se oli niin hyvä tyyppi.

Postasinkin listan johonkin triidiin tässä keväällä Ahon hankinnoista, mutten nyt jaksa kaivaa. Melko surullista luettavaa se oli joka tapauksessa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Kärpät
Koko teksti.

Erinomainen viesti kokonaisuudessaan. Varmasti viestin sisältöön liittyen löytyy meidän palstakirjoittajien joukosta myös eriäviä mielipiteitä, mutta kyllä itsekin pitkään Kärppien toimintaa seuranneena ja intohimoisesti seuraa kannattaneena pystyn helposti nuo ansiokkaasti mainitsemasi asiat ja ongelmat tunnistamaan.

Kärppien toiminnassa ja sen perusrakenteissa on paljon hyvää. Kärpätkään ei kuitenkaan siitä huolimatta ole immuuni mukavoitumiselle ja paikalleen pysymiselle. Itse olen kaupallisella alalla opintojeni ja töideni kautta joutunut monesti lähietäisyydeltä seuraamaan millainen haaste organisaatiolle voi olla hiipivä mukavuuden tunne ja se, että tehdään mieluummin asiat vanhalla tutulla ja turvallisella tavalla kun olisi aika kehittää toimintaa ja tarjolla olevaa tuotetta. Mikäli vaadittavaa muutosta ei olla uskallettu ajoissa toteuttaa koko yrityksen ydinliiketoiminta on voinut kärsiä valtavaa peruuttamatonta vahinkoa.

Kannattajana todella toivon, että Kärpät rohkeasti kehittäisi ja uudistaisi toimintaansa Virkkusen TJ-kauden aikana. Tälläkin palstalla on mainittu monia tärkeitä ja hyviä kehityskohteita muun muassa Kärppien nettisivuihin ja ottelutapahtumaan sekä kausikorttien myyntitapahtumaan liittyen. Aivan kuuroille korville nämä täälläkään esitetyt parannusehdotukset eivät ole aina kaikuneet, sillä varsinkin Kärppien läsnäolo esimerkiksi YouTubessa on selvästi lisääntynyt viimeaikoina.
 
Viimeksi muokattu:

Goner

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, NHL
Heikkilän, Jalosen ja Marjamäen vaatimustaso ja pelikirjat ovat tietenkin aina tarvinneet sitoutuneet pelaajat niitä noudattamaan

Hyvä kirjoitus, mutta korostat silti liikaa mielestäni päävalmentajaa. Fakta on, että kaikki saivat valmentaa megajoukkueita eikä kaikkea kunniaa päävalmentajalle voi sysätä, vaikka kaikki herrat toki kiitosta myös ansaitsevat. Jos vetää mutkat suoriksi, niin mestaruus on ollut onnistuminen, kaikki muu epäonnistumista. Se se on jälkiviisastelua.

Ymmärrän täysin McTorson ajattelutapaa. Suikkanen voi olla heikompi valmentaja kuin Marjamäki, mutta kyllähän Kaitsulle annettiin hieman eri palikat käteen alusta lähtien, eikä kyse ollut vaan "vetovoima"-höpöttelystä.

En olisi hirveän huolissaan Kärppien nykytilasta, junioripuoli toimii loistavasti, eikä miesten puolella joka kausi voi olla se nappikausi. Ensi kaudelle on runko hyvissä ajoin kasassa ja sillä kyllä kuuden joukkoon taistellaan. Onko se mestaruusjoukkue, ei ole, ainakaan vielä. Mutta näin 30 vuotta seuraa kannattaneelle se menestys ei aina ole se määrittävä tekijä.
 
H

Hidas_ja_kankea

Fakta on, että kaikki saivat valmentaa megajoukkueita eikä kaikkea kunniaa päävalmentajalle voi sysätä, vaikka kaikki herrat toki kiitosta myös ansaitsevat. Jos vetää mutkat suoriksi, niin mestaruus on ollut onnistuminen, kaikki muu epäonnistumista.

Kaikki Kärppien menestysvalmentajat, ehkä poikkeuksena Kari Mäkinen, ovat olleet pedanttisen vaativia. Valmentaja ja puitteet on yksi vetovoimaisuuteen vaikuttava asia, joten valmentajalla on ollut oma vaikuksensa menestysjoukkueen muodostumiseen. Suikkasesta ei oikein haluaisi enää mitään kirjoittaa, mutta hän oli lähinnä kiitollinen päästessään valmentamaan omaa kotiseuraansa. En ole koskaan pitänyt Suikkasta pedanttina kontrollifriikkinä, mutta on hänellä myös oma menestyksensä tullut toisilla lääkkeillä.

En olisi hirveän huolissaan Kärppien nykytilasta, junioripuoli toimii loistavasti, eikä miesten puolella joka kausi voi olla se nappikausi. Ensi kaudelle on runko hyvissä ajoin kasassa ja sillä kyllä kuuden joukkoon taistellaan. Onko se mestaruusjoukkue, ei ole, ainakaan vielä. Mutta näin 30 vuotta seuraa kannattaneelle se menestys ei aina ole se määrittävä tekijä.

Menestys ei ole ainoa seurattava asia. Viime kaudesta olisin toivonut rakennusprojektin alkua, mutta en missään vaiheessa kokenut kautta sellaisena. Tuleva kausi voisi olla uusi alku. Nykyisestä joukkueesta voisi muodostua seuraavien kausien runko, johon seuraavilla kausilla hankittaisiin menestyksen kannalta välttämättömät kirsikat kakun päälle. Sinulla tulevan kauden odotukset ovat mukavan maltilliset. Itselläni tämän hetkinen odotusarvo on sijoituksille 4-6.

Tulihan tänne perusteluja, joita minulta vaadittiin. toiset osaavat pukea sanoiksi omat ajatukseni paremmin kuin itse osaisin.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En oikein ymmärrä, mitä haet tällä takaa. Pitäisikö siis Ahon palkannut taho kenkiä ja antaa Ahon jatkaa hommassaan, vai kenkiä molemmat tahot?
Huomaan, ettet ymmärrä. Huoli pois, avaan asiaa vielä lisää. Minä en ole ollut vaatimassa potkuja Aholle, enkä Kärppien hallitukselle. Halusin vain kysymykselläni osoittaa yhdelle Ahon huonoudesta jankkaavalle nimimerkille sen tosiasian, että tämän vuosituhannen menestyneimmän jääkiekko-organisaation ylimmästä päätäntävallasta vastaava taho pitää Ahoa pätevänä urheilutoimenjohtajan tehtävään, ainakin vielä tällä hetkellä. Ei Ahon pesti mikään suojatyöpaikka ole, vaikka täällä niin väitetäänkin. Kyllä Aho saa kenkää, jos menestys alkaa kiertämään Kärppiä liiaksi.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hyvä kirjoitus, mutta korostat silti liikaa mielestäni päävalmentajaa. Fakta on, että kaikki saivat valmentaa megajoukkueita eikä kaikkea kunniaa päävalmentajalle voi sysätä, vaikka kaikki herrat toki kiitosta myös ansaitsevat. Jos vetää mutkat suoriksi, niin mestaruus on ollut onnistuminen, kaikki muu epäonnistumista. Se se on jälkiviisastelua.
Samaa mieltä. Kaikki kolme mainittua mestarivalmentajaa tekivät loistavaa työtä. Ei mestaruuksia huonolla valmennuksella voiteta, mutta ei myöskään huonosti rakennetulla joukkueella. Kyllä Kärppien mestaruusjoukkueet ovat olleet timanttisen kovia, jykevälle pohjossuomalaiselle kalliolle rakennettuja. Eivät nämä mestaruudet olleet pelkästään päävalmentajien tuotoksia. Kyllä nuo joukkueet olivat niin kovia, että mestaruuteen olisi ollut mahdollisuus toisellakin valmennuksella. Enkä nyt todellakaan halua vähätellä kovasti arvostamiani mestarivalmentajia. Mestaruuteen tarvitaan paljon onnistumisia ja onnistujia. Päävalmentaja on keihäänkärkenä johdattamassa joukkuetta menestykseen. Tuo tehtävä on vaativa. Siemen menestykseen on kuitenkin kylvetty jo ennen kuin päävalmentajaa on edes joukkueeseen nimetty.
 

JPL

Jäsen
Alkaa jälleen keskustelu olemaan sillä tasolla, että kiinnostaa lukeakin. Kiitos tästä. Tyhjänpäiväinen lässyttäminen ja tinkaaminen vähemmäksi ja enemmän perusteltuja ajatuksia.

Valmentajan roolia vähätellään aika monesti myös tuon joukkueen rakentamisen suhteen. Vaikka asioista ei julkisuuteen paljoa puhuta (ymmärrettävistä syistä), niin varsinkin kokeneempien pelaajien kohdalla valmentaja voi olla syy, miksi mennään johonkin joukkueeseen tai vastaavasti ei mennä. Tiukka valmentaja aiheuttaa, että joukkueeseen tulee enemmän pelaajia, jotka haluavat haastetta ja kehittymistä. Löysän valmentajan perässä tulee helpolla sitten pelaajia, jotka haluaa "vapauksia". Tietenkin kaikki muutkin vaikuttavat. Palkka, kaupunki, olosuhteet jne.

Urheilutoimenjohtajan tärkein homma on löytää pelaajia, jotka sopivat joukkueeseen. Valmennus (+ muut) sitten näistä pelaajista "valitsevat" ne, jotka haluavat, minkä jälkeen utj neuvottelee sopimukset yms. Yhteistyötähän tämä on, eikä koko likasankkoa voi kaataa yhden miehen niskaan, tietämättä yksityiskohtia. Voihan se olla, että Aholla on ollut loistavia pelaajia tarjolla, jotka sitten valmennus on hylännyt tai valmentajasta yms. asioista johtuen tarjolla ei ole tuon kummempia ollut. Mutta joka tapauksessa nuo viimeisten vuosien aikana ulkopuolelta saadut pelaajat on olleet melkoista kuraa. Jos tilanne ei ala parantumaan lähivuosina, niin luulen, että muutoksia tullaan tekemään. Vahvistukseksi tulevien pelaajien pitää oikeasti olla vahvistuksia tai ne on parempi jättää hommaamatta ja mennä omilla junnuilla (niin kuin tällä hetkellä näyttää).

Itsekin näen ensi kauden kasvatuskautena, eikä se ole välttämättä huono asia. Tietenkin jos kaikki menee putkeen, niin mikä tahansa on mahdollista, mutta itse lasken Kärpät tällä hetkellä puolivälieräjoukkueeksi. Kaikki siitä yli on sitten jo ylisuorittamista. Näen myös riskin viime kauden kaltaiseen epäonnistumiseen, vaikkakin se on pienempi kuin viime kaudella.

Toivon, että toimarin vaihto toisi myös muita muutoksia Kärppiin. Tietynlainen sisäänpäin lämpeneminen joutaisi loppumaan ja monessa suhteessa saisi tulla lisää ammattimaisuutta mukaan. Peli on tietenkin tärkein, mutta ihmisten vapaa-ajasta tappelee aika moni muukin asia ja itse ottelutapahtuman kehittäminen on pelin jälkeen tärkein asia. Tunnelman nostatukseksi ei enää riitä, että joku sankari karjuu mikkiin pelaajien nimiä ja parhaissa otteluissa yrittää saada aallon kiertämään hallia, vaan halliin pitäisi saada jotain sellaista, mikä aiheuttaa ihmisille wow reaktion. Muutamat pyrot joukkueen saapuessa on ihan yhtä tyhjän kanssa. Oulustakin löytyy oikeasti kovia tekijöitä esimerkiksi valoshown tekijöiksi, mutta kun ne maksaa rahaa. Erätauolle voisi myös kehitellä jotain muutakin kuin kaunoluistelua tai cyproc lätkäkisaa (toisaalta tuo olisi kyllä ihan hauska nähdä pitkästä aikaa)... Joku oikeasti haastava tehtävä ja palkinnoksi 100 000€ - siihen showta pystyyn ympärille tms. Audioitten kuntoon saaminen helpottaisi myös tapahtuman kehittämistä. Tällä hetkellä puolella yleisöstä hajoaa korvat ja puolet ei kuule, mitä sanotaan. Hyvänä esimerkkinä on ne apinat - loistava ajatus ko. ryhmältä ja tämmöinen pikku juttu nosti koko hallin tunnelmaa. Mutta mitä Kärpät tekee - vaati, että nämä tyypit olisi maksaneet itsensä sisään... terve ja morjens. Toinen hyvä esimerkki sitten Pedon Raapaisu. Hyvät ja pätevät tyypit tekee omalla ajallaan juttuja, mikä antoi faneille enemmän informaatiota, kuin Kärppien kotisivut ikinä ja Kärppien tuki oli, että kiitos. No ei kukaan jaksa omalla ajallaan ja rahoillaan tukea tuommoisella budjetilla toimivaa yritystä kovin pitkään.

Ei kuulu enää radiosta asiaa Kärpistä (tähän tuskin Kärpät juuri voi vaikuttaa, mutta korvata tätäkin pitäisi) - viralliset nettisivut on edelleen täysi vitsi. Juutuubbiin tulee haastatteluja jotain kerran kuukaudessa (kauden aikana melkein viikottain). Twitterit ja feisbuukit on yhtä tyhjän kanssa. Kalevassakin alkaa potkupallolla olemaan enemmän palstatilaa kuin jääkiekolla. Ei ole ihme, että yleisömäärätkin lähtee laskuun, kun Kärpät ei näy enää kuin heidän itse omistamillaan mainostauluilla... "osta kausari" "tule kannustamaan Kärppiä".... Jos kadulla kysyn kauden aikana kymmeneltä sattumanvaraiselta ihmiseltä, että milloin on seuraava kotipeli, niin korkeintaan yksi osaa vastata.
 

1971

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Hyvä kirjoitus, mutta korostat silti liikaa mielestäni päävalmentajaa. Fakta on, että kaikki saivat valmentaa megajoukkueita eikä kaikkea kunniaa päävalmentajalle voi sysätä, vaikka kaikki herrat toki kiitosta myös ansaitsevat. Jos vetää mutkat suoriksi, niin mestaruus on ollut onnistuminen, kaikki muu epäonnistumista. Se se on jälkiviisastelua.

Lähinnä tarkoitus oli kirjoituksessani nostaa esille seikka, jota ei ole täällä viime päivien keskusteluissa hirveästi korostettu, vaikka valmentajan merkitys on kuitenkin todella suuri. Sillä on suuri merkitys taktisella puolella, joukkueen kasaamisessa ja joukkuehengessä jne. Ajanjaksolla 2002-2017 on Kärpillä ollut yhteensä 8 päävalmentajaa, joista kolme vaatimustasoltaan kovinta on saanut tuloksellisesti jotain aikaiseksi. Olihan esim. Hannu Aravirrallakin todella kova pelaajanippu käytettävissä, mutta kahdeksatta sijaa paremmin ei joukkue pärjännyt. Tärkeä kysymys on myös, että miksei Alatalo, Haapakoski, Suikkanen, Aravirta saaneet joukkueitaan toimimaan? Toinen tärkeä kysymys on, että miksei seurajohto hankkinut tarpeeksi laadukkaita pelaajia em. valmentajien joukkueisiin?

Sanot, että Heikkilä, Jalonen ja Marjamäki saivat valmentaa megajoukkueita. Luuletko todellakin, että se "megajoukkue" on se tie onneen? Kuka kaivoi sen sen potentiaalin esiin Joonas Donskoista tai Joonas Kemppaisesta? Kuka tuli vuosituhannen vaihteen jälkeen Kärppiin ja laittoi mukavuudenhaluiset pelaajat ruotuun ja opetti mitä kovalla työnteolla saadaan aikaiseksi? Kuka pisti nuoren Juhamatti Aaltosen kukkoilut ruotuun ja laittoi pojan oikeasti tekemään töitä?

Ei päävalmentajan merkitys ole pelkästään pelikirjallinen. Päävalmentajan on osattava "myydä" se pelikirja joukkueelle ja seurajohdolle, että sopivat palaset loksahtavat kohdilleen ja mestaruudesta voidaan oikeasti taistella. Ja vaikka olisit kuinka pedantti ja kontrollifriikki valmentaja, jolla on maailman parhaat pelikirjat, niin et ole mitään, jos et saa jalostettua oikeanlaisia työkaluja toteuttamaan strategiaasi. Joko seuran sisältä tai ulkoa.

Tähän loppuun vielä kiitos @JPL kirjoituksestasi. On kuin omia ajatuksia seuran kokonaistilanteesta lukisi.
 

McTorso

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tärkeä kysymys on myös, että miksei Alatalo, Haapakoski, Suikkanen, Aravirta saaneet joukkueitaan toimimaan? Toinen tärkeä kysymys on, että miksei seurajohto hankkinut tarpeeksi laadukkaita pelaajia em. valmentajien joukkueisiin?
Vastataan tähän kysymykseen yhdestä näkökulmasta. En väitä tämän kertovan kaikkea, ainostaan yhden osan tarinaa.

Kari Jalosen viimeissä mestaruusjoukkueeessa vuonna 2008 pudotuspeleissä tulosketjuissa merkittävissä rooleissa pelasivat omat kasvatit Hannes Hyvönen, Janne Pesonen ja Jari Viuhkola. Aaltosen Juhamatti alkoi antamaan taustatukea. Puolustuksessa isoja minuutteja takoivat Jaakola, Mikkola ja Lehtonen.

Kun Alatalolla oli käytössään menestykseen pystyvä materiaali, oli lopputulos hopea vuonna 2009. Tällöin merkittävissä rooleissa pudotuspeleissä pelasivat Juhamatti Aaltonen ja Jari Viuhkola. Puolustuksen kulmakivi oli Ilkka Mikkola.

Vuonna 2010 Alataolo sai potkut runkosarjan loppupuolella ja pudotuspeleihin mentiin Mikko Haapakosken ohjaksissa. Tuolloin Kärppien tulosketjuissa merkittävässä roolissa ei ollut enää yhtään ainoaa omaa kasvattia. Puolustuksessa pelasivat onneksi Ilkka Mikkolla ja Mikko Lehtonen. Tuolloin oltiin oman juniorituotannon aallonpohjalla edustusjoukkueen kannalta asiaa katsottaessa. Vahvistuksia jouduttiin hankkimaan liiaksi ulkopuolelta.

Seuraavalla kaudella Haapakoski sai potkut varsin aikaisessa vaiheessa ja pudotuspeleihin 2011 lähdettiin Hannu Aravirran komennossa. Tuolloin kohtuullisessa roolissa pelanneita omia kasvatteja olivat Joonas Donskoi ja Kimmo Koskenkorva. On sanomattakin selvää, etteivät he olleet tuolloin pelaajia, jotka johdattavat joukkueen mestaruuteen, kuten Viuhkola, Pesonen ja Hyvönen olivat Jalosen aikana tehneet. Hyökkäyksen terävin kärki oli ulkomaalainen eli Huml, Tenkrat ja Rosa. Puolustuksessa taistelivat Mikkola ja Lehtonen.

Kausi 2012 oli Aravirran ensimmäinen täysi kausi Kärppien peräsimessä. Tuolloin Kärpillä oli oiva mahdollisuus menestykseen. Joukkue oli hyvin rakennettu. Tiukka puolivälieräsarja kääntyi kuitenkin Kärppien 3-1 johtoasemasta Pelicansin voitoksi. Tuolloin joukkeenrakennuksessa oli mahdollisuus hyödyntää hyvin oululaisuutta. Merkittävissä rooleissa hyökkäsivät Haataja ja Viuhkola. Donskoi alkoi ajamaan itseään läpi sekä Komulainen "dominoi" Stümpelin kansa ja Koskenkorvakin antoi taustatukea. Puolustuksessa olivat Lehtonen sekä Mikkola ja Pokka alkoi tekemään nousuaan. Tuo oli joukkue, jonka olisi voinut paremmalla valmennuksella johdattaa menestykseen.

Kausi 2013 oli Aravirran valtakauden viimeinen. Tuolloin Haataja dominoi runkosarjan. Omat nuoret alkoivat lyömään itseään taustalla läpi eli Donskoi, Junttila ja Salomäki. Komulainenkin pelasi kelpo kauden. Puolustuksessa Pokka rupesi loistamaan kevättä kohti, Mikkola taisteli kykyjensä kukaan läpi kauden ja Mikko Lehtonen oli usein telakalla. Joukkue oli parempi kuin säälisijoitus antaa ymmärtää. Aravirralta loppui bensa. Yhtäkaikki oman juniorituotannon helmet alkoivat Aravirran aikana nousemaan ylöspäin. Tässä suhteessa aallonpoja oli jäänyt taakse. Kärpät oli valmiina uuteen dynastiaan.

Marjamäki sai nauttia koko kolmivuotisen valtakautensa ajan oululaisista juniorituotannon helmistä:

2014 Pyörälä, Donskoi, Aaltonen, Junttila, Pirnes, Kukkonen, Pokka ja Karhunen. Viuhkolakin antoi vielä oman panoksensa, varsinkin henkisellä puolella. Hän ei tosin eturistisiteen ollessa poikki mahtunut kokoonpanoon kuin kuudessa pudotuspeliottelussa.

2015 Pyörälä, Donskoi, Junttila, Pirnes, Manninen, Kukkonen, Pokka, Nutivaara ja Karhunen. Aho ja Mäenalanenkin kävivät haistelemassa pudotuspelitunnelmaa. Taisi Aho ratkaista mestaruudenkin.

2016 Pyörälä, Puljujärvi, Aho, Manninen, Pirnes, Junttila, Kukkonen ja Nutivaara. Mäenalanen antoi taustatukea. Vuoden 2016 joukkue oli mestaruusjoukkue. Pronssi oli pettymys.

2017 Suikkasen vuoden pituiseksi jäänyt päävalmentajan pesti oli perin tuulinen. Valtaisa vaihtuvuus ja loukkaantumisaallot sävyttivät kautta. Merkittävissä rooleissa pelanneet omat kasvatit olivat Mäenalanen, Leskinen, Pyörälä ja Kukkonen. Ehkäpä taustatuesta voi mainita Kalaputaan ja Mikkolan.

Mielestäni Alatalo, Haapakoski ja Suikkanen ovat siinä mielessä väliinputoajia, ettei oma juniorituotanto ollut heidän päävalmentajakausilla kaikkein kukkeimmillaan. Itseasiassa heidän aikakausilla oltiin aikalailla aallonpohjalla. Aravirta taas sai kokea tässä suhteessa nousukauden. Jalonen ja Marjamäki nautiskelivat puolestaan aallonharjasta.
 
H

Hidas_ja_kankea

Tuosta omasta juniorituotannosta lyhykäisesti. Marjamäen viimeinen kausi antoi valheellisen kuvan oman tuotannon kyvystä tuottaa huippupelaajia. Olen melkoisen varma, ettei Kärpissä tule tulevaisuudessa aivan heti pelaamaan yhtä hyvää yksittäistä pelaajaa kuin Sebastian Aho oli viimeisellä kaudellaan.

Marjamäen viimeisellä kaudella NHL:ään poistuneet olivat poikkeustapaus. Ei yhtä kovia talentteja putkahtele kuin satunnaisesti joskus. Kovia omia (tai lähes omia) pelaajia ovat aikaisemmin olleet: Ruotsalainen, Pitkänen, Jokinen (Granlundit), niin arvokasta kuin oma kasvatustuotanto onkin, ei menestystä saisi laskea sen varaan. Menestyäkseen seura tarvitsee myös onnistuneen pelaajaskouttauksen ja hankinnan. Viimeiseksi mainittut eivät ole tällä hetkellä kunnossa.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Ymmärrän kirjoittajan tuskan. Minä voin huoletta sanoa, että vanhat ajat ovat palanneet Kärppiin ja ne eivät ole niitä vanhoja, hyviä aikoja. Selänpesua, saunakaveria, klaaneja, nokittelua, kuppikuntia, kikkeleiden mittaamista jne jne. Kutsukoon jokainen tilannetta mielessään sopivalla ilmaisulla.

Tämä kirjoituksen alku pistää eniten silmään. Jos sinulla kerran on tietoa, niin voisitko avata lisää? Varsinkin nuo kuppikunnat ja nokittelut kiinnostavat. Mitkä ovat nyky-Kärpissä keskenään sotivia kuppikuntia ja miten se näkyy nokitteluna?
 

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toivoisin, että jatkossa Kärpissä kiinnitettäisiin enemmän huomiota siihen, millainen joukkue tuo yleisöä hallille. Toki menestys on tässä isossa roolissa, mutta muillakin tekijöillä siihen voidaan vaikuttaa. Näkisin, että vaikutusta on mm. seuraavilla tekijöillä:

1. Tähtipelaajien määrä. Joukkueen kiinnostavuuden kannalta on parempi hankkia joitakin oikeita liigatähtiä ja käyttää lisänä vähän halvempia (etenkin omia) ukkoja kuin täyttää joukkue harmaalla "potentialisella" massalla. Kyllähän Kärpissäkin on vielä muutama tuon tason pelaaja, mutta he löytyvät puolustuksesta ja mahdollisesti maalilta. Kuitenkin katsojia kiinnostaa yleensä ennen kaikkea hyökkäyksen tähdet, ja tuolla puolella on juuri nyt hiljaisempaa.

2. Omien huippulahjakkuuksien määrä ja määrätietoinen kasvattaminen. Aho, Puljujärvi ja Nutivaara lähtivät luonnollisesti rapakon taakse ensimmäisen mahdollisen sauman saatuaan. Muilta osin viime vuosien lahjakkaimmista kasvateista jäljellä on vain Mäenalanen ja Leskinen, kun Kuokkanen, Kalapudas, Saarijärvi ja Karhunen pelaavat toisaalla. Juusi Ikosesta olisi myös voitu kasvattaa "puolioma" tekijä. Itseäni olisi kiinnostanut tällä kaudella etenkin Mäenalanen-Kalapudas-Leskinen kentän seuraaminen.

3. Seuran omat tähtipelaajat. Kukkonen jatkaa yhä, mutta hänenkin tähtensä himmenee vähitellen. Tilaa ja tarvettakin olisi kyllä löytynyt vaikkapa Pesoselle ja Haatajallekin. Toki toivon, että uusia tähtipelaajia saadaan kasvatettua, mutta nyt tilanne on tämä.

4. Omien kasvattien määrä. Joukkueessa on yhä Kärppätaustaisia pelaajia, mutta palkkasoturit ovat oudon isossa roolissa. Oulussa on kuitenkin totuttu siihen, että omien kasvattien määrällä voidaan ylpeillä, ja jos tuonne hankitaan vielä lisäsentteri (jolle on kyllä kova tarve) jää omien kasvattien rooli pienemmäksi kuin itse toivoisin. Toivon, että emme näe enää myöskään tilannetta, jossa toisen joukkueen (Blues) tai ulkomaalaisia pelaajia alkaa olla enemmän kuin omia.

5. Joukkueen status ja imago suuren yleisön silmissä. Tässä käyrä on ikävästi alaspäin heikentyneen menestyksen ja menetetyn CHL-paikan johdosta. "Euroopan huippuseura" kuulostaa paljon paremmalta kuin "keskitason liigaseura". Valitettavasti myöskin varsin nimetön valmentaja vaikuttaa tähän osaltaan, joskaan en tarkoita tällä, ettei Kärpät voisi missään olosuhteissa palkata muita kuin nimekkäitä valmentajia. Marjamäelle olisi kuitenkin huutoa, niin ikävää kuin se onkin vasta päävalmentajana aloittelevan Mannerin kannalta.

Vähän meni taas negatiiviseksi, mutta toivoisin että asiaa pohdittaisiin toimistolla ihan kunnolla. Kaikessa ei voida olla täydellisiä, mutta siihen pitäisi pyrkiä aina ja kaikin mahdollisin rehellisin keinoin, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä ja parempi kuin kilpailijoilla. Nyt näyttää siltä, että näistä strategioista ollaan löysätty syystä tai toisesta, minkä pelkään heijastuvan kausikorttimyyntiin.
 
Viimeksi muokattu:

Gurkha

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Itsekin näen ensi kauden kasvatuskautena, eikä se ole välttämättä huono asia. Tietenkin jos kaikki menee putkeen, niin mikä tahansa on mahdollista, mutta itse lasken Kärpät tällä hetkellä puolivälieräjoukkueeksi. Kaikki siitä yli on sitten jo ylisuorittamista. Näen myös riskin viime kauden kaltaiseen epäonnistumiseen, vaikkakin se on pienempi kuin viime kaudella.

Tätä olen myös pohtinut. Siellä on todella lupaavia nuoria miehiä sekä omissa että pohjois-amerikan juniorijoukkueissa. Rakennustyöstäkin olisi hyvä kertoa ja tiedottaa hiukan periaatteista. Nyt nähtyjen harjoituspelien chomutov, sport perusteella meillä ei ole edellytyksiä rakennustyölle. Joukkue on täysin vaaraton hyökkäyssuuntaan ja näyttää melko pitkälle viime kautiselta (pl. Pyörälä).

Hyvää on tietysti se, että harjoituspeleillä ei ole mitään merkitystä tässä vaiheessa. Se ei vaan oikeastaan ole harjoiteltavissa jos pelaajat eivät pysty aiheuttamaan henkilökohtaisilla ratkaisuillaan maalintekouhkaa. Seuraan toisella silmällä Tapparan (Wolfsburg) peliä, voin sanoa että Kärpät ja Tappara eivät kuulu samaan sarjaan tässä vaiheessa, sen verran valmista on Tapparan peli.

Jos nyt pohditaan sitä, että miten syntyy kasvatuskausi, niin ensin pitää menestyä siten että ollaan lähellä 6. paikkaa. Toiseksi joukkueesta löytyy valmiita osia, joiden ympärille voidaan rakentaa ja kokeilla. Ottaa nuoria kasvamaan kokoonpanoon ja antaa vastuuta. Tämä tarkoittaa käyännössä sitä, että mäenalanen ja leskinen tekevät täydellisen läpimurron yhden sentterin kanssa, Lasu? Lisäksi Ruohomaa-Junttila osaston on nostettava tasoaan melko paljon.

Satumainen tasonnosto tullaan näkemään mikäli tästä kaudesta saadaan edes jotain positiivista jälkipolville.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kaksi päivää aikaa Kärppien yhtiökokoukseen, 30.8.2017.

Oulun Kärppien kutsusta olin lukevinani, että osakkeenomistajilla olisi mahdollisuus nähdä tilinpäätös jo aiemmin, jo ennen tuota keskiviikon päivämäärää. Onko näin kenelläkään vihiä, että millaisen taloudellisen tuloksen Oulun Kärpät teki viime kaudesta?
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kaksi päivää aikaa Kärppien yhtiökokoukseen, 30.8.2017.

Oulun Kärppien kutsusta olin lukevinani, että osakkeenomistajilla olisi mahdollisuus nähdä tilinpäätös jo aiemmin, jo ennen tuota keskiviikon päivämäärää. Onko näin kenelläkään vihiä, että millaisen taloudellisen tuloksen Oulun Kärpät teki viime kaudesta?

Tuo linkkaamasi tiedotushan on viime vuodelta.

e. En ole kertaakaan jaksanut noihin kokouksiin mennä ja saahan sen tuloksen aika pian median kautta tietoon...
 
Tämä kirjoituksen alku pistää eniten silmään. Jos sinulla kerran on tietoa, niin voisitko avata lisää? Varsinkin nuo kuppikunnat ja nokittelut kiinnostavat. Mitkä ovat nyky-Kärpissä keskenään sotivia kuppikuntia ja miten se näkyy nokitteluna?

Asioista perillä olevat tahot ovat antaneet ainakin allekirjoittaneen ymmärtää, että Junnon lähdön jättämän valtatyhjiön myötä Urheilukadulla on alettu ottaa talon sisällä vähän mittaa toisista. JJ:n parinkymmenen vuoden valtakauden aikana lähes kaikki päätökset olivat kuitenkin yhden miehen hyppysissä, joten keskijohdon saunaporukka pysyi tiukasti aisoissa. Nyt Kärpissä, kuten aina autoritäärisesti johdetuissa järjestelmissä, suuren johtajan väistyttyä ovat alemmat miehet haistaneet veren ja yrittävät uusia aluevaltauksia. Ulospäin tuo taistelu tuskin näyttäytyy muuna kuin uusina henkilöstöjärjestelyinä tai lisätitteleinä. Sanoisin, että uusi toimitusjohtaja sekä tulitukea antava hallitus ovat nyt paljon vartijoina siinä, mihin suuntaan asiat kehittyvät Oulun päässä.

Pessimistinä täytyy todeta, että en ihmettelisi vaikka viime kausi olisi ollut ensimmäinen monista "välivuosista". Pelaajien ja valmennuksen takia toki toivon, että näin ei kuitenkaan olisi.
 

lemponen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tuo linkkaamasi tiedotushan on viime vuodelta.
Noin noinhan tuo hitto onkin. Kaksi kertaa olen sitten vanhan Kärppien jutun lukenut, ja nyt viimeksi puhelimella sen tänne linkannut. Pahoitteluni. Asia itsessään ei ole liene viime vuodesta muuttunut, eli osakkeenomistajat saanee nähdä nuo tilinpäätöstiedot jo ennakkoon?
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Asioista perillä olevat tahot ovat antaneet ainakin allekirjoittaneen ymmärtää, että Junnon lähdön jättämän valtatyhjiön myötä Urheilukadulla on alettu ottaa talon sisällä vähän mittaa toisista. JJ:n parinkymmenen vuoden valtakauden aikana lähes kaikki päätökset olivat kuitenkin yhden miehen hyppysissä, joten keskijohdon saunaporukka pysyi tiukasti aisoissa. Nyt Kärpissä, kuten aina autoritäärisesti johdetuissa järjestelmissä, suuren johtajan väistyttyä ovat alemmat miehet haistaneet veren ja yrittävät uusia aluevaltauksia. Ulospäin tuo taistelu tuskin näyttäytyy muuna kuin uusina henkilöstöjärjestelyinä tai lisätitteleinä. Sanoisin, että uusi toimitusjohtaja sekä tulitukea antava hallitus ovat nyt paljon vartijoina siinä, mihin suuntaan asiat kehittyvät Oulun päässä.

Pessimistinä täytyy todeta, että en ihmettelisi vaikka viime kausi olisi ollut ensimmäinen monista "välivuosista". Pelaajien ja valmennuksen takia toki toivon, että näin ei kuitenkaan olisi.

En sano, että lähteesi, tuo perillä asioista oleva taho, olisi väärässä. Mutta siltikään tästä ei hirveästi käy ilmi, että mitkä ne sotivat kuppikunnat ovat, tai mitä asioita se sotiminen koskee. Ainahan työpaikoilla haetaan rooleja uusiksi, kun henkilökunta vaihtuu. Jos esim. valmennus on tämän valtataistelun ulkopuolella, niin aika pieni tuo muu sakki taitaa Kärppien toimiston puolella olla. Varsinkaan jos hallituksessa ei sodita keskenään.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät

Olipas köykäinen juttu. Oikea toimittaja olisi odottanut sen viikon, että se pelaajabudjetti tosiaan julkaistaan. Ilmeisesti tässä tapauksessa on pakko päästä etujoukoissa pätemään, joten pakko panna jotain nettiin. Oli siinä toki asiaakin, eli pelejä on katsottu sen verran, että on huomattu tehottomuus. Kärpät on pelannut kaksi tehotonta peliä (KalPa ja Sport), joista toisen lopulta voittikin, sekä Tsekin pelit, joista ei kai tarkempia tilastoja ole? Mielenkiinnolla odotan huomista, kun saadaan taas ehkä enemmän dataa.
 

Huml71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Olipas köykäinen juttu. Oikea toimittaja olisi odottanut sen viikon, että se pelaajabudjetti tosiaan julkaistaan. Ilmeisesti tässä tapauksessa on pakko päästä etujoukoissa pätemään, joten pakko panna jotain nettiin. Oli siinä toki asiaakin, eli pelejä on katsottu sen verran, että on huomattu tehottomuus. Kärpät on pelannut kaksi tehotonta peliä (KalPa ja Sport), joista toisen lopulta voittikin, sekä Tsekin pelit, joista ei kai tarkempia tilastoja ole? Mielenkiinnolla odotan huomista, kun saadaan taas ehkä enemmän dataa.
Mitäs tilastoja haluat Tsekin peleistä? Ei olla yli kahta maalia saatu peliin. Jutussahan mainittiin vain ne faktat mitkä tällä hetkellä ovat: hyökkäys on todella köykäinen, ja harjoituspeleissä on vaivannut odotettu tehottomuus. Jos pelaajabudjetti on 3 miljoonaa tällä nipulla, jotain on tehty väärin.
 
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mitäs tilastoja haluat Tsekin peleistä? Ei olla yli kahta maalia saatu peliin. Jutussahan mainittiin vain ne faktat mitkä tällä hetkellä ovat: hyökkäys on todella köykäinen, ja harjoituspeleissä on vaivannut odotettu tehottomuus. Jos pelaajabudjetti on 3 miljoonaa tällä nipulla, jotain on tehty väärin.

Pannaan nyt vaikka esim sektorivedot, sillä päästään alkuun. Tappiopelin näin youtubesta, jälkimmäistä en mistään. Kokemuksesta tiedän, että tunne hämää pelin aikana, joten jäin kaipaamaan tarkempia tilastoja. Ei taida sinulta löytyä?
 

Huml71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Pannaan nyt vaikka esim sektorivedot, sillä päästään alkuun. Tappiopelin näin youtubesta, jälkimmäistä en mistään. Kokemuksesta tiedän, että tunne hämää pelin aikana, joten jäin kaipaamaan tarkempia tilastoja. Ei taida sinulta löytyä?
Ei taida löytyä koko internetistä, valitettavasti. Voitto kyseisestä pelistä toki hyvä asia, mutta hyökkäykseen tarvittaisiin ehdottomasti lisää tehoja. Maalipaikat ollaan käsittääkseni lähes, ellei jokaisessa harjoituspelissä voitettu. Jonkun/joidenkin vain tulisi joskus laittaa kiekkoa maaliin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös