YLE MOT – Mikä Oli Tutkittava

  • 10 148
  • 38

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mikä on sinun paras, vaikuttavin, järkyttävin, vihatuin tai muuten vain tunteita herättävin MOT-jaksosi? Ylen tutkivan journalismin ohjelma ansaitsee kokonaan oman ketjunsa, jota ihme kyllä ei aiemmin ole avattu ja niinpä avaan sen nyt. MOT on 25:n olemassaolovuotensa aikana tehnyt monta tärkeää juttua ja paljastanut monta perseilyä ja kyseenalaista puliveivausta niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella.

Mut kirvoitti tähän ketjunavaukseen eilinen (24.1.22) MOT-jakso, jossa käsiteltiin Uuden Lastensairaalan hoitajapulasta ja muista puutteista aiheutuvia tilanteita. Itse ohjelma löytyy tietenkin Yle Areenasta:
MOT | Lasten tehohoito äärirajoilla

Yle on tehnyt myös kattavan jutun asiasta:

Nythän on niin, ettei kysymys oikeasti ole vain rahanpuutteesta. Eikä ongelmien juurisyy myöskään ole se, että hoitajia puuttuu. Suurin ongelma on puhtaasti välinpitämättömyys, sillä ongelmat olisi jo ratkaistu, jos ihan tosissaan haluttaisiin. Prioriteetit ovat jossain ihan muualla kuin hoitotyössä. Hoitajien puute on seurausta em. asioista. Toki se on juuri nyt ihan oikea konkreettinen ongelma ja vaikuttaa hoitotyön laatuun ja jopa hoidon saatavuuteen, mutta tämä nykyinenkään tilanne ei ole syntynyt hetkessä. Sairaiden lasten hoitamisesta säästäminen on typerintä, mitä voidaan tehdä. Myös taloudellisesti. Tämän ymmärtää jokainen vähänkään järkeä ja laskutaitoa omaava ihminen.

Ohjelman lopussa itkin, kun pienen Jaakko-pojan tilanne kärjistyi hänen kuolemaansa. Olin, ja olen edelleenkin, järkyttynyt ja vihainen. Kiitokset MOT:lle tärkeän asian nostamisesta framille ja erityiskiitos sairaiden lasten vanhemmille, jotka ovat jaksaneet pitää päiväkirjaa, kuinka monta hoitajaa kussakin vuorossa on ja kuinka monta puuttuu. Kenenkään ei pitäisi joutua pitämään kirjaa oman sairaalassa olevan lapsensa laiminlyöntien määrästä. Surua ja murhetta on ihan riittävästi muutenkin. Ja kuten vanhemmatkin ohjelmassa sanoivat, tilanne ei ole hoitajien syytä. Minä itse asiassa uskallan väittää, että lapsia hoitavilla sairaanhoitajilla on aivan erityisen korkea kynnys jättää lapsia hetkeksikään yksin ilman aivan pakottavaa tarvetta, irtisanoutua työstään tai jättää muuten vain joustamatta. Kuinka monen lapsen pitää kuolla, että joku ihan oikeasti kantaa vastuuta ja pakottaa muutoksia tapahtumaan? HUSin vt. tj:n Markku Mäkijärven kiemurtelua oli kiusallista katsoa, mutta hänen naamastaan sentään välittyi jonkinlainen järkytys ja hänet näytettiin yllättyneen täysin housut kintuissa. Surullista toki sekin, mutta hän nyt ei sentään esiintynyt ylimielisesti kuten muut haastatellut. Samoin Krista Kiuru veti omilla kommenteillaan pohjat. Kiireeseen on aina helppo vedota ja luikkia karkuun.

Mä huusin eilen ohjelmaa katsoessani ihan ääneen, että laittakaa nyt vittu sentään nää hommat kuntoon. Mä olen halukas vapaaehtoisesti nostamaan omaa veroprosenttiani, jotta tämä asia saataisiin korjattua ja tiedän, että kaltaisiani on paljon. Mutta, kuten todettua, kyse ei oikeasti ole rahasta, vaan huonosta johtamisesta. Ja koska tätä iäisyyden ajan esillä olevaa "HUS ja huono johtaminen"-keskustelua käydään edelleen vähän väliä, mitään aitoa muutoshalua ei edes taida olla. Ainakaan siellä, missä on vaikutusvaltaa. Tai siltä se ainakin vaikuttaa. Koko HUS pitäisi räjäyttää atomeiksi, tehdä kokonaan uudet jaot ja aloittaa alusta. Yksin ei kukaan tätä fiaskoa korjaa, mutta voisi kuvitella, että jostain löytyisi riittävän monta osaavaa henkilöä laittamaan tämän nyt vihdoin kuntoon.

Tämä ketju on varmasti paras paikka keskustella kaikista muistakin MOT-aiheista, joista tuoreimpia löytyy vaikka tästä linkistä:

 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Samoin Krista Kiuru veti omilla kommenteillaan pohjat. Kiireeseen on aina helppo vedota ja luikkia karkuun.
Tossa vaiheessa tuli kyllä se kaikkein pahin mitä vittua-fiilis. Taisi sanoa "erittäin vakava asia, hoitakaa tämä HUS:n kanssa" tjsp. Ministerilläkin luulisi olevan jonkinlainen vastuu, vaikka kuinka sairaanhoitopiiri olisi hoitanut asiat päin helvettiä.
 
K

kiwipilot

Tossa vaiheessa tuli kyllä se kaikkein pahin mitä vittua-fiilis. Taisi sanoa "erittäin vakava asia, hoitakaa tämä HUS:n kanssa" tjsp. Ministerilläkin luulisi olevan jonkinlainen vastuu, vaikka kuinka sairaanhoitopiiri olisi hoitanut asiat päin helvettiä.

Tällä ministerin irvikuvalla ei ole selvästikään minkäänlaista vastuuta yhtään mistään.

@BOL ansiokas ketjunavaus, itse en tiedä pystynkö edes tuota MOT:n jaksoa katsomaan.
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:

Jeffrey

Jäsen
Oli kyllä eilen rankka jakso. Täytyy toisaalta tunnustaa, että itse otin tässä sen helpon reitin - ummistin silmäni ja vaihdoin kanavaa kun homma alkoi mennä omaan maanantai-iltaan liian raskaaksi. Täytyy kuitenkin todeta sen näkemäni perusteella sekin, että kerrankin Yleltä hyvää duunia ja sitä duunia mitä heiltä tulisi myös odottaa.

Omaan lähipiiriin on mahtunut melkoisen paljon sairaanhoitajia jotka ovat ULS:ssa työuraa tehnyt. Äärimmäisen hektinen ja henkisesti raskas työ jota henkilöt ovat tehneet intohimosta lasten auttamiseen. @BOL jo listasi sitä, että koko HUS pitäisi räjäyttää, prosessit ja johtamistavat uusia. Tämä varmasti on täysin totta ja myös eräs kirurgi tuttava mainitsi yleisemmässä mittakaavassa sairaaloiden ongelman olevan se, että niitä johtaa lääkärit eikä ammattijohtajat. Prosessi tuolla on niin hektinen, että tämän vaikutus on helppo uskoa todeksi.

Takaisin kuitenkin siihen alkuperäiseen ongelmaan, miksi kokeneemmat tekijät eivät ULS:ssa viihdy. Iso tekijä on puhtaasti työn kuormitus. Tätä ei helpota ollenkaan se, että kokeneemmat työntekijät tuppaavat lähtemään ja ne nuoremmat saa osin myös kohtuuttoman työtaakan omalla työurallaan liian aikaisin. Miksi sitten kokeneemmat lähtevät? Iso syy on puhtaasti työn kuormitus ja samalla myös se sairaanhoitajien sosialistinen palkkaus. Tämä tarkoittaa sitä, että aikansa ideologisesti lasten ensiavussa juosseena alkaa kuullostamaan ihan hyvältä hakeutua esimerkiksi vanhusten ateriapalveluun toimittamaan annoksia mummeleille samalla palkalla mitä ensiavussa oli saatavissa.

Kaottiselle tilanteelle taas on monia syitä ja sitäkin olisi mahdollista tasoittaa tuota sosialistista palkkamallia. Pätevimmät sairaanhoitajat tuottavat palveluita jotka lakisääteisesti olisi lääkärin vastuulla ja tätä myötä tuo helpotusta koko prosessiin. Tässä taas on ongelmana se, että sairaanhoitajalle tämä on melkoisen epäreilu asetelma kun joutuu kantamaan toisen vastuuta ilman asiaan kuuluvaa korvausta.

Kaiken tämän HUS:n ja lakisääteisten ongelmien lisäksi alalla vallitsee melko paha työvoimapula. Mahdollisesti tästä syystä tai oppilaitosten kompensaatiomallista johtuen alan oppilaitokset työntävät alalle täysin epäpätevää ainesta. Sitä voi kokenut ja osaava sairaanhoitaja pitää melkoisen epäreiluna kun työparaksi tulee untuvikko joka ei osaa verensokeria mitata ja itse hoitaen myös osan lääkärin hommista ja palkka on lähtökohtaisesti sama - tai ainakin hyvin lähelle sama.

Tekemistä varmasti siis riittää ja tilanne on todella surullinen. Itse aloittaisin ongelman ratkaisemisen luomalla sairaanhoitajille nykyistä konkreettisemmat osaamisen tasot - lähihoitajan koulutuksen voi poistaa kokonaan ja nämä koulutusmuodot jollain tavalla yhtenäistää palvelemaan isompaa tarkoitusta.

Tasoja voisi olla esimerkiksi 1-5. Ensimmäisellä tasolla pätevityisit hyvin perus asioihin ja saisit pätevyystason mukaisesti toimia esimerkiksi siellä vanhusten ateriapalvelussa toimittamassa ne lihapullat ja mittaamassa verenpaineen. Ylimmällä tasolla sitten saisit ihan lakisääteisesti kantaa osan myös lääkärin vastuusta ja tottakai palkka olisi samankaltainen. Tässä pätevyystasomallissa olisi vain huolehdittava siitä, että pätevyystason saadakseen sen kokeen olisi oikeasti oleva tiukka eikä pääsisi käymään nykyisen kaltaisesti niin, että 3,5 vuotta opiskellut ei osaa sitä verensokeria mitata.

Tasopalkkauksen paras puoli olisi se, että työvoimaa saataisiin nopeammin markkinoille kun ei olisi pakko sitä 3,5 vuotta opiskella ja samalla rahoitus mallille olisi jo kunnossa - tämä toki vaatisi sitä, että pohjapalkkoja pudotettaisiin melko raskaasti jotta kokonaisuus pysyisi raamissa. Tämä taitaa ikävä kyllä olla liian iso paikka liian monelle taholle.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Miksi lähärit pitäisi sairaalasta poistaa, jos ne lähtökohtaisesti hoitavat niitä suorittavia paskaduuneja käsittääkseni nyt siellä? Eikö kuitenkin omat ammattinimikkeet ja niihin johtavat koulutustasot ole lähtökohtaisesti selkeämpi ja valmis malli kuin se, että rakennettaisiin jokin himmeli sairaanhoitajatutkinnon sisälle - menen amkiin mutta valmistun toisen asteen pätevyyteen, eiku siis menen amkiin, mutta valmistun alempaan korkeakoulututkintoon, mutta teen 2. asteen ammattitutkintoa vastaavaa duunia... eiku siis niinku häh?
 

BOL

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tällä ministerin irvikuvalla ei ole selvästikään minkäänlaista vastuuta yhtään mistään.

@BOL ansiokas ketjunavaus, itse en tiedä pystynkö edes tuo MOT:n jaksoa katsomaan.

Kiuruhan selkeästi vain priorisoi asioita. Koronakoronakoronakoronakorona, millään muulla ei ole mitään väliä. Voisi jotenkin kuvitella, että kun Kiurukin odottaa nyt lasta, hänellä olisi aivan erityistä mielenkiintoa lasten asioita kohtaan. Vaikka hänellä ei tietenkään mitään suoraa valtaa olisikaan, itsestään voi kuitenkin antaa empaattisemmankin kuvan kuin minkä Kiuru antoi. Toisaalta, asia voi myös olla niin herkkä ja aiheuttaa ahdistusta raskauden vuoksi, että hänelle itselleen on helpompaa sivuuttaa tiettyjä asioita. Mikä on aivan inhimillistä, enkä todellakaan tuomitse. Minä esim. lopetin Music TV:n katsomisen vuosituhannen alkupuolella raskaana ollessani kokonaan, koska jokaisella mainoskatkolla - ja niitä oli paljon - tuli Unicefin mainos, jossa oli aliravittuja lapsia. Itkin joka ikinen kerta vuolaasti ja väsyneenä itku oli usein oikeasti lohdutonta. Ja koska pystyin näitä tunteita välttämään skippaamalla kanavan katsomisen, tein sen. Ihan samalla tavalla Kiurunkin pitäisi kyetä huomiomaan se, että raskaus vaikuttaa häneen ja hänen päätöksiinsä. Raskaus ei ole vamma, mutta kyllä se elämään silti vaikuttaa. Niin kuin kuuluukin, koska luonto valmistaa ihmistä.

Mä sanoisin, että sulla @kiwipilot on varmasti oman duunisi vuoksi aika realistiset tiedot. Toisaalta, ei se välttämättä huonoa tee nähdä asioita ihan omin silmiin, vaikka olisikin järkyttävää. Ihmiset tarvitsevat usein järkytystä ja omin silmin toteamista, ymmärtääkseen asioiden todellisen laidan. Eikä tämä nyt ollut osoitettu sulle, vaan yleisesti. Hyviä asioita alkaa tapahtua, kun joku asia liikuttaa tarpeeksi.
 

UnenNukkuja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aika moni, kunhan on turkulainen
Tartun ensin vähän menneisiin. Pidän MOT-ohjelmasta. Kaivavat esiin asioita, jotka ei monia kosketa, mutta saavatpahan jonkinlaista kosketuspintaa, vaikeamman kautta toki. Kehitysvammaisten asumiseen perehtynyt jakso kirpaisi itseä. Mietin jo tuossa kohtaa, että toivottavasti aluevaaleissa aiheesta puhuttaisiin. Liian vähän nousi esiin. Myös urheiluravinteiden bisnes oli kiintoisa juttu.

Tuo tuorein pätkä kertoo paljon myös siitä, mistä ei aluevaaleissa puhuttu ja unohtuu koronapuheissa. Tehohoitoa tarvitaan niin paljon muuhunkin. Eikä tässä voi puhua valinnanvapaudesta ja palveluseteleistä. Yksityisillä on resursseja moneen, muttei tällaiseen. Sori Petteri.

Itse olen lapsena ollut sairaalassa liiaksi. Asetun mielelläni tällaisten vanhempien asemaan siinä, että lapselle toivoo kasvua, kehitystä ja aikuisen elämääkin. Entä jos aikuisena ei tarvitsisikaan enää samanlaista valvontaa, kun kaikki olisi ok? Kokemuksen syvällä rintaäänellä tarinaa riittäisi, mutta jätän tällä kertaa väliin.

Ylelle pojot myös sarjasta Elossa24h. Tuo avaa monelle onnelliselle terveelle kaikkien sairauksien kirjoa.
 
K

kiwipilot

Kiuruhan selkeästi vain priorisoi asioita. Koronakoronakoronakoronakorona, millään muulla ei ole mitään väliä. Voisi jotenkin kuvitella, että kun Kiurukin odottaa nyt lasta, hänellä olisi aivan erityistä mielenkiintoa lasten asioita kohtaan. Vaikka hänellä ei tietenkään mitään suoraa valtaa olisikaan, itsestään voi kuitenkin antaa empaattisemmankin kuvan kuin minkä Kiuru antoi. Toisaalta, asia voi myös olla niin herkkä ja aiheuttaa ahdistusta raskauden vuoksi, että hänelle itselleen on helpompaa sivuuttaa tiettyjä asioita. Mikä on aivan inhimillistä, enkä todellakaan tuomitse. Minä esim. lopetin Music TV:n katsomisen vuosituhannen alkupuolella raskaana ollessani kokonaan, koska jokaisella mainoskatkolla - ja niitä oli paljon - tuli Unicefin mainos, jossa oli aliravittuja lapsia. Itkin joka ikinen kerta vuolaasti ja väsyneenä itku oli usein oikeasti lohdutonta. Ja koska pystyin näitä tunteita välttämään skippaamalla kanavan katsomisen, tein sen. Ihan samalla tavalla Kiurunkin pitäisi kyetä huomiomaan se, että raskaus vaikuttaa häneen ja hänen päätöksiinsä. Raskaus ei ole vamma, mutta kyllä se elämään silti vaikuttaa. Niin kuin kuuluukin, koska luonto valmistaa ihmistä.

Mä sanoisin, että sulla @kiwipilot on varmasti oman duunisi vuoksi aika realistiset tiedot. Toisaalta, ei se välttämättä huonoa tee nähdä asioita ihan omin silmiin, vaikka olisikin järkyttävää. Ihmiset tarvitsevat usein järkytystä ja omin silmin toteamista, ymmärtääkseen asioiden todellisen laidan. Eikä tämä nyt ollut osoitettu sulle, vaan yleisesti. Hyviä asioita alkaa tapahtua, kun joku asia liikuttaa tarpeeksi.

Joo varmaan oman duunin kautta on saanut jonkinlaista realismia siihen kuinka maailma toimii. Se maailma joka on aika pitkälti kadonnut nykyihmisen tutkalta. Toki itse näen sitä ääripäätä mutta sekin on elämää. Joskus 2020-keväällä tämä hieman (inho)realistinen tapani kommentoida sai kovaakin kritiikkiä palstalla. Ihmiset eivät millään halunneet ymmärtää että priorisointia tehdään jatkuvasti, oli pandemiaa tai ei. Erästä kollegaa lainatakseni: ”Syntymä on vain sairaus joka johtaa vääjäämättä kuolemaan”.
 

OLLI58

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ylen ruotsikielisellä puolella on Spotlight jossa on vähän samanlainen agenda, välillä niin että joku juttu on ensin siellä ja sitten vähän ajan päästä mot:ssa
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
Hyvä oli että MOT nosti näitä asioita esille uudelleen. Itselle asia on hyvin tuttu, johtuen että parempi puoliskoni työskentelee Uudessa lastensairaalassa.

Sivusta kun asiaa on seurannut, niin ei voi kuin hämmästellä kuinka huonoa henkilöstöjohtamista voi ollakaan. Itsekin kun yritysjohtoa elääkseni harjoitan, niin kyllä noiden touhuista on helppo ottaa mallia, "älä vaan tee näin".

Kyllähän tuolla suurella osalla varmasti ylpeys omaa työtä kohtaan on estänyt lähtemästä pois, mutta vaikuttaa että se on muuttumassa. Ja se on todella surullista.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
ValmiuslakiMäkijärvi sai minut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että HUS:n on isolta osaltaan ihan itse syyllinen omiin ongelmiinsa ja covid on sitten paljastanut paskan johtamisen ja muutkn perseilyt ja nyt huudetaan pakkotoimia korjaamaan.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Ihan mahtava ketjunavaus, kiitos sinulle maailman paras @BOL. Samalla tulin ihmetelleeksi, kuinka kummassa kukaan ei ennen tätä päivää ole keksinyt avata MOT-ketjua. Aihetta tähän olisi ollut yhtä kauan kuin koko nykymuotoinen keskustelufoorumi on ollut olemassa.

Ministeri Krista Kiuru vetää omaa poliittista teatteriaan, jossa keskeisimmät motiivit liittyvät hyvin läpinäkyvästi valtapeliin, ei niinkään asioiden jämäkkään kuntoon laittamiseen. Jos jotakin järjestyy, edes jotenkin, niin tämä on satavarmasti alisteista pelin politiikalle.

Ei Kiuru tietenkään ole ainoa edustaja lajissaan. Joka ainoassa puolueessa on näitä, joille vallan kahmiminen ja sen tehokas käyttö ovat itseisarvoja, siinä missä jatkuva oman kilven kiillottaminenkin. Antaisin pienen pussillisen pinnoja Kristalle jo siitä hyvästä, jos hän edes saapuisi kameran eteen vastaamaan MOT-toimittajan kysymyksiin, vaikka joutuisi selittelemään ja kohtaamaan hänen(kin) ministerikaudellaan huonosti hoidetun asian. Toki on niinkin, että HUS on nyt ja on ollut ennen Kiurun ministerivuoroa hyvin vahvasti demarivaltainen linnake, joten Kiurusta saattaa tuntua sietämättömältä ja mahdottomalta käsitellä asiaa julkisesti. Voisi joutua jopa kantamaan jonkinlaista vastuuta asiassa, jossa jotkut muut demarit ovat sössineet.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Pakkohan tänne on myös linkata varmaan se surkein MOT-jakso.



Katsomatta uudelleen jo pitkälti unohtunutta juttua ja puuttumatta sen mahdollisiin hölmöyksiin ja epäloogisuuksiin, onhan bläkkisgenren sisällä ollut omat pipipäänsä ja monen monta on ollutkin. Sama toki pätee hampurilaisravintoloiden vakioasiakkaisiin ja omakotiasujiin, postimerkkeilijöistä nyt puhumattakaan. Se nyt vaan on niin, että kun lauletaan saatanasta, palavista sisuskaluista ja perseeseenpannusta Jeesuksesta, niin muutamille nuo jutut pyrkivät ryömimään vähän turhan totisella kulmalla persoonaan. Ihan eri asia toki on, miten ilmiötä lähestytään.
 

julle-jr

Jäsen
En tunne hoitoalaa, mutta lääkäreiden ja sairaanhoitajien palkkaero tuntuu ulkopuolisen näkökulmasta kummalliselta. Välillä nimittäin näyttää siltä, että hoitajat kantavat järkyttävää vastuuta tuolla alalla, joten korvaus ei ole linjassa lääkäreiden korvauksen kanssa. Ulkopuolisesta näkökulmasta siis.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
MOT on itselleni vaikea ohjelma. Sillä on paljon annettavaa, mutta toisaalta sisältönsä on usein aika hit and miss- tyyppistä Hannu Karpo -journalismia. Totta helvetissä Seppo Kälviältä näyttää automaattisesti uhrilta, kun virkamies/johtaja/yhtiö joutuu toimen- ja julkisuuskuvansa vuoksi kommentoimaan kieli keskellä suuta.

2000-luvullahan Matti Virtanen ja Martti Backman tekivät lukuisia ohjelmia MOT:n alla siitä, kuinka ilmastonmuutos on itse asiassa aivan hömppää.

Paikkansa tälle tietysti on, ei tutkivaa journalismia ihan liiaksi ole kansalle tarjolla.
 

Jeffrey

Jäsen
Miksi lähärit pitäisi sairaalasta poistaa, jos ne lähtökohtaisesti hoitavat niitä suorittavia paskaduuneja käsittääkseni nyt siellä? Eikö kuitenkin omat ammattinimikkeet ja niihin johtavat koulutustasot ole lähtökohtaisesti selkeämpi ja valmis malli kuin se, että rakennettaisiin jokin himmeli sairaanhoitajatutkinnon sisälle - menen amkiin mutta valmistun toisen asteen pätevyyteen, eiku siis menen amkiin, mutta valmistun alempaan korkeakoulututkintoon, mutta teen 2. asteen ammattitutkintoa vastaavaa duunia... eiku siis niinku häh?

Tässä se taitaakin olla tämän esityksen ongelma. Suomessa on totuttu siihen, että meillä on nimellisesti näitä ensimmäisen ja toisen asteen koulutuksia. Mielestäni tämä ei kuitenkaan palvele nykymaailman tarpeita paitsi ehkä meidän vanhojen osalta jotka haluavat tunnistaa mikä koulutusaste missäkin on se raja. Kuitenkin esimerkiksi lähiesimerkkinä lääkärin ammattinimike nivoo yhteen varsin monta koulutustasoa ilman että tässä on ongelmaa nähty.

Jos lähihoitajan ja sairaanhoitajan koulutuksen yhdistettäisiin vältyttäisiin melko suurelta määrältä byrokratiaa. Samalla uskoisin koulutuksen laadun paranevan ja näiden epäpätevien vastavalmistuneiden määrän vähenevän. Henkilöille kyettäisiin kouluttamaan heidän vaatimustasolleen riittävät taidot joita vastaan he kykenisivät työllistymään. Samalla turhaa hukkaa koko koulutusprosessista voitaisiin vähentää esimerkiksi lukion osalta kun sairaanhoitajaksi haluavan koulutuspolku olisi konkreettisempi ja omalle alalle mahdollisesti osuvampi.

Toki tätä koulutustaso ajatusmaailmaa ei tarvitsisi kokonaan poistaa sitäkään, vaan joku uusi ns. osaamistaso voisi vastata opistotasoa, toinen AMK ja joku sitten ylempi amk. Samalla koko järjestelmä puoltaisi työelämän aikaista kouluttautumista, jolla olisi hyötyjä sekä työvoiman saatavuuteen että heidän kehittymiseen jne.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
@Jeffrey
Vastaan myöhemmin sairaanhoitajaketjussa, jottei tämä täyty liikaa asian ohitse.
 

Masentaja

Jäsen
Itselle mieleenpainuvimpia jaksoja on olleet se, kun vakuutusyhtiö kieltäytyi maksamasta korvauksia henkilölle joka jäi risteyksessä kaatuneen rekan alle omalla autolla. Juuri valmistunut fyysiseen ammattiin, muistaakseni oli joku kangaspainon latoja tmv ja kolarin jälkeen voipaketti kaupan alahyllyltä oli mahdottomuus suorittaa. Tämä osui itselle sillai että olin duunissa firmassa joka tuon kuorma-auton ja puoliperävaunun yhdistelmän tutki jarrujen ja muiden osalta että se oli kunnossa.

Toinen on se, kun Nurmijärvellä paloi rivitalo jonka väitettiin lähteneen sähköpyörästä. Tästähän naulittiin maahantuoja (tunnettu suomalainen henkilö firmoineen) joka pystyi todistamaan että kyseisen mallin syttyminen oikosulun takia on käytännössä mahdotonta. Silti ko. firma sai vakutuusyhtiöltä korvausvaateen joka meni oikeudessa läpi. Ihan tarkkaan en kaikkea muista yksityiskohdista mutta tuo tuntui oudolta palolta jo alunperin ja kaikki sen jälkeen kuultu vahvistaa sitä että jos se olisi ollut tuosta pyörästä lähtenyt niin palo olisi edennyt huomattavasti hitaammin.

Paljon hyvää ja ajatuksia herättävää journalismia on MOT tehnyt ja selvähän se on että välillä tulee niitä hutikuteja. Mutta kokonaisuutena hyvää settiä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eilinen MOT oli erinomainen. Kissa sylissä katsoin ja kissakaveri auttoi käpälällään liikutuksessani. MOT on hyvä sarja, vaikka pitää muistaa, että ohjelma on myös sidoksissa tekijöidensä näkemyksiin.

Tällä kertaa oli pelkkää asiaa. Lastensairaalan ongelmat ja erikoishoitaja/tehohoitajapula, joka vaarantaa potilasturvallisuuden. Minusta vastuun kantaa Lastensairaalan johto, joka ei ole hoitajien painostuksesta huolimatta reagoinut. Ainakaan riittävästi.

Krista Kiurusta jäi kusipään kuva hänen kieltäydyttyään useamman kerran haastattelusta ja jouduttuaan sitten eduskunnassa toimittajan yllättämäksi. Hän on peruspalveluministerinä vastaava ministeri, joten ei todellakaan ole väärin vaatia häneltä kunnollista haastattelua ja näkemyksiä.

Tuttuun tapaan Kiuru liukeni vastuustaan kehottaen kyselemään HUS:n näkemyksiä. Hävettävää toimintaa.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Mikä on sinun paras, vaikuttavin, järkyttävin, vihatuin tai muuten vain tunteita herättävin MOT-jaksosi?
En tiedä onko tämä jakso mitään noista mutta minulle on hyvin jäänyt mieleen jakso "Vaalirahamiesten kylpyläkaupat" (linkki jaksoon alla). Ihan sattumalta oli telkkari auki ja alettiin puhua minun entisen työnantajan sotkeutuneen johonkin epämääräisiin kauppoihin. Myöhemmin on selvinnyt että Nuorisosäätiö ja Salpausselän rakentajat on söhlännyt aikalailla, ihan rikollisia hommiakin. Mutta tuo edellä mainittu (ja alle linkattu) jakso jäi varmaan mieleen kun yhtäkkiä valtakunnan telkkarissa alettiin puhua nimellä entisestä pomosta ja hänen firmastaan.

 
(1)
  • Tykkää
Reactions: BOL

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
MOT, avara luonto ja jotkut dokumentit ovat asioita joista nostan Yleisradiolle peukkua. MOT on ihan ok sarja, mutta toki myös omalla tavallaan ylemäinen, että aina asia ei ole esitetty neutraalista vinkkelistä. Kuitenin MOT on sellainen ohjelma jota itse katson poikkeuksetta melkolailla jokaisen jakson, vaikka en kovin reaali ajassa vaan netistä yleensä jälkikäteen.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Suomi, KTP
Tämä "Suomi polvilleen 15 minuutissa" oli kaikessa raflaavuudessaan jollain tasolla ajatuksia herättävä. Etenkin tänä aikana, kun miekkoja kalistellaan vähän siellä sun täällä ja uho on suuri. Onko sitten Suomen energiahuolto tosiaan tuhottavissa "walk in"-tyylisesti ja hyvinkin nopeasti. Noh, päätelkää itse.

 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
MOT, avara luonto ja jotkut dokumentit ovat asioita joista nostan Yleisradiolle peukkua. MOT on ihan ok sarja, mutta toki myös omalla tavallaan ylemäinen, että aina asia ei ole esitetty neutraalista vinkkelistä. Kuitenin MOT on sellainen ohjelma jota itse katson poikkeuksetta melkolailla jokaisen jakson, vaikka en kovin reaali ajassa vaan netistä yleensä jälkikäteen.
Onhan tuolla ihan helvetisti hyvää matskua laidasta laitaan. Ymmärrän, ettei kaikkia tarvitse kiinnostaa, mutta vaikkapa Eränkävijät on mahtava sarja, Peltsin luontosetit myös, historian puolelta löytyy vaikka mitä alkaen Kylmän sodan Suomesta ja sitten on lifestyleä Haapasalon seikkailuiden muodossa tai vähän kevyempänä joku Villi Kortti. Sekä tietenkin kaikki ostettu matsku JA päälle vielä radiotuotannot, joista löytyy varsinkin oman tuotannon osalta vielä enemmän helmiä.

Kyllä mä peukutan isosti Yleä. Laadukasta tavaraa Areena pullollaan.

Edit. Ja sorry taas offtopic
 
Viimeksi muokattu:

Simolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsirannikko
Tämä "Suomi polvilleen 15 minuutissa" oli kaikessa raflaavuudessaan jollain tasolla ajatuksia herättävä. Etenkin tänä aikana, kun miekkoja kalistellaan vähän siellä sun täällä ja uho on suuri. Onko sitten Suomen energiahuolto tosiaan tuhottavissa "walk in"-tyylisesti ja hyvinkin nopeasti. Noh, päätelkää itse.


Oon itse tehnyt tutkinnon aiheesta: energiantuotanto.
Faktaahan tuo pääasiassa on, vähän suurella pensselillä, mutta periaate on just näin.

Onneksi on hankittu tsiljoonalla tosipaikan tullen käyttökelvottomia lentskareita. Ja vissiin tankkejakin. Sodan leikkiminen voi olla kivaa, mutta tosipaikan tullen Suomi ”näännytettäisiin”.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös