Vuosi 1993 – Sir Penan iltahuuto, Brittileijonien ihmenousu ja Zvaigzne Kreklin uusi esiinmarssi

  • 15 261
  • 115

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kazhakstanin osalta vuosi 1993 C-sarjan MM-kisoissa oli kyvykkään kiihkeälle joukkueelle hyvä koetinkivi ja kokeiluvuosi jolta ei ihan alkuun kummempia odotettu, mutta turnauksen kestäessä ja osoittauduttua yllättävänkin helpoksi sarallaan maassa alettiin elätellä toiveita pääsystä Jääkiekon MM-kisojen B-sarjaan vuodeksi 1994 kuten myös Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan 1994.

Kazhakstanin tuon ajan jääkiekko oli mielenkiintoinen sekoitus voimaa ja taitoa josta ehkä jopa ihan pieni sekoitus enemmän taitoa oli suhteessa tuon ajan Ukrainaan ennen kuin molemmat maat alkoivat siinä noin vuoden 1996 taitteessa taantua monivuotiseen mailanhakkuu-kulttuuriinsa.

Kazhakstanin taivalta käyn läpi seuraavassa viestissä kun jonkin verran paluumuuttajiakin oli joukkueeseen suhteessa C-sarjan MM-Karsintaan 1993 verrattuna.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
12.3.1993 Kazhakstan kohtasi omassa Alkuerien ottelussaan ensimmäisessä ottelussaan Ljubljanan Jäähallissa Sloveniassa Espanjan ja kieltämättä kahden kiekkokulttuurin yhteentörmäys oli mielenkiintoinen näky.

Vakavasti puhuen aluksi ainakin Kazhakstan vaikutti olevan enemmän tai vähemmänkin ymmällään Espanjan ja varsin Alain Iturralden pyörittämästä taitavasta syöttöpelistä millä siihen ei ollut vastausta ja ilman taidokkaita maalivahtejaan kazakeilla olisi voinut olla hyvin vaikeat päivät ainakin ihan heti ottelun alkuun kun oltiin vielä vähän eksyksissä siitä, että miten pitäisi reagoida Espanjan kaltaisen jääkiekon pienmaan pyöritykseen.

Ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli uskomattomasti 0-0!

Toisaalta taas Kazhakstan heti otteluun ja espanjalaisten vauhtiin yleisesti ottaen päästyään meni kyllä muutoin ottelussa hyvinkin suuresti menojaan.

Pian ei enää nuoriherra Iturraldekaan enää auttanut Espanjaa sen tullessa jyrätyksi kazakkien toimesta.

Lopulta Kazhakstan voitti maalein 14-0.

13.3.1993 Kazhakstan kohtasi Unkarin ja tässä ottelussa olikin vaikeampaa myöhemminkin ottelussa kuin vain ensimmäisessä erässä.

Kazhakstan ei juurikaan johtanut paljoa mitään ja parhaimmillaankin ennen Unkarin väsymystä ja liiallista Unkarin jäähyilyä johti enintään vain 2-1. Lopulta sitten voitoksi niiden ohella kazakeille koitui myös Zsolt Juhaszin turhan pitkään jatkettu peluuttaminen Unkarin maalin suulla.

Kun ottelu Unkarin osalta meni György 'Szuperman' Poznikin voimien säästelyksi niin siten Kazhakstan voitti ottelun ennen pitkää maalein 7-1.

15.3.1993 Kazhakstan kohtasi Australian ja vaikka sinänsä Australia vaarallisempi lähtökohtaisesti olikin jääkiekossa toisin kuin Espanja muun muassa edellisen vuoden MM-kisojen C1-sarjan kolmannen tilan ja taidokkaan nk. Pikku-Britannia-tason jääkiekkonsa perusteella niin Kazhakstanille riitti tasan yksi erikoisemman kiekkomaan hyppiminen silmille Espanjan muodossa eikä se lähtenyt tähän otteluun hirveämmin peruuttelemaan.

Työtä helpotti myös Australian ammottavat aukkoisuudet keskialuepelissään jolloin Kazhakstanin murtohyökkäysten syväluotaavuus onnistui erinomaisesti.

Kazhakstan jyräsi lopulta Australian maalein 23-1.

16.3.1993 Kazhakstan kohtasi Kiekkopantterit eli Etelä-Afrikan ja edelleen sitä ei hirvittävästi ihan alkusekuntien jälkeen tuntunut kiinnostavan vastustajan pyristelyt vaan se meni jäällä miten halusi.

Tässä ottelussa itse asiassa Kazhakstanin ylivoima oli niin murskaavaa, että ottelussa ei edes yhtä erikoisesti vihelletty varsinaisia jäähyjä!

Kazhakstan voitti Etelä-Afrikan maalein 32-0 kun loppua kohden kerta kaikkiaan oli pakko lopettaa pelaaminen, että ei ihan alkaisi 50-0 raja tai pahemminkin lopputulos Kiekkopanttereiden kannalta lähestyä.

Kazhakstan oli siten helppo menijä kisaisäntä Slovenian tapaan alun ennakkopeloistaan huolimatta etenkin Unkarin osalta C-sarjan MM-kisojen Välieriin.

18.3.1993 Ljubljanan Jäähallissa pelattujen ottelujen ja yleensäkin kellonajallisesti Alkuerien viimeisestä ottelusta puhuttaessa C-sarjan MM-kisoissa 1993 se kohtasi tietenkin vaikeimman vastustajansa lopulta kaikkiaan sinänsä eli Slovenian.

Pitkälti jo Slovenian vastaavassa maaviestissä kerrotun mukaisesti alun voimapelaamisen ja jäähyjä täynnä olleen uhoilun jälkeen homma meni vaanintapeliksi minkä päätteeksi Slovenia kuitenkin sai ensimmäisen otteluillan maalin millä oli kazakeille ikävä vaikutus.

Kazhakstanin osalta sille tuli ensimmäinen tappio turnauksessa kun fanaattisen kotiyleisön edessä pelanneet sloveenit pistivät parastaan ja saivat ajoittain voimakkaammat kazakit alakynteen.

Tappio tuli maalein 0-4 mikä oli siihen asti aina maaleja tehneille kazakeille valtava pettymys, että edes yhtä omaa maalia ei saatu aikaan ottelussa.

Kazhakstan oli Alkuerien oman lohkon kakkostilalla ja kaikkiaan neljäs 8 pisteellä 76 tehdyllä maalilla ja 6 päästetyllä maalilla!

Siten se matkasi C-sarjan MM-kisojen Välieriin vastustajinaan Slovenia, Ukraina ja Latvia.

Välierissä C-sarjan MM-kisojen suhteen se kohtasi väkivahvan harjoitusvastustajansa neuvostoajoilta ja usein muutenkin itsenäisenä maana eli Ukrainan.

Kazhakstanilla oli paljon pelissä koska kisojen aikana oli herätty siihen mahdollisuuteen, että se voisi hyvinkin päästä C-sarjan MM-kisojen Loppuotteluun ja jopa myös voittaa alun empimisestä huolimatta C-sarjan MM-kisojen Loppuottelun ja nousta Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsintaan.

Suurimmissa unelmissa oli pääsy jopa itse Lillehammerin Talviolympialaisiin 1994.

Jossain määrin ellei C-sarjan MM-kisojen Loppuottelua 1993 kaikkiaan ja myös aiempaa Latvian ja Ukrainan välistä kohtaamista lasketa niin kisojen ehkäpä parasta jääkiekkoa nähtiin juuri tässä ottelussa vaikkakin kieltämättä hieman jäähyrikasta oli 19.3.1993 olleessa Välierässä Kazhakstanin ja Ukrainan välillä kuin mitä esimerkiksi Latvian ja Ukrainan välisissä otteluissa tai vaikkapa Slovenian vastaavissa otteluissa noita maita tai Latviaa vastaan.

Joka tapauksessa ottelu oli poikkeuksellisen tasainen, mutta Ukrainan väkivahva puolustus ja ennen kaikkea kazakkien oma yllättävänkin huono viimeistelytaso suhteessa Ukrainan harvempiin ja tarkempiin laukausosumiin nähden aiheuttivat lopulta erittäin harmittavan tappion kazakeille.

Kazhakstan laukoi tappiollisessa C-sarjan MM-kisojen Välierässä 53 laukausta otteluun maalia kohti kun taas Ukraina kaikessa harvalukuisessa tarkkuudessaan vain 25 laukausta otteluun maalia kohti.

Kazhakstan oli hävinnyt toistamiseen maalein 2-3.

Kazhakstan oli myös ottanut onkeensa edellisestä ottelusta Sloveniaa vastaan ja 21.3.1993 pelatussa C-sarjan MM-kisojen Pronssiottelussa se myös onnistui sen voittamaan sloveeniyleisön järkytykseksi myös osin Slovenian tunteisiin menneen liikajäähyilyn takia maalein 7-3.

Kazhakstan oli pronssinsa saanut, mutta silti vuodeksi 1994 sille jäi todistettavaa.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vuoden 1993 Kazhakstanin pelillinen lopputulos oli verraten odotettu ja ei ehkä ihan niin odotettu mikäli huolestuneita ennakkotietoja oli uskominen.

Kazhakstanin ei vuonna 1993 tarvinnut usein myöhempiin aikoihinsa verrattuna tarvinnut tuohon aikaan juuri hävetä itseään jäällä ja pystyi pelaamaan verratenkin erittäin vahvaa jääkiekkoa.

Kazhakstanin osalta ainoa tärkeä mittatikku mikä sinänsä puuttui vuonna 1993 MM-jäiltä C-sarjan tasolla oli tietenkin Slovakia jonka kanssa olisi myös varmasti tullut tiukkoja pelejä.

Lopulta vuodeksi 1994 C-sarjan tai pikemmin tietenkin ennen pitkää tuolloin jälleen tulleisiin C1-sarjan MM-kisoihin tavoite oli nyt selvästi vuotta 1993 rohkeammin sijoittua ainakin kolmen joukkoon ja sarjanousu vuodeksi 1995 B-sarjan MM-kisoihin ja vuoteen 1996 tai 1997 mennessä A-sarjan MM-kisoihin tuntui olevankin tavoitteena.

Kazhakstanin vuoden 1993 MM-miehistö saman vuoden C-sarjan MM-kisoista tulee tässä kun muutoksiakin oli vuoden 1993 C-sarjan MM-kisojen Karsinnan miehistöön nähden:

Maalivahdit: Vladimir Borodulin ja Leonid Shiljajev

Puolustajat: Vadim Tunikov, Aleksei Troshinski, Igor Zemljanov, Sergei Kislitsin, Viktor Fedorsenko, Vladimir Antipin, Igor Medvedev, Igor Maojaniev ja Andrei Sokolov

Hyökkääjät: Jevgeni Koreshkov, Igor Beljajevski, Andrei Solovjev, Andrei Ptseljakov, Pavel Kamentsev, Juri Karatajev, Sergei Mogilnikov, Aleksandr Koreshkov, Konstantin Shafravanov, Roman Shipulin, Maksim Komissarov ja Erlan Sagimbajev

Päävalmentaja: Vladimir Golts (Vladimir Golts oli myös Neuvosto-Kazhakstanin viimeinen Päävalmentaja.)

Varapäävalmentaja: Valeri Kirisenko (Valeri Kirisenko oli myös Neuvosto-Kazhakstanin viimeinen Varapäävalmentaja.)
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ukrainan osalta vuoden 1993 C-sarjan MM-kisat Sloveniassa vaikuttivat aluksi ainakin Kazhakstaniin verrattuna selvästi kilpailukykyistä vahvemmilta.

Ukrainalla tuntui olevan pienistä peloistaan huolimatta etenkin Sloveniaa ja Latviaa kohtaan olevan omat etulyöntiaseensa käytössä kun harjoituskausi oli sujunut hyvin ja kaikkiaan se tuntui saavan oman väkivahvan miehistönsäkin hyvin jalkeille Sloveniaan.

Seuraavassa viestissä käyn asiat Ukrainan osalta isommin läpi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
12.3.1993 C-sarjan MM-kisoissa Sloveniassa Bledin Jäähallissa Ukraina aloitti urakkansa kohti Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnan unelmaa ja jopa mahdollista itse kisapaikkaa Lillehammerin Talviolympialaisissa C-sarjan MM-kisojen voittajan ominaisuudessa ja B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994 toivon mukaan nousemalla sinne kohtaamalla Etelä-Korean.

Alkuvaikeuksien ja verraten yllättävänkin helpolla päästetyn yhden maalin jälkeen ei Ukraina enää maaleja päästellyt pelissään vaan meni menojaan.

Ukraina voitti Etelä-Korean maalein 16-1.

13.3.1993 Ukraina jatkoi voittokulkuaan kun sitä vastaan luisteli Latvian pyörryksiin pyörittelemät Jään Paholaiset eli Belgia.

Toipuneena tai suoraan jäälle tulevana siitä ehkä olisi ollut vastusta hieman enemmän Ukrainalle, mutta ei kuitenkaan liikaa huolimatta toki Ukrainan aloitusten tappioista niin itse normaaleissa aloituksissa kuin kulmista aloituksista.

Ukraina voitti tämänkin ottelun maalein 37-2.

15.3.1993 Ukraina kohtasi paljon kohutun ja myös Latviaa vastaan yli taitojensa luistelleen Pohjois-Korean.

Toisaalta Pohjois-Korea oli käytännössä haaskannut kaikki järkevät voimansa osin erittäinkin väkivaltaiseen runnomisotteluun Latvian kanssa ja siten Ukrainalla oli melko helppo työ loppupelissä hoitaa homma kotiin tästäkin ottelusta.

Joskin ensimmäiset 8 minuuttia ottelusta Ukraina oli tosiaan tappiolla Pohjois-Korealle kun Pohjois-Korea sai kun saikin maalin sitä vastaan ja kaikkiaan muutenkin verratenkin pitkään ottelussa oltiin lukkiuduttu 1-1 tilanteeseen.

Tosin Latviasta poiketen Ukraina ei arastellut käyttää jäällä kovia otteita kun sillä oli puolustuksessa väkivahvoja osumia kestäviä kavereita ja tietenkin myös hyökkääjistössä pelasi oma voimanpesä nimeltä Sergei 'Serhi' Gorstov joka pystyi pistämään päihin myös Pohjois-Korean nk. Voimanelikkoakin.

Ainoa vaara myöhemmin ottelussa olivat enää vain mahdolliset turhat jäähyt, mutta Ukraina pystyi kuitenkin rauhoittamaan pelinsä.

Lopulta Ukraina voitti maalein 15-2.

16.3.1993 Ukraina kohtasikin Latvian jonka kanssa siitä tulisi ehkä C-sarjan MM-kisojen 1993 muistetuin kaksikko jäällä.

Ukrainalla oli voima siinä missä Latvialla oli syöttötaito, maalintekokyky ja varmuus voittaa.

Ukraina ei kuitenkaan antanut periksi ja Latvian umpiheikko kolmas erä oli tuottaa sille tappionkin mikä kieltämättä herätti epävarmuutta siitä, että onko Latvia sittenkään letkeän liikkuvassa pelissään ihan varma nousijaehdokas MM-kisojen B-sarjaan vuodeksi 1994 tai Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsintaan?

Lopulta Ukrainan ja Latvian oli tyydyttävä keskinäiseen tasapeliin maalein 5-5.

18.3.1993 Ukraina kohtasi vielä päätösottelussaan Alkueristä puhuttaessa Bledin Jäähallissa kaikkiaan turnausväsymyksestä tuossa vaiheessa jo erittäin kroonisesti kärsineen Israelin ja voitti sen hyvin tyhjentävästi maalein 29-0 siinä missä Latvia jyräsi myös Etelä-Korean yli maalein 27-0.

Ukraina ja Latvia pääsivät tasapelistään ja yleensäkin sattumanvaraisista ongelmistaan huolimatta C-sarjan MM-kisojen Välieriin.

Ukraina oli lohkovoittaja Bledin Jäähallin Alkuerien otteluissa 9 pisteellä ja kaikkiaan toinen 102 maalilla ja 10 päästetyllä maalilla!

19.3.1993 Ukraina kohtasi C-sarjan MM-kisojen Välierissä Kazhakstanin ja taistelusta tuli yllättävänkin vaikea pattitilanteensa johdosta.

Lopulta Ukraina runnoi tiensä niukkaan 3-2 voittoon etenkin kun Kazhakstan ei kyennyt saamaan ratkaisua muuten periaatteessa hyvinkin hyvässä viimeisessä erässään ottelussa.

Ukraina kohtasi siis C-sarjan MM-kisojen 1993 Loppuottelussa Latvian 21.3.1993 ja panokset olivat hyvin selvät kun voitolla pääsisi B-sarjan MM-kisoihin 1994 ja Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsintaan.

Lopulta Ukrainan unelmat murskautuivat kovan paikan tullen liikajäähyilyyn, paitsioansoihin menemiseen ja yleisestikin ottaen lopulta edelliskohtaamisen virheistään oppineen Latvian tason nousemiseen.

Lopullisesti Ukrainan haaveet kaatuivat Tähtipaitojen kahteen maaliin kun Ukraina haki lähinnä dramaattista Jatkoajan ratkaisumaalia voittoineen alakynnessä olemisen takia ennen pitkää ja kaiken päätti tietenkin Latvian Abolsin maali upean harhauttelun jälkeen.

Ukraina oli katkerasti hävinnyt maalein 0-2 ja se joutui jäämään rannalle niin B-sarjan MM-kisoista, Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnasta ja myös mahdollisesti itse Lillehammerin Talviolympialaisista vuoden 1994 suhteen ja keskittymään vuodeksi 1994 tulevassa C1-sarjan MM-kisoissa sarjanousuun vuotta 1995 ajatellen.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ukrainan osalta vuodesta 1993 jäi katkeroituneesti vähän paha maku suuhun kun se ei vain päässyt sarjatasoa ylemmäs.

Myöhemmin vuotta 1994 ajatellen se tavallaan joutui IIHF:n teilaamaksi kun Slovakia sai sen itsensä hakeman poikkeusluvan päästä pelaamaan Talviolympialaisten 1994 Karsintaan jolloin sillä ja Hollannilla jäi eniten hampaankoloon sitä vastaan.

Ukrainan osalta sillä kuitenkin oli syytä luottaa itseensä jatkossakin maan jääkiekon tulevaisuuden suhteen.

Ukrainan C-sarjan MM-kisojen maajoukkue vuodelta 1993 tulee seuraavaksi tässä kun jälleen erojakin oli suhteessa C-sarjan MM-kisojen 1993 Karsintoihin nähden:

Maalivahdit: Jevgeni Brul ja Aleksander Vjukhin

Puolustajat: Vladimir Kirik, Aleksander Mentsenkov, Oleg Polkovnikov, Aleksander Savitski, Sergei Lubnin, Andrei Puskhan ja Juri Gunko

Hyökkääjät: Sergei 'Serhi' Gorstov, Anatoli Stepanitshev, Ramil Juldachev, Dmitri Pidgursky, Gennadi Kozhokin, Vasili Bobrovnikov, Vitali Litvinenko, Konstantin Butsenko, Mihail Fadeev, Vadim Kulabukhov, Jevgeni Shastin, Viktor Gontsharenko, Valentin Oletski ja Anatoli Nayda

Päävalmentaja: Aleksander 'Aleks' Fadejev (Aleksander 'Aleks' Fadejev oli myös Neuvosto-Ukrainan viimeinen Päävalmentaja.)
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Latvialla oli vuodeksi 1993 tietenkin melkoinen tilanne edessään kun se verraten rauhallisesti kilpailijoihinsa nähden valmistautui C-sarjan MM-kisoihin 1993 Sloveniassa.

Latvialla oli toki muutoksiakin C-sarjan MM-kisojen 1993 Karsintaan verrattuna:

Poislukien hyvin lyhyttä käyntiä Slovenian MM-jäillä 1993 show-mielessä ei Helmuts Balderis enää pelannut C-sarjan MM-kisoissa 1993 aktiivisena pelaajana vaan toimi koko ajan Päävalmentajana joskin oli edelleen äärimmäisessä hätätapauksessa valmis menemään jäälle mikäli tarvetta oli.

Kun Balderis päätti tosiaan ripustaa luistimensa naulaan julkisesti ja hieman ennen sitäkin sovitusti jo oli kerrottu muun muassa yhdelle ylimääräiselle Latvian maalivahdille ja yhdelle muullekin kenttäpelaajalle olevan kuin olevankin käyttöä Tähtipaidoissa siihen aikaan.

Etenkin nuorelle Harijs 'Vito' Vitolinsille tämä sopi mainiosti.

Muitakin muutoksia Latvia toki teki valmistautuessaan C-sarjan MM-kisoihin kun harjoituskausi kaikkiaan oli sujunut uudelleen itsenäisenä maana jääkiekkotoimintaansa aloittaneena varsin hyvin vaikka itse Latvian oma kansallinen liiga esimerkiksi oli hyvin sekasortoisessa tilanteessa ja jos ei itsessään ollut niin kuitenkin meno siellä oli hyvin köyhää kilpailevien maiden alasarjoihinkin verrattuna.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Bledin Jäähallissa Sloveniassa MM-kisojen C-sarjan Alkuerissä vuonna 1993 12.3.1993 Latvia kohtasi saman tien Jään Paholaiset eli Belgian joka kieltämättä erikoisesti pysyi vahvana läpi ottelun aloituksissa niin normaaleissa puitteissa kuin kulmista aloituksissakin, mutta kaiken kaikkiaan pelillisesti jäi Latvian tähtisikermän pyörittelemäksi.

Tilannetta tietysti helpotti Belgian parhaimman maalivahdin eli Yannick Verstappenin puuttuminen joskin tunnustusta Latvia kyllä antoi myös nuorelle Luc van Wallelle jonka taidot olivat kovaa vauhtia nousemassa jo lähelle Verstappenin torjuntatasoa Belgian maalin suulla.

Eli mitenkään hirvittävän paljoa paremmin ei Belgia välttämättä olisi pärjännyt Latviaa vastaan edes Verstappenin ollessa torjumassa maalilla.

Joka tapauksessa Latvia voitti Belgian maalein 26-3.

13.3.1993 Latvia kohtasi Pohjois-Korean mikä kieltämättä jäi omaksi erikoisuudekseen jääkiekkohistoriassa muutenkin toimitsijoiden viheltämiskyvyttömyyden lisäksi myös Pohjois-Korean uskomattomasta runnomisnäytöksestä minkä aikana Helmuts Balderis oli itsekin hypätä jäälle jo silkasta piruuntumisesta johtuen kun näki pelaajiensa riepottelua Pohjois-Korean nk. Voimanelikon kynsissä ja muutenkin sitä kaikenkarvaista uhoilua kyseisen maan pelaajilta.

Lopulta Balderis vain koetti teroittaa pelaajilleen vain maalinteon ja etumatkan riittävyyttä loukkaantumisia peläten.

Lopulta Latvia voitti Pohjois-Korean maalein 4-0.

15.3.1993 Latvia kohtasi Israelin ainakin huojentuneena siitä, että tietyistä ennakkopeloista huolimatta Israelin pelaajilla oli vielä pitkä matka kuljettavanaan ulkojuutalaisista pelaajistaan huolimatta jääkiekossa.

Latvia voitti ottelun myös ajoittain huikean nuoren Boris Amrominin torjunnoista huolimatta maalein 32-0.

16.3.1993 Latvia kohtasi loppupelissä tämän turnauksen vaikeimman vastustajansa sinänsä kaikkiaan eli Ukrainan. Sillä ei vain tuntunut olevan mitään mahdollisuutta saada voittoa siitä vaikka muutoin se peliä kyllä voimaosastoa huomioimatta sitä vastaan kentällä hallitsikin.

Latvian oli lopulta pakko tyytyä tasapeliin Ukrainan kanssa maalein 5-5 kun kolmas erä kyseisestä ottelusta meni Latvialta lievästi sanottuna pipariksi ja penkin alle.

18.3.1993 Bledin Jäähallissa pelattujen C-sarjan MM-kisojen Alkuerien kellonajallisesti sanottuna viimeisen päivän ensimmäisessä ottelussa se kohtasi Etelä-Korean jonka kanssa sillä oli myös omat vaikeutensa, mutta melkoisen vaikean alun jälkeen Latvia onnistui saamaan kuvionsa kasaan ja voittamaan sen jälleen murskalukemin 27-0.

Latvia oli Alkuerissään lohkokakkonen ja kokonaistilanteessa kolmas jolla pääsi tietenkin 9 pisteen, 94 tehdyn maalin ja 8 päästetyn maalin turvin C-sarjan MM-kisojen Välieriin.

19.3.1993 Latvialla olikin vaikeuksia voittaa täpötäyden sloveeniyleisön edessä itse kisaisäntä Slovenia. Ilman Aleksejs Frolikovsin upeaa otteluiltaa kypärätemppuineen kaikkineen Latvia olisi todennäköisesti jäänyt pelaajineen kuin täi tervaan ja menettänyt nousumahdollisuutensa.

Siihen ei ollut Slovenialla mitään vastausta edes Matjaz Kopitarin muodossakaan ja siten Latvian onnistui voittamaan lopulta ottelu sloveeniyleisön raivostuneisuudesta piittaamatta maalein 5-1 ja matkata C-sarjan MM-kisojen Loppuotteluun jonne sitä vastaan asettui kisojen arkkikiusankappale nimeltä Ukraina.

21.3.1993 C-sarjan MM-kisojen Loppuottelu oli myös ehkä oman kisavuotensa parasta jääkiekkoa niin alhaisella sarjatasolla kuin oli ja se olisi voinut hyvinkin päättyä toisin.

Lopulta kuitenkin tuo kyseinen päivä oli Latvialle tärkeä askel jääkiekossa kohti tulevaisuutta kun panoksena oli B-sarjan MM-kisapaikka vuodeksi 1994 kuten myös vuodeksi 1994 pääsy Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintoihin.

Sergejs Cudinovs yhdessä nuoren Harijs 'Vito' Vitolinsin ja Artis Abolsin kanssa olivat Tähtipaitojen sankarit vuonna 1993 kun 'Vito' teki tuossa ottelussa useita hienon näköisiä namupasseja Cudinovsille ja Abolsille jotka sitten tuottivat ratkaisevat 2-0 voiton maalit.

Latvia oli noussut vuodeksi 1994 Jääkiekon MM-kisojen B-sarjaan Tanskaan ja samalla vuoden 1994 Talviolympialaisten Karsintaan!
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Latvian osalta kaikkiaan jäi hyvin vähän jossiteltavaa vuoden 1993 C-sarjan MM-kisoista kun se pystyi kasvamaan omista pienistä vaikeuksistaan huolimatta voittajaksi kisojen aikana eikä sillä ollut liikaa Ukrainan tai Kazhakstanin kaltaisia jäähyjä ja ehkä lopulta hieman kotiyleisönsä edessä jäätyneen Slovenian kovan paikan jännitystä.

Silti Latviaa huolestutti kaikkien näiden maiden tapaan Slovakian taso mikä jäi kyseisen maan ollessa vielä vuonna 1993 osallistumatta jääkiekkoon jossain määrin epäselväksi sinänsä suoraan omana maanaan, mutta Tsekkoslovakian aikakaudella kyseisen maan pelaajien asema itsessään liittovaltion tai valtioliiton toisena maana tiedettiin hyvinkin kovaksi.

Latvian osalta se saisi myös ennen pitkää todeta Slovakian tason kun se pääsi esimerkiksi Hollannin tai Ukrainan sijaan IIHF:n Poikkeusluvalla Talviolympialaisten Karsintaan 1994.

Latvian maajoukkue voittoisasta vuoden 1993 MM-kisojen C-sarjasta tulee seuraavaksi tähän alle kun erojakin oli jälleen vuoden 1993 C-sarjan MM-kisojen Karsintaan nähden:

Zvaigzne Krekl/Tähtipaidat C-sarjan MM-kisoissa 1993

Maalivahdit: Peteris Skudra, Andrejs Zinkovs ja Sergejs Naumovs

Puolustajat: Arturs Kupaks, Rodrigo Lavins, Normunds Sejejs, Andrejs Maticins, Karlis Skrastins, Sergejs Cudinovs ja Konstantin Grigorjevs

Hyökkääjät: Aleksandrs Kerc, Mihails Sostaks, Leonids Tambijevs, Juris Opulskis, Harijs 'Vito' Vitolins, Jevgenijs Semerjaks, Sergejs Seninins, Artis Abols, Aleksejs Frolikovs, Sergejs Boldavesko, Aigars Ciprus ja Andrejs Ignatovics

Päävalmentaja ja Pelaaja-Valmentaja: Helmuts Balderis (Balderis valmensi myös Neuvosto-Latvian viimeistä maajoukkuetta ja ehkä myös viimeisiä maajoukkueita ainakin tietääkseni vuosina 1987-1990 ennen vuotta 1991.)

Varapäävalmentaja ja Päävalmentaja Tarvittaessa Balderiksen pelatessa: Mihails Beskasnovs
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kun Jääkiekon MM-kisojen C-sarja vihdoin ja viimein on nyt käsitelty vuoden 1993 osalta onkin sitten Jääkiekon MM-kisojen B-sarjan vuoro vuodelta 1993.

8 maan kisat olivat melkoinen vetäisy keskellä silloista talven loppua ja kevään alkua sinä vuonna.

Kisat pelattiin Alankomaissa Eindhovenissa.

Kyseiset kisat pelattiin 25.3.1993-4.4.1993 välisenä aikana jolloin varsinaisia, yleisiä välipäiviä yhteen putkeen pelatuissa MM-kisojen B-sarjassa ei ollut vaan yksinkertaisesti joka päivä pelatessa joillakin joukkueilla oli pelipäivinä lepopäivät ja toisina päivinä vain pelattiin enemmän otteluja kuin toisina päivinä.

Ristiriitaisesti arvioiden B-sarjan MM-kisojen lähtökohtaiset ennakkosuosikit olivat ilman muuta Puola, Hollanti ja Japani.

Iso-Britannian arveltiin C1-sarjan MM-kisoista nousseena edellisenä vuonna vain tippuvan takaisin sinne MM-kisojen B-sarjasta vuodeksi 1994 tai sitten vain taistelevan sarjapaikastaan kenties niukasti säilyen Kiinaa ja Bulgariaa vastaan arvioiduissa peleissä.

B-sarjan MM-kisoissa oli panosta sillä varsinaisen A-sarjan ja varsinaisten MM-kisojen paikan lisäksi tarjolla oli tietenkin poikkeuksellisen nopeasti tapahtuneiden Talviolympialaisten pelaamisen takia kahden vuoden sisällä jälleen mahdollisuus päästä pelaamaan Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan 1994.

Lähtökohtaisesti IIHF:n päätösten mukaan kolme parasta maata B-sarjan MM-kisoista 1993 olisi sinne pääsemässä ja samalla IIHF päätti myös, että parhaiten sijoittunut Aasian maa pääsisi mukaan Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan 1994 yleisestä sijoituksestaan riippumatta.

Toisin sanoen se paikka oli mahdollinen vain joko Japanille tai Kiinalle koska Pohjois-Korea ja Etelä-Korea pelasivat MM-kisojen C-sarjassa ja he eivät ilman C-sarjan MM-kisojen voittamista olleet paikkaa lähimainkaan tulossa sinne.

Latvia olikin jo tulossa B-sarjan MM-kisoihin kuin myös Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan, mutta Hollannin Larry van Wiereniä jo valmiiksi huolestuttavasti eivät IIHF:n herrat olleet valmiita sanomaan mitään esimerkiksi Ukrainan osalta tai myöskään kolmannen sijan täysin varmasta riittävyydestä B-sarjan MM-kisoissa suhteessa Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan 1994 nähden.

Jatkoa tulisi ennen pitkää katkerasti seuraamaan joillekin maille kun taas joillekin tulevat kisat tulivat olemaan hieman tilanteesta riippuen onnen ja ilon täyttämät.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jääkiekon MM-kisojen B-sarjassa pelasi vuonna 1993 8 maata eli Iso-Britannia, Puola, Hollanti, Tanska, Japani, Romania, Kiina ja Bulgaria.

Ennakoissa voimasuhteita ajatellen jaot olivat melkoisen selviä, mutta paljon oli kysymysmerkkejäkin.

Puolalla oli etulyöntiasema ennakoissa koska sillä vain tuntui olevan kaikki niin huippua ja kun se oli ollut ennenkin A-sarjan MM-kisoissa jolloin sillä oli helposti ainakin ennakoissa B-sarjan voittoon tarvittava rutiini.

Hyvä harjoituskausi puolsi asiaa, mutta brittien Alex Dampierin mielestä jo alun alkujaankin Puolan harjoituskauden voitot tai epätavallisenkin niukat tappiot ihan huippumaitakin vastaan vaikuttivat hyvin epäilyttäviltä seikoista joista tulee ennen pitkää etenkin brittien osiossa hyvinkin paljon puhetta.

Ijs-Oranje eli Hollanti vuorostaan oli heti Puolan vanavedessä ennakkosuosikin asemasta puhuttaessa ja se myös janosi Talviolympialaisten Karsinnan paikkaa vuodeksi 1994 Lillehammeriin keinolla millä hyvänsä.

Se oli viettänyt hienon harjoittelukauden vaikkakin osa avainpelaajista oli keskellä harjoittelukautta loukkaantunut jolloin kausi hieman meni penkin alle ja jolloin esimerkiksi suomalaista seurajoukkue Kiekko-Espoota vastaan ottelut harjoituskaudella näyttivät valitettavasti muka niin huonolta olevinaan kun se Hollannin tuon ajan joukkuetta tuntematta näytti esimerkiksi suomalaisittain.

Kiekko-Espoo kun esimerkiksi toimi Ijs-Oranjen harjoitusvastustajana vain sen takia kun Leijonat ja Sisu Team eivät päässeet pelaamaan ja kuten ei myöskään Kehitysjoukkue eli Suomen C-maajoukkue joka tosin melko epävirallisen vahvasti tunnettiin vuonna 1993 jo tuolloinkin vuodesta 1995 lähtien viralliselta nimeltään eli Team Finland.

Ijs-Oranjen osalta sillä todennäköisesti oli B-sarjan MM-kiekon taktiikkarikkain joukkue heti Iso-Britannian jälkeen joskin jossain määrin konservatiivisempi se oli ja kuuluisa nk. Trappihelvetti ei ollut enää ihan niin tehokas kuin vuonna 1992 oli ollut, mutta erittäin vaarallinen se silti oli ja kun ennen kaikkea maalintekoprosentit olivat hyvin kovia Ijs-Oranjelta turnauksessa.

Japani vuorostaan oli kohuotsikoissa koska sen Alle 20-Vuotiaiden Maajoukkue pelasi varsinaisissa MM-kisoissa vuonna 1993 ja senkin seuranta heijastui suoraan Japanin A-maajoukkueeseen.

Japanilla oli myös erittäin loistava joukkue ainakin arvioissa valmiina hyödyntämään niin Puolan kuin Hollannin mahdolliset virheet tuulen nopealla pelitavallaan ja nousemaan arvokkaasti voittoon ja nousuun A-sarjaan vuodeksi 1994.

Ja vaikka sarjanousu ei onnistuisikaan niin silloisen tiedon varassa ollessa Japanille riitti myös Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan 1994 yksinkertaisesti parhaimman Aasian maan sijoitus.

Toisaalta Japanin turhankin johtajaorientoituneesta pelitavasta oltiin kuitenkin huolissaan ainakin arvioissa ja sen ailahtelut edeltävänä vuonna muun muassa roimasti huonommalle Bulgarialle muistettiin liiankin hyvin tuolloin.

Ja etenkin kun Japani oli mennyt häviämään Bulgarialle jo toistamiseen neljän vuoden sisällä kuin edellinen tappio oli tullut Thayer Tutt Trophyssa 1988!

B-sarjan MM-kiekon nk. Musta Hevonen arvioissa tuntui olevan Tanska.

Tanskan jääkiekko oli kovaa vauhtia muuttumassa Per Holten Möllerin hyvällä valmennuksella ja Preben Gladin vankkumattomalla kulissien takaisella vaikuttamisella Tanskan urheilupiireissä suositummaksi urheilulajiksi aikoihin.

Vaikka ymmärrettävästi todella paljon paremmat ajat olivat vielä edessä päin.

Siltikin Tanskan TV:kin alkoi herätä entistä paremmin muun muassa seuraamaan Tanskan Eliteserienin jääkiekkolähetyksiäkin!

Noihin aikoihin kun Tanskassa kyllä näytettiin paljon maajoukkueen pelejä televisiosta, mutta itse Tanskan Eliteserienin eli ennen pitkää nykyisen Metal-Ligaenin pelejä ei lahimainkaan niin kovinkaan usein ennen kuin vähitellen alkoi ruveta sarjan taso nousemaan.

Talviolympialaisten unelma eli Tanskassa verraten voimakkaasti koska olihan se ollut Albertvillen 1992 Talviolympialaisten Karsija ja valitettavasti myös Karsiutuja.

Tricolori Hochei eli Romania vuorostaan kuului lähinnä selviytyjiin.

Sen parhaimman puolustajan ellei suorastaan nk. Eliittipuolustajan Mihail Lucian Popescun uran lopullinen lopettamispäätös jatkuneiden loukkaantumisten takia kosketti pahasti joukkuetta koska sillä ei vain ollut ketään Popescun tasoista pelaajaa puolustuksesta puhuttaessa.

Parempana uutisena sentään Aleksandru Halauca saatiin vielä palaamaan ja veteraanimaalivahti Gheorghe Hutanin silmissä välkkyivät vielä kerran Talviolympialaisten unelma missä hän oli ollut jo kerran vuonna 1980 Lake Placidissa.

Silti Tricolori Hocheilla oli se tunnustus tehtävä, että kilpailijamaat olivat menossa menojaan ja kovaa vauhtia C-sarjan MM-kisoista oli nousemassa sitä parempiakin maita.

Mahdollinen Talviolympialaisten unelma Romanialta perustui osin myös muiden massiivisiin pelaajakatoihin paremmista joukkueista puhuttaessa tai niiden itse tekemiin valtaviin virheisiin.

Sitten oli tietenkin lähtökohtaiset häntäpään joukkueet ja muut selviytyjät eli Pin Long Jään Lohikäärmeinä eli Kiina ja Bulgaria.

Kiina oli valtavan paljon riippuvainen johtajastaan Chunlin Gaosta jäällä ja sen taktiikat jättivät paljon kauden peleihin toivomisen varaa kuin harjoittelukausikin tuntui puutteelliselta.

Wu Keqiangin eli Jään Lohikäärmeiden Päävalmentajan mukaan Kiinan tavoite oli vain selviytyä pysymään B-sarjan MM-kisoissa mukana ja Talviolympialaisten mahdollinen Aasian paikka olisi jo ollut heille kuin sarjanousu. Lähtökohta oli maltillinen nousu ja vasta tulevina vuosina ja ehkä pisimmillään vasta reilusti 2000-luvun puolella ja aikana nousta A-sarjan MM-kisoihin koska jääkiekko muualla Kiinassa oli edelleen puutteellista eikä intoa Kiinan Kiekkoliitolla tuntunut olevan asian markkinoinnin osalta paljonkaan.

Bulgaria oli edellisten B-sarjan MM-kisojen yllättäjä vuodelta 1992, mutta yllätysten yön päätyttyä sillä oli valtavan paljon todistettavaa esimerkiksi jatketun säilymisen muodossa koska taso oli jo nousussa eivätkä vastustajat enää todellakaan möhlisi samalla tapaa kuin mitä vielä edellisenä vuonna olivat tehneet.

Lisäksi Bulgarian nojautuminen Konstantin 'Konsta' Mihailoviin eli maan maalivahtiin laski osakkeita melkoisen paljon arvioissa kun yleisesti ottaen hyökkäyslähdöt olivat sarjatasolle kammottavan huonoja ja puolustuskin vaikutti varsin kankealta.

Ainoa mahdollisuus tuntui olevan arvioissa lähinnä brittejä tai kiinalaisia vastaan pelatessa vaikka hyvin yksittäinen yllätys kerta kaikkiaan esimerkiksi Romaniaa vastaan nähtiin mahdollisena kun Tanska oli jo Bulgarian tason ulkopuolella vaikka vielä pari vuotta sitten olivat pelanneetkin samalla sarjatasolla!

Sitten olivat vielä britit:

Iso-Britannia tuntui suurimmalta kysymysmerkiltä turnaukseen lähdettäessä kaikkiaan.

Välillä se sai varovaisen uteliaita kehuja kehittymisestään ja brittien oma Kiekkoliitto suitsutti avoimesti maan onnistuneisuutta.

Valitettavasti britit kohtasivat myös vuonna 1993 ehkä eniten vuotta 1994 ja vuotta 2019 huomioimatta myös avointa ivallisuutta sen pelaamisesta B-sarjan MM-kisoissa vuonna 1993 kun noina muina vuosinahan britit pelasivat ihan MM-kisoissa.

Päävalmentaja Alex Dampierin mukaan britit olivat onnistuneet vuonna 1993 harjoituskaudessaan hyvin ja maan jääkiekkoilu oli rakentunut jo hyvin uudelleen, mutta lähtökohtaisesti britit pelasivat edelleen vain sarjassa säilymisestä eikä ennen turnausta mikään muu ollut tavoitteena kuin pelkkä säilyminen.

Dampier oli pannut hyvin merkille C-sarjan MM-kisojen entisten neuvostotasavaltojen jyräykset yhdessä Slovenian kanssa kuten myös Slovakiankin pelaamiset yksittäisissä maaotteluissa vaikka Slovakia ei virallisesti vielä tullutkaan MM-kisojen ohjelmaan vuonna 1993.

Käytännössä ne kaikki olivat brittien tasolle liikaa tai mikäli jostain syystä esimerkiksi Ukraina, Kazhakstan tai Slovenia vielä olisivat olleet lyötävissä helkkarin kovan ja vaikean pelin jälkeen niin ainakin Latvia oli jo liikaa lähtökohtaisesti.

Taktisesti kuitenkin britit pelasivat 1990-luvun alussa huikeaa jääkiekkoa ainakin niin kauan kun vastustaja ei ollut liian ylivoimainen ja sarjataso oli oikea.

Lisäksi brittien tyynenrauhallinen peliasenne taktisten kuvioiden osalta henki ennalta odotamatonta peli-iloa mistä tulee kerrottua paljonkin lisää ennen pitkää.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tulevien viestien määrästä B-sarjan MM-kisoja koskien tässä vaiheessa ei vielä ole tietoa, mutta yritän kuitenkin muiden kiireiden ollessa taustalla olla tässäkin asiassa reilun myöhästymisen takia erittäin nopea huomioimatta paria tai kolmea poikkeusta.

Etenkin kun kaikkiaankin on näitä MM-kisojen alempien tasojen muisteluja ennen pitkää tulevien A-sarjan MM-kisojen maiden tapaan tullut kovin myöhään kaikkiaan viivytysten takia muisteltua.

B-sarjan MM-kisojen Iso-Britannia ja Hollanti mahdollisesti myös lisättynä Japanilla ovat kyllä edelleen saamassa isommat osuutensa joka tapauksessa vaikka muiden maiden käsittely kärsisikin.

Tosin totta puhuen on vieläkin vaikeaa päättää, että pitäisikö osin pitää vielä tämän vuoden läpikäynti hieman pienempänä ja keskittyä enemmän Talviolympialaisten 1994 Karsintaan, siitä sitten itse Talviolympialaisiin 1994 ja läpikäydä erittäin runsaammin sitten juurikin vuoden 1994 MM-kisat?

Kaikki riippuu tietenkin myös tuosta aiemmin kertomastani uudesta erillisestä sivustakin kun siinäkin on ollut teknisiä hankaluuksia sen saattamisessa pitkin kevättä ja kesää ja kun ei vain ole aikapulan vuoksi ollut aikaa saattaa sitä isompaan kuntoon.

Ainoana myönteisenä puolena sivuston lähdekoodi softan luomisen ohella jo onnistui eli on ainakin valmis pohja mihin niitä tietoja pikku hiljaa saisi vihdoin ja viimein laitettua kun aiemmin ne ovat vain kadonneet pahasti bittiavaruuteen tai ne ovat alkaneet herjata virhekoodia tai yksinkertaisesti olemassa olevat sivutilat eivät vain ole ehdotuspyyntöjäni hyväksyneet mitä ilmeisimmin uutta aikaa ja varmaankin vain A-sarjan maita koskeviin tekijänoikeusjuttuihin nähden.

Tällä hetkellä aikataulut näyttäisivät sitä, että ainakin vuoden 1993 MM-kisojen muistelut tulevat heinäkuun lopusta elokuun puolenvälin tienoille olevaan aikaan mennessä muisteltua ja mikäli Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnat 1994 ja itse Lillehammerin Talviolympialaiset 1994 vaan saa tehtyä nopeasti vielä tänne Jatkoaikaan laitettavana niin ne hoituisivat milloin tahansa ihan heinäkuun lopulta syyskuun alkuun asti ulottuvalta ajalta ja muutoin lähtökohtaisesti syvemmin läpikäytävänä elokuun aikana.

Vuoden 1994 MM-kisojen yleiset muistelut sarjatasosta riippumatta taitavat vieläkin ilman ihmeitä lykkääntyä ainakin syyskuulle tai lokakuulle ellei jopa huonoimmillaan alkutalveen asti muiden kiireiden takia mikäli en niitä sitten millään saa niitä omille sivuilleen toimimaan.

Vanhempien aikojen NHL-lähetysten löytymiset Suomessa kun kilpailevat ainakin melko vahvasti huomiostani tuon vuoden 1994 MM-kisojen mahdollisen oman muistosivuston tai sitten Jatkoaikaan kirjoittamisen kanssa tällä hetkellä ja toinen näistä asioista valitettavasti ainakin tämän hetken näkökannan mukaan sivuuttaa toisen ja sen taiston hävinnyt osapuoli tulee lykkääntymään laitoltaan aikaan tulevaan.

Suurempi päätös tulee tehtyä siitä asiasta aikaisintaan vuoden 1993 MM-kisojen muistelujen ollessa ohi ja muutoin viimeistään myös Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 muistelujen päättyessä.

Vanhempien aikojen NHL-lähetysten löytymisistä Suomessa ja siitä puhuttaessa on todettava nimimerkki rpeezin 31.7.2014 olleen viestin pitäneen siinä mielessä paikkansa, että niistä otteluista puhuttaessa vanhimmat NHL-lähetykset ovat todellakin näkyneet Suomessa jo 1960-luvun loppupuolella ja tässä vaiheessa pintapuolisesti vanhimmat NHL-lähetykset ovat vuosilta 1968-1970 ainakin löytyneiden osalta ja todennäköisesti lisääkin vielä löytyy ja vanhemmaltakin ajalta.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Bulgarialla oli vuonna 1993 melkoinen taival edessään.

Etenkin kun vuoden 1992 yllätystä B-sarjan MM-kisojen vitostilalta ei pidetty uudelleen toistuvana käytännössä mitenkään.

Edelleen se oli äärimmäisen riippuvainen maalivahdistaan Konstantin 'Konsta' Mihailovista eikä Bulgarian Päävalmentaja Nikolai Iankovilla paljoakaan ollut mahdollisuuksia löytää nopeasti huippuluokan puolustajia tai hyökkääjiä maajoukkueeseensa vaan maan oli tultava jääkiekossa toimeen sillä mitä vain löytyi.

Tosin Bulgarialla oli silti toiveensa säilymisen osalta kun Pin Long eli toisin sanoen Jään Lohikäärmeinä tunnettu Kiina ei ollut erityisen hyvä jääkiekossa vaikkakin sillä olikin äärimmäisen pelottava Joukkuekapteeni Chunlin Gao ja samalla tietenkin Päävalmentajansa eli Wu Keqiangin kehittämiä myös melkoisen hyviä yleiskuvioita.

Lisäksi tietenkin oli Iso-Britannia joka ainakin toivon mukaan tippuisi takaisin C-sarjan MM-kisoihin tai mahdollisesti myös C1-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994 enempiä Bulgariaa häiritsemättä.

Tosin Bulgaria tarvitsi siihenkin ihmeeseen todellisen onnistumisen vyölleen koska brittien taitotaso oli kahden vuoden takaisessa niukassa jääkiekon MM-kisojen A-sarjan laajentumisen myötä olleessa Bulgarian voitto-ottelussa briteistä puhuttaessa vuodelta 1991 silloisesta C-sarjasta B-sarjaan noususta muuttunut huomattavankin paljon paremmaksi kun taas Bulgarian taso tuntui polkevan paikoillaan.

Vaikkakin kieltämättä edelleen Bulgarian pelaajien mieltä hykerrytti Japanista otettu sensaatiovoitto kuten muutkin voitot vuotta aiemmin.

Siten edes Bulgariakaan ei lähtenyt aivan täysin alla päin Hollannissa pelattuihin B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1993.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
25.3.1993 B-sarjan MM-kisoissa Hollannissa Bulgaria aloitti taipaleensa ja vastaan asettui heti Tanska jota vastaan Bulgaria itse asiassa pystyi pelaamaan verratenkin hyvää jääkiekkoa jääkiekkomaailman kohistessa Puola-Iso-Britannia-ottelun päätöksestä kun Bulgaria-Tanska-ottelu pelattiin kisojen toisena otteluna.

Tosin Bulgarian 'verraten hyvä' taival kesti tasan tarkalleen ensimmäiseen erään asti.

Sen jälkeen Tanska meni menojaan minkä ehti ja osin ensimmäisen ottelun erillinen jännitys, jäähyt ja paitsioansaan liiallinen meneminen selittivät Tanskan jähmeyttä kun se halusi kovasti pelata Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnan paikasta vuodeksi 1994 siinä missä sellaisesta Bulgaria ei nähnyt esimerkiksi 1970-luvun loistonsa päivistä poiketen edes päiväunia.

Lopulta Bulgaria hävisi maalein 1-5 kun Tanska halusi säästellä eikä nähnyt järkeä erikseen tuhlata voimiaan vain näyttävän murskatappion järjestämiseen.

Bulgaria vietti välipäivänsä kisoissa vaan kohdatakseen 27.3.1993 Japanin.

Toisin kuin lähenevän onnensa riemupäivän ja Japanille sen kiekkohistorian karmean päivän eli 4.4.1992 ja sen vuosipäivän ottelun lähestyessä Bulgarian luulot Japani otti hyvin äkkiä siltä pois.

Vaikka vielä hyvin ottelun alussa ihan vähän aikaa näytti siltä, että Japani vaipuisi takalukkoon taas kerran niin sitä ei tapahtunut enää uudelleen.

Näin siis harmiksi Bulgarialle joka hävisi ottelun maalein 1-7 ja olisi voinut hävitä vaikka 1-30 mikäli se olisi ollut edellisen vuoden nolauksesta raivostuneesta Japanista kiinni.

Sen verran pyörryksissä Bulgaria tuntui olevan Japani-ottelun jäljiltä 28.3.1993 itse kisaisäntiä vastaan eli Hollantia tuon päivän pelissä, että ainoastaan tappion lopputulos oli vain veikkaajien arvailtavissa.

Bulgaria hävisi Ijs-Leeuwin pistäessä sen poskeensa maalein 0-14.

Bulgaria sai välipäivän jälkeen itselleen tilaisuuden todistaa brittien uutta tasoa ja koko ajan sensaatiomaisesti kohti A-sarjan MM-kisoja vuodeksi 1994 edenneenä yllätysmaana.

Tai ainakin melkein täytenä sellaisena vaikka uskollisesti Alex Dampierin jääkiekkonäkemystä ja taidokkuutta jo vuosia seuranneet tai ainakin asioista perillä olleiden näkökantojen mukaan tämä alkoi jopa näyttää melkein rutiinisuorituksenkin katsomiselta.

30.3.1993 Bulgaria joutui toteamaan, että kahden vuoden ja vuoden 1991 takaisella tiedolla ei enää vuonna 1993 tehnyt yhtään mitään kun Iso-Britannia tuli, näki ja voitti maalein 10-0.

Taso olisi voinut Japani-ottelun ja Hollanti-ottelun tapaan mennä erittäin rumaksi joskin kiihkeisiin japanilaisiin nähden britit sentään koko ajan tekivät maalinsa maltilla eivätkä roiskineet hurjasti kiekkoa minne sattuu pelissään!

Kuin tämäkään mankeli ei olisi ollut liikaa Bulgarialle niin 31.3.1993 vastaan asettui A-sarjan nousunsa melkein täysin menettänyt ja hurjistunut Puola.

Puolan ylivoima tiedettiin, mutta kieltämättä mitä ilmeisin syin A-sarjan paikan menettämisestä aiheutunut hurjistuneisuus ja ajoittain liiankin tulinen jääkäytös liian kovienkin jäähyjen muodossa jätti hieman pään puisteluun varaa vaikka harmitus tiedettiinkin.

Bulgaria vähemmän yllättäen hävisi ottelun maalein 2-13.

Bulgarian tärkein tilanne ehkä koko kisoissa peräti kahdenkin välipäivän jälkeen tuli 3.4.1993 kun sitä vastaan asettui Jään Lohikäärmeet eli Kiina.

Jäähyjä B-sarjan MM-kisojen 1993 huonoimmin sijoittuneiden ja lopulta taitotasoltaan yleisesti ottaen huonoimmaksi osoittautuneiden maiden kesken ei puuttunut vaan niitä riitti.

Niin riitti myös maalejakin ja hylättyjä maalejakin.

Pitkään oltiin myös erittäin jännittävässä 3-3 tasapelissäkin johon päästiin vain Bulgarian typerällä viime hetken jäähyllä jonka jälkeen tasatilanteen mahdollistajat ajassa 53.15 Jään Lohikäärmeille olivat maalintekijänä Mengyuan Zhai ja syöttäjinään Dayong Zhang ja Jiuming Liu.

Valitettavasti Bulgarian jääkiekon ystävien verkkokalvoille jäi Chunlin Gaon orkestroima harhautus, kiekonmenetys Bulgarialle ja siitä sitten vielä typerä valahdus keskialueella Jään Lohikäärmeiden käsiin kolme minuuttia ennen loppua Jiuming Liulle joka syötti Dayong Zhangille ja siitä sitten vielä Zhang syötti Mengyuan Zhaille joka harhautti kuin harhauttikin 'Konsta' Mihailovin ja jonka tuloksena oli järkyttävä tappioasema 3-4.

Vaikka 'Konsta' otettiin maalin suulta pois ja yritettiin kuudella kenttäpelaajana niin ajan 57.38 3-4 maalista ei Bulgaria koskaan toipunut ja se oli hävinnyt Kiinalle niillä lukemin.

4.4.1993 Bulgaria pelasi sensaatiomaisen Japani-ottelun voiton vuosipäivänään kun 4.4.1992 niin oli käynyt niin näihin päiviin asti viimeisen B-sarjan MM-kisojen tason ottelunsa Tricolori Hocheita eli Romaniaa vastaan.

Yleensäkin koko B-sarjan MM-kisojen toiseksi viimeisessä ottelussa yleensäkin taso ei siinä häikäissyt kun siinä pelasivat juuri C-sarjaan tai C1-sarjan MM-kisojen vuoden 1994 osalta sinne putoava joukkue ja Lillehammerin Talviolympiaisten Karsinnan unelmansa juuri menettänyt joukkue jonka jatko kaikkein vanhimpien veteraanien osalta oli joukkueessa melkein varmasti kutsu eläkkeelle.

Juurikin pahimpien kriitikoiden näkemykset toteutuivat Bulgarian osalta lopulta vuotta myöhemmässä kuin mitä oli ollut tarkoitus kun pitihän Bulgarian tippua C-sarjan MM-kisoihin tuolloin jo vuodeksi 1993 niin kovin helposti!

Lopulta Bulgaria pistikin hienon loppunäytöksen pystyyn pitäen pelin pitkään 0-0 tilanteessa ja jopa johtaen 2-1 ennen väistämätöntä tappiotaan Romanialle maalein 2-5.

Siten ainakaan täysin kyvyttömänä Bulgariaa ei voinut pitää edes jopa B-sarjan MM-kisojenkaan saralla, mutta 1990-luvun jääkiekko ei vain kansainvälisesti ollut antamassa armoa tasoltaan vanhentuneelle maalle.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Bulgarian osalta toteutuneesti vuoden 1993 MM-kisat B-sarjan osalta Hollannissa olivat pettymys kaikkiaan hienon, mutta silti kovin turhankin paljon sen kansainvälistä tasoa imarrelleen vuoden 1992 vastaavien B-sarjan MM-kisojen vastaaviin nähden.

Toisaalta Bulgaria pystyi kuitenkin ajoittain pelaamaan hyvinkin erilaisia erikoistilanteita ja silti kaikkein pahimmilta painajaistilanteilta silti vältyttiin.

Tosin ilman 'Konsta' Mihailovia Bulgarian maalinsuulla kyyti olisi ollut vielä kylmempää kuin mitä oli.

Bulgarian osalta sillä tosiaan oli huonoin maalintekojen määrä turnauksessa eli vain 9 laukausta maaliin, mutta se ei kuitenkaan kiitos 'Konsta' Mihailovin ollut eniten selkänsä taakse kiekkoja päästänyt maa B-sarjassa vuonna 1993 vaan itse asiassa Jään Lohikäärmeet eli Kiina päästi eniten mikä sekään ei ollut ihme kun muisti Kiinan tuon ajan luokattoman huonon maalivahtityöskentelyn ainakin ajoittain sarjatasolleen aikana jolloin sen pelaajisto alkoi jo osoittaa elpymisen merkkejä.

Bulgaria päästi kiekkoja selkänsä taakse 58 kappaletta kun taas Kiina jo 79 kappaletta!

Bulgarian maajoukkue näytti vuonna 1993 tältä kun maan kolmosmaalivahti eli Boris Petkov ei nimetystä asemastaan huolimatta pelannut koko turnauksessa minuuttiakaan Bulgarian maalilla tai vaihtoehtoisesti pelasi vain alle minuutin verran mitä ei tuohon aikaan aina tilastoitu vuosikirjoihin ja lisäksi kaikissa vuosikirjoissa ei Petkovia edes esiinny siitä syystä johtuen Bulgarian tuon vuoden maajoukkueessa:

Maalivahdit: Konstantin Konsta Mihailov, Ivailo Asenov ja Boris Petkov

Puolustajat: Ventzislav Venev, Aleksander Panev, Stefan Georgiev, Istalian Zarev, Radoslav 'Rado' Bonev ja Kiril Petrov

Hyökkääjät: Julian Evtimov, Dimitar Stoitchkov, Valentin Dimov, Ivaylo Velev, Zlatko Zinoviev, Stoyan Batchvarov, Georgi Dimitrov, Iovko Terziev, Emil Damev, Georgi Simeonov, Plamen Veselinov, Georgi Bangeev, Tzvetan Mihailov ja Borislav Boris Mihailov

Päävalmentaja: Nikolai Iankov
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jään Lohikäärmeiden tai Pin Longin eli Kiinan osalta vuodeksi 1993 B-sarjan MM-kisoihin lähdettäessä lähtökohtainen tavoite oli edelleen hyvin ennallaan.

Päävalmentajansa Wu Keqiangin mukaan se edelleen pelasi säilymisestä sarjassa koska sen todelliset tavoitteet kulkivat paljon myöhemmissä vuosissa ja aikakausissa tuolloin.

Kiinan jääkiekko alkoi herättää huomiota vähitellen kansainvälisesti.

Vaikka Jään Lohikäärmeillä alkoikin orientoituneisuus niin puolustuksen kuin hyökkäyksen osalta olla jo verraten välttävää ja ajoittain kelvollistakin kokonaisuutena niin maalivahtipelin luokattomuus aiheutti kuitenkin paljon harmaita hiuksia Wu Keqiangille.

Järkevän taidokkaita maalivahteja ei vain tuntunut löytyvän maailman eniten ihmisiä omaavasta maasta sitten millään.

Kiinalla oli pienempänä ongelmana myös maajoukkueen nuorentuminen kun sekä kieltäytymisten, urien loppumisten ja loukkaantumisten takia se jälleen kerran myös oli menettänyt avainpelaajiaan.

Toki edelleen sentään ihan tärkein eli Chunlin Gao jatkoi uraansa huiskeanpitkänä kaverina.

Taktisesti ottaen hyvänä päivänään noihin aikoihin Kiina alkoi pelata varsin taktisesti peruskuvioiltaan kelpaavaa jääkiekkoa mikä on ollut maalle kaikkea muuta kuin itsestään selvää 1990-luvun jälkeen ja oikeastaan vasta ihan viime vuosina pikku hiljaa ovat Jään Lohikäärmeet löytämässä yhtämittaisen B-sarjan MM-kisojen aikakautensa jälkeen uutta polkua.

Tämä kaikki tietenkin suhteessa kilpailijoihin nähden.

Tietenkin omalla tavallaan hurjan hienoa olisi ollut nähdä Kiina Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnassa 1994 periaatteessa paremmin sijoittuneena Aasian jääkiekkomaana, mutta siihen ei vain käytännössä ollut mitään mahdollisuutta silloin Japanin mahdin edessä.

Kiinalle mietteitä tuotti myös Alex Dampierin Iso-Britannia, mutta vuoteen 1992 nähden Jään Lohikäärmeiden Wu Keqiang painotti säilymisen varmuutta suhteessa edelliseen vuoteen nähden nyt kun kokemusta kovemmankin tason MM-jääkiekosta sillä oli vyöllään.

Seuraavassa viestissä käyn Jään Lohikäärmeiden taipaleen vuodelta 1993 läpi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Pin Longin taival tietenkin suomennetulta nimeltään Jään Lohikäärmeinä käynnistyi Hollannissa pidetyissä B-sarjan MM-kisoissa vuoden 1993 osalta 25.3.1993 avauspäivän viimeisen ottelun muodossa.

Sitä vastaan asettui kotiyleisönsä riemastuttavasti kannattama Ijs-Leeuw eli Hollanti.

Jälleen kerran Wu Keqiangin valmentamalla Jään Lohikäärmeillä eli Kiinalla ei ollut mitään mahdollisuuksia Larry van Wierenin valmentamaa hyvinkin ammattimaista Hollannin maajoukkuetta kohtaan ja Ijs-Leeuw pisti vajaan parin-kolmen minuutin empimisen jälkeen Jään Lohikäärmeet poskeensa maalein 15-1.

Jään Lohikäärmeet selviytyivät raadelluksi tulemisestaan verraten hyvin vain tullakseen raadelluksi heti uudelleen sitten 26.3.1993 vastaan asettunutta ja briteille lähtökohtaisen sensaatiomaisesti hävinneelle Puolalle.

Siinä missä Hollanti riemastutti ja laulatti kotiyleisöään Kiinan murskavoiton yhteydessä niin Puolalta leikinlasku oli yhtä kaukana kuin kuu auringosta mitä tuli briteille kärsityn puolalaisia järkyttäneen tappion jälkeen.

Välillä tuntui siltä, että nyt nähdään kisojen suurin tappio Kiinan osalta.

Niin myös valitettavasti kävi huolimatta Chunlin Gaon ylityöllistymisestä jäällä kenttäpelaajana ja toki maalivahtien yrittäessä kaikkensa jäällä.

Jään Lohikäärmeet hävisivät Valkokotkille eli Puolalle maalein 1-21 vaikka välillä kieltämättä hommassa oli 0-50 tai 1-50 tappion makua.

Etenkin kun Kiina sai laukaistua koko ottelun aikana vain 8 kertaa kiekon maalia kohti siinä missä Puola raivonsa tulisuudessa laukoi lähemmäksi puolta toista sataa kertaa kohti Kiinan maalia vaikka näitä kaikkia ei aina ihan hyväksytty maalintekoyrityksiksi!

Kahden päivän lepo tuli Jään Lohikäärmeille jolloin sitä vastaan asettui 29.3.1993 Tricolori Hochei eli Romania.

Romaniaa vastaan Kiina oli ajoittain ennenkin pelannut maan taantuneisuuden johdosta tasokkaita otteluja ja kun sarjapaikan säilymisestä taisteltiin niin mitään ei annettu ilmaiseksi.

Kiinalla etenkin oli onnenpotku se, että Romania oli kärsinyt Puolan kanssa 0-13 tappion eikä ollut kovinkaan tolpillaan etenkään pitkälle toiselle erälle asti jolloin sillä oli tilaisuutensa sarjapaikan varmistukseen ja yllätykseen.

Kiina oli jopa pitkään voitossa kiinni maalein 2-1 kunnes mokasi rangaistuslyöntilaukauksensa Gheorghe Hutanin hienoon torjuntaan ja 3-1 karkausmaali jäi siltä erää toteutumatta.

Jo toisen erän lopulla kuten kolmannessakin erässä Romania terästäytyi pelissään ja lopulta Kiina oli hävinnyt maalein 3-5.

30.3.1993 nähtiin jälleen hyvä esimerkki siitä miten oikeasti kilpailukykyinen jääkiekko kansainvälisesti kehittyi varsinkin alemmilla tasoilla suhteessa ylempään tasoon nähden todella nopeasti kuun Jään Lohikäärmeitä vastaan asettui Tanska.

Vielä kaksi vuotta sitten nämä maat olivat vääntäneet verratenkin tasaisesti MM-kisojen C-sarjassa 1991 nk. Kööpenhamina Kalinoissa valtaisan tanskalaisyleisön edessä Tanskassa.

Vuoteen 1993 mennessä sellainen oli menneen talven lumia tai tässä tapauksessa menneen talven jäitä:

Tanska tuli, näki ja voitti Kiinan helkkarinkin selvästi maalein 13-0 ja Tanskan lentämisestä jäällä päätellen 30-0 voittokaan ei olisi ollut mikään poissa kuvioista ollut asia tapahtuvaksi!

Kahden päivän lepo oli jälleen tarpeen kun nyt seuraavaksi nähtiin Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsinnan kannalta ratkaiseva ottelu parhaan Aasian maan sijoittumisesta käytännössä vaikka sinänsä tilanne ottelun toisen osapuolen eli Japanin kannalta oli ollut käytännössä selvä jo hyvinkin kauan.

1.4.1993 Kiina pelasi Japania vastaan niin hyvin kuin pystyi, mutta turhaan kun tappio tuli lukemin 3-8.

3.4.1993 Kiinalla oli edessään tärkein hetki koko turnauksessa Hollannin Eindhovenissa. Sen oli lyötävä Bulgaria tai pudottava C-sarjan tai tilanteen mukaan myös C1-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994.

Bulgaria oli pisteittä kuten myös Kiinakin.

Wu Keqiangille Tanska-tappio oli niin silmät aukaiseva, että hän ei uskonut millään minkäänlaiseen pisteryöstöön Iso-Britanniasta edes tasapelin muodossa toisin kuin oli parhaimmillaan uskonut ennen turnausta vielä esimerkiksi talvella 1993!

Ottelusta Bulgariaa vastaan tuli tahtojen taisto, mutta Bulgarian osalta muutama jäähy sille liikaa ottelun aikana kuten myös järkyttävä kolmannen erän virhe aukaisi silmät tarkkana olleen Chunlin Gaon mahdollisuudet kiekonriistoon ja syöttöön kaikkiaan tovereilleen vaikkakin hieman harmittavasti menetti itse oman kikkailunsa osalta poikkeuksellisesti melkein koko Kiinan avaimet voittoon.

Etenkin kun se Gaon pyörittämä kuvio meni väärin hieman sitä kaikkea ennen jolloin Kiinan varsinaisen sankaruuden kolmikko oli maalintekijänä syöttäjineen ratkaisumaalien osalta oli kolmikko Mengyuan Zhai, Dayong Zhang ja Jiuming Liu.

Oltuaan niin tappiolla kuin tasapelissäkin 3-3 Kiina pystyi nousemaan 5-3 voittoon ja säilyttämään paikkansa B-sarjan MM-kisoissa vuodeksi 1994 ja kaikkien Kiinan arvostelijoiden oli nyt Bulgariasta poiketen pikkuhiljaa mahdollisesti käännettävä katsantokantojaan.

Olisiko Kiinasta sittenkin tulevaisuuden jääkiekkomaaksi?

Sarjapaikkansa varmistaneena ja sitä kuin maailmanmestaruutta juhlineena Jään Lohikäärmeiden osalta edes täystyrmäys briteiltä koko B-sarjan MM-kisojen viimeisessä ottelussa 4.4.1993 ei siten tuntunut ollenkaan niin pahalta kuin miltä olisi tuntunut mikäli se olisi hävinnyt Bulgarialle jolloin pisteryöstöön edes mitenkään ei ollut mitään mahdollisuuksia.

Etenkin kun brittien kehitys tuntui jopa Tanskaakin hurjemmalta sen ollessa jäänyt vuoden 1991 MM-kisojen sarjalaajennuksen yhteydessä tuolloin C-sarjaan kun Kiina oli matkannut tuolloin B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1992!

Jään Lohikäärmeet hävisivät B-sarjan päätösottelussa kaikkiaan maalein 0-14 ja Wu Keqiangilla oli murskatappiosta huolimatta syytä ryhtyä brittien MM-kisojen nousujuhlan iloisiin tunnelmiin kun sitä juhlitiin kuin maailmanmestaruutta.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Jään Lohikäärmeiden osalta vuosi 1993 tuotti tavoitteen onnistumisen eli säilymisen sarjassa B-sarjan MM-kisojen suhteen vuodeksi 1994.

Edelleen sen tilanne oli kuitenkin lohduton kun C-sarjankin MM-tason monet kiekkomaat olivat sen omaa vastaavaa edellä ja ilman lähivuosien mahdollista sarjalaajentumista ei sillä ollut minkäänlaista toivoa säilyä sarjassa kovinkaan pitkäaikaisesti ilman todella rajuja rakenteellisia muutoksia sen kilpailijamaiden jääkiekon suhteen.

Ainoa toivo vuodeksi 1994 esimerkiksi säilyä B-sarjan MM-tasosta puhuttaessa riippui käytännössä muutaman erittäin harmaantuneen veteraanipelaajan tai veteraanimaalivahti Gheorghe Hutanin kannattelemasta Romaniasta jolla tosiaan oli Tricolori Hochein tason tietäen melkoinen nuorennusleikkaus menossa tai alkamaisillaan ja taso taantumassa.

Muutoin muut kilpailijat nähtiin aivan liian kovana.

Jään Lohikäärmeiden kuviot alkoivat myönteisenä puolena tuottaa jäällä enimmäkseen tulosta kunhan vain taso oli oikea, mutta toisaalta taas B-sarjan MM-lätkäkin alkoi olla jo hyvin kovatasoista jääkiekkoa eikä sinne voinut kyllä paljonkaan oppivia kiekkomaita juurikaan sijoitella ilman kamalia kiekkotappioita.

Siten Kiinan pelättiin tippuvan kyllä edelleen melko suuresti ilman ihmeitä tippuvan nopeasti kyydistä.

Ainakin mikäli se ei ihan oikeasti olisi löytänyt esimerkiksi jostakin torjuntakelpoisia maalivahteja.

Kiina kun päästi aiemmin todetusti maalivahteineen selkänsä taakse 79 maalia vuoden 1993 B-sarjan MM-kisoissa!

Maalintekotaitokaan ei häikäissyt kuin vain 12 maalia sille koko turnauksessa merkattiin, mutta Bulgariaan verrattuna sentään kiekkoa pidettiin yleensä pidempään hallussa, muutkin pelaajat kuin vain Chunlin Gao Jään Lohikäärmeiden tunnettuna voimanpesänä alkoivat jo osoittaa kyvykkyyttä jäällä ja kaikkiaankin Jään Lohikäärmeiden taktiset kuviot verraten hyvin toteutuneiden hyökkäyslähtöjen ja linjapelaamisten osalta akoivat jo olla parempia kuin koskaan ennen.

Tosin tietenkin Hollannin, Tanskan, Japanin ja Iso-Britannian kaltaiset maat Puolasta nyt sitten puhumattakaan olivat Kiinalle liikaa ja pitivät verraten paljon helpomminkin kiekkoa itsellään mikä sekin voisi selittää ja myös selittikin Kiinan ajoittain heikkoa laukaisutasoa maalia kohti turnauksessa.

Kiinan osalta myös mahdollisen jääkiekossa kehittyvän maan asemaa heikensi ympäri maailmaa ja myös Suomessakin noteerattu Kiinan murskatappio briteille maalein 0-14.

Kaiken tämän jälkeen Jään Lohikäärmeiden oli pakko ponnistella uutterammin kuin koskaan vuodeksi 1994 B-sarjan MM-kisoissa kun oltiin matkaamassa kohti nk. Kööpenhaminan Kalinoita kohti Tanskassa!

Tässä kuitenkin Pin Long eli Jään Lohikäärmeet vuodelta 1993 kun Wu Keqiang sai Hollantiin avukseen myös aisaparinsa eli Varapäävalmentajan Baocai Wangin:

Maalivahdit: Liqun Zhang ja Hua Geng

Puolustajat: Ning Yin, Dehong Sun, Feng Yu, Xiaofang Guan, Hongqun Gao, Xue Liu, Erdong Li ja Jiuming Liu

Hyökkääjät: Tianwei Bao, Zhanyong Wang, Lingyuan Wei, Lanfeng Wu, Shousheng Zhang, Dayong Zhang, Xiaobo Guan, Mengyuan Zhai, Feng Liu, Jiang Wang ja Joukkuekapteeni Chunlin Gao

Päävalmentaja: Wu Keqiang

Varapäävalmentaja: Baocai Wang
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tricolori Hochei eli Romania oli vuoteen 1993 ja B-sarjan MM-kisoihin Hollantiin lähdettäessä varsin ristiriitaisissa tunnelmissa.

Toisaalta se tyytyi alistuen pelaamaan sarjapaikkansa varmistamisessa ja toisaalta taas se elävöityi taistelmaan jopa mahdollisesta Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsinnan paikastaan vaikka se tuntuikin käytännössä vain veteraanipelaajien Gheorghe Hutanin ja Alexandru Halaucan suurelta ja kaukaiselta haaveelta.

Kaikkiaan Romanialla meni ainakin nyt vuotta 1992 paremmin siihen mitä tuli puutteelliseen viimeistelytaitoon kenttäpelaamisen osalta ja sentteristö ihme kyllä alkoi osoittaa toipumisen merkkejä.

Maalejakin Tricolori Hochei alkoi myös tehdä melko paljon suhteessa vain välttävän tai enintään kohtuullisen oloisen kiekonhallintaan nähden turnauksessa.

Sen sijaan puolustus tuntui Tricolori Hocheilla olla Eliittipuolustaja Mihail Lucian Popescun uran lopullisen lopettamispäätöksen varmistuttua täysin hukassa.

Puolustus ei vain kyennyt sisäänajotilassaan nimeämään uutta johtopelaajaa itselleen ja tuntui olevan täydessä kaaoksessa läpi turnauksen vaikka eihän puolustajat sinänä Romanialla vaikkapa Bulgariaan verrattuna ihan niin huonoja olleet kun kyse ei ollut pelaajalaadun heikkoudesta välttämättä pakkitasolla vaan yleisestä suunnan puutteesta vähän niin kuin takavuosien 1980-luvun etsikkovuosien Tre Kronorilla tai jopa oikein riittävän vanhan ajan Suomella joskus 1960-luvulla kun jääkiekko alkoi saada jalansijaa sitten oikein kunnolla 1950-luvun ihan lopun tapaan.

Kuitenkin Tricolori Hocheilla vertaus Tre Kronoriin tai jopa riittävän vanhaan Suomeen on vain suhteellinen vertaus omaan sarjatasoonsa nähden.

Tricolori Hochei pystyi kuitenkin vielä B-sarjan MM-kiekon murrosvuosinakin 1990-luvulla ihan innostuessaan vieläkin melkoiseen pyöritykseen kunhan vain vastustaja oli oikea.

Ajoittain se myös pystyi hämmentämään ihan B-sarjan kermamaitakin jääkiekossa vaikkakin sillekin yllätys ja järkytys oli Iso-Britannian tason nousu.

Tricolori Hochein taipaleen käyn läpi seuraavassa viestissä.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
25.3.1993 B-sarjan MM-kisojen osalta Tricolori Hochei kohtasi omassa kisa-avauksessaan Japanin.

Heti alkuun tuntui olevan tähtihetket Romanialla käsissään koko turnauksen osalta koska sensaatiovoitto heti alkuun olisi ainakin jo melkein varmasti pelastanut sen sarjapaikan vuodeksi 1994.

Romania oli tappiolla pitkään jopa vain 1-2!

Totuus kuitenkin oli, että Japani ei alkuluokan hermostuneisuudestaan huolimatta kauan odotellut Tricolori Hochein tointumista kun se itse aloitti suuremman ja nopeamman pelaamisensa minkä johdosta Tricolori Hochei putosi auttamatta kyydistä.

Romania hävisi nopeasti Gheorghe Hutanin useista sankarillisista torjunnoista huolimatta Japanille maalein 1-8.

26.3.1993 olisi voinut luulla, että kotiyleisön suursuosikki Ijs-Oranje eli Hollanti olisi mennyt menojaan niiltä istumalta kun se kohtasi Tricolori Hochein.

Ihme kyllä taas kerran vielä jääkiekollisen taantumuksensa pahimpien aikojen keskellä Tricolori Hochei pystyi uskomattomasti hämmentämään parempien kiekkomaiden soppaa saaden sen jopa kiehumispisteeseen kun se nousi jopa Larry van Wiereniä puistattavasti tasoihin maalein 2-2!

Ikävä kyllä päätöserään mennessä van Wieren oli palaverinsa pitänyt tason laskun osalta ja siten Ijs-Oranje voitti lopulta.

Tricolori Hochei oli hävinnyt silti loistavasti taisteltuaan vain maalein 2-4.

Toisaalta sankarointi kisaisäntiä vastaan maksoi Romanialle oikeastaan kaiken 1970-luvun Kultaisen Sukupolven aikaan myöskin sille haastetta tarjonneen ja sitä vastaan voitetunkin maan eli Puolaa vastaan.

Yksinkertaisesti huikean Hollanti-ottelun jälkeen virta tuntui olevan vähissä joukkueella kahdesta lepopäivästä huolimattakin.

Kun siihen vielä lisättiin Puolan erittäin raivostunut asenne ja lähinnä enää vain brittien omista kompasteluista kiinni ollut A-sarjan MM-kisojen paikka niin paluuta 1970-luvun Tricolori Hochein Kultaisen Sukupolven päivien tasaisiin otteluihin Valkokotkia vastaan ei ollut mitään toivoa.

Tricolori Hochei nuijittiin 28.3.1993 maan rakoon Valkokotkien toimesta ja se hävisi maalein 0-13.

29.3.1993 Tricolori Hocheilla oli nyt edessään yksi ratkaisu kun enää asiaa ei ollut Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan vuodeksi 1994.

Sen täytyi lähtökohtaisesti voittaa Jään Lohikäärmeet eli Kiina tai kärsiä tappio ja laittaa kaikki Bulgaria-ottelun varaan.

Tricolori Hochei aloitti kyllä hyvin Pin Longia vastaan kuten usein ennenkin tämän kaksikon kohdatessa C-sarjan MM-kisojen monissa kahinoissa 1980-luvulla ja 1990-luvulla.

Valitettavasti Tricolori Hochei taantui ottelun keskellä kun erityisesti pettyneet veteraanipelaajat Hutan ja Alexandru Halauca surivat menetettyä Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnan 1994 unelmamahdollisuutta joka osin oli ollut heidän pelaajauriensa jatkon kannalta oikeastaan tärkein syy. Varsinkin Gheorghe Hutanille se oli, mutta ei Halaucallakaan montaa vuotta ollut enää mittarissa jäljellä pelaajauran kannalta.

Juuri ja juuri tästä kaksikosta ehkä Halauca olisi vähän nuorempana voinut olla vielä Tricolori Hochein edustaja äärimmäisen teoreettisessa Naganon Talviolympialaisten 1998 mahdollisuudessa, mutta sellainen alkoi vain kerta kaikkiaan olla jopa Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnan 1994 unelmaan verrattuna suorastaan päiväuneksikin järjetön asia sanoa.

Joka tapauksessa tappion hetkelläkin Gheorghe Hutan osoitti kuitenkin olevansa ukko paikallaan Tricolori Hochein maalin suulla ja torjui kun Jään Lohikäärmeille tuli mahdollisuus tehdä jo 3-1 johto-osuma.

Jään Lohikäärmeiden rangaistuslyöntilaukaus meni pilalle ja sitten Tricolori Hochein elpyminen vielä otteluun oli kuin olikin mahdollista. Toisen erän lopussa kuten myös oikeastaan koko kolmannen erän ajan Tricolori Hochei oli jo kenttätyöskentelyn osalta Jään Lohikäärmeitä parempi ja siten se myös ansaitsi voittonsa maalein 5-3 kun se oli noussut hitaasti, mutta varmasti tätä ennen tasoihin maalein 3-3.

Jälleen ansaitun levon jälkeen Aprillipäivän alkuun vuonna 1993 Tanskan lehdissä kujeiltiin, että Romania on voittanut Tanskan jääkiekossa maalein 4-3.

Todellisuudessa luvut olivat toisin päin eli Romania hävisi Tanskalle sen aiheutettua uskomattoman hämmennyksen jälleen kerran turnauksessa jo selvästi jääkiekossa sitä parempaa maata vastaan.

Toki hirvittävän etäällä aprillipilan toteutuminen Tanskan lehdissä ei ollut ihan oikeastikin kun Tanska löi päätänsä muuriin nimeltä Gheorghe Hutan ja alkoi lapsellisesti perseillä naurettavien jäähymäärien muodossa kun kasetti ei kestänyt käytännössä huonoimmassa Tanskan ottelussa lievästi sanottuna aikoihin ja ehkä tavallaan koko Per Holten Möllerin kilpailukykyisen valmennusajan aikana sinänsä.

15 minuuttia ennen loppua 45 pelatun minuutin jälkeen kun Tricolori Hochei oli johdossa jo maalein 3-1!

Lopulta kuitenkin Tanskan pelasti jääkiekkonöyryytykseltä myös Tricolori Hochein tervaskanto Hutanin väsyminen kerta kaikkiaan jatkuvaan ja leppymättömän raivokkaaseen Tanskan kiekkosateeseen. Toisaalta Tanskan voitto jäi hyvin pienestä kiinni kun vähän tätä ennen oli edes päästy tasapeliin.

Sören Truen syötöstä Henning Ludvigsen ratkaisi Tricolori Hochein tappion vain uskomattoman sekunnin verran ennen ottelun loppua 1.4.1993 maalein 3-4 Tricolori Hochein näkökulmasta ja maalein 4-3 Tanskan näkökulmasta sille voitollisesti!

Sankaroituaan jälleen näyttävästi oli Tricolori Hochein aika taas levätä ja kahden päivän jälkeen 3.4.1993 kohdata Iso-Britannia.

3.4.1993 piirtyi käytännössä brittiläisen jääkiekon historiaan tavallaan myös 4.4.1993 tapaan ikiajoiksi kun Tricolori Hochei taisteli ja hävisi briteille Tanska-ottelun sankaroinnin väsyttämänä ja ylivoimaisesti muutenkin taktisesti ennakoissaan aliarvioimansa joukkueen myötä huolimatta taas ensimmäisen erän sensaatiojohdostaan 3-2 huolimatta maalein 4-10 jolloin Iso-Britannian sarjanousu oli sinettiä vaille valmis ja seuraavana päivänä sarjanousu oli jo varmistunut, mutta selvästi hienompi 14-0 Kiina-voiton myötä.

Tricolori Hochein osalta sarjapaikka oli vielä levoton suhteellisesti arvioiden koska Jään Lohikäärmeet menivät voittamaan Bulgarian ja se ei itse ollut onnistunut saamaan mistään ottelusta Jään Lohikäärmeiden voiton myötä lisäksi pistettäkään 3.4.1993.

Toki brittien huikean tason nostamisen myötä Tricolori Hocheilla oli sinänsä vara jo huokaista helpotuksesta.

Koska mikäli se ei enää pärjäisi briteille kuten ei pärjännytkään jääkiekossa niin miksi pärjäisi sen tasokas vastustaja Jään Lohikäärmeetkään?

Joka tapauksessa 4.4.1993 koko B-sarjan MM-kisojen toiseksi viimeisessä ottelussa yleensäkin ja omassa kisojen päätösottelussaan Tricolori Hochei lähti pelaamaan Bulgariaa vastaan kaikkea muuta kuin varmistelevaa peliä.

Siltikin ottelusta tuli kahden maalivahdin välinen tahtojen taisto kun sarjapaikka oli kyseessä.

Veteraanin Gheorghe Hutanin ja uransa parhaita vuosia viettäneen Konstantin 'Konsta' Mihailovin välinen maalivahtien kaksintaistelu oli tosiasia.

Pitkään ottelu oli tasapelissä 0-0, mutta sitten Tricolori Hochei oli tappiollakin 1-2 ennen sitten karkaamistaan väistämättömään voittoon maalein 5-2.

Sen ja Jään Lohikäärmeiden tappion briteille maalein 0-14 myötä oli Tricolori Hochei B-sarjan MM-kisoissa Hollannissa vuonna 1993 kuudes ja säilyttänyt paikkansa B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Tricolori Hochein vuosi 1993 oli jälleen kerran kovin ristiriitainen myös jälkikäteenkin.

Se säilyi B-sarjan MM-kisoissa kuten pitikin, mutta Gheorghe Hutanin ja Alexandru Halaucan totiset ilmeet turnauksen jälkeen kertoivat heidän uriensa lopun alkavan nyt olla erittäin lähellä.

Etenkin kun tuskin enää IIHF tai KOK enää muuttaisi päätöksiä Talviolympialaisia koskemaan vielä kerran vuotta 1996 kuten alkuperäisessä suunnitelmassa oli ollut vuoden 1998 sijaan.

Tuolloin olisi ehkä voinut vielä vedota yhteen yritykseen kaksikon Hutan-Halauca osalta tai sitten ainakin näistä kahdesta vielä Halauca olisi ollut todennäköisempää ainakin nähdä vaikkapa vuoden 1996 Talviolympialaisissa teoreettisesti karsimassakin kuin mitä vuoden 1998 Talviolympialaisissa välttämättä enää kummankaan osalta.

Myöskään Tricolori Hochein äkkinäinen nousu A-sarjan MM-kisojen porteille vaikutti erittäin epätodennäköiseltä vaihtoehdolta ja jopa Tricolori Hochein Talviolympialaisten Karsinnankin unelmaa järjettömämmältä.

Etenkin kun mitään todellista läpimurtoa maa ei ollut tekemässä B-sarjan omallakaan jääkiekkomittapuulla eikä sillä ollut mitään romanialaismallista Alex Dampieria joukkueensa peräsimessä huikeine taktisine osaamisineen.

Kaikkinensa Tricolori Hochei kuitenkin pelasi vielä vuonna 1993 puutteistaan huolimatta melkoisen näyttävää jääkiekkoa kunhan se vain sai siihen tilaisuuden.

Mahdolliset Hollanti-voiton ja Tanska-voiton ottamalla se olisi saanut jo uskomattomat 8 pistettä ja se olisi ollut parhaimmillaan jopa kolmas ja juuri ja juuri kiinni Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnan 1994 oikeuttavassa paikassa!

Ehkä juurikin ennen pitkää Hollannille tulleen raivostuneen mielipahan kannalta oli ehkä parempi niin, että Tricolori Hochei ei koskaan tuota tuon vuoden kirottua kolmostilaa itselleen saavuttanut.

IIHF kun ennen pitkää päätti ottaa Talviolympialaisiin vain kaksi parasta B-sarjan maata antaen varsinkin Hollantia ja Ukrainaa raivostuttavasti Talviolympialaisten Karsinnan Erikoispaikan 1994 Slovakialle.

Se olisi varmasti murtanut vielä kerran edes jotakin Talviolympialaisten haavetta itselleen elättäneiden Gheorghe Hutanin ja Alexandru Halaucan sydämet mikäli näinkin hienosti olisi pelattu ja niin olisi käynyt kuin miten tulisi käymään.

Kun historia toteutui tavallaan niin Romanialle jäi tehtäväkseen alkaa hiljalleen valmistautua Hutanin ja Halaucankin jälkeiseen jääkiekkoaikaan maassa ja sen oli pikaisesti vain alettava löytää jostakin uusia tähdenlentoja.

Vaikka sellaisiakin periaatteessa oli niin ei maalivahtitasolla ainakaan ollut ketään Hutanin veroista eikä puolustuksessakaan paljon tarjolla ollut mitään Mihail Lucian Popescun veroista pelaajaa.

Hyökkäystasokin jätti kylmiksi joskin uudempi Romanian sukupolvi tuolloin osasi ehkä keskittyä paremmin syöttöihin eikä kilpailunhalu noussut ajoittain liian kovaksi kun yhteistyön piti olla ja myös olikin Romanian osalta voimaa.

Tässä joka tapauksessa Tricolori Hochein eli Romanian maajoukkue vuodelta 1993:

Maalivahdit: Gheorghe Hutan, Viorel Radu ja Vasilica Zaharia

Puolustajat: Danut Popovici, Iulian Popovici, Marian Dospin, Attila Nagy, Christian Daia, Jeno Salamon, Valentin Toader ja Laszlo Vargyas

Hyökkääjät: Eugen Radu, Nelu Alexe, Karoly Antal, Zsolt Antal, Csaba Gal, Marius Gliga, Ion Zaharia, Andrei Petrus Nudu, Vasile Jumatate, Viorel Nicolescu, Catalin Geru ja Alexandru Halauca

Päävalmentaja: Ciubotaru Sorin
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Kaiken kaikkiaan lyhyesti harkittuna näin äkkiseltään ja samalla kaikkiaan äärimmäisen pitkäänkin harkittuna olen päättänyt kirjoittaa Japanin vuoden 1993 osuudesta ajan säästämiseksi paljon lyhyemmin kuin mitä aiemmin olin aikonut.

Syy siihen on lähinnä vain hirvittävän pitkäksi venyneen vuoden 1993 MM-maiden käsittelyn aiheuttama aikapula jolloin on vain karsittava joidenkin maiden juttupituuksista.

Muutoin kyseisen maan jääkiekon tilanne pitkästi käsiteltynä olisi saattanut syödä lähtökohtaisesta vuosikatsauksen päättymisen aikataulusta myös toistaiseksi käsittelemättömän brittien ja hollantilaisten osuuden kanssa jo mitä tahansa viikosta kuukauteen ja pahimmillaan jopa toista kuukautta verrattavan ajan määrän verran kun niidenkin päälle olisi pitänyt vielä A-sarjan maidenkin katsaukset kirjoittaa.

Kaikkiaan ajatellen olin viivytysten johdossa melkein karsia erässä vaiheessa kevättä ja kesää Hollanninkin pitkän juttusarjan minimiin, mutta sen osalta tulin sentään toisiin ajatuksiin.

Etenkin kun vuoden 1993 jälkeen Hollannilla ei vain jääkiekossa enää ollut tai ole ollut sellaista kilpailukykyistä vuotta pitkään, pitkään aikaan ja mikä tietenkin on vuoden 1995 poikkeusta huomioimatta ennen pitkää johtanut Hollannin nykytilanteeseen.

Japanillakin vuoden 1993 jälkeen ainoa muu tällainen kilpailukykyinen poikkeusvuosi oli vain enää vuosi 1994 tasan 25 vuotta sitten jolloin se oli B-sarjan MM-kisojen neljäs.

Vuosi 1993 oli toki Japanillekin hyvin kilpailukykyinen, mutta osin pettymysten sävyttämä välivuosi jota mainitsen kyllä myös tulevassa selvästi lyhyemmässä osuudessa.

Muutoin päädyin Japanin osuuden karsimiseen myös siksi, että olin kirjoittanut siitä erittäin pitkiä osuuksia vuoden 1992 Jääkiekon MM-muistelujen topikkiin kun tuolloin olin aiemmin Japanin suhteen lykätä pitkien osuuksien kirjoittamista juurikin tähän vuoden 1993 osuuteen.

Tuolloin tosin Japanin kaikkien aikojen suhteellisesti kovimman kiekkovuoden tilanne pakotti kuitenkin toisiin ajatuksiin.

Toisaalta korvaukseksi tästä tulen kyllä kertomaan paljonkin Japanin osuuksia vuoden 1994 Lillehammerin Talviolympialaisten Karsinnan yhteydessä kuten myös laajemmin vuoden 1994 MM-katsauksen yhteydessä sitten ennen pitkää.

Ja mikäli tosiaan tuo vuoden 1994 MM-katsaus menisi mahdollisesti loppupelissä myös erilliselle sivustolle niin siinäkin tapauksessa ainakin vielä vuoden 1994 Lillehammerin Talviolympialaiset niihin liittyvien vuoden 1994 Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintojen lisäksi näillä näkymin tulen kyllä melko varmasti käsittelemään Jatkoajan puolella.

Ainakin mikäli vain muuten pysyn aikataulussa kuin mitä nyt valtavasti eteenpäin harpattuna olen ottanut kiinni.

Pahoittelut kuitenkin kaikille Japanin erittäin pitkiä juttusarjoja odottaneille!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ja ilmoituksen jälkeen keskityn kommentoimaan Japanin osuutta vuoden 1993 MM-kisojen B-sarjan osalta selvästi lyhyemmin kuin mitä alun perin oli tarkoitus:

Vuosi 1993 oli Japanille ennakoissa odotettu vuosi.

Sen piti nostaa Japani vuodeksi 1994 MM-kisojen A-sarjaan. Mikäli Japani ei kuitenkaan olisi onnistunut siinä niin Lillehammerin Talviolympialaiset 1994 tai edes oikeihin huonosti koko Japanin kiekkovuoden 1993 mennessä pieleen IIHF.n Aasian Kiintiöpaikka vuoden 1994 Lillehammerin Talviolympialaisiin oli päätavoite mistä Japani aikoi vahvasti pitää kiinni loppuun asti.

Japanin Alle 20-Vuotiaiden Maajoukkue pelasi vuonna 1993 valtaisan mediahuomion keskipisteenä vastaavissa ikäluokan MM-kisoissa ja valitettavan nopeasti putosi myös kyseisen ikäluokan B-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994.

Kun kerran Nuorten Maajoukkue kykeni samaan niin pitihän Japanin nyt onnistua aikuisten miestenkin puolella!

Japanin omassa Kiekkoliitossa oltiin nyt vihdoin ja viimein vankistamassa Päävalmentaja Yoshio Hoshinon paikkaa jälleen itsevaltaiseksi yksinvalmentajaksi näin leikkisästi sanottuna.

Lopulta kuitenkin Japanin Kiekkoliiton vuosittaisessa kokouksessa asiaa käsiteltäessä kävi ilmi, että Hoshinon työ ei riittänyt sen aseman palauttamiseen kuten oli ollut vuosina 1989-1991.

Hyvin todennäköisesti asian palauttamattomuus oli kiinni A-sarjan MM-kisoihin nousemattomuudesta vuonna 1992 vuodeksi 1993.

Japanin oma maajoukkue oli edelleen vuonna 1993 erittäinkin hyvä jääkiekossa vaikkakin varsinkin ennen kaikkea sydäntä raastoi kirvelevä tappio Bulgarian kaltaiselle kiekkomaalle mikä vaikeutti kaikkien aikojen japanilaista kiekkokautta 1992 tuolloin.

Toisaalta lopulta Itävallalle kuin Hollannillekin hävittiin selkeästi ja edelleen ailahtelevuutensa takia Japanilla ei vain vaikuttanut yhtä edelleen olevan sellaisia aivan parhaimpia mahdollisuuksia nousta A-sarjan MM-kisoihin.

Silti kuitenkin se oli erittäin tehokas maa jääkiekossa omalla tavallaan.

Kuitenkin sen johtajaorientoituneisuus oli tavallaan rasittavaa kun pelikuviot räätälöitiin hieman liikaakin tähtipelaajien Norio Suzukin ja Kunio Takagin mukaan.

Muutamia muitakin ratkaisupelaajia puuttui Japanilta vuonna 1993 mikä varsinkin ennen pitkää osoitti pelot kilpailukykyisestä välivuodesta suoran nousuvuoden sijaan todeksi.

Toki vielä ihan alussa ei tilanne näin toivoton ollut huolimatta siitä, että ketterä laukaisija ja myöhempi brittien kauhu Yuji Iga ja ennen kaikkea Japanin tähtimaalivahti Katsunori Hirano ei päässyt vuonna 1993 MM-kisoihin mikä sekin puhui paljon Japanin suorituskyvystä varsinkin lopputuloksissa ennen pitkää kauden jälkeen.

Nuorempien pelaajien osalta sisäänajossakin oli ajoittain toivomisen varaa.

Sitten oli sellaisia pelaajilla joilla oli vartta, mutta ei massaa.

Esimeriksi Yujiro Nakajimaya oli 178 senttiä pitkä, mutta painoi vain 67 kiloa kun taas saman mittainen Makoto Kawahira painoi 84 kiloa.

Toki Japanilla sentään oli myös melko menetteleviä ihannepelaajia pituuden ja painon suhteen kuten esimerkiksi Tatsuki Katayama 186 sentin pituisena ja 86 kiloa painaneena.

Japanin Vastaavien Päävalmentajien nimityksen jäädessä voimaan Osamu Hiroshi 'Hiro' 'Herb' Wakabayashin sijaan vastaavaan järjestelyyn Japanin osalta tulikin hänen tyhjäksi jättämälleen paikalle hänen veljensä eli Hitoshi 'Hito' 'Mel' Wakabayashi joka myös oli aiemminkin ollut Japanin maajoukkueen mitä erinäisimmissä valmennustehtävissä vuosien varrella ja aikanaan tietysti molemmat Wakabayashin veljekset olivat olleet myös Japanin harvojen Sisu Teamin voittamistenkin takana niin jäällä kuin vaihtopenkillä.

Japanin Vastaavien Päävalmentajien avustajaksi Valmennuksen Avustajan nimikkeellä käytännössä Varapäävalmentajan virkaa vastanneena pitkästä aikaa uudelleen Japanin Maajoukkueeseen tuotuna nimettiin entinen pelaajasuuruus ja myöskin aikanaan Sisu Teamia vastaan voitetuissa peleissä mukana ollut Sadaki Honma jonka ura oli vuoden 1986 jälkeen päättynyt maajoukkueessa ja jonka ura myös lopullisesti J-Liigan pelaajana Japanissakin oli jo päättynyt vuoteen 1993 tultaessa.

Vaikka puutteita oli niin kaikkiaan ainakin Japanilla olivat eväät valmiina kaikkien aikojen nousuun ja jos ei siihen niin ainakin edes erittäin hyvään pelikauteen Hollannissa pidettäviin B-sarjan MM-kisoihin!
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
25.3.1993 Japani kohtasi omassa B-sarjan MM-kisojen avausottelussaan Tricolori Hochein eli Romanian ja alun vaikeuksien kuten vain 2-1 johtamisen jälkeen se meni menojaan ja voitti ottelun maalein 8-1.

'Hito' Wakabayashin kehoituksen mukaan Hoshino alkoi siirtyä luomaan dynaamisempaa linjaa keskeisimpiin kentälliseen ja se ainakin vaikutti tuottavan tilaisuutensa etenkin kun kohdattiin edellisvuoden järkytyksen aiheuttaja eli Bulgaria.

Tällä kertaa 27.3.1993 parin päivän levon jälkeen Japani ei antanut Bulgarialle mitään mahdollisuuksia vaan tuli, meni ja voitti maalein 7-1.

Japani oli kovaa vauhtia etenemässä kohti tavoitettaan eli A-sarjan MM-kisoja vuodeksi 1994 tai Lillehammerin Talviolympialaisia ehkä sinänsä vielä tätäkin tarkemmin ja selvemmin.

Valitettavasti 28.3.1993 se aliarvioi ehkä kenties hieman liian paljon brittejä toki pidettyään heitä äärettömän pitkään jännityksessä kuten myös kautta maailman jollakin tapaa brittien jääkiekkoa seuranneita kannattajia.

Brittien taktinen taidokkuus oli japanilaisiin nähden selvästi selvempää, mutta japanilaisten tuulen nopeat syöksyt ja kiekonriistot tarkkuuden osalta olivat brittien Alex Dampierin päänvaiva erittäin pitkään.

Britit joutuivat myös alakynteen, mutta lopulta selvisivät tasapeliin ja siitä myös johtoonkin minkä olivat muun muassa menettää Japanin loppuvaiheen jäähyjen kanssa.

Ei niinkään itse jäähyistä johtuen tietenkään vaan siitä, että brittejä järkyttävästi Japani teki kuin tyhjästä Akihito Sugisawan johdolla alivoimamaalin!

Vielä 58 sekuntia ennen ottelun päätöstä Atsuo Kudon toimesta Japani oli voittaa ottelun tai päästä edes merkittävästi tasoihin brittien kanssa mikä loppupelissä oli myös yksi Puolan toiveita mahdollisen A-sarjan paikan osalta herättävä tekijä brittitappiosta huolimatta.

Valitettavasti niin sen kuin Japanin A-sarjan MM-kisapaikan haaveet päätti pelikellon meneminen nollaan ja Japani oli hävinnyt hyvin niukasti maalein 4-5 Iso-Britannialle minkä ei todellakaan ennen turnausta hädin tuskin olla edes uhka Japanille!

Toisaalta taas Japanin häviämistä briteille lievensi myös se seikka, että Puolakin oli hävinnyt briteille ja niin tulisi ennen pitkää häviämään Hollantikin.

Jälleen kahden päivän levon jälkeen Japani yllätti ainakin melkein täysin Ijs-Oranjen sen kotiyleisön edessä.

30.3.1993 Japania ei totisesti vuoden 1992 vastaavan Hollanti-ottelun tapaan nuijittu maanrakoon vaan Norio Suzukin ja yllätysten iltaan ja yöhön venyneen Makoto Kawahiran toimesta Ijs-Oranjea pidettiin jännityksessä aina ottelun loppuun asti.

Lopulta Japani hävisi Hollannille maalein 3-5 ja mikäli jo brittitappion myötä MM-kisojen A-sarjan haaveet eivät olleet haudattu niin viimeistään tämän myötä ne olivat.

Tappiosta huolimatta sentään edellisen vuoden häpeätappio kuoreen sulkeutumalla oli nyt kuitattu kaikkiaan paremmin esitetyn pelin myötä.

Lisäksi 1.4.1993 jälleen parin päivän levon jälkeen Japania odotti lähtökohtaisesti melko helppo työ, mutta ei aivan niin läpihuutojuttu sekään.

Toisin sanoen siis Aasian Kiintiöpaikan ratkaisu Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsintaan kun se kohtaisi Pin Longin eli Jään Lohikäärmeet Kiinan muodossa.

Melko vaikeahkon alun jälkeen ja osin pitkälle ensimmäistä erää Japani oli pitkään jopa vaikeuksissakin.

Lopulta Japani voitti Kiinan maalein 8-3 ja oli ainakin edes Aasian Kiintiöpaikan turvin mukana Lillehammerin Talviolympialaisten 1994 Karsinnassa.

2.4.1993 Japanilla oli kuitenkin yllättävänkin kova vastus A-sarjan MM-paikkansa ainakin melkein lopullisen kokonaan menettäneen Puolan osalta. Puola ryhtyi pelaamaan selvästi Japanin haluamaa vauhtia kovempaa heti alusta alkaen ja se oli Japanille ennen pitkää hyvinkin liikaa.

Pelikieltojakin hurjassa ottelussa nähtiin kun tunteet alkoivat kuumentua puolin ja toisin. Lopulta Japani hävisi umpihuonon kolmannen eränsä ja jäähyjen liikaoton takia Puolalle jo maalein 1-7.

Turnausväsymys alkoi nostaa päätään ja se näkyi verraten rumasti myös Japanin vuoden 1993 B-sarjan MM-kisojen päätöspäivän avausottelussa ja Japanin omassa viimeisessä ottelussaan vuoden 1993 osalta 4.4.1993 Tanskaa vastaan.

Paljon toki Tanska oli mennyt eteenpäin jääkiekossaan, mutta ehkä ihan kaikilla mahdollisilla huippupelaajilla, aikaisemmin kohdatessa turnauksessa tai muutenkin ilman lekkeripeliksi asenteen lyömistä olisi Tanskakin ollut Hollannin ja Iso-Britannian tapaan hyvinkin kovilla Japanin kanssa.

Lopulta Japanin osalta taas liialliset jäähyt ja niistä seuranneet Tanskan ylivoimamaalit rumensivat Japanin tappiolukuja ottelusta josta voitto olisi ollut otettavissa ehkäpä kenties viimeisiä kertoja sinänsä Tanskaa vastaan ajatellen Japanilta.

Yhtä lopullisella varmuudella Japani oli tosiaan toisen erän ongelmiensa takia hävinnyt ennen pitkää Tanskalle koko ottelun maalein 3-9.
 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Japanin osalta vuosi 1993 oli kaikkiaan B-sarjan MM-kisoissa tavallaan kilpailukykyinen, mutta silti penkin alle mennyt vuosi.

Huolimatta siitä, että Lillehammerin Talviolympialaisten Karsintaan päästiin vuodeksi 1994 mukaan.

Ikävä kyllä normaaleissa oloissa ilman IIHF:n Aasian Kiintiöpaikkaa olisi Japanilla ollut jälleen hyvin vaikeaa selittää tilannettaan ja romahdustaan suhteellisesti peräti parin paikan verran vuoden 1992 MM-kisojen tilanteeseen nähden kun lähtökohtaisesti olisi pitänyt olla kilpailukykyisesti edes kolmas uudelleen tai toinen mikäli nousu A-sarjan MM-kisoihin vuodeksi 1994 ei olisi onnistunut.

Toisaalta verrattuna kilpailijansa Hollannin vastaaviin protesteihin nähden siihen mitä tuli pääsemättömyydestä Talviolympialaisten 1994 Karsintaan Lillehammeriin sen ei sentään siitä pitänyt olla huolissaan.

Iso-Britannian voitto ja nousu A-sarjaan vuodeksi 1994 MM-kisojen osalta oli siinä mielessä pelottava asia Japanille siinä, että se tulisi sen kohtaamaan myös Talviolympialaisten Karsinnassa 1994.

Japanin muun tilanteen osalta vuodeksi 1994 sillä oli paljon tekemistä eikä tällaista taantumista vaan voinut järkevästi hyväksyä.

Ajoittain myös Vastaavien Päävalmentajienkaan yhteistyö ei varsinkaan B-sarjan MM-karkeloiden kestäessä vuonna 1993 ollut lähimainkaan ihan niin harmoonista kuin sitä ennen tai alkuvaiheessa MM-kisojen vastaavaa sarjatasoa.

Tältä joka tapauksessa Japanin Maajoukkue näytti vuonna 1993:

Maalivahdit: Shinichi Shinji Iwasaki, Yoshiharu Ohtaki ja Hideto Kikuya

Puolustajat: Hidekatsu Takagi, Atsuo Kudo, Kunio Takagi, Tatsuki Katayama, Hiroyuki Miyamoto, Hitoshi Yoshida, Takayuki Kobori ja Yujiro Nakajimaya

Hyökkääjät: Motoki Ebina, Joukkuekapteeni Norio Suzuki, Toshiyuki Sakai, Taku Takahashi, Koshi Kiyoe, Sayaka Ishii, Fumihiro Takahashi, Isao Suzuki, Ryuji Saito, Makoto Kawahira, Akihito Sugisawa ja Hidesato Takahashi

Vastaavat Päävalmentajat: Yoshio Hoshino ja Hitoshi 'Hito' 'Mel' Wakabayashi

Valmennuksen Avustaja: Sadaki Honma
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös