Venäjän hyökkäys Ukrainaan – sodan jälkeiset vaikutukset maailmalle

  • 5 596
  • 20
Suosikkijoukkue
KalPa
Vaikka sota ei vielä ohi, niin avataan keskustelu sille, miten maailma tulee muuttumaan sodan seurauksena. Kaikki sodat kuitenkin joskus loppuvat, ainakin jollain tavalla. Lähdetään niistä scenaarioista liikkeelle; (ei järjestyksessä)

- Venäjä valtaa Ukrainan ja saa täyteen kaikki asettamansa tavoitteet
- NATO puuttuu sotaan ja ajaa Venäjän pois vieraalta maalta
- Venäjä kokee häviävänsä ja käyttää ydinkorttia (voi liittyä em. tilanteeseen)
- Ukraina ottaa yliotteen ja Venäjä perääntyy
- Moskovassa vaihtuu valta Kremlin erimielisyyksien takia tai Armeijan kieltäytymisen kautta
- Kansa nousee vastaan Venäjällä
- Venäjältä loppuu resursssit sodan jatkamiseen eli pakotteet purevat
- Syntyy jonkinlainen sopu esim. Ukrainan jakaminen länneksi ja idäksi jolla Venäjä saa puskurin NATOON

Muita? Huolestuttavaa on se, että monissa noissa scenaarioissa ydinkortti voi olla vahvasti mukana.

Olipa sodan loppumisen syy mikä tahansa, on se jo nyt varmaa, että maailma on muuttunut lopullisesti. Jos tämä oli tarkoituskin niin siinä he onnistuivat. Eri asia on sitten se, oliko se kaiken sen arvoista.

Itse näkisin seuraavia vaikutuksia jäävän;
- Maailma on jatkossa turvattomampi paikka ja tilanteita voi eskaloitua muuallakin
- Valtiot tulevat panostamaan jatkossa paljon enemmän kilpavarusteluun
- Liitot tulevat voimistumaan eri puolilla maailmaa
- Venäjään ei voi luottaa. Kokonaan uudella ja demokraattisella johdolla olisi järkyttävän suuri työ muuttaa tätä
——> - Romanian malli?
- Venäjän voi olla vaikeampi koota joukkoja ja kalustoa uudellen, koska taloudellinen katastrofi tulee olemaan suuri
- Länsimaiset yritykset tulevat välttämään Venäjän markkinoita
- Venäjä taantuu taloudellisesti Neuvosto-ajalle
- Venäjästä tulee irtaantumaan länsimielisiä tasavaltoja, konfliktit todennäköisiä
- Kiinan mahti voimistuu
- Länsi on yhtenäisempi kuin koskaan

Se vanha sanonta, jota ukkini käytti koko sodan jälkeisen elämänsä, piti paikkansa. Kaikki tietää sen voihin vertauksen.
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Yksi asia, mikä ei ole noussut laajalti esiin on Kiinan rooli, Itse olen jo pistänyt tarkoituksella kaiken Kiinaan liittyvät tuontitavaran boikottiin, vaikka esittävät haluavansa olla välittäjinä ja jakavat solidaarista apua Ukrainaan. Silti Kiina ei tuomitse Venäjän hyökkäystä, eikä halua osallistua boikottiin, joten Kiina on polvia myöten mielestäni mukana tässä.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK
Venäjä tulee maantieteellisesti kuulumaan Eurooppaan, mutta kuilu noiden kahden maantieteellisen alueen välillä tulee olemaan huomattavasti nykyistä syvempi. Venäjältä tulee muuttamaan miljoonia ihmisiä seuraavien vuosien aikana, koska elintaso on romahtanut, turvallisuustilanne maan sisällä on katastrofaalinen harhaisen valtiojohdon ansiosta ja koska maalla ei ole tulevaisuutta niin kauan kuin nykyhallinto on vallassa.

En olisi yllättynyt, jos Suomi alkaisi jossain vaiheessa rakentamaan jonkinlaista raja-aitaa itärajalle. Suomi onnistuu jollain ilveellä välttämään Ukrainan kohtalon, koska pääsee NATOn jäseneksi. Ruotsille riittää non-Nato major ally -kumppanuus. Pohjoismaista tulee vielä yhtenäisempi kuin aiemmin ja tuohon porukkaan kuuluvat myös Baltian maat.

Kiinan merkitys voimistuu, Intia jää polkemaan paikalleen, vaikka väkimäärä lisääntyy. Kiina hylkää Venäjän, koska haluaa säilyttää välit länsivaltoihin.

Jotain tulee kyllä tapahtumaan Venäjällä eli minäkin uskon joidenkin tasavaltojen ainakin yrittävän itsenäistyä.
Putin ei elä 80 -vuotiaaksi, mutta tulee viimeiseen asti aiheuttamaan pelkkää kuolemaa ja ongelmia sekä venäläisille että naapurivaltioille. Hän saattaa jopa erehtyä hyökkäämään johonkin NATO-maahan.

Sanktiot vaikuttavat valtioon vielä pahemmin kuin hän omissa harhoissaan kuvittelee niiden vaikuttavan, joten jossain vaiheessa alkaa esiintyä laajoja mielenosoituksia, joissa kuolee kymmenittäin ihmisiä. Piakkoin venäläisissä vankiloissa on yhtä paljon ihmisiä kuin Jenkeissä väkilukuun suhteuttuna.
 

Kyle

Jäsen
Itse mietin mikä voisi olla yksi worst-case skenaario, jos ottaa ydinpommi-iskut pois vaihtoehdoista.

Venäjä jatkaisi Ukrainan ja pääkaupunki Kiovan pommittamista tappioista ja talouspakotteista huolimatta. Länsimaat eivät puuttuisi sotilaallisesti tilanteeseen, vaan tilanne pysyisi aikalailla nykyhetken kaltaisena. Venäjällä tulisi pakotteiden myötä taantuma, mutta kansa ei kääntyisi hallintoa vastaan ja Venäjä joten kuten sinnittelisi taantuman kourissa. Eurooppaan tulisi energiakriisi ja taantuma. Tämän johdosta jotkin maat ajan kuluessa hellittäisi pakotteita Venäjälle ja jatkaisivat Venäjältä öljyn ja kaasun ostamista. Eurooppa olisi repalaisempi kuin ennen Ukrainan sotaa ja Venäjä olisi edelleen Venäjä.

Vaikka juuri nyt Eurooppa on yhtenäisempi kuin ennen niin se johtuu siitä, että kaikki tuomitsee Venäjän hyökkäyksen. Vielä tässä vaiheessa Euroopassa ei ole taloudellinen ahdinko vaan se näkyy kaukana horisontissa. Kaukana, mutta todennäköisesti välttämättömänä. Vasta silloin kun se iskee punnitaan kuinka yhtenäinen Eurooppa on kun epätoivo iskee. Itsellä on epäilys, että kestääkö yhtenäisyys kun konkretisoituu, että vaakakupissa on talous vs. moraali.
 

Harzan

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joe DeLoach
Olisi hienoa, jos Venäjä suljettaisiin kaiken kansainvälisen urheilutoiminnan ulkopuolelle. Olympiakisoihin ei enää mitään Venäjän olympiakomitean joukkueita, vaan täydellinen sulku. Ja kansalaisuutta vaihtamallakaan ei pääsisi edustamaan toista maata. Vaikka nyt aluksi 20 vuodeksi.
 

rico

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Joka ikinen laukaus upottaa Venäjän ainoastaan syvemmälle suohon. Jokainen laukaus vie Venäjää kauemmas muusta maailmasta. Vuosikymmenten ajan globalisoituneessa maailmassa ryssä sahaa itse itseltään vuorollaan kaikki raajansa pois. Ryssä taantuu 60 vuotta taaksepäin 60 vuoden takamatkalle. Koko Putinin aikakausi on yksi suuri murhenäytelmä Venäjän kansalaisten näkökulmasta. Aikakausi Putinin jälkeen näyttäytyy tällä hetkellä vielä murheellisempana.
 

Kälvis

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Sisäinen epävakaus tulee kasvamaan Venäjällä. Nykyisellään tsetseenit on saatu rauhallisiksi pumppaamalla alueelle todella paljon rahaa ja sinne on esimerkiksi rakennettu uusi ja hieno Ahmat Kadyrovin moskeija (linkki vie Wikipediaan). Tasavaltaa johtaa entinen nationalistijohtaja Ramzan Kadyrov, joka on todennäköisesti ostettu lojaaliksi Moskovalle. Ukrainan sodan seurauksena Venäjän talous tulee romahtamaan, rahan pumppaaminen Tsetseniaan loppuu ja alueella alkaa kasvaa tyytymättömyys Moskovaa kohtaan. Sissitaistelijat aktivoituvat. Sivuhuomiona en kyllä edes ymmärrä, että miksi Moskova näkee tärkeänä, että tuollainen kulttuuriltaan enemmän Lähi-Itää muistuttava alue pidetään osana Venäjää.

Ukraina tuskin joutuu ainakaan kokonaisuudessaan Venäjän etupiiriin, mutta sodan jälkeen siellä joudutaan kyllä aloittamaan todella massiivinen jälleenrakennusoperaatio, jota länsimaat kyllä tulevat ainakin osittain rahoittamaan. Korruptio tulee kyllä olemaan ongelma, kuten myös se, että sodan seurauksena siellä on päätynyt rynnäkkökiväärejä ja muuta aseistusta sellaiselle porukalle, joka aiheuttaa sodan jälkeen ongelmia yhteiskunnalle. En usko, että EU:n tai Naton ovet avautuvat kauniista puheista huolimatta kovinkaan nopeasti.
 

Fordél

Jäsen
Jos ja kun Ukraina säilyy itsenäisenä ja nykyhallintoa ei pystytä kaatamaan, Venäjän aloittaman sodan seurauksiahan näyttävät olevan mm.
  • Venäjän talouden romahduttaminen vuosiksi ja heikentäminen kenties vuosikymmeniksi
  • Venäjän sotilaallisen voiman heikentyminen
  • Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys sekä Nato:n maarajan about tuplaaminen
  • Yhtenäisempi EU kuin vuosikymmeniin
  • Yhtenäisempi Nato kuin vuosiin
  • Monien maiden, kuten Saksan puolustusmenojen merkittävä kasvattaminen
  • Venäjän eristäminen urheilussa ja kulttuurissa
  • Jne.
Putinilta voisi kysyä, että miten meni noin niin kuin omasta mielestä?
 

Haidekkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalpa, Jokipojat, Corey Perry
Sota eskaloituu lopulta Naton ja Venäjän väliseksi yhteenotoksi. Seuraukset varmaan kaikki tietävät. Ja tuossa vaiheessa se on se ja sama kuinka paljon joditabletteja, purkkiruokaa taikka paskapaperia kullakin on tullut hamstrattua.
 

Herra Hopotin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Saa nähdä millainen kansainvaellus alkaa, jos Afrikkaan ei mene tänä vuonna ukrainalaista viljaa. Käsittääkseni sinne suuntautuu huomattava määrä viljasadosta.

Kansainvaellus Eurooppaan, siihen päälle taantuma, niin päästään mekin kurjistumaan oikein kunnolla.

Elämmä mielenkiintoisia aikoja, tosin itse olisin tylsemmän elämän perään.
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Jossitellaan sillä, että Putler on kuolemansairas.

Entäs jos Venäjälle laskettiin sodan aloitus kahden skenaarion mukaan:
1. Sota on nopea salamasota ja menestys ja kaikki tavoitteet onnistuvat. Putler kuolee ja uusi porukka ottaa vallan vastaavalla tavalla. Länsi paheksuu mutta ei reagoi voimakkaasti. Kremliin palsamoidaan kääpiö.

2. Sota on nykyisen kaltainen räpellys jopa kyseisen maan mittakaavassa. Kaikki menee vituiksi. Putlerin kuolema tarjoaa ryysysakille ulospääsyn lännen eristyksestä ja sodasta.

Tähän 2. scenaarion takalaitaan uskallettiin luottaa ja lähteä haastamaan länttä.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa Jokerit
Yksi Venäjän aivan keskeisistä tavoitteista on pyrkiä luomaan sekasortoa länteen. Eräs toimi tämän tavoitteen saavuttamiseksi on estää Ukrainan viljan vienti. Jos tämän seurauksena Afrikkaan tulee nälänhätä, lähtee sieltä ihmiset vaeltamaan kohti Eurooppaa ja luovat seuraavan ja edellistä paljon mittavamman pakolaiskriisin. Ukrainan sota rasittaa myös länttä taloudellisesti pitkään sodan jälkeen. Tulee olemaan lännen tehtävä jälleenrakentaa Ukraina ja sen teollisuus, turvata sen viennin kannalta tärkeä merireitti, turvata sen rajat, auttaa hybridiuhkien torjunnassa jne. Tehtävää tulee olemaan valtavasti ja sen hintalappu mittava. Ja mitä pidempään Venäjä pystyy tuohoamaan Ukrainan infraa sen suuremmaksi lännen hintalappu kasvaa.

Venäjää voidaan aivan perustellusti kutsua terroristivaltioksi, jolla on turvanaan ydinaseet. Siksi sodan jälkeen on pidettävä huoli siitä, että terroristivaltiota ei jatkossa rahoiteta vaan siitä puristetaan ilmat pois. Tämä tulee kestämään pitkään, sillä totalitäärisessä valtiossa sen kansalaisten on sopeuduttava puutteeseen koska vaihtoehtoja vaikuttamiseen on rajoitettu eikä niitä käytännössä ole. Venäjä investoi sen saamia vientituloja ja varallisuutta hidastamaan lännen talouskasvua ja sen poliittista vaikutusvaltaa. En nostaisi hämmästyksestä kulmakarvoja mikäli tämä on Kiinan ja Venäjän yhteisoperaatio, sillä kaikki tämä sataa suoraan Kiinan pussiin. Länsi maksaa Ukrainan itsenäisyyden, sen jälleenrakentamisen, pakolaisuuden aiheuttamat kustannukset, Kiinan keskittyessä yksinomaan lisäämään taloutensa ylijäämää. Siinä missä länsi pyrkii aktiivisesti estämään raiskausta, Kiina katselee sitä naama peruslukemilla, kädet taskussa hartioitaan kohautellen. Lähtökohtaisesti asettumalla neutraaliksi osapuoleksi tulee samalla hyväksyneeksi Venäjän toimet, mitään välimuotoa ei ole olemassa.

Putinin kuolema tuskin muuttaisi mitään. Venäjällä silovikkien valtaa on mahdotonta syrjäyttaa ilman armeijan vallankaappausta ja kun armeija ja sen kalusto heikentyy päivä päivältä laskee myös sen kyky vallankaappaukseen. Putinin jälkeen vuorossa on seuraava silovikki-rusisti, jonka ainoana tavoitteena on saada Venäjälle määräänsä enemmän vaikutusvaltaa. Ja kun sitä ei voi saada ilman rikkomatta kansainvälistä oikeutta, tulee Venäjä pysymään terroristivaltiona myös Putinin jälkeen.
 
Viimeksi muokattu:

Euro71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, olosuhdesyistä HIFK
Jossitellaan sillä, että Putler on kuolemansairas.

Entäs jos Venäjälle laskettiin sodan aloitus kahden skenaarion mukaan:
1. Sota on nopea salamasota ja menestys ja kaikki tavoitteet onnistuvat. Putler kuolee ja uusi porukka ottaa vallan vastaavalla tavalla. Länsi paheksuu mutta ei reagoi voimakkaasti. Kremliin palsamoidaan kääpiö.

2. Sota on nykyisen kaltainen räpellys jopa kyseisen maan mittakaavassa. Kaikki menee vituiksi. Putlerin kuolema tarjoaa ryysysakille ulospääsyn lännen eristyksestä ja sodasta.

Tähän 2. scenaarion takalaitaan uskallettiin luottaa ja lähteä haastamaan länttä.
Skenaario on todella kiehtova! Mutta täytyy kyllä myöntää, että jos Venäjällä on laskettu sen varaan, että sodasta tarvittaessa päästään eroon Putinin nopean luonnollisen kuoleman seurauksena, niin kovin kalliiksi tämä skenaario tulee monella rintamalla. Vähän voisin veikata, että kun tätä Plan B:tä olisi kenraaleille esitelty, niin ilmeet olisivat voineet olla epäuskoisia...

Jos Putin tosiaan nyt on kuolemansairas ja kuolee lähiaikoina, niin melkoisen sotkun keskelle hän jättää seuraajansa valtakunnan johdossa. Sotatoimien lopettaminen ja vetäytyminen Ukrainasta on kyllä lännelle vasta ensiaskel. Kyllähän Venäjä halutaan tilille ja maksumieheksi kaikesta aiheuttamastaan tuhosta ja tappiosta. Minä kyllä uskon, että länsi osallistuu Ukrainan jälleenrakentamiseen, mutta jos sillä on mitään mahdollisuuksia ulosmitata edes osa kustannuksista Venäjältä, niin tasan varmasti se sen tekee.

Toki, kuten olen jossain arvellut, niin pahimmillaanhan tästä seuraa vielä (tavalla tai toisella) inhimillinen katastrofi Venäjällä ja länsi tulee paikkaamaan sitäkin.

On muuten mielenkiintoista nähdä, aikooko länsi jollain tavalla osallistuttaa myös Venäjää ainakin hiljaisesti tukeneet maat - Kiina, Intia - osallistumaan kustannuksiin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Jossitellaan sillä, että Putler on kuolemansairas.

Entäs jos Venäjälle laskettiin sodan aloitus kahden skenaarion mukaan:
1. Sota on nopea salamasota ja menestys ja kaikki tavoitteet onnistuvat. Putler kuolee ja uusi porukka ottaa vallan vastaavalla tavalla. Länsi paheksuu mutta ei reagoi voimakkaasti. Kremliin palsamoidaan kääpiö.

2. Sota on nykyisen kaltainen räpellys jopa kyseisen maan mittakaavassa. Kaikki menee vituiksi. Putlerin kuolema tarjoaa ryysysakille ulospääsyn lännen eristyksestä ja sodasta.

Tähän 2. scenaarion takalaitaan uskallettiin luottaa ja lähteä haastamaan länttä.
Venäjällä ei 99 prosentin varmuudella ole osattu laatia kahta vaihtoehtoista skenaariota sodan etenemiselle.
 

tres11

Jäsen
Suosikkijoukkue
Spåra ja K-Espoo
Venäjällä ei 99 prosentin varmuudella ole osattu laatia kahta vaihtoehtoista skenaariota sodan etenemiselle.
Eiköhän siellä ole tosiaan napattu tappolistat, mobiilikrematoriot ja juhlatamineet mukaan matkaan ja sitten naapuriin kylään. Ei tässä mitään varasuunnitelmia tarvita, mikä voisi muka mennä pieleen?
 
Suosikkijoukkue
KalPa
Nostellaanhan tätä. Oman aloitukseni kohta 5. alkaa saamaan tuulta alleen. Onko Prizogin ratkaiseva 6. Kenttäpelaajaa omine armeijoineen, joka saa maan sortumaan?

Muutoksia on tullut jo aivan vitusti, NATO on laajentunut ja laajentuu lisää, länsi on yhtenäinen, paskahousut (Macron etunenässä) menettäneet kasvonsa, polarisaatio lisääntynyt, Ryby on p-korean tasoa…

1 suomalainen vastaa 100 ryssää, on uusi sanonta.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flames, Canadiens, Kraken, HIFK

Täällä Löylyhuoneessa on sen verran paljon näitä Ukraina-, Nato- ja Venäjä -ketjuja, että hetken aikaa piti miettiä, mihin tämän uutisen linkittäisin. Valitsin sitten tämän.
Minitsaarin älynväläys lähteä valloitusretkelle Ukrainaan sekä yritys estää Natoa laajentumasta ovat kumpikin menneet kauniisti sanottuna päin persettä. Japani on ihan eri kokoluokan peluri kuin vaikkapa Baltian maat, joten aikamoiseen kuseen minitsaari on valtionsa ajanut.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Siirretään viesti Venäjän nykytilanne -ketjusta tänne.

Hesarin sivuilla on mainio artikkeli Kazakstanin tilanteesta. Pitkä juttu on maksumuurin takana, mutta referoin tähän pääkohdat.

Pinta-alaltaan kahdeksan kertaa Suomen kokoinen, 2,7 miljoonan neliökilometrin Kazakstan on erittäin merkittävä palanen Putinin dominopelissä ja horjuu huomattavasti. Neuvostoliiton hajoamisesta asti luotettavana YYA-maana esiintynyt Keski-Aasian jättiläisvaltio pyrkii lopullisesti irti Venäjän vaikutuspiiristä, ja napanuora on jo lähes poikki. Epävarmaa on lähinnä se, suuntautuuko Kazakstan länttä ja demokratiaa kohti vai kääntyykö se itään ja toisen diktatuurin eli Kiinan puoleen.

Kazakstania johtaa presidentti Kasym-Žomart Tokajevin puolue Amanat käytännössä yksinään. Lisäksi maassa on suuri venäjänkielinen väestö ja korruptio rehottaa poliittisen, taloudellisen ja sotilaallisen johdon keskuudessa. Tältä osin meno muistuttaa kovasti Venäjää. Lisäksi Kazakstanissa sijaitsee Baikonurin avaruuskeskus, josta Venäjän raketit on perinteisesti lähetetty matkaan.

Nykyinen presidenti Tokajev on ollut vallassa nyt noin neljä vuotta sen jälkeen, kun edellinen hallitsija, maata vuodesta 1991 asti hallinnut Nursultan Nazarbajev joutui eroamaan suurmielenosoitusten seurauksena keväällä 2019. Ilmeisesti ex-presidentillä on vielä runsaasti valtaa, mutta nykyinen hallitsija Tokajev on tasapainotellut lännen ja Venäjän välissä ja pyrkinyt kaivamaan maata edeltäjänsä jalkojen alta. Sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan helmikuussa 2022, Tokajev on ollut kaikkea muuta kuin Putinin uskollinen alamainen. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä:

Maaliskuussa 2022 Tokajev antoi järjestää [maan suurimmassa kaupungissa] Almatyssa [entinen Alma-Ata] tuhansien ihmisten protestin, jossa pilkattiin Putinia.

Toukokuussa 2022 Tokajev peruutti perinteisen Voitonpäivän juhlat, joissa muistetaan neuvostoarmeijan toisen maailmansodan voittoja.

Kesäkuussa 2022 Tokajev ilmoitti, ettei Kazakstan tunnusta Venäjän miehittämien Luhanskin ja Donetskin niin kutsuttuja ”tasavaltoja”.

Syyskuussa 2022 Tokajev vei humanitaarisena apuna Ukrainaan satoja moderneja jurttia eli perinteisen paimentolaistavan mukaan rakennettuja suuria telttoja. Operaation nimi oli Haavoittumattomuuden jurtta.

Ja sitten, maaliskuussa 2023, Tokajevin hallinto takavarikoi Venäjän avaruusjärjestö Roscosmoksen omistukset Baikonurin avaruuskeskuksesta, kun kalliiseen sotatalouteen siirtynyt Venäjä ei ollut maksanut rästissä olevia kymmenien miljoonien eurojen laskujaan Baikonurista.

YK:n yleiskokouksessa Kazakstan tuki toukokuun alussa päätöslauselmaa, jossa Venäjä julistettiin Ukrainan sodan yksiselitteiseksi hyökkääjäksi. Aiemmin Kazakstan oli äänestänyt YK:ssa tyhjää, kun kyseessä oli ollut Venäjän hyökkäyksen tuomitseminen.

Jos Kazakstan tekisi lopullisen pesäeron Venäjästä, se olisi tietysti Kremlin näkökulmasta järkyttävä katastrofi. Jäämereltä Mustallemerelle asti Venäjän naapureina on tällä hetkellä lähes pelkkiä Nato-maita. Ainoat poikkeukset ovat Ukraina ja Valko-Venäjä. Mustaltamereltä itään lähdettäessä tulevat vastaan Georgia ja Azerbaidzan, joista kumpikin on Venäjän näkökulmasta vastustajan jengissä.

Kiinan ja Venäjän välissä puserruksissa oleva toinen jättiläisvaltio Mongolia on hankalassa paikassa. Se on taloudellisesti riippuvainen Venäjästä, mutta joidenkin tutkijoiden mukaan mielipiteet ovat sielläkin kääntymässä Venäjää vastaan. Kiinan ei tietenkään tarvitse kumarrella ketään, ja se taitaa lähinnä halveksia Venäjää, mutta saattaa tarvita Venäjää liittolaisekseen jonain päivänä, jos Peking päättää haastaa USA:n taistoon maailman ykkössupervallan asemasta.

Venäjällä on siis yli 20 000 km maarajaa Barentsinmereltä Japaninmerelle. Koko tällä matkalla Venäjällä on enää kaksi rajanaapuria, jotka ovat sille uskollisia: Valko-Venäjä ja Pohjois-Korea ja näistäkin jälkimmäisellä valtiolla on vaivaiset 17 km yhteistä maarajaa Venäjän kanssa. Tyynellä valtamerellä odottaa Japani, joka on lännen joukoissa tukemassa Ukrainaa ja jolla on omat historialliset erimielisyytensä Venäjän kanssa.

Perinteisesti Kazakstanissa on suhtauduttu Venäjään ystävällisesti ja ymmärtävästi, ja sieltä on lähdetty opiskelemaan Venäjän suuriin kaupunkeihin. Tämäkin asia on muuttunut ja muuttuu Ukrainassa riehuvan sodan seurauksena. Ainakin Hesarin haastattelemat nuoret aikuiset ovat avoimesti Venäjää vastaan:

38-vuotiaan poltiikan kommentaattorin mielestä suunta on otettava kohti vapaata sivistysvaltiota.

26-vuotias poliittinen runoilija ei suostu edes lausumaan ääneen Venäjän presidentin nimeä.

24-vuotias bloggari pelkäsi viime vuonna sodan alettua, että maan johtajat “tukisivat Venäjän sotaa ja häpäisisivät koko Kazakstanin.”

34-vuotias oppositiopoliitikko sanoo, että Kazakstan on vuorossa seuraavana, jos Ukraina nyt kaatuu.

29-vuotias markkinointipäällikkö, joka tuntee Suomen historiaa ja suomen kielestä ainakin sanan talvisota, toteaa, että Ukrainassa tarvitaan "talvisodan henkeä."

Neuvostoliiton rajoja palauttamaan lähtenyt Putin on onnistunut karkottamaan entisiä ystäviään ja ymmärtäjiänsä kovalla tahdilla. Jos Venäjä menettää myös Kazakstanin, sillä ei ole sen jälkeen maarajoillaan käytännössä enää yhtään merkittävää ystävää. Melkoinen saavutus!

 

Dino

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Ukrainalla on jopa vuosikymmeniksi ongelma, joka vaatii ihmishenkiä ja kymmeniä miljardeja rahaa: "Voitteko edes kuvitella?"

Juttu siitä, miten valtava urakka Ukrainan miinanraivauksessa on edessä, kunhan tämä järjetön sota joskus päättyisi. Ja sitä urakkaa riittää jo nyt, koska Ukraina on maatalousmaa, jolle olisi erittäin tärkeää saada mahdollisimman nopeasti niin paljon sen pelloista takaisin hyötykäyttöön, kuin vaan on mahdollista.

Ukrainalaiset ovat itse kehitelleen miinanraivaukseen laitteen, jolla pitäisi pystyä raivaukseen huomattavasti monia länsivehkeitä pienemmin kustannuksin. Kyseessä ei ole mikään ajoneuvoon kiinteästi asennettu raivain, vaan kaivinkoneen puomiin kiinnitetty raivain. Lisäksi kaivurin hytti on suojattu ja vahvistettu.

Kun aina lukee näitä juttuja ukrainalaisten kekseliäisyydestä ja kyvystä venyttää resurssejaan aika äärirajoille, ei voi muuta kuin toivoa että sota loppuisi mahdollisimman pian, ja maa pääsisi tunkioimperiumin ylläpitämän ja ruokkiman korruption ikeestä eroon. Maassa on resursseja ja kykyä käyttää niitä, kun vaan tuo itänaapurista adoptoitu välistäveto ja korruptio saadaan poistettua estämästä noiden täysimääräistä hyödyntämistä. Jo Neuvostoliiton aikaan Ukraina oli se paikka, joka tuotti ison osan Neuvostoliiton teollisuudesta, ja jossa tehtiin paljon hyviäkin innovaatioita.
 
^^
Joo, järkyttävä homma.

Jos tässä vempeleessä ei ole muuta hyvää, niin ainakin kuski pysyy turvassa (vaikka tuo operointipiste muutaman metrin korkeudessa kurottajan kauhassa ei kaikkia työturvallisuuslakeja noudattaisikaan).

Lisäksi noita vanhoja neuvostoruoskia on varmasti tuhansia uhrattavaksi. Ovat myös melko halpoja muuntaa kauko-ohjatuiksi.

 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös