En ehtinyt liittää Ducks-raporttia ennen kuin vasta nyt, joten kopioin sen tähän alle ennen kuin kommentoin siirtoja.
64/82 Ducks vs. Golden Knights - Subbanin joutsenlaulu
Subban sai pelivuoron, koska kyseessä oli peräkkäisten päivien jälkimmäinen peli. Puolustuksessa ei ollut muutoksia, vaan Merrill ja Engelland jatkoivat katsomossa. Hyökkäyksessä Royn tilaa tarkkaillaan päivittäin viime pelin taklauksen jäljiltä, joten ylös nostettiin ensi kerran Patrick Brown, joka pelasi aikoinaan Carolinassa 28 peliä ylhäällä, mutta pääsi nyt ensimmäistä kertaa Vegasin matkaan. Hän pelasi nelosketjun vasemmassa laidassa Quinneyn ja Reavesin vierellä. Kolmosketjuun nousi Royn tilalle Nosek Carrierin ja Stephensonin vierelle.
Avauserässä vedot kohti maalia olivat 6-10. Vegas pääsi todella hyvin kiekottelemalla pois karvauksen alta ja viimeksi yhtä hyvin omista pois tuleminen on vieraissa sujunut Nashvillen vieraana tähdistötauon jälkeen. Varsinkin Karlssonin ketju erikoistui alusta asti siihen, että se pääsi lyhyillä syötöillä omalta alueelta pois tehokkaasti. Ensimmäinen kunnon paikka tuli kuitenkin ykkösketjulle, kun Marchessault ja Stastny yhdessä karvasivat kiekon Ducksin maalin edessä muistaakseni Lindholmilta, mutta Gibson nollasi Stastnyn rystyveivit. Karlssonin vitja puolestaan loi seuraavan tilanteen suorahyökkäyksestä juuri näyttävän kuvion päätteeksi, kun Schmidt syötti oikeasta laidasta takatolpalle kohti Stonea, mutta Gibson torjui tämän ohjauksen läheltä. Muita hukattuja paikkoja erässä olivat Marchessaultin ajo vasemmasta laidasta keskelle ja terävä laukaus tolppaan ja Nosekin oma ratkaisu 2v1-hyökkäyksestä (laukaus takakulmasta ohi).
Lopulta kaksi maaliakin nähtiin. Vegasin maalista vastasi nelosketju. Brown ja Reaves chippailivat keskialueella kiekkoa eteenpäin vasenta laitaa pitkin. Lopulta Reaves pääsi siihen käsiksi kunnolla, kuljetti vasenta laitaa pitkin, kiersi Ducksin maalin ja käänsi sitten vanhanaikaisella kiekon maalinedusruuhkaan. Quinney tuli taustalta ja suti kiekon Gibsonin patjaan, mutta maalin kulmalle ehtinyt Brown puttasi irtokiekon sisään osuen heti Vegas-debyytissään. Samalla Quinney sai syöttöpisteen ja avasi pistetilinsä NHL:ssä uransa toisessa pelissä. Reaves puolestaan venytti pisteputkensa kolmen pelin mittaiseksi! Sama ketju otti kuitenkin nimiinsä vastustajan tasoituksen sekunti ennen erätaukoa. Kiekko oli Vegasin maalin takana, mutta kaksi Ducksin pelaajaa lähestyi Brownia, joka päätti lyödä kiekon ränniin. Vastassa oli siniviivalla Guhle, joka laukoi nopeasti kohti maalia ja Shore ohjasi kiekon slotista ohi Subbanin. Brownin olisi pitänyt vain sulkea kiekko laitaa vasten viimeisiksi sekunneiksi, jotta takaiskulta olisi vältytty. Subban oli muutoin erässä melko työtön, kun Vegas oli kiekossa melko paljon ja ennen kaikkea PAPP eli puolustusalueen puolustuspelaaminen toimi hyvin ja keskusta pysyi tukossa. Ducks toki pari kertaa pääsi laukomaan laidoista, mutta niissä vedoissa Subbanilla ei ollut ongelmia tosiaankaan.
Toisen erän alussa Theodore laukoi viivasta päin Gibsonia. Pacioretty oli maskissa ja käänsi irtokiekon rystyltä kohti tyhjää maalia, mutta Gibson venytti kätensä vielä jotenkin eteen pelastaen varman maalin. Hieman ennen erän puoliväliä Carrier riisti kiekon omalla sinisellä ja polki karkuun, mutta laukaus meni oikealta ohi. Hän pääsi kuitenkin kiinni jatkokiekkoon ja syötti oikeasta kulmasta poikittain Stephensonille, joka pääsi hyvästä rytmistä ampumaan vasemmalta puolelta, mutta Gibson venytti laukauksen eteen. Heti perään toisessa päässä soi, kun Theodore yritti tulla paineen alta pois kahden pelaajan välistä oman maalin editse, mutta menetti kiekon Subbanin nenän edessä. Ritchie ehti kiekkoon ennen Holdenia ja laukoi irtolaatan Subbanin längistä sisään. Theodoren piikkiin toki tuo maali täysin meni.
33. minuutilla Stone lämäsi seisovilta jaloilta tolppaan vasemmasta laidasta kovan maskin lävitse, mutta kolmen minuutin päästä Golden Knights tasoitti vihdoin, kun Pacioretty laskeutui auttamaan upeasti oman maalin taakse pelin avaamisessa ja löi kiekon ränniin ohi Ducksin karvaajien. Isäntien viisikossa oli valtava aukko hyökkääjien ja puolustajien välissä, joten Vegas pääsi 3v2-hyökkäykseen. Stone vastaanotti kiekon oikeassa laidassa, kuljetti alueelle ja antoi sitten hidastetun lätyn vasemmalle takatolpalle liukuneelle Martinezille, joka iski toisen maalinsa kolmannessa pelissään uudessa seurassa, mutta kaikki kunnia Stonen maailmanluokan lätylle yli puolustajakaksikon lapojen. Minuutti ennen erätaukoa puolestaan Stone syötti hyökkäysalueelle tultuaan oikeasta laidasta keskelle ja Karlsson latasi rannarin Gibsonin ohitse osuen ensimmäistä kertaa 21 otteluun. Pacioretty teki hyvän maskin. Subbanille erä oli taas vähän hankala, kun Vegas oli paljon kiekossa ja Ducks ampui melko suoraviivaisesti heti alueelle päästyään. Rakellin toki Subban pysäytti pari kertaa mainiosti.
Päätöserän avausvaihdossa ei tällä kertaa maalannut Vegas, vaan Ducks 21 sekunnin pelin jälkeen. Holden-Theodore pari ei saanut vastustajia kuriin oman maalin tuntumassa ja Subbankin ui myöhässä jään pinnassa Terryn yrittäessä vanhanaikaista. Hänen yritys ei kuitenkaan uponnut, mutta Ritchie laukoi maalin eteen jääneen irtokiekon vapaasti maaliin, kun Subban tosiaan ei ehtinyt palautua torjunta-asentoon. Melko sekava maali kaikkinensa. Minuutin päästä Nosek kilautti toisessa päässä tolppaan irtokiekosta maalin edestä. Hetkeä myöhemmin Karlsson hankki ylivoiman, kun Jones kamppasi hänet. Ylivoiman alkuun Stone jakoi neliön läpi poikittain kaksi paikkaa Paciorettylle vasempaan laitaan, mutta sihti oli hukassa, jonka jälkeen sisään tuli toinen viisikko. Takakolmio oli siinä yhä muodossa Karlsson-Schmidt-Martinez. Smith oli keskellä ja Stephenson päädyssä. Juuri kun Jones pääsi pois jäähyltä, Vegas iski 3-4 johtomaalin. Stephenson syötti päädystä neliön halki Karlssonille ja tämä tinttasi vasemmalta kaarelta takakulmaan Gibsonin patjan ja kainalon välistä onnistuen siinä, missä Pacioretty epäonnistui hetkeä aiemmin. Martinez kirjasi toisen syötön.
Erän puolivälissä Vegas puolestaan selvitti alivoiman ja sen päätteeksi 51. minuutilla syntyi taas suorahyökkäysmaali. Stone käänsi oikeasta laidasta kiekon maalille, jossa Karlsson oli ypöyksin ja nosti rystyltä yläkulmaan viimeistellen siten hattutemppunsa. Kun ketsuppipullo aukesi, se suorastaan tursusi. Smith nappasi kakkossyötön rouhittuaan kiekon eteenpäin Stonelle. Ducks otti maalivahtinsa pois kolme minuuttia ennen loppua 3-5 lukemissa, mutta onnistui heti kaventamaan, kun kolmosketjun keskialueen puolustus vuoti ja Ducks pääsi heittämällä alueelle. Rakell syötti oikeasta laidasta stonemaisesti takatolpalle, mutta Subban venytti Ritchien kudin eteen. Henrique ehti kuitenkin reboundiin ja siirsi sen sisään ennen kuin Schmidt ehti reagoimaan. Ducks otti hetken päästä uudestaan veskan pois ja tasoitti 1:15 ennen loppua. Tuolla kertaa Terry pujotteli itsensä hyökkäysalueelle Paciorettyn ja Karlssonin välistä. Sitten hän syötti viereen slottiin Ritchielle, joka laukoi nopeasti. Kiekko osui maalille ajaneen Del Zotton luistimiin ja ponnahti ilmaan. Maalin kulmalta kiekon survoi sisään lopulta taas Henrique, kun ykköspari McNabb-Schmidt ei taaskaan saanut häntä kuriin. Päätösminuutilla 45 sekuntia ennen loppua Martinez otti vielä keskialueella kiekottoman pelaajan estämisestä jäähyn. Smith-Nosek-McNabb-Holden nelikko kuitenkin piti laukaus- ja syöttölinjat tukossa ja Ducks ei saanut mitään aikaan, joten edessä oli jatkoaika.
Jatkoajan jämäalivoimalla Karlsson-McNabb-Holden kolmikko hoiti minuutin pätkän kunnialla muutoin, mutta heti jatkoajan alussa Henrique pääsi ampumaan 2v1-tilanteen päätteeksi vasemmasta laidasta poikittaissyötöstä, mutta Subban venyi upeasti eteen. 3v3-pelissä puolestaan Rakell kilautti tolppaan Martinezin jaloista lähteneelle rannarilla. Hetkeä myöhemmin syntyi ratkaisu, kun Getzlafin kääntö takaviistoon hyökkäysalueella ei löytänyt omia ja Vegas käänsi 3v2-hyökkäykseen. Stone siirsi kiekon eteenpäin Theodorelle oikeaa laitaa pitkin. Tämä peitti laukauksensa viimeiseen asti ja ampui sitten tarkasti taka-alakulmaan, jonne Gibson oli jättänyt kolon odottaessaan poikittaissyöttöä. Maali varmisti Vegasille loppujen lopuksi täydet pisteet ja kuudennen voiton putkeen.
Subbanille voitto oli kolmas perättäinen, vaikka starteissa Carolinaa, St. Lousia ja Ducksia vastaan omiin menikin 13 kiekkoa, mutta voitot lasketaan. Hän aloitti kauden 0-4-2 saldolla, mutta viimeisen 14 pelin saldoksi jäi erinomainen 9-3-1.
Arvosanataulukko
++ Karlsson, Stone
+ Martinez, Pacioretty, Quinney, Reaves
+/- Subban, Whitecloud, Theodore, Marchessault, Stastny, Smith, Carrier, Stephenson, Nosek, Brown
- McNabb, Schmidt, Holden
--
Jos Theodore ei olisi tehnyt voittomaalia, hän olisi jäänyt myös miinukselle, koska kärkipuolustajaparien maalinedustoiminta ei tyydyttänyt minua. Molemmat parit olivat jäällä parin takaiskun aikana, joista heitä voi osin syyttää. Avausmaali oli Brownin syy.
Karlsson teki uransa kolmannen hattutempun ja Stone alusti neljä maalia, joten molemmat herrat ansaitsevat kaksi plussaa. Pacioretty täydensi parhaan ketjun tehoin 0+2 ja teki arvokasta työtä maskipelaajanakin. 30 maalin raja ei vielä rikkoutunut, kun ylivoimalla ruuti oli märkää, mutta positiivista oli kuitenkin se, että kiekko liikkui ylivoimalla reippaasti ja Ducksin neliö sahattiin pari kertaa palasiksi. Alakerrasta 600. NHL-pelinsä pelannut Martinez pääsee plussalle tehtyään jo toistamiseen 1+1 tehot kolmen pelin aikana. Ainoa miinus illassa oli se päätösminuutin jäähy, joka ei onneksi kostautunut. Ylivoimalla hän pääsi pari kertaa tinttaamaan oikeasta laidasta, mutta toisella kerralla lapa antoi periksi ja toinen veto meni reippaasti yli.
Nelosketjusta Reaves saa plussan pisteputkensa jatkumisesta, joka on nyt siis kolmen pelin mittainen. Pidän hänen pelaamisestaan hyvin paljon juuri nyt ja toivottavasti hänet saadaan kiinnitettyä jatkamaan Vegasissa ensi kaudellakin, kunhan hinta ei missään nimessä ole yhtä suuri kuin tällä hetkellä eli 2,75 miljoonaa, vaan lähempänä 1,5 miljoonaa. Uskon siis Reavesin saavan reilusti yli miljoonan sopimuksen, koska hän pitää McPheen sanoin mehiläiset pois hunajasta ja on siten tasan miljoonan tienaavaa Nosekia "arvokkaampi" amerikkalaisessa kulttuurissa tai ainakin niin luulen, että johtoporras ajattelee kesällä ja on valmis tarjoamaan siis muutaman satatuhatta ekstraa Reavesin palveluksista. Quinney puolestaan ei tehnyt mainittavia virheitä ja avasi pistetilinsä, joten siitä kilahtaa plussa papereihin. Tuntui, että he välillä pelasivat ihan hyvin yhteen Brownin kanssa, vaikka jääaika jäi parissa viimeisessä erässä vähän vaisuksi. Ilman sitä 1-1 maaliin johtanutta virhettään Brownkin olisi saanut plussan. Hän sujahti kokoonpanoon kuin väärennetty raha ja oli peli-ilmeeltään jopa positiivinen yllätys eikä vuotanut kiekollisena. Liike oli terhakkaa ja kamppailuissa hän tietysti pärjäsi patukkamaisuutensa ansiosta. Whitecloud oli myös lähellä plussaa, koska hänestä jäi mieleen se, että todella monta kertaa hän puolusti hyvin laidassa 1v1-tilanteita, pysyi mukana suunnanmuutoksissa iholla asti ja pystyi siten blokkaamaan toimituksia kohti maalia, kun hän oli 20 sentin päässä pelaajastaan jo valmiiksi.
Ottelun jälkeen Quinney ja Brown palautettiin farmiin, jotta he ovat pelikelpoisia AHL:ssä loppukauden ajan, mutta Nicolas Roy ja Zach Whitecloud pysyvät NHL-ryhmässä loppukauden ajan, josta olen iloinen ja myös ylpeä, että Whitecloud pystyi vakuuttamaan johtoportaan siitä, että hän on oikea tulokaspuolustaja tähän hätään olemaan ylhäällä. Toki voi olla, että tämän päivän AHL-siirrot päivittyvät vasta myöhemmin, mutta tällä hetkellä ainakaan Royta ja Whitecloudia ei ole lähetetty alas.
**************
Sitten illan uutisiin. Golden Knights kiinnitti siis Robin Lehnerin ja Nick Cousinsin vaihdossa Malcolm Subbaniin, toisen kierroksen varausvuoroon, neljännen kierroksen varausvuoroon ja Slava Deminiin. Kun siirtotakarajaa tarkastelee kokonaisuutena, joukkue muokkaantui seuraavasti:
Robin Lehner, Alec Martinez, Nick Cousins ja neljännen kierroksen varausvuoro <-> Malcolm Subban, Cody Eakin, 3x2nd, 4th ja Slava Demin
Eakin-kaupassa tullut neljännen kierroksen varausvuoro tuhlattiin siis käytännössä saman tien Cousinsiin, joka on Montrealissa tehnyt 9+13=22 tehot 58 ottelussa. Hän on 26-vuotias rajoitettu vapaa agentti, joka tienaa vielä tästä kaudesta tasan miljoonan. Pari edeltävää kautta hän pelasi Arizonassa, mutta enpä kyllä muista hänestä mitään. Pituutta on vain 180 senttiä, mutta hänet on ainakin listattu sentterilaituriksi, joten Stephensonin tavoin molempien pelipaikkojen pitäisi luonnistua alaketjuissa. Ja voi olla, että Roy on mahdollisesti pidempäänkin sivussa, jolloin Cousinsista saadaan tilapäistä apua vaikkapa nelosketjun keskelle tai kolmosketjun laitaan, kun Tuch ja Glasskin ovat poissa. Parissa edeltävässä pelissä Cousins näytti pelanneen nelosketjun laiturina. Alaketjut näyttävät mahdollisesti siis jatkossa seuraavilta, kun Quinney varmaan kutsutaan takaisin ylös ennen seuraavaa peliä:
Carrier - Stephenson - Nosek/Cousins
Cousins/Nosek - Quinney - Reaves
Lehner tuli täysin puskista, koska Subban oli tosiaan lämmennyt hyvin viime aikoina ja pelannut edeltävät 14 peliä saldolla 9-3-1, mutta ilmeisesti häneen ei sitten uskottu tarpeeksi, vaan tilalle hankittiin kaksi vuotta vanhempi Lehner, joka kaiken järjen mukaan kiinnitetään jatkosopimuksella, koska muutoin tuossa kaupassa ei hirveästi järkeä olisi, koska ensi kauden toista maalivahtia pitäisi sitten alkaa metsästää kesällä. Subbanista luopuminen on haikeaa, koska hän oli alkuperäisjäsen, mutta onneksi hinta oli melko maltillinen ja hän sai päättää Vegas-uransa kolmeen perättäiseen voittoon. Deminin menetys ei haittaa, koska hän on raamikas peruspuolustaja, jonka kiekolliset taidot riittävät vielä junioreissa, mutta entä sitten aikanaan aikuisissa? Toisen kierroksen varauksia riitti vielä kaupattavaksi, mutta kun viikko sitten niitä oli vielä viisi, nyt jäljellä on enää kaksi vuoroa kahdelle seuraavalle kesälle eli se määrä, joka on oletusarvokin. Voin kuitenkin elää kokonaisuudessaan tuon kaupan kanssa, jos Lehneristä suunnitellaan Fleuryn seuraajaa tulevaisuudessa. Viime kaudella hän ainakin osoitti pystyvänsä olemaan vakuuttava maalivahti, jos puolustus edessä on kunnossa. Tuolloin tilastot 46 pelissä olivat 93,0% ja GAA 2.13 ja pudotuspeleissä vielä hieman paremmat. Lehner on tosiaan 28-vuotias ja oli ilmeisesti halukas tekemään Chicagoon kolmen vuoden jatkon alennetulla hinnalla, mutta he eivät olleet siihen tarttuneet, joten odotan mielenkiinnolla, että miten käy Vegasin kanssa sopimusneuvotteluissa aikanaan.
Äsken Vegasin omassa siirtotakarajaohjelmassa julkistettin myös Nick Holdenin kahden vuoden jatkosopimus. Hinta on 1,7 miljoonaa per kausi eli palkka laskee 500 000 dollaria. Ei tuo hinta nyt pahalta kuulosta, kun Holden on pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa Theodoren rinnalta. Ei hänen varaansa voi toki laskea sitä, että seuraavillakin kausilla hän pelaisi kakkosparissa 33-34 vuotiaana, mutta on tuo kohtalainen palkka, jos hän pystyy säilyttämään pääosin tämän kauden tasonsa eikä valu vielä ensi kaudella ainakaan Haguen taakse rankingissa. Lisäksi mieluummin hänet kiinnitettiin viidenneksi veteraaniksi kuin Merrill tai Engelland tuleviksi kausiksi. Merrillin jatkaminen näyttää siis samalla entistä epätodennäköisemmältä, kun ensi kaudeksi alakertaan ovat kiinnitettyinä veteraaneista Theodore, Schmidt, McNabb, Martinez ja Holden. Noiden lisäksi sitten Hague ja Whitecloud ovat mukana rosterispekulaatioissa. Engellandin aika lienee myös ohi, koska hän on nyt DeBoerin aikana pudonnut ehkä lopullisesti katsomopuolustajaksi. Ensi kauden puolustuskalusto lienee siis jotain seuraavanlaista:
McNabb - Schmidt
Martinez - Theodore
Holden - Whitecloud
Hague - Coghlan
Tuohon kahdeksikkoon rahaa uppoaisi 21,871 miljoonaa olettaen, että Whitecloud jatkaisi samalla 925 000 dollarin palkalla. Kahdeksassa hyökkääjässä on puolestaan kiinni 44,513 miljoonaa ja Fleuryssa seitsemän miljoonaa. Lehnerille ja viidelle hyökkääjälle (Stephenson, Reaves, Carrier, Roy, Nosek) jäisi rahaa jaettavaksi 8,116 miljoonaa, jos palkkakatto olisi yhä 81,5 miljoonaa. Nyt kun lukuja näin pyörittelee, edessä on taas hyvin mielenkiintoinen kesä, jos Lehner halutaan mahduttaa palkkakaton alle, koska vaikka kaikki hyökkääjät tekisivät miljoonan jatkot, Lehnerille jäisi rahaa jaettavaksi vain kolme miljoonaa, joka ei riitä missään nimessä. Samassa valossa ehkä Holdenin palkkaa olisi voinut hilata vielä vähän alemmas.
EDIT: Jaa, Lehner-kauppa tarkentui vielä. Toronto oli osallisena ja saa Vegasilta viidennen kierroksen vuoron vastineena palkanpidätyksestä ja Martins Dzierkalsista, joka pelaa Jukureissa, joten hänet on mentävä scouttaamaan loppukauden aikana!
Dzierkals was a third round (68th overall) draft selection by the Maple Leafs in the 2015 NHL Entry Draft. He has recorded 10 points (3 G, 7 A) in 31 games with the SM-liiga's Jukurit. Last season with the KHL's Dinamo Riga, he recorded 13 points (5 G, 8 A) in 42 games.
Linkki: Vegas Golden Knights Announce Roster Transactions
E2:
Jaahas, tämä kuulostaakin järkeenkäyvältä, koska hänen palkkansa on vaikea mahduttaa katon alle ensi kaudella. Voipi olla siis, että Lehner jääkin vain tämän kevään tarinaksi, mutta silloin on kyllä jännä nähdä, että kuka hankitaan tilalle luukulle. Kukaan kallis se ei voi olla, koska alaketjujen hyökkääjillekin pitää maksaa.
64/82 Ducks vs. Golden Knights - Subbanin joutsenlaulu
Subban sai pelivuoron, koska kyseessä oli peräkkäisten päivien jälkimmäinen peli. Puolustuksessa ei ollut muutoksia, vaan Merrill ja Engelland jatkoivat katsomossa. Hyökkäyksessä Royn tilaa tarkkaillaan päivittäin viime pelin taklauksen jäljiltä, joten ylös nostettiin ensi kerran Patrick Brown, joka pelasi aikoinaan Carolinassa 28 peliä ylhäällä, mutta pääsi nyt ensimmäistä kertaa Vegasin matkaan. Hän pelasi nelosketjun vasemmassa laidassa Quinneyn ja Reavesin vierellä. Kolmosketjuun nousi Royn tilalle Nosek Carrierin ja Stephensonin vierelle.
Avauserässä vedot kohti maalia olivat 6-10. Vegas pääsi todella hyvin kiekottelemalla pois karvauksen alta ja viimeksi yhtä hyvin omista pois tuleminen on vieraissa sujunut Nashvillen vieraana tähdistötauon jälkeen. Varsinkin Karlssonin ketju erikoistui alusta asti siihen, että se pääsi lyhyillä syötöillä omalta alueelta pois tehokkaasti. Ensimmäinen kunnon paikka tuli kuitenkin ykkösketjulle, kun Marchessault ja Stastny yhdessä karvasivat kiekon Ducksin maalin edessä muistaakseni Lindholmilta, mutta Gibson nollasi Stastnyn rystyveivit. Karlssonin vitja puolestaan loi seuraavan tilanteen suorahyökkäyksestä juuri näyttävän kuvion päätteeksi, kun Schmidt syötti oikeasta laidasta takatolpalle kohti Stonea, mutta Gibson torjui tämän ohjauksen läheltä. Muita hukattuja paikkoja erässä olivat Marchessaultin ajo vasemmasta laidasta keskelle ja terävä laukaus tolppaan ja Nosekin oma ratkaisu 2v1-hyökkäyksestä (laukaus takakulmasta ohi).
Lopulta kaksi maaliakin nähtiin. Vegasin maalista vastasi nelosketju. Brown ja Reaves chippailivat keskialueella kiekkoa eteenpäin vasenta laitaa pitkin. Lopulta Reaves pääsi siihen käsiksi kunnolla, kuljetti vasenta laitaa pitkin, kiersi Ducksin maalin ja käänsi sitten vanhanaikaisella kiekon maalinedusruuhkaan. Quinney tuli taustalta ja suti kiekon Gibsonin patjaan, mutta maalin kulmalle ehtinyt Brown puttasi irtokiekon sisään osuen heti Vegas-debyytissään. Samalla Quinney sai syöttöpisteen ja avasi pistetilinsä NHL:ssä uransa toisessa pelissä. Reaves puolestaan venytti pisteputkensa kolmen pelin mittaiseksi! Sama ketju otti kuitenkin nimiinsä vastustajan tasoituksen sekunti ennen erätaukoa. Kiekko oli Vegasin maalin takana, mutta kaksi Ducksin pelaajaa lähestyi Brownia, joka päätti lyödä kiekon ränniin. Vastassa oli siniviivalla Guhle, joka laukoi nopeasti kohti maalia ja Shore ohjasi kiekon slotista ohi Subbanin. Brownin olisi pitänyt vain sulkea kiekko laitaa vasten viimeisiksi sekunneiksi, jotta takaiskulta olisi vältytty. Subban oli muutoin erässä melko työtön, kun Vegas oli kiekossa melko paljon ja ennen kaikkea PAPP eli puolustusalueen puolustuspelaaminen toimi hyvin ja keskusta pysyi tukossa. Ducks toki pari kertaa pääsi laukomaan laidoista, mutta niissä vedoissa Subbanilla ei ollut ongelmia tosiaankaan.
Toisen erän alussa Theodore laukoi viivasta päin Gibsonia. Pacioretty oli maskissa ja käänsi irtokiekon rystyltä kohti tyhjää maalia, mutta Gibson venytti kätensä vielä jotenkin eteen pelastaen varman maalin. Hieman ennen erän puoliväliä Carrier riisti kiekon omalla sinisellä ja polki karkuun, mutta laukaus meni oikealta ohi. Hän pääsi kuitenkin kiinni jatkokiekkoon ja syötti oikeasta kulmasta poikittain Stephensonille, joka pääsi hyvästä rytmistä ampumaan vasemmalta puolelta, mutta Gibson venytti laukauksen eteen. Heti perään toisessa päässä soi, kun Theodore yritti tulla paineen alta pois kahden pelaajan välistä oman maalin editse, mutta menetti kiekon Subbanin nenän edessä. Ritchie ehti kiekkoon ennen Holdenia ja laukoi irtolaatan Subbanin längistä sisään. Theodoren piikkiin toki tuo maali täysin meni.
33. minuutilla Stone lämäsi seisovilta jaloilta tolppaan vasemmasta laidasta kovan maskin lävitse, mutta kolmen minuutin päästä Golden Knights tasoitti vihdoin, kun Pacioretty laskeutui auttamaan upeasti oman maalin taakse pelin avaamisessa ja löi kiekon ränniin ohi Ducksin karvaajien. Isäntien viisikossa oli valtava aukko hyökkääjien ja puolustajien välissä, joten Vegas pääsi 3v2-hyökkäykseen. Stone vastaanotti kiekon oikeassa laidassa, kuljetti alueelle ja antoi sitten hidastetun lätyn vasemmalle takatolpalle liukuneelle Martinezille, joka iski toisen maalinsa kolmannessa pelissään uudessa seurassa, mutta kaikki kunnia Stonen maailmanluokan lätylle yli puolustajakaksikon lapojen. Minuutti ennen erätaukoa puolestaan Stone syötti hyökkäysalueelle tultuaan oikeasta laidasta keskelle ja Karlsson latasi rannarin Gibsonin ohitse osuen ensimmäistä kertaa 21 otteluun. Pacioretty teki hyvän maskin. Subbanille erä oli taas vähän hankala, kun Vegas oli paljon kiekossa ja Ducks ampui melko suoraviivaisesti heti alueelle päästyään. Rakellin toki Subban pysäytti pari kertaa mainiosti.
Päätöserän avausvaihdossa ei tällä kertaa maalannut Vegas, vaan Ducks 21 sekunnin pelin jälkeen. Holden-Theodore pari ei saanut vastustajia kuriin oman maalin tuntumassa ja Subbankin ui myöhässä jään pinnassa Terryn yrittäessä vanhanaikaista. Hänen yritys ei kuitenkaan uponnut, mutta Ritchie laukoi maalin eteen jääneen irtokiekon vapaasti maaliin, kun Subban tosiaan ei ehtinyt palautua torjunta-asentoon. Melko sekava maali kaikkinensa. Minuutin päästä Nosek kilautti toisessa päässä tolppaan irtokiekosta maalin edestä. Hetkeä myöhemmin Karlsson hankki ylivoiman, kun Jones kamppasi hänet. Ylivoiman alkuun Stone jakoi neliön läpi poikittain kaksi paikkaa Paciorettylle vasempaan laitaan, mutta sihti oli hukassa, jonka jälkeen sisään tuli toinen viisikko. Takakolmio oli siinä yhä muodossa Karlsson-Schmidt-Martinez. Smith oli keskellä ja Stephenson päädyssä. Juuri kun Jones pääsi pois jäähyltä, Vegas iski 3-4 johtomaalin. Stephenson syötti päädystä neliön halki Karlssonille ja tämä tinttasi vasemmalta kaarelta takakulmaan Gibsonin patjan ja kainalon välistä onnistuen siinä, missä Pacioretty epäonnistui hetkeä aiemmin. Martinez kirjasi toisen syötön.
Erän puolivälissä Vegas puolestaan selvitti alivoiman ja sen päätteeksi 51. minuutilla syntyi taas suorahyökkäysmaali. Stone käänsi oikeasta laidasta kiekon maalille, jossa Karlsson oli ypöyksin ja nosti rystyltä yläkulmaan viimeistellen siten hattutemppunsa. Kun ketsuppipullo aukesi, se suorastaan tursusi. Smith nappasi kakkossyötön rouhittuaan kiekon eteenpäin Stonelle. Ducks otti maalivahtinsa pois kolme minuuttia ennen loppua 3-5 lukemissa, mutta onnistui heti kaventamaan, kun kolmosketjun keskialueen puolustus vuoti ja Ducks pääsi heittämällä alueelle. Rakell syötti oikeasta laidasta stonemaisesti takatolpalle, mutta Subban venytti Ritchien kudin eteen. Henrique ehti kuitenkin reboundiin ja siirsi sen sisään ennen kuin Schmidt ehti reagoimaan. Ducks otti hetken päästä uudestaan veskan pois ja tasoitti 1:15 ennen loppua. Tuolla kertaa Terry pujotteli itsensä hyökkäysalueelle Paciorettyn ja Karlssonin välistä. Sitten hän syötti viereen slottiin Ritchielle, joka laukoi nopeasti. Kiekko osui maalille ajaneen Del Zotton luistimiin ja ponnahti ilmaan. Maalin kulmalta kiekon survoi sisään lopulta taas Henrique, kun ykköspari McNabb-Schmidt ei taaskaan saanut häntä kuriin. Päätösminuutilla 45 sekuntia ennen loppua Martinez otti vielä keskialueella kiekottoman pelaajan estämisestä jäähyn. Smith-Nosek-McNabb-Holden nelikko kuitenkin piti laukaus- ja syöttölinjat tukossa ja Ducks ei saanut mitään aikaan, joten edessä oli jatkoaika.
Jatkoajan jämäalivoimalla Karlsson-McNabb-Holden kolmikko hoiti minuutin pätkän kunnialla muutoin, mutta heti jatkoajan alussa Henrique pääsi ampumaan 2v1-tilanteen päätteeksi vasemmasta laidasta poikittaissyötöstä, mutta Subban venyi upeasti eteen. 3v3-pelissä puolestaan Rakell kilautti tolppaan Martinezin jaloista lähteneelle rannarilla. Hetkeä myöhemmin syntyi ratkaisu, kun Getzlafin kääntö takaviistoon hyökkäysalueella ei löytänyt omia ja Vegas käänsi 3v2-hyökkäykseen. Stone siirsi kiekon eteenpäin Theodorelle oikeaa laitaa pitkin. Tämä peitti laukauksensa viimeiseen asti ja ampui sitten tarkasti taka-alakulmaan, jonne Gibson oli jättänyt kolon odottaessaan poikittaissyöttöä. Maali varmisti Vegasille loppujen lopuksi täydet pisteet ja kuudennen voiton putkeen.
Subbanille voitto oli kolmas perättäinen, vaikka starteissa Carolinaa, St. Lousia ja Ducksia vastaan omiin menikin 13 kiekkoa, mutta voitot lasketaan. Hän aloitti kauden 0-4-2 saldolla, mutta viimeisen 14 pelin saldoksi jäi erinomainen 9-3-1.
Arvosanataulukko
++ Karlsson, Stone
+ Martinez, Pacioretty, Quinney, Reaves
+/- Subban, Whitecloud, Theodore, Marchessault, Stastny, Smith, Carrier, Stephenson, Nosek, Brown
- McNabb, Schmidt, Holden
--
Jos Theodore ei olisi tehnyt voittomaalia, hän olisi jäänyt myös miinukselle, koska kärkipuolustajaparien maalinedustoiminta ei tyydyttänyt minua. Molemmat parit olivat jäällä parin takaiskun aikana, joista heitä voi osin syyttää. Avausmaali oli Brownin syy.
Karlsson teki uransa kolmannen hattutempun ja Stone alusti neljä maalia, joten molemmat herrat ansaitsevat kaksi plussaa. Pacioretty täydensi parhaan ketjun tehoin 0+2 ja teki arvokasta työtä maskipelaajanakin. 30 maalin raja ei vielä rikkoutunut, kun ylivoimalla ruuti oli märkää, mutta positiivista oli kuitenkin se, että kiekko liikkui ylivoimalla reippaasti ja Ducksin neliö sahattiin pari kertaa palasiksi. Alakerrasta 600. NHL-pelinsä pelannut Martinez pääsee plussalle tehtyään jo toistamiseen 1+1 tehot kolmen pelin aikana. Ainoa miinus illassa oli se päätösminuutin jäähy, joka ei onneksi kostautunut. Ylivoimalla hän pääsi pari kertaa tinttaamaan oikeasta laidasta, mutta toisella kerralla lapa antoi periksi ja toinen veto meni reippaasti yli.
Nelosketjusta Reaves saa plussan pisteputkensa jatkumisesta, joka on nyt siis kolmen pelin mittainen. Pidän hänen pelaamisestaan hyvin paljon juuri nyt ja toivottavasti hänet saadaan kiinnitettyä jatkamaan Vegasissa ensi kaudellakin, kunhan hinta ei missään nimessä ole yhtä suuri kuin tällä hetkellä eli 2,75 miljoonaa, vaan lähempänä 1,5 miljoonaa. Uskon siis Reavesin saavan reilusti yli miljoonan sopimuksen, koska hän pitää McPheen sanoin mehiläiset pois hunajasta ja on siten tasan miljoonan tienaavaa Nosekia "arvokkaampi" amerikkalaisessa kulttuurissa tai ainakin niin luulen, että johtoporras ajattelee kesällä ja on valmis tarjoamaan siis muutaman satatuhatta ekstraa Reavesin palveluksista. Quinney puolestaan ei tehnyt mainittavia virheitä ja avasi pistetilinsä, joten siitä kilahtaa plussa papereihin. Tuntui, että he välillä pelasivat ihan hyvin yhteen Brownin kanssa, vaikka jääaika jäi parissa viimeisessä erässä vähän vaisuksi. Ilman sitä 1-1 maaliin johtanutta virhettään Brownkin olisi saanut plussan. Hän sujahti kokoonpanoon kuin väärennetty raha ja oli peli-ilmeeltään jopa positiivinen yllätys eikä vuotanut kiekollisena. Liike oli terhakkaa ja kamppailuissa hän tietysti pärjäsi patukkamaisuutensa ansiosta. Whitecloud oli myös lähellä plussaa, koska hänestä jäi mieleen se, että todella monta kertaa hän puolusti hyvin laidassa 1v1-tilanteita, pysyi mukana suunnanmuutoksissa iholla asti ja pystyi siten blokkaamaan toimituksia kohti maalia, kun hän oli 20 sentin päässä pelaajastaan jo valmiiksi.
Ottelun jälkeen Quinney ja Brown palautettiin farmiin, jotta he ovat pelikelpoisia AHL:ssä loppukauden ajan, mutta Nicolas Roy ja Zach Whitecloud pysyvät NHL-ryhmässä loppukauden ajan, josta olen iloinen ja myös ylpeä, että Whitecloud pystyi vakuuttamaan johtoportaan siitä, että hän on oikea tulokaspuolustaja tähän hätään olemaan ylhäällä. Toki voi olla, että tämän päivän AHL-siirrot päivittyvät vasta myöhemmin, mutta tällä hetkellä ainakaan Royta ja Whitecloudia ei ole lähetetty alas.
**************
Sitten illan uutisiin. Golden Knights kiinnitti siis Robin Lehnerin ja Nick Cousinsin vaihdossa Malcolm Subbaniin, toisen kierroksen varausvuoroon, neljännen kierroksen varausvuoroon ja Slava Deminiin. Kun siirtotakarajaa tarkastelee kokonaisuutena, joukkue muokkaantui seuraavasti:
Robin Lehner, Alec Martinez, Nick Cousins ja neljännen kierroksen varausvuoro <-> Malcolm Subban, Cody Eakin, 3x2nd, 4th ja Slava Demin
Eakin-kaupassa tullut neljännen kierroksen varausvuoro tuhlattiin siis käytännössä saman tien Cousinsiin, joka on Montrealissa tehnyt 9+13=22 tehot 58 ottelussa. Hän on 26-vuotias rajoitettu vapaa agentti, joka tienaa vielä tästä kaudesta tasan miljoonan. Pari edeltävää kautta hän pelasi Arizonassa, mutta enpä kyllä muista hänestä mitään. Pituutta on vain 180 senttiä, mutta hänet on ainakin listattu sentterilaituriksi, joten Stephensonin tavoin molempien pelipaikkojen pitäisi luonnistua alaketjuissa. Ja voi olla, että Roy on mahdollisesti pidempäänkin sivussa, jolloin Cousinsista saadaan tilapäistä apua vaikkapa nelosketjun keskelle tai kolmosketjun laitaan, kun Tuch ja Glasskin ovat poissa. Parissa edeltävässä pelissä Cousins näytti pelanneen nelosketjun laiturina. Alaketjut näyttävät mahdollisesti siis jatkossa seuraavilta, kun Quinney varmaan kutsutaan takaisin ylös ennen seuraavaa peliä:
Carrier - Stephenson - Nosek/Cousins
Cousins/Nosek - Quinney - Reaves
Lehner tuli täysin puskista, koska Subban oli tosiaan lämmennyt hyvin viime aikoina ja pelannut edeltävät 14 peliä saldolla 9-3-1, mutta ilmeisesti häneen ei sitten uskottu tarpeeksi, vaan tilalle hankittiin kaksi vuotta vanhempi Lehner, joka kaiken järjen mukaan kiinnitetään jatkosopimuksella, koska muutoin tuossa kaupassa ei hirveästi järkeä olisi, koska ensi kauden toista maalivahtia pitäisi sitten alkaa metsästää kesällä. Subbanista luopuminen on haikeaa, koska hän oli alkuperäisjäsen, mutta onneksi hinta oli melko maltillinen ja hän sai päättää Vegas-uransa kolmeen perättäiseen voittoon. Deminin menetys ei haittaa, koska hän on raamikas peruspuolustaja, jonka kiekolliset taidot riittävät vielä junioreissa, mutta entä sitten aikanaan aikuisissa? Toisen kierroksen varauksia riitti vielä kaupattavaksi, mutta kun viikko sitten niitä oli vielä viisi, nyt jäljellä on enää kaksi vuoroa kahdelle seuraavalle kesälle eli se määrä, joka on oletusarvokin. Voin kuitenkin elää kokonaisuudessaan tuon kaupan kanssa, jos Lehneristä suunnitellaan Fleuryn seuraajaa tulevaisuudessa. Viime kaudella hän ainakin osoitti pystyvänsä olemaan vakuuttava maalivahti, jos puolustus edessä on kunnossa. Tuolloin tilastot 46 pelissä olivat 93,0% ja GAA 2.13 ja pudotuspeleissä vielä hieman paremmat. Lehner on tosiaan 28-vuotias ja oli ilmeisesti halukas tekemään Chicagoon kolmen vuoden jatkon alennetulla hinnalla, mutta he eivät olleet siihen tarttuneet, joten odotan mielenkiinnolla, että miten käy Vegasin kanssa sopimusneuvotteluissa aikanaan.
Äsken Vegasin omassa siirtotakarajaohjelmassa julkistettin myös Nick Holdenin kahden vuoden jatkosopimus. Hinta on 1,7 miljoonaa per kausi eli palkka laskee 500 000 dollaria. Ei tuo hinta nyt pahalta kuulosta, kun Holden on pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa Theodoren rinnalta. Ei hänen varaansa voi toki laskea sitä, että seuraavillakin kausilla hän pelaisi kakkosparissa 33-34 vuotiaana, mutta on tuo kohtalainen palkka, jos hän pystyy säilyttämään pääosin tämän kauden tasonsa eikä valu vielä ensi kaudella ainakaan Haguen taakse rankingissa. Lisäksi mieluummin hänet kiinnitettiin viidenneksi veteraaniksi kuin Merrill tai Engelland tuleviksi kausiksi. Merrillin jatkaminen näyttää siis samalla entistä epätodennäköisemmältä, kun ensi kaudeksi alakertaan ovat kiinnitettyinä veteraaneista Theodore, Schmidt, McNabb, Martinez ja Holden. Noiden lisäksi sitten Hague ja Whitecloud ovat mukana rosterispekulaatioissa. Engellandin aika lienee myös ohi, koska hän on nyt DeBoerin aikana pudonnut ehkä lopullisesti katsomopuolustajaksi. Ensi kauden puolustuskalusto lienee siis jotain seuraavanlaista:
McNabb - Schmidt
Martinez - Theodore
Holden - Whitecloud
Hague - Coghlan
Tuohon kahdeksikkoon rahaa uppoaisi 21,871 miljoonaa olettaen, että Whitecloud jatkaisi samalla 925 000 dollarin palkalla. Kahdeksassa hyökkääjässä on puolestaan kiinni 44,513 miljoonaa ja Fleuryssa seitsemän miljoonaa. Lehnerille ja viidelle hyökkääjälle (Stephenson, Reaves, Carrier, Roy, Nosek) jäisi rahaa jaettavaksi 8,116 miljoonaa, jos palkkakatto olisi yhä 81,5 miljoonaa. Nyt kun lukuja näin pyörittelee, edessä on taas hyvin mielenkiintoinen kesä, jos Lehner halutaan mahduttaa palkkakaton alle, koska vaikka kaikki hyökkääjät tekisivät miljoonan jatkot, Lehnerille jäisi rahaa jaettavaksi vain kolme miljoonaa, joka ei riitä missään nimessä. Samassa valossa ehkä Holdenin palkkaa olisi voinut hilata vielä vähän alemmas.
EDIT: Jaa, Lehner-kauppa tarkentui vielä. Toronto oli osallisena ja saa Vegasilta viidennen kierroksen vuoron vastineena palkanpidätyksestä ja Martins Dzierkalsista, joka pelaa Jukureissa, joten hänet on mentävä scouttaamaan loppukauden aikana!
Dzierkals was a third round (68th overall) draft selection by the Maple Leafs in the 2015 NHL Entry Draft. He has recorded 10 points (3 G, 7 A) in 31 games with the SM-liiga's Jukurit. Last season with the KHL's Dinamo Riga, he recorded 13 points (5 G, 8 A) in 42 games.
Linkki: Vegas Golden Knights Announce Roster Transactions
E2:
Jaahas, tämä kuulostaakin järkeenkäyvältä, koska hänen palkkansa on vaikea mahduttaa katon alle ensi kaudella. Voipi olla siis, että Lehner jääkin vain tämän kevään tarinaksi, mutta silloin on kyllä jännä nähdä, että kuka hankitaan tilalle luukulle. Kukaan kallis se ei voi olla, koska alaketjujen hyökkääjillekin pitää maksaa.
Viimeksi muokattu: