Valhe, emävalhe, tilasto...?

  • 20 146
  • 51

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kävin piruuttani vilkaisemassa SM-liigan tehopörssiä ja silmille suorastaan hyppäsi seuraava rivi:

12. Strbak Martin, HPK 9 19 -2 17

Vertailun vuoksi kärkikolmikko:

1. Kukkonen Lasse, Kärpät 46 57 -20 37
2. Myllykoski Mikko, Kärpät 45 55 -22 33
3. Tuulola Marko, HPK 45 59 -27 32


Jos veljekset Tuulola&Strbak olisivat pelanneet koko kauden yhdessä, ei olisi todennäköisesti tuota kauneusvirhettä ja kahta kärppäläistä ykkösenä. Hurjat lukemat on Martin lyönyt tiskiin tähän mennessä. Kuka kehtaa vielä väittää, etteikö Kerho olisi tehnyt huippukaappausta samaan aikaan kun muut seurapomot seulovat jämiä!


PS. Tähän ketjuun saa sitten laittaa muitakin tilastokukkasia. En viitsinyt avata Strbakille enää tässä vaiheessa omaa ketjua.
 

travolta

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Jos veljekset Tuulola&Strbak olisivat pelanneet koko kauden yhdessä, ei olisi todennäköisesti tuota kauneusvirhettä ja kahta kärppäläistä ykkösenä.

Jos ja jos... ainahan voi jossitella, mutta onko siitä hyötyä? Saattaisi olla, että kaksikko Tuulola&Strbak olisi tehotilaston kärjessä, JOS Strbak olisi pelannut kauden alusta HPK:ssa. Mutta kun ei ole niin ei ole ja tilastokärki on, mitä se on. Ei siinä mitään kauneusvirhettä ole. Kaverit on on ollu oikeeseen aikaan kentällä ja ansainnu paikkansa tilaston kärjessä.

Otsikon toteamus "Valhe, emävalhe, tilasto" sopii varmastikin monesti kuvaamaan tilastojen totuudenmukaisuutta, mutta väittäisin, että jääkiekon kohdalla näin ei ole. Tosin tämä on vain minun henkilökohtainen mielipide, joten ottakaa vapaus väittää toisin.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Kävin joutessani tutkimassa liigan sivuilta Kerhon +/- lukemia. Ilokseni huomasin, että Kerholle on tehty viidessä ottelussa ainoastaan kaksi maalia tasakentällisin. Yllättäen ne ovat menneet molemmat Louhi-Burström-Virralle, jota olen pitänyt hyvin molempiin suuntiin pelaavana ketjuna. Kerholle ei ole siis tehty kolmessa pelissä ainuttakaan maalia tasakentällisin (Blues, Jokerit, Tappara). Vaikka viisi peliä on aika pieni otos, kertoo se kuitenkin jo suuntaa ihan kivasti.
 

Rontti

Jäsen
Suosikkijoukkue
paska kiekko
Aikani kuluksi tilastoja tutkiskellessani törmäsin Kerholaisittain muutamaan mielenkiintoiseen asiaan:

HPK:lle on tehty vähiten maaleja koko sarjassa. Tilanne on ennenkuulumaton, sillä yleensähän HPK on tehnyt paljon ja samalla omiinkin on lipsahdellut aika määrä kaappeja. Tämähän on tietenkin pudotuspelejä ajatellen hyvä asia.

Kerholla on sarjan paras alivoima. Nyt muutaman viimeisen ottelun aikana on omiin livahdellut ylivoimamaaleja, mutta silti Kerho porskuttaa ykkösenä. Huono ylivoimapeli ei ole ollut pelkkää harhaa, vaan Kerho on siinä tilastossa vasta yhdeksäntenä. Parannettavaa on.

Paljon parjatun Joni Puurulan torjuntaprosentti on hyvä 92,71. Rob Tallasilla vastaava lukema on 92,6.

+/- tilastossa löytyy miinukselta HPK:sta: Mäkiaho(-7), Yli-Junnila(-5), Louhi (-5), Virta(-3), Väisänen(-1) ja merkittäviä plussia: Tuulola(+8), Kucharcik(+6), Loikas(+6)!!, Laakkonen(+5), Aalto(+5), Vujtek(+4), Eskelinen(+4)

Pistepörssin kärki on melkeinpä HPK-vapaata aluetta, sillä vain Janne Laakkonen on kahdenkymmenen parhaan joukossa (18).

HPK:n ahkerin laukoja on Teemu Aalto, joka on kiskaissut yhteensä 160 kertaa. Hyökkääjistä ahkerin laukoja on Hannu Väisänen, joka on tulittanut 103 kertaa.

Tämä kaikki ja paljon muita tilastoja SM-Liigan virallisilta sivuilta .
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niin, valehtelevatko tilastot todellakin niin paljon, että HJ Puurula on surkea ja epävarma maalivahti, vaikka torjuntaprosentti onkin hulppeat 93,33 (liigan kolmanneksi paras Lehdon ja Bäckströmin jälkeen)?

Vai olisiko nyt vaan niin, että Puurula torjuu niin omintakeisella tyylillä, että se herättää kauhua katsojassa ja luo siten virheellisen mielikuvan miehen todellisesta osaamisesta? Viime kauden jälkeen Puurulan torjuntaprosentti, jos oikein muistan, oli yli 92, joten nykyistä prosenttia ei voi kokonaisuudessaan pistää parin hyvin menneen pelin ja huonojen vastustajien piikkiin.
 

Axel K.

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Puurulan morkkaaminen on muodikasta

Se nyt vaan on siistiä morkata Puurulaa jostain syystä tällä hetkellä. Okei, kyllähän jännitystä peleissä piisaa, kun Joni on kentällä. Mutta montako peliä on hävitty Puurulan vuoksi on hävitty tällä kaudella? Väitän, että ei yhtään. Esim. Ilves-ottelun tappio johtui kyllä kenttäpelaajien munattomuudesta, ei Puurulasta, vaikka hänellä nyt ei ihan paras päivänsä ollutkaan.

Joskus vaan jotkut pelaajat saavat "ikuisen häviäjän" leiman otsaansa, ja siitä on todella vaikea päästä eroon, vaikka onnistuisi kuinka monta kertaa peräkkäin.
 
Viimeksi muokattu:

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Tilasto on katsojan silmässä

Totta haastat Axel. Ihminen löytää aina katsomastaan pelistä, tutkimistaan tilastoista ja puolison äänensävystä tukea omille käsityksilleen. Tai jos ei löydä on hänestä lähteessä vikaa; väärin tilastoitu, väärin tehty maali ja 'teeskentelet hellällä tuulella oloa'.

Puurula on parantanut viime kaudesta. Mutta toki edelleen se mailankäyttö ja irtokiekkoihin säntäily saa sydämen tykyttämään ylimääräisiä lyöntejä tai jättämään muutaman väliin. Pelin selittäminen on helpompaa kun on etukäteen päättänyt ketä syyttää.

Minä syytän yleensä Mäkelää. Ja minusta Ylli on parempi kuin Burre. Ja Ylillä on tehot -5... se on tilastoharha! Ja Jalonen on pönttö kun ei ymmärrä.
 

Daemon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Juventus, FC Slayer
Puurula on todellakin kehittynyt sitten viime kauden. Onpa meneillään jonkinlainen tyylin muutoskin, tai paremmin sanottuna yhtenäisen ja jatkuvan tyylin löytyminen.

Perusasioissa Puurula on eniten kehittynyt. Vielä viime kaudellakin torjunnat olivat kummallisia, eikä suinkaan helpoimman kautta tehtyjä. Mies teki siis niin sanotusti todella paljon ylimääräisiä hommia. Nyt tuo Jonin oleminen ja tekeminen on selkeästi yksinkertaistunut.

Ainahan Joni on ollut kassari, joka haparoi perustilanteissa, mutta sitten kahmii ajoittain uskomattomia ns. varmoja kaappeja kiinni. Nyt kun nuo "perusasiatkin" ovat menneet eteenpäin, on suunta oikea!
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Ja kun tilastoja kerran alettiin tuijottamaan, verrataan HJ:ta vaikka Chigagon Thibaultiin. Ja kas, molemmilla sama torjuntaprosentti. Thibault komeilee omalla lukemallaa NHL:n kakkosena, mikäli teksti-tv:n tilastoihin on luottaminen.

Ei vais, olin aika hämmästynyt Jonin tilastosta, kun se vihdoin pelattujen pelien riittäessä ilmestyi YLE:n sivulle. Ehkä se Ilves-matsi oli vain liian tuoreena muistissa kaikkine pomputteluineen. Krediittiä pitää kyllä antaa kahdesta edellisestä ottelusta. Yhteensä yksi päästetty maali ja tukku huippupelastuksia kaupan päälle.
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
HJ Puruluusta taas..

Ei himskatti, joudunko kääntämään kelkkaani 180 astetta ja päästämään palstoille hiipimään ajatuksen idun siemenen siitä että Kaarelasta olisi ollut jotakin hyötyä?

EDIT: Kirjootus oikeheemmaks
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Joo, kyllä minustakin HJ on huonompi kuin RT. Minusta kuitenkin HJ 12-2003 on parempi kuin HJ 03-2003. Jotakin on miehelle tapahtunut. Ja Kaarela on ollut paikalla.

Tai sitten se vaikutelma johtuu joukkueemme muuttuneesta pelityylistä.
 

Timbit

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Canucks, BC Lions
Vaikuttaako Jonin katastrofaalinen mailapeli myös pelaamisen muiden osa-alueiden arviointiin? Epäilemättä, ainakin jonkin verran. Jos se ei kerran osaa edes viiden metrin syöttöä antaa, niin miten se muka osaisi ottaa yläkulmalaukauksen hanskallaan kiinni? Tähän kun vielä lisätään omintakeinen pelityyli, joka ei ihan muistuta rauhallisena muurina maalillaan seisovan kassarin tyyliä, niin mielikuva lähinnä säkällä kiekkoja torjuvasta sätkyukosta on melko valmis.

SaiPa-pelin jälkeen olin valmis ehdottamaan, että Jonilta otettaisiin maila pois. JYP-pelin jälkeen olin tyytyväinen, etten ehdottanut, vaikka tuskin kukaan olisi ehdotustani vakavasti ottanut.
 

Svitek

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK juniorijääkiekko
Nyt meillä on ainakin maalivahtikaksikko, jolla voidaan mennä loppuun saakka, eikä tarvitse keväällä jännittää Tallasin päivän virettä. HJ:n voi näillä näytöillä laittaa kehiin koska tahansa. Vaikka kiekkoja tulee eteen, niin Joni ottaa melkein aina kiinni myös sen riparin. Tallasin luottamusta herättävä torjuntatyyli on toki omiaan heikkosydämisille, mutta jännitystä ja elämyksiä rivikatsoja niistä peleistä hakee. Siihen HJ:n huikea torjuntatyyli on ihan omiaan. Itselläni ainakin pulssi nousee aina vähintään 20:llä, kun Jonilla on kiekko lavassa. Adrenaliinia kansalle.
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Maalivahteudesta

Tuli muuten puolitosissaan tämmöinen pohdinta mieleeni, joku jääkiekkoasiaa tunteva voisi vastata. Toki saa vastata myös palstan vakioporukka.

Olen aina käsittänyt että 'righteus' tai 'lefteys' on syntymässä saatava ominaisuus. Samoin vasenkätisyys ja oikeakätisyys. Nuo seikat eivät liity toisiinsa mitenkään.

Entäpä sitten räpylänpitokäsi? En voisi kuvitella laittavani pesisräpylää oikeaan käteen, tuntuu ihan luonnottomalta (vaikka oliskin oikeakätinen räpylä). Tuosta en tosin osaa sanoa että onko se opittu asia vai syntymäominaisuus. Jos syntymäominaisuus niin right-veskareit ovat harvinaisia koska pitää samalla olla oikeakätisräpyläisyys.

Ja tästä päästään veret seisauttavaan teoriaani. Vasenkätisenä räpylä liikkuu Jonilla sukkelasti. Mailankäyttö vaikeaa:
Joni Puurula on oikeasti right-pelaaja.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Heititpä Twite mielenkiintoisen kysymyksen pohdittavaksi. Olen itse niin pata...viti...umpi-oikeakätinen (ja myös -jalkainen), etten voisi kuvitellakaan pitäväni räpylää oikeassa ja mailaa vasemmassa. Enkä osaa kokeilematta arvioida, kumpi osa-alue kärsisi pakkovaihdosta enemmän. Luultavasti kuitenkin mailapuoli, kun oikean käteni koordinaatio on niinkin paljon vasenta parempi. Salibandymaalissa en ole huomannut isoa eroa käsien toiminnan välillä, ehkä oikea on pikkaisen nopeampi, tai siis vähemmän hidas.

Mutta jos HJ on tosiaan vasuri ja pelaa 'oikeakätisenä', en enää yhtään ihmettele mailapelin persoonallisuutta.
 

Jomppa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Re: Maalivahteudesta

Viestin lähetti Twite
Ja tästä päästään veret seisauttavaan teoriaani. Vasenkätisenä räpylä liikkuu Jonilla sukkelasti. Mailankäyttö vaikeaa:
Joni Puurula on oikeasti right-pelaaja.

Saattaapi muuten asia ollakin juuri tuollalailla. Itsekin kirjoitan vasemmalla kädellä, heitän oikealla, pidän räpylää vasemmassa kädessä ja pelaan rightin puolelta. Mutta, jos maalivahdinmailalla pitäisi laukoa, niin ei siitä mitään tulisi. Tietenkin tuota voi harjoitella ja eiköhän sen vedon jotenkin ajan saatossa saisi lähtemään.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pähkinä purtavaksi

Hänellä on "omintakeinen" torjuntatyyli, aina rähmällään jäällä, eri raajat sojottaen eri suuntiin. Mailapelissäkin on parantamisen varaa. Kuka hän on?










Vastaus: Dominik Hasek (miettikääpä.....)
 

Twite

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hämeenlinnan Pallokerho
Viestin lähetti Ossi

Mutta jos HJ on tosiaan vasuri..
Ei mikään jos.

"Monet älykkäät ihmiset ovat vasenkätisiä. Ja minä." - J Puurula, faniristeily 2003.

Lauseen kuulivat myös Jomppa ja ifota. Heidän havainnointikykynsä tosin oli tilanteessa rajoittunut. Ei pelkästään etanolin vuoksi vaan koska kävivät samalla hetkellä keskustelua A Heinon kanssa Johnny-lempinimestä.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Re: Maalivahteudesta

Menee harvinaisen kauas aiheesta, mutta menköön...

Viestin lähetti Twite
Olen aina käsittänyt että 'righteus' tai 'lefteys' on syntymässä saatava ominaisuus. Samoin vasenkätisyys ja oikeakätisyys. Nuo seikat eivät liity toisiinsa mitenkään.
Kyllä nuo kaiketi toisiinsa mitenkään liittyvät. Siis vasenkätiset ovat useammin rightteja, oikeakätiset leftejä, ymmärtääkseni.

Entäpä sitten räpylänpitokäsi? En voisi kuvitella laittavani pesisräpylää oikeaan käteen, tuntuu ihan luonnottomalta (vaikka oliskin oikeakätinen räpylä). Tuosta en tosin osaa sanoa että onko se opittu asia vai syntymäominaisuus. Jos syntymäominaisuus niin right-veskareit ovat harvinaisia koska pitää samalla olla oikeakätisräpyläisyys.
Ainakin Suomessa tuo räpylänpitokäsi riippuu aika paljon heittokädestä, joka yleensä on se parempi käsi. Siinä vaiheessa kun pallon heittelyssä otetaan räpylä mukaan, laitetaan se siihen toiseen käteen.

Näin yksinkertaista tämä ei tietysti oikeasti ole. Otetaan esimerkiksi pikkuveljeni: vasenkätinen perinteisten määritelmien - kirjoittamisen ja syömisen - perusteella, heittää palloa kuitenkin oikealla ja pitää siis räpylää vasemmassa kädessä. Mailaa pitää oikea käsi alhaalla. Käytännössä tämä tarkoitti aikanaan pihapeleissä sitä, että veljeni oli maalivahtina "left" ja kenttäpelaajana "right". (Vai olikohan sillä erikseen oikean käden räpylä "lätkää" varten. En muista.) Ei tuo Twiten teoria siis mitenkään aivan mahdoton ole, vaikka todennäköisempi syy mailapelin heikkoudelle on (Suomessa yleisesti) huono valmennus sen suhteen.

Ylipäätään tämä kätisyys on outo evoluution oikku. Joku perinnöllisyystietäjä voisi selittää, missä vaiheessa tämä ominaisuus on eläimille kehittynyt ja mistä syystä sen arvellaan kehittyneen.
 
F

Flonaldo

Viestin lähetti Jussih
Niin, valehtelevatko tilastot todellakin niin paljon, että HJ Puurula on surkea ja epävarma maalivahti, vaikka torjuntaprosentti onkin hulppeat 93,33 (liigan kolmanneksi paras Lehdon ja Bäckströmin jälkeen)?

Vai olisiko nyt vaan niin, että Puurula torjuu niin omintakeisella tyylillä, että se herättää kauhua katsojassa ja luo siten virheellisen mielikuvan miehen todellisesta osaamisesta? Viime kauden jälkeen Puurulan torjuntaprosentti, jos oikein muistan, oli yli 92, joten nykyistä prosenttia ei voi kokonaisuudessaan pistää parin hyvin menneen pelin ja huonojen vastustajien piikkiin.
Ei Joni ole surkea maalivahti, sen sijaan epävarma kassari HJ todellakin on. Ei se omintakeinen tyyli ole pelkästään hieman hassun näköistä, vaan kyllä siinä on ihan vikojakin.

Pelityylinsä vuoksi Puurulalle saattaa upota lähes mikä tahansa kuti mistä tahansa lauottuna. Tämä aiheuttaa epävarmuutta, niin katsojissa kuin joukkueessakin.

Puurulalle tulee torjuntoja ottelua kohden 28+ kappaletta, Tallasille taasen n. 23 kappaletta. Tuo ei ole enää pelkkää sattumaa, mutta sitä en lähde arvailemaan mistä tuo johtuu. Puurulan Tallasia parempaan torjuntaprosenttiin tuo ainakin selvästi vaikuttaa.
 

Gagarin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Viestin lähetti Flonaldo
Puurulalle tulee torjuntoja ottelua kohden 28+ kappaletta, Tallasille taasen n. 23 kappaletta. Tuo ei ole enää pelkkää sattumaa, mutta sitä en lähde arvailemaan mistä tuo johtuu. Puurulan Tallasia parempaan torjuntaprosenttiin tuo ainakin selvästi vaikuttaa.

Nythän siis kilpailevia selitysmalleja laukausmäärille "huonomman" tai "epävarmemman" kassarin pelatessa ovat ainakin seuraavat:

a) laukausmäärien tulisi olla isommat, koska vastustaja ampuu huonommistakin paikoista

b) laukausmäärien tulisi olla pienemmät, koska omat eivät luota kassariin vaan peittävät ja sumputtavat laukaisupaikat viimeiseen asti ja heittäytyvät kiekon tielle. Tämä myös saattaa entisestään "huonontaa" molaria koska paikat joita tulee ovat sitten sitäkin pahempia.

Molemmat varmasti jossakin määrin totta, mutta itse uskoisin että enemmän totta on kohta b. Näin ollen outoa että jos Puurula on niin epävarma kuin sanotaan (ja Tallas vastaavasti niin varma) niin Puurulalle torjuntoja tulee selvästi enemmän.

Ero on niin iso että puhdas sattuma on tuskin kyseessä. Väliintulevat tekijät on myös jossain määrin poissuljettu Tallasin loukkaantumisen myötä. Esim. Tapparassa molarien torjuntalukujen eroja selittää jonkin verran molarin valinta vastustajan mukaan. Mutta toki on muitakin selityksiä: onko peli kulkenut samalla tavalla jne.
 
F

Flonaldo

Viestin lähetti Gagarin
Molemmat varmasti jossakin määrin totta, mutta itse uskoisin että enemmän totta on kohta b. Näin ollen outoa että jos Puurula on niin epävarma kuin sanotaan (ja Tallas vastaavasti niin varma) niin Puurulalle torjuntoja tulee selvästi enemmän.
Täällähän on esitetty myös ratkaisumalli c), jonka mukaan Puurula saa helposta tilanteesta aikaan kolmen peräkkäisen torjunnan sarjan Tallasin puolestaan kopatessa kiekon kerralla kiinni. Helppo veto => "lihava" rebound => vaikea jatkotorjunta => pyöritys jatkuu => kolmas torjunta.
 

Fossey

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Re: Maalivahteudesta

Viestin lähetti Twite
Ja tästä päästään veret seisauttavaan teoriaani. Vasenkätisenä räpylä liikkuu Jonilla sukkelasti. Mailankäyttö vaikeaa:
Joni Puurula on oikeasti right-pelaaja.

Niin, itsehän olen myös right-pelaaja. Eihän räpylän pitäminen vasemmassa kädessä estä pelaamasta rightin mailalla. Muistaakseni myös Curtis Josephin olen nähnyt avaavan oikea(kilpi)käsi alhaalla, kun normaalisti veskareiden mailankäsittelyssä räpyläkäsi on alempana.
 

Jomppa

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Re: Re: Maalivahteudesta

Viestin lähetti tommilin
Niin, itsehän olen myös right-pelaaja. Eihän räpylän pitäminen vasemmassa kädessä estä pelaamasta rightin mailalla. Muistaakseni myös Curtis Josephin olen nähnyt avaavan oikea(kilpi)käsi alhaalla, kun normaalisti veskareiden mailankäsittelyssä räpyläkäsi on alempana.

Niin, käsittääkseni myös maalivahdinmailojen lavat ovat käyriä. Jos Puurula pelaisi rightin-mailalla, niin eikö hän tällöin joutuisi torjumaan mailan rystypuolella?
 

Fossey

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Re: Re: Re: Maalivahteudesta

Viestin lähetti Jomppa
Niin, käsittääkseni myös maalivahdinmailojen lavat ovat käyriä. Jos Puurula pelaisi rightin-mailalla, niin eikö hän tällöin joutuisi torjumaan mailan rystypuolella?

Joko niin, tai sitten avaamaan rystypuolella. En tiedä onko rystypuolella torjuminen sitten kovinkin suuri paha. Toinen vaihtoehtohan on torjua leftin mailalla, mutta avata maila "väärinpäin" käsissä. Paremmin se lähtee mailan kuperalta puolelta oikein päin kuin koveralta puolelta väärin päin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös