Yleisurheiluvuosi 2019

  • 194 704
  • 1 085

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Kalevan Kisojen ilmoittautumisajan viimeinen päivä oli 24.7. Seuraavat urheilijat eivät ole ilmoittautuneet mihinkään lajiin: Samuli Samuelsson, Robin Ryynänen, Pyry Niskala, David Söderberg, Hilla Uusimäki, Ella Räsänen.

Sen sijaan the one and only Annemari Kiekara os. Sandell mukana naisten kympillä. Luulen ja toivon, että hän tekisi ikinuorena kestävyysjuoksijana palveluksen ja ottaisi komean sijan tuolta ihan herätellääkseen laji-ihmisiä todellisesta tasosta jos veteraani tulee ja päihittää nuorempiaan minuuttitolkulla. Hassua, olen pitänyt Kiekaraa aina vanhempana, mutta hän oli hyvin nuorena jo huipulla vaikka tuntui, että oli ollut jo tuolloin huipulla "ikuisuuden".

Olen erittäin murheissani ja suorastaan pahoillani kyllä muutaman lajin osallistujamäärästä maan mestaruuskisoissa. Naisten 1500 metrillä 17 juoksijaa, oliko nyt joku kestävyysjuoksubuumi menossa? Miesten 400m aidat ja 16 juoksijaa? Ei tainnut Mörö saada buumia pari vuotta sitten aikaan. Sokerina pohjalla miesten kuninkuuslaji 10-ottelu ja 14 osallistujaa, joista yhdellä ei tältä kaudelta edes tulosta. Menevätkö aikamme gladiaattorit crossfittiin vai kuvastaako tämä mukavuuden halukkuutta? Pikamatkoille tulijaa olisi enemmän kuin lääkäri määrää Nocco-aminohappo-juomat käsissä.
 
Viimeksi muokattu:

Turha Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, RM, Hyvinkään Tahko, Leijonat
Sen sijaan the one and only Annemari Kiekara os. Sandell mukana naisten kympillä. Luulen ja toivon, että hän tekisi ikinuorena kestävyysjuoksijana palveluksen ja ottaisi komean sijan tuolta ihan herätellääkseen laji-ihmisiä todellisesta tasosta jos veteraani tulee ja päihittää nuorempiaan minuuttitolkulla. Hassua, olen pitänyt Kiekaraa aina vanhempana, mutta hän oli hyvin nuorena jo huipulla vaikka tuntui, että oli ollut jo tuolloin huipulla "ikuisuuden".

Toivon myös Kiekaralle menestystä mainitsemistasi syistä ja siksi, että hänelle vittuiltiin jossain Vakka-Suomessa kun oli uusi mies. Kiekara on hankala nimi. Siinä kolmas syy menestystoivomiselle.

Sanon vielä sen, että olen samaa mieltä siitä, että on tämä nykynuoriso aika löysää, ei jumalauta kun pikalajit kiinnostavat ja sitten otetaan tatuointi.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Kalevan Kisoihin on vielä aikaa, arveluita saadaanko uusia MM-kisarajatuloksen tehneitä?
Itse arvelen että ei saada yhtään, seuraavat nimet voisivat ehkä olla potentiaalisia: Elmo Lakka, Oskari Mörö, Tuomas Kaukolahti, Lassi Etelätalo, Teemu Wirkkala, Taika Koilahti, Wilma Murto, Krista Tervo. Listaan pitää nimetä Sara Kuivisto jos saisi jäniksen ja Aleksi Ojala 20km kävelyssä on maininnan arvoinen kysymysmerkki. Kellään mainitsemallani nimellä tulosraja ei tule millään rutiinisuorituksella vaan tuloskunnon olisi parannuttava tähän mennessä nähdystä - ehkäpä on lähinnä niin että mainituilla urheilijoilla on potentiaalia tehdä toivottu tulos.
Spoilereiden takana kisoihin jo valitut + tulosrajan tehneet urheilijat joita ei ole vielä valittu:
Kisoihin valittu
Miehet
Topi Raitanen 3000m ej
Simo Lipsanen 3-loikka
Oliver Helander keihäs
Antti Ruuskanen keihäs
Aku Partanen 50km kävely
Jarkko Kinnunen 50km kävely
Naiset
Alisa Vainio maraton
Anne-Mari Hyryläinen maraton
Tiia Kuikka 50km kävely
Kristiina Mäkelä 3-loikka
Ella Junnila korkeus

Kisaraja rikottu, valitsematta
Miehet
Toni Kuusela keihäs
Naiset
Annimari Korte 100m aj
Nooralotta Neziri 100m aj
Reetta Hurske 100m aj
Camilla Richardsson 3000m ej
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Lakka tarvitsisi kovempia juoksijoita ympärilleen Dohan rajaan, Mörön nuoli kunnon suhteen on ylöspäin, mutta nyt tulee Doha liian aikaisin vuosien vaikeuksien jälkeen. Kaukolahti on jokeri, Tervon SE oli yksittäinen pöljä heitto, ei pystynyt selvästi vakiinnuttamaan tasoaan noille metreille. Koilahdessa näen eniten saumoja jos kelit on jiirissä, mutta joko rotsi on tyhjä? Wirkkala, Etelätalo voisivat tehdä ehkä rajan, mutta aika tulee vastaan. Wilma Murron perustaso taas ei vain riitä, vaikka Yleisradio hänestä jotain uutta Kalliomäkeä on tekemässä. Kuivistolla kohdalla sama kuin Lakalla ja kävelystä mulla ei ole minkään valtakunnan tietoa.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
aleksander stubb
Lakan ongelma on ollut se että kaataa liikaa aitoja. Ennätysaikansa on aika kaukana seuraavaksi parhaista mutta jos nyt onnistuisi aitomaan puhtaasti, pidän mahdollisena ennätyksen tuntumaan vievää aikaa jolloin 13,46 ei ole kaukana. Jonkun keihäsmiehen ohella pidän häntä todennäköisimpänä uutena kisarajan tekijänä.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Huomioin USAn kalevankisoista muutamia suorituksia. Äijät pukkasivat, eiku pyörivät kuulaan vauhtia reilusti, Sam Kendricks ylitti 606 kera seipään.

Allyson Felix jäi kuudenneksi ratakierrollaan. Tähän haluaisin surunaamoja, itkupuserruskuvioita tällätä. En ollenkaan mitään hymiöitä. Nyyhkin yksin.
 

Normandia

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TuTo
Puolan Haratyk työnsi Varsovassa käydyssä kilpailussa kuulaa 22,32. Nousten maailmantilastolle sijalle 3. Tulos on vielä paras eurooppalaisen kuulantyöntäjän tekemä tulos 31 vuoteen.
 

Gust

Jäsen
Dalilah Muhammad juoksi USA:n mestaruuskisoissa 400 metrin aitojen uudeksi maailmanneätykseksi 52,20. Jos USA:n taso on naisten pika-aidoissa kova, niin on se sitä pitkissäkin aidoissa. Muhammadin lisäksi Dohaan lähtee Ashley Spencer ja superjunnu Sydney McLaughlin.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Taitaa jäädä Kalevan Kisoissa tulokset melko heikkotasoisiksi, kun kelit nyt on mitä on. Vaikea kuvitella, että saa pikamatkoilla porukka itsestään kunnolla irti noin 15C lämmöissä.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
On muuten naisten keihäässä tänä vuonna melko kova taso maailmalla. Yli 30 heittäjää viskonut 60 metrin rajan rikki. Paljonkos se Dohan raja olikaan tässä? Kyllä on hiukan ikävä Ingbergin ja Upan aikoja, kun Suomeltakin oli finaalipaikkoja ja jopa mitaleita tavoittelevia heittäjiä kisoissa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
? Kyllä on hiukan ikävä Ingbergin ja Upan aikoja, kun Suomeltakin oli finaalipaikkoja ja jopa mitaleita tavoittelevia heittäjiä kisoissa.
Niin, Inbergin ja Upan aikoina oli myös olympiavoittojen heittelijöitä...
Toki em. naiset olivat aika junnuja silloin vielä, mutta Atlantassa mukana kuitenkin.

Ihan vaan anekdoottina, Heli Rantanen oli Pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen yleisurheilun olympiavoittaja. Todella kummallista minusta.
 

regularflex

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Neziri aikoo tehdä tänään aitatreenin testinä sille, pystyykö juoksemaan kivuitta ja sen perusteella tehdään päätös Kalevan kisoihin lähtemisestä. Toivottavasti pääsee mukaan, sillä tuota naisten keskinäistä otatusta pika-aidoissa tulee joka kerta odotettua vesi kielellä.
 

Taitopelaaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, New York Rangers
Naisten keihäänheitosta tuli mieleen, että tuntuu olevan suomalaisilla vaikeuksia päästä nimenomaan tuonne 59-61 metrin haarukoille. Siinä, missä vielä vuosituhannen vaihteen alkupuolella 57 metrin heitot olivat vaisuja, niin tällä hetkellä sellaisilla voitetaan melko varmasti SM-kultaa.

Paljon lupaavia heittäjiä tässä 10-15 vuoden aikana on ollut, mutta taso tuntuu jäävän sinne, minne ylletään jo junnuaikoina. Veikkaisin, että määrällisesto tehdään liian vähän kovia harjoituksia. Ja esim. kovia heittoharjoituksia tehdään vasta kesää kohden, jolloin monesti myös vammakierteet alkavat kun kroppa ei ole tottunut sellaiseen.
 

Quethas

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Suomen maajoukkueet, Tampere United
Tästä innostuneena pitikin ihan katsoa, mihin Ingberg olisi uransa huippuhetkillä nykykeihäällä ylsi. Vuosituhanteen vaihteen arvokisoissa Ingberg heitti tuonne noin 62.ta reiluun 63 metriin. Viimeisimmissä yleisurheilun MM-kisoissa karsinnoista läpäisyyn vaadittiin 62.29 ja 63-metrinen olisi riittänyt kahdeksanteen sijaan. 2015 ei karsintojen osalta ollut yhtään maltillisempi (62.21 vaadittiin jatkoon), 63-metrisellä oltaisiin oltu finaaleissa kuudes. 2016 olympialaiset noudattivat samaa kaavaa, karsinnoissa vaadittiin liki 62 metriä ja 63 metrillä oltaisiin oltu finaaleissa kahdeksansia.

Toisin sanoen ei Ingbergilläkään olisi helppoa naisten keihään nykytasolla maailmanlaajuista kilpailua vastaan. EM-tasolla olisi kyllä vieläkin vaikka mitalisaumat.

Naisten keihäässä taso ei vuosituhannen vaihteessakaan ollut muuten kovin laaja. Kolkkala, Ingberg, Tarvainen ja Rantanen ylittivät vuonna 2000 60 metriä ja Kirsi Ahonen pääsi 59 metriin. Vuosina 2001, 2002, 2003 ja 2004 kunakin kautena 59 metrin päälle pääsi kolme heittäjää (Kolkkala, Ingberg, Tarvainen). Varsinkin vuosi 2002 oli kokonaistasoltaan melkoinen pohjanoteeraus, tilastovitonen oli 52.59 heittänyt moniottelija Niina Kelo. Nyt tilastovitonen on sentään päässyt edes 55,5 metriin.

Mutta tätähän se suomalaisessa yleisurheilussa on. Kuten vuosituhannen alun naisten keihäänheitossa, kärki voi joissain lajeissa olla hyvinkin terävä (kuten tällä hetkellä naisten aidoissa), mutta käytännössä laji kuin laji on lopulta vain parin urheilijan harteilta. Taustalta löytyy harvoin oikeasti minkäänlaista laajuutta.
 

SouthernSun76

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Liverpool, Juventus, Azzuri, Leijonat
Tuosta naisten aitajuoksusta kehkeytyy varmaankin yksi odotetuimmista lajeista tämän syksyn Dohan MM-kisoissa näin suomalaisittain katsottuna. Jamaika saa kisoihin neljä naista ja USA kolme. Näiden juoksijoiden lisäksi tämän vuoden tilastoissa ei ole kuin yksi Korteen edellä ja toinen Hurskeen edellä.
Eli mahdollisuudet saattavat olla kopa finaalipaikkaan. Kun aika usein joku kärkimaiden juoksijoistakin näissä alku- ja välierävaiheen juoksuissa epäonnistuu (kolhii aitoja tai muuten vaan kunto pettää).
 

koukku

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Keihäänheitto on myös nopeuslaji. Ihan jo jos vertaillaan Ingbergin, Tarvaisen ja Kolkkalankin suht lähimenneisyyden heittoihin, niin he lähestyivät valkoista viivaa yksinkertaisesti nopeammin halliten törmäysvaiheen eli "pönkän" niistä vauhdeista poikkeuksellisen paljon paremmin kuin nykyiset verkkaisemmin liikkuvat heittäjämme. Perusasioista se homma on kiinni eikä vääränlaisista kompressio-säärystimistä. Tänä päivänä on helppoa päätyä hifistelemään ja lopputuloksen näette.
 

Glove

Jäsen
Keihäänheitto on myös nopeuslaji. Ihan jo jos vertaillaan Ingbergin, Tarvaisen ja Kolkkalankin suht lähimenneisyyden heittoihin, niin he lähestyivät valkoista viivaa yksinkertaisesti nopeammin halliten törmäysvaiheen eli "pönkän" niistä vauhdeista poikkeuksellisen paljon paremmin kuin nykyiset verkkaisemmin liikkuvat heittäjämme. Perusasioista se homma on kiinni eikä vääränlaisista kompressio-säärystimistä. Tänä päivänä on helppoa päätyä hifistelemään ja lopputuloksen näette.
Samaa mieltä tästä hifistelystä. Unohdetaan "raaka" perustekeminen ja keskitytään johonkin pikkurillin koukistajaan. Kovaa työntekoa perusasioiden parissa ja kun ominaisuudet on kohdalla niin hifistelemällä haetaan sitten se viimenen pari prosenttia lisää.
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
Samaa mieltä tästä hifistelystä. Unohdetaan "raaka" perustekeminen ja keskitytään johonkin pikkurillin koukistajaan. Kovaa työntekoa perusasioiden parissa ja kun ominaisuudet on kohdalla niin hifistelemällä haetaan sitten se viimenen pari prosenttia lisää.

Tavallaan se, että tietoa on saatavilla tänä päivänä äärimmäisen helposti ja mistäpäin vain, on tehnyt jopa hallaa tämänkaltaisiin lajeihin. Ei 70-luvulla ollut nettejä tai nättejä ja kepakko lenti ihan riittävästi.

Miesten 10 000 metrillä Kalevan kisoissa heikoin voittoaika 56 vuoteen. Vertailuksi naisten 10 000 metrin maailmankärki Letesenbet Gidey Keniasta olisi jäänyt sen parikymmentä sekuntia tämän päivän voittajasta.
 

Hagi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Miesten 10 000 metrillä Kalevan kisoissa heikoin voittoaika 56 vuoteen. Vertailuksi naisten 10 000 metrin maailmankärki Letesenbet Gidey Keniasta olisi jäänyt sen parikymmentä sekuntia tämän päivän voittajasta.

On tuo 30 min 10 km juoksussa silti kuntoilijalle todella kovaa vauhtia. Vastaa 4000 m Cooper-vauhtia, ei siihen moni pysty. Se on silti hyvä muistaa, vaikka maailmalla mennäänkin ihan eri tahtia.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
On tuo 30 min 10 km juoksussa silti kuntoilijalle todella kovaa vauhtia. Vastaa 4000 m Cooper-vauhtia, ei siihen moni pysty. Se on silti hyvä muistaa, vaikka maailmalla mennäänkin ihan eri tahtia.
Ihan tajutonta vauhtia kelle tahansa kokeneellekin kuntoilijalle. Mutta huippu-urheilijat nyt kuitenkin taitaa olla vähän eri asia?
 

Pavlikovsky

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Calgary Flames sekä Manchester United.
On tuo 30 min 10 km juoksussa silti kuntoilijalle todella kovaa vauhtia. Vastaa 4000 m Cooper-vauhtia, ei siihen moni pysty. Se on silti hyvä muistaa, vaikka maailmalla mennäänkin ihan eri tahtia.

Mitäs järkeä tässä vertauksessa on? Tuskin harva jääkiekon seuraaja pääsee Matt Murraymaisiin torjuntoihinkaan. Silti hän voi arvioida pelaajan objektiivista suoriutumista.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös