Mitenkäs tuo nyt jatkossa on, kytkeytyykö laajakaistasopimus tuohon kaapelin omistajaan vai onko periaatteessa mahdollista että kun yksi on kaapelin jo alueelle vetänyt niin uusi yritys vuokraa sitä? Vai tuleeko uusi kaivuri parin viikon päästä ja vetää omansa siihen edellisen kylkeen?
Olen yhdellä Suomen suurimmista operaattoreista töistä ja vastaan tähän yleisellä tasolla. Tältä foorumilta sinun voi olla haastavaa tai jopa mahdotonta saada tähän kysymykseen vastaus, koska edes päivittäistä työtä tämän homman kanssa tekeville tämä valokuitumaailma on niin villiä. Vastaan sinulle tälleen yleispätevästi ja tyhjentävästi sekä savolaisittaisin:
suottaapi olla tai sitten ei. Seuraavaksi yleistä ja tylsää lätinää, joka voi kuulostaa apinan kouluttamiselta, mutten sellaisena sitä tarkoita.
Valokuitua hankkiessa pitää erottaa käytännön tasolla kaksi eri asiaa toisistaan:
- kuka rakentaa sen itse valokuidun eli juuri tuo, mitä sinäkin kysyt - kenen kaapeli on?
- kuka tarjoaa tähän kyseiseen kaapeliin lopputuotteen - lopputuote on internetyhteys välillä 50-1000M yleensä.
Kolme suurinta operaattoria (DNA, Elisa, Telia) ovat jokaisessa projektissa, jossa on kyseessä heidän
lopputuotteensa 95 % ajasta varsin näkyvästi mukana. Myös sellaiset tunnetut valokuidun eli sen kaapelin rakennuttajat yleensä kertovat asiakkaalle varsin suoraan, keneltä se itse lopputuote tulee. Markkina on kuitenkin levähtänyt, villi eikä se toimi markkinaehtoisesti, koska pääsääntöisesti valokuituprojektit eivät ole edes operaattoreille mikään kultakaivos vaan kallis projekti. Usein puhutaan nätisti myös
avoimesta kuidusta, johon ainakin itse suhtaudun ja kannustan myös muita suhtautumaan hyvin suurella vakavuudella. Kuinka avoin se avoin oikeasti on? Voi olla, että esimerkiksi sellaista valokuituprojektia myydään nimellä avoin kuitu, joka sattuu sijaitsemaan vaikka jossakin kaupungissa, jossa yksi operaattori sattuu omistamaan koko runkoverkon. Käytännössä asiakkaalle tähän avoimeen kuituun liittyessään ei jää mitään muita lopputuotevaihtoehtoja kuin kyseinen operaattori. Eli usein tätä käytetään lähinnä markkinointijippona.
Pitkä vastaus siis: jos aidon oikeasti haluat selvittää, onko kotikulmillesi rakentumassa millainen vaihtoehto niin kannattaa ainakin tsekata
valokuitunen, koska he usein ilmoittavat kyllä, minkä operaattoreiden lopputuotteita verkkoon on käytettävissä ja heillä on tietojeni mukaan projekteja jokaisen operaattorin kanssa eli tekevät yhteistyötä aina kyseisen alueen runkoverkon omistajan kanssa. Mikäli tämä toinen yritys tarjoaa sinulle hyvää diilia niin kannattaa heiltäkin ihan suoraan tiedustella, että mistäs firmoista se netti on saatavilla. Ja netti ei sitten ole sama asia kuin sähkö: pääsääntöisesti alueen runkoverkon omistajalla on tarjolla parhaat yhteydet sille alueelle ja tällöin valokuituprojektissa kannattaa varmistaa, että pääsee tuon runkoverkon omistajan verkkoon itsekin.
Tähän annan ilmaisen vinkin, jota jokainen saa noudattaa ihan omalla vastuullaan: runkoverkon omistajan voi päätellä avaamalla jokaisen operaattorin sivut ja katsomalla, millaisia nettejä on omaan kotiin ja lähiosoitteisiin saatavilla. Usein runkoverkon omistaja tarjoaa alueelle kiinteän laajakaistat lähes poikkeuksetta esim. taloyhtiöille selvästi paremmalla hinnalla kuin muut. Tämä ei omakotitaloalueilla toimi aivan yhtä hyvin, mutta jos löytyy esim. kerrostaloja läheltä niin kannattaa kurkkia, onkos siellä jollakin operaattorilla yhtiövastikkeellista nettiä tarjolla (eli jotain tyyliin 10M kuuluu 0 € asukkaalle) - jos näin on niin kyseessä on todennäköisesti alueen runkoverkon omistaja.
Lisätään vielä loppuun, että en halua julkisesti mustamaalata yhtäkään operaattoria tai valokuidun rakentajaa JA VIESTINI VOI SISÄLTÄÄ ASIAVIRHEITÄ!