Uutta nousua hakemassa – Porin Ässien peliotteet 2019–2020

  • 174 685
  • 1 277

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Avataas nyt taas tällainen ja erottaudutaan muista megaketjuista.

En osaa kummempaa syväanalyysia laittaa tähän alkuun, mutta itseäni kiinnostaa eniten kuinka roolit/palaset putoilee paikoilleen tosipelien alkaessa. En epäile pätkääkään etteikö asioita olisi jumpattu ja mietitty kaikilta kanteilta, kollektiivi kunnossa, mutta samalla uusia pelaajia on valtavasti ja yhteisiä kokemuksia vähänlaisesti.

Kollektiivi, nälkä, tietty oikeanlainen nöyryys, pelitavan tiiviys saattaa olla aseet, joilla Ässät yhtäkkiä onkin sijoilla 8-10. Silti taunotasalakeista on löydyttävä top-6 hyökkääjät, jotka ratkoo pelejä, nousee esiin takaa-ajoissa ja handlaa ylivoimatehokkuuden. Kuinka kilpailutilanne ja työrauha saadaan mallilleen? Materian leveys hyvä, ihan joka viikko ei silti voi olla tryout.

Joka tapauksessa, en epäile etteikö Ässiä vastaan olisi ikävä pelata, sitkeyden ja kaksinkamppailuhalukkuuden näkökulmasta. Silti tuo vaatii polttoaineeksi ja energialähteeksi onnistumisia, maaleja, voittoja, jottei mene turhan tasapaksuksi.

En tiedä menikö ohi ketjun aiheesta, mutta tällasia pyörittelin. Kuinka nää palaset ja kokoonpanot loksahtelee kohdilleen, on kysymys. Sitoutuneisuus ja näytönhalu lienee se vastaus.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Kiitos kun avasit ketjun, @aceman81, vaikka meikäläinen olisi tehnyt sen ilomielin sunnuntaina. Olin keksinyt mielestäni kivan otsikonkin. No mitäpä tässä, pääasia että ketju on pystyssä ja valmiina saamaan täytettä uusista taistoista.

Jos löytyy vetävämpi otsikko tällaisen peruskauran sijaan, niin tee pois/muuttettakoon.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
No niin, nyt sitten seuraavaksi pitäisikin jo alkaa kaukalossa oikeasti tapahtumaan. Jos tässä nyt jotain aatoksen paatosta heittäisi, niin..

Kauden suuri missio on siis uskottavuuden palautus. Se ei palaudu ihan sillä, että ollaan runkosarjassa toiseksi viimeisiä, vaan kyllä se käytännössä vaatii kympinsakkiin selviämisen, joka toki on jokaisen joukkueen minimitavoite. Mistään haihattelusta ei tuon tavoitteen suhteen puhuta. Jotain mieleen tulevia plussia ja miinuksia

+
- maalivahteihin ei kaaduta, se on nyt jo selvä
- pakisto on monipuolinen
- omiin menee maltillinen määrä maaleja, oman pään peli ihan ok hallinnassa
- hyökkääjistö on todella tasainen massa, voidaan pelata aidosti neljällä sylinterillä, jotka kaikki tuottavat uhkaa hyökkäyspäähän

-
- hyökkääjistö on todella tasainen massa, kuka ottaa hommakseen kääntää ilta toisensa jälkeen ne yhden maalin pelit voitoiksi
- maaleja, maaleja, enemmän maaleja.. kohtuuttoman iso homma on ollut saada aikaan ne 2-3 maalia per ottelu
- riittääkö se edellä mainittu monipuolinen pakisto sitten mihin asti
- pelaajisto vaihtuu, mutta perisynti pysyy: vastustaja saa liian helposti pitkiäkin pyörityksiä Ässien alueelle
- kovasti oli harkkapelien välillä laadullista eroa, tasaisuutta tarvitaan

Pääasia kuitenkin, että tilanne on hallinnassa. Pelisysteemiä saadaan kuntoon syksyn mittaan ihan pelaamalla, jolla moni asia noista ratkeaa. Ja joka jätkä kasvaa vielä sen kuuluisan m****n mitan, niin mikäs tässä on kympinsakkiin rimpuillessa..
 

Jalat1990

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Eilininen peli paikanpäällä nähty. Hyökkäys näyttää hyvältä ja uskon, että myös Spinkit alkaa ne maaliverkot löytämään. Suurin huolenaiheeni on puolustus, joka jättää kysymysmerkkejä runkosarjaan. Stenqvist hyökkäyspäässä erinomainen ja parantaa peli peliltä, Taimi vetänyt ihan ok, mutta tuntuu, että on potkun kokoajan perässä. Marttinen hoitaa varmasti myös oman ruutunsa, kunhan ei väkisin lyödä ylivoimalle, sama pätee Salmelaa joka on luutinut ylivoimalla ja ikävä kyllä ei sinne kuulu. Maalivahteihin ei tämä kausi kaadu, eilen Aittokallio todella hyvä.
 

Pata-Ässä

Jäsen
Suosikkijoukkue
West Coast Titans
Nyt on kyllä todella mielenkiintoinen joukkue koossa niin pelaajiston kuin valmennuksenkin osalta. En tiedä olenko koskaan odottanut näin innolla ja mielenkiinnolla kauden alkua.

Harjoituspeleissä on näkynyt positiivisia asioita vaikka harjoituskaudella luonnollisesti kova harjoittelu painaa eikä suorituskyky ole parhaimmillaan. Ruotsin reissun jälkimmäisessä pelissä liike oli todella hyvä ja moni pelaaja on väläytellyt hankilökohtaisia taitojaan ja ominaisuuksiaan.

Harjoituskauden loppua kohden liike huononi, mikä todennäköisesti johtui korkean harjoituskuorman tuomasta rasituksesta ja sen kasautumisen tuomasta uupumuksesta. Liikkeen huononomisesta huolimatta joukkue onnistui "ottamaan pisteitä" viimeisistä peleistä ja voitti rankkareilla paremmalla jalalla liikkuneen ennakkoarvioinneissa selvästi Ässiä korkeammalle sijoitetun Ilveksen. Ja niinhän se menee, että hyvä joukkue ottaa pisteitä huonollakin pelillä, kun taas heikko joukkue ei tahdo voittaa hyvälläkään pelillä.

Oletan Ilves-pelin päättäneen harjoituskauden ja nyt viimeisen viikon ajan ennen kauden alkua kaiketi keskitytään harjoituskaudesta toipumiseen ja suorituskyvyn esiin kaivamiseen. Eiköhän runkosarja-avauksessa liike ole taas hyvässä kunnossa.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo

Pannaan nyt tähän ketjuun, koska tämä pohjastaa otteita alkavaan kauteen. Monelta varmaan mennyt ohi, mutta todellakin jopa käsittämättömällä tavalla Pihlajamäki on voittanut harjoituspelien pistepörssin. Tasapeli toki Hirvosen(!!) kanssa, maalimäärän erolla menee viralliseksi ykköseksi.. ja siis tuollahan ovat kärjessä järjestään kaikki kolmos- ja nelosketjujen ukot, maalipörssin voiton jakoivat Mäkinen ja yllätyskapteenimme Appelgren. Siellä myös esimerkiksi Salmio ja Kivelä ovat sellaisissa pisteissä, että oltaisiin noin 30 pisteessä runkosarjassa. Eli liikaa nyt ei voi alleviivata sitä, että ketjujen numerointi on tosiaan lievästi ilmaistuna viitteellinen, kyllä niin tehokkaasti voidaan neljällä tuloksentekoon kykenevällä sylinterillä vetää..

Ottelumääriä ei ole tuohon merkitty, mutta sehän tiedetään, että etenkin Lähteenmäki ja Kivenmäki pelasivat vain pari hassua peliä
 

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
Harkkapelit ovat harkkapelejä. On näitä nähty, että tehoillaan siellä ja sitten kun tosipelit alkavat niin tulee kuiva kausi.

Pihlajamäki mielestäni parissa viimeisessä pelissä oli rauhoittunut, ei paljoa taklannut tai hämmentänyt. Toivottavasti tämä puoli ei nyt kokonaan loppunut, turhat jäähyt on toki hyvä ottaa pois mutta miehen pelityyli on räiskyvä ja siitä ei pidä luopua. Tuli vähän mieleen Varttinen, joka lopetti taklaamisen niin sen jälkeen ei jäänyt jäljelle muuta kuin tehoton pörrääminen ympäri kenttää. Pihlajamäki on sentään saanut harkkakaudella tehojakin aikaan.
 

Ässät1967

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Itse odotan Pihlikseltä ensi perjantaina kunnon pommeja Lukon pakkeihin, sekä jatkuvaa räksytystä Pospisilille. Ei haittaa toki jos lämäri puhuu samoin kuin Ilvestä vastaan.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Itse odotan Pihlikseltä ensi perjantaina kunnon pommeja Lukon pakkeihin, sekä jatkuvaa räksytystä Pospisilille. Ei haittaa toki jos lämäri puhuu samoin kuin Ilvestä vastaan.

Tosiaan muuten hauskasti näitä pieniä yllätyksiä aina tulee, että millainen lämäri Pihlikseltä sitten vain yhtäkkiä löytyi. Sillä ainakin itse katsoin ensin heti, että se oli Tylor Spink joka siinä lämäsi velipojan syötöstä..

Jos nyt vielä tekee poimintoja tuosta pistepörssistä, niin kaksosiin katse tietysti kääntyy. Tyson jäi sitten lopulta vain pisteen päähän jaetusta pörssivoitosta, toki ilman maaleja. Ja tällä otannalla tietysti syväanalyysit pistepörssistä toki kannattaa suosiolla unohtaa. Tylorin heikkoihin tehoihin huomio silti kiistatta kiinnittyy, ja olenkin jo aiemmin todennut, että "kaiken järjen mukaan" hänellä pitäisi olla 5-6 maalia tehtynä. Mutta eipä nyt sitten tullut kuin yksi (ja pari rankkareista) . Jostain syystä ainakin vaikuttaa siltä, että veljesten sahatessa hyökkäysalueella maalipaikkoja vain siunaantuu enemmän Tylorille.. noh, pääasia toki että veljekset ovat aivan jatkuva hyökkäysuhka, tehot vain ovat vielä varmaan isoilta osin piipussa
 

Pataatti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pata, rispektit Saipalle ja Spåralle. TML
Olisiko Atu tai joku vähän vihjaissut Pihlikselle ettei typeriä jäähyjä kannata ottaa, siksi rauhoittunut? Mene ja tiedä. Toisaalta ei ainakaan vielä ole sopimuksen jatkostakaan ollut, ainakaan julkisuudessa, mitään infoa. Kun ns. koeaikaa on jäljellä vielä kolme viikkoa, niin ei silloin itsekään varmaan kannata lähteä suuremmin hölmöilemään. Vaikka eiköhän nuo näytöt riitä siihen, että soppari jatkuu. Kyllähän joku jo keväällä vihjaili Pihliksen kovasta laukauksesta. Kyllä tuon tyyppisiä maaleja, kuin Ipaa vastaan, on fanien kiva katsella.
 

heavylutaa18

Jäsen
Suosikkijoukkue
Saimaan Pallo, Seattle Kraken
Markus Niemeläinen ilmeisesti jatkanut hyviä otteita. Reenipeleissä 0+1 ja +4 joka on paras koko joukkueesta. Mites miehen anti hyökkäyspäähän? Ampuuko minkä verran, ylivoimaa tuskin pelaa? Voisi olla hyvä haku liigapörssiin kun saa plussaa ja pelaa isoja minuutteja.
 

Nigi

Jäsen
Markus Niemeläinen ilmeisesti jatkanut hyviä otteita. Reenipeleissä 0+1 ja +4 joka on paras koko joukkueesta. Mites miehen anti hyökkäyspäähän? Ampuuko minkä verran, ylivoimaa tuskin pelaa? Voisi olla hyvä haku liigapörssiin kun saa plussaa ja pelaa isoja minuutteja.
Viimepelissä hieno kosariyritys, mutta maali jäi puuttumaan. Ei ole mitenkään kiekon kanssa loistanut. Pelannut todella varmasti ja avaussyöttö on napsunut kohdalleen. Ei pelaa ylivoimaa eikä ammu kauheasti.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Pari kertaa on jo mainittu, että sarjan alku on Ässillä hirvittävän vaikea, kuten sinällään onkin. Mutta jos katsotaan ensimmäistä kymmentä kierrosta, niin ei siinä ehkä kuitenkaan lähtökohtaisesti täysin tekemättömiä paikkoja ole kuin kolme ottelua. Lukko nyt voitetaan vanhasta lihasmuistista, ja pystyttäisiinkö sitten jopa kahteen kertaan hyödyntämään se, että TPS on jonkinlaisessa sekoomuksen tilassa (mutta onko se sitten minkälaisessa?). Ilves voitettiin jo kertalleen, kylläkin todella hikisesti, mutta kuitenkin.. ja sitten todella isoon rooliin nousee koko kauden suunnan kannalta se, että KalPaa vastaan on peräti kaksi ottelua kauden heti alussa. KalPa tulee kuitenkin olemaan niitä aivan kovimpia kilpailijoita siellä kymppiviivalla keväällä. Niitä pelejä ei saisi munata..

Suurinosa näistä ensimmäisestä kymmenestä ottelusta tulee varmaankin olemaan niitä kuuluisia yhdestä maalista kiinni olevia pelejä. Eli kyllä täysin keskiössä on se, miten ne hoidetaan yhden maalin voitoiksi eikä yhden maalin tappioiksi. On käytännössä mahdoton osoittaa tuosta joukkueesta ketään yksittäistä pelaajaa sormella, että sinun me odotamme olevan se ratkaiseva kaveri, joka ne pelit kääntää meille voitollisiksi. Kyllä siinä nyt kollektiivisesti kaikki ovat siitä asiasta yhtälailla vastuussa, ja tämä on nyt juuri se vahvuus, joka edellä pitäisi pystyä menemään..

Kyllä tuosta kauden ensimmäisestä kymmenestä pelistä se 13-15 pistettä on otettavissa, ei siinä mitään. Mutta tätä kauden alun merkitystä ei tietysti voi liikaa korostaa..
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pari kertaa on jo mainittu, että sarjan alku on Ässillä hirvittävän vaikea, kuten sinällään onkin. Mutta jos katsotaan ensimmäistä kymmentä kierrosta, niin ei siinä ehkä kuitenkaan lähtökohtaisesti täysin tekemättömiä paikkoja ole kuin kolme ottelua. Lukko nyt voitetaan vanhasta lihasmuistista, ja pystyttäisiinkö sitten jopa kahteen kertaan hyödyntämään se, että TPS on jonkinlaisessa sekoomuksen tilassa (mutta onko se sitten minkälaisessa?). Ilves voitettiin jo kertalleen, kylläkin todella hikisesti, mutta kuitenkin.. ja sitten todella isoon rooliin nousee koko kauden suunnan kannalta se, että KalPaa vastaan on peräti kaksi ottelua kauden heti alussa. KalPa tulee kuitenkin olemaan niitä aivan kovimpia kilpailijoita siellä kymppiviivalla keväällä. Niitä pelejä ei saisi munata..

Suurinosa näistä ensimmäisestä kymmenestä ottelusta tulee varmaankin olemaan niitä kuuluisia yhdestä maalista kiinni olevia pelejä. Eli kyllä täysin keskiössä on se, miten ne hoidetaan yhden maalin voitoiksi eikä yhden maalin tappioiksi. On käytännössä mahdoton osoittaa tuosta joukkueesta ketään yksittäistä pelaajaa sormella, että sinun me odotamme olevan se ratkaiseva kaveri, joka ne pelit kääntää meille voitollisiksi. Kyllä siinä nyt kollektiivisesti kaikki ovat siitä asiasta yhtälailla vastuussa, ja tämä on nyt juuri se vahvuus, joka edellä pitäisi pystyä menemään..

Kyllä tuosta kauden ensimmäisestä kymmenestä pelistä se 13-15 pistettä on otettavissa, ei siinä mitään. Mutta tätä kauden alun merkitystä ei tietysti voi liikaa korostaa..
En minäkään ole huolissani mistään muusta kuin siitä ihan alusta, kun Lukkoa vastaan ei todellakaan olla ennakkosuosikkeja, ja ei se TPS todellakaan ole huono tuolla pelaajistolla, ja kun Tapparan miehistö tiedetään, puhumattakaan Ilveksen paremmuudesta jo keskinäisessä harkkapelissä.
Jos aletaan jäämään pisteittä muutamaan alkupeliin, niin jo alkaa median rummutus ja hirveä paine joka puolelta, joka taas luo paniikkia lisää... Toiveena siis heti ensimmäisestä pelistä pistettä tai pisteitä, jotta tällaiselta negatiiviselta kauhuskenaariolta vältyttäisiin.
Ja vaikka negatiivinen kirjoitus tästä nyt tulikin, niin silti näen tässä joukkueessa paljon hyvää ja todellista potentiaalia, kunhan vaan saadaan koneet heti kunnolla käyntiin ja pisteitä plakkariin.
 

Mondie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen brändipuuhastelu
Jaksaako mediaa kiinnostaa viime kauden vimosen tappiot alkukaudesta. Tiedä häntä, nää on näitä.
 

Ässät1967

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Aika kovassa lennossa Padan pitää olla, että kausi polkaistaan voitokkaasti käyntiin. Sitä siis tottakai toivon, mutta virheet maksaa suoraan pisteitä. Toiseksi paikoista pitää laittaa sisään, sekä mokkejen oltava todella kuumia. Varaa lipsahduksiin on kovin minimaalisesti.
Toki uskon, että kaiken natsatessa niin hyvin menee, mut riski toisenlaiseen alkuun on olemassa. Toivottavasti valmennus saa porukan hiottua terään heti alkuun.
 

Blackie

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Jos aletaan jäämään pisteittä muutamaan alkupeliin, niin jo alkaa median rummutus ja hirveä paine joka puolelta, joka taas luo paniikkia lisää... Toiveena siis heti ensimmäisestä pelistä pistettä tai pisteitä, jotta tällaiselta negatiiviselta kauhuskenaariolta vältyttäisiin.
Vaikka allekirjoitankin tuon, että Ässille kauden alku on tärkeämpi kuin monelle muulle jengille, niin nyt on kuitenkin penkin takana olevalla valmennuksella pikkaisen enemmän kuitenkin natsoja kerättynä kuin viime kauden vastaavalla. Suurempi luotto siihen, että ns. kriisivalmentaminen on nyt ihan eri tasolla kuin viime kauden märkäkorvilla (vaikka varmasti parhaansa tekivätkin).
 

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Harjoitusottelut meni oikeastaan loistavasti. Tästä on hyvä ponnistaa tulevaan kauteen ja vaikka ohjelma näyttää haastavalta niin uskon että saadaan heti ensimmäisistä peleistä raavittua pisteitä kasaan.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Toiseksi paikoista pitää laittaa sisään

Nämä ovat taikasanat, kyllä todella kova työ jouduttiin harkkapeleissä tekemään yhtä maalia kohti. Sanoin tuossa edellä, että joukkueesta ei voi vastuuttaa oikeastaan ketään kääntämään niitä tiukkoja pelejä Ässille voitollisiksi, koska massa on niin tasainen. Mutta harkkapelejä kun ajatellaan, niin tietysti on aivan mahdoton olla ottamatta esiin sitä, että kuinkahan monta kertaa kaksoset sahasivat hyökkäysalueella käytännössä tyhjän maalin valmiiksi.. ja sitten milloin kumpikin ei vain millään saanut viimeisteltyä

Maaleja se homma eniten huutaa, ja vaatimuksen ei pitäisi olla aivan kohtuuton. Sillä koska omiinkin on kuitenkin mennyt koko ajan maltillisesti yleensä se 2-3 per peli, joten tällä hetkellä näyttäisi siltä, ettei edes mihinkään älyttömään maalintekokilpailuun tarvitse lähteä

Harjoitusottelut meni oikeastaan loistavasti. Tästä on hyvä ponnistaa tulevaan kauteen ja vaikka ohjelma näyttää haastavalta niin uskon että saadaan heti ensimmäisistä peleistä raavittua pisteitä kasaan.

Ehkä on napsun liioittelua sanoa, että ne menivät loistavasti. Pitsiturnaus meni loistavasti, ja täysimittaiset ihan ok. Oikeastaan jälkimmäiset menivät oudon nurinkurisesti, koska parhaat niistä hävittiin ja heikoimmat niistä voitettiin. Että siinä sitä on Atulle ja kumppaneille pyöriteltävää *hymiö*
 

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ehkä on napsun liioittelua sanoa, että ne menivät loistavasti. Pitsiturnaus meni loistavasti, ja täysimittaiset ihan ok. Oikeastaan jälkimmäiset menivät oudon nurinkurisesti, koska parhaat niistä hävittiin ja heikoimmat niistä voitettiin. Että siinä sitä on Atulle ja kumppaneille pyöriteltävää *hymiö*

Ehkä ilmaisin itseni huonosti. En siis missään nimessä tarkoittanut että tuloksellisesti meni loistavasti vaan harjoitusotteluina loistavasti. Minua ei juurikaan kiinnosta mitä lopullinen tulos harkkapeleissä on.
 

angnus

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Vaikka allekirjoitankin tuon, että Ässille kauden alku on tärkeämpi kuin monelle muulle jengille, niin nyt on kuitenkin penkin takana olevalla valmennuksella pikkaisen enemmän kuitenkin natsoja kerättynä kuin viime kauden vastaavalla. Suurempi luotto siihen, että ns. kriisivalmentaminen on nyt ihan eri tasolla kuin viime kauden märkäkorvilla (vaikka varmasti parhaansa tekivätkin).
Tuo on kyllä totta, että nyt on kolme valkkua, jotka varmasti osaavat käsitellä joukkuetta paremmin vaikeilla hetkillä. On paljon kokemusta ja myös tuoretta osaamista ja lähestymistapaa nuorempaan sukupolveen.
 

madeOFspade

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ensin ajattelin pistää tämän mediaketjuun, mutta laitetaan sittenkin tänne. Ässät julkaisi YouTube-kanavallaan hienon parin minuutin mittaisen videon Lukkoa vastaan koetuista hyvistä hetkistä. Klippejä on leikattu mukaan niin ysäriaikojen kuin viime kausien peleistä. Taustalle on laitettu musiikiksi jonkin porilaisen bändin versio Satakunnan laulusta. Hienoa että seura julkaisee tällaisen hypetysvideon hetki ennen paikallispeliä ja kauden aloitusta. Pidän tästä paljon.

Linkki:


Muuten kivaa fiilistelyä, mutta tuo versio satakunnan laulusta oli luokaton. Melkein oli pakko jättää video kesken.
 
Suosikkijoukkue
Ässät
Hyvää iltaa, kaikki palstan patasydämet.

Uusi SM-liigakausi alkaa tänään. Ässien avausottelu on kuitenkin huomenna. Vastassa on perinteiseen tapaan Lukko. Toivon ottelun olevan tunnelmaltaan hyvä, vauhdikas ja täynnä tunteenpaloa. Maalejakin saa tulla yhteensä enemmän kuin 3-5. Vaikka Ässät häviäisikin ja raumalaiset saisivat pienen tilaisuuden lällätellä, se ei ole suuri paha. Tässä on edettävä tulos edellä ja mielessä, mutta myös rauhallisesti ja määrätietoisesti.

Kauden alku on tärkeä paikka uudistuneelle joukkueelle, mutta huonostakin aloituksesta huolimatta kausi voi tarjota hyvän kokonaisfiiliksen. Minäkin toivon heti ensimmäisiltä kierroksilta voittoja sekä pisteitä, mutta varaudun hienoisesti siihen, että niin ei käykään. Voi olla, että joukkue tarvitsee aikaa lämmetäkseen kunnon terään. Tämän kaiken näyttää meille luonnollisesti vain aika.

Olen henkilökohtaisesti samaan aikaan erittäin innostunut alkavasta kaudesta, mutta myös tyynellä mielialalla. Jatkan optimistisena ja toiveikkaana olemista, vaikka esimerkiksi viime kaudella niiden sävyttävä kauden odotus kohtasi katastrofin edellä rajun mahalaskun. En odota joukkueelta isoja ihmeitä, mutta toivon niitä. Jengillä ei ole kuin todistettavaa kaikille: niin meille kannattajille kuin koko liigan matkassa oleville lätkäsydämille. Olen tehnyt alkavasta kaudesta tarkan ja kattavan tiedoston, johon aion täydennellä täydentämisen ilosta niin ottelutuloksia, tilastoja, pelaajatilastoja kuin maratuntaulukon lukemia jokaisen ottelun jälkeen.

Iso lippu nojaa tutussa paikassaan seinän ja pöydän risteyksessä, valmiina liehumaan seisomakatsomon melskeessä. Sataprosenttisesti punamustavalkoinen vaatetus on taattu juttu kotiavaukseen. Taistelumieli, tahto voittaa ja tahto todistaa korkeammalle kohoavaa patapakkaa on täydessä tapissaan.

Olen miettinyt monen monta kertaa, miksi Ässät on ollut viime vuosien saatossa monesti niin huono tai keskinkertainen jengi. Olen pohtinut syitä seuran mahalaskulle 2000-luvun alkaessa sekä sitä, miksi Ässät ei ole ollut enää pitkään aikaan kovin suuri seura. Viime päivinä olen katsellut paljon maalikoosteita joukkueen voittamista otteluista: eri vuosilta, eri ajoilta. Kauden 2011-2012 koosteet sekä kahden sensaatiokevään 2006 ja 2013 koosteet lämmittävät erityisen paljon. Kun vain katselen täydellä hengellä ulvovaa Isomäkeä, sen punaista lippumerta ja irti päästettyä helvettiä, mieli lämpenee kuin kahvi mikrossa. Haluaisin niin kovasti enemmän menestystä ja parempia aikoja Poriin ja porilaiselle kiekkoväestölle.

Olen nuori kannattaja, joten tiedän vähän mitä milloinkin, mutten silti mistään mitään. Omalla seuraamisajallani Ässät on ollut keskimäärin vähän parempi joukkue kuin edellisellä vuosikymmenellä. Heti alussa totuin näkemään tehokkaan ja voitokkaan lauman punaisia pirulaisia. Sittemmin joukkue muuttui keskitason joukkueeksi. Edellinen kausi oli kaikessa järjettömyydessään ja kamaluudessaan niin yllättävä pakkaus, että seuraaminen muuttui jo lokakuussa apaattiseksi mukanaolemiseksi. Monille teistä se ei ollut likimainkaan ensimmäinen kerta, mutta minulle oli.

** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **

On maaliskuun 12. päivä 2019, ilta Isomäen jäähallissa. Ässät on pelannut jumbokauden viimeisen kotiottelunsa ja hävinnyt 4800 katsojan edessä Ilvekselle maaleitta 0-4. Nyt halli on tyhjä, jäljellä on enää satunnainen määrä Pataljoonan porukkaa ynnä muutama muu katsoja. Nojaan mietteliäänä seisomakatsomon yläpuolella olevan C-katsomon kaiteeseen. Miten Ässät mokasi? Mikä meni pieleen? Miten on millään tavoin mahdollista, että joukkue, jolta odotin pudotuspelipaikkaa sijoilla 6-10, menikin pelaamaan niin pöyristyttävän surkean kauden, etten olisi ikinä uskonut sellaista enää tapahtuvan Porissa? Pahin mahdollinen kesällä päässä pyörinyt mielikuva toteutui.

Läpi kauden oli kummallinen olo. Muut pelasivat, Ässät pelaili. Muut voittivat ja hävisivät, Ässät hävisi. Muut taistelivat pisteistä, Ässät ei mistään. Muilla paikkakunnilla spekuloitiin pudotuspeleillä ja pleijariviivoille yltämisestä, Porissa pudisteltiin päätä joukkueen ollessa sukka ja toimiston vielä haisevampi sukka. Maaliero meni kymmeniä maaleja miinukselle. Halli hiljeni ja tyhjeni avaraksi sekä matalatunnelmaiseksi kopiksi, jossa oli lähinnä katsojaa odottavia penkkejä. Mistään ei tullut yksinkertaisesti mitään. Yksi voitto per kuukausi, kaksi maalia maksimissaan per ottelu.

Valmentajalle potkut, urheilujohtajalle potkut. Myös muille valmentajille Rosendahlia lukuun ottamatta monoa. Kaikki tehokkaimmat pelaajat pois joukkueesta. Negatiivinen julkisuus mysteerivalmentajasekoilun muodossa. Jatkuva huoli joukkueen ja seuran tilasta. Muutama kannattaja käveli Tampereelle joulukuussa ollakseen vahva Ässille. Uusitalo kävi Porissa tsekkaamassa, mikä tökkii. Kaikenlaista tapahtui, sellaista mitä ei olisi halunnut tapahtuvan.

Aika vain kului. Talven tullessa suurin puheensorina katosi. Jäljelle jäi pelkkä tyhjä areena ja tasainen, tyyni merenpinta.

Tuo kausi oli kokemuksena samaan aikaan erittäin hämmentävä, mutta toisaalta myös minulle muutoksen paikka. Ässät ei tarjonnut aihetta iloon. Pitkään odotettu kausi muuttuikin suruksi, jonka päättymistä tuli odoteltua viikko toisensa perään. Päätin muuttaa asenteitani jääkiekkoon. Kausien 2016-17 ja 2017-18 aikana tapahtunut aktivoituminen jääkiekon seuraamisen saralla loi teini-ikäisestä meikäläisestä astetta aggressiivisemman ja vakavamman kannattajan. Otin ottelut tosissani ja häviöt kiukuttivat aivan kympillä. Vastustajaa oli hauskaa, suorastaan riemukasta nälviä ja tökkiä, etupäässä Lukkoa.

Lopetin vakavana kulkemisen. Päätin lopettaa ylimääräisen nyrkin puristamisen ja hammasten kiristelyn. Ei tää ole niin vakavaa hei, vakavaa mutta ei turhan vakavaa. Relaa, jätkä. Aloin suhtautua myönteisemmin vastustajiin. En sano että olisin koskaan ollut vittumainen kannattaja, mutta kaikkien pienten siihen suuntaavien elementtien oli aika hävitä mielestä.

Nyt olen ehkä ensimmäistä kertaa sitten ala-asteen lähtemässä kauteen täynnä intoa paitsi Ässien, myös koko SM-liigan osalta. Tarkkailen nykyisin kaikkia joukkueita ja suhtaudun kannattajiin positiivisesti. Pyrin pitämään kaikista. On mukavaa olla koko liigan puolella ja seurata kaikkia otteluita mielenkiinnolla. Uusi puhti on pumpattu pään sopukoihin. Olen todella tyytyväinen siihen, millainen kannattaja olen tänä päivänä. Otteeni on aavistuksen rennompi, mutta elän yhä tunteella mukana ja koitan hyväksyä sen, että joskus menee huonommin. Tässä saa ylipäätään katsoa jääkiekkoa hyvän ja laadukkaan arjen siivittämänä, mikä on jo itsessään erittäin ilahduttavaa.


** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **

Ässillä on nyt mahdollisuus aloittaa vuosia 2017-2019 rauhallisempi ajanjakso porilaisessa kiekkoilussa. Kehitysjohtajaksi palkattu Tommi Kerttula on luonut seuraan pirteän ilmapiirin, alkanut toteuttamaan uutta strategiaa ja koonnut mielenkiintoisen, nuoren ja potentiaalisen rosterin sekä koonnut asiantuntevan ja astetta kokeneemman valmennuksen. Päävalmentajaksi Padan mittapuulla sopiva Ari-Pekka Selin. Aikuisten valmennuskokemusta omaava Pasi Arvonen ja nuorten valmennuskokemusta omaava Saku Martikainen apuvalmentajiksi täydentämään pakkaa. Fysiikkavalmentaja takaisin seuran riveihin. Seppo Vihelän johdolla joukkuetta ollaan testattu runsaasti fyysisen kestävyyden ja erilaisten ominaisuuksien, kuten nopeuden ja liikkeen osalta. Toiminnasta on paistanut sellainen ammattimaisuus, jota viime kauden seurassa ei tuntunut juurikaan olevan.

Seura hoitaa myös mediapuolen kiitettävästi. Pelaajien nimiä ei vuoda julkisuuteen ja uusista hankinnoista annetaan hyviä lausuntoja. Hankintoja tehdään ilmeisesti tarkan harkinnan mukaan. Uusien palasten sopivuutta mietitään mahdollisimman terävästi. Seuran somekanavat julkaisevat päivittäin erilaista materiaalia. Keväällä uusista jatkosopimuksista tiedotettiin esimerkiksi Salmion emoji challenge -tyyppisillä piristyksillä. Seura tiedottaa Twitterissä ahkerasti ja julkaisi eilen lyhyen hypetysvideon kotiavauksen odottelun nostattamiseksi. Spinkin veljekset puhuivat meille suomea ja mainostivat 67-Klubiin liittymistä.


Maininnan arvoisia ovat myös Ässien lähettämät kirjeet, joissa ollaan pyritty antamaan nykytilanteesta positiivinen ja kattava kuvaus. Kannattajia on lähestytty hienosti. Keväällä otettiin käyttöön uusi iskulause "Pori nousuun - Ässät nousuun" samalla, kun 30 vuoden takaista seurahistorian ainoaa divarikeikkaa hyödynnettiin vaikean kauden loputtua.

Seuran asenne on paraikaa kohdillaan. En muista, milloin viimeksi Ässät olisi aiheuttanut tekemisillään mitään sellaista, joka olisi saanut mediassa negatiivista huomiota. Tämä on hyvä alku kohti parempaa, joka sopii hyödyntää. Selin valmentaa Porissa lähtökohtaisesti kolme kautta. Tänä aikana hän ja Kerttula etunenässä koittavat kääntää punamustaa piraattilaivaa kohti kullanhohtoisempia apajia. Tilaisuus on omissa silmissäni suorastaan herkullinen. En odota vielä tältä kaudelta kummempaa menestystä, mutta aistin tässä sen mahdollisuuden, että Ässät nousee pian takaisin liigan kärkipäähän, kuten vuonna 2010. Se vaihe kesti kolme vuotta ja toi yhden mitalin. Seuraava vaihe saisi kestää pidempään ja tuoda vaikka kaksi tai peräti kolme mitalia.

** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **

On tietysti erittäin kaukaista puhua pitkistä menestysjaksoista taikka mitaleista. Niitä ei ole tullut pitkään aikaan kuin satunnaisesti, pienissä mutta sitäkin muistettavammissa pätkissä. Kuten totesin aiemmin, haaveilen maan jääkiekkoilun eliittiin kuuluvista Ässistä. Joko nyt, kaikkien surkeiden aikojen, lukemattomien valmentajapotkujen, lukuisten skandaalien ja muun ikävän päätteeksi Ässät ottaisi suunnaksi pidemmän ajan auringonvalossa? Se tekisi todella, todella paljon hyvää porilaiselle kiekkoyleisölle ja seuran nykyimagolle. Saammeko enää koskaan nähdä sellaista punakonetta, joka pistää kaikkien puntit tutisemaan ja hallitsee kaukalon tapahtumia?

Jotenkin kuvittelen, että nyt alkavalla 2020-luvulla sen aika voisi olla vihdoin ja viimein. Polku voi olla pitkä ja täynnä juuria sekä sivuhaaroja, mutta Kerttula antanee tälle alkusysäyksen. Toivon mukaan Ässät pysyy hyvissä käsissä hänen aikansa jälkeenkin. Ehkä Ässät on monena kautena putkeen todella uskottava porukka, jota kelpaa tulla edustamaan, tai ainakin kokeilemaan.

Nyt on uuden kauden aika. 60 ottelua aikaa kerätä pisteitä. Tämä on oleva haastava kausi, mutta oikealla tekemisellä, teräksenkovilla hermosoluilla, toimivalla yhteispelillä ja korkealla joukkuehengellä luvassa voi olla paljon, paljon parempaakin. Luotan teihin, Ässät. Annan teille kaiken tukeni, kaikki ajatukseni, koko uskoni. Tehän ette luovuta. Ette luovuta ikinä. Vaikka jää halkeaisi, Sport voittaisi 0-10, kultakypärä taklattaisiin tajuttomaksi tai tappioita tulee kymmenkunta peräkkäin, te nousette aina, joko hitaasti tai melko hitaasti. Ässillä kestää aikansa kerätä kamppeet jäältä, mutta kun kroppa on jälleen pystysuorassa ja katse eteenpäin, tulostaulun numerot vaihtuvat toiseen suuntaan.

Näyttäkää mitä oikein osaatte. Pääkoutsi Selin ja kumppanit, nuori maalivahti Tarasov Venäjältä, Sportista saapunut Aittokallio, järkälepuolustaja Niemeläinen, ruotsalaispakit, nuoret lupaavat pelimiehet, loukkaantumisesta toipunut Lähteenmäki, vielä yhden tilaisuuden saava Taimi, taiteilijakaksikko Spink Brothers, konkariluuta Marttinen ja uutta suuntaa hakeva Rekonen.


Te kaikki ette todennäköisesti onnistu tavoitteissanne. Mitä suurempi osa kuitenkin onnistuu, sen parempi. Olette kokematon ja vain vähän voittamisen kulttuuria omaksuva kerho, mutta ehkä teille hitsautuu kauden aikana jokin yhteinen voima, joka nostaa teidät uudelle tasolle. Ehkä teidän taitonne eivät vain riitäkään ja sijoitus on paikoilla 11-14. Antakaa perkele mennä, näyttäkää meille.

Joukkue valmiina, yksi päivä avaukseen, katastrofikauden savut poissa patalogon ympäriltä, kausikortit takataskuissa, odotukset päättymässä. Kaikki on käytännössä valmista. Estradi on teidän, Porin Ässät. Pistäkää Patasydän sykkimään taas kovaa niin kannattajien rinnoissa kuin hallin ämyreissäkin.

** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** ** **

Torstai 12. syyskuuta 2019. Porin Ässät - uutta nousua hakemassa.

Puheenvuoroni on päättynyt. Olen seuraavaksi äänessä pelin päätyttyä. Edustakaa ylpeästi Ässien tunnuksia! Tämä ei ole vielä ohi.
Hyvä kirjoitus :) Tosin musta teksti oli aika vaikeaa lukea tässä tummassa teemassa. Itsellekin oli taas päässyt vähän unohtumaan, kuinka loistavissa tunnelmissa viime kausi alkoi. Joukkue näytti laadukkaalta ja vielä pursusi porilaista talenttia.

Itse haluaisin heittää seuralle, toimihenkilöille ja jokaiselle pelaajalle sellaisen toiveen, että tehkää ja eläkää sitä Ässien arkea niin hyvin, että te voitte olla ylpeitä siitä! Ja sille se tekeminen on vaikuttanutkin. Itse en ainakaan vaadi/toivo teiltä mitään muuta. Kyllä se arki sitten kantaa tuloksissa tarpeeksi pitkälle ja jonain päivänä, malja taas nostetaan!

Alkais jo!!!!!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös