Mainos

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016 – liveseuranta

  • 62 913
  • 693

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Vapaalle maailmalle valitaan tämän päivän ja yön aikana johtajaa. Yleisellä puolella on aihetta käsittelevä yli 100 sivuinen keskustelu, mutta jotta kyseisestä ketjusta saisi piruparka ehkä vielä huomennakin selvää illan ja yön tapahtumien isoista linjoista, päätin avata tämän ketjun illan mittaa mahdollisesti / toivottavasti syntyvälle "liveseurannalle".

Ensimmäiset äänestyspaikat ovat avautumassa näillä minuuteilla Bernie Sandersin Vermontissa (tosin knoppina New Hampshiren Dixvillen kylässä äänestys on alkanut jo keskiyöllä sikäläistä aikaa) ja viimeiset sulkeutuvat Sarah Palinin Alaskassa vasta kahdeksalta aamulla.

Ensimmäisiä tuloksia ja ennakkoääniä alettaneen saada toden teolla n. klo 01-02 suomen aikaa äänestyksen loputtua useissa osavaltioissa. Floridan äänestyspaikat sulkeutuvat klo 02:00-03:00 suomen aikaa. Sääntö kuitenkin on, että kaikkien ennen äänestyspisteiden sulkeutumista jonossa olleiden on annettava äänestää.

Voittaja on yleensä "julistettu" eri uutiskanavien toimesta pian useiden länsirannikon osavaltioiden (mm. Kalifornian) äänestyspisteiden sulkeuduttua klo 06:00 suomen aikaa. Nämä voittajan julistukset perustuvat eri uutis- ja tv-yhtyöiden itsenäisiin ennusteisiin ja päätöksiin, eikä niillä ole mitään virallista merkitystä. Usein voittaja voitaisiin ennustaa tarpeeksi varmasti jo aikaisemmin, mutta kirjoittamattoman säännön mukaan yhtiöt eivät näitä ennustuksia tee ennen ko. ajankohtaa. Jos kisa on epätavallisen tiukka tai tuloksista on epäselvyyttä, voi voittajan julistus lykkääntyä paljonkin. Kaikkien äänten laskentaan menee jopa useita päiviä.

Mielenkiintoinen artikkeli siitä, miten tällä kertaa ovensuukyselyistä saatetaan saada tietoa huomattavasti aikaisempaa nopeammin.

Kisaa käydään tunnetusti kokonaisäänimäärän sijaan 538 valitsijamiesäänestä. Valitsijamiehiä on allokoitu kullekin osavaltioille tietty määrä näiden asukasmäärän mukaan. Väkimäärältään pikkiriikkisiä Mainen ja Nebraskan osavaltioita lukuunottamatta joka osavaltiossa on käytössä ns. winner-takes-it-all -systeemi, eli eniten ääniä osavaltiossa saanut ehdokas vie koko osavaltion valitsijamiespotin. Valitsijamiehet ovat sitoutuneet äänestämään äänestäjien tahdon mukaan (tällä kertaa tosin tähän saattaa tulla poikkeus). Voittoon tarvittava taikanumero on 270.

----

Demokraattiehdokas Hillary Clintonia pidetään ennakkosuosikkina, mutta monet asiantuntijat uskovat kisasta tulevan tiukka.

Real Clear Politics -sivusto on kerännyt sivuilleen interaktiiviseen osavaltiokarttaan ison nipun eri mielipidekyselyitä ja ennusteita, josta pääsee kätevästi kokeilemaan erilaisia skenaarioita.

Ennakkoon on spekuloitu republikaaniehdokas Donald Trumpin tien 270 valitsijaääneen olevan kivinen. Useiden ennusteiden mukaan Trumpin pitäisi voittaa lähes kaikki ennusteiden ns. battleground osavaltiiot, eikä sekään kaikkien mukaan riitä voittoon. Kysymys kuuluu, pystyykö Trump voittamaan niitä ja jos pystyykin, pitääkö Clintonin lukko tämän ns. sinisessä palomuurissa Pennsylvaniassa, Wisconsinissa, Coloradossa, Virginiassa ja New Hampshiressa. Illasta voi tulla jännityksen suhteen lyhyt, jos Trump häviää heti alkuun Floridan, jonka jälkeen tämän tie voittoon muuttuu monien mielestä liki mahdottomaksi.

Sekä Clinton että Trump seuraavat ääntenlaskennan edistymistä New Yorkin Manhattanilla. Clintonin majapaikkana on symbolisesti osuva lasikattoinen Javits Center, kun taas Trump joukkoineen on vain noin mailin päässä Hilton Midtown hotellilla.

Samalla käydään kongressin senaatti- ja edustajainhuonevaaleja.

----

YLE:n suora lähetys vaaleista alkaa TV1:lla klo 02:45. Luonnollisesti lähes jokaisella kynnelle kykenevällä jenkkikanavalla on oma vaalilähetyksensä. Useat kanavat suunnittelevat streamaavansa vaalilähetyksensä youtubessa tai facebookissa.

Lisään myöhemmin tähän mahdollisimman kattavasti linkkejä eri kanavien lähetyksiin sitä mukaa kun jaksan.

Yhdysvaltain "kolmella suurella" kaapelissa toimivilla uutiskanavilla Fox Newsilla, CNN:lla ja MSNBC:lla tilanteen kehittymistä seurataan luonnollisesti koko päivän ajan, aamusta alkaen.

Fox Newsin (epävirallinen stream) vaaliyön tiimiä ankkuroi debattimoderaattorinakin kiitosta saanut Chris Wallace. ACB:n artikkelin mukaan: Networks are careful on election night not to release exit poll information before polls close in affected states. But veteran election night watchers know that Fox is often the best place for read-between-the-lines hints on how things are going.

CNN:n (epävirallinen stream) (virallinen) lähetystä ankkuroivat ihmisambienina tunnettu Wolf Blitzer, jonka nimi ei todellakaan anna osviittaa miehen luonteesta, sekä Jake Tapper ja unelmavävy Anderson Cooper.

MSNBC:n (epävirallinen stream) (virallinen) lähetystä kipparoivat NBC:n entinen tähtiankkuri Brian Williams sekä loistavat Chris Matthews ja Rachel Maddow.

NBC:n lähetystä ankkuroi mm. Lester Holt, ABC:n lähetystä George Stephanopoulos, CBS:lla mm. Scott Pelley ja PBS:lla Judy Woodruff. Sanomalehdistä ainakin New York Timesilla ja Washington Postilla on oma vaalilähetyksensä. Myös esimerkiksi BBC sekä Al-jazeera seuraavat vaaleja. Lisäksi esimerkiksi The Young Turks lähettä koko illan erinäistä kommentointia.

Itse aion seurata ainakin Foxin, MSNBC:n sekä NBC:n lähetyksiä.

Toivon armotonta spekulaatiota ja seurantaa rennolla otteella ja vähemmän erinäistä poliittista väittelyä tahi nimimerkki kirjoittelijan trollailuihin tarttumista.

----

Muutamia mielenkiintoisia satunnaisia linkkejä luettavaksi ja seurailtavaksi:

2016 Election Results: President Live Map by State, Real-Time Voting Updates - POLITICO

What time do polls open and close in each state on Election Day?

Cyberattacks on Election Day Might Not Happen, But If They Do They'll be Denials of Service and Disinformation | WIRED

Pro-Trump White Nationalists Plan Mass Voter-Suppression Effort | Vanity Fair
 
Viimeksi muokattu:

Niksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tiedät sen paremmin. Vai tiedätkö sittenkään?
Loistava avaus. Kiitos! MSNBC:lla (Rachel Maddow <3) mennään koko päivä ja rinnalle Fox News, kun haluaa piristystä elämään.

Oma virallinen ennustukseni tällä hetkellä on huomattavasti kovempi Clintonille päin. Aikaisemmin ennustuksissani oli merkitty Ohion ja Iowan menevän Donaldille, mutta nyt otan too close to call ja totean nämä kääntyvän sittenkin siniseksi. Myös Georgia kääntyy siniseksi. Muihin ei muutoksia eli oma ennustukseni on 363 Clintonille ja 175 Trumpille, aikaisemmin oli 323 - 215. Totuus jostain tämän väliltä. Virallisesti voin huokaista helpotuksesta, kun Pennsylvania/Ohio ennustetaan tuloslähetyksissä siniseksi.
 
Viimeksi muokattu:
Ylen Uutisvahti-mobiilisovelluksen liveseurantaa kokeilen kun se ehdotti, ja nyt se piippaa tekstiviestiäänellä aina kun jotain tapahtuu.

Kaksi uutista tähän mennessä tullut:
klo 11:12 kerrottiin että Politico on julkaissut artikkelin jonka mukaan ennakkoäänestyksen vilkkaus voisi kieliä siitä, että latinoäänestäjät ovat liikekannalla.
klo 12:35 ilmoitettiin Trumpin kannattajien olevan tyytyväisiä.

Onkohan tämä show-meininki menossa vähän yli.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Demokraattiehdokas Hillary Clintonia pidetään ennakkosuosikkina, mutta monet asiantuntijat uskovat kisasta tulevan tiukka.

Ennakkoon on spekuloitu republikaaniehdokas Donald Trumpin tien 270 valitsijaääneen olevan kivinen. Useiden ennusteiden mukaan Trumpin pitäisi voittaa lähes kaikki ennusteiden ns. battleground osavaltiiot, eikä sekään kaikkien mukaan riitä voittoon. Kysymys kuuluu, pystyykö Trump voittamaan niitä ja jos pystyykin, pitääkö Clintonin lukko tämän ns. sinisessä palomuurissa Pennsylvaniassa, Wisconsinissa, Coloradossa, Virginiassa ja New Hampshiressa. Illasta voi tulla jännityksen suhteen lyhyt, jos Trump häviää heti alkuun Floridan, jonka jälkeen tämän tie voittoon muuttuu monien mielestä liki mahdottomaksi.

Hieno avaus, tätä ketjua on kaivattu. Tässä vielä linkkiä Ylen pointteihin ja karttoihin osavaltioista

Näin USA:n presidentti valitaan – Kuusi pointtia vaalien seurantaan | Yle Uutiset | yle.fi

Myös noiden karttojen pohjalta voi tehdä sen päätelmän, että Clintonilla on varaa hävitä Florida, mutta hän voittaa silti. Tuossa on kuusi "isoa" osavaltiota, eli sellaisia joista tulee vähintään 20 valitsijamiestä (Kalifornia, New York, Illinois, Pennsylvania, Florida ja Texas). Näistä Clinton vie käytännössä satavarmasti neljä ensimmäistä, Trump taas vie satavarmasti Texasin. Jos tuosta laskee yhteen kartalla sinisellä merkityt osavaltiot, niin noin toteutessaan Clintonilla olisi kasassa jo ainakin 260 valitsijamiestä, en ole varma huomasinko laskea kaikki koillisosan (Uuden-Englannin) pikkuosavaltiot mukaan

Sehän sanottiin jo aiemmin, että Floridan tai Ohion kumman tahansa menettäminen tarkoittaa Trumpille käytännössä varmaa tappiota. Ja vaikka hän veisi ne molemmat, niin se ei vielä riitä. Näyttää siis siltä, ettei tässä voittajasta lopulta ole epäselvyyttä, kysymys kuuluu vain että miten tiukalle menee.. ja miten sekaisin jenkkien sisäpolitiikka on näiden vaalien jälkeen
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Eipä ole jenkeillä helppoa. Kahdesta nuijasta pitää valita se vähemmän nuija.

God bless America!

Tämä vaali viimeistään osoittaa jenkkien vaalitavan ja kaksipuoluejärjestelmän järjettömyyden. Tarjolla on vain kaksi erittäin epäsuosittua henkilöä. Johan sitä on myös Suomessa parillakin suulla todettu faktat, että käytännössä amerikkalaiset eivät nyt äänestä suosikkiaan presidentiksi. Enemmänkin he pyrkivät estämään omalla äänellään sen, että se kumpaa he inhoavat enemmän, ei tulisi valituksi..

On siinä lähtökohdat uudelle presidentille :D
 

Niksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tiedät sen paremmin. Vai tiedätkö sittenkään?
Sehän sanottiin jo aiemmin, että Floridan tai Ohion kumman tahansa menettäminen tarkoittaa Trumpille käytännössä varmaa tappiota. Ja vaikka hän veisi ne molemmat, niin se ei vielä riitä.
Nevada menee suurella varmuudella Hillarylle, joten pelkkä tappio Pennsylvaniassa on jo lopun alkua. Kun Pennsylvaniassa jäi lakko tulematta joka olisi palvellut GOP:ia niin tie kohti valkoista taloa on lähes olematon.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Anekdoottina keskusteluun osavaltioiden merkityksestä: Kannatuksen jakaantuminen piirikunnittain 2008 vaaleissa (Obama vs. McCain). Kuva Wikipediasta.

Tuo havainnollistaa mielestäni melko hyvin vaalitavan eriskummallisuuden. Tai siis miten harhaanjohtavaa on puhua yksittäisestä osavaltiovoitosta, kun isossa kuvassa on paljon merkityksellisempää, mitkä osavaltiot voittaa/häviää. Pelkästään kuvaa tuijottamalla voisi luulla, että McCain otti Obamasta ylivoimaisen voiton, mutta totuus on tyystin toisenlainen: Obama voitti electorit 365-173.

Mielestäni aika hämmästyttävää.
 

Saskatoon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins, Wild, HIFK, Hyvinkään Tahko
Anekdoottina keskusteluun osavaltioiden merkityksestä: Kannatuksen jakaantuminen piirikunnittain 2008 vaaleissa (Obama vs. McCain). Kuva Wikipediasta.

Tuo havainnollistaa mielestäni melko hyvin vaalitavan eriskummallisuuden. Tai siis miten harhaanjohtavaa on puhua yksittäisestä osavaltiovoitosta, kun isossa kuvassa on paljon merkityksellisempää, mitkä osavaltiot voittaa/häviää. Pelkästään kuvaa tuijottamalla voisi luulla, että McCain otti Obamasta ylivoimaisen voiton, mutta totuus on tyystin toisenlainen: Obama voitti electorit 365-173.

Mielestäni aika hämmästyttävää.

Kannatus jakautuu aika pitkälti niin, että demokraatit vievät kaupungeissa ja republikaanit maaseudulla ja esikaupunkialueilla. Monissa hyvinkin "sinisissä" osavaltioissa on näitä todella "punaisia" alueita, kun taas monessa "punaisessa" osavaltiossa kaupungit ovat vahvasti demokraattihallinnossa. Sitten taas yksikin iso suurkaupunki saattaa muuttaa osavaltion vahvasti demokraattien hallitsemaksi presidentinvaaleissa, vaikka muissa piirikunnissa äänestettäisiin enemmän republikaaneja.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Anekdoottina keskusteluun osavaltioiden merkityksestä: Kannatuksen jakaantuminen piirikunnittain 2008 vaaleissa (Obama vs. McCain). Kuva Wikipediasta.

Tuo havainnollistaa mielestäni melko hyvin vaalitavan eriskummallisuuden. Tai siis miten harhaanjohtavaa on puhua yksittäisestä osavaltiovoitosta, kun isossa kuvassa on paljon merkityksellisempää, mitkä osavaltiot voittaa/häviää. Pelkästään kuvaa tuijottamalla voisi luulla, että McCain otti Obamasta ylivoimaisen voiton, mutta totuus on tyystin toisenlainen: Obama voitti electorit 365-173.

Mielestäni aika hämmästyttävää.

Tuossa on sentään vielä piirikuntien mukaan esitetty kannatus. Vaalipiirien mukaan menevä kartta olisi nimittäin vielä hurjemman näköinen ns. gerrymanderoinnin vuoksi. Gerrymanderointi eli vaalipiirien härski taktinen määrittely hallitsevan puolueen toimsesta tietyillä alueillä olevien äänestäjien profiilin mukaan on johtanut mm. tämän pennsylvaniassa sijaitsevan aku ankaksi nimetyn vaalipiirin muodostumiseen. Suomessa etäisesti vastaavaa oletettiin olevan kokoomuksen ja kepun taannoisen sote-kiistan taustalla.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Erittäin vahva ketjunavaus, @floikkari, ja hyvä yhteenveto medioista joita kannattaa seurata. Jenkkien uutiskanavia plus YLEn nettiä seurataan täällä. Ajattelin vetäistä unta nuppiin jo alkuillasta, ja asettelen herätyksen johonkin klo 3 pintaan. Itärannikon ml. etenkin Florida plus Ohion tulosten selvitessä saattaa ratketa jo paljon, tai sitten ei mitään. Jos homma alkaa mennä pakettiin jo aamuyöstä Suomen aikaa, niin tuossa ehtisi vielä ottaa pienet unet ennen aamukahveja.

Laitetaan perään vielä pieni aihetta löyhästi sivuava kaskunpoikanen näin vaalien kunniaksi.

Amerikkalaismies ja kiinalaismies ajautuivat samaan pöytään erään kansainvälisen kongressin avausbanketissa. Muita ei ollut vielä saapunut pöytään. Aktiiviseen keskusteluun tottunut amerikkalainen piti hiljaisuutta vaivaannuttavana, joten hän ajatteli viritellä kiinalaisen kanssa rentoa keskustelua. Ihan liian rentoja amerikkalainen ei rohjennut heti kärkeen puhella, vaan hän kysäisi pöytäkaveriltaan: - Hi, my name is Ron. I see you are from China, may I ask when did you have your last election?

Kiinalainen naureskeli iloisesti hampaat vilkkuen, ja vastasi Ronille: He he, tis moolning!
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Kannatus jakautuu aika pitkälti niin, että demokraatit vievät kaupungeissa ja republikaanit maaseudulla ja esikaupunkialueilla. Monissa hyvinkin "sinisissä" osavaltioissa on näitä todella "punaisia" alueita, kun taas monessa "punaisessa" osavaltiossa kaupungit ovat vahvasti demokraattihallinnossa. Sitten taas yksikin iso suurkaupunki saattaa muuttaa osavaltion vahvasti demokraattien hallitsemaksi presidentinvaaleissa, vaikka muissa piirikunnissa äänestettäisiin enemmän republikaaneja.
Tuossa on sentään vielä piirikuntien mukaan esitetty kannatus. Vaalipiirien mukaan menevä kartta olisi nimittäin vielä hurjemman näköinen ns. gerrymanderoinnin vuoksi. Gerrymanderointi eli vaalipiirien härski taktinen määrittely hallitsevan puolueen toimsesta tietyillä alueillä olevien äänestäjien profiilin mukaan on johtanut mm. tämän pennsylvaniassa sijaitsevan aku ankaksi nimetyn vaalipiirin muodostumiseen. Suomessa etäisesti vastaavaa oletettiin olevan kokoomuksen ja kepun taannoisen sote-kiistan taustalla.
Niin ilmeisesti piirikunnilla on myös oma painoarvonsa osavaltion sisäisessä valitsijamiesjakaumassa?

Eli jos häviät monta pientä piirikuntaa osavaltion sisällä, mutta voitat yhden väkiluvultaan suuren piirikunnan, saattaa se riittää koko osavaltion voittoon ja takaamaan tällöin ao. osavaltion koko valitsijamiespotin?
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Niin ilmeisesti piirikunnilla on myös oma painoarvonsa osavaltion sisäisessä valitsijamiesjakaumassa?

Eli jos häviät monta pientä piirikuntaa osavaltion sisällä, mutta voitat yhden väkiluvultaan suuren piirikunnan, saattaa se riittää koko osavaltion voittoon ja takaamaan tällöin ao. osavaltion koko valitsijamiespotin?

Presidentinvaaleissa noilla ei ole merkitystä (paitsi käsittääkseni nebraskassa ja mainessa), ainoastaan osavaltion kokonaispotti merkitsee.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Presidentinvaaleissa noilla ei ole merkitystä (paitsi käsittääkseni nebraskassa ja mainessa), ainoastaan osavaltion kokonaispotti merkitsee.
Jep eli tässä mittakaavassa kyse on "suorasta vaalista", jos miettii osavaltion "väriä". Riittää kun kalastelee absoluuttisesti enemmän ääniä piirikuntarajoista välittämättä, niin valitsijamiespotti on taattu. Ei ole mitään piirikuntien painoarvoihin liittyvää priorisointia, paitsi että väkirikkaan piirikunnan äänimäärä on luonnollisesti arvokkaampi kuin harvaan asutun alueen muutama irtoääni.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos alkaa selvitä kahdelta aamuyöllä – voittaja voi ratketa nopeastikin | Yhdysvaltain presidentinvaalit | HS

Tuota juttua lueskelin tuossa Hesarin paperiversiosta. Clintonille voi siis jo "valmiiksi" laskea pohjalle 242 valitsijamiestä (kuulostaa kyllä aika hurjalta, jos näin on), nämä siis yhteensä niistä osavaltioista jotka ovat kuusissa edellisissä vaaleissa äänestäneet demokraattia. Näin ollen jännityksen kannalta on aika huono, että ehkä se kaikkein oleellisin vaa'ankieli osavaltio Florida tulee vuoroon melkein heti ensimmäisenä. Siellä tilanne on ennakkoon aivan tasan, mutta jos se kallistuu Clintonille, niin peli on heti käytännössä ohi, koska jo tällöin Clintonin lukema olisi 271. Jos siis vain tuo 242 pitää..

Taidan itse kuitenkin nukkua ensi yön rauhassa, ei tämä nyt niin kiinnostavaa ole ettenkö voisi odottaa kun herätyskello soi 6.30, ja katsoa sitten tuloksen..
 

Roger Moore

Jäsen
Suosikkijoukkue
Upeeta Ville upeeta, KuPS
Tämä vaali viimeistään osoittaa jenkkien vaalitavan ja kaksipuoluejärjestelmän järjettömyyden. Tarjolla on vain kaksi erittäin epäsuosittua henkilöä. Johan sitä on myös Suomessa parillakin suulla todettu faktat, että käytännössä amerikkalaiset eivät nyt äänestä suosikkiaan presidentiksi. Enemmänkin he pyrkivät estämään omalla äänellään sen, että se kumpaa he inhoavat enemmän, ei tulisi valituksi..

On siinä lähtökohdat uudelle presidentille :D
Onha tässä tosiaan aika mielenkiintoinen tilanne, ei itselle tule ainakaan oman elinajan puitteissa ihan näin absurdeja vaaleja mieleen. Ja puhutaan nyt siis tyyliin Suomessa pidetyistä vaaleista tai aiemmista USA:n pressanvaaleista. En tiedä voisiko Suomessa ihan vastaavaa ehdokasasettelua edes olla, varmaan vaatisi ainakin Paavo Väyrysen toiselle puolelle ehdokkaaksi, mutta en sitten tiedä kuka olisi toinen yhtä jäätävä vaihtoehto.

Itse olin jotenkin siinä uskossa että jos Clinton onnistuu sössimään nämä vaalit, niin puhutaan suunnilleen saman tason sössimisestä kuin mitä Hannu Aravirta harrasti ollessaan Suomen maajoukkueen päävalmentajana kun Suomi pelasi johtoasemassa. Mutta en tiedä, voihan se tilanne olla vähän tasaisempikin.

Voisko Obama vaan jatkaa jollain poikkeusluvalla sinne asti että löytyy järkevä ehdokas?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Yhdysvaltain presidentinvaalien tulos alkaa selvitä kahdelta aamuyöllä – voittaja voi ratketa nopeastikin | Yhdysvaltain presidentinvaalit | HS

Tuota juttua lueskelin tuossa Hesarin paperiversiosta. Clintonille voi siis jo "valmiiksi" laskea pohjalle 242 valitsijamiestä (kuulostaa kyllä aika hurjalta, jos näin on), nämä siis yhteensä niistä osavaltioista jotka ovat kuusissa edellisissä vaaleissa äänestäneet demokraattia. Näin ollen jännityksen kannalta on aika huono, että ehkä se kaikkein oleellisin vaa'ankieli osavaltio Florida tulee vuoroon melkein heti ensimmäisenä. Siellä tilanne on ennakkoon aivan tasan, mutta jos se kallistuu Clintonille, niin peli on heti käytännössä ohi, koska jo tällöin Clintonin lukema olisi 271. Jos siis vain tuo 242 pitää..

Taidan itse kuitenkin nukkua ensi yön rauhassa, ei tämä nyt niin kiinnostavaa ole ettenkö voisi odottaa kun herätyskello soi 6.30, ja katsoa sitten tuloksen..

Näissä vaaleissa on aika paljon poikkeavuuksia aiempiin Yhdysvaltain presidentinvaaleihin, joista pari merkittävintä ovat:

- Historiallinen demokraatti-republikaani -rajalinja ei päde. Siellä on paljon perinteisesti republikaaneja äänestäneitä, jotka nyt äänestävät Clintonia tai jättämättä äänestämättä kokonaan, koska Trump. Toisaalta siellä on myös perinteisesti demokraatteja äänestäneitä duunareita, jotka nyt äänestävät Trumpia, koska a) protesti ja koska b) Clinton.

- Mahdollinen populismifaktori, eli vittuuntuneiden yllättävä massavaellus uurnille vaalipäivänä. Kyseessä siis henkilöt, jotka ovat tai olisivat vastanneet mielipidetiedustelijoille korkeintaan, että "I don't give a flying fuck" tai vastaavaa, mutta sitten päättävätkin mennä käyttämään äänioikeuttaan. Ilmiö on tuttu Brexit-äänestyksestä ja useista vaaleista Euroopassa - myös Suomen jytkyistä.


Voisi sanoa, että on hyvinkin odotettavaa, että näissä vaaleissa tuohon perinteiseen republikaani-demokraatti -asetelmaan perustuvat, historiadatan pohjalta analysoidut vaa'ankieliasetelmat eivät päde. Samoin yllättäviä tuloksia voi tulla myös joissakin osavaltioissa, joita on pidetty etukäteen selvänä.

Toki uskon (ja toivon), että Clinton voittaa, mutta sanoisin, että toisin kuin useimmissa aiemmissa USA:n presidentinvaaleissa, nyt saatetaan kohdata huomattavankin poikkeavaa äänestyskäyttäytymistä, joka voi kanavoitua suuntaan tai toiseen.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Minkä takia vain yhdysvaltalaiset saavat äänestää, jos kerran tämä nyt niin ihan jokaisen elämään vaikuttaa.
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Betsafen yksi kohteista: Hillary Clinton voittaa + Hillary Clintonin asun pääväri virkaanastujaispäivänä? Hopea tai harmaa (kerroin 2,25), punainen (kerroin 3.50) vai sininen tai laivastonsininen (kerroin 4.00). Uuh...
 
K

kiwipilot

Minkä takia vain yhdysvaltalaiset saavat äänestää, jos kerran tämä nyt niin ihan jokaisen elämään vaikuttaa.

Sä se jaksat naukua muiden kiinnostuksen aiheista ja: milloin kesä- ja talviaika, milloin Maailman ykkösvaltion pressan vaalit ja milloin mikäkin. Pitäisikö sun perustaa joku ketju tälle(kin) aiheelle? Eiku...
 
Nämä ovat sikäli hyvin poikkeukselliset pressanvaalit, että näin vaalipäivän aamuna republikaaniehdokkaan voiton mahdollosuus on todella suuri.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös