NY RILLATAAN – miksi Suomi ei ole enää jääkiekon huippumaa?

  • 283 493
  • 799

Eino_Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Mitäpä luulette, käydäänkö Venäjän, Tsekin ja Ruotsin jääkiekkopiireissa ja fanien keskuudessa väittelyä siitä ovatko nämä maat enää jääkiekon huippumaita? No tuskimpa käydään. Suomessa sen sijaan yhden alkusarjapelin tappion jälkeen tämä käynnistyi heti. Tietenkin nyt pudonneet maat ovat voittaneet enemmän mestaruuksia jne, mutta se ei heikennä Suomen menestystä näissä kisoissa yhtään. Pitää olla ylpeä ja nauttia siitä, että tällä kertaa Leijona-joukkue pääsee kärkikahinoihin pohjois-amerikkalaisten lisäksi. Ja onhan Slovakia suurmaa siinä missä Suomikin. Kertaalleen saavutettu MM ja nyt neljän parhaan joukossa.

Tämä vääntö saa kohta varmaan samanlaisia piirteitä kuin SM-liigaosiossa suurseura / pikkuseura -kinastelu.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sinänsä Yhdysvaltoja vastaan Suomen rekordi on viime vuosilta kohtuullisen hyvä ainakin MM-tasolla.
Lisäksi jenkit tippuivat Suomea vastaan sekä World Cupissa että Torinossa.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Voisitko kertoa montako kertaa Suomi on voittanut USAn viimeisen 10 vuoden ajalla arvokisaturnauksissa? Tai koska USA on edes viimeksi voittanut Suomen?

Yksittaisilla peleille ollaan voitettu Kanada ja Venaja jos toisenkin kerran. En ymmarra sinun logiikkaasi kylla yhtaan, mutta ei tuollaisen gloryhunterin provoihin kylla tarvisi lahteakaan. Nyt siihen sorruin.

Kiitos ja anteeksi.
Suomi on voittanut MM-kisoissa USA:n tarpeeksi monta kertaa viime vuosina. Hävisi viime MM-kisoissa. Olympialaisten tulos nähdään perjantaina.

On tämä kyllä jännää. Ensimmäistä kertaa meikäläistä sanotaan gloryhuntteriksi tai että laitan provoa. Enkös sanonut kuitenkin, että Suomi on viidenneksi kovin maa, mutta jäljessä neljää kovinta maata? Mutta joka voi yksittäisissä peleissä voittamaan nuokin maat? Ja kun MM-kisoissa tai olympialaissa voitetaan eka kuolemanpeli, niin ollaan jo välierissä. Nyt sitten olen gloryhunter, kun vain sanoin ensiksi, että yksittäinen voitto Tshekistä ei myöskään absoluuttisesti määrittele meitä aivan huippumaaksi.

USA:n asemaa Suomen edellä perustelen sillä, että nuorten kisoissa on tullut menestystä pidemmän aikaa ihan eri tavalla kun Suomella ja samalla NHL:ään on noussut tähtipelaajien joukkoon useita USA:n pelaajia. Ja moni näistä on noussut sinne juuri neljän viime vuoden aikana. Eli nyt USA on kokenut sukupolven vaihdoksen ja tulokset alkaa vasta ensimmäisiä kertoja näkymään.

Ja totta hitossa minä ilahdun aina, kun Suomi menestyy ja yhtä lailla minua v*tuttaa kun Suomi ei menesty.
 

SamSpade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ikurin Vire
MM-kisojen sijoituksien katsominen on aivan turhaa. Sekalaisen tasoisia joukkueita vuodesta toiseen. World cup ja Olympia-pelit ovat mielestäni ainoa oikea mittari. Mielestäni edelleen keskinkertainen, koska yhtään kultaa ei näistä ole tullut. Kiteytettynä, päästään 4 parhaan joukkoon, kun pelataan omaa tasoa paremmin, tai vastustaja omaa tasoaan huonommin.
 

janóz

Jäsen
World cup ja Olympia-pelit ovat mielestäni ainoa oikea mittari. Mielestäni edelleen keskinkertainen, koska yhtään kultaa ei näistä ole tullut. Kiteytettynä, päästään 4 parhaan joukkoon, kun pelataan omaa tasoa paremmin, tai vastustaja omaa tasoaan huonommin.

Ensimmäisestä lauseesta samaa mieltä. Lopuista eri.

WC- ja Olympiakisat ovat niitä, jolloin kaikilla on parhaat mukana. Eli todellinen tason mittari siis. World Cup on ehkä hieman kyseenalaisempi, koska se pelataan ennen kautta ja pelaajien ja joukkueiden iskukyky voi vaihdella pelaamattomuudesta johtuen. Olympialaiset pelataan aina parhailla pelaajilla parhaaseen aikaan. Tässä hieman valikoitua koontia NHL-aikojen World Cupeista ja Olympia-kisoista. Näihin saa suhtautua millä vakavuustasolla tahansa.

Suomi on ollut neljästä viimeisestä "isosta" turnauksesta kolmesti top-3:ssa (tänä vuonna myös vähintään top-4). Eli 2 finaalia ja 1 pronssi. Mikä muu maa on pystynyt samaan kyseisenä aikana? Tshekiltä löytyy 1 finaali, 1 pronssi ja yksi wc-välierä. Siinäpä ne. Miten voidaan siis väittää Suomen välieräpaikkaa ylisuorittamiseksi jos se on 4:s kerta 5 yrityksestä? Eikö se ole Suomen tasoa silloin kuin maailman parhailla joukkueilla pelataan?

Aina voidaan puhua junnumestaruuksista, NHL-tehoista, tasosta paperilla, paras 7 systeemistä jne., mutta kun on koottu maajoukkueet turnauksiin niin Suomi on lähes joka kerta mukana voittokamppailussa parhaan joukkueen tittelistä. Tämä havainto perustuu viime turnausten tuloksiin, ei ajatukseen maan "todellisesta kiekkotasosta". Minulle nämä turnaukset kertovat missä mennään kun parhaat pelaa. Ja Suomi on tällä mittarilla huippumaa, vaikka sitä mestaruutta ei olekaan tullut.

Mestaruusmittarilla huippumaita ovat siis Ruotsi (ok -06), Kanada (wc -04, ok-02), Tshekki (ok -98) ja USA (wc -96). Suomella ja Venäjällä mestaruuksia ei ole, joten ne eivät ole huippumaita?

Röyhkeästi voisi väittää Ruotsin kultaa 2006 onnenkantamoiseksi, koska Ruotsi on hävinnyt tolkuttoman määrän pudotuspelejä näissä kisoissa: -10 puolivälierät, -04 puolivälierät, -02 puolivälierät, -98 puolivälierät ja -96 välierät. Ainoa kerta kun Ruotsi on voittanut enemmän kuin yhden pudotuspelin ovat Torinon kisat -06. Mielenkiintoista, etten sanoisi.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Mitäpä luulette, käydäänkö Venäjän, Tsekin ja Ruotsin jääkiekkopiireissa ja fanien keskuudessa väittelyä siitä ovatko nämä maat enää jääkiekon huippumaita? No tuskimpa käydään. Suomessa sen sijaan yhden alkusarjapelin tappion jälkeen tämä käynnistyi heti. Tietenkin nyt pudonneet maat ovat voittaneet enemmän mestaruuksia jne, mutta se ei heikennä Suomen menestystä näissä kisoissa yhtään. Pitää olla ylpeä ja nauttia siitä, että tällä kertaa Leijona-joukkue pääsee kärkikahinoihin pohjois-amerikkalaisten lisäksi. Ja onhan Slovakia suurmaa siinä missä Suomikin. Kertaalleen saavutettu MM ja nyt neljän parhaan joukossa.

Tämä vääntö saa kohta varmaan samanlaisia piirteitä kuin SM-liigaosiossa suurseura / pikkuseura -kinastelu.
Venäjällä ei varmasti, eikä varmaan Ruotsissakaan. Tshekissä sen sijaan olisi ainakin syytä puhua asiasta. Ei ole maa päässyt arvokisoissa puolivälieriä pidemmälle sitten vuoden 2006 MM-kisojen. Lisäksi juniorituotanto on kuralla vielä enemmän kuin meillä ja olympiajoukkueen kantavat voimat alkavat ikääntyä. NHL:ssä ei ole tshekkitähtiä kuin murto-osa viime vuosiin verrattuna ja draftiluvutkin ovat alamaissa. Suoraan sanoen Tshekin (ja myös Slovakian) käyrä on menossa selvästi alaspäin tulevina vuosina.
 

Ioota Rhoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Broad Street Bullies
Tshekissä sen sijaan olisi ainakin syytä puhua asiasta. Ei ole maa päässyt arvokisoissa puolivälieriä pidemmälle sitten vuoden 2006 MM-kisojen. Lisäksi juniorituotanto on kuralla vielä enemmän kuin meillä ja olympiajoukkueen kantavat voimat alkavat ikääntyä. NHL:ssä ei ole tshekkitähtiä kuin murto-osa viime vuosiin verrattuna ja draftiluvutkin ovat alamaissa. Suoraan sanoen Tshekin (ja myös Slovakian) käyrä on menossa selvästi alaspäin tulevina vuosina.

Montako kisaa menee enne kuin Sveitsi ja Saksa ohittavat entisen Tshekkoslovakian maat? Itse luulen, että jo ensi vuonna kyse on enää ainoastaan NHL-apujen saatavuudesta ja turnauskaaviosta.

Sveitsi saa sopivat avut ja Tshekit tai Slovakit jää ilman, niin nämä ovat jo erittäin tasaiset vastustajat lyhyessä turnauksessa. Olisi mielenkiintoista nähdä NHL ja KHL tilastoja näiden maiden osalta: kuinka monta pelaajaa? Pelaajien ikäjakauma? jne. Suomi tietenkin mukaan samaan taulukkoon...

EDIT: Kävin huvikseni hieman vilkaisemassa NHL-tilastoja, eikä Tshekeillä tai Slovakeilla ole niiden valossa suuria romahduksia tulossa verrattuna edellä mainittuihin.

Toki Ruotsiin verrattuna Tshekit ovat menettäneet asemiaan NHL:ssä ja Ruotsi onkin ohittanut Tshekit yhtenä kolmesta suuresta.

NHL:ssä epävirallisesti tarkistamattoman lähteen mukaan:

Ruotsalaisia 44kpl keski-ikä 27.8 josta 70% 30-vuotiaita tai alle.
Tshekkejä 42kpl keski-ikä 28.9 josta 60% 30-vuotiaita tai alle.
Suomalaisia 31kpl keski-ikä 29.0 osta 61% 30-vuotiaita tai alle.
Slovakkeja 15kpl keski-ikä 29.0 osta 60% 30-vuotiaita tai alle.
Saksalaisia 6kpl keski-ikä 29.2 osta 67% 30-vuotiaita tai alle.
Sveitsiläisiä 3kpl keski-ikä 25.0 osta 67% 30-vuotiaita tai alle.

Enpä tiedä oliko tässä löpinässä paljon järkeä, mutta ainakin minä opin jotain uutta. Eli ainakaan NHL-pelaajat ei tule noiden maiden voimasuhteita heilauttamaan.
 
Viimeksi muokattu:

VH87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tuossa yöllä kisastudiossa oli puhetta jenkkien Ann Arbourista ja siinä mainittiin myös jääkiekkolukiot. Sakke kertoi Suomessakin joitain tunnusteluja olleen, mutta liitossa ei oltu lämmetty ajatukselle (ellen ihan väärin ymmärtänyt koko asiaa). Minkä helvetin takia tällaisia oppilaitoksia ei ole?? Onko tässä nyt kyse taas kerran kunnianhimon puutteesta?

Vähän tuntuu siltä että Suomessa ei olla valmiita panostamaan tarpeeksi samalla tavalla, mitä esimerkiksi länsinaapurissa on tehty. Itse kusisin hunajaa jos vaikka kymmenen vuoden sisään NHL-pistepörssin TOP 20:ssä olisi viisi suomalaispelaajaa, jotka olisivat todellisia tähtiä. Mikko Koivu on kiistaton huippupelaaja, mutta ei omaa lähellekään samaa statusta mitä esim. Sedinin veljekset tai Zetterberg.

Tämä tähteys ylipäätään on mielenkiintoinen kysymys. Miksi Zlatan on suvereeni huippufutari, mutta Suomesta tulee Eremenkoja eikä koskaan päästä edes EM-kisoihin? Yleisurheilun tilassa ei ole hurraamista(vrt. Olsson, Klüft jne.), kiekossa todellisia ihmelapsia ei juurikaan synny, Björn Borg oli kuningas, meillä Nieminen hyvä mutta kaukana eliitistä ja niin edelleen.
 

RockTheRink

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NHL
Jossain määrin täytyy ottaa realitycheckiä, kun miettii "miksei Suomi enää.." Onko siis joskus ollut pullat paljon paremmin uunissa? Okei, koko kritiikki kulminoituu siihen ettei meillä ole tullut Selänteen ja Kurrin seuraajaksi yhtä tai useampaa puhdasta maalintekijää maajoukkueeseen. Tämä on hyvin ymmärrettävää, mutta ei saa sumentaa kokonaiskuvaa siten että koko juniorikasvatus ja kaikki muu pohjatyö pitäisi pistää täysin uuteen uskoon - vaarana on nimittäin se, että menetetään se mikä "Suomen pelaajatuotannossa" on tällä hetkellä hyvää.

Eli mitä hyvää meillä tällä hetkellä on? Let's see:

Ihan ensimmäisenä tulee mieleen maalivahtituotanto, jolle jopa kanukit ovat todella kateellisia, jostain Venäjästä nyt puhumattakaan. Tämä on iso ylpeydenaihe, ja yksi suurimmista tekijöistä suurten turnausten menestyksessä (vrt. Niittymäen otteet Torinossa). Toisekseen tulee mieleen sellainen seikka, että koskaan aiemmin ei ole ollut maajoukkueessa samanlaista syvyyttä ja leveyttä joukkueessa. Otetaan nyt vaikka sentteriosasto: on Mikko Koivu, Valtteri Filppula, OJ, Niko Kapanen ja vielä Sakukin mukana. Tuomo Ruutu ja Jussi Jokinenkin voisi hätätapauksessa hoitaa sentteriosastoa. Salt Lake Cityn olympialaisissa "kaikki parhaat"-joukkueessamme oli kriisi, kun Saku joutui jäämään pois tunnetuista syistä. Sentteri-osastolta löytyikin niissä skaboissa OJ, Ylönen, A.Aalto, Helminen... aika säälittävä tilanne oli silloin.

Yleinen läppä on että "Suomi tuottaa vain 3.ketjun miehiä NHL:ään." Ikäänkuin se olisi ainoastaan huono asia, että ylipäänsä kyetään nykyään tuottamaan. Oli aikoja, jolloin peliaikaa ei tippunut senkään vertaa. Koska Suomella on ollut yhtä paljon potentiaalisia 20-30 maalin äijiä NHL:ssä? Nyt niitä on parhaassa peli-iässä olevat Hagman, OJ, Filppula, J.Jokinen, M.Koivu, Miettinen. Osa näistä jannuista on muuten myöhäiskypsää tavaraa, joilla oli alkuun vaikeaa saada peliaikaa ja farmi tuli tutuksi - eli ei kannata heittää kirvestä kaivoon jos nykyiset parinkympin molemmin puolin olevat jannut ei breikkaa heti isosti läpi. Joku Korpikoski, Nokelainen ja Bergenheim voi olla viiden vuoden sisällä arvokas lisä maajoukkueeseen. Otetaan nyt taas esimerkiksi tuo Salt Lake City, kun se on ajallisesti riittävän kaukana. Montako NHL:n 20-30 maalin laitahyökkääjää pelasi siinä joukkueessa? Ei tosiaan tarvitse mennä kuin 2000-luvun alkuun, niin Selänteen jälkeen oli todella hiljaista. Sami Kapanen tulee lähinnä mieleen + OJ.

Ei pidä liikaa verrata muiden maiden pelaajatuotantoon, vaan katsoa avoimesti oman maan kehitykseen 10-15 vuoden periodilla. Se mitä, missä varmasti voitaisiin parantaa on nuorten liikuntamahdollisuuksien parantaminen, ja lahjakkuuksien poiminen ja tukeminen vaikkapa jenkki-tyylisellä kiekkoakatemialla. Muuten ainakin minun mielestä ollaan ehdottomasti oikealla tiellä!

Laitetaas tähän loppuun vielä Suomen sijoituksia suurissa mittelöissä:

Olympialaiset:

* 1952 – 7.
* 1960 – 7.
* 1964 – 6.
* 1968 – 5.
* 1972 – 5.
* 1976 – 4.
* 1980 – 4.
* 1984 – 6.
* 1988 – hopeaa
* 1992 – 7.
* 1994 – pronssia
* 1998 – pronssia
* 2002 – 6.
* 2006 – hopeaa (joukkue)

Kanada Cup (World Cup)

* 1976 – 6.
* 1981 – 6.
* 1987 – 6.
* 1991 – 3.
* 1996 – putosi puolivälierissä
* 2004 – 2.
 

Iwao

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Aiemmilla kohtaamisilla Jenkkejä vastaan World Cupissa sekä Olympialaisissa ei ole juuri mitään tekemistä tämän hetkisen tilanteen kanssa.

Suomen joukkue ei ole radikaalisti muuttunut sitten viime World Cupin tai Olympialaisten.

Jenkit sen sijaan on muuttunut täysin. Taitaa olla jopa hurjat kaksi samaa pelaajaa tämän hetkisessä joukkueessa verrattuna viime Olympialaisten joukkueeseen.
 

Mosabacka

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Jenkit sen sijaan on muuttunut täysin. Taitaa olla jopa hurjat kaksi samaa pelaajaa tämän hetkisessä joukkueessa verrattuna viime Olympialaisten joukkueeseen.
Tärkeä pointti, joka korostuu erityisesti nyt, kun Suomi murskattiin. Onneksi seuraaviin isoihin kisoihin joukkue vaihtuu luonnollisten poistumisien kautta, niin ei ole edes mahdollisuksia valita liian vanhoja pelaajia. Se tässä vain pelottaa, että nuorentuva joukkue ei ole niin kova kuin esimerkiksi Torinon poppoo. Täytynee siis nauttia huomisesta pronssipelistä.
 

snumi

Jäsen
juurikin näin

Onneksi seuraaviin isoihin kisoihin joukkue vaihtuu luonnollisten poistumisien kautta, niin ei ole edes mahdollisuksia valita liian vanhoja pelaajia. Se tässä vain pelottaa, että nuorentuva joukkue ei ole niin kova kuin esimerkiksi Torinon poppoo. Täytynee siis nauttia huomisesta pronssipelistä.

Tänään Suomi oli naurettavan huono, näytti että jenkit oli suurempia, vahvempia, nopeampia, taitavampia, parempia luomaan paikkoja ja parempaa oli myös viimeistely. Plus puolustuspäässä USAlla ei ollut mitään vaikeuksia Suomen hyökkääjien kanssa. Jotain oli valmennus oli tehnyt pahasti väärin, koska minusta edes yksikään pelaaja kentällä ei ollut lähellä omaa tasoaan. Kiva syyttää Kipperiä, mutta Bäckström imi myös, ja syy oli se, että peli oli niin kauan Suomen päässä, kun USA yritti. 3. erässä lopettivat pelaamisen ja vaihtoivat varamaalivahdin luukulle, täydellinen nöyryytys Suomelle.

Jatkossa, jos saadaan uusi valmennus ja 50% pelaajista vaihdettua, tulee ehkä jotain muutosta, mutta silti näyttää siltä että ollaan valovuosia parempia maita perässä. Kolmosluokan pelaajilla ykkösluokan pelaajia vastaan on hankala menestyä. Ikävä kyllä nuorissa ei taida olla korvaajia niille, jotka lopettavat, eli ei hyvältä näytä.
 
Viimeksi muokattu:

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Nuorennusleikkaus

Kevään MM-kisat on luonteeltaan aikamoiset rääppiäiset ja mielestäni niissä pitää suorittaa sisäänajoja. Jalosella pitäisi olla munaa valita ainakin Granlund joukkueeseen ja miettiä muitakin nuoria pelaajia, joilla oletusarvoisesti olisi käyttöä neljän vuoden päästä olympialaisissa. Tällä hetkellä on selkeä uhkakuva siitä, että neljän vuoden päästä ei olisi 25-29 -vuotiaita pelaajia hirveästi mukana, vaan olisi yli kolmekymppiset tuomoruudut ja mikkokoivut, sen jälkeen hirveä väli ja granlundit, vataset seuraava ikäryhmä. Olisi ideaalista päästä kokeilemaan tulevissa kisoissa joitain pelaajia, jotka menevät tuohon väliin ja pistää siltä osin rahaa pankkiin. Mutta onko noista väli-ikäluokista tulossa yhtään todella hyvätasoista pelaajaa kärkiviisikoihin? Tällä hetkellä näyttää valitettavasti, että ei.

Hanneshyvöset ja kumppanit voisi jättää suosiolla kotiin ja kokeilla Nokelaista, Joensuuta sun muita. Tuskin B-sarjaan silti tiputaan.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Minun mielestäni nyt kun naisille ensi syksynä aloitetaan oma huippuohjelma yhdessä Kuortaneen opiston kanssa, niin samalla tavalla sellaisen voisi aloittaa myös junioreille. Siellä olisi mahdollisuus harjoitella ja kehittää itseään jos huipputasolle haluaa.
 

Niksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tiedät sen paremmin. Vai tiedätkö sittenkään?
Kummola: USA-tappio ei aiheuta mitään muutoksia

Minähän sanoin! Kummola tulee ja sanoo, että meillä on kaikki hyvin! Mikään ei muutu!

Montako kovaa peliä voitettiin? Häh? 0!

Jos/kun Suomi tippuu aikanaan B-sarjaan, niin ehkä sit tajutaan, että meidän juniorituotanto on täysin perseestä verrattuna muihin maihin, täydellisenä esimerkkinä Ruotsi... Suomikiekon kannalta seuraavat vuodet tulee olemaan synkkää aikaa.
 

Hurricane

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, NY Rangers, Suomi.
Hei!

Sen sanon vaan, että Raimo Summanen: Olit oikeassa!

Niinimaa pillitysten jälkeen hyllytetty Summanen, nousi otsikoihin monen monta kertaa varoittelemalla tästä. Tästä mihin on tultu. Kun papoista on ajanut aika ohitse, ei ole ketään.
Summanen lakaistiin Kummolan ja muiden jääkiekkopomojen toimesta maton alle. Suorastaan nyljettiin mediassa. Mutta perkele! Summanen oli oikeassa ja tiesi mitä tuleman! Mikä parasta, hän kertoi että tietää lääkkeen myös taantumaan. Että jos saisi tehdä työnsä, muuttaisi monia asioita Suomalaisessa jääkiekossa.
Saiko mahdollisuuden? NO EI!

Jälkiviisaana...

PS. Koko peli ei siis ollut Kipperin, Jalosen tai joukkueen vika vaan NIINIMAAN!!!! =)
 
Viimeksi muokattu:

Animal

Jäsen
Mielestäni ainoa lääke millä Suomi saadaan takaisin raiteilleen on hetkeksi unohtaa menestyminen näissä jokakeväisissä "arvokisoissa" eli MM -turnauksissa. Tai ainakin laittaa se selkeäksi kakkostavoitteeksi aina Shotsin kisoihin asti. Ykköstavoitteeksi uuden rungon rakentaminen Leijonille tuleviksi 10-15 vuodeksi.

Ensin ilmoitus kiitosten kera vanhoille vastuunkantajille, eli Selänteelle, Lehtiselle, Peltoselle, Salolle, Timoselle, Nummelinille ja kumppaneille, että nyt on aika nuorempien alkaa kantaa soihtua. Aivan kuten USA teki Tkatchukien, Modanojen ja muiden kohdalla. Vanhempi Koivu nyt voitaisiin ottaa mukaan, mutta ainoastaan niillä reunaehdoin että rooli on kolmosen tai nelosen keskellä ja tärkein tehtävä on antaa tukea ja näyttää esimerkkiä nuoremmille.

Rohkeasti vaan EHT:n kautta MM -kisojen kokoonpanon runko alkuun vaikka menestymisen kustannuksella seuraavista äkkiseltään mieleen tulevista pelaajista:

Maalivahdit

Näihin ei kaaduta, Kiprun lapsus oli yksittäinen lapsus. Melkeinpä voisi sanoa, että yli kolmekymppinen veskari on parempi kuin alle kolmekymppinen. Terävin kärki on edelleen maailman terävin ja takana riittää kirittäjiä.

Puolustajat

Aleksi Laakso, Ville Lajunen, Mikael Kurki, Joonas Lehtivuori, Timo Seppänen, Harri Ilvonen, Jyri Niemi, Teemu Eronen, Sami Vatanen, Rasmus Rissanen, Tony Vidgren, Juha Uotila, Joonas Jalvanti, Jani Forsström, Juho Mielonen, Markus Nordlund

Hyökkääjät

Petteri Nokelainen, Lauri Korpikoski, Jesse Joensuu, Juuso Puustinen, Max Wärn, Robert Nyholm, Oskar Osala, Petteri Wirtanen, Leo Komarov, Joonas Enlund, Niclas Lucenius, Vili Sopanen, Jori Lehterä, Eero Elo, Teemu Hartikainen, Jani Lajunen, Joonas Nättinen, Toni Rajala, Jere Sallinen, Erik Haula, Mikko Lehtonen, Toni Kähkönen, Sami Blomqvist, Camilo Miettinen
Roope Ranta, Petri Lammassaari, Jerry Ahtola, Teemu Ramstedt, Mikael Granlund, Joonas Kemppainen, Ville Korhonen, Marko Anttila, Joonas Rask, Ossi Saarinen, Teemu Pulkkinen, Antti Pihlström, Jussi Makkonen, Tommi Jokinen, Tuomas Kiiskinen, Iiro Pakarinen, Joonas Donskoi, Joonas Komulainen, Olli Palola, Lauri Tukonen, Janne Keränen, Samuli Kivimäki, Juhamatti Aaltonen, Jesse Saarinen, Antti Tyrväinen, Teemu Rinkinen, Henri Heino, Jarmo Jokila, Kim Strömberg, Tomi Pekkala, Antti Erkinjuntti, Antti Mäkilä, Sakari Salminen, Matti Kuparinen, Jesse Laaksonen, Mika Niemi, Tommi Huhtala, Severi Sillanpää

Kaikilla ylläolevista nimistä ei varmastikaan lahjat tai kyvyt riitä kv- tasolle, mutta jo em.nimistä saisi kasattua joukkueen joka pelaisi MM -kisoissa sijoista 5-8. Eli ihan samoista sijoista, jos jatketaan vielä näiden veteraanien vetämänä. Tuosta listasta runko seuraavaksi neljäksi vuodeksi maajoukkueelle ja sitä sitten tarpeen ja tilanteen mukaan täydennetään 70 -luvun lopun ja 80 -luvun alun kokeneemmilla sotaratsuilla. Itse en enää näe juurikaan muita peluutuksellisia keinoja millä maajoukkueen syöksykierre niin aikuisissa kuin junnuissa saadaan pysäytettyä.
 

VH87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos halutaan menestyä niin varmasti ensimmäinen askel on palkata ammattivalmentajat jo 10-vuotiaille, jonkinsortin koulutusyhdistelmiä ja nuoresta lähtien vitusti sarjapelejä alle. Tuo vaatii rutkasti panostuksia, uudistuksia ja rahaa. Lisenssimaksut joukkueiden piikkiin ja vanhemmat hevon vittuun konsultoimasta.
 

Mosku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lieksan hurtat
Meinasin alkaa avautumaan tuonne Jukkajalos- ketjuun, mutta kirjoitellaanpa kuitenkin tänne.

En tiedä olenko yksin tässä veneessä, mutta minä haluaisin Kaksikon Summanen-EW takaisin maajoukkueen peräsimeen.
Jotenkin siitä touhusta paistoi sellainen reipas tekemisen meininki ja alisuorittajat sai kritiikkiä niinkuin pitääkin. (Lue: Niinimaa ja Kummola)

USA- Uttelun lopputulema on täysin oikeutettu kun katselee tuon joukkueen peliesityksiä turnauksen aikana.

-Missä on se Leijonajoukkue jonka pelisysteemi perustuu äärettömän tiukkaan viisikkopuolustukseen ja taisteluun, vaikka oltaisiinkin tappiolla?? Ei ehkä ihan parhainta jääkiekkotaktista termistöä, mutta ajatus varmasti selviää....

..no ok, valittu pelaajamateriaali ei enää ole maailman nopeinta. Mutta olisiko jo valinnat pitänyt tehdä toisin? Olisi.
Heti ensimmäisenä tulee mieleen Bergenheim, Nokelainen, Korpikoski.. vaan onhan näitä vatvottu. Minkä lisäarvon Ville ja Jere tuohon joukkueeseen toivat??

Tuo perkeleen hyväveli-järjestelmä on kyllä jo niin katsottu että nyt tarvisi alkaa iso luutiminen ihan kiekkoliiton johtoportaasta asti, Kurri ja Kaverit ulos, vaikka se Jutila olisi euroopan kovin selänpesijä.

Ja niinkuin on aikaisemminkin jo mainittu, mielestäni on uskomatonta että suomen kovimpiin kiekko-osaajiin kuuluva Jarmo Kekäläinen ei kelpaa kuin ylen kommentaattoriksi.

Onko olemassa mitään keinoa horjuttaa kummolan valtaistuinta?????

...Ralliautolla kylkeen?
 

scholl

Jäsen
Mielestäni ainoa lääke millä Suomi saadaan takaisin raiteilleen on hetkeksi unohtaa menestyminen näissä jokakeväisissä "arvokisoissa" eli MM -turnauksissa.

Aivan. Kesällä leiri Vierumäelle, jossa vastuunkantajiksi M.Koivu, T.Ruutu ja kumppanit sekä mukaan jo Granlundin, Vataset ja kumppanit. Kunnon nuorennusleikkaus kehiin ja Sotshi projekti käyntiin. MM-kisoihin ei jatkossa enää kehäraakkeja.

Vanhempi Koivu nyt voitaisiin ottaa mukaan

Et voi olla tosissasi. S.Koivu oli joukkueen huonoin pelaaja ja ainoita, joita selkeästi ei edes huvittanut. Ensimmäisenä nimenomaan hänelle on sanottava... Ei kun ei tarvitse sanoa, vaan ei lähetetä kutsua enää leirille. Sehän tässä Suomen systeemissä on suurimpia vikoja, että pitäisi mukamas erikseen sanoa eläkeläiselle, ettet pääse enää mukaan. Normaalimpaahan olisi se, että valitaan parhaat pelaajat ja ainoastaan niille sanotaan, jotka ovat joukkueeseen valittu. Jalosella ei ole kyllä kehuttava asema, jos Koivulla on koku kiintiöpaikka joukkueeseen nelikymppiseksi. Ei USA:kaan valinnut Chris Cheliosta tai Jeremy Roanickia, Brett Hullista puhumattakaan.
 

ipaz

Jäsen
Eilen kaverin kanssa parissa oluessa mietittiin juuri sitä, että miksi Ruotsista tulee laajalla tasolla ja monessa lajissa hyviä menestyjiä, mutta Suomesta ei. Sama tietenkin USA:lla, Kanadalla ja Saksalla. Ja tässä on kyse siis muustakin kuin pelkästä urheilusta.

Vaikka Suomi on pieni maa, niin samoin on Ruotsi kun vertailee vaikka noihin kolmeen edellä mainittuun. Ja vaikka Ruotsi onkin se "lintukoto" jossa kaikilla on kivaa ja kaikki on tasavertaisia, niin kummasti sieltä löytyy sellaista tahtoa ja menestymisen halua että, maa voi pröystäillä niin huippu-uheilijoillaan kuin suuryrityksilläänkin (Volvo, SonyEricsson, Ikea, H&M, ABB, Electrolux, Skanska...)

Moni suomalainen halveksii ruotsalaisia, mutta mielestäni olisi järkevämpää ottaa itseään niskasta kiinni, nostaa pää pystyyn ja alkaa ottamaan oppia heidän hyvin tekemistä asioistaan. Ruotsalaiset kun eivät ajattele suomalaisista lainkaan samalla tavalla - monelle heistä Suomen kannustaminen on heti toiseksi tärkeintä oman maan jälkeen, pikkuveljiä. Suomalaiset taasen saattavat sympata vaikka pienempää Viroa samalla tavalla. Historialla on valtava merkitys tässäkin asiassa. Ruotsi oli reilu 200-vuotta sitten eurooppalainen suurvalta ja uskon että se edelleen vaikuttaa siellä ihmisten ajattelutapaan ja siihen miten itsensä laitetaan likoon menestystä haettaessa.

Miten tämä sitten liittyy Suomen jääkiekon nykytilaan? Ei suoranaisesti mitenkään, mutta kun Ruotissa 1990-luvun lopulla tajuttiin että nyt alkaa menemän metsään, niin koko junnusysteemi muutettiin yksilötaitoa suosivammaksi. Nyt NHL:ssä on mm. Sedinit, Zetterberg, Bäckström, Loui Ericsson ja vielä nuoremmat lupaukset Victor Hedman, Erik Karlsson, Niclas Bergfors, Oscar Möller, Patric Hörnqvist... En tiedä onko Jääkiekkoliitossa jo tehty päätöksiä suunnanmuutoksessa tuon junnutuotannon suhteen, mutta kyllä aika olisi. Kyllä ne 15-16-vuotiaat raakileet lupaukset, joita uskon Suomella olevan ihan yhtälailla kun Ruotsilla, pitäisi ottaa suurennuslasin alle heti ja alkaa kehittämään heitä yksilötasolla niin jäällä kuin henkisellä tasolla. Suomessa on laadukasta valmentamista, mutta mielestäni täältä on puuttunut se "pilkun viilaaminen" eli pienen pieniin osa-alueisiin puuttuminen. Eli toisin sanoen täydellisyyteen pyrkiminen.
 

VH87

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ipazin kirjoituksen kanssa täysin samaa mieltä Ruotsista ja ruotsalaisista. Siinä missä siellä mennään rohkeasti eteenpäin, täällä jynnätään paikallaan. Tai siltä se ainakin ulospäin näyttää, brändi tosiaan on maassa hyvin kunnossa.
 

Wiesellike

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks & Kärpät
Miksi Kekäläinen lähtisi höpöhöpöhommiin. Hän on kohta NHL:ssä GM, joka on paljon kovempi juttu kuin joku Suomen maajoukkue.

No onhan jenkeilläkin Burke. Kanadalla oikea GM-armeija taustalla.

Tuo Suomen GM on vain Kurrin suojatyöpaikka. Ei mitään muuta. Kekäläinen pystyy sen hoitamaan paremmin keikkatyönäkin NHL-hommiensa sivussa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös