Yhdysvaltojen mielenosoitukset ja mellakat

  • 267 238
  • 2 009

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin, se ei edelleen vastaa siihen, että miksi jotkut kuitenkin pystyvät parempaan vaikka lähtevät täysin samoista lähtökohdista liikkelle? Minulla ei ole vastausta tuohon asiaan. Toki voisin mutuilla, että jos ottaa jo lähtökohtaisesti elämässään uhrin ja marttyyrin viitan harteilleen, niin sitten myös käyttäytyy kuin uhri ja marttyyri.

Suurin osa meistä suomalaisistakin tekee rutiinisuorituksen elämässään. Näistä lähtökohdista voisi olla miljonääri, maailmanmestari tai filmitähti, mutta eipä vaan olla vaikka moni sellaisesta lapsuudessaan haaveilee. Vain harvat poikkeusyksilöt ovat. Useimmat saavat sen kohtalaisen työpaikan, rivitalonpätkän ja farmariauton hankittua vaikka parempaankin olisi ollut edellytyksiä.

Sitten kun lähtökohdat ovat huonommat, niin suurten massojen rutiinisuoritus vain riittää huomattavasti vähempään.

Voidaan olettaa, että jos osat vaihdettaisiin, niin tulos pysyisi kuitenkin samana. Siis en näe että populaation geneettisillä ominaisuuksilla olisi suurta vaikutusta, vaan yhteiskunnalliset rakenteet, olosuhteet ja kulttuuri määräävät aika pitkälle miten jokin ihmismassa tulee keskimäärin pärjäämään.

Yksittäiseen ihmiseen tämä ei sovellu, koska yksilölliset elämänpolut voivat poiketa rajustikin ns. odotusarvoista. Kuten tiedetään.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Saakeli mitä meininkiä vuonna 2020 ja mukamas maailman mahtivaltio.

Isossa kuvassa nämä ovat oireita juuri tuosta, että America is not that great anymore. Vuosikymmeniä piilossa pysyneet sosiaaliset ongelmat kasautuvat ja katkeruus ja viha johtavat nähtyihin ylilyönteihin. Taloudellisen yltäkylläisyyden heikkeminen kun yhdistyy voimistuneeseen kahtiajakoon, niin kipeät haavat on taas auki.

Paikoin brutaalia toimintaa poliisilta, mutta kyllähän tuossa mielenosoittajat myös provosoivat ja hyppivät virantoimittajien silmille jatkuvasti. Sitten kun mukaan lasketaan kaikenlaisen sovereign citizen -tyypit ja natseja kaikkialla näkevät antifa-nuoret, niin eihän ole helppoa olla poliisi Amerikassa.
 

msg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Sopimustekninen verovelka
Todelliset suurvallat kuten Kiina ja Neuvostoliitto osasivat hoitaa tällaiset asiat panssarivaunuila, mutta Trump itkee peloissaan valkoisessa talossaan apuun paikallisia reinikaisia.
Koronan hoidosta trumpukalle pisteet pääsemisestä mitalisijoille ruumiiden määrässä suhteessa väestön kokoon, mutta näissä mekkalaskaboissa tulee turpaan kaiken maailman venezueloilta.
En kyllä hämmästyisi jos suuri johtaja keksisi hoitaa nämä mellakoitsijat lennokki-iskuilla, kun nehän ovat maan tapa viedä demokratiaa maailmalle.
 

asyouwere

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ei se nyt ihan noin mustavalkoisesti mene. Otetaan täältä kotoisesta suomesta, vaikka maahanmuuttopolitiikka esimerkiksi. Missä menee äärioikeiston ja "tolkun ihmisten" raja? Ei kai siinä nyt niin yksiselitteistä rajaa ole, että hyppy "tolkun ihmisestä" äärioikeistoon tapahtuisi. Kyllä sillä "tolkun ihmiselläkin" voi olla samansuuntaisia mielipiteitä, kuin äärioikeistolla, mutta silti pysytellään vielä sillä "tolkun" osuudella.
Lyhyt vastaus, koska ei me tästä mitään konsensusta saada ja menee jo offtopicin puolelle: rasismissa. On ok vastustaa maahanmuuttoa, mutta vastustuksen syy määrittää oletko "tolkun ihminen" vai et. Mutta tämä on jo tosiaan offtopiccia joten tämä tästä.

Tolkun ihminen menee muuten ärsyttäviä termejä -ketjuun heittämällä.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Isossa kuvassa nämä ovat oireita juuri tuosta, että America is not that great anymore. Vuosikymmeniä piilossa pysyneet sosiaaliset ongelmat kasautuvat ja katkeruus ja viha johtavat nähtyihin ylilyönteihin. Taloudellisen yltäkylläisyyden heikkeminen kun yhdistyy voimistuneeseen kahtiajakoon, niin kipeät haavat on taas auki.
Ehkä tässä soitellaan ensi säveliä jollekin vähän suuremmalle, muutaman vuoden sisällä. Hajosihan se Neuvostoliittokin. Muutama USA:n osavaltio pärjäisi varsin hyvin ilman liittovaltiota, ainakin omasta mielestään.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Mielenkiintoisempi fakta on mielestäni se, että vaikka afrikan-amerikkalaisia on prosentuaalisesti enemmän vankilassa, kuin valkoihoisia (joka viittaisi siihen, että afrikan-amerikkalaiset eivät tee ainakaan vähemmän rikoksia, kuin valkoihoiset), niin kuitenkin valkoihoisia kuolee enemmän poliisin toimesta. Esimerkkinä vuosi 2017, jolloin 457 valkoihoista kuoli poliisin ampumana, kun vastaava luku tummaihoisten kohdalla oli 223.


Rasismia ilmenee aivan varmasti USA:n poliisivoimissa - ainakin yksilötasolla, mutta en hirveästi usko siihen yleiseen narratiiviin (nykypäivänä), että poliisit ampuisivat herkästi mikäli epäillyn ihonväri on tumma. Jos miettii asiaa poliisin kannalta, niin tummaihoista epäiltyä kohtaan on paljon riskialttiimpaa käyttää voimakeinoja, kuin valkoihoista, koska saatat herkemmin päätyä median riepoteltavaksi ja leimaantua rasistiksi. Mutta on varmasti myös totta, että amerikassa kuolee paljon poliiseja, jonka takia on vaikea samaistua siihen, minkälaista on ylläpitää lakia alueella, jossa voi oikeasti tulla ammutuksi. Se varmasti kovettaa ihmistä.

Ja ennen kuin minut teilataan tällä palstalla totaaliseksi rasistiksi, en ottanut tällä lauseella kantaa mihinkään yksittäistapaukseen.

Mielenkiintoinen tilasto, mutta tulee mieleen että saattaa olla eroa siinäkin minkälaisia rikoksia eri väestöryhmät tekevät. Ja mikä niissä on riski joutua poliisin ampumaksi. Jotkut kouluampujat tai muilla yleisillä paikoilla ammuskelevat varmaan joutuvat suurella prosentilla poliisin tappamaksi, ja harva silloin surkuttelee poliisin voimankäyttöä. Jos taas jostakin pienemmästä rikoksesta joutuu poliisin tappamaksi vaikka mahdollisuus rauhalliseen kiinniottoonkin on, niin se on kyseenalaisempi juttu sitten. Saati jos kyse on vasta epäilystä, ja päädytään tappamaan syytön mies.

Yleinen mielipide tuntuu olevan, että tarpeeton tappo kohtaa herkemmin mustaa kuin valkoista pikkurikollista tai rikoksesta epäiltyä. Tähän voi olla vaikea löytää ihan pätevää tilastoa.
 

Lystikäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo
Jos oletetaan etta kaikki ihmiset suorittavat rikoksia samalla tasolla niin silloin vankien maaran pitaisi olla suhteutettuna populan maaraan. Nyt mustia vankeja on paljon suurempi osa kuin heidan maaransa muuhun vaestoon verrattuna "pitaisi" olla
Näinhän se on. Mutta kaikki yksilöt eivät ole yhtä todennäköisiä lipsumaan rikoksen tielle. Elinolosuhteet, -ympäristö ja perheolot vaikuttavat paljon yksilön tulevaisuuteen, ja tässä suhteessa tummaihoiset ovat ahtaalla. Köyhyys on iso tekijä. Olen siinä käsityksessä, että tummaihoiset tekevät yli 50% maan rikoksista (tapahtuvat tosin pääosin tummaihoisten yhteisöissä), johon suhteutettuna nuo ampumiset eivät ole merkki poliisilaitoksen systemaattisesta rasismista. Huomioni pohjautuu siis täysin rikoksentekijöihin ja suhdelukuun, joissa he päätyvät ammutuksi poliisin kautta. En kökötä tässä minkään saippualaatikon päällä. Jos löytyy linkki, joka haastaa käsitykseni USA:n rikoksentekijöiden rotudiversiteetistä, otan sen mielelläni vastaan. Itse en sellaista löytänyt, siksi viittasin vankiloiden suhdelukuun, vaikka 50% vangeista ei olekaan tummaihoisia. Tietyillä alueilla jenkeissä on itse asiassa huutava pula poliiseista.

Yleinen mielipide tuntuu olevan, että tarpeeton tappo kohtaa herkemmin mustaa kuin valkoista pikkurikollista tai rikoksesta epäiltyä. Tähän voi olla vaikea löytää ihan pätevää tilastoa.
Tämä on tosiaan se yleinen mielipide, mutta itse uskon sen kuitenkin olevan nykypäivänä pelkkä myytti - osittain poliittinen ja demokraattien mielellään ylläpitämä. Voi toki pitää jossain pienemmissä paikoissa paikkansa, koska rasismilla on syvät juuret tietyissä osin USA:ta, mutta esimerkiksi isoissa kaupungeissa rotudiversiteetti on niin suurta, etenkin poliisilaitoksissa, etten usko sen vaikuttavan suuremmin. Voin tosin olla väärässäkin. Pohjaan nämä aatokset parinkin tummaihoisen poliisin mietteisiin rasismista poliisivoimista. Kuuntelen usein ajankohtaisia podcasteja. Tosin ne on aina subjektiivisia, joten ihan mielelläni kuuntelen vastakkaisia mielipiteitäkin.

Edit: Lisään vielä, etten halua vähätellä tummaihoisten ongelmia USA:ssa. Niitä löytyy yllin kyllin. Marssit ovat varmasti ihan paikallaan.
 
K

Kiekkokatsoja

Mun mielestä tää on sellainen yleisprotesti heidän yhteiskunnassa. Siellä on paljon ongelmia, joihin ei tule pian löytyvän ratkaisuja.
Tämä lähtökohta, jossa poliisi surmaa pidätysotteessa ihmisen, on täysin väärin!
Kyllä Usassa on ollut vähemmistöjiin kohdistuvaa sortoa hyvin pitkään, kun he ovat useimiten olleet ongelmien aiheuttajia.
Mutta miten tilanteesta ulos?
Ja miten tasapaino?
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Mielestäni ei ole relevanttia vertailla mustien ja valkoisten eroja rikollisuustilastoissa. Olennaisin kysymys on se, että miksi niissä on eroja? Miten saman maan syntyperäisten kansalaisten välille on syntynyt eroja? No tähän kukaan järjissään oleva ihminen ei toivottavasti totea, että "se on mustille ominaisempaa". Koska eihän se ole.

Eli on syytä tarkastella ympäristön vaikutusta. Miten se on eronnut valkoisilla ja mustilla? No ihan helvetisti. Systemaattinen, valtiojohtoinen rotusorto on rakentanut mustille sellaisen yhteiskunnan, jossa heillä ei ole samoja tosiasiallisia mahdollisuuksia kuin valkoisilla. Tämän vuoksi musta väestö on yliedustettuna matalissa sosiaaliluokissa, joissa myös rikollisuus on suurempi ongelma kuin muualla. Sekään ei liity mitenkään ihonväriin.

Kyseessä on rakenteellinen ongelma, jonka valkoinen eliitti on aikanaan pannut alulle. Tässäkin ketjussa esitetty ajatus siitä, että mustien tulisi "ryhdistäytyä" on todella absurdi vaatimus niin kauan, kun tilanne rakenteissa on mätä.

Nyt nähdään se, mitä tapahtuu kun ihmiset ovat peloissaan ja samaan aikaan maan presidentti heittää vaan lisää löylyä kiukaalle.

Mitä vaihtoehtoja tuossa edes jää jäljelle?
Tässä ketjussa ei kukaan ole esittänyt, että mustien tulee ryhdistäytyä ja se olisi mikään ratkaisu asioihin. Tässä ketjussa on sanottu, että se lähtee MYÖS mustista itsestään. Se muna ja kana ei mene niin, että vain toisen osapuolen pitää muuttua, vaan kyllä myös mustien pitää ottaa vastuuta omista toimistansa. Todella moni pärjännyt musta näin hokee muille mustille jatkuvasti, mutta kai sen kun sanoo valkoihoinen suomalainen, niin se on sitten väärin sanottu.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Nuo lyhyet videot jolta alkavat keskeltä ovat aina ongelmallisia mutta hyi helvetti mitä toimintaa ja selvää on että tuolla tulee kuolleita. Se kyllä suorastaan ihmetyttää että miksi näissä mielenosoituksissa ei ole kuin toisella osapuolella aseet. En sano että olisi hyvä että olisi, mutta pistää miettimään että toimisiko poliisi samalla tavalla.

Et sano, että olisiko hyvä jos myös toisella osapuolella olisi aseet, mutta selvästi flirttailet asialla. Yksinkertaisesti kaikki väkivallan ihannointi ja "ymmärtäminen" on tuomittavaa. Ei kai se kenellekkään tule yllätyksenä, että poliiseilla on kovat otteet käytössä päällä olevassa tilanteessa.

Mellakoiden ymmärtäjille ja hyväksyttävyyden kanssa flirttailijoille muistutuksena "sitä parempaa" väkivaltaa. Ei se mene aina niin, että uhrit ovat ihonväriltään mustia ja pahiksina ovat valkoiset poliisit.


 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Et sano, että olisiko hyvä jos myös toisella osapuolella olisi aseet, mutta selvästi flirttailet asialla. Yksinkertaisesti kaikki väkivallan ihannointi ja "ymmärtäminen" on tuomittavaa. Ei kai se kenellekkään tule yllätyksenä, että poliiseilla on kovat otteet käytössä päällä olevassa tilanteessa.
Kuun alkupuolella toinen puoli osoitti mieltään rynnäkkökiväärein ja poliisit olisivat heitä kohtaan pirun mukavia ja kohteliaita:
Toki mielenosoittajat olivat valkonaamoja eikä homma mennyt mellakoimiseksi, mutta silti silmiinpistävää on ettei nyt kellään ole näkyvillä aseita. Kai tähän joku syy on, mutta minä en sitä tiedä tai pysty täältä käsin ymmärtämään.

Pohdinta oli hieman toiselta vinkkeliltä jatkoa tälle:
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
Suurin osa meistä suomalaisistakin tekee rutiinisuorituksen elämässään. Näistä lähtökohdista voisi olla miljonääri, maailmanmestari tai filmitähti, mutta eipä vaan olla vaikka moni sellaisesta lapsuudessaan haaveilee. Vain harvat poikkeusyksilöt ovat. Useimmat saavat sen kohtalaisen työpaikan, rivitalonpätkän ja farmariauton hankittua vaikka parempaankin olisi ollut edellytyksiä.

Sitten kun lähtökohdat ovat huonommat, niin suurten massojen rutiinisuoritus vain riittää huomattavasti vähempään.

Voidaan olettaa, että jos osat vaihdettaisiin, niin tulos pysyisi kuitenkin samana. Siis en näe että populaation geneettisillä ominaisuuksilla olisi suurta vaikutusta, vaan yhteiskunnalliset rakenteet, olosuhteet ja kulttuuri määräävät aika pitkälle miten jokin ihmismassa tulee keskimäärin pärjäämään.

Yksittäiseen ihmiseen tämä ei sovellu, koska yksilölliset elämänpolut voivat poiketa rajustikin ns. odotusarvoista. Kuten tiedetään.
Kyllä olen tästä täysin samaa mieltä, siksi meilläkin se huono-osaisuus periytyy ihan tutkitusti. Täällä kuitenkin tarjotaan aivan toiset mahdollisuudet siihen, että voisi sieltä nousta kuin USA:ssa. Ja minä uskon täysin samalla tavoin, että jos vaihdettaisiin paikkoja ihonvärien kesken niin lopputulos olisi samanlainen. Koska minä en millään pysty uskomaan, että ihmisen ihon pigmentillä on mitään tekemistä hänen kyvykkyyden tai minkään muun piirteen kanssa.

Mutta näen myös, että ilman sitä jokaisen yksilön omaa kamppailua parempaan ei tule myöskään tapahtumaan mitään isoja muutoksia hänen elämässään, koska niitä ei olla saatu tapahtumaan tälläkään missä asiat kuitenkin on monin verroin paremmin. Pelkkä yhteiskunnallinen muutos ei pysty kävelemään yli sen ryhmän muutoksen, tästä nyt esimerkkeinä edelleen ne romanit. Myös sen kulttuurin siellä mustien keskuudessa on pakko muuttua ja jokaisen yksilön on muututtava ja yleisen asenneilmapiirin on muututtava, että se keskiarvo voi koskaan muuttua muuksi. Siihen ei riitä se, että poliisi lopettaa mustien ampumiset, tai aletaan oikeudessa toimia kaikkia kohtaan tasapuolisesti. Se olisi toki hyvä alku.
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Kuun alkupuolella toinen puoli osoitti mieltään rynnäkkökiväärein ja poliisit olisivat heitä kohtaan pirun mukavia ja kohteliaita:
Toki mielenosoittajat olivat valkonaamoja eikä homma mennyt mellakoimiseksi, mutta silti silmiinpistävää on ettei nyt kellään ole näkyvillä aseita. Kai tähän joku syy on, mutta minä en sitä tiedä tai pysty täältä käsin ymmärtämään.
Kaipaisitko nyt vastaavaa aseistusta nyt mellakoihin vai mikä se pointti on?
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Niin, se ei edelleen vastaa siihen, että miksi jotkut kuitenkin pystyvät parempaan vaikka lähtevät täysin samoista lähtökohdista liikkelle? Minulla ei ole vastausta tuohon asiaan. Toki voisin mutuilla, että jos ottaa jo lähtökohtaisesti elämässään uhrin ja marttyyrin viitan harteilleen, niin sitten myös käyttäytyy kuin uhri ja marttyyri.

Niin, elämä ja sen kulkuhan ei missään nimessä ole mitenkään mustavalkoista. Huonoista asetelmista pystyy toki ponnistamaan "parempaan kastiin", mutta aika rajattu määrähän noita polkuja sinne on. Urheilijastipendejä ei ole loputtomasti jaettavana ja vielä vähemmän käsittääkseni hyville opiskelijoille. Kuinka moni urheilijastipendillä yliopistoon pääsevä selviää niistä opinnoistaan niin hyvin, että sillä lopulta saa hyvät eväät loppuelämään, jos urheilu-ura ei ota tuulta purjeisiin?

Kuinka moni sellainen jää systeemin alle, jolla oikeasti olisi sitä kapasiteettiä hypätä parempaan? Jenkkilän opintolainatkin ovat ihan käsittämättömiä suomalaisiin verrattuna ja opiskelu ei takaa työllistymistä. Siinäpähän sitten olet 200k lainasi kera ja samalla samoilla kulmilla kasvaneet kaverit vetää Cadillacilla ohi ja ovat päästä varpaisiin asti pelkkää blingiä. Ei liene ihme, että moni jää sille polulle. Etenkin, kun tuossa kulttuurissa noita nuoria tuodaan siihen kuvioon mukaan tosi pienenä.

Vaikea yhtälö, jota ei tosiaan helpota tuo jenkkien yhteiskunnan "toimivuus".
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kaipaisitko nyt vastaavaa aseistusta nyt mellakoihin vai mikä se pointti on?
Minua kiinnostaa, että jos mielenosoittajilla olisi aseet, että toimisiko hommassa kauhun tasapaino samoin kuin esim kylmän sodan aikana neukkujen ja usa:n välillä, vai menisikö homma sodaksi. Aidosti myös ihmettelen sitä, että niin ei ole ole ja varmasti siihen joku syy on, mutta en tiedä mikä ja haluaisin tietää.
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Mun mielestä tää on sellainen yleisprotesti heidän yhteiskunnassa. Siellä on paljon ongelmia, joihin ei tule pian löytyvän ratkaisuja.
Tämä lähtökohta, jossa poliisi surmaa pidätysotteessa ihmisen, on täysin väärin!
Kyllä Usassa on ollut vähemmistöjiin kohdistuvaa sortoa hyvin pitkään, kun he ovat useimiten olleet ongelmien aiheuttajia.
Mutta miten tilanteesta ulos?
Ja miten tasapaino?
Eli vähemmistöt ovat mielestäsi useimmiten syypää siihen että niitä sorretaan? Kun yhtään tuon maan historiaa tietää niin on kyllä vähän erikoinen tämä näkemys. Ymmärtää ehkä jos käsittää siitä lähtökohdasta että vähemmistön vika kun ei ole ollut riittävän voimakas estääkseen valkoisen (nykyisin) valtaväestön sorron alle jäämistä, mutta erikoisenlainen näkemys siitäkin vinkkelistä.

Miettii miten tuhosivat alkuperäisväestöt kulttuureineen ja millainen on ollut mustien osa alueella historiassa ja nykyään niin ei tuossa kyllä taakkaa ole ihan faktuaalisestikaan kuin sillä valkoisella miehellä ja ongelmahan jatkuu edelleen kun suuri osa valtaväestöstä kokee edelleen että valkoisella on jumalalta saatu ylivalta muunväriseen eli alempirotuiseen.

@BlackWolf en lainaa yllä olevaa viestiä mutta kommentoin siihen silti. Jenkeissä systeemi on viritetty erittäin vahvasti värillistä kansanosaa vastaan. Jos siellä olisi edes väylät parantaa elintasoa (muuten kuin voittamalla lotossa joko sananmukaisesti tai sitten geeniloton kautta menestyäkseen urheilijana tai viihdealan ihmisenä), olisi ongelmia varmasti todella paljon vähemmän, mutta nuokin väylät on hyvin kapeat ja niistä pääsee läpi lähinnä yksittäisiä henkilöitä joilla parempi väki voi tuntea hyvää omaatuntoa siitä että on mahdollisuus tarjottu, sekä ylemmyyttä kun voivat osoittaa että vaikka on mahdollisuus tarjottu, niin silti 99,9% väestä jää sinne vähäosaisuuteen. Huomioimatta että mahdollisuus kattaa promillen siitä porukasta. Mielestäni vertauksesi romaneista toimisi ehkä paremmin alkuperäisväestöön, keistä osalla on kulttuuriset syyt pysyä pois valtaväestön maailmasta, mutta toki heidänkin tapauksessa väylät sosiaalisen aseman parantamiseen sellaista halutessaan ovat äärimmäisen heikot (minkä päälle osattomuuden kokemuksesta kumpuavat sosiaaliset ongelmat, esim. todella laaja-alainen huumeidenkäyttö).
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Minua kiinnostaa, että jos mielenosoittajilla olisi aseet, että toimisiko hommassa kauhun tasapaino samoin kuin esim kylmän sodan aikana neukkujen ja usa:n välillä, vai menisikö homma sodaksi. Aidosti myös ihmettelen sitä, että niin ei ole ole ja varmasti siihen joku syy on, mutta en tiedä mikä ja haluaisin tietää.
Tiedät varsin hyvin, että toimisi yhtä hyvin kuin kultaisella 80-luvulla beirutissa.

Onhan siinä myös vissi ero, että noita hampaisiin saakka aseistautuneita (abortinvastustajia, rokoteiden vastustajia, aselakien puolistajia ja muita idiootteja, joita yhdistää äärioikeistolaisuus) on vielä onneksi sen verran vähän ettei mielenosoituksiin saada mobilisoitua, kuin pieni joukko. Siitä ei seuraisi mitään hyvää, jos nyt liikkeellä oleva huligaanilauma olisi aseistettu myös hampaisiin saakka.
 

BlackWolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
In memory of Hiihtofani. abianos, oranssi, jellona
@BlackWolf en lainaa yllä olevaa viestiä mutta kommentoin siihen silti. Jenkeissä systeemi on viritetty erittäin vahvasti värillistä kansanosaa vastaan. Jos siellä olisi edes väylät parantaa elintasoa (muuten kuin voittamalla lotossa joko sananmukaisesti tai sitten geeniloton kautta menestyäkseen urheilijana tai viihdealan ihmisenä), olisi ongelmia varmasti todella paljon vähemmän, mutta nuokin väylät on hyvin kapeat ja niistä pääsee läpi lähinnä yksittäisiä henkilöitä joilla parempi väki voi tuntea hyvää omaatuntoa siitä että on mahdollisuus tarjottu, sekä ylemmyyttä kun voivat osoittaa että vaikka on mahdollisuus tarjottu, niin silti 99,9% väestä jää sinne vähäosaisuuteen. Huomioimatta että mahdollisuus kattaa promillen siitä porukasta. Mielestäni vertauksesi romaneista toimisi ehkä paremmin alkuperäisväestöön, keistä osalla on kulttuuriset syyt pysyä pois valtaväestön maailmasta, mutta toki heidänkin tapauksessa väylät sosiaalisen aseman parantamiseen sellaista halutessaan ovat äärimmäisen heikot (minkä päälle osattomuuden kokemuksesta kumpuavat sosiaaliset ongelmat, esim. todella laaja-alainen huumeidenkäyttö).
Kyllä tavallaan noin, mutta tässä oli pointtina siis tuossa romanit esimerkissä juurikin se, että aina edes annettu mahdollisuus ei riitä. Esim. koulupudokkaitahan on mustissa todella paljon. Kyllä se kielii silloin, että se ongelma on myös kulttuurillinen. Se on totta, enkä ole sitä missään kiistänyt, eikä kai kukaan muukaan ole, että värillisiä syrjitään siellä todella pahasti järjestelmän toimesta. Silti uskallan väittää, että kyllä niitä ovia on ulos, jos niitä viitsii käyttää. Niinhän juurikin tämä Floyd oli tehnyt. Nuoruuden hölmöilyt oli jäänyt taakse, mutta hänkin oli aiemmin osa tätä samaa kulttuuria mikä siellä vallitsee mustien keskuudessa. Se pitkään juurtunut järjestäytynyt jengitoiminta ja muunlainen gansta kulttuurin ihailu yms. ovat hyvin paljon osa ongelmaa niin sen ilmentyminä, kuin siinä, että ne myös ruokkii määrättyjä mielipiteitä ja luo mielikuvia. Paljon tuossa liittyy siihen näköalattomuuteen, mutta kyllä se on myös itse itseään ruokkiva sykli jossa kasvatetaan jo pienestä pitäen ne lapset määrättyyn mailmankuvaan missä he ovat sorrettuja.

Kun järjestelmä on paska niin se on paska, eikä se korjaannu rasismia huutamalla, eikä sillä, että ne poliisit lopettaa rasismin, tai oikeuslaitos alkaa tuomita samoin. Se ei poista niitä lähtökohtaisia ongelmia siellä taustalla mitkä johtuu sosioekonomisesta asemasta, yhteiskunnan rakenteesta ja vallitsevasta kulttuurista. Kuten sanoin se olisi toki hyvä alku, mutta mikään noista ei saa yhtään sen useampaa pois kusesta kuin tähänkään asti. Tämä koko "black lives matter" juttu on vai sen jäävuoren huippu ja ne isot ja oikeat ongelmat on siellä pinnan alla.

Ja nyt ei todellakaan pidä ymmärtää, että minä vähättelisin rasismia tai sen olemassa olemista. En todellakaan. Sen poistuminen ei vaan avaa yhtään enempää mahdollisuuksia (no toki se nyt hieman raottaisi ovea, mutta merkittävästi ei) heikoissa asemassa oleville maassa, missä heikot ei kiinnosta keskimäärin edes muka liberaalia vasemmistoa.
 

BigRedBob

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Florida Panthers, Miami Heat, Trevor Gillies
No justice, no peace. 1312. ACAB. Tämä on jenkkien poliisille ollut tulossa pitkään. Toivon, että tällä kertaa tulee oikeasti kunnon kapina ja pointti menee perille. Paikat paskaksi ja huolella. Vielä kun Washingtonissa on heikko johtaja Stable Genius, joka ei saa mitään rotia mihinkään.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Tiedät varsin hyvin, että toimisi yhtä hyvin kuin kultaisella 80-luvulla beirutissa.

Onhan siinä myös vissi ero, että noita hampaisiin saakka aseistautuneita (abortinvastustajia, rokoteiden vastustajia, aselakien puolistajia ja muita idiootteja, joita yhdistää äärioikeistolaisuus) on vielä onneksi sen verran vähän ettei mielenosoituksiin saada mobilisoitua, kuin pieni joukko. Siitä ei seuraisi mitään hyvää, jos nyt liikkeellä oleva huligaanilauma olisi aseistettu myös hampaisiin saakka.
Voi olla ettei toimisi, mutta edelleen en ole saanut vastausta kysymykseen, että miksei niitä nähdä.
Miksei vähintään pieni vähemmistö ota rynkkyjä mukaan. Ei oikein realistiselta kuulosta selitys, että tällä joukolla on niin rautainen ryhmäkuri ja kun on sovittu ettei niitä oteta, niin kukaan ei silloin ota. Aina löytyy yksi. Paitsi jostain syystä tuolta.
 

Matala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
No justice, no peace. 1312. ACAB. Tämä on jenkkien poliisille ollut tulossa pitkään. Toivon, että tällä kertaa tulee oikeasti kunnon kapina ja pointti menee perille. Paikat paskaksi ja huolella. Vielä kun Washingtonissa on heikko johtaja Stable Genius, joka ei saa mitään rotia mihinkään.

Sun kaltaiset ihmiset pilaa Suomen itsenäisyyspäivän joka vuosi. "Byyhyy, paskotaan sivullisten ihmisten omaisuus, jotta saadaan oma mielipide julki".
 

stunt cock

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Sharks, HPK
Voi olla ettei toimisi, mutta edelleen en ole saanut vastausta kysymykseen, että miksei niitä nähdä.
Miksei vähintään pieni vähemmistö ota rynkkyjä mukaan. Ei oikein realistiselta kuulosta selitys, että tällä joukolla on niin rautainen ryhmäkuri ja kun on sovittu ettei niitä oteta, niin kukaan ei silloin ota. Aina löytyy yksi. Paitsi jostain syystä tuolta.
No mitä itse epäilisti vastaukseksi suureen kysymykseesi? Haetko jotain erittäin oivaltavaa vastausta, jota kautta saisit esitettyä pointtisi? Kuitenkin tiedät itse vastauksen, tuskin olisit sitä muuten kysynyt.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös