Uuden vuosituhannen parhaat levyt

  • 1 445
  • 10

Moto

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Lähinnä täälläkin esitettyjen väitteiden että nykyään ei enää tehtäisi hyvää musiikkia, avaan uuden ketjun. Ehkäpä roskaa tehdään nykyään enemmän kuin koskaan ja listoilta harvoin löytää uusia suosikkeja, mutta itse olen löytänyt vähän pintaa syvemmältä kaivamalla esimerkiksi tässä ketjussa mainittuja helmiä. Tai on siellä nyt pari kaupallistakin menestystä mukana.

Gallupin aihe on siis "mitkä ovat mielestäsi 2000-luvun tähän mennessä parhaat levyt" ? Mieluummin sitten jokunen sana perusteluja mukaan, ettei tästä tule pelkästään viidettä sadatta listausketjua.

Omaa listaani katsomalla huomaan myös sen, että mikäli 90-luvulla kiinnostavimmat uudet tuttavuudet tulivat Briteistä, on valtikka siirtynyt viime vuosina USA:n puolelle. Tai sitten olen vain itse onnistunut löytämään vasta nyt jenkkiläisen indie-rockin.

Tässä kuitenkin meikäläisen top6-levyt tältä vuosituhannelta. TOP5-lista oli tarkoitus tehdä, mutta en viitsinyt pudottaa noista mitään pois...

6. Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf, 2002

Usein omalla kohdallani käy kovasti hypetettyjen albumien kohdalla niin, että ne ovat armottomia pettymyksiä tai sitten niitä jaksaa kuunnella innokkaasti jonkun aikaa, mutta pian ne vain keräävät pölyä hyllyssä. Usein myös ne hypetetyt bändit katoavat pian, eikä enää seuraavan albumin kohdalla kukaan enää muista niitä. QOTSA on joka suhteessa piristävä poikkeus. "2000-luvun Nevermind" jaksaa kiinnostaa edelleen, itse asiassa enemmän kuin 90-luvun Nevermind.

Miltei yhtä hyvin olisin voinut ottaa tälle listalle Rated R:n tai Lullabies To Paralyzen. Jälkimmäinen saattaa jopa ajan myötä osoittautua Songs For The Deafia paremmaksi kokonaisuudeksi.


5. Grandaddy - The Sophtware Slump, 2000

Jason Lyttlellä on varmaankin yksi musiikkibisneksen vähiten ääneltään näyttäviä naamoja. Korkean äänen takaa luulisi ennemmin löytyvän Mewin Jonas Bjerren näköinen herkkä runopoika kuin kalifornialainen karvanaama.
Grandaddyn laiska kitarointi, rauhalliset äänimaailmat ja huikeankauniit melodiat purevat kyllä meikäläiseen ja tämä keskimmäinen kolmesta varsinaisesta albumista on onnistunein, vaikka kaikki ovat pieniä mestariteoksia.


4. Múm - Finally We Are No One, 2002

Islannin kummajaisen mainstream-menestys antaa vielä odottaa itseään, mutta periaatteessa bändissä voisi olla ainesta "uudeksi Massive Attackiksi" asti. Múm tosin, etenkin uusimmalla Summer Make Good-levyllään, luottaa pitkälti "oikeisiin" soittimiin. Kaikki kolme tähän mennessä ilmestynyttä albumia ovat omalla tavallaan loistavia, mutta tämä keskimmäinen tuntuu edelleen parhaalta, vaikka hieman hankalammin avautuva debyytti Yesterday Was Dramatic - Today Is OK on kirinyt viime aikoina eroa kiinni.


3. Mew - Frengers, 2003

Ehkä kunnia kuuluisi vuonna 2000 ilmestyneelle Half The World Is Watching Me:lle, kun sillä on kuitenkin alkuperäiset versiot puolista tämän levyn biiseistä, mutta jos se unohdetaan, on Frengers kuitenkin valmiimpi paketti. Komeat melodiat ja mahtipontiset sovitukset seuraavat toinen toistaan ja jo avausraidassa 'Am I Wry? No' on enemmän koukkuja kuin suurimmassa osassa kokonaisia albumeita.


2. Bright Eyes - Lifted or The Story Is In The Soil, Keep Your Ear To The Ground, 2002

Pienen omahalaisen Saddle Creek-levy-yhtiön lippulaivaa luotsaava Conor Oberst on vasta 25-vuotias, mutta takana on jo vuosikymmen musiikkibisneksessä ja enemmän julkaisuja kuin monella nelikymppisellä muusikolla. Vaikka Oberst listaakin oman nimensä levyjen muusikkolistoissa nöyrästi aakkosjärjestyksen mukaiseen paikkaan, on Bright Eyes kuitenkin käytännössä yhtä kuin Conor Oberst. Muut muusikot ovat levyittäin vaihtuvaa rekvisiittaa.

Bright Eyesin viidestä albumista kolme on laskettavissa mestariteoksiksi (tämä, Fevers And Mirrors (2000) ja Digital Ash In A Digital Urn (2005)), mutta Lifted nousee pienistä puuutteistaan huolimatta vahvimmaksi kokonaisuudeksi.

Kun turhasta ja puuduttavasta lähes 9 minuuttia kestävästä avausraidasta The Big Picture, jonka Conor laulaa miltei ilman säestystä, on päästy ohi seuraakin oikea ilotulitus toinen toistaan hienompia biisejä. Jotkut niistä, kuten Lover I Don't Have To Love, A Bowl Of Oranges ja Don't Know When But A Day Is Gonna Come, kuulostavat jopa niin ilmeisiltä säveliltä, että oikein ihmetyttää, muten kukaan ei ole tullut tehneeksi niitä jo vuosia aiemmin. Laura Laurent puolestaan istuisi mukisematta Bruce Springsteenin varhaiseen tuotantoon.

Tämän vuoden alussa yhtä aikaa ilmestyneet albumit I'm Wide Awake It's Morning ja Digital Ash Ih A Digital Urn toivat jo kunnolla kaupallistakin menestystä Bright Eyesille. Edellisvuoden syksynä niiltä julkaistut esimaistiaissinkut Lua ja Take It Easy (Love Nothing) tekivät aika uskomattoman tempun nousemalla samanaikaisesti Billboardin sinkkulistan kahdelle ensimmäiselle sijalle.


1. Rilo Kiley - The Execution Of All Things, 2002

Entisten lapsi- ja teininäyttelijöiden Jenny Lewisin ja Blake Sennettin johtama Rilo Kiley on noussut viimevuotisella More Adventurous-albumillaan oikein älykkötoimittajien lempilapseksi, mutta suurempi suosio antaa kuitenkin odottaa vielä itseään. Itse asiassa bändillä ei taida olla plakkarissaan listasijoituksia edes USA:ssa, mutta kieltämättä bändissä olisi ainesta ihan suurten areenoiden luokkaan. Tarpeeksi "helppoa" mainstream-yleisölle ja tarpeeksi "indietä" hämyille - ainakin vielä. Nimittäin hiljattain tehty sopimus Warnerin kanssa onkin saanut jo innokkaammat huutelemaan herjoja itsensä myymisestä. Livenä jo kuullut uudet biisit ja varsinkin vuoden alussa Portions For Foxes-singlellä julkaistu upea A Town Called Luckey kyllä viittaisivat siihen, että "liian popiksi" muuttuminen ei ole pelkona ihan lähitulevaisuudessa.

Edellä mainittu More Adventurous on kyllä näppärä albumi, mutta silti varsin vaatimaton verrattuna tähän edeltäjäänsä. The Execution Of All Things koostuu hyvinkin erityylisistä raidoista, mutta paketti pysyy hienosti kasassa aina hämyisästä avausraidasta The Good That Won't Come Out railakkaasti rokkaavaan päätökseen Spectacular Views. Väliin mahtuu täydellisiä melodioita (Paint's Peeling, nimikappale, Capturing Moods, My Slumbering Heart), hippifolkia (Hail To Whatever You Found in The Sunlight That Surrounds You), yhteislaulua nuotion äärellä (With Arms Outstreched) ja oikein mihinkään kategoriaan istumaton, mutta parhaimmistoon kuuluva A Better Son/Daughter. Blake Sennettin laulamat So Long ja Three Hopeful Thoughts ovat kyllä hyviä biisejä, mutta valitettavasti Blakella ei ole oikein lauluääntä.

Tämän albumin hankin viime syksynä ja siitä eteenpäin taitaa olla enemmän sellaisia päiviä, että olen tämän levyn kuunnellut läpi kuin että en olisi.

Lienee sanomattakin selvää, että viimetalvinen Bright Eyesin ja Rilo Kileyn yhteiskiertue, joka ei kuitenaan tullut Tukholmaa lähemmäksi, menee aika korkealle live-kokemuksissani. Valitettavasti esiintyjät olivat vain väärin päin...
 
Viimeksi muokattu:

Metalwarrior

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
6. Bruce Springsteen: The Rising

Epäilin, pystyykö pomo E-streetin kanssa vielä tekemään huippulevyä, mutta onneksi epäilykseni osoittautuivat vääriksi. The Rising on hienoa tavaraa eikä täytebiisejä juurikaan mielestäni ole. Nimibiisi, Empty sky ja Worlds apart ovat parhaat biisit. Koko levyllä on hyvä ja vapautunut meininki.

5. Judas Priest: Angel of retribution

Halford palasi ja sai Priestin jälleen eloon kurjien Ripper-aikaisten tuotosten jälkeen. Tasaisen hyvä ja varman päälle tehty Priest-levy, jonka parhaimpina jyräävä Judas Rising, balladi Angel ja keskinopea Worth fighting for. Arvosanaa laskee 13-minuuttinen Loch Ness, joka ei toimi kuin ajoittain.

4. Iron Maiden: Brave new world

Brucen paluu sai Maideniin taas ytyä, jo aloitusbiisi Wicker Man näyttää mistä kana kusee. Tasaisen tappava, raakasoundinen levy, jossa heikkoina vetoina ainoastaan Fallen angel ja thin line between love and hate. Nimibiisi aivan loistava. Kolmen kitaristin yhdistelmä toimii tällä levyllä mallikkaasti. Plussaa kansikuvasta.

3. Teräsbetoni:Metallitotuus

Niin vain suomalainen bändi onnistui tunkemaan vuosituhannen top-kutoseen itselläni. Metallitotuus on heavyä parhaimmillaan, kasarityyliset sävellykset hyvillä kitarasoundeilla, Aholan mahtava vokalisointi ja hauskat sanoitukset. Paras biisi lienee Silmä silmästä, vanavedessä Teräsbetoni ja Taivas lyö tulta. Tällä levyllä ei huonoa biisiä olekaan, ja livenä toimii vieläkin paremmin.

2. Bruce Dickinson: Tyranny of souls

Brucen uusi soolo jatkaa kahden edellisen viitoittamaa tietä. Raskaita riffejä, tarttuvia kertosäkeitä ja tuplakitarointeja. Brucen laulu aivan huippua tällä levyllä. Paras biisi ehdottomasti loistava Kill devil hill, ehkäpä jopa koko Brucen soolouran paras. Perässä tulevat Abduction ja Soul Intruders. Tyranny on klassikkolevy, jota kuunnellaan vuosienkin päästä.

1. Iron Maiden: Dance of death

Ei voi mitään, tässä se tämän vuosituhannen paras tuotos tähän asti. Levy nousee koko Maidenin tuotannossa itselläni kolmannelle sijalle. Heikkoja vetoja ei löydy, on vain joko huippua tai hyvää. Huippuja ovat eeppinen Paschendale ja nimibiisi. Aliarvostettu biisi on Montsegür, joka on jyräävyydessään aivan ehdoton. Rainmaker on melodinen hardrockpala ja Journeyman tyylikäs akustinen lopetus. Tähän lättyyn ei jaksa kyllästyä.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival
Moto kirjoitti:
Lähinnä täälläkin esitettyjen väitteiden että nykyään ei enää tehtäisi hyvää musiikkia, avaan uuden ketjun. Ehkäpä roskaa tehdään nykyään enemmän kuin koskaan ja listoilta harvoin löytää uusia suosikkeja, mutta itse olen löytänyt vähän pintaa syvemmältä kaivamalla esimerkiksi tässä ketjussa mainittuja helmiä. Tai on siellä nyt pari kaupallistakin menestystä mukana.

Kyllä vieläkin tehdään mah~tawaa musiikkia, kuten totesit. On toki vaikeaa tehdä mitään mitä joku ei olisi jo kertaalleen tehnyt, mutta kyllä siellä on oikeaa taitoa ja silloin tällöin jotain aivan uuttakin tarjolla.

Perustellaan myöhemmin mutta minun listalleni tulevat ainakin QOTSA, Opeth, Radiohead, Beck ja TSOOL. Ainakin.
 

Stonecold

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tässä muutamia todella hyviä levyjä tältä vuosituhannelta.

Lemonator - Grand Pop

Kurki istui aikanaan viereisessä pulpetissa ja ihmetteli ensimmäisen ep:n julkaisua ennen että mitä *ttua mä täällä teen. Sitä samaa ihmettelin minäkin, kun olin kuullut maistiaisia tulevasta musasta...

Hypätään sitten jokunen vuosi eteenpäin: Grand Pop on nimensä veroinen, julmetun hyvä pop-rock -levy. Killer I, Is It You, Best Friends ja Broken Record - siinä esimerkkejä huikeista biiseistä. Kokonaisuus on kyllä kohdillaan, eikä sävellykset, sovitukset, soundit, tekstit ja soitto notkahda missään vaiheessa levyä.

Mc Cartney - Paul Back in the U.S.

Macca haali hemmetin hyvän soittajakaartin ympärilleen, joka ei hyytynyt tämmöisen legendan kanssa, eikä suuren yleisön odotusten alla.

Hellacopters - The By the Grace of God

Rock´n´roll all night long - Hellacopters on yksi näistä viimevuosien perusasioihin pohjaavista bändeistä joka sai allekirjoittaneen hymistelemään tyytyväisenä ja puntin vipattamaan.

Flaming Sideburns - The Hallelujah Rock´N´Rollah

Kuten yllä, mutta kotimaisin voimin.

Melrose - It´s in the bag

Tokelan vastaisku höttöä vastaan, simppelissä kuosissa särmää tavaraa. Ei tarvita megatuotantoja eikä megakoneistoja - biisit ne ratkaisevat.

Opeth - Blackwater Park

Kyllähän se Åkerfeldt osaa, riffittelyä, melodiaa, brutaalia tylytystä, akustista tavaraa, puhtaista vokaaleista ärhäkkään murinaan. Sai pyörtämään mielipiteeni siitä, että mörinävokaalia ei voi sietää; oikein käytettynä tämäkin tyyli on sopiva mauste kokonaisuudessa.

Ayreon - The Human Equation

Arjen Lucassenin massiivinen teos, rock-oopperaksikin voinee tituleerata. Lukuisat vokalistit yhdistettynä monimuotoiseen sävellystyöhön antavat pitkäksi aikaa tutkittavaa.


AC/DC:n Stiff Upper Lip

Paluu simppelimpään, bluespohjaisempaan ja intiimin rouheaan meininkiin, nousi Brianin ajan kärkilevyiksi sinne Back in Blackin ja For those...levyjen peesiin.
 

V-man

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
System of a down - Toxicity
Queens of the stone age - Songs for the deaf
Kotiteollisuus - Kuolleen kukan nimi
Stam1na - Stam1na
Rammstein - Mutter

Nuo nyt tuli ekana mieleen. Nuita jaksaa kuunnella aina vaan.
 
Suosikkijoukkue
Haukat
Tämän vuosituhannen bändeistä on kertakaikkiaan pakko mainita Interpol, joka minusta on loistava ajankuva. Turn on the Bright Lights oli jo toki hyvä debyytti kaikessa synkkyydessään. Silti samaisen yhtyeen Antics melkeinpä yltää listallani kärkipäähän.

Manic Street Preachersin Lifeblood todisti minulle, että paskoista odotuksista huolimatta levy voi olla kuumaa kamaa.

Absoluuttisen Nollapisteen Nimi muutettu tähän myös.

Liekin Korppi kuulunee niin ikään listallein.

Paljon on vielä varmasti hyviä tämän vuosituhannen levyjä kuulematta, joten en voi jatkaa. Pelkkä tämäkin oli raapimista pinnalta.
 

Mustaine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Jaa-a. Kovin vähän tulee kuunneltua tämän vuosituhannen musiikkia, mutta toki muutamia tulee mieleen:

- Neil Young: Greendale. Loistava teemalevy, ihan kuin olisi elokuvissa. Kivasti väärin soitettu ja bonuksena täyspitkä live-dvd.

- Muse: Origin of Symmetry. Sellainen levy, jota voi kuunnella vain pari kertaa vuodessa, mutta sitäkin vakuuttavampi aina silloin. Pisteitä pudottaa se tolkuton paatos ja valitus, juuri siksi tuota ei voikaan kovin usein kuunnella.

- The Jayhawks: Rainy Day Music. Ehkä kaikkien aikojen paras country-rock-levy. Pyyhkii Eaglesilla lattiaa. Yhtä leppoisaa kun The Outlawsin Green Grass & High Tides-kokoelma. Loistavat tarinat ja maukkaasti soitettu, eikä ylituotettu.
 

tuuski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pallo-Kärpät
Hieno ketju, tosin levyhyllyä piti plärätä oikein kunnolla, että löysi näinkin uusia huippuja. Kaksi omallekkin listalle yltävää levyä on jo näköjään mainittukin.

6. Turisas - Battle Metal

Pitää vetää vähän kotiappäin, tai no, uskomaton levyhän tämä on ihan oikeasti. Ei se Ventola tainut ihan paskaa valintaa tehdä, kun jätti nahkakuulan potkimisen ja panosti urkujen pimpotukseen. Jätkillä menee aika lujaa tällä hetkellä, ei sinne Wackeniin mikä tahansa roctumi pääse.

http://www.imperiumi.net/alb_2.php?id=2255

5. Iron Maiden - Dance Of Death

Maailman kovin live-bändi ei ole hyytynyt uudella vuosituhannella samalla tavalla kuin se toinen suuri.

yellow:
Levy nousee koko Maidenin tuotannossa itselläni kolmannelle sijalle. Heikkoja vetoja ei löydy, on vain joko huippua tai hyvää. Huippuja ovat eeppinen Paschendale ja nimibiisi. Aliarvostettu biisi on Montsegür, joka on jyräävyydessään aivan ehdoton. Rainmaker on melodinen hardrockpala ja Journeyman tyylikäs akustinen lopetus. Tähän lättyyn ei jaksa kyllästyä.

4. Apulanta - Kiila

Apulanta on varmaan ensimmäinen suomalainen bändi, joka on sytyttänyt ns. kybällä. Neljä ensimmäistä levyä huippuja, Heinola 10:stä pieni taantuma, kunnes Kiila palautti uskon tähän pumppuun. Livenä aina yhtä vakuuttava.

3. Hellacopters - The By the Grace of God

Ei mitään Supershitty To The Maxin veroista tykitystä, mutta tyylikkäin albumi Dregenin lähdön jälkeen.

Stonecold:
Rock´n´roll all night long - Hellacopters on yksi näistä viimevuosien perusasioihin pohjaavista bändeistä joka sai allekirjoittaneen hymistelemään tyytyväisenä ja puntin vipattamaan.

2. Retkibanaani - V4

Vee neljä, eihän siinä banaanissa enempää tosiaan löy´y, neljä (+1 Peitsamon kanssa) levyä se kesti. Rest in peace ja gabbagabba. Jokaisen punkpopin ystävän pakko-hankinta.

http://www.rokkizine.com/arvostelut...ll&id=1095690661&archive=&start_from=&ucat=2&

1. Backyard Babies - Stockholm Syndrome

Kokonaisuutena paras. Lisäplussaa Joey Ramonen viimeisestä levylaulu-osuudesta.

http://www.imperiumi.net/alb_2.php?id=1657
 

pancor

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, New Orleans Saints, Україна
En osaa laittaa näitä suuremmin järjestykseen joten luettelen vaan mielestäni parhaita levyjä:
Evergrey - The inner circle
Ruotsin progemetallin kirkkaimman tähden uusin levy joka on tunnelmaltaan ja sointumaailmaltaan todellinen mestariteos. Laulaja Tom Eklund on mielestäni yksi parhaista metalli vokalisteista maailmassa.

Pain Confessor - Turmoil
Kotikaupungin omat pojat osoittivat heti ensimmäisellä albumillaan, että täältä pesee ja linkoaa. Erittäin tarttuvia riffejä ja muutenkin laadukkaita biisejä.

Wintersun - Wintersun
Toinen debyyttilevy listassani. Jari Mäenpää pääsi vihdoin toteuttamaan kaikki päähänpistonsa täysin vapaasti ja hommasi vielä rumpupatteriston taakse takomaan Suomen parhaan rumparin, Kai Kahdon. Tuloksena kerrassaan mahtava levy, joka ei tosin avaudu vielä ensimmäisellä kuuntelukerralla.

Bal-Sagoth - Atlantis Ascendant
Ehkä maailman mahtipontisimman bändin uusin tuotos ei pettänyt ainakaan minua. Syntikkasaundi on edelleen jotain täysin ylimaallista eikä Byronin "hönkivä" laulukaan ole heikentynyt sitten edellisen levyn.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös