Venäjä hyökkää Ukrainaan

  • 5 179 689
  • 39 757

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Aivan hullun hommaa lähteä jollain pienellä partiolla kaupunkitaisteluun (ellei sitten ole jääneet ns. kiinni) tiedustelpuuhissa tms.

Siis nimenomaan tuollaisesta olisi kyse, jos partio olisi "syynä". Tällä hetkellä keskusteluissa tuntuu vahvasti esiintyvän väite venäläisten sisäisestä välienselvittelystä. Se sopii ainakin meikäläiselle.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toisessa keskustelussa tuli vastaan, että muutamakin eri Twitter-tili (mm. WarMonitor) kertoi huhua, että H'ersonin alueella Ukraina olisi onnistunut laajentamaan sillanpääasemaansa ja edennyt muutenkin useammassa paikassa. Myös - ilmeisesti Telegram-lähteiden mukaan - H'ersonin kaupungista tuli väitettä, että ammuskelua olisi kuulunut useammastakin paikasta pitkin iltaa. Ja Melitopolissa olisi tapahtunut useampikin räjähdys.

Toivottavasti huomenna tulisi varmistettua tietoa Ukrainan etenemisestä. Nuo tiedot olivat lähinnä epämääräisiä huhuja ja sellaisia on kuulunut pitkin viikkoa. Toisaalta ennemmin tai myöhemmin venäläisten puolustus tuolla romahtaa - joten miksei vaikka nyt? 

vetti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa, CAR, HIFK (salaa)

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja KaakonkulmalleTämänkin EU voisi laskea turvallisuusuhaksi ja kieltää viisumit.

Onhan se varmasti terroristien mielestä ihan epistä kun niiden hallinnoimilla alueilla vaan junia suistetaan raiteilta ja mystiset tulipalotkin vaivaavat. Pitää vaan toivoa että Euroopan puolella majailevat jämäneukkuterroristit ovat yhtä päteviä touhuissaan kuin epävaltionsa asevoimat avoimemmassa sodankäynnissä ja toki myös että Euroopassa tiedustelu- ja turvallisuusviranomaiset ovat hereillä, kuten luonnollisesti ovatkin.
 

C.Orr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menneisyyden kahleista vapaa JokeritTämänkin EU voisi laskea turvallisuusuhaksi ja kieltää viisumit.

Suomella olisi tuhannen taalan tai rupliksi muutettuna 957 miljardin ruplan tilaisuus katkaista venäläisten matkustus Eurooppaan. Kyse on vain poliittisesta tahdosta.

Myöntämällä turistiviisumeja tulee Suomi siinä sivussa hiljaisesti hyväksyneeksi venäläisten hirmuteot Ukrainassa. Kieltämällä turistiviisumit tulisi Suomi siinä sivussa konkreettisesti tuominneeksi venäläisten hirmuteot, estämällä sellaisten ihmisten viihdematkailun, jotka hiljaisesti hyväksyvät oman regiiminsä kansanmurhan ja sotarikokset. Edelleen kaikki selittelyt oikeusvaltioperiaatteesta ja turistiviisumikysymyksen muka problematiikasta on heitettävä heti romukoppaan, sillä oikeusvaltion periaatteen taakse piiloutuminen sotii oikeusvaltioperiaatetta vastaan. Kyse on syy ja seuraus suhteesta, on kestämätön tilanne jos on vain syy ilman seurausta. Kaikki keinot pitää käyttää saadakseen venäläiset heräämään ja turistiviisumeiden kieltäminen on yksi työkalu herätyskellon volyymitason nostamiseksi.

EU:lla on omat kädet ukrainalaisten veressä. Vaikka se pyrkiikin kaikin keinoin nyt pesemään tuota verta käsistään on EU:lla merkittävä rooli Venäjän nationalismin kasvussa, Venäjän etupiiriajattelun voimistumisessa sekä sen imperialismin vahvistajana. EU maat ovat menneet talouskasvu edellä tekemättä lainkaan riskianalyysia sitouttaessaan itsensä Venäjän energiaan. Venäjän strategia on ollut koko ajan läpinäkyvää joko tietoisesti tai kömpelösti. Se strategiana on ollut valjastaa ruplaselkärankaisia profiilipoliitikkoja eri EU-maista lobbaamaan sen valtionyhtiöiden jalansijaa Euroopassa. Se ei ole rekrytoinut profiilipoliitikkoja siksi, että nämä olisivat ylivertaisia hallitusammattilaisia, elinkeinoelämän eksperttejä tai kansainvälisen kaupan ammattilaisia vaan siksi, että näillä ruplaselkärankaisilla poliitikoilla on Venäjän bisneksille elintärkeät verkostot. Näiden verkostojen avulla Venäjä on päässyt vaikuttamaan poliittisen päätöksenteon ytimeen. Näitä Paavo Lipposia ja Esko Ahoja löytyy useista muistakin Euroopan maista. Venäjän valtion lobbaamisessa ovat kunnostautuneet niin Italian, Saksan, Ranskan ja Itävällan ministereitä aina entisistä pääministereistä liittokanslereihin ja ulkoministereihin.

Siksi yksi tämän sodan seurauksista on toivottavasti se, että jatkossa estetään Eurooppalaisten kansalaisyhteiskuntien yhden heikouden hyväksikäyttämistä - ruplaselkärankaisten poliitikkojen - mahdollisuutta lobata Venäjän intressejä verkostoidensa kautta, että Venäjä pääsee jälleenrakentamaan armeijansa sen imperialististen perversioidensa suorittajaksi. Buchan ja Izjumin kaltaiset rikokset ovat palkkamurhia, jossa toimeenpanija on Venäjä ja maksaja eurooppalainen lapsenusko Venäjään, jonka oikeita kasvoja ovat olleet naamioimassa paavolipposet ja gerhardtschröderit.

Ylläolevaan viitaten viisumien myöntämisessä on kyse poliittisesta tahdosta. Kun kerran suomalaisia eturivin poliitikkoja on ollut keskeisessä roolissa mm. Euroopan kytkemisestä venäläisestä energiasta riippuvaiseksi on nyt eturivin poliitikkojen tehtävä siivota jäljet. Molemmat ovat poliittisia päätöksiä. Poliitikkojen tehtävä on korjata huonoja poliittisia päätöksiä hyvillä poliittisilla päätöksillä.

Siis jos on tahtoa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Tämänkin EU voisi laskea turvallisuusuhaksi ja kieltää viisumit.

Näin pitäisi ehdottomasti olla, mutta sinisilmäisyys on tässä kohdassa EU:n pahe. Ajatellaan ilmeisesti jotenkin niin, että viisumeita myönnettäessä pystytään varmistamaan, että vaaralliset tahot eivät niitä saisi? Toisaalta on myös väitetty, että näitä agentteja on jo nyt EU:ssa isoja määriä odottamassa käskyä toimia, joten viisumikielto ei välttämättä auttaisi - vaikka se muuten olisikin nykytilanteessa ehdottoman kannatettava jo periaatesyistä.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ihan kannatettava ajatus kun päättäjät ei sitä itse osaa tehdä.
Vaikka aloite ei menisikään läpi, rikkoisi 50 000 ylittyminen joka tapauksessa uutiskynnyksen ja päättäjät joutuisivat taas kerran ottamaan kantaa venäläisten maahanpääsylle ja luonnollisesti tämä toisi painetta toimenpiteisiin.

Joku uutismedia voisi haastatella, mitkä ovat juuri nyt Suomeen lomailemaan tulleiden venäläisten motiivina vierailulleen. Hyvätuloinen venäläinen kun löytänee edelleen lomakohteita länsimaiden ulkopuolelta ja olettaisin keskimääräisen venäläisen asenteen meitä "tsuhnia" kohtaan olevan vähintään nihkeä muutenkin, joten miksi sijoittaa suomalaisiin palveluihin ja myyntiartikkeleihin?
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, KalPa
Toivottavasti näillä lobanneilla poliitikoilla (ruplaatikko?) on tunnontuskia. Totesin taas kerran motonetin parkkipaikalla varsin hyväosaisen ja iloisen näköisiä venäläisiä. Sai muutaman kerran vetää henkeä, kun kävi hermoille jo näkeminen sen verran.

Olen kyllä erityisen pettynyt hallituksen kyvyttömyyteen tässä viisumiasiassa. Sorvataan hoitajille pakkotyölaki, laitetaan koronan aikaan uusimaa sulkuun mutta tuota itärajaa ei saada kiinni. On se vaan jännä. Päälle rusplaining miten ei voida tehdä sitä, vaikka voitaisiin, mutta kun ei kuitenkaan voida.
 

alwahla

Jäsen
Suosikkijoukkue
Calgary Flames, Montreal Canadiens, HIFK
EU on ollut tosiaankin liian sinisilmäinen Venäjää kohtaan koko ajan ja uskoo yhä diplomatialla saavuttavansa Kremlin kunnioituksen. Se mikä tässä ajattelutavassa ihmetyttää on se, että kautta Euroopan historian aina sieltä keskiajalta lähtien eurooppalaiset valtiot ovat tulleet usein törmänneeksi Venäjän taholta tulevaan uhkaan, joka tasaisin väliajoin on purkautunut sotaretkinä halki Euroopan (tässä lista kaikista niistä sodista, joissa Venäjä / Neuvostoliitto on ollut osallisena -> List of wars involving Russia - Wikipedia) ja silti Brysselissä ollaan jo muutamien maiden osalta miettimässä liennytyksiä. Ei mikään ihme, että Putin pitää EU:ta heikkona, vaikka toki nämä pakotteet ovat alkaneet näkyä tavallisen kansan arjessa aina vain pahenevana pulana kaikesta.

EU:n (eli käytännössä suurten länsieurooppalaisten jäsenmaiden) kannattaa ottaa oppia itärajan takana olevan diktatuurin muodostamasta uhasta ja tajuta, että varovaisuus on hyve ja että Venäjän kanssa rajansa jakavilla jäsenmailla niin nykyisillä kuin tulevallakin (Ukrainalla) on oikeasti tietoa ja kokemusta siitä, mitä Venäjä pahimmillaan voi tehdä. Suomi, Baltian maat, Tshekki, Slovakia, Puola ja Ukraina ovat kaikki maksaneet oppirahansa verellä ja siksi heitä pitää kuunnella. Saksassakin on kokemusta Neuvostoliiton armeijan tekemistä sotarikoksista, mutta ilmeisesti tämä nykyinen halinto haluaa olla inhimillinen ja ymmärtäväinen venäläisiä kohtaan, koska Saksa ei kohtaa välitöntä vaaraa Venäjän taholta.

Vähän meni ohi ketjun aiheen ohi tämä viesti, mutta se suotakoon minulle anteeksi.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit Suomessa
Näin pitäisi ehdottomasti olla, mutta sinisilmäisyys on tässä kohdassa EU:n pahe. Ajatellaan ilmeisesti jotenkin niin, että viisumeita myönnettäessä pystytään varmistamaan, että vaaralliset tahot eivät niitä saisi? Toisaalta on myös väitetty, että näitä agentteja on jo nyt EU:ssa isoja määriä odottamassa käskyä toimia, joten viisumikielto ei välttämättä auttaisi - vaikka se muuten olisikin nykytilanteessa ehdottoman kannatettava jo periaatesyistä.

YLE sai ulkoministeriön muistion käsiinsä. Siinä todetaan, että

"Viro pyrkii vetoamaan siihen, että venäläiset ja valkovenäläiset turistiviisumin haltijat uhkaisivat maan yleistä järjestystä, sisäistä turvallisuutta ja kansainvälisiä suhteita – suoraan kansallisuutensa perusteella. Tätä Viron tulkintaa voidaan pitää juridisesti arveluttavana".

Muistion perusteella Suomen ulkoministeriö katsoo Viron rikkoneen EU-oikeutta, vaikka se ei julkisesti niin sanokaan:

"Schengenin rajasäännöstö ei tunne suoraan kansallisuuden perusteella tapahtuvaa maahantulon epäämistä. [Suomi ei voisi] estää venäläisten turistiviisumin haltijoiden maahantuloa suoraan kansallisuuden perusteella rikkomatta EU-oikeutta".

YLE pyysi Helsingin yliopiston väitöskirjatutkijaa Pekka Pohjankoskea arvioimaan ulkoministeriön hallitukselle laatimaa muistiota. Pohjankoski on erikoistunut EU-oikeuteen ja työskennellyt vuosia esimerkiksi EU-tuomioistuimessa.

Vaikka Pohjankosken mukaan on sinänsä totta, että viisumisäännöstö vaatii hakemusten yksittäiskäsittelyä, ulkoministeriön esittämät perustelut pohjautuvat osin virheelliseen tulkintaan EU-oikeudesta. Kansalaisuus ei ole viisumisäännöstössä kielletty rajoitusperuste, toisin kuin etninen alkuperä ja rotu.

"Nähdäkseni viisumisäännöstössä ei edes kielletä kansalaisuuteen perustuvaa kohtelua, vaan etniseen alkuperään – nämä ovat EU-oikeudessa eri asioita", Pohjankoski sanoo.

Venäläisturistien osalta kyse ei siis olisi ihmisoikeuspolitiikasta Tannerin ja Haaviston tulkinnan tapaan, vaan alkujaan EU:n viisumisäännöstön virheellisestä tulkinnasta, jonka Baltian maat ovat käsittääkseni ymmärtäneet Suomea paremmin.

e: ja linkki Tämä asiakirja kertoo, mihin perustuu Suomen kiistelty viisumilinja: ulkoministeriö arvosteli Viron ratkaisua "arveluttavaksi"
 

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS
Ihmisluonteeseen kuuluu tosiasioiden pistäminen sivuun ja keskittyminen toisaalle (pysyäkseen järjissään), sellainen mekanismi kriisin aikana aiheuttaa kuitenkin peruuttamatonta vahinkoa haluttomuutena ymmärtää, että menossa on oikea kansanmurha. Näistä tullaan lukemaan historiankirjoista ja ihmettelemään miksei tehty mitään (ja ajatellaan et ne tapahtui linjojen takana eli ei voitu muka)

 

Eugene

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, SaiPa, Ketterä
Hävettää tämä Suomen hallituksen touhu venäläisten maahanpääsyn kanssa. Eikö tähän ole mitään keinoa tavallisilla kansalaisilla vaikuttaa? Tuon kansalaisaloitteen olin näköjään allekirjoittanut jo heinäkuussa. Vihaiset sähköpostit ministeriöön tuskin mihinkään vaikuttaa. Jos on Saksaa tullut paljon moitittua, niin ei kyllä täällä kotimaassakaan yhtään sen paremmin vedetä. Medialtakin voisi toivoa painetta hallituksen suuntaan, mutta ei näytä kiinnostavan.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jotkut koittavat saada idän natseille pääsykiellon kansalaisaloitteen kautta.

Nykyvauhdilla 50 000 kannattajan raja olisi ylittymässä vasta tammi-helmikuun vaihteessa. Viime aikoina näkyy kyllä kulmakerroin lähteneen jyrkempään nousuun, kenties uusien massamurhauutisten innoittamana.
 

Jonisti

Jäsen
Suosikkijoukkue
NY Rangers, KalPa
Hävettää tämä Suomen hallituksen touhu venäläisten maahanpääsyn kanssa. Eikö tähän ole mitään keinoa tavallisilla kansalaisilla vaikuttaa? Tuon kansalaisaloitteen olin näköjään allekirjoittanut jo heinäkuussa. Vihaiset sähköpostit ministeriöön tuskin mihinkään vaikuttaa. Jos on Saksaa tullut paljon moitittua, niin ei kyllä täällä kotimaassakaan yhtään sen paremmin vedetä. Medialtakin voisi toivoa painetta hallituksen suuntaan, mutta ei näytä kiinnostavan.
Media voisi nostaa näitä partisaanitoiminnan uhkakuvia julki. Iskut infraan, yleinen hämmentäminen ja muu mahdollinen toiminta, jota rajan yli tulevat ihmiset voivat aiheuttaa. Koska ihminen on yleensä itsekäs, täytyy uhkakuvat ylettää jokaiseen olohuoneeseen, jotta tuohon rajan sulkemiseen saisi vauhtia ja lisää painetta poliitikoille.


Sori OT.
 

Ice71

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK , San Jose Sharks, SapKo
Tässä melko yksityiskohtainen ja omasta mielestäni asiallinen kooste syistä, jotka johti Venäjän tappioon Harkovan alueella. Pitkä viestiketju twitterissä. Venäjän tappion syitä Harkovassa
Tämä on englanninkielinen. Laitoin tämän saman jo aikaisemmin tänne, mutta se oli venäjänkielinen.
Linkki siis vie twitteriin.
 
F

Flonaldo

Media voisi nostaa näitä partisaanitoiminnan uhkakuvia julki. Iskut infraan, yleinen hämmentäminen ja muu mahdollinen toiminta, jota rajan yli tulevat ihmiset voivat aiheuttaa. Koska ihminen on yleensä itsekäs, täytyy uhkakuvat ylettää jokaiseen olohuoneeseen, jotta tuohon rajan sulkemiseen saisi vauhtia ja lisää painetta poliitikoille.
Siis että median pitäisi valheellisesti pelotella koko kansaa, saada ihmiset pelkäämään että naapurin kaukolämpövoimala nyt räjähtää? Ja tällä olisi jotain positiivista vaikutusta?

Suomalaiset, varsinkin vanhemmat sukupolvet, pelkäävät jo ihan tarpeeksi, liikaakin.

Suomi on jo vähentänyt viisumeiden käsittelyitä 98 % ja niistäkin hakemuksista moninkertainen osa aiempaan nähden hylätään. Noin konkreettisella tasolla asia on jo minimoitu niin pieneksi, että sillä ei ole merkitystä. Periaatteellinen kysymys vielä on auki, mutta jos ja kun tavoite oli pysäyttää uusien venäläisten turistien saapuminen, se on jo toteutettu hyvin pitkälti.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös