On varmaa, että Donald Trumpin yrityksessä tehtiin talousrikoksia. Eri asia on, saadaanko Trump niistä vastuuseen, kirjoittaa Iltalehden uutispäällikkö Tuomo Hyttinen.
www.iltalehti.fi
Tässä siis tämänhetkinen tilanne oikeusjuttujen suhteen. Yhdysvaltojen suuruuteen kuuluu se, että tuomio ei välttämättä estä ehdokkaaksi hakeutumista. (1)
"(1) Tässä ovat viisaat säätäjät aikoinaan miettineet juuri Trumpin kaltaista liikemiestä, jolla on kaikenlaisia tulenarkoja afäärejä. Kuitenkin, jo Locken ajoista ollaan angloamerikkalaisessa poliittisessa filosofiassa ymmärretty, että rikkaus on hyve, toisin kuin Rousseaulla. Toisin sanoen, rikkaat ovat niitä vieriviä kiviä jotka tuovat vaurautta yhteiskuntaan. Aikoinaan vain varakkailla miehillä oli äänioikeuskin. Ideana on se, että aina roiskuu kun rapataan: liikemiehenä oleva presidenttiehdokas on varmasti astunut jonkun varpaille, josta on seurauksena oikeusjuttuja ja myös tuomioita. Antaa siis kansan arvioida ehdokkaan sopivuus.
Voi kuitenkin olla, että viisaiden ajatus ei yltänyt ihan Trumpiin asti. Trumphan on aiheuttanut valtausyrityksen, varastanut salaisia asiakirjoja ties miksi, painostanut vaaliviranomaisia tavanomaisten liikemieshuijausten lisäksi. Trumpin lakimiehillä on työtä ja se vaatii erittäin luovaa mielikuvitusta: esimerkiksi tuo asiakirjojen luokituksen muuttaminen mielensä voimalla laittaa puolustuksen koville. Pitäisikö vedota mielenvikaisuuteen tai tietämättömyyteen, toiminta ei ole laillisesti puolustettavissa millään argumentilla.
Trumpin argumentaatio liittyy myös Yhdysvalloissa evankelikaaliseen liikkeeseen, toisin sanoen, Trump on saanut vaikutteita ajatuksesta, jonka mukaan ihmisellä on jumalallisia kykyjä, jotka uskova ihminen saa käyttöönsä. Olisi herjausta nimittää Trumpia kristityksi, mutta jos muutetaan vähän parametrejä, tällaisenkin luonnehdinnan saa aikaan. Trump on itse asiassa eräiden piirien messiashahmo, mikä asettaa aika koville perinteisen evankelikaalisen teologian. Trump on itse tietoinen näistä kaavailuista ja vaikka onkin suhtautunut ivallisesti uskoviin, messiaana pitäminen ei varmasti tunnu hänestä epämiellyttävältä.
Näin ollen, kommentti siitä, että Trump muuttaisi asiakirjan ominaisuuksia eli luokituksia pelkästään mielensä voimalla on myös uskonnollisessa kontekstissa tulkittavissa. Itse asiassa koko vaalipetoshöpinä on samaa juurta. Trump kuvitteli muuttavansa sanojensa voimalla vaalituloksenkin. USA:ssa on suuri joukko ihmisiä, jotka uskovat Trumpin olevan edelleen presidentti, koska hän profetioiden mukaan voitti vaalit. Toisaalta, Vanhassa Testamentissa oli hyvinkin suoraviivainen tapa suhtautua vääriin profeettoihin: heidät tapettiin. Niinpä profeetatkin joutuivat turvautumaan apuoletuksiin säilyttääkseen maineensa. Tiettävästi ketään väärää profeettaa ei ole tapettu, mikä antaa negatiivisen kuvan uskonnollisen oikeiston Raamatun tuntemuksesta."
Toinen asia on se, että jos Trump istuu kiven sisässä, silloin hänen on vaikea kampanjoida tai hoitaa virkaansa. Kansansuosiota se ei estä, olihan Hitlerkin suositumpi kuin koskaan kärsittyään muodollisen vankeustuomion nk. oluttupacasen vuoksi. Trumpin viranhoitoa saattaisi jopa parantaa se, että hän olisi vankilassa. Itse sijoittaisin kaverin pehmustettuun pyöreään huoneeseen, jossa hänellä olisi vapaus nauttia elämästään täysin siemauksin. Taivaskanavat ja rajattomasti burgereitä käsillä ja valitut saisivat vierailla läävässä ihailemassa suurinta amerikkalaista sitten Nixonin.
Ongelmana on se, että Yhdysvalloissa on paljon riippumattomia äänestäjiä, jotka ovat viimeinkin havainneet Trumpissa epäilyttäviä piirteitä: nämä äänestäjät ratkaisevat vaalit. Arvelisin, että tällä hetkellä demokraattien tarvitsee vain valita ihminen Trumpin vastaehdokkaaksi seuraaviin vaaleihin. Kokon-tyyppinen ei käy (vielä naaraskin), vaikka olisikin väittelyissä Trumpia selvästi niskan päällä, myös konkreettisesti. Koskaan ei voi kuitenkaan aliarvioida somen merkitystä nykyajan vaaleissa. Voisiko hulluus vielä kerran saada riittävän määrän amerikkalaisia valtaansa, epäilen vahvasti.