Ruotsin oikeistohallitus (käytännössä sikäläinen Kokoomus, Moderaterna) päätti SD:n tuella nostaa työperäisen maahanmuuton toimeentulovaatimuksen lokakuun alusta alkaen noin 2 315 euroon. Aiempi raja oli alle Suomen nykyisen 1 330 rajan kanssa, noin 1 132 euroa. Samalla Ruotsi pyrkii olemaan aiempaa kiinnostavampi korkeammin koulutettujen silmissä ja kilpailee suosiossa mm. Saksan kanssa. Ruotsin konsepti on selvä: ei matalapalkoille, kyllä asiantuntijoille ja heidän osaltaan yhdeksi maailman parhaaksi maaksi.
Ruotsissa perustellaan päästöstä sillä, että palkat ovat liian matalalla eikä niitä ole tarvetta nostaa, koska maahan tulee tuolla 1 132 palkalla työskenteleviä. Halpatyövoima koetaan esteeksi palkankorotuksille. Ja sosialidemokraatit ovat tuoneet esille sen, että Ruotsin ei tule enää olla halpatyövoiman roistoyritysten ja rikollisten paratiisi. Lisää valvontaa, enemmän järjestystä, nyt mennään oikeaan suuntaan, on demariviesti Ruotsissa.
Suomessa PS ja osin ay-liike sekä vasemmisto ovat samoilla linjoilla Ruotsin oikeiston, SD:n ja demarien kanssa. Yhteistä on ennen kaikkea se, miten tiukasti vastustetaan ns. halpatyövoiman lisäämistä Suomeen, joka nähdään täälläkin osaksi rikollisuutta ja keinoksi polkea työntekijöiden etuja.
Mielenkiintoista on nähdä, millaista kompromissia Orpon hallitusneuvottelut tarjoaa ja onko sillä teoreettisesti katsoen edes eroa sen osalta, mitä Kokoomus saisi SDP:n kanssa sovittua.
Suomen tilanne on hyvin erilainen Ruotsin kanssa. Ymmärtääkseni isoista puolueista PS ja SDP haluavat sen sellaisena pitääkin vivahde-eroilla toki Ruotsiin ja toisiinsa. SDP on valmis lisäämään työperäistä maahanmuuttoa, mutta ei ay-liikkeen tarkoittamassa mielessä halpatyövoimaa. Sen nähdään syövän järjestäytyneen työvoiman työpaikkoja.
Missä vaiheessa totuus selviää? Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa kuolisi vuoden 2060 loppuun mennessä 700 000 ihmistä enemmän kuin syntyy, jos syntyvyys pysyy nyt havaitulla tasolla. Suomessa syntyisi 2060-luvulla enää alle 40 000 lasta vuosittain. Pitkällä aikavälillä syntyvyys ei ole ikärakenteen kannalta kestävällä tasolla.