Mainos

Vaiettu TTIP-sopimus – ylikansallisten yritysten vapaalippu ohi demokratian?

  • 8 597
  • 46

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
TTIP-sopimuksen nojalla asioita nimenomaan ei ratkaista riippumattomissa tuomioistuimissa, vaan välimiesoikeudessa. Ainakin itse luotan enemmän suomalaiseen oikeuslaitokseen kuin johonkin salaiseen välimiesoikeuteen, jos riidan osapuolet ovat Suomen valtio ja joku yhdysvaltalainen suuryritys. Ei liene vaikeaa päättää, että kummassa järjestelmässä korruptiota potentiaalisesti esiintyy enemmän.

Jos olisit vaivautunut lukemaan tuosta linkittämästäni jutusta niin olisit oppinut seuraavaa:

"
Uusi järjestelmä ratkaisemaan sijoittajien ja valtioiden välisiä erimielisyyksiä

Poliittiset ryhmien pitkien neuvotteluiden jälkeen sopima kompromissi sijoittajien ja valtioiden uudeksi riidanratkaisujärjestelmäksi korvaisi kauppasopimuksissa yleisen ”ISDS” –lausekkeen, joka nojaa yksityiseen välimiesmenettelyyn. Tarkistus hyväksyttiin äänin 447 puolesta, 229 vastaan ja 30 tyhjää.

Uuteen järjestelmään sovellettaisiin demokraattisia periaatteita ja valvontaa. Järjestelmässä julkisesti nimitetyt, riippumattomat ammattituomarit käsittelisivät tapauksia avoimesti julkisissa kuulemisissa. Järjestelmään sisältyisi muutoksenhakumekanismi ja sillä varmistettaisiin tehtyjen päätösten johdonmukaisuus sekä EU:n ja sen jäsenvaltioiden tuomioistuinten lainkäyttövallan kunnioittaminen. Järjestelmällä varmistettaisiin, etteivät yksityiset edut voisi vaarantaa poliittisia tavoitteita.
"

Toki emme vielä tiedä millainen lopullinen sopimus tulee olemaan (jos sitä ylipäätään tulee) mutta neuvottelumandaatti ainakin lähestyy tätä asiaa ylläolevasta näkökulmasta.
 
Suosikkijoukkue
KK
Keskustelun TTIP:sta ovat todella vallanneet lähinnä foliohattujen salaliittoteoriat, osin johtuen siitä että keskusteluista ei ole jaettu kylliksi oikeaa tietoa. Tässä kuitenkin ihan muistutukseksi se mistä parlamentissa tällä kertaa ihan oikeasti päätettiin
http://www.europarl.europa.eu/news/fi/news-room/content/20150702IPR73645/html/TTIP-Helpompi-pääsy-USAn-markkinoille-EUn-standardien-suojelu

(linkki europarlamentin sivuille)

Miten näitä asioita sitten kysyttäisiin kansalta? Haluammeko me että eurooppaan investoidaan? Haluammeko että eurooppalaiset yritykset saavat osallistua USA:n julkisen sektorin tarjouskilpailuihin? Haluammeko me globaalisti vähemmän ja laadukkaampia standardeja?

Haluammeko että erimielisyydet ratkaistaan riippumattomissa tuomioistuimissa? Missä saa äänestää KYLLÄ?

Sopimus voisi myös johtaa siihen, että globaalien, alentuneiden standardien ohella EU ja USA joutuisivat noudattamaan jatkossa enemmän ylikansallisten suuryritysten tahtoa solmiessaan uusia lakeja ja asetuksia.
Ei toi nyt kovin hyvältä kuulosta.
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Ei toi nyt kovin hyvältä kuulosta.

Mistä tuo jälkimmäinen lainaus on peräisin?

Toki on niin, että ei ole hyväksi jos yritykset sanelevat lainsäädäntöä ja asetuksia. Eikä ole hyväksi jos lakeja ja asetuksia laaditaan selvittämättä niiden vaikutuksia liiketoimintaan. Siinä välissä on kuitenkin valtavasti liikkumatilaa. On siis täysin mahdollista että käydään läpi erilaisia kansallisia standardeja ja katsotaan miten niitä voitaisiin ristiin hyväksyä.
 

Kisapuisto

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista Sipilä, Soini, Stubb, Haglund sekä Räsänen kannattavat TTIP-sopimusta, Arhinmäki ja Niinistö taas vastustavat. SDP:n Antti Rinne ei ole kertonut kantansa.

http://www.vapaakauppa.fi/puolueiden-kannat-ttip-sopimukseen/(Linkki Vapaakauppa.fi-nimiselle sivustolle, jossa kerrotaan puheenjohtajien TTIP-kannat )

Kyllä vihreätkin on TTIP-sopimuksen puolella. Linkki vihreään lankaan ja lainaus sieltä lopusta: "Vihreät ei vastusta EU:n ja USA:n välistä TTIP-vapaakauppasopimusta. "
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kyllä vihreätkin on TTIP-sopimuksen puolella. Linkki vihreään lankaan ja lainaus sieltä lopusta: "Vihreät ei vastusta EU:n ja USA:n välistä TTIP-vapaakauppasopimusta. "
Katohan Vihreitä. Eli ainoastaan Vasemmistoliitto on avoimesti TTIP-sopimusta vastaan, Rinteen näkemystä odottelemme suurella mielenkiinnolla, milloinkohan toveri Antti sen meille kertoisi.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Sähkönsiirtomaksujen korotuksissa pelkistyy Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen suunnitteleman vapaakauppasopimukseen (TTIP) liittyvä vaikea ongelma, arvioi kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessori Martti Koskenniemi.

”Kun valtio yksityistää itselleen elintärkeitä toimintoja, kuten sähkösiirtoverkon, ja omistajien joukossa on yhdysvaltalaisia sijoittajia, luodaan tilanne, jossa kansanedustuslaitos luovuttaa sananvaltaansa verkon toimintaa ja hinnoittelua koskevissa kysymyksissä ulkomaisille juristeille.”

Vapaakauppasopimus estäisi sähkönsiirtomaksujen korotuksiin puuttumisen, jos verkon omistajissa on yhdysvaltalaisia - TTIP - Talous - Helsingin Sanomat
 
No eipä siihen nytkään oikein puututa. Vähän kysellään ja pyydellään nätisti.
Oleellista on säilytämmekö itsellämme mahdollisuuden puuttua, vai luovutammeko päätäntävallan investoijille kauppapoliittisten lupausten ja odotusten toivossa. Jos päätämme luovuttaa, niin eihän siinä sitten mitään. Vähän vaaralliselta se kyllä tuntuu, että painopistettä ollaan siirtämässä kansalaisten suojelusta kasvottomien investointien suojeluun kansalaisten kustannuksella. Mutta kyllä veroja kiertävät, kansallista omaisuuttamme polkumyyvät porvariministerit ja heidän eturyhmänsä siellä suljettujen ovien takana varmaan tietää mikä on Suomelle ja suomalaisille parhaaksi....
 
Suosikkijoukkue
KK
Oleellista on säilytämmekö itsellämme mahdollisuuden puuttua, vai luovutammeko päätäntävallan investoijille kauppapoliittisten lupausten ja odotusten toivossa. Jos päätämme luovuttaa, niin eihän siinä sitten mitään. Vähän vaaralliselta se kyllä tuntuu, että painopistettä ollaan siirtämässä kansalaisten suojelusta kasvottomien investointien suojeluun kansalaisten kustannuksella. Mutta kyllä veroja kiertävät porvariministerit ja heidän eturyhmänsä siellä suljettujen ovien takana varmaan tietää mikä on Suomelle ja suomalaisille parhaaksi....
Tää maa on jo myyty.
 

Herra Tuomari

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko ja Toronto Maple Leafs
Tänään ylellä tv2:n puolella klo 22 alkaen YleBattle aiheesta TTIP-vapaakauppasopimus. Enpäs olekaan vielä tänään ollut vihainen, taidanpa katsoa.
 

Memotuss

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Messin joukkue.
Onkai se kaikille selvää ettei tuolla pelata kansalaisten pussiin vaan multimiljandöörien.
Ei ihan kaikille. Pieni vähemmistö on niitä, joiden mielestä multimiljardöörien vivuuksilla on valumaefekti (trickle down) koko yhteiskunnalle, ja vieläpä sellainen että se ylittää kaikki TTIP:n haitat. Tällä vähemmistöllä on kuitenkin huomattavan paljon valtaa.
 

Memotuss

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Messin joukkue.
Ei ihan kaikille. Pieni vähemmistö on niitä, joiden mielestä multimiljardöörien vivuuksilla on valumaefekti (trickle down) koko yhteiskunnalle, ja vieläpä sellainen että se ylittää kaikki TTIP:n haitat. Tällä vähemmistöllä on kuitenkin huomattavan paljon valtaa.

Noh tämä on totta, mutta ymmärsit varmaan pointin. Suomessa tosta jauhettu yllättävän vähän, mutta toisaalta ihan sama. Porvarihallitus aivanvarmasti tukee TTIP täydellä sydämmellä.
 

Klinga

Jäsen
Onhan se mukavaa tietää, mitä taustalla oikeasti tapahtuu ja mitkä ne motiivit on lobata tämmöisiä. Sehän oli selvää alusta, että rahalta tämä haisee ja pahasti.

Voitelu on toistaiseksi saanut pahan kolauksen ja uskon, että näitä "vuodettuja" dokumentteja tulee jatkossa löytymään enemmän, koska ihmisten moraali on muuttumassa ja näpäytyksestä saa aivan toisenlaista mainetta.
 

Klose16

Jäsen
Suosikkijoukkue
Die Deutsche Nationalmannschaft
Mitä nyt tuohon on vähänkin perehtynyt niin ei hyvää lupaa, keksittiin millainen kirjainyhdistelmä tahansa. Tässä on isoja panoksia aina Yhdysvaltain presidentin valintaa myöten. Suomi toki jo ollut myynnissä pitkään...
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Mitä nyt tuohon on vähänkin perehtynyt niin ei hyvää lupaa, keksittiin millainen kirjainyhdistelmä tahansa. Tässä on isoja panoksia aina Yhdysvaltain presidentin valintaa myöten. Suomi toki jo ollut myynnissä pitkään...
Se on kyllä suunnattoman ihmeellistä miten hallituspohjasta riippumatta tekee poliittinen johtomme lähinnä Suomen ja suomalaisten kannalta käsittämättömän huonoja ratkaisuja etenkin talouspolitiikan saralla (toki myös ulko- ja turvallisuuspolitiikka kärsii pölhöpopulismista ja jonkunlaisesta Tehtaankadun suuntaan haikailusta). Nyt framilla TTIP, metsien yhtiöittäminen ja veronkierto (jota tripa-S yritti vielä talvella helpottaa, ilmeisesti omistajanpiilotuslaki on nyt ainakin hetkellisesti jäissä panamavuotojen ja Sipilän vakuutuskuorten aiheuttaman hälyn takia), aiemmin pistetty lihoiksi naurettavaan alihintaan tai valheellisilla lupauksilla mm. sähköverkot, typpilannoitteet (joiden hinta yllättäen pompsahti suomalaiskuluttajille välittömästi valtion käytännössä lahjoitettua omistuksen Yaralle), Sonera ja mitä näitä nyt onkaan (netistä löytyy hyviä listoja joita voi käydä lueskelemassa jos haluaa hankkia ankaraa vitutusta kompaktissa muodossa). Erikoista on, ettei Suomen puoluekartalta taida löytyä yhtäkään hallitukseen päässyttä puoluetta, jonka hallitusvastuun aikana ei olisi aktiivisesti sahattu omaa oksaa. Herääkin kysymys että onko poliittinen eliitti oikeasti kollektiivi näköalattomia idiootteja ja lobbareiden vietävissä miten sattuu, vai onko päättävä osasto lahjottu näitä ilmiselvästi ja perssilmälläkin katastrofaalisiksi nähtäviä päätöksiä tekemään?
 

Tuamas

Jäsen
En nyt ihan hirveän huonona näe sitä, että yrityksillä on mahdollisuus hakea oikeutta, kun valtio sosialisoi/pakkolunastaa niiden omaisuutta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös