Yleisurheiluvuosi 2013

  • 126 494
  • 596

TKH

Jäsen
Listoilla on paljon tuttuja nimiä, mutta tulevaisuutta ajatellen voisi mainita sen verran, että naisten 200 metrin matkalla juoksee potentiaalinen nuorten ME-juoksija. 17-vuotiaiden 60 metrin halli-ME on 7.24 ja 200 metrin halli-ME on 23.22. Ruotsalainen sensaatio on juossut tällä hallikaudella matkat aikoihin 7.38 ja 23.52. Sensaatio mahtuu 17-vuotiaiden ikäluokkaan myös ensi vuonna, joten ME-lukemat voisi hyvinkin rikkoutua jossain vaiheessa. Ruotsin aikuisten halliennätys - 23.47 - voi mennä jo viikonloppuna.

Sensaatio kellotti tänään 23.15, joka on siis uusi (epävirallinen) 17-vuotiaiden ME. Mainitaan kesää silmällä pitäen sen verran, että ulkoratojen 17-vuotiaiden ME-lukemat satasella on Chandra Cheeseboroughin 11.13 vuodelta 1976 ja tuplamatkalla Marion Jonesin 22.58 vuodelta 1992. Tuskin Ekelund tänä kesänä näitä aikoja juoksee, mutta ehkä kesällä 2014.
 

TKH

Jäsen
Aitojen finaaleissa oli paljon dramatiikkaa. Mm. Neziri teki boltit. Ulos joutui myös alkuerässään hienosti 8.25 juossut Bogdanoff. Miesten puolella saman kohtalon koki mm. Kanervo. Leinonen vei naisten kisan voiton (8.22), mutta jäi 2 sadasosaa SUL:n rajasta.

Latvala kellotti 200m hienosti 23.32. Räsänen paranti finaalissa alkuerässään juoksemaansa 19-vuotiaiden SE:tä lukemiin 23.67.

Pituudessa Haapala 803 ja toiseksi parhaallaankin 799. Evilä 770.

Ohessa joitakin poimintoja aikaisemmin laittamieni lisäksi. YLE:n lähetys kisoista alkaa 17.00
 

TKH

Jäsen
Hallilistat näyttää tällä hetkellä oikein mukavilta.

Maailma
4. Jonathan Åstrand 20.72 SE
4. Eero Haapala 811 SE
14. Hanna-Maari Latvala 23.30
21. Nooralotta Neziri 8.07 SE

Eurooppa
1. Jonathan Åstrand 20.72
4. Eero Haapala 811
6. Hanna-Maari Latvala 23.30
16. Nooralotta Neziri 8.07
18. Ella Räsänen 52.99
18. Minna Nikkanen 441
19. Eemeli Salomäki 555
20. Osku Torro 226
22. Ella Räsänen 23.67
27. Hanna-Maari Latvala 7.34
30. Lotta Harala 8.20
31. Arttu Halmela 777

Mainitaan tulevista kisoista XL-galan, jossa suomalaisista ovat mukana Sandells, Haapala, Lehtinen ja Nikkanen.

XL-Galan - The official site
 

RexHex

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Onko muuten niin, ettei esim. Jenkeissä hypätä hallissa vai mikä selittää tuon, että Haapala on sekä Euroopan, että maailman 4.?
 

TKH

Jäsen
Onko muuten niin, ettei esim. Jenkeissä hypätä hallissa vai mikä selittää tuon, että Haapala on sekä Euroopan, että maailman 4.?

Tokihan siellä hypätään ja käyhän niitä myös hallikaudella Euroopassa kisaamassa. Tänä vuonna ei vaan ole MM-halleja, joka vaikuttaa ei-eurooppalaisten huippujen hallikauden kisaamiseen. MM- ja EM-hallit siis järjestetään joka toinen vuosi niin, että parillisina vuosina on MM-hallit ja parittomina vuosina EM-hallit. Tai siis onhan parittomina vuosina myös Aasian hallimestaruuskilpailut.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Haapalalla on kyllä hyvät saumat ottaa mitali Göteborgin EM-kisoista. Edellisestä suomalaisesta halliarvokisamitalista onkin jo melko paljon vierähtänyt aikaa. Onko itse asiassa Timo Aaltosen kuulan EM-kulta vuodelta 2000(?) viimeisin mitali hallista? Sen jälkeenhän toki niin Harju, Evilä kuin Nikkanen ovat olleet lähellä mitalia.
 

-RVL-

Jäsen
Onko itse asiassa Timo Aaltosen kuulan EM-kulta vuodelta 2000(?) viimeisin mitali hallista? Sen jälkeenhän toki niin Harju, Evilä kuin Nikkanen ovat olleet lähellä mitalia.

Taitaa olla Aaltonen viimeisin. Tosin eipä nämä sisäratojen kisat ole koskaan mitään suurta juhlaa ole olleet Suomelle. Vaikka kyllähän se hienoa olisi, jos mitalisija pitkän tauon jälkeen irtoaisi.

Kuulantyöntö on kyllä ollut vahva laji Suomella näissä hallikisoissa. Ja Häggblomin voisi lisätäkin näihin "lähellä" mitalia olleisiin.
 

scholl

Jäsen
Farssi nuo pikajuoksumatkat sm-halleissa. Miksi käytetään sellaista lähetysmenetelmää, joka aiheuttaa aiheettomia hylkäyksiä? Sitä paitsi se on jotenkin katsojienkin kannalta tyhmä systeemi, kun ei oikein tiedä, koska se kisa starttasi. Joku läskipartasuu siellä sitten vain seisoskeli tumput suorana asenteella: haistakaa paska urheilijat, minä teen elämästänne helvettiä ja nautin siitä.
 

TKH

Jäsen
- Aion päästä Göteborgin EM-kilpailuissa välieriin. Pystyn parantamaan aikaani tällä hallikaudella vielä noin puoli sekuntia. Kesällä tavoitteeni ovat mitali 19-vuotiaiden EM-kilpailuissa ja Moskovan MM-kilpailujen B-rajan (52,35) alitus, Ella Räsänen kertoi.
Ella Räsänen rikkoi Riitta Salinin ennätyksen!

– Jos olisin päässyt juoksemaan 200 metrin finaalin tuoreilla jaloilla, olisi aika saattanut olla jopa 23,50. En juokse enää 400 metriä ennen Göteborgin EM-kilpailuja, Räsänen jatkoi.
Neziri rikkoi Boscon ennätyksen!

B-raja kesällä pitäisi olla hyvinkin mahdollisuuksien rajoissa Räsäselle. Menee EM-hallit miten tahansa, niin sen voi sanoa jo nyt, että Suomalainen naisyleisurheilu on viime aikoina nostanut todella mukavasti profiiliaan. Viime vuonna tuli tietysti jo maaotteluvoitto ja nyt Räsäsen, Latvalan ja Nezirin johdolla on tehty todella hyviä tuloksia. Lisäksi Nikkanen vaikutti olevan aika optimistinen sen suhteen, että EM-halleissa voisi mennä jo 450+ korkeudet. Kettunen puolestaa näyttäisi olevan hyvinkin sillä tasolla, että MM-kisojen B-raja on kesällä ihan realistinen. Ei tosin välttämättä tuo paikkaa MM-kisoihin, jos Sandra on kunnossa, mutta toisaalta ei sitä tiedä vaikka Kettunen nousisi jo ensi vuonna Suomen ykkösjuoksijaksi esteissä. Ja onhan näitä muitakin hyviä tuloksia tehneitä naisia, kuten Lehtinen, Maria Räsänen, pika-aiturit jne.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tosiaan nyt vaikuttaisi olevan hyvä tekemisen meininki suomalaisessa yleisurheilussa. Varmaan tässä vähän vaikuttaa se, että urheilijat treenasivat todella kovaa kotikisoja varten, ehkä liiankin kovaa, ja nyt sitten vasta poimitaan niitä kovan harjoittelun hedelmiä. Räsänen, Neziri ja Kettunen ovat kaikki kyllä huikean potentiaalisia urheilijoita. Miehissä Haapala ja Ollikainen ovat pituudessa potentiaalisia mitalihyppääjiä tulevien vuosien arvokisoissa. Mutta nyt kyllä täytyy pitää huoli, että näitä lahjakkuuksia ei sössitä samalla tavalla kuin aiemmin. Myös Aki Heikkinen, Elina Lindgren, Visa Hongisto ja moni muukin olivat huippulahjakkuksia nuorena, mutta eivät koskaan nousseet kansainväliseen kärkeen.

Toki nyt kannattaa muistaa se, että edelleen ensi kesän MM-kisoissa mitaliodotukset ovat pitkälti täysin keihäsmiesten varassa. Toki teoriassa Haapala, Ollikainen ja Jarkko Kinnunen voisivat yltää Moskovassa mitalitaisteluun, mutta realismia on edelleen, että kolme suurinta mitalitoivoa ovat Pitkämäki, Ruuskanen ja Mannio.
 

TKH

Jäsen
Mitaliodotuksista puheen ollen mainitaan nyt turhana ja ennenaikaisena spekulaationa, että Suomella on asettaa aika mukavasti potentiaalisia mitalikanditaatteja etenkin 19-vuotiaiden EM-kisoihin. Kettunen oli viime kesänä esteissä oman ikäluokkansa Euroopan listan ykkönen. Lisäksi kaksi muutakin suomalaista oli kolmen parhaan joukossa ja Ella Räsänen ei näihin edes kuulunut. Ellalla olisi mahdollisuudet mitaliin kummalla matkalla tahansa. Kuuden parhaan joukossa suomalaisia oli kaikkiaan 9 lajissa ja kahdeksan parhaan joukossa 14 lajissa. 3-4 mitalia näistä kisoista pitäisi olla täysin mahdollinen. 3 mitalia tuli viimeksi 2007 ja 4 mitalia viimeksi 2003.

Alle 23-vuotiaiden kisoihin selkeimmät mitalikahditaatit ovat tietysti Neziri ja Utriainen, jotka viime vuoden tilastojen perusteella olivat ikäluokan 1. ja 2. omissa lajeissaan. Lisäksi löytyy tietysti Halmelaa, Maria Räsästä, Haralaa, Möröä ja Kanervoa, mutta varsinkin miesten aitamatkoilla mitalistit juoksee jo aika kovaa, mutta myös finaalipaikat on aina arvokkaita suorituksia. Näissäkin kisoissa pitäisi tulla parempi saldo kuin edellisissä kisoissa, mutta vaikea olisi yltää vuosien 2009 ja 2007 saldoihin, jolloin tuli 4 mitalia.

17-vuotiaiden kisoihin voisi asettaa tavoitteen, että kahdet kisat kestänyt nollasaldo menisi poikki. 17- ja 19-vuotiaiden arvokisoista edellinen miesten keihäsmitali on niinkin kaukaan kuin vuodelta 2007. Toivottavasti jommasta kummasta, tai mieluummin tietysti molemmista arvokisoista tänä kesänä mitali tulisi.

Ensi viikonloppuna käydään muuten kaikkien edellä mainittujen ikäluokkien SM-hallit. Ohessa osallistujalistat. Juttujen mukaan mm. Evilä, Söderlund ja Leinonen olisivat hakemassa kisoista EM-rajoja ulkopuolisina kisaajina.

SM-hallit M/N22,19,17
 
Viimeksi muokattu:

TKH

Jäsen
EM-joukkue valitaan myöhään tänään nuorten SM-hallien päättymisen jälkeen. Toistaiseksi Suomen joukkueen koko on 9 urheilijaa. Tänään parhaimmat mahdollisuudet EM-rajaan lienee pituushyppääjillä Evilä, Kilpi ja Halmela. Myös pika-aidoissa EM-raja on mahdollinen rikkoa joko Leinosen, Bogdanoffin tai Kanervon toimesta. Muita EM-rajan yrittäjiä tänään ovat mm. Torro, Sandblom ja Rautanen. Yli-ikäiset tavoittelevat EM-rajaa siis alle 23-vuotiaiden SM-hallien yhteydessä ulkopuolisina kisaajina. Aikaisemmin SUL on toisinaan omista EM-hallien rajoistaan valintahetkellä hiukan joustanut ja tänä vuonna tämä voisi tulla kyseeseen ehkä Lehtisen tai Sandellsin kohdalla, jotka Ruotsin kisoissa juoksivat parin sekunnin päähän SUL:n kolmen tonnin EM-rajoista.

Mainitaan nyt muutamia tuloksiakin eilisistä kisoista.
Maria Räsänen 60m 7.39
Otto Ahlfors 60m 6.83
Oskari Mörö 400m 48.28
Oona Kettunen 1500m 4:24.46
Erica Hjerpe seiväs 411
David Dawkins pituus 720

Näistä viimeksimainittu on Suomen "jamaikalaisvahvistus", joka kuulemma tavoittelee 750 tulosta kesällä ja menestystä 17-vuotiaiden MM-kisoissa. Erittäin lahjakas tyyppi, mutta vähän väliä joku paikka hajalla. Eilisistä tuloksista voisi mainita myös Roti-ryhmän miehen moukarivoiton talvimestaruuskilpailuissa. Kokkosen tuloskin oli oikein mukava vähän päälle 67 metriä. Taakse jäi mm. kaikki tästä ikäluokasta nuorten maajoukkueryhmään valitut moukarimiehet eli Remes, Liipola ja Kauppinen. Kokkonenhan ei nuorten maajoukkueryhmään kuulu.
 

TKH

Jäsen
Taitaa olla Aaltonen viimeisin. Tosin eipä nämä sisäratojen kisat ole koskaan mitään suurta juhlaa ole olleet Suomelle. Vaikka kyllähän se hienoa olisi, jos mitalisija pitkän tauon jälkeen irtoaisi.

Kuulantyöntö on kyllä ollut vahva laji Suomella näissä hallikisoissa. Ja Häggblomin voisi lisätäkin näihin "lähellä" mitalia olleisiin.

Ei ole EM-hallit juhlaa olleet. Mitali tänä vuonna on mahdollinen, mutta nähtäväksi jää, että riittikö XL-Galanin kisa Haapalalle "pomppurataan" totuttautumiseen. Haapala hyppäsi vain 741 samanlaisella koottavalla ja pompottavalla alustalla, jollaisella kisataan myös EM-halleissa.

Suomalaisten parhaimmat sijoitukset 2000-luvun EM-halleissa.

1. Timo Aaltonen Kuula 2000
4. Minna Nikkanen Seiväs 2011
4. Robert Häggblom Kuula 2007
4. Tommi Evilä Pituus 2005
4. Ville Tiisanoja Kuula 2005
4. Ville Tiisanoja Kuula 2002
4. Wilson Kirwa 800m 2000
4. Tiia Hautala 5-ottelu 2000
6. Conny Karlsson Kuula 2007
6. Oskari Frösen Korkeus 2000
6. Tepa Reinikainen Kuula 2000
7. Tommi Evilä Pituus 2009
8. Juho-Matti Pimiä Pituus 2009
8. Oskari Frösen Korkeus 2007
8. Heidi Hannula 60m 2005

Niin kuin listasta näkee, niin 2000 kisat oli hyvät kisat kun tuli mestaruuden lisäksi useita muitakin hyviä sijoituksia.
 

TKH

Jäsen
SM-hallit ovat menneet tänään aika mukavasti ja Suomen EM-joukkuekin on kasvanut kahdella urheilijalla. Leinonen kellotti pika-aidoissa 8.18 ja Evilä hyppäsi pituutta 786, jotka siis riittävät EM-matkaan. Kisat ovat vielä kesken, mutta käytännössä enää Torro voi EM-rajan rikkoa.

Mainitaan joitakin muitakin tuloksia
Nooralotta Neziri aidat 8.11
Lotta Harala aidat 8.18
Jani Koskela 200m 21.59
Jonna Berghem 200m 24.02
Maria Räsänen 200m 24.04

Suomen EM-joukkue toistaiseksi: Eero Haapala, Tommi Evilä, Osku Torro, Eemeli Salomäki, Visa Hongisto, Nooralotta Neziri, Lotta Harala, Elisa Leinonen, Hannamaari Latvala, Minna Nikkanen ja Ella Räsänen.
 

TKH

Jäsen
Suomen joukkue Euroopan hallimestaruuskilpailuihin

Tällä kertaa SUL ei valinnut muita kuin rajat rikkoneet 11 urheilijaa.

EM-hallit alkaa siis perjantaina kello 11. YLE näyttää kisoja sunnuntaita lukuunottamatta huonosti, mutta Eurosportilta voi katsoa suoria lähetyksiä ja streamiakin löytyy helposti.

PE 19.30-20.45 Yleisurheilua: EM-hallikilpailut
LA 22.30-23.50 Yleisurheilua: EM-hallikilpailut
SU 17.30-20.05 Yleisurheilua: EM-hallikilpailut

EM-hallien aikataulua voi vilkaista ohesta. Miesten pituuden karsinta on lauantaina kello 12.30 ja finaali sunnuntaina kello 18.00.
Timetable
 

TKH

Jäsen
EM-hallien streami löytyy ohesta. Lähetykset alkaa huomenna kello 20.00, jolloin käydään kuulan karsinta. Muiden lajien osalta kisat alkaa perjantaina kello 11.00. Oheisesta linkistä voi kertauksena katsoa myös Helsingin EM-kisojen lähetykset.

European Athletics Live TV

EM-hallien ennakkoja voi vilkuilla EAA:n sivuilta. Ohessa miesten hyppylajien ennakko, jossa myös Haapala on mainittu.
Preview: Lavillenie and Bayer aim for a hat-trick of titles
 

TKH

Jäsen
Eilen oli jo miesten kuulan karsinta, mutta varsinaisesti EM-hallit alkaa puolen tunnin kuluttua. Suomalaisista tänään urakkansa aloittaa 7 urheilijaa. Laitetaan nyt vähän ennakkoa päivän suomalaisista.

400m naiset
Ella Räsänen juoksee erässä 3 noin kello 12.10 aikoihin. Ellan erän kovimmat juoksijat ovat Denisa Rosolova ja Eilidh Child. Eristä menee suoraan jatkoon 2 parasta ja lisäksi 4 ajan perusteella. Mikäli Ella yltäisi vähintään ennätyksensä tuntumaan, niin välieräpaikka pitäisi kyllä tulla.

60m aidat naiset
Erät juostaan klo 12.30 alkaen. Elisa Leinonen juoksee erässä 1, Neziri erässä 2 ja Harala erässä 3. Eristä menee jatkoon 4 suoraan ja lisäksi 4 ajan perusteella. Nezirillä on realistiset mahdollisuudet välieriin.

Korkeus miehet
Karsinta klo 17.30 alkaen. Paljon on miehiä mukana kun karsintaan osallistuu 27 miestä. Karsintaraja 231, mutta tuskin sitä tarvii hypätä. Osku ei ole toistaiseksi niittänyt mainetta arvokisojen onnistuja ja finaalipaikka olisikin positiivinen yllätys.

60m miehet
Alkuerät klo 18.00 alkaen. Visa on joutunut aika kovaan erään. Samassa erässä juoksee mm. Chambers, Saidy Ndure, Vicaut sekä hyvin juossut Ruotsin Odain Rose. 4 parhaalle suora jatkopaikka ja lisäksi 4 aikavertailun kautta.

Seiväs naiset
Karsinta alkaa 18.15. Mukana on 20 naista karsintarajan ollessa 456. Noin hyvin ei tarvi hypätä, mutta 446 pitää varmastikin selvittää. Nikkanen on viime aikoina hypännyt aika mukavasti ja mikäli 446 menee puhtaalla pelillä, niin finaalipaikan pitäisi olisi lähellä.

Kisojen tulospalvelu
European Athletics - Event Website

Kisoja voi seurata Eurosportilta tai oheisesta streamista. Tänään kisat alkaa kello 11.
European Athletics Live TV
 

TKH

Jäsen
Räsänen kellotti alkuerissä 52.37, joka on luonnollisesti myös uusi komea halli-SE. Oli kyllä todella mahtava juoksu Räsäseltä. Harmi, että jäi 2 sadasosaa MM-kisojen B-rajasta. Jos Ella säilyy terveenä ja ehjänä kesään, niin juoksee 52 sekunnin alle komeasti.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet

TKH

Jäsen
EM-halleissa on sitten mielenkiintoinen päätöspäivä edessä.

Latvala oli hienosti alkuerien 9. nopein, mutta finaaliin on kyllä todella vaikea päästä. Latvalan välierässä on 4 todella kovaa menijää eli Naimova, Okparaebo, Soumare ja Philip, joten finaaliin pääsy vaatisi jonkun suosikin epäonnistumista ja Latvalan huippuonnistumista. Kävi välierässä miten tahansa, niin joka tapauksessa Latvalan hallikausi on ollut todella hieno.

Pituuden finaali alkaa kello 18.00. Olen aikaisemmin jo sanonut, että Haapalan hyppäämisestä näkee, että A-raja (825) on mahdollinen ja selväksi tämä kävi myös karsinnassa, jossa mies pomppasi 795 lankun takaa. Se, että miten finaalissa käy jää sitten nähtäväksi, mutta kyllähän mitali tänään mahdollinen on. Tosin Menkovia ja Torneusta pitäisin suosikkeina mestariksi Reifin ja Haapalan taistellessa pronssista. Miesten seipään ohella pituus saattaisi hyvinkin nousta päivän tasokkaimmaksi lajiksi.
 

Seymon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Punakeltaiset och världens bästa Karlsson
Pituuden finaali alkaa kello 18.00. Olen aikaisemmin jo sanonut, että Haapalan hyppäämisestä näkee, että A-raja (825) on mahdollinen ja selväksi tämä kävi myös karsinnassa, jossa mies pomppasi 795 lankun takaa. Se, että miten finaalissa käy jää sitten nähtäväksi, mutta kyllähän mitali tänään mahdollinen on. Tosin Menkovia ja Torneusta pitäisin suosikkeina mestariksi Reifin ja Haapalan taistellessa pronssista. Miesten seipään ohella pituus saattaisi hyvinkin nousta päivän tasokkaimmaksi lajiksi.

Aika hyvin haisteltu. Kultakamppailu käytiin ihan omilla lukemilla Menkovin ja Torneuksen kesken, mutta Haapalalla oli hyvät saumat pronssiin, josta jäi vain kaksi senttiä Reifin viedessä viimeisen mitalin. Vaikka mitalin menettäminen harmittaakin, olen sinänsä tyytyväinen, että Haapala leiskautti ihan kelpo siivun aika kovassa paikassa. Mielenkiinnolla odotan ulkokauden alkua ja sitä, onko kahdeksan metriä papaeria Haapalalle myöskin ulkona.
 

Balrog

Jäsen
Suosikkijoukkue
Erilliset saarekkeet
Tuloksia viikonlopun USA:n mestaruuskisoista New Mexicon osavaltiosta korkeasta ilmanalasta:

Naisten pituushyppy:

1 Janay DeLoach Soukup 6.80m

Naisten seiväshypyssä nähtiin uusi maailmanennätys hallissa:

1 Jennifer Suhr 5.02m
2 Kylie Hutson 4.75m
3 Mary Saxer 4.60m
4 Janice Keppler 4.60m


Miesten kuulantyöntö:

1 Ryan Whiting 21.80m
2 Cory Martin 20.93m
3 Kurt Roberts 20.89m

Naisten kuulantyöntö:

1. Michelle Carter 19.41m

Miesten 400m

1. Jerermy Wariner 45.82

Wariner juoksi 400:lla ensimmäisen kerran hallissa sitten vuoden 2004.

Naisten 60m

1. Barbara Pierre 7.08
2. Lekeisha Lawson 7.10

Naisten 60m aidat:

1. Nia Ali 7.93
2. Kristi Catlin 7.97
3. Janay DeLoach Sokoup 8.00
4. Queen Harrison 8.00

Miesten 7-ottelu:

1. Gunnar Nixon 6232 pistettä (6.86, 7,42, 14,27, 2,14, 7,93, 4,80, 2,41,49)

Miesten 60m

1. D'Angelo Cherry 6.49

-Naisten mailin voittanut 16-vuotias lukiolainen Mary Cain oli ensimmäinen USA:n mestaruuden hallissa voittanut lukiolainen sitten Allyson Felixin ja vuoden 2003.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös