Vancouver 2010: Yhdistetty

  • 17 693
  • 82

Janezky84

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Argentiina, Italia, AC Milan
Yhdistetyssä kisataan seuraavasti tulevissa olympialaisissa:

Su 14.2.2010 – henkilökohtainen kisa nro 1.
- Mäkiosuus HS 106 klo 19:00
- Hiihto-osuus 10km klo 23:45


Ti 23.2.2010 - Joukkuekisa
- Mäkiosuus HS140 klo 19:30
- Hiihto-osuus 4x5km klo 23:00


To 25.2.2010 – henkilökohtainen kisa nro 2.
- Mäkiosuus HS140 klo 19:00
- Hiihto-osuus 10km klo 23:00


Ajat Suomenaikaa.

Huomionarvoisia joukkueita & kilpailijoita:

Suomi
Hannu Manninen, Lauri Asikainen, Jaakko Tallus, Anssi Koivuranta, Janne Ryynänen

Itävalta
Felix Gottwald, Mario Stecher, Cristoph Bieler, Bernhard Gruber, David Kreiner

Norja
Mikko Kokslien, Magnus-H. Moan, Jan Schmid, Peter L. Tande, Ole-Christian Wendel

Saksa
Tino Edelmann, Eric Frenzel, Georg Hettich, Björn Kircheisen, Johannes Rydzek

USA
Bill Demong, Todd Lodwick, Johnny Spillane, Taylor Fletcher, Brett Camerota

Ranska
Jason Lamy Chappuis, Sebastien Lacroix, Maxime Laheurte, Francois Braud, Jonathan Felisaz

Japani
Taihei Kato, Norihito Kobayashi, Daito Takahashi, Akito Watabe, Yusuke Minato

Sveitsi
Ronny Heer, Seppi Hurschler, Tommy Schmid, Tim Hug, Michael Hollenstein

Tshekki
Pavel Churavy, Miroslav Dvorak, Tomas Slavik, Ales Vodsedalek

Muut
Alessandro Pittin (Italia)

Listasin yläpuolelle ennakkoon seuratuimmat maat joukkuekisaa silmällä pitäen + joitain kovia tekijöitä muista maista. Uskoisin, että jokainen noista joukkueista on ”talvisodan hengen” sattuessa päälle valmis taistelemaan jopa olympiamitalista. Toki esimerkiksi Sveitsin tai Japanin joukkueen nousu mitalistiksi vaatii jo pienoista ihmettä, mutta onhan niitäkin nähty olympialaisten historiassa (lähinnä mieleen tulee vuosi 1980). Olen alleviivannut jokaisesta joukkueesta sen urheilijan, joka kaikkein pienimmällä todennäköisyydellä tulee osallistumaan joukkuekisaan, mutta lopulliset valinnat tehdään luultavasti vasta ensimmäisen yksilökilpailun jälkeen (nuo valinnat olen itse tehnyt lähinnä maailmancupin kokonaistilanteen perusteella). Tällä kaudella yhdistetyssä on kilpailtu joukkuekisa ainoastaan kerran, eikä tulokset sinällään ole vertailukelpoisia, sillä läheskään kaikilla mailla ei ollut parhaista urheilijoista koottua joukkuetta kilpailemassa. Kisan voitti Saksa joukkueella Hettich – Frentzel – Kircheisen – Edelmann, ja tämä lienee myös Vancouverin joukkueen lopullinen kokoonpano. Muita ”olympiavalmiita” joukkueita kisassa oli Ranskalla (2.), Sveitsillä (4.) ja Tshekillä (6.).

Jos tulevaa joukkuekisaa pohtii tarkemmin, nostaisin ennakkosuosikiksi Itävallan ja vahvimmiksi haastajiksi USA:n ja Saksan. Varteenotettavia mitaliehdokkaita ovat tietysti myös Suomi ja Norja, mutta ihan noiden kolmen vahvimman joukkueen kastiin en näitä laske. Muista maista Ranskalla ja Japanilla lienee jonkinlainen yllätysmahdollisuus, Tshekillä ja Sveitsillä se vaatisi jo sitä ihmettä.

Lienee itsestäänselvää sanoa, että joukkuekisassa menestyy se joukkue, joka onnistuu kaikkein tasaisimmin niin mäessä kuin ladullakin. Vaikka esimerkiksi Itävallan Cristoph Bieler on usein mäkiosuuden kärjessä / kärkisijoilla, niin kyseessä on todella vaisu hiihtäjä, jonka aika ladulla painuu tavallisesti 40 huonomman puolelle. Toisaalta taas esim. Norjan miehistö ei juurikaan menesty mäessä, mutta heillä on varmasti joukkuekisaa ajatellen vahvimmat hiihtäjät. Magnus-H. Moan ja Mikko Kokslien olleet lähes poikkeuksetta nopeimpia ladulla, mutta se ei riittäne joukkuekisassa jos Norja lähtee yli 3 minuuttia kärjen perässä. Ei Moankaan viiden kilometrin hiihto-osuudella sentään ihmeisiin pysty.

Suomen joukkueen menestys riippunee aika lailla mäkiosuudella onnistumisesta. Jos Suomi onnistuu mäessä ja pysyy kärjen tahdissa kahdelle viimeiselle osuudelle, niin Itävallan, USA:n ja Saksan kanssa kullasta kamppailu ei olekaan niin mahdotonta. Tämä vaatii siis myös Talluksen ja Ryynäsen onnistumista ladulla.

Sivistynyt veikkaus joukkuekilpailun lopputuloksista + pientä analyysia:

1. Itävalta (Bieler – Kreiner – Gottwald – Stecher)
Itävalta voittaa mäkiosuuden ja lähtee yllämainitussa järjestyksessä hiihtoladulle. Bieler ja Kreiner pitävät pintansa ladulla, Gottwaldin lähtiessä matkaan n. 10-15 sekuntia ennen seuraavaa joukkuetta. Gottwald repii hieman eroa muihin kolmannen osuuden lopussa ja Stecher hoitaa homman kotiin viimeisellä osuudella. Sen verran on eroa, että maalisuoralla on varaa ottaa Itävallan lippu kantoon.

2. USA (Lodwick – Camerota – Spillane - Demong)
Hopeamitalin kohtalo ratkeaa ”viimeisessä nousussa” kun Bill Demong repii eroa Suomen ja Saksan joukkueisiin. Joukkueen muiden miesten onnistuneen hiihto-osuuden vuoksi Demongilla on kärkijoukkueista eniten paukkuja ratkaista homma USA:n eduksi. Voitto tulee n. 3 sekunnin marginaalilla seuraavaan joukkueeseen.

3. Saksa (Hettich – Frenzel – Kircheisen – Edelmann)
Edelmann hoitaa Saksalle olympiapronssia loppusuoran kamppailussa väsynyttä Hannu Mannista vastaan. Saksan on kisassa niukasti toisella sijalla viimeiselle osuudelle lähdettäessä, mutta Demong hiihtää Edelmannin nopeasti kiinni ja näin Saksan on tyytyminen pronssiseen mitaliin.

4. Suomi (Tallus – Ryynänen – Koivuranta – Manninen)
Valitettavasti Suomen miehistö ei aivan onnistu mitaliin edellyttävällä tasolla mäkiosuudella ja vasta Mannisen hurmiomainen hiihto nostaa Suomen taistelemaan mitaleista. Koivuranta yrittää parhaansa mukaan tavoittaa kärkijoukkueita hiihto-osuudella, mutta varsinaisen kirin aloittaa vasta Manninen viimeisellä osuudella. Talluksen ja Ryynäsen keskinkertaisten hiihto-osuuksien vuoksi Suomi on suht kaukana kärjestä ennen kahta viimeistä osuutta, eikä tilanne parane juurikaan Koivurannan myötä. Manninen aloittaa hurjan kirin, mutta juuri kovan matkavauhdin vuoksi häviää lopussa voimia säästelleitä ja vuorovetoa pitäneitä Demongia ja Edelmannia vastaan.

5. Norja (Kokslien – Moan – Tande - Schmid)
Mäkiosuudella n. 3,5 minuuttia kärjestä jäänyt Norja aloittaa hurjan kirin kun ensimmäisille osuuksille asetetaan kaksi ennakkoon koko kisan kovinta hiihtäjää, Kokslien ja Moan. Kiri riittää kuromaan etumatkaa kiinni paljon, mutta lopullisesti Norja jää kärjestä Tanden osuudella, kun mies hiihtää tasaiseen tahtiin muiden ”peräpään” maiden kanssa. Jan Schmid ratkaisee Norjalle viidennen sijan ennen Ranskan Jason Lamy Chappuita ja Japanin Norihito Kobayashia.

6. Ranska (Felisaz – Braud – Lacroix – Lamy Chappuis)
7. Japani (Watabe – Kato – Takahashi – Kobayashi)
8. Sveitsi (Schmid – Heer – Hug – Hurschler)
9. Tshekki (Slavik – Vodsedalek – Dvorak – Churavy)
 

Janezky84

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Argentiina, Italia, AC Milan
Sitten muutama sananen yksilöistä.

Felix Gottwald (Itävalta)
Voittajasuosikki numero yksi. Gottwald on kauden mittaa onnistunut mäkiosuudella kohtuullisesti ja on ollut hiihtoladulla nopeimpien joukossa yhdessä Moanin, Kokslienin ja Sebastian Haseneyn kanssa. Voitti Torinossa kultaa, voittaa Vancouverissa vähintään yhden matkan. On päässyt hyvään iskuun ennen olympialaisia ja uskoisin että onnistuu mäessä tarpeeksi hyvin pystyäkseen päihittämään muut huippuhiihtäjät kilpailun lopussa.

Jason Lamy Chappuis (Ranska)
Lamy Chappuin vahvuudet ovat ilman muuta mäessä. Jotta mies mielisi taistella olympiakullasta, on mäessä pakko onnistua sillä hiihto-osuuksien sijoitukset ovat painuneet pahimmillaan päällä 25 tällä kaudella. On toki onnistunut myös hiihdossa, mutta sijoitukset ladulla ovat olleet aika vaihtelevia. Mielestäni vähän ”anssikoivurantamainen” kilpailija.

Hannu Manninen (Suomi)
Rohkenen sanoa, että ainoa suomalainen mitalitoivo yhdistetyssä. Kunto on tietysti pieni arvoitus, mutta jos onnistuu yhtä hyvin kuin kilpailemissaan maailmancupin kisoissa, niin on tietysti yksi voittajasuosikeista. Niissä kisoissa joissa on ollut, on homma toiminut mäessä hienosti (ja Hannumaiseen tapaan tietysti myös ladulla).

Magnus-H. Moan (Norja)
Monesti sanotaan että mäkihyppy on vain yhdestä pienestä sekunnin sadasosasta kiinni, ja Moan tuntuu olevan aina juuri sen verran voittotaistelusta jäljessä. Okei, toki hyppäämiseen vaikuttaa muutkin kuin ”ponnistuksen ajoitus”, mutta tämä oli lähinnä esimerkki, sillä kaikille yhdistettyä seuraaville lienee selvää että Moan on lähes poikkeuksetta nopein mies ladulla. Tahtoo sanoa, että jos mäkiosuus menee vähänkin yläkanttiin, mahdollisuudet mitaliin tai vaikka voittoon asti ovat olemassa, mutta missään nimessä ei auta antaa hirveästi tasoitusta muille huippuhiihtäjille (Gottwald, Manninen, Kircheisen, Spillane, Demong, jne.). Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka Moan on usein epävarma mäessä, on hän silti voittanut kaksi viimeisintä maailmancupin osakilpailua joihin on osallistunut (mäen jälkeen sijoitukset 14. & 29., ladulla nopein). Kunto taitaa löytyä sopivasti olympialaisiin, eikä sitä tiedä vaikka Norskit olisivat treenanneet tässä kilpailujen välissä mäkeä sen verran, että kisoista olisi kotiintuliaisina joukkuemitali.

Johnny Spillane (USA)
Lienee tämän kauden perusteella Jenkkien vahvin valttikortti henkilökohtaisessa kilpailussa. Loistava hiihtäjä, joka tarvitsee myös onnistuneen mäkisuorituksen voittaakseen (ei tosin niin yläkanttiin kuin Moan tasoonsa nähden).

Bill Demong (USA)
Toinen vahva menijä USA:n joukkueessa, jolla on myös onnistuessaan mahdollisuudet vaikka mihin. Aika lailla samaa kastia Spillanen kanssa, tasaisen varma suorittaja joka on usein kärkijoukossa hiihtoajoissa. Jos onnistuu pääsemään kärkijoukkoon myös mäessä, niin mahdollisuudet ovat mitaliin, jopa kultaiseen. Yksi MC-voitto tältä kaudelta. Voitti viime vuoden MM-kisossa yhden kultaisen ja yhden pronssisen mitalin, joten kokemusta arvokisoissa menestymisesta on.

Mario Stecher (Itävalta)
Vähän samantyyppinen kilpailija kuin edellämainitut Spillane ja Demong, eli tasaisen vahva. Mahdollisuudet voittoon olemassa, mutta vaatinee pienen etumatkan ladulla kovimpiin hiihtäjiin nähden.

Björn Kircheisen (Saksa)
Yksi maailmancupin osakilpailuvoitto tältä kaudelta, tuli kovassa loppukirikamppailussa Moania ja Gottwaldia vastaan, sekä muutama muu hyvä sijoitus. Vahva hiihtäjä, mutta ei väläyttele mäessä mitenkään erityisemmin. Lähtee usein Gottwaldin ja muiden hiihtotykkien kanssa kisoihin samalta viivalta, häviten heille useammin hiihtoajoissa kuin voittaen. Silti potentiaalinen mitaliehdokas.

Tino Edelmann (Saksa)
Parempi mäessä kuin hiihtoladulla, mies jolla hyvänä päivänä on mahdollisuudet mitaleille. Vaatii onnistumista mäessä. Oikeastaan laskisin Edelmannin samaan kastiin Lamy Chappuin ja Koivurannan kanssa, eli tekee myös hyviä hiihtoja silloin tällöin, ja se nostaa sijoitusta.

Eric Frentzel (Saksa)
Kun katselee tämän miehen statseja kauden ajalta, niin tietty tasaisuus on löytynyt vasta loppupuolella. Oli kauden alkuvaiheissa siinä mielessä mielenkiintoisessa tilanteessa, että saattoi hyvin voittaa mäkiosuuden, mutta olla ladulla vasta 30.nopein. Seuraavassa kisassa homma sitten kääntyi päälaelleen: mäessä sija 20, mutta hiihtovauhti koko joukon neljänneksi nopeinta Jossain kisassa taas mäen jälkeen sijalla 6, ja samalla hiihtovauhti koko joukon 6.nopein. Jos suoriutuu hyvin molemmista osuuksista Vancouverissa, voi olla hyvinkin mitaleilla. Maailmancupissa kuitenkin sijoitus on kolmas, ja alla yksi voitto.

Alessandro Pittin (Italia)
Väläytellyt pari kertaa kauden aikana niin mäessä, kuin ladullakin. Mielestäni vahvempi kuitenkin ladulla ja onnistuessaan mäessä, kuka tietää miten kisat menevät. Vaatii nappisuorituksen taistellakseen mitaleista.

Pavel Churavy (Tshekki)
Yksi tasaisimmista yhdistetyn kilpailijoista tällä kaudella, ja on parantanut otteitaan mitä pidemmälle kausi on edennyt. Tasaisen hyvä sekä mäessä että ladulla. Churavyn laskisin jonkinlaiseksi jokerikortiksi näissä kisoissa, voi hyvin napata vaikka kaksi henkilökohtaista mitalia.

Seuraa myös näitä:
- Todd Lodwick (USA)
- Anssi Koivuranta (Suomi)
- Peter L.Tande (Norja)
- Jan Schmid (Norja)
- Mikko Kokslien (Norja)


En pitäisi mitalia mahdottomana kenellekään näistä. Lodwick on ainakin vahva ehdokas, sillä hyviä sijoituksia on tullut viimeisissä kilpailuissa joihin mies on osallistunut.

Sitten vähän omia veikkauksia, joita voi tarkistella kisojen jälkeen.

henkilökohtainen kisa 1, lopullinen järjestys
1. Felix Gottwald
2. Magnus-H.Moan
3. Johnny Spillane


henkilökohtainen kisa 2, lopullinen järjestys
1. Felix Gottwald
2. Hannu Manninen
3. Jason Lamy Chappuis
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Erittäin hieno ketjun avaus! Itse olen pähkäillyt, että 1. kisassa voisi kovemmat hiihtäjät olla keulilla, koska mäki hypätään pienemmästä mäestä. Voi olla hiihto-osuudelle lähdettäessä parikymmentä äijää alle minuutin sisällä. En tosin tiedä kuinka paljon enemmän metristä hyvitetään pinessä mäessä isoon verrattuna, vai onko pituuspisteet samat? Tuulihyvitys ei kuitenkaan ole näissä kisoissa käytössä.
Joten veikkaan, että jos Manninen ottaa mitalin, se tapahtuu eka kisassa. Tosin en usko, että yhdistetyssä tulee yhtään mitalia Suomeen. Jenkit ovat niin hyvässä hyppy ja hiihtokunnossa, että ottavat kasois-, jopa kolmoisvoitot molemmissa kisoissa ja voittavat myös joukkuekisan. 2. kisassa pronssi ranskaan ja eka kisassa Norjaan. Joukkuekisa: USA, Saksa, Itävalta. Toivottavasti veikkaan päin mäntyä (kuten tavallista). Anssi on jo luovuttanut.
 

portimo

Jäsen
Tosiaan hyvää analyysia Janezkyltä. Ja kuten Unkka toteaa, pienemmät erot tulee pienemmässä mäessä, joten luulisi tämän olevan Manniselle sen parempi matka.
(Johon liittyen kysymys, hiihtävätkö molemmilla matkoilla saman reitin?)

Lodwick tulee kyllä olemaan yllättävän paha, vaikka monet ei häntä ilmeisesti noteerakaan korkealle.

Mutta pakkohan se on luotettava Hannuun, kun hän itsekkin on niin rauhallisen kisoihin lähtiessä :) Vaikka väkisinkn tuo sen yhden (kulta)mitalin..


edit: Mutta tosiaan Hannuhan melko kookas hyppääjä, joten eikö sekin suosi sitä, että pienempi mäki olisi parempi? Vai onko hänen hyppytyylinsä jotenkin sellainen, joka suosisi isompaa mäkeä (suhteessa siis hiihtoeroihin)?

Voisi joku viisaampi kertoa näistä fysiologista eduista ja haitoista yhdistetyssä.(Ottaen olosuhteet huomioon)
 
Viimeksi muokattu:

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Edelmann hoitaa Saksalle olympiapronssia loppusuoran kamppailussa väsynyttä Hannu Mannista vastaan.

Tähän täytyy sen verran tarttua, että Manninen ei kyllä millekkään Edelmanille loppusuoran kirikamppailussa häviä, oli sitten kuinka väsynyt tahansa. Jotain Mannisen kirivoimasta kertoo Salt Lake Cityn olympialaisissa saavutettu sprintin 8.sija erikoismiesten seurassa. Eipä nyt tule ihan heti mieleen, että Hannu olisi yhdistetyn miehille loppusuoran taistelussa hävinnyt.

Mannisen kohdalla ratkaisevaa on tietysti, onko hän noissa ratkaisuvaiheissa iskuetäisyydellä. Mäessä ei saa tulla liikaa tasoitusta ja saa nähdä, miten aikaerosta palautuminen on onnistunut. Hiukan erikoista, että vaikka Manninen oli uutisten mukaan saannut siirrettyä alkuviikolta tentit, niin hän lähti kuitenkin matkaan vasta keskiviikkona.

Tietysti hienoa, että Manninen lopulta saatiin ylipäätään taivuteltua mukaan avausmatkalle, josta sitä menestystä sopii odotella. Nimittäin kuten täällä on todettu, niin pikkumäestä hypättäessä erot ladulle lähdettäessä pysyvät pienempänä, minkä pitäisi suosia Hannua.

Koivurannalla on takana vaikea kausi, mutta näen tässä todellisen mustan hevosen. Koivurannalta ei odotella paljon mitään, joten varsin painettomasti voi lähteä kisaamaan. Tilanne on tässä suhteessa täysin päinvastainen kuin viime kaudella, jolloin Anssi hallitsi maailmancupia, mutta MM-kisat menivät penkin alle.
 

Beltran

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Mets
Itse uskon myös että pikkumäki sopisi Manniselle paremmin kuin iso mäki koska eroja ei tule niin paljoa joskaan en tiedä minkälaisia aikahyvityksiä kummassakin kisassa on. Oliko ennen niin että yhdistetyn toinen kisa oli "sprintti" jossa oli yksi hyppy isosta mäestä, kun taas "normaalikisassa" oli kaksi hyppyä pikkumäestä ja tästä johtuen sprintti oli Manniselle kenties se vahvempi? Ja nyt kummassakin henk.koht. kisassa on vain yksi hyppy?

Kauden MC-kisoja seuratessani on mulle jäänyt sellainen mielikuva että mäkiosuudella ei tule kovinkaan isoja eroja mutta toisaalta taas parhaat mäkimiehet ovat olleet ihan kelpo hiihtäjiä myöskin. Enemmän on mutua kuin tietoa siinä arvelussani että toisin kuin takavuosina, Manninen ei enää ole porukan paras hiihtäjä ja enää ei mitään 1,30min eroa hänkään ota ladulla kiinni. Silloin kun Manninen voitti maailmanmestaruuden, hän muistaakseni kukisti hiihdossa Moanin mutta nyt Moan taitaa olla paremmassa hiihtovireessä kuin Manninen. Tosin voipi olla niinkin että Mannisen hiihtovauhti on nyt parempi kuin niissä MC-kisoissa joita hän tänä vuonna on kätnyt.

Oma ennakkosuosikkini molempiin henkilökohtaisiin kisoihin on Lamy Chappuis.
 

Eager

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Eagles, HPK ja Barça
Oliko ennen niin että yhdistetyn toinen kisa oli "sprintti" jossa oli yksi hyppy isosta mäestä, kun taas "normaalikisassa" oli kaksi hyppyä pikkumäestä ja tästä johtuen sprintti oli Manniselle kenties se vahvempi? Ja nyt kummassakin henk.koht. kisassa on vain yksi hyppy?

Aikaisemmin oli juurikin näin eli normaalikilpailu jossa kaksi hyppyä normaalimäestä ja 15 km:n hiihto (monesti se Hannun vahvempi matka sillä hyvät hyppääjät usein väsähtivät hiihto-osuudella vaikka eroa olisi ollutkin vaikka kuinka ja normaalimäessä ne erotkin pysyivät suhteessa hivenen pienempinä per hyppy) ja sprinttikisa jossa hypättiin yksi kerros suurmäestä ja päälle 7,5 km hiihto. Tässä ero jäi monesti turhan suureksi suhteessa hiihtomatkan pituuteen jolloin matka monesti loppuin Hannulta ns. kesken. Ennen näitäkin versioita oli omansa, mutta niistä kertokoon joku hivenen iäkkäämpi.

Hannusta sen verran ettei miehen hiihtokunto ole aivan takavuosien veroinen ihan jo väheisempien harjoitusmäärien vuoksi, sillä opiskelutkin ovat vieneet aikansa joten hypyt ovat entistä suuremmassa asemassa. Niiden onnistuessa uskon Hannun kyllä roikkuvan vaikka kenen perässä (jos vain sopeutuminen olosuhteisiin sujuu hyvin) ja sitten loppusuoralla ohi. Takamatkaa ei kuitenkaan parane antaa liikaa ja varsinkin Gotwaldille ja kumppaneille yhtään vaan sitä olisi näihin hyvä hivenen saadakkin. Koivuranta onkin sitten todellinen jokerikortti ja pääsee lisäksi kohtuu painettomasta paikasta iskemään, joka voi olla ihan hyväkin juttu.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Sinänsä kuitenkin huomionarvoista että Mannisen ainoa henkilökohtainen arvokisamitali (ja samalla voitto) on muuten sprintistä.

Perinteinen kisa on ollut tosiaan se kaksi hyppyä ja 15 kilometriä, mutta siitä sitten on nyt menty tähän yhteen systeemiin. Pisteiden arvo hiihtoladulla on muuttunut vuosien saatossa. Jossain vaiheessa ainakin joukkuekisassa mäkihypyn osuus oli aivan liian suuri. Japanilaiset nappasivat mäessä monta minuuttia etumatkaa eikä sitä voinut saada hiihdossa kiinni.
 

Thomasson

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Yhdistetty onkin erittäin mielenkiintoinen laji olympialaisissa. Kärki on viime kaudesta aika reippaasti laajentunut, ja kilpailemassa on monia monia voittoon kykeneviä miehiä.

Hannu Mannisen paikka on tässä ja nyt. Hänellä on elämänsä tilaisuus ottaa kauan haettu henkilökohtainen olympiamitali. Nyt mennään niin lähellä merenpinnan tasoa, että Manninen on parhaimmillaan. Esimerkiksi suhteellisen korkealla käydyt Torinon kisat olivat Hannun elimistölle vaikeat, eikä hän pystynyt saamaan itsestään niin hyvin irti kuin saa matalalla. Hänen suhteensa Vancouverissa muihin kärkikamppailijoihin on parempi. Jos Hannu on vielä loppusuoralla kärkiletkassa mukana, voin nostaa kädet kattoon. Muiden tulee karistaa Hannu mäissä pois kannoiltaan, tai pahan paikan edessä ovat.

Pikkumäen kisa on nimenomaan se Hannun paikka. Hän on sanojensa mukaan menestynyt ennenkin hyvin pienellä aikaerosta toipumisella. Ja mäessä syntyvät erot ovat tänään niin minimaaliset, että huomisiltana tullaan suoraan sanottuna käymään hiihtokilpailu. Noin minuutin sisällä on kauden mittaan ollut säännöllisesti niin mahdottomasti ukkoja, että ennemmin tai myöhemmin kärkeen on tavattu saada iso letka. Toki nyt tuulikompensaatiopisteet loistavat poissaolollaan, mikä hieman avittaa hyviä mäkihyppääjiä, mutta pikkumäestä tultaneen hyppäämään kuitenkin niin pienin eroin, että kovilla hiihtäjillä on tänäänkin suuri etu puolellaan.

Jason Lamy Chappuis on kelpo hiihtäjä mutta ennen muuta kova mäkimies, ja hänelle ison mäen kilpailu sopii paremmin. Vaikka hän lähtisi tänään kärjestä, takaa tullaan jossain vaiheessa rinnalle ja kovimpien hiihtomiesten toimesta todennäköisesti lopussa ohi. Kovimmat tykit pystyvät repimään Lamy Chappuisin noin minuutinkin eron kiinni ja ovat lopussa kovempia. Potentiaalinen mitalimies Jason on, mutta näkisin, että hänen voittonsa olisi maailmancupin selvästä johdosta huolimatta hienoinen yllätys. Ison mäen kilpailussa kultaan on hivenen paremmat mahdollisuudet.

Maailmancupissa kaikki huiput ovat olleet tänä talvena tavallistakin harvemmin kilpailemassa. Nyt kaikki ovat pelissä mukana Hannua myöten, joten todella kovat kilpailut tullaan käymään. Kaikkien kuntohuippu on tässä, ja maailmancup on tänä vuonna käytännössä kaikille sivuseikka, joten vasta nyt erotellaan kukot kanoista. Kaikki kovat hiihtäjätkin ovat ladulla terässään, joten tasaisen Lamy Chappuisin mahdollisuudet voittaa ovat maailmancupin kisoja pienemmät. Hän pysyy hyvin letkan mukana, mutta loppusuoralle löytyy muutamia kovempia kirijiä.

Itseäni kiehtovat erityisesti edellisvuoden arvokisoihin jäätävän hienon paluun kahdella kultamitalikilpailullaan tehneen mystisen amerikkalaisen Loddwickin ja erään Mannisen tarinat. Loddwick on myös ilman muuta mitalikamppailuissa mukana. Jos jompikumpi kavereista vetäisee näistä kisoista henkilökohtaista kultaa, kirjoitetaan hieno luku urheiluhistoriaa. Maailmancupissa menestyneet ja vihdoin MM-kullat saavuttaneet urheilijat ovat vielä olympialaisissa ilman sitä henkilökohtaista.

Anssi Koivuranta voi yllättää mainitussa suhteellisen paineettomassa tilassa. Kyyti on koventunut edelliskaudesta, mutta tällä kaudella on ollut hyvin vaikea saada samaan kisaan hyvää mäkiponkaisua ja hiihtoa. Jos sellainen sattuisi suurmäkeen, on tämä Anssi from outer space (Lamy Chappuisia mukaillakseni) kova ehdokas kirkkaimmille sijoituksille. Ennen muuta taitojen mukaista hyppäämistä ne kuitenkin vaativat.

Jokeriksi heitän Norjan Mikko Kokslienin, joka etenkin alkukaudesta väläytteli hiihtovirettään ja vei parin kisan hiihtoaikojen ykköstilankin. Kokslien oli viime kaudella ehkä kovimmassa kunnossaan vasta aivan kauden lopussa ja saavutti päätöskisassa ensimmäisen pallisijansa, joten jos nyt kunto on osattu ajoittaa, tulee Mikko säväyttämään. Pikkumäen kisassa tällä puolisuomalaisella on parhaimmillaan edellytyksiä ainakin kärkikymmenikön sijoituksiin.
 
Viimeksi muokattu:

Eager

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Eagles, HPK ja Barça
Sinänsä kuitenkin huomionarvoista että Mannisen ainoa henkilökohtainen arvokisamitali (ja samalla voitto) on muuten sprintistä.

Kyllä kyllä, mutta kuten muistamme ja tiedämme Hannun arvokisahistorian arvoituksista voisi kirjoittaa vaikkapa kirjan. Normaalikisa oli kuitenkin se kisa jossa mies hirmuhiihdoilla keskimäärin ne paremmat sijat napsi vaikka toki hyppyjen/hypyn onnistuessa ei miestä estänyt kukaan. Niin MC-kisoissa. Arvokisoissa menikin sitten hivenen pidempään kunnes se ensimmäinen, kauan tavoiteltu ja toistaiseksi ainoa henkilökohtainen voitto näki päivänvalon. Nyt Hannulta siis löytyy ne onnistuneet arvokisatkin takataskusta, joten siltäkin kantilta tien menestykseen pitäisi olla helpompi kuin ennen. Toivotaan että Hannu vain sen henkilökohtaisen olympiamitalinkin nyt kykenisi ottamaan sillä sen Hannulle jos jollekkin todellakin suo.
 

Mr.X

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Hienoa ja asiantuntevaa keskustelua tässä ketjussa!

Kuitenkin tekee mieli vielä kysyä, että voisiko joku ystävällinen yhdistetyn miehiä paremmin tunteva kertoa, että ketkä ovat siis Mannisen, Gottwaldin ja Moanin lisäksi top kympin kavereista erityisen kovia hiihtäjiä?

Erityisesti kiinnostaa Spillanen, Demongin ja Lodwickin hiihtovauhdit...

Kiitoksia jo etukäteen mahdollisista vastauksista!
 

Marwin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres
Kuitenkin tekee mieli vielä kysyä, että voisiko joku ystävällinen yhdistetyn miehiä paremmin tunteva kertoa, että ketkä ovat siis Mannisen, Gottwaldin ja Moanin lisäksi top kympin kavereista erityisen kovia hiihtäjiä?

Erityisesti kiinnostaa Spillanen, Demongin ja Lodwickin hiihtovauhdit...
En nyt tiedä tarkoititko maailmancupin tilanteen top-10 miehistä vai miten...

USA:n miehistä jos muutaman sanan sanoisi. Lodwick on tällä kaudella aika vähän kilpaillut, mutta kaikissa kilpailuissaan ollut 10:n parhaan hiihtäjän joukossa. Selvästi keskitasoa kovempi hiihtäjä eikö huono mäkimieskään. Vertailin hieman Moanin hiihtoaikoihin, niin kuitenkin aina sen vähintään puoli minuuttia hävinnyt turskalle ladulla.

Demongilla takkusi hiihto alkukaudesta, mutta paransi kauden edetessä. Pidän kuitenkin Demongia kovempana hiihtäjänä kuin Spillane, vaikka Spillane alkukaudesta hiihtikin parempia aikoja kuin Demong. Ainakin Chaux Neuven toisessa kisassa ja Val di Fiemmen nousuissa Demong pesi minuuttikaupalla Spillanea hiihtoajoissa ja nuohan olivat ihan viimeisiä kisoja, joissa jenkit olivat vielä mukana.

Jos nyt pitäisi heittää yhdistetyn top-10 miehet ladulla, niin siihen joukkoon mahtuisi ainakin Moan, Kokslien, Manninen ja Gottwald. Siinä selkemmät nimet. Kuusi muuta nimea on todella vaikea nimetä, kun on sen verta valinnanvaraa. Heitetään nyt kuitenkin Pittin, Kircheisen, Demong, Lodwick, Wendel ja Haseney. Muita potentiaalisia nimiä tuohon mm. Frenzel, Edelmann, Stecher ja miksei Anssikin.

Norjahan saa halutessaan ladulle neljä todella kovaa hiihtäjää. Moan, Kokslien, Wendel ja vaikkapa Tande. Mäkikunto on sitten ihan toinen juttu.. edit: tämä siis joukkuekisaan viitaten.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Yhdistetyssä on mukana 45 kilpailijaa. Hannu Manninen hyppää numerolla 31 ja Anssi Koivuranta numerolla 34. Toivotaan hyviä vastaisia tuohon saumaan ja loppupäähän takatuulta. No taitaa kuitenkin olla olosuhteet kuten eilen, tyhjä mäki ja tasapuoliset, hyvä niin. Uskon sen sopivan Hannulle ja nimenomaan tässä kisassa on se iskun paikka.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
No niin mäkiosuus on hypätty. Kulta tullaan ratkaisemaan Spillanen ja Lodwickin kesken. Oli kyllä todella surkeaa, kun lopussa huiput joutuivat hyppäämään niin huonoihin oloihin. Lamy Chappuis olisi ollut varma voittaja jos olisi päässyt samoihin oloihin kuin Ryynänen. Nyt joutuu sitten taistelemaan siitä prossista ja Moanin ja Gottwaldin kisat meni täysin pipariksi. Olisi kyllä voitu odottaa, että tuulet olisivat parantuneet.
 

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Kyllä loppupää kärsi olosuhteista. Lodwik pääsi vielä kohtuullisiin olosuhteisiin, voittanee kisan. Hannulta ihan kohtalainen hyppy, näytti vaan yrittävän liikaa. Samoin Anssi. Toivotaan, että Ryynänen jaksaa roikkua Lodwikin mukana, tosin siinä voi olla Spillane ja Lamy Chappuiskin samassa letkassa. Sitten tulee varmaan aika moinen letka, Kirchaisen, Stecher, Pittin ja Hannu myös. Jänskättää kovasti, tuleeko taas 4. sija Suomeen. Mitalit taitaa mennä Usaan ja Ranskaan.
 

VT

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kulta tullaan ratkaisemaan Spillanen ja Lodwickin kesken. Oli kyllä todella surkeaa, kun lopussa huiput joutuivat hyppäämään niin huonoihin oloihin. Lamy Chappuis olisi ollut varma voittaja jos olisi päässyt samoihin oloihin kuin Ryynänen.
Ei ole olemassa mitään varmoja voittajia, etenkään yhdistetyssä. Kyllähän tässä yritettiin antaa tasapuoliset olosuhteet, mutta minkäs teet, kun sää muuttuu kesken kisan.

Mielenkiintoinen ja tiukka hiihto-osuus luvassa. Ryynänen voi olla onnistuessaan mitaleilla, mutta etenkin Lodwick ja Spillane tulevat kovaa takaa. Koivuranta lievä pettymys, sillä nyt mitaleille ei ole asiaa, pistesija otettavissa. Manninen voi hyvin nousta voittotaisteluun.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Sitähän ne nimenomaan odottivat. Vai ihanko muuten vain siellä yksi sun toinen hyppääjä odotteli riu'ulla pitkän tovin. Senhän takia nuo tuulen raja-arvot on asetettu, jotta kisa olisi tasapuolinen.

Väitäkkö tosissasi että olot olivat tasapuoliset? Joo odotettiinhan siellä, mutta olot ei missään nimessä tasapuoliset. Kyllä Lamy Chappuis olisi hypännyt samoilla mitoille kuin Ryynänenkin jos olisi ollut samat olot, ja hyvänä hiihtäjänä olisi ollut varma voittaja.

Kyllä USA vie kasi kirkkainta mitallia ja sitten on iso porukka kilpailemassa prossista. Ryynäselläkin unelmahiihdolla mahdollisuudet prossiin. Anssi oli taas todella huono. Kun miehen parempi osa-alue hyppy takkuaa ja kun mies ei osaa kuin roikkua ladulla, niin ei tule menestystä. Mahtoikohan olla yhden huippukauden mies tämä Koivuranta. Taisi pissa nousta päähän.
 
Väitäkkö tosissasi että olot olivat tasapuoliset? Joo odotettiinhan siellä, mutta olot ei missään nimessä tasapuoliset. Kyllä Lamy Chappuis olisi hypännyt samoilla mitoille kuin Ryynänenkin jos olisi ollut samat olot, ja hyvänä hiihtäjänä olisi ollut varma voittaja.

Olot olivat sellaiset kuin säännöt sallivat. Eivät ne ikinä kaikille identtiset ole. Sen takia noita tuuliarvoja asetetaan, että säännöt ovat mahdollisimman tasapuoliset. Toki loppupään hyppääjät tänään kärsivät, mutta kukapa ei joskus kärsisi. Aika idiotismia väittää ranskalaista varmaksi voittajaksi paremmilla oloilla. Ei se tälläkään kaudella kaikkia kilpailuja ole voittanut.
 

VilleLeino

Jäsen
Suosikkijoukkue
NATO, Barca&Pep, Argentiina, Canada
Aika idiotismia väittää ranskalaista varmaksi voittajaksi paremmilla oloilla. Ei se tälläkään kaudella kaikkia kilpailuja ole voittanut.

Minä perustankin väitteeni ranskalaisen voitosta siihen, että tuolla erolla mikä Ryynäsellä on muihin, Lamy Chappuis voittaisi kultaa
 
Minä perustankin väitteeni ranskalaisen voitosta siihen, että tuolla erolla mikä Ryynäsellä on muihin, Lamy Chappuis voittaisi kultaa

No kaipa sun pitää sitten ottaa huomioon, että täysin tasapuolisilla olosuhteilla joku muukin olisi hypännyt todellisuutta pidemmälle kuin Lamy Chappuis.
 

Isaskar

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Kyllä Lamy Chappuis olisi hypännyt samoilla mitoille kuin Ryynänenkin jos olisi ollut samat olot, ja hyvänä hiihtäjänä olisi ollut varma voittaja.

Monelle muullekin olisi tullut lisää metrejä ja Lamy Chappuis ei todellakaan olisi mikään varma voittaja, jos saisi reilu puoli minuuttia eteen jenkeille ja Pittinille.

Pittin on melko saman tasoinen hiihtäjä kuin Spillane, joten mitalit eivät ole tässä vaiheessa vielä jaettu. Pittin ei tosin välttämättä pysty mihinkään häikäisevään loppukiriin. Mutta on siellä muitakin, esimerkiksi Stecher on parhaimmillaan ladulla niin hyvä, että voi vaikka voittaakin.

Suomalaisittain lähtökohdat on mielenkiintoiset, vaikka taitaa käydä taas niin, ettei eväät riitä ihan mitaleille. Ryynänen pakittaa tuolta lähemmäs kymmenettä sijaa ja Koivurannalle tekee tiukkaa pysyä kympin joukossa. Mannisen ero ei ole paha, mutta aika vaikea veikata, mihin hiihtokunto riittää. Ainakin entinen Manninen tulisi noista asemista helposti mitalikamppailuun.

Oma veikkaus kärkikolmikosta:

Lodwick
Stecher
Spillane
 
Viimeksi muokattu:

Unkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool FC
Ampumahiidossa tuli äsken vettä ja räntää. Saas nähdä minkä kelin pukkaa yhdistettyyn. Suksen valinnalla ja voitelun onnistumisella on tänään suuri merkitys. Toki myös hiihtokunnolla.
 

Chilango

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpat, Les Habs
Ampumahiidossa tuli äsken vettä ja räntää. Saas nähdä minkä kelin pukkaa yhdistettyyn. Suksen valinnalla ja voitelun onnistumisella on tänään suuri merkitys. Toki myös hiihtokunnolla.

Korjatkaan jos olen vaarassa mutta kunnon ranta-/lumisateesta olis etua Manniselle. Edellamenijat joutuvat auraamaan latua autki ja takaa on helpompi tulla. Tama tietysti jos suksi skulaa kunnolla.
 
Viimeksi muokattu:

-FNM-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Korjatkaan jos olen vaarassa mutta kunnon ranta-/lumisateesta olis etua Manniselle. Edellamenijat joutuvat auraamaan latua autki ja takaa on helpompi tulla. Tama tietysti jos suksi skulaa kunnolla.

Huonossa kelissä täytyy ottaa huomioon myös voitelun onnistuminen. Eli ei niin yksiselitteinen asia.

Tovotaan, että Mannisella voitelut yms kohdillaan ja mitalin voittaisi.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös