Vastuun ottaminen omasta eläkesäästämisestä

  • 3 274
  • 14

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Oli vaikea keksiä tälle ketjulle kuvaavaa nimeä, joten pitää taustottaa ajatus hieman tarkemmin. Taitaa tulla yksi pisimmistä taustoituksista.

Jo pitkään on nähtävissä ollut, että nykyinen eläkejärjestelmämme on kestämätön, eli nyt näin myöhäisessä vaiheessa pyramiidin rahojaan syytävät jäävät ilman huijareiden lupaamia tuottoja. Koska osallistuminen on valtiovallan toimesta säädetty pakolliseksi ja tuo on "vain" veronomainen pakollinen maksuerä, niin siitä on turha sen enempää ruikuttaa. Kunhan ymmärtää, että ne rahat menevät suurien ikäpolvien eläkeläisille ja sieltä ei nuoremmat sukupolvet tule elämiseen riittävää eläkettä samaan (poislukien välillisesti perintöjen kautta ne jotka sattuvat saamaan).

Pyramidihuijauksesta on jo oma ketjunsa olemassa, joten siitä koskeva keskustelu voi jatkua siellä:
http://keskustelu.jatkoaika.com/threads/suomen-eläkejärjestelmä-pyramidihuijaus.59648/

"Vapaaehtoinen" eläkesäästäminen on osa tuota samaa pyramidia, mutta koska siihen osallistuminen on vapaaehtoista, niin sille emme valitettavasti mitään voi. Jos joku on katsonut järkeväksi siihen osallistua, niin silloin hän ei varmasti paremmin ole kykenevä parempia sijoituspäätöksiä tekemään ja ansaitseekin sen mitä ansaitsee,
http://keskustelu.jatkoaika.com/threads/vapaaehtoinen-eläkevakuutus.12757/

Kuitenkin nyt olen tullut myös tulokseen, että myös aidosti vapaaehtoisen eläkesäästämisen (eli riippumaton itsenäisen säästämisen vanhuuden varalle) onnistumiseen liittyy Suomessa huomattava poliittinen riski. Kepu + SDP ovat näillä näkymin voittamassa seuraavat eduskunta vaalit kun valtiontalous elää velkaantumisen määrän suhteen kriittisiä aikoja. Tämä tarkoittaa, että rakenteita ei tulla uudistamaan, rahaa tullaan pumppaamaan keinohengittämään kannattamattomia asioita aluepolitiikan nimissä, tarvittavia kipeitä päätöksiä ei tulla tekemään, seuraavaan normaaliin suhdanne vaihteluun (eli lamaan) ei tulla varautumaan, vaan valtio jatkaa normaaliaikana aggressiiviista velkaantumista mikä tulee johtamaan ylivelkaantumiseen. Seuraavan vaalikauden jälkeen on mahdollisesti jo myöhäistä pelastaa tilannetta. Niinpä siinä vaiheessa kun ulkomaiset velkahanat menevät kiinni tai korko nousee lähelle normaalitasoa tulevat politiikkomme suuntaamaan ahneet katseensa sinne missä vastuullisesti oman taloutensa hoitaneet ihmiset ovat saaneet rahoja säästetyksi. Emme siis voi tuudittautua siihen oikeusvaltioiden kantavaan periaatteeseen, että jo kertaalleen verotetut yksityiset omaisuudet olisivat turvassa, vaan vähintään jonkinlainen sosialisoinnin riski on olemassa.

Joku viisastelija voi tulla tähän kertomaan, että Suomen velkaantumisaste ei ole vielä katastrofaalinen ja hän on sinänsä oikeassa, mutta ongelma on tuo velkaantumisvauhti. Jos Valtio velkaantuu 7 miljardia vuodessa, vaikka talous kasvaa tällä hetkellä maltillisesti ja työttömyys on pysynyt siedettävänä, niin mitä tapahtuu kun tätä "elvytystä" jatketaan muutama vuosi ja tulee oikea lama ja työttömyys kasvaa radikaalisti? Minä kerron: velkaantuminen räjähtää 15-20 miljardiin vuodessa ja tällöin ollaan parissa vuodessa jo katastrofaalisella tasolla. Valtiontaloudella pitäisi olla varaa tällaisiin, mutta nyt eletään vaan uskoss&toivossa, että talouskasvu tulee lähivuosina voimistumaan ja valtion annetaan sen varjolla velkaantua. On myöskin virhe ajatella, että tämä on kestävä tilanne koska monissa muissakin maissa ollaan korvia myöten veloissa. Ei ole. Tämä että velkakriisi tulee koskemaan monia muitakin tarkoittaa vain, että se tulee iskemään aikaisemmin, on laajempi ja syvempi kuin jos se koskisi vian pientä 5 miljoonan asukkaan kansaa. Tästä lisää vasemmistoliiton -ketjussa.

Ketjussa ei myöskään ole tarkoitus keskustella varsinaisista sijoitusvinkeistä, sillä niillekin on oma ketjunsa:
http://keskustelu.jatkoaika.com/threads/sijoitusvinkkejä.23412/

Mistä sitten on tarkoitus keskustella? Siitä miten tuo eläkesijoittaminen kannattaa toteuttaa. Mitkä ovat poliittiset riskit, valuuttariskit, lainsäädännölliset rajoitteet ja miten niiltä voi välttyä. Korostan, että tarkoitus ei ole missään tapauksessa ole harjoittaa laitonta veronkiertoa, vaan suojata nuo rahat, joista on verot maksettu viimeistä senttiä myöten potentiaalisilta ryöstöiltä.

Konkreettisiä kysymyksiä, jotka tulevat mieleen ovat, että pitäisikö sijoituksia varten perustaa holding-yhtiö ja jos niin miten ja minne, mikä olisi turvallisin paikka rahojen säilytykseen poliittisen riskin suhteen (demokratiaan, ei-demokratiaan, EU-alueelle, EU:n ulkopuolella), pitäisikö rahojen säilytys hajoittaa maantieteellisesti useamman valtion alueelle, onko Euro riittävän turvallinen ratkaisu, vai pitäisikö senkin kaatumiselta varautua hajauttamalla sijoitus osittain dollareiksi/frangeiksi/Yuaneiksi. Miten suhtautua kultaan ja kiinteään omaisuuteen.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Sijoitusvinkeille taitaa täällä jo olla oma ketjunsa. Itse en ole oikein koskaan ymmärtänyt miksi "vanhuuden varalle" pitäisi ottaa erillinen eläkevakuutus. Huomattavasti kannattavampaa on sijoittaa osakkeisiin, oli silloinkin kun noissa pankkien kauppaamissa eläkesäästöissä vielä oli edes pientä järkeä.

Itsehän olen ajatellut paikata aikanaan palkkatulojen jättämää aukkoa tuloissa muuttamalla halvemman hintatason maahan, mielellään sellaiseen jossa on myös ilma lämpimämpää ja elämä muutenkin rennompaa.
 
Suosikkijoukkue
Reilu peli ja Putinin vastaisuus
Kaksi asiaa on "varmaa": eläkkeelle siirrytään, jos terveys ja työtehtävät sen sallivat, noin seitsemänkymppisinä. Ehkä vanhempinakin.
Toinen tärkeä asia on oma velkaisuus / asumiskustannukset eläkkeen alkaessa. Erittäin merkittävä tekijä, jos tulot yhtäkkiä tippuvat alle puoleen.

Kaikessa muussa on turha spekuloida. Nyt ja aina "raha menee rahan luo" joten osalla meistä ei ole mitään hätää. Toisessa päässä tulemme näkemään elämän kurjistumista. Se, mitä olemme tottuneet pitämään tasa-arvona ei tulevaisuuden yhteiskunnassa toteudu.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Kyllä Suomi Oy:n tulevaisuuden näkymiä pieni pelko persiissä katselee. Oma varallisuuteni tuskin aiheuttaa mitään suuria suunnitelmia Kuten tuossa edellä jo mainittiin, henkilökohtainen menokuri, ei velkaa vanhuusiällä ja toivottavasti terveyttä kohtuullisesti. Näillä eväillä kohti iltaruskoa kohden.

Etla muuten ehdotti juuri että asuntotuloa alettaisiin erikseen verottaa. Eli sitä teoreettista "tuloa" mitä velkansa maksanut rehellinen kansalainen saa verrattuna vuokralla asujaan. Tämän tapaisia juttuja vastaan on hankala suojautua.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
En nyt haluaisi olla ilkeä, mutta kuinka moni miettii vain sitä tulevaa perintöä? Miksi pitäisi säästää, kun voi kuluttaa kaiken mitä nyt on, koska kohta sitä on lisää. Meillä on tässä käsillämme sukupolvi mikä saa erittäin paljon maita ja mantuja. Ne saavat sen perinnöksi, vaikka ei muka haluaisi.

Kaikilla meidän sukupolven edustajilla ei ole vanhempia mitkä peritään, mutta monilla on.
 

Prof. Puck

Jäsen
Suosikkijoukkue
***HIFK*** & Norristolainen
..Konkreettisiä kysymyksiä, jotka tulevat mieleen ovat, että pitäisikö sijoituksia varten perustaa holding-yhtiö ja jos niin miten ja minne, mikä olisi turvallisin paikka rahojen säilytykseen poliittisen riskin suhteen (demokratiaan, ei-demokratiaan, EU-alueelle, EU:n ulkopuolella), pitäisikö rahojen säilytys hajoittaa maantieteellisesti useamman valtion alueelle, onko Euro riittävän turvallinen ratkaisu, vai pitäisikö senkin kaatumiselta varautua hajauttamalla sijoitus osittain dollareiksi/frangeiksi/Yuaneiksi. Miten suhtautua kultaan ja kiinteään omaisuuteen.

Danalta hyvä ketjunavaus. Minä en ole laskenut enää vuosikausiin, että eläkkeen muodossa tulisi takaisinpäin latin latia. Kyllä ne fyrkat on tehtävä ihan itse ennen kuin vapaaherraksi siirtymisestä edes haaveilee.

Vastaus konkreettiseen kysymykseesi. Minä sijoittaisin kiinteään omaisuuteen (maahan, huoneistoihin) kasvaville markkinoille. Omalla kohdallani tämä on tarkoittanut Aasiaan sijoittamista. Voi olla, että tuottavampiakin sijoituskohteita on, mutta minulle tämä on vähiten riskialtis hyvällä tuottoennusteella. Vähintäänkin voin luottaa siihen, etten menetä rahojani. Toki markkinat on tunnettava, niinkuin kaikessa sijoittamisessa.

Niin ja sitten tietysti se toinen itsestäänselvyys... eli muuttaa pois Suomesta ja välttyä verojen maksamiselta Suomeen. Kaikille tämä ei tietenkään ole aina mahdollista.

Vastakysymys... miten näette dollarin ja euron suhteen kehittymisen? Onko nyt nähtävissä, että tulevaisuudessa suhde tulee olemaan lähempänä 1:1, kuin mitä se on vuosikausia ollut... olen tätä kovasti miettinyt... vielä ehtisi tehdä kivan summan muuttamalla eurot taalereiksi... siis nekin, mitä ei ole vielä muuttanut, heh
 

pettter

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Mä en halua miettiä mitään eläkejuttuja ainakaan ennen kuin olen viiskymppinen.

Nykyään telkkarissa mainostetaan tosi usein jotain rahajuttuja, eläkesäästö, laina, vakuutus, rahasto jne, mutta mä jotenkin aina ajattelen ettei ne mua koske vaan niitä jotain juppeja tai sitten vanhuksia, jotka pelkäävät kuolevansa tms. Mä elän tässä hetkessä. Ja muutenkin tuntuisi jotenkin hölmöltä uhrata elämä nyt ihmisen parhaassa iässä tosi kovaan työntekoon sen takia, että sitten vanhana nivelrikkoisena papparaisena, kun ei enää innostu samoista jutuista eikä muutenkaan jaksa niin hirveästi, tuhlaisi rahat johonkin turhempaan tai mahdollisesti jopa jättäisi ne käyttämättä. Mä koen että ihminen on silloin jotenkin mokannut.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kuitenkin nyt olen tullut myös tulokseen, että myös aidosti vapaaehtoisen eläkesäästämisen (eli riippumaton itsenäisen säästämisen vanhuuden varalle) onnistumiseen liittyy Suomessa huomattava poliittinen riski. Kepu + SDP ovat näillä näkymin voittamassa seuraavat eduskunta vaalit kun valtiontalous elää velkaantumisen määrän suhteen kriittisiä aikoja. Tämä tarkoittaa, että rakenteita ei tulla uudistamaan, rahaa tullaan pumppaamaan keinohengittämään kannattamattomia asioita aluepolitiikan nimissä, tarvittavia kipeitä päätöksiä ei tulla tekemään, seuraavaan normaaliin suhdanne vaihteluun (eli lamaan) ei tulla varautumaan, vaan valtio jatkaa normaaliaikana aggressiiviista velkaantumista mikä tulee johtamaan ylivelkaantumiseen.

Että keskustan ja SDP:n syyksi laitetaan jo nyt? Mitähän varten kokoomusjohtoinen hallitus ei tehnyt mitään rakenneuudstuksia, vaikka niitä nimenomaan piti tehdä tällä hallituskaudella? Tuo koko vuodatuksesi sopii erittäin hyvin tämän hallituksen spedeilyihin, ei niitä tarvitse muiden syyksi laittaa.

Mitä itse otsikkoon tulee, niin kannattaisin kyllä. Mutta ei tule tapahtumaan tässä maassa, missä jo vastuun ottamisen omasta toimeentulostaan katsotaan olevan tarpeetonta, kun KELA/sossu elättää. Ensin pitäisi muuttaa tuo asia, ennen kuin voidaan puuttua ja muuttaa seurannaisia.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Että keskustan ja SDP:n syyksi laitetaan jo nyt? Mitähän varten kokoomusjohtoinen hallitus ei tehnyt mitään rakenneuudstuksia, vaikka niitä nimenomaan piti tehdä tällä hallituskaudella? Tuo koko vuodatuksesi sopii erittäin hyvin tämän hallituksen spedeilyihin, ei niitä tarvitse muiden syyksi laittaa.
päivänselvä asia on että nykyinen hallitus on epäonnistunut tuossa tehtävässä. Demarit saivat epärehellisen ylioptimististen talousennusteidensa varjolla juntattua läpi kompromissibudjetit, jotka ovat maatamme velkaannuttaneet eikä kokoomus puhtaita papereita kunta- ja soteuudistuksista saa. Syy miksi ne olisi pitänyt tällä vaalikaudella tehdyiksi saada on se, että niiden suurin jarru keskusta oli oppositiossa. Jos tämän itsestäänselvyyden toteaminen jollain tavalla tuottaa mielihyvää niin jättekiva juttu, mutta se ei tämän ketjun pointti ollut.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
päivänselvä asia on että nykyinen hallitus on epäonnistunut tuossa tehtävässä. Demarit saivat epärehellisen ylioptimististen talousennusteidensa varjolla juntattua läpi kompromissibudjetit, jotka ovat maatamme velkaannuttaneet eikä kokoomus puhtaita papereita kunta- ja soteuudistuksista saa. Syy miksi ne olisi pitänyt tällä vaalikaudella tehdyiksi saada on se, että niiden suurin jarru keskusta oli oppositiossa. Jos tämän itsestäänselvyyden toteaminen jollain tavalla tuottaa mielihyvää niin jättekiva juttu, mutta se ei tämän ketjun pointti ollut.

Juuri näin. keskustan ottaessa vaaleissa suurvoiton, kuten juuri näyttäisi käyvän, merkitsee se samalla erilaisten maakuntien kehitysohjelmien paluuta. Eli työtä ja elinkeinoelämää yritetään taas väkisin säilyttää alueilla, joilla ei noihin ole enää oikeita edellytyksiä. Ja kansa maksaa taas.
 

Andrew

Jäsen
Oman eläkkeen voi helposti säästää kuka tahansa työn ohessa vähän miettimällä miten säästää. Esimerkiksi jos asut kasvualueella niin asunto oikealla paikalla on hyvä sijoitus ja helppo muuttaa aikanaan rahaksi. Jos taas asut kasvualueiden ulkopuolella ei ole asuntoa järkeä ostaa, koska vuokrat ovat niin edulliset, että voit sijoittaa niistä säästyvän summan.

Ei nykypäivänä kannata jäädä Suomeen asumaan, kun on eläkkeellä. Järkyttävän kova hintataso ja huono ilmasto. Itse ainakin menisin jonnekin Keski-tai Etelä-Eurooppaan.

Minusta ongelma nykypäivänä on enemmänkin siinä, että ihmiset haluavat kaiken ja sitten taloudellinen tilanne stressaa, kun on eletty yli varojen, vaikka jokaisen pitää ottaa vastuu itsestään niin meidän yhteiskunta on myös luonnut semmoisen illuusion, että kaikilla on varaa omakotitaloon, kahteen lapseen ja autoon. Tämä ei vaan pidä paikkaansa, kun katsoo keskiverto suomalaisen palkkakuittia!

Monelle "reality check" tulee vasta, kun on liian myöhäistä. Mitä tulee eläkeiän nostoon kohti ikävuotta 70 niin se on ihan vitsi. Jollain julkisella sektorilla ihmiset voivat sinne asti jaksaa työelämässä, mutta yksityisellä puolella työtahti on niin kova, että se on täysin epärealistista.
 

Bob Rambo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät, AC Oulu
Jollain julkisella sektorilla ihmiset voivat sinne asti jaksaa työelämässä, mutta yksityisellä puolella työtahti on niin kova, että se on täysin epärealistista.

Toisaalta kuka helvetti aikoo työskennellä 70-vuotiaaksi asti, ellei harrastusmielessä halua touhuta vanhoilla päivillään ammattinsa parissa? Tässä maassa kuka tahansa voi hankkia alta kaksvitosena ammatin, joka tarjoaa sen 35-40 tonnin vuosipalkan ja järkevällä sijoitus-/säästötoiminnalla alkaa viiskymppisenä vetää lonkkaa kotimaassa tai muualla. Elämä on täynnä valintoja.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
On se tosiaan niinkin, että jos/kun mitään eläkettä ei valtion puolesta ole tiedossa, niin millään valtion päätöksillä eläke-iän nostamisesta ei myöskään ole merkitystä. Jokainen jää eläkkeelle silloin kun perse kestää ja thats it. En jaksa uskoa, että Suomeen tulee oppivelvollisuuteen rinnastettavaa työvelvollisuuttakaan että esim 67-vuotiaaksi pitäisi töitä tehdä tarvitsi sitä rahaa eli ei.
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nostelelen tätä ketjua ylös kun tuli mieleen kysymys, että miten sijoituspankit, lainsäädäntö ja verottaja suhtautuvat osakkeiden siirtämiseen ulkomaille. Jos nyt jollakulla suomalaisella eläkesäästäjällä olisikin suomalaisen invenstointipankin kautta sijoitettuna kasvurahastoon varoja ja hän muuttaisi ulkomaille. Voiko nuo rahastosijoitukset siirtää ulkomaiseen pankkiin, vai onko ne myytävä Suomessa? Miten verottaja suhtautuu tuohon?
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Nostelelen tätä ketjua ylös kun tuli mieleen kysymys, että miten sijoituspankit, lainsäädäntö ja verottaja suhtautuvat osakkeiden siirtämiseen ulkomaille. Jos nyt jollakulla suomalaisella eläkesäästäjällä olisikin suomalaisen invenstointipankin kautta sijoitettuna kasvurahastoon varoja ja hän muuttaisi ulkomaille. Voiko nuo rahastosijoitukset siirtää ulkomaiseen pankkiin, vai onko ne myytävä Suomessa? Miten verottaja suhtautuu tuohon?
Nämä kysymykset ovat edelleen mielessä kun miettii maamme tulevaisuutta ja siten miten toivottomalta tilanne näyttää.
Jos edessä on ulkomaille muuttaminen, niin minkälainen proceduuri omaisuuden siirtämisessä on. Entä jos jossain vaiheessa harkitsee paluuta, niin mikä on suhtautuminen omaisuuteen joka on joko ulkomailla tienattu tai sinne jo kertaalleen siirretty.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös