To 26.11.2009 Case Melart-Mäntylä

  • 99 566
  • 665

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Yllä myönnän, että säälittävyydessään nuo tilanteet tosiaan ovat aika tasoissa. Mutta minähän olen sinun mielestäsi aina pelle, vaikka myöntäisinkin tekemäni virheet, joten antaa olla.

Edit. ja ne eivät ole säälittäviä noutoon johtaneiden syiden vuoksi, vaan juuri sen takia, että kummassakaan ei saatu aikaiseksi kunnon myllyä.

Myönnä nyt vielä että sinun takki kääntyi 180 astetta alle nanosekunnissa. Siitähän tässä on kyse eikä mistään tekemistäsi virheistä. Sama muuten koskee Nenä Jalosta, liigan yksi suurimmista itkijöistä heittää nytten jotain "sitä saa mitä tilaa tms". Huutonaurua tällekkin takinkäännölle.

Minun mielestä HIFK teki ainoan oikean ratkaisun, tosin toteutus olisi voinut olla parempi.
 

Rapakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Kaikki tämä tapahtui sen takia että SM-liigan kurinpitovaliokunta ei osaa/kykene jakamaan tarpeeksi pitkiä pelikieltoja tilanteista joista niitä pitäisi jakaa (lue selkääntaklaamiset). Selkääntaklaamisista 20 peliä pelikieltoa ja lyön vetoa että tällaisia "kostoja" on sen jälkeen harvassa. Toivottavasti valiokunta itse ottaa tämän oman kykenemättömyytensä huomioon jakaessaan rangaistuksia tästä. Toivossa on hyvä elää.
 

Maple Leaf

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, Pat Quinn -lahko
Hauska ajatus, välttävä toteutus. Mäntylällä ei selvästi ollut "haun" suhteen mitään ongelmaa. Jos lopputulosta puolustellaan onnistuneeksi sillä, etteipä ollut Mäntylä sitten loppuaikaa pelistä HIFK:n pelaajille vaaraksi, niin okei. Syvällisempänä pelaajien keskinäisenä huomautus- ja rangaistustoimenpiteenä tämä nuhjaus ei kyllä toiminut.
 

Rapakko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
Hyvä, että laitoit koston lainausmerkkeihin. Jos tuomarit olisivat olleet tilanteen tasalla, Mäntylä ei olisi saanut jäähyä lainkaan. Hassu episodi.

Ei missään nimessä PRK:n arvoinen suoritus Mäntylältä, mutta vaikka Ilari selvästi haki tappelua, Tuukka "tökkäsi" ensimmäisen "lyönnin"... Kyllä tästä ihan sääntökirjankin mukaan saa väkivaltaisuudesta jäähyn.
 

hylsy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Bayern München, Lennart Petrell
http://www.youtube.com/watch?v=J8rCFe6VdPs

Tuossa on vähän mallia miten nämä oikeasti pitäisi hoitaa. Kyllä, DownGoesBrownin mehustelema Clark vs McSorley.

Sitten tähän tapahtumaan. Mielestäni ei ole väliä onko Mäntylällä edes historiaa likaisista taklauksista, tällaiset rumat taklaukset täytyy ihan joukkuehengen vuoksi kostaa joka tapauksessa. Kukaan tuskin väittää tuota Mäntylä-Kurvinen-taklausta puhtaaksi. Ehdottomasti olen kuitenkin sillä kannalla, että nämä pitäisi hoitaa siinä samassa rytäkässä kuin taklauskin tapahtuu. Mäkiaho vs. Schaeffer on vieläkin vahvasti muistissa. Tuolloinhan Mäkkäri hyppäsi askiin välittömästi taklauksen jälkeen ja suoriutui vielä varsin mallikkaasti tuosta tappeluosuudesta.

HIFK:n mainos oli myös varsin onnistunut ja torstaiseen Tappara-peliin tuli tosiaan se 1000 katsojaa enemmän kuin normaalisti. Lisäksi uskoisin tuon mainoksen kirvoittaneen monetkin ylimääräiset lätkäkeskustelut kahvipöydissä, joten tuo 1000 katsojaa ei ole ainoa hyöty.

Itse tappeluhan oli kyllä melkoisen vaisu. Toisaalta visiiripäistä vastustajaa, joka yrittää kammeta sinua maahan, on vaikea saada kunnolla lyötyä. Ja kunnon square-offit onnistuvat liigassa yhtä todennäköisesti kuin HIFK jää tästä sakoitta.

edit. Lisätään nyt vielä, että Mäntylälle olisi tosiaan kuulunut korkeintaan 2 minuuttia kiinnipitämisestä. Tuo oli täysin käsittämätön tuomio.
 
Viimeksi muokattu:

axe

Jäsen
Nyt SM-liigalla on hauiksen näytön paikka. Tälläisten törkeyksien on vain loputtava. Ei muuta siis kuin Mäntylän kympit nolliksi eilisestä pelistä ja Vuohtoniemi ja Hakkarainen hyllylle vähäksi aikaa. Ei tuollaisia karmeuksia vaan voida sallia, vaikka tuomaripula olisi niin suuri että Jouni Saukkonenkin jo reenaa punaisilla hihoilla.

Itsehän en ole harkittujen väkivaltakostojen kannattaja ollenkaan, en silloinkaan kun asia ei liity Tapparaan, mutta yleisen hyssyttelyn nimissä ja robocopkiekkovääntäjien vitullisen sinnikkyyden takia en jaksa siitä nyt sen enempää vääntää. Vituttaa ainoastaan tuollainen tuomarien paskuus.

IFK:lta loistava build-uppi, mutta punchlinessa on vielä hiottavaa ennen kuin voi astua isoimmille lavoille.
 

Battle Ankka

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, IPPPK, Ässät
Pakko tunkea tähänkin soppaan nokka vaikkain vain linkin muodossa: http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2009112710670844_jk.shtml Mielestäni erittäin hyvä kirjoitus. Harvoin ko aviisi noin "syvälliseen" pääsee, lähinnä lööppeihin ja juoruihin.
"Vaikka Melartin hyökkäys tuskin sai Mäntylää laskemaan alleen, voi olla, että se herätti hänet. Kanssapelaajat eivät todellakaan hyväksy hänen toimintaansa." Voiko tuota tämäniltaista paremmin kuvailla?
 

JMA

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Pakko tunkea tähänkin soppaan nokka vaikkain vain linkin muodossa: http://www.iltalehti.fi/jaakiekko/2009112710670844_jk.shtml Mielestäni erittäin hyvä kirjoitus. Harvoin ko aviisi noin "syvälliseen" pääsee, lähinnä lööppeihin ja juoruihin.
"Vaikka Melartin hyökkäys tuskin sai Mäntylää laskemaan alleen, voi olla, että se herätti hänet. Kanssapelaajat eivät todellakaan hyväksy hänen toimintaansa." Voiko tuota tämäniltaista paremmin kuvailla?

Ei voi paremmin kuvailla. Tässä on koko homman ydin. Eiköhän Tuukka tajua jättää turhat koohottamiset sikseen ja tajuaa myöskin alkaa kunnioittamaan kanssapelaajia. Edelleenkin verkkokalvoillani tuo Mäntylän "koiranilme" kun poistui IFK vaihtoaition edestä kohti suihkua. Taisi tajuta.

Edit: Vuohtoniemi ja Hakkarainen hyllylle. Ei liigassa voi vetää noin vihkoon kuin Ville V. Sympaattinen kaveri mutta pitäis hei vähän skarpata nyt.
 

Petr T.

Jäsen
Suosikkijoukkue
Blackhawks | Kärpät | SoJy
Oli, todellakin hätäinen "nouto". Ei paljoa kyselty, vaan Melart alkoi suoraan tykittää. Tuukka kun ei osaa muuta tehdä, kuin raukkamaisia temppuja, ei hätääntyneenä edes osaa lyödä, vaan alkaa halaamaan heti, eikä edes yritä lyödä. Ainoa, mitä Tuukka The Teurastaja tekee on se, että koittaa kokoajan kaataa, missä onnistuukin. Todellista taitelijan verta omaa tämä The teurastaja, kun tilaisuuden tullessa ei uskalla edes matsata, vaan neitimäisesti keilamainen kaato.

Jos IFK:ssa/ missä tahansa joukkueessa olisi kunnon hanskaaja, niin häntä olisi aika turha edes tuhlata tähän Rotta Turhamaiseen Neiti Ensimmäiseen. Muuhun ei pysty, kuin selkään tökkimään.

Propsit kaikesta huolimatta Melartille, kun otti tämän pois, vaikka tyyli ei ollutkaan se kaunein. Eipä Tuukka antanut siihen edes lopulta mahdollisuutta.
Jännä juttu, kun on pelaavinaan niin saatanan kovaa, mutta ei lopulta tosipaikan tullen ole mihinkään. Melart oli ihan hyvä työkalu tähän, sillä jos haluat ottaa sen sairaan rotan pois muuten toimivasta yhdyskunnasta, niin tykki olisi täysin väärä ase tähän.

Ja tästä pienestä nyhjäämisestä media tekee vielä ison asian ja taas jääkiekko on yhden syöpäläisen takia kukkahattutätien lakivaliokunnassa esillä. Tuukkahan vois laittaa vähän lilaa luomiin ja mennä muille neideille kertomaan pelistä nimeltä Jääkiekko sinne Arkadianmäelle.


Mitäpä tähän viestiin sitten sanoisi. Kiitos kuitenkin nauruista "tosimiehelle". Lempinimet olivat aika helmiä. Kuinkahan neitimäisesti itse toimisit vastaavassa tilanteessa, vai ottaisitko ihan suosiolla ne lilat luomet? Epäilen jälkimmäistä.
 

JAN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoon entiset SM-liigajoukkueet
Jäi näkemättä tämä törkeä päällekarkaus HIFK:n yhdeksännen pakin toimesta. Kai sentään Mäntylä veti kilpikonnat?

Epäilen kovasti käskytystä kyllä tässä...
 

BigRedCat

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Nimim. Kyyberi kiteytti asian loistavasti viestissään jossain ketjun keskivaiheilla, joten en jaksa kovin pitkään itse kirjoittaa. Kuitti onnistui, tosin tällä kertaa tuomarien hölmöilyn takia. Tärkeintä tosiaan on reagointi, ja syystä taikka toisesta Mäntylä myös onnistuttiin poistamaan kaukalosta.

Tiedän, ettei huonoihin provoihin pitäisi lähtea tarttumaan, mutta ihmettelen miksi jotkut tarjoavat HIFK:lle hamekangasta?? Ja vielä perusteella "ensin huudellaan lehdissä asti mutta sitten tällanen käsilaukku-Melart läpätilää..." Eikö HIFK seurana reagoinut tilanteeseen? Se on täysin toinen asia, että Melart nuoruuttaan ja kokemattomuuttaan epäonnistui Tuukan pieksännässä täysin.

Mäntylä on kyllä lähes ainoa laatuaan. Sm-liigasta ei taida toista yhtä vastenmielistä pelaajaa löytyä hakemallakaan. Uskomatonta puusilmäisyyttä Tappara-leirissä puhua jostain yksittäistapauksista. Muistelen itse ihmetelleeni Mäntylän päähän/selkään kohdistuneesta taklauksesta johtuvia ulosajojaan jo ennen miehen Ruotsissa pelattuja kausia. Miten tuon mittainen kaveri edes osuu päähän vahingossa näin usein? Ymmärrän hyvin esim I Pikkaraisen ärsyttävyyden ja pahemman luokan rotta on hänkin, mutta harvempi pelaaja on hänen aivoipieruistaan tainnut loukkaantua...

Kuten joku mainitsi, se että Mäntylä väheksyy omia sikailujaan, tekee hänestä todella kuvottavan. Toivottavasti muutkin joukkueet jotka ovat joutuneet Mäntylän raukkamaisuuksien uhriksi lähettäisivät jonkun hänen kimppuunsa heti pelin alussa. Maksetaan sitten kimpassa niitä sakkoja ja Tampereella voidaan haukkoa henkeä ja jättää tutkintapyyntöjä poliisille.

Kolme pistettä ja HIFK:n henki ja meno näyttää jatkuvan hyvänä. Taitaa perimmäinen syy näille hamekankaan tarjoajille olla harmistus oman joukkueen ahdingosta, tai krooninen taipumus trollaamiseen...
 

Paastainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP & 80-luvun HoNsU
Aika paska maku jäi tästä käskytyksestä, tuomarit pihalla kuin lumiukot, Melartista tuli mieleen Seminin nyhjäys Staalin kanssa.
Oikeat rangaistukset olisi mielestäni:
-Tuomarikaksikolle 10 kierroksen panna
-Mäntylän kympit kyseisestä ottelusta nollattava
-Hifkille rangaistukseksi Melartin nimi jokaiseen loppukauden pelipöytäkirjoihin
 
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Daespoo kirjoitti:
Myönnä nyt vielä että sinun takki kääntyi 180 astetta alle nanosekunnissa. Siitähän tässä on kyse eikä mistään tekemistäsi virheistä.

Jep, myönnetään. Ja sanottakoon nyt samaan hengenvetoon myös se, että ainakin meikäläisellä pelien jälkeen/niiden aikana tunteet nousevat aina pintaan ja ehkä aivan tuoreeltaan tänne palstalle ei olisi hyvä tulla kirjoittelemaan. Ja uskon, että tämä sama pätee aika moneen kirjoittajaan täällä.

Daespoo kirjoitti:
Sama muuten koskee Nenä Jalosta, liigan yksi suurimmista itkijöistä heittää nytten jotain "sitä saa mitä tilaa tms". Huutonaurua tällekkin takinkäännölle.

Joo, no eiköhän nuo valmentajat tee vähän niiku aina noin. Oma joukkue tekee jotain, se on hyvä ja "sitä saa mitä tilaa", mutta homma menee toisinpäin, niin heti ollaan itkemässä. HIFK-kannattajana on kuitenkin oltava tyytyväinen, että KJ salli tämän kuitin.

Daespoo kirjoitti:
Minun mielestä HIFK teki ainoan oikean ratkaisun, tosin toteutus olisi voinut olla parempi.

Ja tästä olen tismalleen samaa mieltä.
 
Suosikkijoukkue
Susanna Pöykiö
No, tulipahan tuokin sitten nähtyä.

Ehkä koko tarinan ihmeellisintä antia on "brändi" tässä kaikessa. Mäntylä on ollut jo junnuvuosista saakka rotta, mutta myöskin hemmetin hyvä pakki. Nyt kun parhaassa iässä olevalle jokapaikanhöylälle sattuu ja tapahtuu kentällä, kuten rotalle kuuluu, jopa HIFK:n organisaatio koettaa rahastaa sillä.

Sitten ne jumaliste laittaa jonkun Mellartin tai jonkun asialle? Sitten se tekee itsestään pellen, kun Mäntylä tiesi alun alkaenkin mitä tuleman pitää?

Surkuhupaisa episodi, kaiken kaikkiaan. Selkeä edge Mäntylälle tässä farssissa, sekä "myllyssä" joka olkoon kirsikka kakussa.
 

Borre

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Ei kai tossa mitään: ketään ei sattunut ja Mäntylä jatkaa kuten ennenkin. Tämä joku HIFK:n peluri on pari peliä sivussa, HIFK saa sakot. Tällasta sattuu. Harmi, ettei Isolta Pahalta löytyny isompaa ja kovempaa. Vaikka eihän se huono yritys olut, 20 senttiä pitempi taisi melkein saada jonkun iskun sisään. Ei se mitään, sen verran sopii aina antaa tasoitusta. Varsinkin Isolle Pahalle. Kyllä maalaisia pelottaa.

Melartin paita kattoon. On se jo nyt isompi legenda kuin Sakke Lindfors tai kohta Jutin mittoihin yltävä Kölli. Katsotaan aamulla uudestaan.
 

Teho Ton

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei kai tossa mitään: ketään ei sattunut ja Mäntylä jatkaa kuten ennenkin.

Oletko siis jollain tasolla tyytyväinen, jos Mäntylä jatkaa neitimäisiä otteitaan vai etkö sinäkään pidä Tuukasta?

Ja niitä iskuja on ihan oikeasti kovin vaikea saada perille, kun vastapuoli heti alkuun nappaa halausotteen ja pyrkii pää alhaalla sitomaan.
 

Wrighter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Buffalo Sabres
http://www.youtube.com/watch?v=J8rCFe6VdPs

Tuossa on vähän mallia miten nämä oikeasti pitäisi hoitaa. Kyllä, DownGoesBrownin mehustelema Clark vs McSorley.

Eli Mäntylän olisi pitänyt pudottaa päähän kohdistuneella taklauksella vaikkapa Haataja ja sen jälkeen olisi piessyt vielä jonkun HIFKin kovanaaman? Lisäksi HIFKiltä olisi lentänyt vielä joku toinenkin pelaaja suihkuun?

Siinä tapauksessa Mäntylä olisi ollut selkeä voittaja.

Tämä kyseinen Mäntylä vs. Melart tapaus on jotakuinkin lähinnä surkuhupaisa. HIFKin "kovanaama" yrittää kouluttaa puolta pienempää mikkihiirtä ja ei onnistu edes siinä. Lisäksi pelikieltoa on luvassa ja HIFKille sakkoja. Voittaja tässäkin tapauksessa on Mäntylä.

Väsynyttä touhua. Vain Helsingissä.
 

LaTe_Show

Jäsen
Suosikkijoukkue
Colorado Rockies: 1980-1981.

BlackJack#21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves Tampere,TamU,ManU,Alaska Aces
Jeppiskamaa..?? isopaha sai lehtimainokselleen täyden vastineen..?? Mela leimas ihtensä luustednielikäispasiks...?? Ja muutoinki hyvä matsi...??

Jos S/M-liiga ei nyt muuta keksi, niin värvätäänkö KHLstä pari Valujevia joka nippuun..?? Jos Mäntylä ei lähe ja Melart lähtee "ilmankäskyjä", niin hohhoijaa.

Valot päälle sinne tsadin jäänyrkkeilyhalliin. Pliis.

T: Ilveksen Miäs
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Olisi muuten Jalosellekin tehnyt hyvää ennen suun aukaisemista lukea omia kommettejaan tuosta Lostedt-Pikkarainen-tapauksesta ettei olisi käynyt yhtä nolosti kuin Rocketillekin.


On Kojokin olevinaan niin brändiä niin alltid ifk:ta. Jumaleissön Kärpissä anti-tappeluiden isäntä. Fanien nuolemista sanon minä.

Oulussahan on Junnon määräämä tappelukielto ettei uskikset vedä rahojaan pois.
Eikös se Junno kovasti hävennyt sitä Lukko-ottelun tappelua. Mahtoiko saada anteeksi kristillisessä hengessä?
 

axe

Jäsen
Muistelen itse ihmetelleeni Mäntylän päähän/selkään kohdistuneesta taklauksesta johtuvia ulosajojaan jo ennen miehen Ruotsissa pelattuja kausia. Miten tuon mittainen kaveri edes osuu päähän vahingossa näin usein?

Ensin ajattelin että taidat olla vähän kukkuu ja muistat myös Bluesin monet Suomen mestaruudet ja Suomen jalkapallomaajoukkueen useat hienot otteet MM-lopputurnausareenoilla, mutta sitten tajusin ettet olekaan mikään turha puliveivari, vaan oikea näkijä. Jos olisit tuntenut Mäntylän jo varhemmin, niin olisit varmasti hiekkalaatikolla nähnyt jo merkit tästä tulevasta epäsosiaalisesta käyttäytymisestä.

Ennen toista Ruotsin reissuaan Mäntylä oli kuuden liigakautensa aikana kahdesti lentänyt taklauksesta ulos. Niistä toinen ei ollut päähän eikä selkään osunut taklaus vaan "liian kova" (ryntäys). Toinen oli surullinen ei-taklaus-vaan-väistöyritys josta tuli myös kahden ottelun pelikielto. Sitten on olemassa yksi taklauksesta saatu 2+10 min. jota en tilanteena muista, mutta googletus kertoo että kyseessä oli kiistatta väärä taklaus - tosin Jatkoajan Ässäfanit eivät päässeet yhteisymmärrykseen oliko se päähän vai selkään, mutta jompaankumpaan nyt ainakin.

Mää nyt kuitenkin väitän, että se ei ihan hirveän paljon ole terrierimäisellä ja usein taklaavalla pelityylillä 2000-luvun SM-liigassa, jossa monesti on riittänyt isoon rangaistukseen että taklattavaa on näyttänyt sattuvan. Joten onnittelut, että osasit ihmetellä asiaa jo silloin.

Mainittujen kolmen ison rangaistuksen lisäksi Mäntylä on kerran lentänyt suihkuun, silloin syynä oli jäähystä purnaaminen. Eiks niin että sekin kertoo miehestä paljon, muuthan ottaa jäähyt aina nöyränä vastaan.
 

Patajokeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Jokerit, Man C, Real Zaragoza
"Tapparan toimitusjohtaja Mikko Leinonen odottaa SM-liigan tutkivan tapauksen. Leinonen väläytti myös mahdollisuutta, että vastenmielisestä päällekarkauksesta seuraa poliisitutkinta."

http://kiekko.kaleva.fi/kiekkoal/HI...n%20kimppuun%20johti%20oikeusmurhaan_826571+0

Ei voi olla todellista. Leinosen kyynel valuu pitkin poskea ja sormet hapuileen Sorin aseman numeroa.

Menen kyllä tekemään sitten siitä Morrison-jutusta siviilikanteen. Teräaseella pahoinpitely-yritys tai jotain


Porin seisomakatsomo tiesi jo 2006, että Leinoselle tarttis saada hame päälle. Harmi ku en löytänu kuvaa siitä loistavasti TJ-Leinonen nukesta :)
E2: löyty 'kotikuvaus'-versio
http://www.assafanit.net/kuvat/leinonen.jpg

Kunnioitus HIFK:lle siitä, että joku edes yrittää osoittaa pikku-Tuukalle, että ihan kaikki ei tässä maailmassa ole sallittua eikä kuittaudu yhen ottelun pelikiellolla. Vahinkojahan sattuu, mutta jos aina yhdelle miehelle...

PS. Mikä tilinumero sakkokeräykselle? Osallistuisin heti.

E1: Pikku jälkilisäys;
Kyyberi
http://keskustelu.jatkoaika.com/showpost.php?p=2943323&postcount=196
Kaikki kunnioitus ja oluttuoppi nimimerkille Kyyberi seuraavaks ku tuut Poriin. Täysin samaa mieltä.
 
Viimeksi muokattu:

leivoja

Jäsen
Suosikkijoukkue
St Pauli - Non established since 1910
190 cm pitkä ja 94 kg painava pelaaja "noutaa" 171 cm pitkän ja 83 kg painavan pelaajan. Huolimatta lähes 20 cm:n pituuserosta ja huomattavasta ulottuvuusedusta ei iso poika osu kertaakaan kunnolla ja lopulta "tappelijan" kohtalona on jäädä kasan alimmaiseksi. Hah!

Kaikesta ala-arvoisuudesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi. Ihan yksi vitun sama mikä oli kokoero, mutta kyllä Melart oli sellaisessa paikassa, ettei selkä pleksiä vasten pysty kunnolla lyömään, edes Grönlanti. Melartilla oli pelisilmä paikan kanssa hakusessa, miinus siis siitä.

Pääasia on se, että Mäntylän edesvastuuton kusipää lähti suihkuun, ja IFKn pelaajat saivat pelata rauhassa, ilman jatkuvaa huolta siitä, ajaako joku päähän vaikka mies makaa vaakatasossa tai ilmalennossa.

Tämä kiekkokannattamisen kaksinaismoralismi on kenties lajissaan huvittavampaa kuin Tervon esikoisromaani. Itkekää lisää, kanavat ovat auki.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös