Uusi sarjajärjestelmä 10+8?

  • 4 296
  • 17

kilonkingi

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
SM-liigaa ja Mestistä ollaan ajamassa samaksi organisaatioksi tämän päivän uutisten mukaan.

Tuollainen muutos olisi ehdottomasti positiivista, nimittäin niin SM-liiga kuin Mestiskin ovat vaikeuksissa tällä hetkellä ja tällainen uusi organisaatio voisi järkevoittää seurojen toimintaa. Se on tällä hetkellä selvää, etteivät entisaikojen karsinnat enää palaa, koska Mestiksen ja SM-liigan kuilu on kasvanut niin valtavaksi. Sitä vastoin, jonkinlainen kaksivaiheinen liiga on täysin mahdollinen.

Tässä ehdotukseni 10+8 parin kuukauden takaa:
Iltalehti on nähdäkseni ehdotuksessaan aivan oikeilla jäljillä. 14 joukkueen liiga ja 11 joukkueen Mestis ovat mahdoton yhtälö. Liigan kärjen ja peräpään väliin syntyyn liian suuri kuilu, samoin käy Mestiksessä.

Kuinka moni joukkue Mestiksestä pystyisi nousemaan ammattimaiseen B-liigan? 6 joukkuetta Mestiksestä ammattimaiseen B-liigaan kuulosta varsin kovalta, eli melkein olisin 4 Mestis joukkueen kannalla. Näin olisi 10 joukkuetta A-liigassa ja 8 joukkuetta B-liigassa.

A-liigassa pelattaisiin nelinkertainen sarja = 36 ottelua ja kaksinkertainen sarja B-liigan joukkueita vastaan = 16 ottelua, eli yhteensä 52 ottelua. Koko mallin elinehto on, että A- ja B-liigan joukkueet pelaavat keskinäisiä otteluita, näin B-liigan tippuminen ei kirpaise seuraa niin paljon, koska huippujoukkueita vastaan pelataan edelleen pelejä. Lisäksi B-liigan joukkueet nappaavat mukavat lipputulot suurten tulessa vierailulle. 8 joukkuetta pleijareihin ja 2 huonointa karsintaan.

B-liigassa pelattaisiin nelinkertainen sarja = 28 ottelua ja kaksinkertainen sarja A-liigan joukkueita vastaan = 20 ottelua, eli yhteensä 48 ottelua. 6 parasta joukkuetta karsintaan. Parit menisivät seuraavasti A.9-B.6, A.10-B.5, B.1-B4, B.2-B.3. Ja otteluparit paras 7:stä systeemillä. "Välierien" voittajat A-liigan seuraavaksi kaudeksi. B-liigan 2 huonointa karsintaan C-liigan 2 parhaan kanssa.

A- ja B-liiga olisi tavallaan yhtenäinen sarja, mutta samantasoisia joukkueita vastaan pelattaisiin korostetusti, jonka johdosta nähtäisiin tasaisempia ja samalla viihdyttävämpiä pelejä. A- ja B-liigan välillä ei olisi siis suurtakaan eroa, mutta B- ja C-liigan välillä nähtäisiinkin sitten luultavasti suurempi tasoero.

Suurin kysymys tässä on, että onko 18 ammattilaisjoukkuetta Suomessa mahdoton luku? Kuten aiemmin totesin en tiedä Mestiksen nykyisiä budjetteja, mutta ne nousisivat varmasti aivan uusiin sfääreihin nykyisten Mestis-joukkueiden kohdatessa SM-liiga joukkueita.

Tuo tummenettu kohta puuttu muistaakseni Mennanderin 10+10 mallista (korjatkaa, jos olen väärässä). Se on kuitenkin pikkuseurojen kannalta tällaisen järjestelmän elinehto, pikkuseurojen on päästävä kokeilemaan tasoaan suurempia vastaan. Onhan se Mestiksessäkin nähty mitä tapahtuu, kun suuret pelaavat vain keskenään.

Puolestaan suurten seurojen kannalta: ottelut pikkuseuroja vastaan ovat usein pakkopullaa. Otteluita B-liigan joukkueita vastaan tuliskin kuitenkin edelleen vain 16 eli sama määrä kuin tälläkin kaudella neljää viimeistä vastaan.

Olisikin mukava kuulla erityisesti isojen seurojen kannatajilta, kiinnostaisiko kotiottelu esimerkiksi Jukureita vastaan vai olisiko se täyttä pakkopullaa?
 

blackhawk

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Chicago
kilonkingi kirjoitti:
Olisikin mukava kuulla erityisesti isojen seurojen kannatajilta, kiinnostaisiko kotiottelu esimerkiksi Jukureita vastaan vai olisiko se täyttä pakkopullaa?

Miten sarjajako toteutettaisiin? Kymmenen parasta A-liigaan ja loput B-liigaan? Rimaa hipoen A-liigaan mahtuvan TPS:n kannattajana on pakko todeta, että kyllä ne matsit B-liigan Jukureita, Jokereita ja muitakin vastaan kiinnostaisivat. Itse asiassa kaikki sarjaottelut kiinnostavat vastustajasta riippumatta.
 

MS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Et-Po 72, EuPa, Veitsiluodon Vastus,Hoopi Hänninen
Minun mielestäni ainoa ja paras järjestelmä Suomeen on 10 joukkueen A-liiga ja 10 joukkueen B-liiga. A-liiga=SM-liiga ja B-liiga=Mestis. Selkeä sarjasysteemimalli joka varmasti toimisi meillä.
A-liiga:
- 10 joukkuetta
- 6 kertanen sarja eli 54 peliä runkosarjassa
- 8 parasta joukkuetta play-off peleihin
- Play-offeissa 4 voitolla jatkoon
- Karsinnat A-liigan ja B-liigan välille

B-liiga:
- 10 joukkuetta
- 6 kertanen sarja eli 54 peliä runkosarjassa
- B-liigan 1. ja 2. liigakarsintoihin
- B-liigan 10. joukkue karsii sarjapaikasta kolmen parhaan Suomi-sarja joukkueen kanssa.

A-liigan karsinnat:
- A-liigan 9. vs. B-liigan 2.
- B-liigan 1. vs. A-liigan 10.
- 4 voitolla A-liigaan

Tämän keskustelun varmaan voisikin siirtää tänne? http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=32635
 
Viimeksi muokattu:

tkks

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
blackhawk kirjoitti:
Miten sarjajako toteutettaisiin? Kymmenen parasta A-liigaan ja loput B-liigaan? Rimaa hipoen A-liigaan mahtuvan TPS:n kannattajana on pakko todeta, että kyllä ne matsit B-liigan Jukureita, Jokereita ja muitakin vastaan kiinnostaisivat. Itse asiassa kaikki sarjaottelut kiinnostavat vastustajasta riippumatta.
Eihän niistä puheista sellaista mielikuvaa saanut, että heti oltaisiin 10:een joukkueeseen menossa. Joka tapauksessa viimeistään ns. luonnollisen poistuman kautta joukkueita putoaa liigakartalta. Kuinka kauan kannattaa roikottaa jotain mukana, jos 12 muuta kärsii niistä enemmän kuin hyötyy. kohta ollaan tilanteessa, että "allianssit" vielä kauden kynnyksellä yrittää kahden markan budjetilla ja viidellä divarimiehellä huutaa "oikeuksiaan" liigapaikkaan konkurssihakemusten lennellessä.

Mun mielestä sarjapelit liigan ja divarin välillä ovat huono idea. Kikkailua.
 
Suosikkijoukkue
Liigan kärki ja jumbo
Jaa-a... Ihan mielenkiintoinen ehdotus, mutta nyt käsi sydämmelle: Uskotko että Suomen jääkiekkoliitto uskaltaa tehdä jotain tuollaista? Tällä kaudella on jo nuorilta kielletty komposiittimailat, joten toista päätöstä on turha odottaa.

Kovatasoisia ja tiukkoja pelejä saataisiin myös, jos otettaisiin NHL käytäntö Suomeen. Koska se linja on tuleva kansainvälinen linja, ja onhan se nyt helvetti jos vieläkin liigassa pärjää isokokoiset, mailaa onkimiseen käyttävät pelaajat.
 

TheRealMan

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Kyllähän suurinpana vaikeutena tälläisessä systeemissä olisi se ketkä pelaisivat A-sarjassa ja ketka tippuisivat B-sarjaan. Ne joukkueet jotkat tippuisivat B-sarjaan varmasti kärsisivat aikamoisesta pelaajakadosta sekä katsoja pulasta. Kuitenkin olisivat sarjat nimeltään aivan mitä vain, niin kyllä B-sarja olisi selvä divari mikä ei saisi niin paljoa julkisuutta.
Jos joukkueita on liikaa ihmettyttää että viime kaudella Kalpa nostettiin liigaan ja Pelicans elvytettiin väkisin pysymään sielä. Pelicans on kyllä ollut tänä vuonna positiivinen yllätys. Mutta Kalpa on näyttänyt sen kun Kapaset ja Timoset ovat poissa niin ei mitään mahdollisuuksia pysyä vauhdissa mukana. Kuilu liigan ja mestiksen välillä on todella suuri.
Jos esim ensi vuonna tai seuraava päätetään, että 10 parasta jatkaa liigassa ja loput 4 lippuvat B-sarjaan. Joukkueiden pitäisi todella panostaa pelaajiin ja se taas tarkoittaa sitä että rahaa palaa ja paljon. Mitä sitten niille käy jotka tippuvat ulos. Veikkaisin että talous olisi niin kuralla että konkurssi olisi hyvin lähellä monella joukkueella.
Sitä en kuitenkaan usko että löytyisi montaakaan joukkuetta jotka vapaaehtoisesti haluavat tiputtautua B-sarjaan.
Noh meillä normaali tallaajilla ei paljon ole mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan. Pitää vaan tyytyä siihen mitä Helsingin herrat päättävät. Kaikki uudistukset eivät kuitenkaan ole välttämättä aina hyväksi.
 

strato

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pelaaja kadosta puhuttaessa täytyisi ottaa huomioon sekin, että molempien sarjatasojen taso nousisi. A-sarjan joukkuiden vähenemisen myötä, koska halut olisivat kovat tietysti pelata kyseisessä sarjassa. Toisaalta B-sarjaan tavallaan vapautuisi pelaajia. Kiinnostus pelata B-sarjassa lisääntyisi, kun olisi nousu mahdollisuus. Vanhemmatkin kaverit saattaisivat pelata kotijoukkueessaan esim. ulkomaankierroksen jälkeen kun olisi mahdollisuus auttaa joukkuetta nousemaan. Aika harvaa vanhempaa pelaajaa nykyään kiinnostaa mestiksen voitto.

Oma ehdotukseni karsintoihin olisi se, että B-sarjan sijoilla 3-6 olleet pelaisivat ensin omat pudotuspelit. Sen jälkeen voittajat pelaisivat sarjan 1. ja 2. vastaan, joiden voittajat taas A-sarjan 9. ja 10. vastaan.

Oma veikkaukseni kuitenkin on, että tästä muodostuu vielä hyvin kummallinen sarjajärjestelmä.
 

Master God

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallokerho
Itse ehdotin tuossa joku aika sitten sellaista mallia, että puoleen väliin kautta pelattaisiin A- ja B-sarjoina, ja sen jälkeen jakaannuttaisiin niin, että A-sarjan parhaat pelaisivat oman jatkosarjansa, A-sarjan huonoimmat ja B-sarjan parhaat omansa ja B-sarjan huonoimmat omansa.

Keskisarjan parhaat N joukkuetta aloittaisivat seuravaan kauden A-sarjassa ja loput B-sarjassa. Tämä johtaisi siihen, että nousu tai putoaminen ei perustuisi muutaman yksittäisen pelin hurmioon tai epäonnistumiseen vaan oikeasti pitemmän aikavälin tuloksiin. Toisaalta joukkueiden pitäisi panostaa koko kauteen, eli epäterve parhaiden pelaajien poispotkiminen kesken kauden poistuisi, ja toisaalta puolen vuoden sopimuksien teko ei olisi enää yhtä edullista. Myös marraskuun peleille tulisi katsojien kannalta lisää mielenkiintoa.

Lisäksi B-sarjan parhaat pääsisivät joka vuosi mittaamaan tasonsa, ja sen mukaan kehittämään toimintaansa, kun realistinen nousumahdollisuus on olemassa. Toki jotkin taloudelliset kriteeritkin pitää olla.
 

S Gagnon

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit, Rangers FC, HJK
kilonkingi kirjoitti:
Olisikin mukava kuulla erityisesti isojen seurojen kannatajilta, kiinnostaisiko kotiottelu esimerkiksi Jukureita vastaan vai olisiko se täyttä pakkopullaa?

Jos mietin fiilistä ajaessa Areenan pihalle... Jos vastassa on nimetön rosteri/ pikkuseura fiilikset ovat yleensä hyvinkin rauhalliset. Mutta, kun vastaan asettuu ifk, kärpät, tps tai tappara, tilanne on ihan toinen. Hermostunut olotila, kihelmöi ja jännittää. Ja sitä fiilistä haluaa kokea uudelleen ja uudelleen. Eli minun puolestani 10 jengin sarja. Liigakarsinnan kautta liigaan.
 

Hack

Jäsen
Ei helvetti tuo ehdotus kuulosti jopa hyvältä omaan korvaani. Ainut mutta, se on utopiaa, nimittäin Suomen jääkiekkoliitto ja Sm-liiga ei tuommoista tee, ei ikinä. Tänäänkin oli Keski-suomalaisessa juttu, jossa Helkovaara kertoi, kuinka suuri ero on Sm-liigan ja Mestiksen välillä ja hänen mielestään yhdistämisessä kestää kauan. Noh, katsellaan..
 

PJx

Jäsen
Muistaakseni itsekin hahmottelin jossain vanhassa ketjussa hyvin kilonkingi:n esittämän kaltaista systeemiä. Kun jako kahteen tehtäisiin jossain 34 ottelun kohdalla, olisi sarjan puolivälissäkin melkoisia jännitteitä. (Miten jako tehtäisiin, sarjastatus jotenkin huomioon?/sijoitus 34 pelin jälkeen)

10 joukkueen 6x sarja ei oikein sytytä. Keskinäisiä otteluita tulisi liikaa, varsinkin jos samat joukkueet olisivat ylemmässä sarjassa vuodesta toiseen.

Kai sitä keskimäärin käy mieluummin kerran katsomassa jotain sportteja kuin 3/6 kertaa buulseja vuodesta toiseen?
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Jos 10 joukkueen A-sarjassa 8 parasta pääsee pudotuspeleihin, on runkosarjan vaikutus vähäinen (80% joukkueista suoraan pudotuspeleihin). Seuraavassa mallissa runkosarjalla on hieman enemmän merkitystä. B-liiga ei ole pelkkä mutasarja ja sinne tippuminen tuskin tuo ylitsepääsemättömiä vaikeuksia:

A-liiga 10 joukkuetta
B-liiga 10 joukkuetta

Molemmissa kuusinkertainen runkosarja eli 54 ottelua. A-liigan 6 parasta suoraan pudotuspeleihin. Säälipleijareista ei luovuta. Ne muodossa B1-A8 ja A7-B2. Jatkoon tarvitaan väh. 3 voittoa. Näiden otteluparien voittajat A-liigan pudotuspeleihin, häviäjät A-liigan karsintasarjaan. A-liigan kaksinkertaisessa karsintasarjassa pelaavat edellä mainittujen otteluparien häviäjät, A-liigan runkosarjan sijoille 9 ja 10 sijoittuneet joukkueet sekä voittajat seuraavista ottelupareista: B3-B6, B4-B5. Karsintasarjan kaksi parasta pelaavat seuraavalla kaudella A-liigassa. B-liigassa sijoille 9 ja 10 sijoittuneet joukkueet joutuvat B-liigan karsintasarjaan. Karsintasarjassa pelaavat lisäksi Suomi-sarjan molempien lohkojen mestarit. Neljän joukkueen kaksinkertainen sarja, jonka kaksi parasta pelaavat seuraavalla kaudella B-liigassa.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Skeletor kirjoitti:
Säälipleijareista ei luovuta. Ne muodossa B1-A8 ja A7-B2.
Eli "divarin" kakkonen rankattaisiin ikäänkuin paremmaksi kuin "liigassa" 9. jäänyt?
Tuo kuullostaa vähän hassulta. Nykymeiningissä se tarkoittaisi suurinpiirtein sitä että jos Sm-liigan säälipleijareihin otettaisiin kaksi joukkuetta lisää, ne olisivat Jukurit ja Sport, jotka tavallaan rankattaisiin automaattisesti Pelicansia ja Jokereita paremmiksi vaikka pelaavat sarjatasoa alempana huonompia joukkueita vastaan runkosarjan. Uskallan väittää että jopa esim. Lukko olisi Mestiksen runkosarjassa hyvinkin voinut olla kahden parhaan joukossa ja olisi siten päässyt Sm-liigan pleijareihin. Tai no ehkä ei. Kuitenkin divarista olisi tuolla mallilla ehkä helpompi päästä loppupeleihin kuin liigasta.
 

PJx

Jäsen
Epäilisin, ettei liigan laajentaminen 14-joukkueen sarjaksi ole perustunut urheilullisiin syihin, vaan taustalla on ollut ”alkuperäisten” joukkueiden ansaintalogiikka. Lähes sama syy kuin välisarjoilla. Tuloja on pyritty kasvattamaan ottelumäärän lisäämisellä sekä näkyvyyden/vaikutusalueen laajentamisella.

Jos liigasta otettaisiin 4 joukkuetta pois urheilullisin syin, todennäköisesti jäljelle jääneiden 10 seuran yhteenlaskettu tulorahoitus pienenisi jonkun verran. Katsojamäärät saattaisivat kasvaa hitusen (tai sitten ei, 6 keskinäistä ottelua on liikaa), mutta peiton pienentyessä yhteistyökumppaneiden kiinnostus todennäköisesti vähenisi (ainakin uusilla heittopusseilla).

Ikävä tosiasia lienee, ettei järjestelyjä voida enää tehdä hardcore fanien mieltymysten mukaan tai edes puhtaasti urheilullisista syistä (esim. välisarjat taloudellisista syistä). Sille ei voi mitään, että seurojen on pyrittävä uusien kohderyhmien kukkaroille. Kiekon kiinnostavuuden tulisi lisääntyä joko/sekä paikallisesti tai/että alueellisesti. Kasvua on haettava muiden kuin ”kausikorttilaisten” joukosta.
 

Lare

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
benicio kirjoitti:
Eli "divarin" kakkonen rankattaisiin ikäänkuin paremmaksi kuin "liigassa" 9. jäänyt?
Tuo kuullostaa vähän hassulta.

Eikös Ruotsissa tai jossain ole ollut vastaava systeemi käytössä? Laji saattoi olla jääpallo.

Periaatteessa ajatus vaikuttaa hassulta, mutta siinä on puolensa, kun tarkastellaan mitä vaikutuksia sillä olisi. Tällainen järjestelmä nostaisi divarin arvostusta, koska myös sieltä käsin olisi mahdollista voittaa mestaruus. Arvostus tekee taasen hyvää katsojaluvuille ja myös pelaajien hankkiminen divariin olisi astetta helpompaa. Nämä taas tekevät sen, että joukkueiden ei tarvitse elää yli varojen tippumisen pelossa, koska tippuminen ei ole enää entisenlainen katastrofi seuran kannalta.

benicio kirjoitti:
Nykymeiningissä se tarkoittaisi suurinpiirtein sitä että jos Sm-liigan säälipleijareihin otettaisiin kaksi joukkuetta lisää, ne olisivat Jukurit ja Sport, jotka tavallaan rankattaisiin automaattisesti Pelicansia ja Jokereita paremmiksi

Nykymeiningissä liigassa pelaakin 14 joukkuetta, mutta tässä ehdotetussa meiningissä seuroja olisi 10. Kun tämän kauden runkosarjan suhteuttaa tähän ehdotettuun järjestelmään, tulisivat divarista Jokerit ja Pelicans säälipleijareihin SaiPaa ja Bluesia vastaan.

Eihän se toki ole moraalisesti oikein, mikäli liigan kaksi viimeistä jäävät rankingissa divarin kahden parhaan perään, mutta välillä pitää tehdä kompromisseja parhaan mahdollisen kokonaistuloksen saavuttamiseksi, eikä toisaalta nykyisenkään suljetun liigan moraalissa hurraamista ole.
 

Skeletor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, urheilullisesti avoin sarja
Lare kirjoitti:
Periaatteessa ajatus vaikuttaa hassulta, mutta siinä on puolensa, kun tarkastellaan mitä vaikutuksia sillä olisi. Tällainen järjestelmä nostaisi divarin arvostusta, koska myös sieltä käsin olisi mahdollista voittaa mestaruus. Arvostus tekee taasen hyvää katsojaluvuille ja myös pelaajien hankkiminen divariin olisi astetta helpompaa. Nämä taas tekevät sen, että joukkueiden ei tarvitse elää yli varojen tippumisen pelossa, koska tippuminen ei ole enää entisenlainen katastrofi seuran kannalta.

Juuri näin. Koko A- ja B-liigan ajatushan taitaa käsittääkseni olla se, että 20 seuraa olisivat saman katto-organisaation alla. Näin ollen käsite "divari" saisi hieman eri muodon. Koska nykyään ajattelumalli lähtee talouden ehdoista, tekisi tämä järjestelmä B-liigasta mielenkiintoisen ja tippuminen sinne ei olisi katastrofi.

benicio kirjoitti:
Eli "divarin" kakkonen rankattaisiin ikäänkuin paremmaksi kuin "liigassa" 9. jäänyt?

B-liigan kakkonen olisi voittava joukkue. Tässä järjestelmässä myös B-liigassa olisi mahdollisuus kasata kilpailukykyinen joukkue. Tuskin kenenkään mielestä 10 joukkueen sarjassa sijalle 9 sijoittuva, suurimman osan peleistä hävinnyt joukkue edes ansaitsee pudotuspelipaikkaa.

Kun näitä järjestelmiä luodaan, ikinä ei löydy kaikkia tyydyttävää ratkaisua. Pelissä ovat taloudellisuus ja urheilullisuus, joten jonkinlainen kompromissi nykyiseen verrattuna on löydyttävä....
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
PJx kirjoitti:
Muistaakseni itsekin hahmottelin jossain vanhassa ketjussa hyvin kilonkingi:n esittämän kaltaista systeemiä.
Ai, onko SM-liigan sarjajärjestelmästä puhuttu jossain muissakin ketjuissa aiemmin?
 

tkks

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
SergeiK kirjoitti:
Ai, onko SM-liigan sarjajärjestelmästä puhuttu jossain muissakin ketjuissa aiemmin?
On, ja paljon. Ehkä liikaakin. Kyllä ne tuolta alempaa pitäisi löytyä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös