Kaikkien aikojen kitaristit

  • 20 945
  • 166

InTheYear2000

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Tässä omat suosikit:

Adrian Smith
Dave Murray
Jimi Hendrix
Eddie Van Halen
Rudolf Schenker
Gary Moore
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Liekö muuten tässä kyseessä JypFabun mainitsema keikka? Jeff Beck kyykyttää Claptonia...vuodelta '83:

http://www.youtube.com/watch?v=E0tXqFlcl20

Jos muuten joku pitää Guns N' Rosesista niin tässä Beck jammailee kyseisen bändin kanssa..."Locomotion":

http://www.youtube.com/v/mMq3G8rdWlk

Beckin parasta tosin ovat mielestäni hitaat kappaleet jossa nerous tulee parhaiten esille...
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Slidekitarassa ei ole Micky Moodyn voittanutta. Liiallinen kitaramasturbaatio ei ole koskaan sivuunkirjoittanutta säväyttänyt vaan kaikessa musiikissa rytmi määrää tahdin ja kun puhutaan rytmikitaristeista niin Kaikkien Aikojen Kitaristi on Malcolm Young. Elääköhän se vielä?
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Lars-Eric Mattsson
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Slidekitarassa ei ole Micky Moodyn voittanutta. Liiallinen kitaramasturbaatio ei ole koskaan sivuunkirjoittanutta säväyttänyt vaan kaikessa musiikissa rytmi määrää tahdin ja kun puhutaan rytmikitaristeista niin Kaikkien Aikojen Kitaristi on Malcolm Young. Elääköhän se vielä?

Joo Malcolmille pitää antaa propsit. Rytmitaiteilijana myöskään Tom Fogerty ei oo paskempi, myöskin Reinhardtin veljet tykittää komeesti ammoisessa hot club de francessa. Sliden varressa ei myöskään Duane Allman ollut eilisen teeren poika, Tjeu, Layla: Derek & Dominoes.

Kuka lie olikaan (ei niitä kaikkia nimiä millään muista) , joka muinoisessa Juicy Lucy bändissä hoiteli pedal steeliä? Ei huonompi ollut hänkään.

Awelle: tuosta en ole varma oliko juuri tuo keikka, itselle herran kanssa rupatellessa jäi mielikuva, että tapahtuma olisi jostain 70-luvun puolelta (?), toisaalta Jeff Beckille taitaa olla uran vaihto aika useasti tapahtunut ilmiö, muistan ainakin 4-5 eri kertaa, kun on ilmoittanut, että se on loppu ny. Eka kerran tais olla, kun levy-yhtiö kielsi soittamasta cactus nimisessä bändissä joskus 70-71.

Mielenkiintoista muuten on, että fanittajat esiintuo kuolemattomina mestareina oman mielimusiikkinsa puitteissa operoivia soittajia, kun taas aika laajasti olen muusikkopiireissä huomannut arvostettavan niitä, jotka soittaa mitä tahansa ja hyvin. Beck oli tässä suhteessa juuri virtuoosi, aamupäivällä purkitti iskelmää ja kansanmusiikkia, ruokiksen jälkeen meni kantria ja fuusiojatsia ja kaikki mitä teki oli kuin kala vedessä, näin miesten, jotka ovat hänen kanssaan sessioineet, mukaan.
 

Eddie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & kaikki karsintasarjat
Omat suosikki kitaristit:

Dave Mustaine
James Hetfield
Michael Weikatt
Daron Malakian
Smith/Murray/Gers
Miika Tenkula

jne..

Arvostan enemmänkin luovuutta kuin äärimmäistä teknisyyttä..
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Tony Iommi. Herra Riffi, kaikkien aikojen jynkyttäjä. Kalapuikkoviiksien kruunaamaton keisari.

Ritchie Blackmore. Synkkä tuittupää mustissaan, melodiakorva vailla vertaa. Nykyisin leikkii keskiaikaista bardia, sääli.

David Gilmour. Tunnelmallinen soittaja, tunnistettava soundi. Osaa toki myös väkivaltaisen, jopa vittumaisen kitaroinnin (Animals).

Ace Frehley. Ei todellakaan mikään virtuoosi, mutta silti tai juuri siksi lähellä sydäntä. Ässän tunnistaa aina jo ensiäänistä.

Eddie Clarke. Ainoa oikea Motörhead-kitaristi, piste.

Neil Young. Hiiteen ne akustiset lälläröinnit! Crazy Horse taustalle rytkyttämään, ja johan Niilon keppi laulaa!

Otra Romppanen. Mies Mana Manan kitaravallien ja soolojen takaa. Myös Psychoplasma, Enter... Maailman paras kitaristi ja hullu nero.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
Tony Iommi
James Hetfield
Petri Walli
Jimi Hendrix
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
No melkeinhän se soitti kumminkin, koska Cactus-bändin selkäranka perusti Beckin kanssa myöhemmin Beck, Bogert & Appice -kokoonpanon.

Tämän juurikin siksi, kun kokivat, että jotain kuolematonta meni levy-yhtiöt heidän mielestään kieltämään. Jälkeenpäin herra Beck ei ollut kuulema kauhean tyytyväinen BBA:hankaan, vaan koki sen jo vesitetyn cactus kuvion myötä ja ilmoitti taas kerran siirtyvänsä automonttööriksi.
 

Filatovi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit & TS
Dimebag

Ihme, ettei kukaan ole huomioinut Dimebag Darrellia! Aikamoinen kepittäjä, etenkin Panterassa.

16-vuotiaanahan häntä kiellettiin osallistumasta mihinkään texasin osavaltion kitarakilpailuihin, koska dimebag oli niin ylivoimainen.

Harmi että joku hullu ampui hänet lavalle -04.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Buckethead (aka. Brian Caroll) on todella todella kova, vaikka näyttääkin ihan tohvelilta ämpäri päässään. Monipuolinen tyyppi, joka ei ole jumissa pelkässä tilutuksessa, kuten monet nopeuden keisarit vrt. Vinnie Vincent. Ämpärin vuoksi ei koskaan tule saamaan sitä arvostusta minkä oikeasti ansaitsisi soittajana.

Ace Frehley soittaa kun sormet olisivat murtuneet, mutta silti pidän miehen soittotyylistä kovasti.

Jimi Hendrix oli valvasti aikaansa edellä ja ansaitsee hypensä.

Angus Young: "I sound good with AC/DC, without AC/DC I sound like crap".
 

Jämerä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Oranje
Mitään yksiselitteistä listaa en yritä tehdä, mutta muutamia mainitakseni...

Jimmy Page on Zep-miehelle tietenkin kovaa valuuttaa (monelle jopa se kovin). Studiossa Jimmyn nerous pääsi parhaiten esiin, vaikka onkin myönnettävä, että osa bändin (Jimmyn) alkuaikojen sävellyksistä olikin enemmän tai vähemmän ''lainattuja''. Livenäkin Page oli todella kovaa valuuttaa aina vuoden 1977 Amerikan kiertueeseen asti, jolloin miehen kasvanut heroiinin käyttö alkoi näkyä ja ennenkaikkea kuulua hänen soitossaan. Tosin mikäs siinä oli soittaessa, jos takana oli ehkä rock-musiikin historian kovin rytmiryhmä.

Monille Page ja Zeppelin tarkoittavat yhtä kuin Stairway to heaven ja onhan sen soolo monesti ihan kiva, varsinkin maltillisesti pidennettynä. Omiin suosikkeihini se ei kuitenkaan kuulu. Tässä niistä yksi:

http://www.youtube.com/watch?v=89yw7wqoaio


Hendrixiä ei tietenkään voida unohtaa kun mietitään kaikkien aikojen kitaristeja. Sääli vain, että miehen elämä loppui liian aikaisin. Hendrixin tuotannosta oma suosikki on varmaan All along the watchtower (tuskin lienen ainoa), siis kitaransoitollisessa mielessä.
 

Jouni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Big River Prospects
What do you call a guitar player without a girlfriend? Homeless!

En tiedä onko kukaan maininnut nuorena edesmennyttä irlantilaista Rory Gallagheria. Kaikki parhaat kitaran soittajat ovat siis jo kuolleet.

http://www.youtube.com/watch?v=z1zsRRt1FWE
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura, Manchester United
Angus Young, Tony Iommi, Dave Mustaine, Stevie Ray Vaughan, Jimi Hendrix, Phil Campbell, Timo Nikki, JIMMY PAGE, Doug Aldrich, Steve Morse, Bruce Springsteen,siinä jotai kepittäjii, jotka itteeni kolahtaa..
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Jonkun kerran livenä nähtynä herra Steve Howe tehnyt melkoisen vaikutuksen.
Aivan järjettömän taitava ja tyylitietoinen kitaristi. Vieläkin tulee kuunneltua ikivanhaa Yes Albumia joka oli Howen debyytti tässä yhtyeessä. Mies on edelleen kovassa kunnossa ja ilmeisesti näkee paljon vaivaa pitääkseen tason yllä. Harmi vaan etten ole koskaan arvostanut Yesiä yhtyeenä niin korkealle kuin Howea ja useita muita Yesin muusikoita. Jaksaa vaan tökkiä nuo älyttömät sanoitukset, Andersonin ääni ja elkeetkin toisinaan.

Tällaisen ketjun hyvä puoli on se että joku saattaa saada mielenkiintoisia vihjeitä itsellee oudommista kitaristeista joita tulee sitten jossain yhteydessä tsekanneeksi. Erityisen myönteistä on jos tämä tapahtuu yli genrerajojen. Tykkään itse kuunnella myös eri soittimia bändisoiton yli, ja käyn joskus kuuntelulla vähän vieraammillakin vesillä jos tiedossa on tutustumisen arvoinen muusikko.

Edellä on jo mainittu paljon hienoja kitaristeja. En jaksa väsätä mitään omat parhaat -listaa, mutta viime aikoina on kuuntelussa viipynyt mm. seuraavien hienojen soittajien töitä:
- Jeff Beck
- Adrian Belew (King Crimsonin yhteydessä tietysti myös Robert Fripp)
- Leo Kottke
- John Fahey
- Al DiMeola
- Mike Keneally
- Martin Barre (Jethro Tull)
- Frank Zappa

Persoonallinen ja tunnistettava tyyli on eräs hienon kitaristin ominaisuus, toki myös tyylillinen monipuolisuus. Ketjussa on taaempana mainittu pari vähän erilaista Youngia, Neil ja Angus, joita en pidä varsinaisesti minään huippukitaristeina mutta erittäin karismaattisina tyylin ja soundien puolesta. Neilin melodiantaju sooloissa on ainutlaatuisen hieno ja jäljittelemätön vaikka teknisellä puolella moni paahtaa kovaa ohi.

Koska kotimaista kannattaa aina suosia niin muutama kotoinen nimi on syytä heittää tässäkin yhteydessä. Raoul Björkenheim, Seppo Tyni, Pekka Rechardt, Marzi Nyman, Aki Lääkkölä, Markku Petander, Petri Walli, Jukka Tolonen, Albert Järvinen, Heikki Silvennoinen, Dave Lindholm...
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sepi Kumpulaista ei tietenkään sovi unohtaa, kun puhutaan kaikkien aikojen kitaristeista. Teknisestihän Sepi ei tietenkään ole kovimmasta päästä, edes Suomessa, mutta persoonallinen tyyli nostaa miehen kyllä suurten kitaristien joukkoon ihan ilman eri epäilystä.
 

hylsy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Bayern München, Lennart Petrell
John McLaughlin.

Erinomainen kitaristi kyllä. Olet ennenkin kehunut Mahavishnua ja McLaughlinia, joten kysyn sinulta, että osaatko suositella McLaughlinin soolotuotannosta joitain levyjä? Mahavishnulta löytyy The inner mountain flame, Apocalypse ja Birds of fire. Tulisiko noiden seuraksi hankkia vielä muita levyjä Mahavishnulta? Davisin McLaughlinin aikaisia levyjä löytyy myös pari, Bitches Brew pitäisi varmaan myös hankkia.

Omia suosikkejani ovat HN:n mainitsema McLaughlin, John Petrucci, Robert Fripp, jo mainittu Steve Howe, Steve Hackett ja vaikka Mike Keneally. Frank Zappasta ei nyt ehkä kitaristina ole niitä ihan suurimpia, mutta hyvä muusikko kyllä. Muitakin loistavia on, tuossa nyt muutama aluksi.
 

Lawless

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän se näin on, että kaikkien aikojen parhaat kitaristit ovat niitä jotka osaavat luoda persoonallisen oman tyylinsä ja tunnelmansa. Sielutonta tiluliluttelua ei yleensä hirveän kauan jaksa.

Pahoin pelkään, että tällainen ketju menee listaukseksi, joten ehkä se sopisi paremmin Kierrätyskeskukseen, vaikkakin eräät kirjoittajat ovat hyvin ansiokkaasti yrittäneet saada aikaan keskustelua.

Sitä tosin ihmettelen, että miksi näistä kitaristeista pitää taas avata jo ties kuinka mones ketju. Miksei vaikka basisteista välillä?
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Hendrixiä ei tietenkään voida unohtaa kun mietitään kaikkien aikojen kitaristeja. Sääli vain, että miehen elämä loppui liian aikaisin. Hendrixin tuotannosta oma suosikki on varmaan All along the watchtower (tuskin lienen ainoa), siis kitaransoitollisessa mielessä.

Olen aina miettinyt olisiko Jimillä oikeasti ollut vielä paljon annettavaa uutena musiikkina. Varmaan eniten huumeista johtuen minusta hänen viimeiset äänityksensä osoittivat käyrää jo vähän alaspäin.

Frank Zappasta ei nyt ehkä kitaristina ole niitä ihan suurimpia, mutta hyvä muusikko kyllä. Muitakin loistavia on, tuossa nyt muutama aluksi.

On hän kyllä kitaristinakin aliarvostettu. Mies vain lopetti Eddie Van Halenin takia...kun Van Halen tuli kehiin kaikki nuoret rupesivat kopioimaan Eddietä ja unohtivat että kitaraa voi soittaa muullakin tavalla, ja tämä eri ollut Zappalta mitään angstia Van Halenia tai hänen soittoaan kohtaan, pelkästään nuorison "lammasmaisuutta" kohtaan.

Kyllähän se näin on, että kaikkien aikojen parhaat kitaristit ovat niitä jotka osaavat luoda persoonallisen oman tyylinsä ja tunnelmansa. Sielutonta tiluliluttelua ei yleensä hirveän kauan jaksa.

Kyllä. Hauska juttu sinällään on esim. se että kun miettii kitaristeja jonka soundin tunnistaa varmasti niin eräs tunnistettavimmista soundeista on Carlos Santanalla, vaikka en hänen koko tuotantonsa mikään suuri fani ole. Santanan tyylin tunnistaa heti. Eikö "Samba Pa Ti" sitä paitsi sointu aikanaan jossain Saludo-mainoksessakin, varmaan 80-luvulla, ja yhä senkin muistaa? Kohta tietysti joku korjaa biisin ja kahvimerkin mutta...
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Hendrixiä ei tietenkään voida unohtaa kun mietitään kaikkien aikojen kitaristeja. Sääli vain, että miehen elämä loppui liian aikaisin. Hendrixin tuotannosta oma suosikki on varmaan All along the watchtower (tuskin lienen ainoa), siis kitaransoitollisessa mielessä.

Metkaahan tässä on se, ettei kyseinen biisi ole suinkaan Hendrixin tuotantoa, vaan biisin tekijähän on Dylan, tuo aliarvostettu kitaristi. Tällä en halua viedä piiruakaan pois henkan kontribuutiosta kyseiselle biisille omine tyyleineen, vaan alkuperäinenkin on valtavan hieno ja vahvatunnelmainen biisi.

Tästä tullaankin jo aiemmin esittämääni ajatukseen: ilman soitettaavaa musiikkia ei yksikään kitaristinplanttu tee lähtemätöntä jälkeä musiikinhistoriaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että se keppi on yksi pieni tekijä musiikin orkestroinnissa ja aivan turhaa se on saanut ansaitsemattoman jalansijan, olkoonkin soittimena moni-ilmeinen ja monessa käytettävä soitin.

Kitaristina itse ensimmäiseksi kuuntelen rytmiryhmää ja hyvä rytmisektio antaa kyllä suuremmat kiksit, kun ummetuksesta kärsivän näköinen keppimies tiluttamassa ääntä nopeammin kuuntelematta ketään tai mitään ympärillään.

Toinen mikä saa hunajan liikkeelle on on taidolla ja sävellykseen ymmärryksellä sovitettu puhallinsektio ja joskus kun kuulee harmonikkabändiä livenä, mikä soundi.

Hyvää ja teknisesti vähän erilaista (länsimaisesta poikkeavaa) kitarointia kannattaa lähteä etsiskelemään afrikkalaisista bändeistä, siellä kun kitaran rooli on vähän toinen, myös soitannolliset ratkaisut tuovat ihan uusia ulottuvuuksia kitaraan soittimena.

Kaikenlaisen musiikin, myös kitaroinnin aarreaitta on tietysti brasilia, vasta siellä pyöriessäni oivalsin, että triangeli on vakavasti otettava soitin ja siinäkin soittimessa on edelläkävijänsä ja mestarinsa. Voisi jotenkin verrata triangelia vaikeudeltaan tamburiiniin, jokainen siitä saa äänen, mutta äärimmäisen harva sitä osaa oikeasti soittaa. Esim. sanokaapa suomessa edes yksi nimi, joka hallitsee tamburiinin soittimena monipuolisesti?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös