Kai siinä joku Pena on lyhyellä matikalla laskenut ja päätellyt enemmän pelejä=enemmän tuloja
Ja ei ajatustakaan siitä, että ihmisillä ei tulis ns. maha täyteen.
Niin, laskettiinhan kaudeksi 97-98 pelimäärä 50 -> 48 vain nostaakseen se seuraavalle kaudelle 54:ään. 2000-luvulla on muuten pelattu aina vähintään 56 peliä runkosarjaa. Vuonna 2005 KalPan mukaantulon (14:sta joukkue) aikaan pelattiin 56 peliä. Silloin pelimäärän pudottaminen 52 (nelinkertainen sarja) olisi ollut loogisinta ja melko kivuttomasti saavutettavissa. No kauas on noista ajoista tultu ja nyt kun mahdollisuus 16 joukkueen sarjassa (muuten ainoa yli 14 joukkueen (huippu)pääsarja Euroopassa) olisi ollut pelata nelinkertainen sarja ja pitää tuo kovasti haluttu 60 ottelua runkosarjassa niin ei haluttu siinäkään mennä helpoimman kautta vaan lähdettiin talouspuoli ja paikallispelit edellä suunnittelemaan otteluohjelmaa.
---
Katsaus länsinaapuriin kertoo seuraavaa: pääsarjassa oli 12 joukkuetta vuoteen 2014/2015 asti. Vielä kaudella 95-96 siellä pelattiin runkosarjaa 40 ottelua (sijat 11 ja 12 pelasivat 22 ottelua) eli kaksinkertainen sarja, jonka jälkeen kahden viimeisen kausi loppui ja sen jälkeen kymmenen joukkuetta pelasi vielä kaksinkertaisen sarjan. Kaudesta 96-97 lähtien kauteen 05-06 pelattiin 50 ottelua (4x 8 joukkuetta ja 6x 3 joukkuetta [nämä kolme joukkuetta pysyivät lähtökohtaisesti samana vuodesta toiseen]), poikkeuksena kausi 97-98 jolloin pelattiin 46 ottelua (4x 10 joukkuetta ja 6x yksi joukkue.)
Kaudesta 06-07 lähtien, aina kauden 14-15 loppuun pelattiin 55 ottelua (5x sarja, siten että joka toinen vuosi kotiotteluita oli 28 ja toisena vuonna 27 per joukkue.)
Kaudesta 15-16 lähtien on pelattu 14 joukkueen sarjaa nelinkertaisena (52 ottelua). Siellä joukkuemäärän kasvattaminen maltillisesti ja samalla pelimäärän pudottaminen ei ollut mikään suuri ongelma.
Eli länsinaapurissa on pääsääntöisesti menty urheilullinen tasapuolisuus edellä (sarja on myös ollut auki kokoajan), eikä siellä ole lähdetty keksimään pyörää otteluohjelmien osalta uudestaan. Asiat on pidetty simppeleinä ja se osaltaan (yleistä taloustilannetta unohtamatta) on johtanut SHL:n kasvuun Euroopan kärkisarjaksi puhumattakaan eroista HockeyAllsvenskanin ja Mestiksen välillä.
---
Nyt olisi viimeistään korkea aika Liigassakin miettiä, onko tuo 16 joukkuetta ja 60 ottelua runkosarjaa (sekä 12 joukkueen pleijarit) oikea tapa tehdä bisnestä. Kilpailu ihmisten vapaa-ajan vieton tunneista on kiristynyt vuosien saatossa ja nyt näyttääkin mahdollisesti sille, että tämä nykyinen malli 16 joukkueen ja 60 ottelun runkosarjasta ei välttämättä ole kestävä. Pelimääriä (ja joukkueita) vähentämällä voitaisiin vähentää niitä huonosti vetäviä arkipelejä ja saataisiin todennäköisesti lisää porukkaa niihin muihin otteluihin, vaikka kyseessä ei olisikaan kuin neljä kotipeliä per joukkue. Ero ottelutapahtumien määrässä 14 joukkueen sarjassa on kuitenkin merkittävä jos verrataan 52 ja 60 ottelun runkosarjaa; 56 ottelutapahtumaa. Siinä on jo tuhansia (ei kausikorttilaisia) katsojia jotka olisi mahdollista saada halleihin niihin 52 otteluun ja näin ollen säästää otteluiden järjestämiskuluissa sekä saada tulopuolelle lisää tuloja oheismyyntien ja ottelukohtaisten lipputulojen myötä. Toki asia ei ole ihan noin yksinkertaista matematiikkaa, mutta mielestäni sitä pitäisi Liigan toimistolla miettiä, jos halutaan pitää kotoinen pääsarja elinvoimaisena vielä tulevaisuudessa. Tämä näivettyminen on kestänyt jo tarpeeksi kauan.