Monikulttuurisuus – rikkaus vai vitsaus?

  • 3 109 935
  • 24 186

sinikettu

Jäsen
Kuinka paljon parhaissa kouluissa on pitkäaikaistyöttömien, yksinhuoltajien tai alhaasti koulutettujen lapsia? Tietysti asian voi nähdä niin kuin sinä, jos se ajaa omaa asiaasi, koska muuhun et näytä pystyvän, mutta on aika näköalatonta katsoa asiaa pelkän monikulttuurisuuden vinkkelistä.
Tarkoittaako tämä sitten sitä, etteivät korkeassa sosioekonomisessa asemassa olevat monikultturisuuden edustajat halua missään nimessä tulla Suomeen?
 
Mihin tämä väite sitten perustuu?

Kuinka pahiskoulu Rinkebystä tuli eliittikoulu | Ylen aamu-tv | TV | Areena | yle.fi

Ruotsalaisen maahanmuuttajalähiön pahiskoulusta tuli palkittu eliittikoulu

Huonomaineinen tukholmalainen Rinkebyn koulu on onnistunut nousemaan yhdeksi maailman parhaista. Koulua johtava suomenruotsalainen Börje Ehrstrand onkin niittänyt kansainvälistä mainetta. Ehrstrand kertoo itse, kuinka tämä saatiin aikaan.

Ruotsin monikulttuurisimman lähiön koulua johtava Börje Ehrstrand kertoo Aamu-tv:n haastattelussa, kuinka ongelmakoulusta tuli palkittu opinahjo. Rehtorin mukaan menestyksen salaisuus on sama kuin ongelmakin oli: monikultturisuus.


Koko Ruotsin maahamuuttajavaltaisimmassa kaupunginosassa oli kauan sitten koulu, joka tunnettiin ongelmistaan. Tänään opinahjo nauttii mainetta, joka on tuonut palkintoja, mediahuomiota sekä vierailijoita suurista kansainvälisistä yhtiöistä.

Menestyksen resepti on sama kuin ongelmakin oli; monikulttuurisuus. Yhden nelikökilometrin alueella Tukholman Rinkebyssä asuu maahanmuuttajia yli sadasta maasta. Myös Rinkebyn koulussa ovat edustettuna kaikki maailman kulttuurit, etniset ryhmät ja uskonnot.

- Se on kaikki, mitä tulevaisuuden työmarkkinoilla tarvitaan, sanoo koulun rehtori Börje Ehrstrand.


Tulevaisuuden työmarkkinoilla voittavat monikulttuurisuuden taiturit

Rinkebyhyn itsekin 80-luvulla muuttanut, suomalaistaustainen Ehrstrand on saanut paljon tunnustusta tavastaan johtaa. Hän kertoo, että koulun vaikeudet käännettiin voitoksi keskustelemallla koko henkilökunnan kanssa.

- Pohdimme, miten lapsista tehdään voittajia työmarkkinoilla, ja tulimme siihen tulokseen, että siellä menestyy, jos vuorovaikutustaidot ovat kunnossa.

On osattava ilmaista mielipiteitä, toiveita ja ajatuksia, sekä luoda strategioita, Ehrstrand luettelee. Tämä onnistuu vain kielen avulla.

- Päätimme satsata kieleen ja kommunikointiin. Tietopohja ei kuitenkaan riitä, vaan pitää olla hyvät sosiaaliset taidot. Pitää osata kommunikoida sosiaalisten, kulttuuristen ja uskonnolisten rajojen yli.

Monikulttuurisen koulun oppilaat saavan harjoitusta nimenomaan tärkeimmässä, eli sosiaalisissa taidoissa, Ehrstrand sanoo.

- Tulevaisuuden työmarkkinat eivät ole suomalaiset tai ruotsalaiset, vaan kansainväliset. Pitää olla globaali kyky toimia kaikenlaisten ihmisten kanssa.


Koraanin tulkitsija auttaa koulun ja uskonnon konflikteissa

Ehrstrand painottaa henkisen hyvinvoinnin merkitystä. Oppilaat eivät saa tuntea itseään sorretuiksi tai joutua noudattamaan ohjeita, joita eivät halua noudattaa.

Kuinka paljon parhaissa kouluissa on pitkäaikaistyöttömien, yksinhuoltajien tai alhaasti koulutettujen lapsia?

Varmaan aika paljon, kun täällä Suomessa ei ole mitään luokkajakoa.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Kuinka paljon parhaissa kouluissa on pitkäaikaistyöttömien, yksinhuoltajien tai alhaasti koulutettujen lapsia? Tietysti asian voi nähdä niin kuin sinä, jos se ajaa omaa asiaasi, koska muuhun et näytä pystyvän, mutta on aika näköalatonta katsoa asiaa pelkän monikulttuurisuuden vinkkelistä.
Veikkaan että työttömien ja yksinhuoltajien lapsia on jonkun verran, omani kuuluu tähän joukkoon. "Alhaasti" koulutetuista en tiedä. En aja mitään omaa asiaa, mutta silti olen ihan omasta kokemuksesta nähnyt, ettei tuolla ole yhtään somalia, irakilaista tai afgaania. Jos pystyt osoittamaan, että ko. kansallisuuksia eliittikouluissa on, niin saa päteä ja osoittaa että olen väärässä.

Tuntuu hieman siltä, että mennään Jypfabun linjoilla...
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
En aja mitään omaa asiaa, mutta silti olen ihan omasta kokemuksesta nähnyt, ettei tuolla ole yhtään somalia, irakilaista tai afgaania. Jos pystyt osoittamaan, että ko. kansallisuuksia eliittikouluissa on, niin saa päteä ja osoittaa että olen väärässä.
Istuin viime lauantaina pikkusiskoni ylioppilasjuhlassa, kun jengille jaettiin lakkeja. Eliittikoulusta ei ole kyse, mutta yli 8,5 pitää sinnekin keskiarvo olla ja erikoislinjalle ysin pintaan ja melkoinen määrä oli monikulttuurista väkeä. En laskenut, mutta kolmannella kymmenellä varmasti oltiin. Määrä on omista vuosistani suorastaan räjähtänyt, vaikka eipä niistäkään vielä hirveän kauan ole. Eiköhän tuo ole kasvava trendi jatkossakin ja leviää ennen pitkää ihan niihin parhaisiinkin kouluihin.

En sitten tiedä että kertooko kokemukseni mistään muusta kuin siitä, että maahanmuuttajien jälkikasvut alkavat enenevissä määrin olla lukioiässä. Tuskin. Sen pitäisi olla kaikille aika selvää, että hyvään koulumenestykseen on ihminen kykeneväinen aivan etnisestä taustasta riippumatta. Romanit ehkä jonkinasteinen poikkeus, mutta ne on onneksi ihan suomalaisia.
 

Anssi #5

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos pystyt osoittamaan, että ko. kansallisuuksia eliittikouluissa on, niin saa päteä ja osoittaa että olen väärässä.
Pikavilkaisulla parin Helsinkiläisen eliittilukion ylioppilaslistoilta löytyi kyllä muutama Hussein, Samir, Jusufi tms nimi, jotka kovasti viiittaa em maiden suuntaan.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Toisaalta mitäs niillä yseillä ja kympeillä, kun on jo nuorena rikastunut.

Ihan mukavasti niitä ysejä tuli. Ja tosiaan paljon mielummin ysin oppilas, joka ymmärtää, että ihminen on yksilö eikä ole vastuussa esimerkiksi jonkun tuntemattoman samanmaalaisen teoista, kuin kympin oppilas, joka leimaa ihmisiä omien umpimielisten ennakkoluulojensa pohjalta eikä suostu muuta heistä uskomaan.
 

Jannacci

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Lisääkö monikulttuurisuus (arabit, afrikkalaiset, romanit jne.) asuinalueen viihtyvyyttä ja asuntojen arvoa?
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Lisääkö monikulttuurisuus (arabit, afrikkalaiset, romanit jne.) asuinalueen viihtyvyyttä ja asuntojen arvoa?

Enpä ole koskaan ajatellut, että jokin ihmisryhmä voi lisätä asuinalueeni viihtyvyyttä. Jos jokin ihmisryhmä täytyy kuitenkin mainita, niin ne ovat koirien omistajat, jotka keräävät koiriensa jätökset. Plussaa sellaisista asukkaista, jotka eivät huuda (yleensä kännissä) herättäen minut unelmastani.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Enpä ole koskaan ajatellut, että jokin ihmisryhmä voi lisätä asuinalueeni viihtyvyyttä.

Enpä ole koskaan ajatellut, että jokin ihmisryhmä voi olla yhtä kuin monikulttuurisuus.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Lisääkö monikulttuurisuus (arabit, afrikkalaiset, romanit jne.) asuinalueen viihtyvyyttä ja asuntojen arvoa?
Ainakin täällä Itä-Helsingissä on yleisessä käytössä ns. "satelliittiantenni-indeksi", joka tarkoittaa sitä, että mitä enemmän satelliittiantenneja kerrostalon parvekkeilla on, sitä epämieluisampi asuinpaikka se on. Omistusasumiseen keskittyneiden taloyhtiöiden parvekkeilta antennit puuttuvat lähes tyystin.

Vuokra-asuntomarkkinat ovat suurilta osin. Saton yms. moraalittomien asumistukikuppaajien käsissä. Muutin 2kk sitten saman taloyhtiön sisällä, kun Sato ilmoitti melkein sadan euron vuokrankorotuksesta. Nyt vuokrani on 250€ havempi(yksityinen vuokranantaja) kuin Saton samanlaisessa asunnossa. Vanhaan asuntooni muutti suojavärinen perhe, johon näytti kuuluvan mies ja kaksi lastenrattaita työntävää naisihmistä. Heille ei korkea vuokra tuntunut olevan ongelma. Sen sijaan muuttoilmoituksen teko isännöitsijälle tuntuu olevan ongelma, sillä ovessa ja alakerran nimitaulussa ei edelleenkään ole nimeä 2kk asumisen jälkeen. No mutta eihän se nyt niin tarkkaa ole.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
. Sen sijaan muuttoilmoituksen teko isännöitsijälle tuntuu olevan ongelma, sillä ovessa ja alakerran nimitaulussa ei edelleenkään ole nimeä 2kk asumisen jälkeen. No mutta eihän se nyt niin tarkkaa ole.

Minä kun muutin vanhemmilta aikanaan pois niin isännöitsijältä meni puolisen vuotta vaihtaa nimet niin ovesta kuin nimitaulustakin. Mutta kuten sanoit, eihän se nyt niin justiinsa ole.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
muuttoilmoituksen teko isännöitsijälle tuntuu olevan ongelma, sillä ovessa ja alakerran nimitaulussa ei edelleenkään ole nimeä 2kk asumisen jälkeen.

Oliko tämä vitsi, vai vakavissaan esitetty oletus? Nämä kaksi asiaa eivät korreloi toisiaan millään tavoin. Yleensä mihinkään kämppään ei saa avaimia vasta kun paperit on täytelty ja sopparissa allekirjoitukset. Nimiä laittelee sitten huoltofirman tehoduunarit jaksamisen, viitsimisen ja muistamisen mukaan. Epäilen suuresti, että tähän kykenisi vaikuttamaan joku monikulttuurisuus millään tavoin. Voihan se tietysti siten ehkä vaikuttaa, jottei huoltofirman kake kehtaa nimeä sinne laittaa, kun pelkää sen väärin kirjoittavansa, vaikka on se monesti ihan tavallinen virtanenkin osoittautunut puolen vuoden projektiksi. Ehkä ne speden entiset rautakauoan myyjät on siirtyneet kiinteistöhuollon puolelle, kun naulakauppa on hiipunut.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Oliko tämä vitsi, vai vakavissaan esitetty oletus? Nämä kaksi asiaa eivät korreloi toisiaan millään tavoin. Yleensä mihinkään kämppään ei saa avaimia vasta kun paperit on täytelty ja sopparissa allekirjoitukset. Nimiä laittelee sitten huoltofirman tehoduunarit jaksamisen, viitsimisen ja muistamisen mukaan. Epäilen suuresti, että tähän kykenisi vaikuttamaan joku monikulttuurisuus millään tavoin. Voihan se tietysti siten ehkä vaikuttaa, jottei huoltofirman kake kehtaa nimeä sinne laittaa, kun pelkää sen väärin kirjoittavansa, vaikka on se monesti ihan tavallinen virtanenkin osoittautunut puolen vuoden projektiksi. Ehkä ne speden entiset rautakauoan myyjät on siirtyneet kiinteistöhuollon puolelle, kun naulakauppa on hiipunut.
Ööh siis mitä vittua? Täytin muuttolomakkeen isännöitsijän nettisivuilla ja seuraavana päivänä oli nimi uudessa ovessa. Kämppään et voi muuttaa ennenkuin on avaimet taskussa ja nimet papereissa. Tämä on juurikin sitä parempaa kulttuuria, eli ei kiinnosta vittuakaan tehdä asioita sääntöjen mukaan. Minun piti pyytää huoltofirmalta ottamaan oma nimeni pois tuolta toisesta rapusta, kun yksi frendi meni vanhasta muistista rimputtelemaan väärää ovikelloa.

Voisit nyt tälläisen turhan länkyttämisen sijaan vaikka etsiä ne faktat siitä Irakin tapetusta pyöräilyjoukkuuesta, josta sait jo kerran hermoromahduksen. En pidätä hengitystä tuonkaan asian suhteen.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Minä kun muutin vanhemmilta aikanaan pois niin isännöitsijältä meni puolisen vuotta vaihtaa nimet niin ovesta kuin nimitaulustakin. Mutta kuten sanoit, eihän se nyt niin justiinsa ole.
Nykyään eletään internet aikaa, jolloin ilmoitukset voi tehdä netissä. Ainakin tässä taloyhtiössä hommat toimivat yleensä jo seuraavana päivänä, eli tässä ei ole kysymys isännöitsijän/huoltoyhtiön saamattomuudesta.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Oliko tämä vitsi, vai vakavissaan esitetty oletus? Nämä kaksi asiaa eivät korreloi toisiaan millään tavoin. Yleensä mihinkään kämppään ei saa avaimia vasta kun paperit on täytelty ja sopparissa allekirjoitukset. Nimiä laittelee sitten huoltofirman tehoduunarit jaksamisen, viitsimisen ja muistamisen mukaan. Epäilen suuresti, että tähän kykenisi vaikuttamaan joku monikulttuurisuus millään tavoin. Voihan se tietysti siten ehkä vaikuttaa, jottei huoltofirman kake kehtaa nimeä sinne laittaa, kun pelkää sen väärin kirjoittavansa, vaikka on se monesti ihan tavallinen virtanenkin osoittautunut puolen vuoden projektiksi. Ehkä ne speden entiset rautakauoan myyjät on siirtyneet kiinteistöhuollon puolelle, kun naulakauppa on hiipunut.
Vuokrasopimus ja muuttoilmoitus isännöitsijälle eivät vaan ole millään tasolla sama asia.
Nimet tulevat isännöitsijän kautta kunhan sinne tekee muuttoilmoituksen yleensä alle viikossa jos ilmoituksen tekee sähköisesti, mutta avaimet kyllä saat kunhan vuokrasopimus on tehty niin samantien ellei muuttopäivä ole vasta sitten joskus.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Minä kun muutin vanhemmilta aikanaan pois niin isännöitsijältä meni puolisen vuotta vaihtaa nimet niin ovesta kuin nimitaulustakin. Mutta kuten sanoit, eihän se nyt niin justiinsa ole.

Miksi vanhempasi vaihtoivat sukunimeään, kun muutit pois? Yrittivätkö he kenties harhauttaa sinua pelätessään, että päätät ehkä tulla takaisin?
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Täytin muuttolomakkeen isännöitsijän nettisivuilla

Ja tässä tapauksessa lienet käyttänyt jonkinlaista sähköistä varmennetta, joka sen allekirjoituksen asian ajaa. Se, että jossain pienessä taloyhtiössä homma toimii ripeämmin johtuu vain siitä, että se on pienempi ja siksi joustava. alaoven osoitetaululla ja vuokrasopimuksella ei mitään varsinaista riippuvuutta toisistaan aktioina. Muuttoilmoitusta varsinaisesti ei ole enää vuosiin ollut tarvis tehdä kenenkään ja silloin ammoin piti tehdä vielä lähtöilmoituskin pois muuttaessaan. Tosiasiassa olet siis tehnyt vuokrasopimuksen, jonka perusteella sinut talon kirjoihin lisätään. Satunpa tämänkin tietämään, kun vuosia kiinteistöasioita on tullut koluttua eri tehtävissä.

Minä katson viisaammaksi pitäytyä virallisen ja valvotun median uutisoinnissa ja pidän sitä luotettavampana. Mikäli poliittiset opportunistit ja tyhmyyttä uskontonaan pitävät ovat erimieltä, katson todistustaakan olevan pysyvästi heillä kaikissa väittämissään asioissa. Kukin saa puolestani uskoa mihin keijukaisiin haluaa, mutta se ei ole muiden vika, jos eivät samoihin keijukaisiin usko.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Miksi vanhempasi vaihtoivat sukunimeään, kun muutit pois? Yrittivätkö he kenties harhauttaa sinua pelätessään, että päätät ehkä tulla takaisin?
No koska ne tiesi, että tulevaisuudessa on internetti ja siellä on tuhansittain saivartelijoita. Siksi vaihtoivat sukunimeään. Ihan pelkästään siksi.

Ihan oikeasti nyt Geezer, jopa @moby , jolle vastaukseni osoitin, ymmärsi viestini sanoman.
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Minä katson viisaammaksi pitäytyä virallisen ja valvotun median uutisoinnissa ja pidän sitä luotettavampana. Mikäli poliittiset opportunistit ja tyhmyyttä uskontonaan pitävät ovat erimieltä, katson todistustaakan olevan pysyvästi heillä kaikissa väittämissään asioissa. Kukin saa puolestani uskoa mihin keijukaisiin haluaa, mutta se ei ole muiden vika, jos eivät samoihin keijukaisiin usko.

Tässä on nyt vain se ongelma, että koska tämänkin uutisen ilmeisesti olet lukenut netistä (?), niin siihen ei voi kauheasti luottaa, koska myös hesari on sortunut erinäiseen klikkimediatyyliseen uutisointiin, jolla kaltaisiasi saadaan koukutettua. En tiedä mistä on todella kyse, mutta kyllä tämä haisee siltä, ettet uskalla vähääkään myöntää, että joku toimittaja olisi väärässä, ja täten sinun juttusi joutusivat väärään valoon. Huomaathan sen tosiseikan, että yhtälailla ne toimittajatkin ovat ihmisiä, ja kyllä, heilläkin arvostelukyky pettää. En tiedä onko tällaisia murhia tapahtunut, mutta vähän epäilyttää, ja epäilys on askel totuuteen.
 

Geezer

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK. Sympatiat Kuopioon ja Lappeenrantaan.
Ihan oikeasti nyt Geezer, jopa @moby , jolle vastaukseni osoitin, ymmärsi viestini sanoman.

He siis vaihtoivat sukunimeään ihan oikeasti? Minä kun luulin, että hassusti muotoilemasi viesti tarjosi paikan vitsailulle.
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Huomaathan sen tosiseikan, että yhtälailla ne toimittajatkin ovat ihmisiä, ja kyllä, heilläkin arvostelukyky pettää. En tiedä onko tällaisia murhia tapahtunut, mutta vähän epäilyttää, ja epäilys on askel totuuteen.

Ihmisiä jotka uskovat toisten ihmisten kertomiin juttuihin, joista ei ole mitään todisteita. Pakkohan sen on olla totta, jos migrikin on tuon tarinan niellyt ja antanut turvapaikan. Tämä koko homma on niin junailtu perheenyhdistämisten tiukennuksia vastaan. Poliittista peliä, joilla saadaan vihreille lisää äänestäjiä. Ikävä kyllä jopa Petteri Orpo lähti tähän mukaan saadakseen Kokoomuksen puheenjohtajuuden.

Ikävä kyllä tämän perheen tietämys perheenyhdistämisitä on ollut hieman vajaata. Nainen oleskellut 4 vuotta laittomasti maassa ja kaikenlaisia anomuksia laitettu vireille. Viimeisenä keinona siitetty lapsia. Ei jatkoon.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
He siis vaihtoivat sukunimeään ihan oikeasti? Minä kun luulin, että hassusti muotoilemasi viesti tarjosi paikan vitsailulle.
Juu, kuten sanoin, he näkivät jo kauan ennen internetin syntymää että sellainen tulee. Sen mukana tulee saivartelijat. Eikö ookkin viimesen päälle vanhemmat meikäläisellä mitähä?
 

godspeed

Jäsen
Suosikkijoukkue
Heikki Silvennoinen, Ali Leiniö
Nämä kaikki ideologiset ketjut olisivat huomattavasti lyhyempiä, jos ihmiset eivät väkisin etsisi lainattavaa ts saivartelisi kun heillä on tylsää.
 

archieG

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Slavia Praha
Tässä on nyt vain se ongelma, että koska tämänkin uutisen ilmeisesti olet lukenut netistä (?), niin siihen ei voi kauheasti luottaa, koska myös hesari on sortunut erinäiseen klikkimediatyyliseen uutisointiin, jolla kaltaisiasi saadaan koukutettua. En tiedä mistä on todella kyse, mutta kyllä tämä haisee siltä, ettet uskalla vähääkään myöntää, että joku toimittaja olisi väärässä, ja täten sinun juttusi joutusivat väärään valoon. Huomaathan sen tosiseikan, että yhtälailla ne toimittajatkin ovat ihmisiä, ja kyllä, heilläkin arvostelukyky pettää. En tiedä onko tällaisia murhia tapahtunut, mutta vähän epäilyttää, ja epäilys on askel totuuteen.
Toisaalta hesarin toimittaja ei sinänsä syyllistynyt valehteluun, hän vain kirjoitti totuutena perheen isän tarinan sellaisenaan. Olis nyt vain laittanut edes disclaimerin kirjoitukseensa tyyliin "perheen isän mukaan plää pyöräilyjoukkue plää etc".

Muistetaan myöskin että ko toimittajalla on aiempien juttujensa perusteella ns agenda, eli näistä jutuista paistaa läpi oma maailmankatsomus äärimmäisen vahvasti. Tämä häiritsee suunnattomasti nykyisessä mediassa. Ollaan unohdettu median perimmäinen tehtävä, eli riippumaton tiedonvälitys. Itselläni on jo sen verran ikää että muistan hyvinkin 70 ja 80 luvun median NL palvonnan. Nykyinen monikulttuurisuuspalvonta on erittäin paljon ihan samaa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös